Kimchi fried rice met gerookte tofu

Fotografie: Aline Bouma / Deze blogpost is geschreven in samenwerking met GreenPan

Kimchi en gerookte tofu zijn twee van mijn meest favoriete ingrediënten. Dat ik ze nu beide in één (eenpans-)gerecht kan verwerken is iets waar ik best een beetje gelukkig van kan worden. En ik weet vrij zeker dat jullie dat ook zullen zijn als je besluit dit recept te gaan maken.

Makkelijk (en) gezond koken

GreenPan vroeg me om voor hun Simply Healthy campagne één pan uit te zoeken uit hun nieuwste collectie. Het werd de mooie wok uit de Cambridge Black lijn. Of ik daar vervolgens misschien een makkelijk en gezond recept voor een eenpansgerecht bij kon bedenken? Maar natuurlijk! Laten dat nou precies mijn lievelingsgerechten zijn.

Wie mij al wat langer volgt weet dat ik een grote voorliefde voor makkelijk koken heb. Koken is mijn hobby en ik hou ervan om het bijna dagelijks te doen, maar het moet wel makkelijk blijven en niet te veel tijd kosten. Laatst had ik een interview voor mijn kookboek (dat over precies één maand uitkomt!) en toen hoorde ik me mezelf een ‘hatseflatskok’ noemen.

Wat ik daarmee bedoel? Ik combineer graag ingrediënten die ik gewoon heel lekker vind, gooi ze in een pan of ovenschaal, niet te moeilijk doen met afwegen enzo, gewoon een beetje op gevoel, en dat eindigt dan meestal in een slordige kom of een bord vol met heerlijk comfortfood. Oh en terwijl ik kook, maak ik een hoop herrie en ook een hoop rotzooi in de keuken. Wie heeft er nou tijd voor verfijnd gedoe? ;) Gezond en lekker eten hoeft echt helemaal geen gedoe te zijn; dat bewijst onderstaand recept hopelijk!

Waar ik wél achter ben gekomen de afgelopen jaren, is dat lekker koken écht gemakkelijker gaat met de juiste materialen. Een goede snijplank, scherpe messen en: fijne pannen. Erg belangrijk. Sinds we hier meer in hebben geïnvesteerd (Marne houdt óók erg van koken) vind ik koken nog leuker. Inmiddels hebben we een paar fijne pannen van GreenPan: een ‘Dutch oven‘, twee steelpannen en nu dus ook een wok. De pannen van GreenPan zijn PFAS-vrij (wat ik heel belangrijk vind) en werken geweldig. Ik kook er iedere dag mee!

Gebakken rijst met lekker veel groenten

Misschien zijn kimchi (gefermenteerde kool/wortel, érg gezond, een bekend gerecht uit de Koreaanse keuken) en gerookte tofu (waar je niks meer aan hoeft te doen, ideaal!) nieuwe ingrediënten voor je. Laat dit recept dan een leuke eerste kennismaking zijn. Sowieso is dit naar mijn idee een heel goed gerecht voor mensen die net als ik van de Aziatische keukens én van gezond eten houden.

Een belangrijke tip voordat je aan de slag gaat met dit recept: je krijgt écht het beste eindresultaat als je ‘oude’ rijst gebruikt. Hiermee bedoel ik rijst van gisteren of eergisteren. Of misschien heb je nog een restje in de vriezer liggen van een tijdje terug? Fried rice maken met verse rijst kan natuurlijk ook prima, maar is eigenlijk niet helemaal de bedoeling. Dus: spaar de komende week wat restjes rijst op, of plunder dus je vriezer, en maak dit gerecht dan aan het einde van de week. No foodwaste bby!

Wat heb je nodig voor vier porties?

1 eetlepel neutrale hittebestendige olie
2 stengels lente-ui, in fijne ringetjes
300 gram vegan (!) kimchi (ik gebruikte die van Kramer, gekocht bij Ekoplaza)
– bewaar 2 eetlepels sap uit het potje kimchi voor de saus – 
200 gram gerookte tofu, in blokjes (de lekkerste vind ik die van Taifun, gekocht bij Ekoplaza)
400 gram ‘oude’ gekookte rijst (maakt niet uit wat voor soort rijst je gebruikt)
200 gram doperwten uit de vriezer, ontdooid
100 gram enoki paddenstoelen (te koop bij de Aziatische supermarkt)

voor de woksaus:
2 eetlepels van het sap uit het potje kimchi
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel gochujang* (Koreaanse peperpasta, te koop bij een Aziatische supermarkt)
1 eetlepel sesamolie

toppings:
2 stengels lente-ui, in schuin gesneden stukjes
sesamzaad, geroosterd
eventueel: 2 norivellen, zo fijn mogelijk gesneden

*De gochujang blijft súper lang houdbaar in de koelkast en is heel lekker om te gebruiken voor dressings en sauzen. Ik maak er bijvoorbeeld ook graag Bibimbap mee. En mocht je ooit zelf aan de slag willen en je eigen kimchi maken, dan heb je deze pasta ook nodig. Goed bestede €2,95 dus!

Wat ga je doen?

1. Maak eerst het sausje door het sap van de kimchi, sojasaus, gochujang en sesamolie goed door elkaar te roeren. Zet het bakje of kommetje apart.

2. Kook wat water in je waterkoker. Snijd de onderkanten van de enoki paddenstoelen eraf en spoel goed af met koud water. Trek de steeltjes voorzichtig uit elkaar. Doe de paddenstoelensteeltjes in een kom en overgiet met het gekookte water. Giet na een minuut af en zet apart.

3. Verhit 1 eetlepel neutrale olie in de wok. Is de pan goed warm? Voeg dan de ringetjes lente-ui toe. Bak die een minuut of 2 tot ze glazig zijn geworden.

4. Doe de kimchi en de blokjes gerookte tofu in de wok, bak kort mee.

5. Voeg nu de rijst en de woksaus toe. Schep goed door en bak een paar minuten mee. Het idee is dat je op vrij hoog vuur (of in mijn geval: inductie warmtebron) wokt, zodat je straks echt lekker het effect van gebakken rijst hebt. Maar, kijk natuurlijk uit dat het geheel niet aanbrandt.

6. Tot slot voeg je de enoki paddenstoelen en de doperwten toe. Deze bak je slechts één minuut mee zodat het geheel knapperig blijft.

7. Serveer met lente-ui, sesamzaad en eventueel heel fijn gesneden zeewier. Wie van écht pittig eten houdt serveert er nog wat extra (wok-)saus bij.

Ook aan de slag met gemakkelijke eenpansgerechten?

Ben je benieuwd naar meer ‘simply healthy’ recepten? Check dan de gezond-koken- pagina van GreenPan eens! En mocht je je afvragen welke wok ik nu gebruikte: dat is deze Cambridgde Black Ceramic Non-Stick Wok, én: ik zag net dat hij 30%  is afgeprijsd en nog maar €31,49 kost! Een mooie prijs voor kwaliteitspan als deze. Let op! De korting is geldig tot en met 9 mei aanstaande. (Na die datum zal ik dit stukje tekst even aanpassen, om verwarring te voorkomen)

Laat het me vooral weten als je dit recept gaat maken! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Ook hoor ik graag wat jullie favoriete tijdbesparende eenpansgerechten zijn. Laat het me weten in de comments hieronder! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “Kimchi fried rice met gerookte tofu

  1. Dit recept lijkt me heerlijk! Ik heb het direct opgeslagen om binnenkort te gaan maken.

  2. Klinkt heerlijk, kijk er nu al naar uit om dit recept dit weekend te gaan maken.

  3. Raad het heel erg aan er een gebakken ei bij te doen, zeker met een zacht eigeel. Kimchi fried rice is heerlijk, moet snel maar weer eens maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *