Vitamine B12

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als jij veganistisch eet, of erover nadenkt om dit te gaan doen, dan ben je er vast wel eens voor gewaarschuwd: “kijk uit dat je geen B12-tekort  krijgt!” Is deze waarschuwing onterecht? Absoluut niet. Hoewel (lang) niet alle veganisten een B12-tekort krijgen, hebben mensen die een plantaardig dieet volgen er nou eenmaal een vergroot risico op. Wij vinden: als je vanwege het welzijn van de dieren en/of het milieu veganistisch wilt eten, dan is het ook je eigen verantwoordelijkheid om goed op je eigen gezondheid te letten. Immers: je kan de dieren een groot plezier doen, maar als je zelf ziek wordt… is dat het dan waard? Maar goed, dat is onze mening. Daar denken sommige mensen anders over en dat is natuurlijk hun goed recht. Wij zetten in dit artikel uiteen wat de functie van B12 is, hoe je een B12-tekort kan signaleren en welke diervriendelijke manieren er zijn om je B12 op peil te houden. 

Wat is de functie van vitamine B12 in het lichaam?

B12 is een bijzondere vitamine. Het kan alleen geproduceerd worden door sommige bacteriën en schimmels en enkele algen. De vitamine is cruciaal voor de stofwisseling van de cellen in ons lichaam. B12 is onmisbaar voor de DNA synthese en het aanleveren of opwekken van energie. Daarbij komt dat B12 onze hersencellen (en daarmee onze geestelijke gesteldheid) beschermt. Verder speelt B12 een belangrijke rol bij omzetten van koolhydraten, vetten en eiwitten in energie. Kortom: het is superbelangrijk dat we voldoende B12 in ons lichaam hebben!

De opname van B12 is aan een maximum gebonden. Dat wil zeggen dat het lichaam B12 opneemt tot zover het nodig is en daarna niet meer.  Je hoeft dus niet ‘extra’ B12 te slikken of een dubbele dosis te nemen omdat je denkt anders te weinig B12 binnen te krijgen.

Waarom hebben veganisten een vergroot risico op een B12-tekort?

Vitamine B12 is de enige vitamine die niet te verkrijgen is uit plantaardige voeding. Of wel: B12 wordt alleen door ons lichaam opgenomen uit dierlijke producten. Ook is het menselijk lichaam niet in staat om zelf B12 aan te maken. Dat wil zeggen dat je als veganist – iemand die alleen plantaardige voeding tot zich neemt – van nature geen B12 ‘binnenkrijgt.’ Wanneer je een plantaardig dieet volgt, zal je dus zelf moeite moeten doen om aan je B12 behoefte te voldoen.

Wat zijn de symptomen van een tekort aan B12?

De meest voorkomende symptomen bij een B12 tekort zijn:

 • Chronische vermoeidheid
 • Benauwdheid
 • Diarree, verlies van eetlust en gewichtsverlies
 • Krampen of tintelingen in je ledematen
 • Restless leg syndrome
 • Duizeligheid
 • Ouderdomsklachten (vervroegde ouderdom)
 • Verwardheid, vergeetachtigheid
 • Erg emotioneel zijn
 • Erg vroeg grijs haar krijgen
 • Bloedafwijkingen
 • Onregelmatige ontlasting
 • Glutenintolerantie

De lijst van voorkomende symptomen is nog vele malen langer en te vinden als je op google zoekt naar ‘symptomen B12-tekort.’ Schrik niet, het zijn er nogal wat. 

Wat moet je doen als je denkt dat je een B12-tekort hebt?

Sowieso adviseren we iedere veganist om je geregeld te laten checken door je huisarts. Ook als je nog maar net bent begonnen met het volgen van een plantaardig dieet. Laat eens in de zoveel tijd een preventief bloedonderzoek uitvoeren, zodat je zeker bent dat je geen B12-tekort hebt. Als het goed is zal je huisarts in je dossier een aantekening maken van het feit dat je veganistisch eet, zodat hij of zij een vinger aan de pols kan houden. Je hoeft niet in het bijzonder naar een natuurarts om te constateren of je wel of niet een B12-tekort hebt.

Hoe kan je een B12 tekort voorkomen?

De makkelijkste manier om aan voldoende B12 te komen, is het eten van dierlijke voeding. Maar dat wil een veganist niet, dus dat is geen optie. De tweede makkelijkste manier is door het slikken van supplementen. Er zijn veel hoogwaardige, 100 % vegan, supplementen te koop die ervoor zorgen dat jouw behoefte aan B12 op peil blijft. B12 supplementen neem je in bij een maaltijd; het liefst in de ochtend bij je ontbijt. Je neemt één tabletje per dag.
Het is ook mogelijk om B12-injecties te krijgen toegediend. Uiteraard zal dit via je arts lopen. B12 injecties schijnen behoorlijk pijnlijk te kunnen zijn, dus wij hebben een voorkeur voor het slikken van supplementen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Waar koop ik goede B12 supplementen?

Persoonlijk vinden wij het prettig om ons goed te laten voorlichten voordat we ‘zomaar’ een supplement slikken. Dit kan je laten doen bij bijvoorbeeld de Vitaminstore, in één van de filialen of online. Verder kunnen ze je bij de natuurwinkel of bij de natuurdrogist vaak ook goed verder helpen.

Ons favoriete merk voor supplementen is ‘Solgar.’ Dit merk staat bekend als één van de beste supplementenmerken ter wereld. Check bijvoorbeeld deze verpakking B12 supplementen van dit merk bij de Vitaminstore. De tabletjes zijn veganistisch en natuurlijk. Een merk dat we veel bij Amerikaanse veggies voorbij zien komen is ‘Pure Vegan,’ dat onder andere verkrijgbaar is via iHerb.com. (We worden niet gesponsord door deze twee sites. Dit zijn de sites waar wij zelf onze spullen kopen.)

Ben je geschrokken van de prijs van deze supplementen? Tsja, het is niet goedkoop. Maar dat is ziek worden ook niet. Het is de prijs die je betaalt voor je gezondheid!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

We hopen jullie op deze manier wat verder te hebben geïnformeerd over dit belangrijke onderwerp op het gebied van de gezondheid van een veganist. Ook hopen we dat iedereen zo verstandig is om te laten checken hoe het met zijn of haar B12-gehalte gesteld is. Dit artikel is niet bedoeld als donderpreek of als bangmakerij, maar puur ter informatie en als antwoord op vragen die we geregeld krijgen over veganistische voeding. 
Wie van jullie laat er geregeld checken hoe het met zijn of haar B12 ‘gehalte’ gesteld is? En wat doe jij om je B12 op peil te houden?

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

80 gedachten over “Vitamine B12

 1. goed artikel!
  Ik ben vegetarisch opgevoed en laat daarom regelmatig mn vitB12 checken, nog nooit is hij te laag geweest en ik heb ook heel lang niks extra’s geslikt hiervoor. Tot een paar jaar terug was ik altijd heel moe en emotioneel en acupucturist (en ook chinese arts in het een of ander) besloot dat ik B12 injecties moest krijgen. Kan me niet meer herinneren dat ze pijnlijk waren, wel dat ik daarna een paar dagen heeeel erg stonk, mn urine, mn zweet alles. bleh. Voelde me verder ook niet echt heel veel beter dus ben er mee gestopt. Weer een paar jaar later ben ik begonnen met kip en vis eten, misschien dat ik daardoor van mn vermoeidheid af zou komen, maar daarbij zag ik ook geen verschil. Minder suiker eten en gluten vrij was de oplossing :D
  Maar nu slik ik als gewoonte en soort van uit voorzorg (ook al is het in bloed onderzoek nooit aangetoond) vitB12 van het merk ‘NOW’

  1. Hallo
   jammer dat er niet wordt aangegeven dat b12
   makkelijk uit moeder natuur gehaald kan worden zoals :
   Planten, vruchten en groenten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat er B12 in zit:
   Champignons,
   Grote engelwortel, in de wortel,
   Chinese engelwortel of dong quai, in de wortel,
   Grote klit, in hele plant,
   Chlorella, pil-, poeder- of capsulevorm,
   Spirulina, pil-, poeder- of capsulevorm,
   Cordyceps sinensis,
   Gerstegras,
   Noni,
   Panax ginseng,
   Biergist, ook in tabletvorm,
   Smeerwortel,
   Zeewier: Dulce, kelp. kombu, wakame.

    1. Lees medical medium. Toen ik 6 maanden leefde van rijst, linzen, tomaat, wortel,citroen en avocado is mijn te lage B12 gestegen met eenderde. Ik snapte er niks van , ik at 0 dierlijk. Ik zwom dagelijks in zee en dronk bronwater en gaf borstvoeding.ik denk dat mijn lichaam zelf B-12 is gaan aanmaken en heeft opgenomen uit mijn eten. ik weet geen andere verklaring

 2. Heel handig artikel, goed dat jullie hier aandacht aan besteden! Ik ben zelf niet vegetarisch/veganistisch maar ik heb wel wat vrienden die dit zijn, dus ik ben er ook erg in geïnteresseerd! :)

 3. Veel dank voor dit duidelijke, informatieve artikel. Ik ben vegetarier maar neem al jaren een vitamine B-complex supplement, wat me indertijd werd aangeraden toen m’n haar wat begon uit te vallen na een ernstige ziekte. Het help meteen, dus ik ben het maar blijven doen, en mijn jaarlijkse bloedonderzoek is altijd prima.

 4. Ik wil even toevoegen dat de injecties niet pijnlijk zijn, maar dat je wel wat spierpijn in je bil hebt aangezien ze in je bilspier gezet worden. (Toevoeging: zegt iemand die absoluut niet van naalden houdt en het liefst gillend weg rent bij het zien van een naald.)

  1. Heb je dat bij de dokter laten doen of doe je het thuis? (want ik las dat je het in het begin het wat vaker moet doen) en hoe zijn de resultaten?

 5. Super dat jullie hier aandacht aan schenken. Het wordt nogal eens ‘vergeten’, mensen richten zich voornamelijk op leuke recepten, maar dit is toch echt heel belangrijk. Fijn!

   1. Waardeer jullie artikel ook zeer. Ben 60 jaar vegetarier, nu 2 jaar vegan. Vroeger met melk en kaas nooit b12 problemen gehad. Nu kan ik op basis van de “opslag” in mijn eigen lichaam de eerste 5 jaar op de oude reserves teren. Sojamelk met b12 geeft een beetje toevoer dus zal het nog langer duren voor ik verdere b12 supplementen nodig heb.

 6. Heel goed artikel! Ik moet zelf injecteren omdat ik een chronisch tekort heb en mijn lichaam B12 niet kan opnemen, maar ik heb er zoveel baat bij… voel me echt een compleet ander persoon met B12-injecties: vrolijker, energieker, meer levenslustig! Het is dus altijd goed om je waarden te checken want soms weet je niet hoe een tekort “voelt” en kan het een hoop verklaren.

 7. Oja, en de injecties zijn inderdaad niet pijnlijk, het ligt eraan welke vorm van B12 je injecteert (de beste is methylcobalamin) en waar in het lichaam. Ik injecteer het zelf in m’n bovenbeen en het doet geen pijn verder!
  Bovendien zijn injecties eigenlijk alleen echt nodig wanneer je een chronisch opnameprobleem hebt, omdat je lichaam de B12 dan niet kan opnemen in de maag. Door te injecteren omzeil je de problemen in de maag en stuur je de vitamine direct naar de bloedbaan. Als je gewoon veganistisch eet en na een tijdje je waardes verlagen, kan je beter in een goed supplement investeren dan meteen gaan injecteren. Injecteren moet je namelijk wel de rest van je leven blijven doen!

 8. Goed om te lezen. Ik eet zelf niet veganistisch, maar eet wel in verhouding weinig dierlijke voeding.. Aangezien ik de laatste tijd kamp met van die ‘vage klachten’, denk ik dat ik toch maar eens mijn B12 ga laten checken. Thanks voor de tip, ladies!

 9. Hallo groene meisjes,
  Goed, informatief artikel! Vaak is B12 ook toegevoegd aan soya yoghurt en soya melk, is dit voldoende voor dagelijkse inname vitamine B12?
  Groetjes, Jolanda

  1. Ik heb er zelf best veel over ingelezen en de B12 die wordt toegevoegd aan soyaproducten is vaak een synthetische vorm en die is minder goed voor je lichaam. Je kunt dus beter het zekere voor het onzekere nemen en een goed supplement nemen (zoals De Groene Meisjes hier in het artikel noemen, die zijn wel goed!)

 10. Interessant artikel! Domme vraag misschien, maar als we B12 alleen uit dierlijke bronnen kunnen halen..hoe kan er dan een veganistisch supplement zijn? Waar wordt dat dan van gemaakt? Lovin’ your blog btw :)

  1. B12 komt oorspronkelijk van bacterien die het produceren. Dit komt ook daardoor in vlees en dierlijke producten. B12 word ook in krachtvoer in de veehouderij toegevoegd.

   Voor supplementen worden gewoon nu bacterien in een ton gegooid en dan komt er b12 uit. Wat in de supplementen gaan.

   Er zijn 3 manieren om b12 te verkrijgen. Via dierlijke voeding, gesupplementeerde producten (vit. b12 in vleesvervangers bv.) of supplementen.

   Voor veganisten zullen die 2 laatst bronnen de aangeweze bron zijn. Echter voor zekerheid altijd beter om supplement te nemen. Is makkelijker :)

  2. Planten kunnen geen B12 aanmaken, dieren ook niet. B12 komt van bacteriën die in de natuur voorkomen. Dieren komen er mee in contact en zodoende komt het in vlees terecht. Het schijnt dat apen om die reden hun eigen poep eten om zo aan hun B12 te komen.

 11. Goed artikel! De laatste keer dat mijn bloed werd onderzocht is een jaar of drie, vier geleden. Alles was in orde behalve de vitamine B, daar was een tekort aan. Deze slik ik dus bij, van de Tuinen. De klachten komen me helaas wel bekend voor, ik vergeet ze vaak in te nemen en moet er echt beter op letten.

 12. Goed artikel weer!
  De reden dat B12 injecties pijnlijk zijn is omdat er een vorm van (schrik niet) zoutzuur inzit. Deze injectie kan op diverse plaatsen gezet worden. Bij mij worden ze in mijn heup gezet, aan de achterkant op mijn rug. Als ze in mijn arm worden gezet heb ik gedurende een lange tijd een enrome blauwe plek. Het zetten van de injectie gaat snel. Minst pijnlijk als je de ampul wat warm maakt. Het duurt maar even, en is echt geen pijn om van flauw te vallen :-) Deze injecties krijg je vergoed van de verzekering, en dus goedkoper dan de supplementen. In Nederland kan het volgens mij alleen bij de huisarts. In andere landen kan het meestal bij de apotheek (in Griekenland bijvoorbeeld, en daar kost een injectie een euro).

 13. Ik krijg om de paar weken een injectie met B12 omdat ik het zelf niet uit mijn voeding kan halen (ook al eet ik vlees).
  De injectie laat ik altijd in mijn arm doen (links, want ik ben rechts), en de pijn valt echt reuze mee hoor. Gewoon een prik in je spier, en daarna is je arm wat stijf. “Behoorlijk pijnlijk” vind ik persoonlijk dus overtrokken.

 14. Dank je wel voor dit artikel. Ik ben benieuwd naar het antwoord op de vraag van Willemijn: hoe wordt dit vegan supplement gemaakt?

 15. Goed artikel!
  Ik ben zelf niet veganistisch, maar ongeveer een jaar geleden had ik ook een vitB12 tekort. Ik had al heel erg lang last van vermoeidheid, verwardheid en vergeetachtigheid, maar ik vond het zo stom om met die klachten naar de huisarts te gaan. “iedereen is moe” dacht ik. Toen het op een gegeven moment echt extreem werd ben ik toch maar gegaan en toen bleek het dat ik dat tekort had. Ik was zo blij dat m’n huisarts erachter was gekomen! En wat ik heel grappig vond: ‘een branderige tong’ was ook een symptoom, en ik dacht gewoon dat ik de laatste tijd telkens m’n tong had verbrand. Na een hoop injecties in m’n bil ben ik er weer helemaal bovenop gekomen!

  1. Ik denk dat ik ook maar eens laat nakijken of ik een B-tekort heb. Ik ben ook vermoeid en vergeetachtig. Die brandende tong heb ik dus ook al een hele poos. Ik dacht dat het door een schimmeltje kwam. Maar in combinatie met die andere klachten, lijkt het me goed om de huisarts eens te vragen of ze dat mee wil nemen in mijn eerstvolgende bloedonderzoek. Ik eet trouwens wel vlees.

 16. Interessant artikel. Ik heb een tijdje vitamine B geslikt omdat ik haar uitval had. Het heeft zeker geholpen!!

 17. Goed dat jullie hier aandacht aan besteden, want een b12-tekort is behoorlijk naar (ik spreek helaas uit ervaring). Het schijnt dat je lichaam een voorraad b12 van 3 jaar heeft, dus het kan even duren voordat je daadwerkelijk een tekort hebt. Daarom is het inderdaad van groot belang dat vegans goede supplementen gebruiken. Vegetariërs zouden volgens mijn huisarts nauwelijks een tekort op kunnen lopen, mits ze bijv. zuivel/eieren blijven eten. In de gaten houden kan uiteraard geen kwaad ;) de injecties zijn trouwens even vervelend, maar echt pijnlijk zijn ze niet te noemen. Wanneer je ze in je bilspier laat zetten ipv je arm helemaal niet. Zelf heb ik veel gehad aan de website http://www.stichtingb12tekort.nl, misschien een tip voor andere lezers die meer informatie zoeken.

  Verder wilde ik nog even zeggen dat ik vrijwel nooit reageer (sorry!) maar ik jullie wel heel tof vind en jullie enorm lekkere recepten delen! Dank daarvoor groene meisjes :)

  1. Mijn vriendin is net begonnen met veganistisch eten. Ik heb haar gezegd dat ze vitamine B12 moet nemen maar dat weigert ze. Volgens haar haal je dat uit tofu en uit bepaalde cornflakes. Ze woont in de VS. Ze heeft ook nog eens MS. Helaas denkt ze dat ik anti-vegan ben. Ik maak me best wel zorgen. Ze at al een tijdje geen vlees en zuivel meer.

 18. De injecties doen idd niet heel veel pijn, maar er bestaat een kans dat je de halve dag op 1 bil moet zitten ;)
  En dat je van een vitamine B-12 tekort een glutenintolerantie kan krijgen, lijkt me overigens een beetje vreemd, tenminste zo klinkt het? Bij mij is het nl. andersom, door mijn coeliakie heb ik een B12 tekort..

 19. Goed artikel! Jullie serie informatieve artikelen vind ik erg fijn om te lezen!

  Nog een vraag: ik heb supplementen van Etos (Multi alles in 1-B12), als aanvulling op een vegetarisch dieet. Is dit voldoende of is het beter om specifiek B12 te slikken? En weten jullie of er veel verschil in kwaliteit zit tussen bijvoorbeeld een Etos of Hema supplement en zeer prijzige supplementen op internet?

  1. Hi Esmee,

   Ik heb begrepen dat het voor veggies wel belangrijk is om een afzonderlijk B12 supplement te slikken. Dat zal met de dosering te maken hebben.
   Wat betreft de kwaliteit van de supplementen: ik heb ook begrepen dat het wel degelijk uitmaakt welk merk je gebruikt. Etos en Hema bijvoorbeeld zijn natuurlijk wat goedkoper en niet natuurlijk geproduceerd. Een merk als Solgar is plantaardig en natuurlijk en dat schijnt toch beter voor je te zijn en beter te werken. Maar, ik zeg er eerlijk bij: ik ben absoluut geen deskundige en heb zelf geen ervaring met goedkopere supplementen. Dus of het écht uitmaakt, dat laat ik toch maar even in het midden. Misschien heeft iemand anders hier ervaring mee!

 20. Weer een leuk en handig artikel !
  Het is toch ook zo dat de werking word vergroot met biotine en vitamine B6 kunnen jullie mij hier meer over vertellen ?

  Veel liefs,

 21. Goed dat jullie hier een blog aan besteden :-), want sommige veganisten lijken het toch niet zo belangrijk te vinden, wat dus echter wel serieuze gevolgen kan hebben!
  Deze kanttekeningen echter:

  1) “B12 wordt alleen door ons lichaam opgenomen uit dierlijke producten.”
  Niet echt correct geformuleerd. De B12 in supplementen (of die als supplement toegediend is aan bv. sojamelk) komt niet uit dierlijke producten maar is in een labo gemaakt (B12 wordt geproduceerd door bacteriën). Die B12 wordt dus ook door ons lichaam opgenomen.

  2) Over de injecties: “Uiteraard zal dit via je arts lopen.” Misschien moet dat zo in Nederland, maar in België kan je gewoon zelf B12, naalden en spuiten kopen bij de apotheek (zonder voorschrift), en gerust ook zelf de spuiten zetten.
  Maar in de eerste plaats toch gewoon kijken voor supplementen die je gewoon kan slikken (of zuigtabletten, of sprays). Injecties zijn eigenlijk alleen voor mensen die opnameproblemen hebben (die geen B12 kunnen opnemen, zelfs als slikken ze elke dag een doos supplementen), of mensen die een zodanig tekort hebben, dat hun voorraad B12 in hun lichaam dringend weer moet op peil gebracht worden. Het is ook niet noodzakelijk zo dat eenmaal je begonnen bent met B12 spuiten, je je hele leven lang moet spuiten.

  3) Jullie vermelden een aantal vegan merken B12-supplementen. Allemaal echter voor mondelinge opname (om te slikken dus). Er blijkt heel weinig info te zijn van welke ampullen vegan zijn (voor de injecties). Hebben jullie daar info over?

 22. Ikzelf ben al een jaar cronisch moe, wat best heftig is voor een 16jarige. We werden niet serieus genomen door de huisarts en zijn pas nu binnengeraakt in het ziekenhuis. Nu hebben ze pas gezien dat ik een ijzer- en vitamine D tekort heb, en een paar allergieën. Momenteel zijn ze ook nog aan het onderzoeken of ik een b12 tekort heb. Spannend dus!

 23. Wat goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Ik eet zelf 19 jaar vegetarisch en sinds een jaar veganistisch.
  Sinds maart dit jaar krijg ik injecties omdat mijn B12 extreem was gedaalt. In al die jaren heb ik nooit ergens last van gehad tot een nacht in maart waarin ik 3x achter elkaar flauw viel en ziek werd. Mijn B12 waarde was gedaalt tot 96, naar horen zeggen ligt het minimum rond de 300. Oeps!
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat ook al heb je geen symptonen, je bloed laten testen kan nooit kwaad =)
  En idd de injecties vallen enorm mee. Ik laat ze zetten in mijn bovenarm waarna deze wel even stijf is maar niet pijnlijk.

 24. Ik vind het altijd zo irritant dat mensen zeggen dat we vlees moeten eten omdat we alleen daardoor B12 binnenkrijgen. Daaraan wordt het ook toegevoegd en er zijn net zo goed vleeseters die een B12 tekort hebben.

  Ik vraag me alleen af, als dieren het door bacterien binnenkrijgen, waarom wij dan niet (behalve die suplementen dan) Ik ben nog niet zo lang veganist en aangezien je als het goed is ook een hele vooraad heb en het soms bij sojamelk ofzo zit, ga ik nog niet aan supplementen beginnen.

  1. Ik heb een vitamine b12 te kort gekregen toen ik nog een dierlijk dieet volgde. Nu neem ik sups en ik voel me door een vegan dieet met de dag beter. Heb me nog nooit na jaren niet zo goed gevoeld.

 25. Is het niet erg dat de dosering van vitamine B12 vaak veel hoger is dan de ADH? Ik wilde namelijk op iHerb bestellen en daar begonnen de doseringen zo ongeveer bij 200 μg.

 26. Nooit gedacht dat ik (ondanks mijn vegetarische leefstijl) B12 nodig zou hebben.
  Maar laatst ontdekte ik heel wat grijze haren in mijn haar, en ik ben pas 20! Ook heb ik al heel erg lang last van het Restless leg syndrome. Toen ik dus de symptonen in dit artikel las viel het kwartje..
  Snel B12 bestellen voordat ik geen bruine haren meer over heb ha ha ;)

 27. Tis toch allemaal wat vegetariër zijn! Door al m’n symptomen kwam ik hier langs, heel informatief! Merci

 28. Leuke website, als tegenhanger voor alle reacties hierboven wil ik toch zeggen dat bij mij de injecties wel echt behoorlijk pijnlijk zijn. Soms valt het mee, maar meestal heb ik tranen in mn ogen van de pijn en ben ik echt aan het aftellen (injecteren duurt ongeveer 40 sec omdat langzaam het beste is en minst pijnlijk) ondanks de verwarmde ampul.

  Ben wel blij dat er iets gevonden is, want liever de pijn van de injectie (en napijn) dan alle klachten die ik had.

 29. Het artikel is goed bedoeld, maar bevat een grote fout. De vitamine b12 van Solgar wordt hier aanbevolen. Helaas bestaat deze vitamine uit cyanocobalamine.
  Wat je wel wilt hebben is vitamine b12 bestaande uit methylcobalamine. Je kan het beste zuigtabletten of vloeibare vitamine b-12 kopen. Het gaat erom dat het via je mondslijmvlies wordt opgenomen.

  Kortom: verdiep je eens in de verschillende soorten B12. Het is de moeite waard!

  1. Klopt! Ik heb dit ook net opgezocht, en je wil echt geen cyanocobalamine maar wel methylcobalamine. De b12 die in dit artikel wordt aanbevolen bevat echter de toxische cyanocobalamine. En inderdaad zeer jammer dat de eigenaars van deze website niet reageren.

  2. Er zijn vast websites die elkaar tegenspreken maar volgens de website van Nutri-spec (http://www.nutri-spec.net/articles/hfm-b12.html) zit het verschil van keuze voor cyanocobalamine of methylcobalamine bij b12 vooral in de keuze voor oraal gebruik of injecteren. Bij oraal gebruik zou cyanocobalamine beter werken, bij injecteren methylcobalamine. Het merk Solgar zou dan voor oraal gebruik dus juist wel een goede keuze zijn.

 30. Ik ben het helemaal eens met de laatste reactie van Eddie. Jammer dat het gesprek hier dood loopt. Aan cyanocobalamine heb je weinig tot niets.
  En ja, het vergt nòg meer inleeswerk om het fijne daarvan te snappen, maar het is inderdaad zéker de moeite waard.

 31. bij deze een reactie en zomogelijk een vraag, mijn man , blijkt tekort te hebben aan vit b12, … hij heeft ops een cte vergiftiging opgedaan als spuiter in de scheepsbouw, dus relateerde we de kl achten hieraan, ook zijn er veel neurologisch klachten/ verder kom ik met beh niet verder , buiten oxacepam pffffff , dus bl geprikt was ok.. bij doorvragen , bleek dus tekort. injecties met hydro cobelamine zie ik niet echt zitten daar dit niet goed word opgenomen, zeket daar de maag verre van ok is. zo mijn zoektocht . nu door vit land,, heb gelezen dat er nogal wat vrij komt , aan stoffen bij eerste gebruik,,,daarom wil ik met smelttablet ten inzetten die met methyl en foliumzuur .. eventueel doormidden,,, dit door de kwetsbaarheid van mijn echtgenoot,,…… wat ik nu eigenlijk wil vragen.. zou het geen goede optie zijn, eertst een goede multi vit in te zetten als begin, want ijzer geh is ook niet best.weleenswaar , de vit b 12 niet goeg opgenomen, maar ik dacht als aanzet… de huisarts van mijn man.. laad het eigenlijk min of meer maar op beloop. dus daarom graag een een antwoosd bij deze dank .

  1. Hoezo zie je injecties met hydrocobalamine niet zitten? Dit is de superieure vorm! Methylcobalamine slaat de bloed-hersenbarriere over (een grens vlak voor je hersenen die ervoor zorgt dat schadelijke stoffen niet in je hersenen terechtkomen) en het is nog onbekend wat voor effect dat heeft op de hersenen. Hydrocobalamine heeft als eigenschap dat het afvalstoffen in je lichaam opruimt, andere cobalamines doen dat NIET.
   Ik kan jullie allemaal aanraden om hier lid te worden: https://www.facebook.com/groups/807408932663995/
   Alle info op die pagina is wetenschappelijk onderbouwd en er wordt samengewerkt met Nederlandse internisten. Dus geen verkooptrucjes.

   1. Klopt helemaal wat jij hier omschrijft!
    Ik krijg ook injecties met hydrocobalamine. Heb pas mijn 2e injectie gehad en voel me nog steeds beroerd oftewel doodmoe. Maar ik geef het de tijd hopelijk voel ik me binnenkort beter.
    Ik heb er vertrouwen in dat dit de juiste behandeling is voor mensen met een tekort. Tabletten gaan slikken heeft totaal geen zin.

 32. Dus er zijn B12 supplementen… maar ik heb begrepen dat mensen vroeger vitamine B12 binnenkregen doordat de groente minder schoon was en ze ermee wat grond binnenkregen. Ook voor grazende koeien geldt dat ze met het gras wat grond binnenkrijgen, en daarmee wat B12. De binnenblijvende koeien krijgen daarom supplementen.
  Nu vraag ik me af: kan ik niet gewoon wat aarde uit mijn tuin opscheppen, losroeren in een glas water en opdrinken?
  Het zou een wat natuurlijker manier zijn. Wat denken jullie?

  1. Haha… deze vindt ik echt goed!
   Miss kunnen we wel gewoon gras eten en regen drinken, en krijgen we veel meer energie..
   En werkt ons lichaam stukken beter! Miss is de mensheid juist ziek omdat ze dieren eten en te weinig voeding uit de natuur?
   Ik ben nu een jaar veganist en heb geen b12 tekort en ik hoor meer veganisten die geen b12 tekort hebben..
   Ik hou het wel in de gaten hoor!
   Ik merk dat aan hèt veganistische dieet veel meer positieve gezonde voordelen zijn dan aan het vleesdieet..

   Gr kim

 33. Hoi,
  Ik heb net een vitamine b complex op waar alle vitamine b 100% van Adh bevatte en dat ging prima, ik heb zelfs het gevoel dat dit al veel is en heb in gedachte om alleen vitamine b12 in te nemen en dan 100% Adh, dus 2,5 mcg, ietsje meer lijkt me geen probleem maar ik zie tegenwoordig alleen maar belaglijke hoge doseringen en ben eigenlijk bang dat dat ook niet goed voor je is, dat voelt niet natuurlijk. Weten jullie waarom zulke hoge doseringen worden verkocht? Je zal zo een tablet van 1000mcg pas 1 keer per week of zelfs per maand moeten innemen? Ik weet wel dat je lichaam niet alles opslaat maar dan nog…
  Andere vraagje: zijn de vitamine b van Etos vegan?

  1. Ja, precies hier loop ik ook tegenaan! Kan iemand uitleggen hoe dat zit? Voor mij voelt het ook gek om die pilletjes te nemen met zulke hoge doseringen inderdaad!

   Groetjes Loes

 34. hoi, wat fijn dat jullie dit hebben uitgezocht! Ik ben geen veganist, maar wel geïnteresseerd en een vraag die ik had was: waarom de moeite nemen als de supplementen niet diervriendelijk zijn? Bedankt voor het antwoord!

 35. Helaas vergeten jullie erbij te vermelden, dat een vitamine B12 tekort in ruim 90% van de gevallen niet door het dieet, maar door een opnamestoornis wordt veroorzaakt. Dit komt veel voor en het kan dus zijn dat het tekort niet (alleen) door het dieet komt, maar door de opnamestoornis. In dat geval helpen supplementen niet; deze leggen dezelfde weg als voedsel, en worden dus niet in het lichaam opgenomen. Ook kun je met het nemen van tabletten/supplementen/sprays, je bloedwaarden vals verhogen. Als de supplementen niet helpen en je gaat dan naar een dokter, kan deze het tekort niet meer aan de bloedwaarden zien, waardoor je niet op de juiste manier behandeld wordt (opnamestoornis = injecties). Dan wordt het tekort alleen maar groter, dus ook de schade die hierdoor ontstaat. en later zal de dokter vaak niet weer willen testen, want de vorige keer was er niets aan de hand. Altijd eerst je bloed laten testen voordat je supplementen of andere middelen voor vitamine B12 gaat gebruiken!

  1. Waarom zouden (smelt)tabletten het bloed “vals” verhogen en injecties niet? Beiden komen toch in de bloedbaan?

 36. Gebruikj liever methylcobalamine of hydroxicobalamine want cyanocobalmine is licht giftig ( het bevat een kleine heoveelheid cyanide )

 37. “Methyl-Cobalamine (Me-Cbl) en Adenosyl-Cobalamine (Ado-Cbl) zijn beide actieve vormen van B12 deze co-enzym vormen van vitamine B12 hebben belangrijke biochemische en therapeutische voordelen in vergelijking met andere niet actieve vormen van B12 o.a Cyano-Cobalamine (Cn-Cbl) en Hydroxy-Cobalamine (Oh-Cbl)”.

 38. Dankjewel voor de info! Maar in wat voor plantaardige voeding zit wel vitamine B12? Ik ga in maart een maandje een veganistische levensstijl uitproberen en wil toch nog wat uit voeding halen i.p.v. supplementen.

  Thanks!

 39. Van sommige b12-merken krijg ik puisten. Tot zover alleen van Solgar niet, gelukkig. Zijn er anderen die hier ervaring mee hebben?

 40. Ouder artikel, dus misschien weten jullie het ondertussen zelf al. In zeewier zit vitamine B12, goed opneembaar en vegan :)

 41. Hey girls, ik vraag me af waar de vitamine b12 in de vega supplementen vandaan komt als het alleen maar in dierlijke producten voorkont? Thnx

 42. B12 zit in de volgende plantaardige produkten:

  Champignons,
  Grote engelwortel, in de wortel,
  Chinese engelwortel of dong quai, in de wortel,
  Grote klit, in hele plant,
  Chlorella, pil-, poeder- of capsulevorm,
  Spirulina, pil-, poeder- of capsulevorm,
  Cordyceps sinensis,
  Gerstegras,
  Noni,
  Panax ginseng,
  Biergist, ook in tabletvorm,
  Smeerwortel,
  Zeewier: Dulce, kelp. kombu, wakame.

  1. Lees medical medium. Toen ik 6 maanden leefde van rijst, linzen, tomaat, wortel,citroen en avocado is mijn te lage B12 gestegen met eenderde. Ik snapte er niks van , ik at 0 dierlijk. Ik zwom dagelijks in zee en dronk bronwater en gaf borstvoeding.ik denk dat mijn lichaam zelf B-12 is gaan aanmaken en heeft opgenomen uit mijn eten. ik weet geen andere verklaring

 43. Op advies van jullie heb ik via het linkje naar vitaminstore de Solgar b12 besteld, alleen nu lees ik ineens overal in de reacties dat de cyanocobalamine variant niet goed is of zelfs een licht giftig stofje (cyanide) bevat.

  Nu heb ik spijt dat ik het besteld heb en heb voor mijn gevoel 33 euro weggegooid. :(

 44. Als Vitamine B12 alleen in dierlijke producten voorkomt, wat zit er dan in de supplementen die je laat zien. Is het chemisch? Een onnatuurlijk middel dus? Niets op tegen hoor, maar werkt het precies als “natuurlijke ‘ Vitamine B12? Heb nog nergens kunnen vinden waar het van gemaakt wordt. Het wordt alleen maar SUPPLEMENT genoemd, en dat betekend eigenlijk gewoon EXTRA of BIJVOEGSEL

 45. B12 komt niet alleen van dieren, dieren zijn een tussen persoon. B12 wordt gevormd door bacteriën in de aarde en het oppervlakte water! Het ergste is zelfs dat onze slachtvee b12 toegediend krijgen omdat ze soms niet eens buiten komen en alleen maar krachtvoer krijgen (i.p.v. via de bodem eten).

 46. Beste groene meiden,
  Ik waardeer jullie site en kijk er regelmatig op.
  Maar nu vind ik jullie artikel iets te voortvarend.
  Ik lees op erkende sites: Neem geen cyanocobalamine, aangezien deze vorm niet lichaamseigen is en daardoor veel minder effectief. (o.a.)https://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/ik-heb-een-b12-tekort-wat-nu/behandeling/tabletten-als-behandeling/
  Maar dit is precies wat Solgar in zijn potjes doet van 100Mg en 100 Mg en die adviseren jullie. https://www.solgar.nl/producten/vitamine-b/vitamin-b-12-100-mcg/
  Dus jullie onderzoek is niet echt optimaal wat deze B12 vitamine betreft heb ik de indruk.
  Pure Vegan geeft aan: Methylcobalamine is een zeer goed opneembare vorm van vitamine B12.
  En dat klopt volgens de onafaneklijke sites.

  Misschien kunnen jullie dit artikel eens herzien?
  Groetjes,
  Lourens

 47. Zulke fijne artikelen te vinden op je blog Merel! Weer een informatief stuk dit. Thanks!

 48. Bij B12 12 tekort is er verder onderzoek nodig…ik neem het niet op ,want mis een enzym die er voor zorgt dat het wordt opgenomen in je lichaam. Ik ben veganist en mijn man ook. Wij eten hetzelfde en is de b12 waarde van mijn man torenhoog en van mij zeer laag,waardoor ik permanent moet injecteren,omdat pillen slikken geen enkele zin heeft. Ik lees zojuist dat er geschreven wordt dat injecties pijnlijk zijn en je beter een pil kunt slikken. Geen goede informatie ! Want wat eten de dieren zoals koeien en varkens ??? Geen vlees toch ? Dus veel gras en granen en laten die dus veel B12 naar binnenkrijgen,want B12 zit in plantjes !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *