Vijf favoriete zomerse gerechten

zomerse gerechten

Ik hoef je niet te vertellen dat het deze week nog erg warm wordt hè? Je hebt zelf denk ik al wel naar de weersvoorspelling gekeken. Heb je je maatregelen al getroffen? Badkleding gewassen? Zonnebrand aangeschaft? Een (luister-)boek gekozen om mee in het park te gaan liggen? Nu rest ons nog de vraag: wat gaan we eten? Zelf heb ik nooit zoveel zin om mega uitgebreid te koken als het warm is, maar ik wil ook weer niet alleen maar salades eten, dus ik houd het bij eenvoudige ‘zomerse’ maaltijden. Wat een zomerse maaltijd dan precies is? Tja gewoon, iets lichts? Iets met veel frisse smaken? En dus iets wat snel klaar is? Dat idee. Ik zet vijf van mijn favoriete gerechten die aan die eisen voldoen op een rijtje, zodat je deze week misschien wat minder hoeft na te denken – want ook dat gaat lastiger als je oververhit thuiskomt uit je werk. I got your back.

Verse pizza met courgette en pesto 

zomerse gerechten

Misschien denk je: ja hallo Merel, gaan we nu meteen met pizza beginnen? Ik dacht dat je het een beetje licht en gezond wilde houden? Dat is ook zo. Je kunt namelijk prima zelf een heel gezonde pizza bakken. Kijk, hier gebruikte ik kant-en-klaar deeg voor een bodem, maar ook die kun je natuurlijk zelf bakken. Lees hier (klik!) hoe je dat doet. En dan is het een zaakje van kiezen waar je je bodem mee belegt. Dingen als kaas en vlees maken een pizza heel zwaar, dus reden te meer om lekker voor groenten te kiezen. In dit geval maakte ik een eenvoudige pesto en belegde de pizza met courgette, gekarameliseerde ui en pijmboompitjes. Het kan heel simpel zijn, maar daarom niet minder lekker!

Linzensalade met zoete aardappel 

Bonduelle3_4

Dit recept verscheen onlangs online op de Groene Meisjes en bleek op Instagram een echte hit. Ik heb binnen een paar dagen tijd al zóveel foto’s voorbij zien komen van mensen die deze salade ook hebben gemaakt en die er net zo enthousiast over zijn als ik. Echt leuk om te zien! Het is natuurlijk wel een beetje een salade+, omdat er zoete aardappel uit de oven bij zit, maar dat maakt dat het heel geschikt is als avondmaaltijd.

Pittige Thaise frietjes 

zomerse gerechten

Ik krijg alweer zin in dit gerecht als ik alleen maar naar de foto’s kijk. Dit is zó lekker. De combinatie van de warme frietjes met de knapperige groenten en het frisse sausje…perfect! En die mango hè? Dat is toch wel voor het ultiem zomerse gevoel.

Kokosrijst met pindasaus 

zomerse gerechten

Het is een tijdje geleden dat ik dit gerecht heb gemaakt maar ik weet nog precies hoe lekker het was. Het is ook een gerecht dat je gemakkelijk in grote hoeveelheden kan maken, zodat je bijvoorbeeld een lunch in je koelkast hebt staan voor de komende dagen. Persoonlijk vind ik koude rijst echt prima in de zomer, maar je kunt het natuurlijk ook opwarmen als je daar meer zin in hebt.

Maaltijdsalade met gnocchi uit de oven 

zomerse gerechten

En tot slot toch nog een maaltijdsalade, maar ook weer eentje met een plus. Je maakt hier namelijk gnocchi (mijn favoriete pasta) uit de oven bij en oh man, dat is zó lekker. Met veel knoflook en verse kruiden. En natuurlijk met heel veel verse groenten en knapperige sla. Succes gegarandeerd!

Wat kook jij graag als het echt warm is? En ga je één (of meerdere, dat mag ook) van deze recepten proberen? Ik ben benieuwd, dus laat het me vooral weten! Mocht je een foto van jouw eindresultaat willen delen op Instagram, vergeet me dan niet te taggen (@merelwildschut) zodat ik je foto zeker weten kan vinden! Eet smakelijk alvast en geniet van het mooie weer :) 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “Vijf favoriete zomerse gerechten

  1. Oeh, deze blog is echt perfecte timing want ik zit in een kookdip dus dit geeft me inspiratie om toch wat lekkers te maken. En bedankt voor het gnocchi recept, ik maakte het van de week voor mijn familie en het viel heel erg in de smaak! :)

    1. Wat goed dat de gnocchi in de smaak viel! Ben zelf ook echt gek op dit recept. Fijn om te horen!

  2. Bedankt voor de inspiratie! Hier afgelopen weekend je linzensalade gemaakt, en inderdaad een hit! Heel erg lekker 😀 Ik ben met dit warme weer wel van de salades, en van de soep met brood, dus een paar van je recepten komen zeker van pas!

  3. de zoete aardappel frietjes met rode kool etc deed het hier vandaag heel goed. Geen mango, maar met wat ander fruit gepureerd werd het ook een lekkere dressing. Fijne timing deze blogpost. Kan ik morgen ook meteen mee aan de slag.

    1. Wat goed om te horen! :) Hoop dat de rest je/jullie ook goed gaat smaken!

  4. haha Merel ook dit jaar stijgt het kwik naar ongekende hoogte, en als de fan al overuren draait denk ik niet aan de oven aan te zetten, maar zal een salade goed op zn plaats zijn. Zoals rijst met pindasaus zal zeker smaken! bedankt alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *