Vegan stoofpot met ovenfrietjes

vegan stoofpot

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met GreenPan / Foto’s: Aline Bouma

In theorie was ik altijd al heel erg gek op vegan stoofpotten, ik maakte ze alleen nooit. Waarom niet? Omdat ik er geen geschikte pan voor had! Maar nu ik een prachtige Dutch Oven van GreenPan heb is daar verandering in gekomen. Ik stortte me op mijn eerste stoofpot; eentje met jackfruit – lekker traditioneel met ovenfrites erbij. Vandaag deel ik het recept met jullie!

Gezonder koken met GreenPan

vegan stoofpot

Maar eerst even over die prachtige pannen van het Belgische merk GreenPan. Deze Dutch Oven (of: een ‘stoofpot’) is er eentje die je op tafel wilt zetten om je gasten mee te imponeren. Hij heeft een ontzettend robuust uiterlijk, maar is erg licht, wat ik heel praktisch vind werken in de keuken.

De pannen van GreenPan zijn niet alleen mooi, ze zijn ook goed voor lichaam en milieu. Gezond koken begint bij gezond kookgerei. Traditionele anti-aanbakpannen hebben meestal een anti-aanbaklaag die PFAS (Poly- en perfluoralkystoffen, ook wel ‘eeuwigdurende chemicaliën’ genoemd) bevat. De pannen van GreenPan zijn vrij van die schadelijke stoffen en bevatten een keramische anti-aanbaklaag van Thermolon. De basis van Thermolon vind je in zand – een natuurlijk materiaal dus.

Anti-aanbaklagen met PFAS kunnen schadelijke dampen vrijgeven bij oververhitting; dat doen de pannen van GreenPan gelukkig niet. Dat is niet alleen lekkerder koken, het is ook gezonder voor je. En los van het feit dat het beter voor ons lichaam is om níet met PFAS te koken, vergt het produceren van de keramische anti-aanbaklaag van GreenPan ook nog eens 60% minder CO2-uitstoot dan het vervaardigen van een traditionele anti-aanbaklaag mét PFAS.

GreenPan heeft een groot assortiment van pannen om mee te bakken, braden, stoven, grillen en wokken. Op de website van GreenPan vind je een handige pannenwijzer, die je laat zien welke pannen handig voor jou zouden zijn – op basis van voor hoeveel personen je doorgaans kookt en welke gerechten je graag bereidt. Handig om te weten: de pannen van GreenPan zijn geschikt voor alle vuren, inclusief inductie. Ik kook zelf op inductie en ik kan beamen dat de pannen van GreenPan perfect werken. Ze worden snel warm, walmen niet, zijn superlicht én heel gemakkelijk schoon te maken. Ik ben helemaal om.

Goed! Lang genoeg gekletst. Over naar het recept. Dit leek me de perfecte winterse maaltijd voor de komende tijd. Makkelijk om te maken, eenvoudig te verrijken met groenten en vullend. Heel belangrijk. Daarbij komt dat zo’n stoofpot echt ongelooflijk makkelijk te maken is, en daar houden we van. Ideaal voor de vele luie, winterse dagen die er nog komen.

Wat heb je nodig voor 4 flinke porties vegan stoof?

vegan stoofpot

2 el olijfolie
4 sjalotten, in dunne ringen
1 teen knoflook, geperst
1 grote winterpeen, in kleine blokjes
1 courgette, in kleine blokjes
2 blikken jonge jackfruit, uitgelekt en in stukjes gescheurd*
100 ml balsamicoazijn
2 eetlepels appelstroop
600 ml groentebouillon
3 laurierbladeren
6 kruidnagels
3 kaneelstokjes
takjes verse rozemarijn, tijm en oregano naar smaak
4 plakjes ontbijtkoek

*Kun je geen jackfruit vinden, dan kun je ook voor oesterzwammen gaan! Gebruik dan 2 bakjes oesterzwammen. 

Wat ga je doen?

vegan stoofpot
 1. Verhit de olijfolie in de pan en bak hierin de sjalottenringen en de geperste knoflook.
 2. Voeg na enkele minuten de blokjes wortel en courgette toe.
 3. Verscheur de uitgelekte jackfruit boven de pan, zodat het op draadjesvlees lijkt.
 4. Voeg nu de balsamico en de appelstroop toe en laat eventjes inkoken.
 5. Vervolgens voeg je de groentebouillon, laurierbladeren, kaneelstokjes, kruidnagels en verse kruiden toe. Breng zachtjes aan de kook en laat 30 minuten op het (zachte) vuur staan.
 6. Vis na 30 minuten de kaneelstokjes, laurierbladeren, kruidnagels en verse kruiden uit de kookpot.
 7. Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en laat de stoofpot nog een half uur op een heel laag vuurtje stoven. Na een half uur is de ontbijtkoek niet meer te zien, maar merk je dat de schotel wat meer gebonden (en zoeter en bruiner!) is geworden.
 8. Bak ondertussen de ovenfrietjes af.
 9. Serveer de stoof met frietjes en eventueel met wat extra groenten, zoals plakjes rode biet of rode kool.

Mocht je ook toe zijn aan vervanging van je huidige pannen en op zoek zijn naar een mooi, duurzaam en betaalbaar alternatief, check dan zeker de website van GreenPan. Met de code ‘PFAS10‘ krijg je 10% korting op het gehele assortiment. Alle pannen zien er prachtig uit, maar in het bijzonder ben ik erg verliefd op deze Dutch Oven. Maar dat was vast al duidelijk geworden ;) Ik kreeg van GreenPan ook nog twee mooie steelpannen met gouden stelen. Ontzettend sjiek! Ik laat ze op Instagram Stories zien, dus ga daar zeker even kijken als je geïnteresseerd bent. Wellicht ben je nog op zoek naar een mooi kerstcadeau voor jezelf? Ik vind dit een geweldige investering!

Tot slot een vraag voor jullie! Of eigenlijk, aan de stoofpotkenners onder ons. Wil je je stoofpotgeheimen met ons delen? Dus; welke stoofpotten maak jij graag en welke ingrediënten mogen er niet ontbreken? Vertel me alsjeblieft alles in de comments, want ik wil deze winter lekker aan de stoof! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

26 gedachten over “Vegan stoofpot met ovenfrietjes

 1. Wat ziet dit er heerlijk uit! Ik heb al eeuwig een blikje jackfruit staan waar ik mee aan de slag moet… Dit komt op mijn lijstje voor komende week!

 2. Nu kan ik eindelijk dat blikje jackfruit gebruiken!

  Super! Deze komt van de week op tafel 🤤

 3. Oe, handig dit! Een goede stoofpan/braadpan is namelijk precies wat nog mist in mijn pannencollectie, en ik wilde sowieso iets duurzaams kopen dat een eeuwigheid mee kan gaan. Ik denk dat dit wel een goede match zou zijn. Welke maat heb jij gekozen?

  We hadden trouwens laatst oesterzwammen in een TGTG-box van Lidl, en die vond ik idd erg goed werken als vegan pulled alternatief!

 4. Wauw wat een prachtpan! Je wordt er gelijk hebberig van… En je stoof ziet er ook heerlijk uit. Ik maak ze meestal traditioneel met bier én peperkoek én stroop. Eentje van Jackfruit heb ik nog niet geprobeerd, dus die komt op mijn lijstje.

  1. Oeh! met bier lijkt me ook heerlijk. Dat ga ik volgende keer proberen!

 5. Ziet er goed uit! Zou het graag maken. En ik weet dat er in vlees stoofpotten ontbijtkoek moet, maarre hebben we daar hier ook een alternatief voor? Want die dingen zitten vol met suiker en dat vind ik wel erg jammer bij al die heerlijke en gezonde andere ingrediënten… Heb je daar een idee voor Merel? Bedankt alvast voor het meedenken…

  1. Ik hoor wel eens dat mensen appelstroop in een stoofpot doen om het zoeter te maken, maar goed, daar zit net zo goed suiker in natuurlijk. Verder weet ik het niet zo goed, sorry!

 6. We hebben deze gister gemaakt en het was een groot succes! Ik vond het persoonlijk iets te zuur, dus ga de volgende keer een deel van de balsamico vervangen door rode wijn o.i.d.. De jackfruit erin is echt super :)

 7. Hoi Merel, ik wilde via jouw link een bestelling plaatsen maar even een heads up- de kortingscode werkt niet (meer). Zitten er restricties aan? Ik probeerde de Cambridge set in bronze plus de Cambridge grillpan in bronze te bestellen.

  1. Oh wat gek! Misschien eventjes GreenPan een bericht sturen? (ik heb alleen contact met een tussenpersoon, dus dat gaat niet heel snel vrees ik… ) Het zou gewoon (en op alle pannen) moeten werken hoor!

 8. Beste Merel,

  Een fantastische stoofpot is Spiced Chickpea Stew With Coconut and Turmeric, van Alison Roman. In de Verenigde Staten is dit recept viral gegaan, onder de naam The Stew.
  Veganistisch. Comfort food. Eenvoudig te maken. Mooi om te zien. Geschikt om aan gasten op te dienen.

  https://www.insider.com/viral-stew-recipe-instagram-alison-roman-2019-1
  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/16/het-best-gegeten-recept-van-the-new-york-times-a3960512

  Iets voor een volgende post?

 9. Heerlijk zo’n stoofpot, het is er ook echt weer voor. Ik denk dat ik weet wat ik zondag op tafel zet!

 10. Ik heb hem nu twee keer gemaakt binnen 2 weken tijd, voor 2 verschillende gasten… ik en zij vonden het heerlijk! Dit is zeker een blijverdje voor mij rond de koude en gure dagen.

 11. Ik ben de stoofpot aan het maken. Het ruikt heerlijk. Ben benieuwd, het is het gerecht voor de verjaardag van m’n dochter die vegetarisch is.
  Ik zou graag een foto plaatsen als het gerecht klaar is om te delen maar ik zie hier niet hoe ik dat moet doen.
  Ik ben zeker van plan om je kookboek te kopen. Ik kijk er al naar uit.
  Bedankt voor al je ideeen en artikelen. Ik geniet er elke keer weer van.
  Prettige feestdagen!

 12. Mmm wat heerlijk! Dit wil ik eens maken, maar ik heb ook geen geschikte pan. Goed excuus om er eentje te kopen :)

 13. even een vraagje kan je deze een dag van tevoren bereiden, is hij dan een volgende dag nog lekker? groetjes, Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *