Waar doe ik mijn boodschappen?

boodschappen

Iets wat mij geregeld wordt gevraagd, is waar ik mijn boodschappen haal. Het verbaast me niet dat mensen hier nieuwsgierig naar zijn, want dat ben ik zelf stiekem vaak ook bij anderen. Of eigenlijk ben ik meestal vooral benieuwd naar wat mensen in hun voorraadkasten hebben liggen, of in hun koelkast – maar goed, dat is een ander onderwerp. Het is gewoon boeiend om te zien wat mensen kopen, en waar. Blijkbaar :)

Ik geloof niet dat ik naar heel speciale winkels ga. Nou ja, soms. Maar het is niet zo dat ik alles bij speciaalzaakjes koop, of voor alles naar de biologische winkel ren. Dat is geloof ik wel wat veel mensen denken, maar als groen meisje (of groene jongen,) kun je prima bij reguliere winkels terecht hoor! Ook als je veganistisch, biologisch of fairtrade (of allemaal!) wilt eten. Ik zal op een rijtje proberen te zetten wat ik zoal waar koop.

Groenten en fruit

boodschappen

Voor groenten en fruit ga ik naar:

– de markt in Rotterdam. Lekker goedkoop! Vooral in de zomer haal ik er kilo’s limoenen en avocado’s vandaan en dat voor een prikkie. De Rotterdamse markt is echt heel erg betaalbaar, dus dat is fijn!

– goedkopere supermarkten, zoals Aldi en Lidl. Hier hebben ze prima groenten en fruit (soms zelfs biologisch of fairtrade!) en ik zie niet in waarom je dat niet hier zou kunnen kopen, en het speciaal bij een duurdere supermarkt zou moeten halen. Ik geloof zelfs dat Lidl al een paar jaar op rij de prijs voor de ‘minst bespoten groenten en fruit van Nederland; heeft gekregen, dus dat is een mooi bijkomend voordeel.

– Albert Heijn heeft tegenwoordig pakketten met ‘buitenbeentjes.’ Dit zijn groenten en fruit die er wat minder goed uit zien, maar natuurlijk hartstikke prima te eten zijn. Deze pakketjes worden voor een leuk prijsje aangeboden, dus daar kijk ik altijd even naar!

boodschappen

– Ik had een hele tijd een abonnement op een groenten-en fruitpakket van Beterbio. Helaas bezorgen zij niet in Rotterdam, dus toen ik ging verhuizen hield het op. Dat is echt wel heel erg jammer, want ik was hier heel erg tevreden over. Iedere week werd er een pakket met biologische groenten en fruit thuis bezorgd. Echt heel erg handig. En het leuke was: er zaten ook vaak groentesoorten in die ik zelf nooit zou kopen, maar die ik op deze manier toch eens ging verwerken in recepten. Je wordt wel creatief van zo’n pakket!

EDIT: ik kreeg een mailtje van BeterBio met het goede nieuws dat zij sinds deze week in heel Nederland, met uitzondering van de Waddeneilanden, bezorgen! Bij een bestelling vanaf 65 euro worden de boodschappen gratis thuis bezorgd. Vanaf 35 euro vraagt BeterBio €7,50 bezorgkosten. Aanmelden kan via deze link.

– De groenteboer. Bij mij in mijn nieuwe buurt zit een heel goede, traditionele groenteboer. Echt met zo’n “Willem” (ik denk tenminste dat hij zo heet,) achter de kassa. En Willem kan je alles vertellen over de lekkerste appels en de beste aardappels en hij wil ook nog wel een paar kilo boerenkool voor je achterhouden, als je het lief vraagt. Je koopt er vers gemaakte zuurkool en lekkere rauwkost en kílo’s perfect zoete mandarijnen. Zo blij met deze groenteboer! Ik vind het ook echt heel erg leuk om hier naartoe te gaan en me te laten adviseren.

Fairtrade producten

boodschappen

Ik vind het belangrijk om geregeld fairtrade producten te kopen. Natuurlijk koop ik graag een reep Tony’s Chocolonely, gewoon bij de reguliere supermarkt, maar ik ga er ook graag voor naar WAAR. Dit is een hippe 100% fairtrade winkel die je in de grotere steden vindt. Het voelt toch nog net iets leuker om hier een reep Tony’s uit te zoeken, dan bij de gewone supermarkt. (dat kan ook komen doordat bij WAAR álle smaken Tony’s bij de kassa liggen uitgestald, waardoor je gewoon verleid wordt er minstens eentje te kopen)

boodschappen

Verder koop ik graag de producten van Fair Trade Original, die je bij de reguliere supermarkt en ook bij WAAR vindt. Ik heb standaard een pak rijst of noodles, een blikje kokosmelk en een boemboe van dit merk in huis, zodat ik, met wat verse groenten erbij, gemakkelijk en snel een maaltijd in elkaar kan klussen. Jep, ik kook dus wel eens uit een pakje en maak niet altijd alles zelf. Dat heeft vooral met luihuid te maken hoor, maar ik vind deze maaltijden van Fair Trade Original ook gewoon heel erg lekker!

Kruiden

boodschappen

Kruiden koop ik op verschillende plekken:

iHerb.com, omdat ze hier allerlei kruidenmixen zonder zout hebben. Deze Amerikaanse webshop verkoopt merken die we hier in Nederland niet hebben en daar zit nog wel eens wat leuks tussen. Leuk om te proberen en handig om in huis te hebben!

– de Turkse winkel heeft veel goedkope verse kruiden, zoals bosjes munt en koriander. Altijd fijn om in huis te halen en meteen lekker op te gebruiken. Koriander is altijd zó op. Twee keer koken en er is een bosje weg. Munt gebruik ik ook om thee van te maken. Ik heb ook altijd een stuk gember in huis en het liefst ook een zakje kurkuma, zodat ik kurkuma lattes (‘golden milk’) en verse gemberthee kan maken.

Basics

boodschappen

Voor mij zijn basics dingen als: een pak havermelk, soja yoghurt, havermout, brood, beleg, rijst, couscous, bonen, pasta, enzovoorts. Dit koop ik bij:

– de reguliere supermarkt, het liefst van het biologische en/of fairtrade huismerk (zoals bijvoorbeeld van SMAAKT bij Plus supermarkt,)

– de biologische winkel – ik kom graag bij Gimsel (een mooie grote biosuper in de Groene Passage in Rotterdam,) en EkoPlaza

Speciale producten

boodschappen

Ik ga niet per se naar heel veel speciale winkels, maar na lang nadenken dacht ik: o ja, er zijn een paar producten die ik wel graag bij specialere winkels koop. Zoals:

– losse thee bij de TeaBar in Amsterdam (kun je ook online bestellen,)

– Fair koffie van Moyee bij Marqt

Kromkommer soep (gemaakt van geredde groenten) bij Uit Je Eigen Stad (toffe winkel met regionale producten in/uit Rotterdam) of WAAR

– biologische wijn bij Organic Food – een mooie, wat kleinere biologische winkel, met een tof assortiment en heel veel goede bio wijnen.

Ongelooflijk eigenlijk hè, hoe ik het voor elkaar krijg om bijna duizend woorden vol te kletsen over waar ik mijn boodschappen doe? Ik hoop jullie vragen hiermee te hebben beantwoord :) Zo niet, stel gerust meer vragen bij de comments! En jullie? Waar halen jullie de boodschappen? Laat het me weten! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

41 gedachten over “Waar doe ik mijn boodschappen?

 1. Ben je al bekend met Rechtstreex? Lokaal (vaak ook biologisch) voedsel direct bestellen bij de boer / producent. En zonder vaste abonnementskosten! Ik ben er groot fan van :)

  1. Ja leuk he! Ik vind het alleen onhandig om het op te moeten halen.. dat was met BeterBio altijd zo fijn, die kwamen het brengen! Ik heb geen auto, dus ik vind het wel fijn om meerdere boodschappen in 1 keer te doen. Bij Beterbio heb je niet alleen het pakket, maar ook losse boodschappen uit de shop. IDEAAL!

 2. Superleuk om te lezen Merel. Ik baal soms dat wij geen winkels in de buurt hebben als WAAR of MARQT. Maar ach dan doe ik het gewoon met wat er wel is. Groenten en fruit haal ik altijd bij LIDL maar zo’n echte oldskool groentenman zoals jij omschrijft zou op ons dorpje ook niet misstaan..

  Thanks for sharing <3

  1. Op zich mis je aan Marqt niet heel veel hoor, vind ik persoonlijk. WAAR is wel heel erg leuk, maar daar kom ik ook niet wekelijks. Meer iets voor af en toe. Dus als je eens een bezoekje brengt aan een grotere stad waar een WAAR zit, dan kun je dan je hart ophalen :)

 3. Erg leuk en interessant om te lezen Merel!
  Ik kom ook graag bij Waar hier in Groningen, sowieso voor Tony’s haha! Verder doen wij (nouja, mijn vriend doet vrijwel altijd de boodschappen) bij de Lidl en de Albert Heijn. En ik haal bijna wekelijks groente en fruit van de markt, love it!

 4. Ik doe vooral boodschappen bij de Aldi op dit moment, Lidl is behoorlijk verder fietsen haha. Maar desalniettemin ben ik ook enorm fan van de Lidl. De overige dingen haal ik graag bij de Turkse winkel hier vlakbij en bij de Albert Heijn. Ik kijk inderdaad ook altijd even naar de buitenbeentjes, geweldig initiatief. Heb deze week zo een hele zak paprika’s gekocht, super fijn. Ik zou ook graag meer naar de markt willen, maar ben soms zo heen en weer aan het sjouwen met boodschappen en verschillende locaties op de fiets dat me dat vaak wat te veel wordt. Ook al ben ik wel echt gek op de markt. Dus dat doe ik gewoon af en toe :)

  1. Same! Ik ga wel iedere week naar de markt, maar ik loop ook altijd enorm te sjouwen. En fietsen werkt dan niet echt meer, dus ik ga lopend. Wat toch een ruim half uur heen en een half uur terug is. Dus alleen als het mooi weer is, is dat een optie :)

 5. Hoi,
  Ik woon in Gent, dus de supermarkten zijn soms iets anders. Nu ik heb ook een groenten en fruitpakket, eigenlijk voor 2 a 3 pers , maar ik krijg hem (meestal) op in mijn eentje :D
  Verder ga ik ook eens per 3 a 4 weken naar de grote bio supermarkt (bioplanet). En dan soms nog naar andere supermarkten in de buurt of waar ik op dat moment ben.
  Ik zou het ook wel fijn vinden om een artikel te vinden over wat je allemaal in de voorraadkast of koelkast hebt.
  Groetjes!

  1. Ik ben ook van gent ? waar haal jij je biogroenten/fruit vandaan? Ik ben op zoek naar een plukboerderij.. Maar die in destelbergen is al volzet ?

 6. Inderdaad heerlijk om zo’n inkijkje te krijgen van andermans boodschappengewinkel!
  Ik probeer aan het begin vd week mijn menu te plannen en dan op maandag de boodschappen te doen bij de Lidl. Alles wat ik daar niet kan vinden, haal ik vervolgens bij de buurman: AH XL. Op vrijdag maak ik graag n uitstapje naar de biologische (boeren)markt op Vredenburg (hét marktplein in Utrecht): dat voelt echt als n feestje! En af en toe doe ik boodschappen bij de biologische winkel, maar vooral om cadeautjes te kopen!
  Ook heel leuk: mijn ouders hebben n kaasboer aan huis! Die komt iedere week met zn bestelauto met heerlijke (soms ook biologische) kaasjes en verse eieren langsrijden en dan heb je dus een winkel voor de deur: hoe leuk is dat! En lekker makkelijk!
  En vroeger (toen ik klein was) gingen we iedere week naar de appelboer om minstens één kist appels te halen. Vers van het land. Die waren heeeel snel op. Maar dat krijg je, met een groot gezin.
  Hihi, wel een lang verhaal, maar grappig om te merken hoe enthousiast ik kan worden van zoiets simpels als boodschappen doen!!

 7. Wat een leuk artikel. Ik vind zelf ook erg interessant om te zien waar mensen hun boodschappen doen. Ik was me niet eens van bewust. hihihi :P
  Ik haal in duitsland graag bio producten zoals citroenen, sojamelk en vegan vleesvervangers. In winkels zoals DM heb je ook altijd geinig spul ertussen zitten. Ik haal denk ik de helft vanalles daar.
  Gewone supermarkt haal ik clipper thee en tony en ook basic stuff wat ik niet in duitsland kan vinden.
  In de stad ga ik na Rawsome om een brawnie gebakje te halen en bij Waar loop ik ook graag naar binnen en bagels en beans vind ik de oatie erg lekker met humus en neem weleens wat mee naar huis. =)
  Groentes en fruit haal ik bij mensen aan huis en je hebt ook appelboer in buurt, waar je grote zakken verse appels, uien peren enz kunt halen. Eieren liefste ook aan huis, want die kippen scharrelen echt in de tuinen bij mensen. (ik ben vegetariër die alleen eieren eet)
  Verder bestel ik online nakdrepen en trekrepen, want hier in mijn buurt hebben ze dat niet in de supermarkt en verderop ongeveer 12 km hebben ze wel wat, maar niet gehele assortiment…-__-

 8. Oja, ik vergat te vermelden melen haal ik bij de molen in de buurt. Ik haal er boekweit rijstmeel enz. :P
  We hebben gewoon een molenaar in de buurt en kwam er 2 jaar terug pas achter…@__@

 9. Ja Lidl heeft inderdaad al een paar jaar de minst onbespoten groenten, dus daar ga ik ook altijd. Vroeger hadden we ook zo’n groenteboertje hier in het centrum, maar die is helaas weg. Dat mis ik wel! Ik ga ook vaak over de grens naar Duitsland, daar hebben ze ook veel biologische producten en vleesvervangers, en weer heel anders dan hier (en vaak lekkerder!)

 10. Hoi Merel, leuk om te lezen! Vraagje: ik vind het gerecht op de vierde foto er superlekker uitzien. Degene met de kruidenpasta ernaast. IK zie pompoen en cashewnoten. Waar vind ik het recept? Alvast bedankt, ik ga het gelijk maken!

 11. Je kunt bij Gimsel ook een abonnement nemen op een groente- en/ of fruitpakket van Odin. Dit wordt alleen niet bezorgd, dus je moet ‘m wel zelf iedere week even ophalen.

  1. Ja wat een goede! Nou hoorde ik ook dat BeterBio toch ook richting Rotterdam gaat komen, dus dat zou héél goed nieuws zijn!

 12. Goede tips lees ik hier! Ik haal altijd een keer per week boodschappen, bij de lidl en bij de plus. Ik heb helaas weinig vrije tijd, dus ik overweeg eigenlijk om boodschappen online te gaan bestellen. Het merk Smaakt kende ik nog niet, dus dat ga ik zeker opzoeken!

 13. Hoi Merel, heel leuk om te lezen waar jij je boodschappen zoal doet en het komt veel overeen met mijzelf. Voor thee, koffie en dat alles in een supergave sfeer met dito eigenaresse: Inproc (een feestje om daar rond te kijken en kopen, in Den Haag dus vlak bij Rotterdam :) ).

  1. Die is van Action. Maar wel speciale collectie voor kerst, dus wees er snel bij!

  1. Sorry!! Ik doe nu wat meer met instagram story :) Ál die kanalen, ik vergeet er soms gewoon een paar, hihi!

 14. Hoi Merel, wat heb je een leuke blog! Ik woon ook in Rotterdam en ga binnenkort eens opzoek naar een aantal winkels die je genoemd hebt. Wij hebben een groente abonnement bij http://www.groenteabonnement.nl dit is een bedrijf uit Strijen en ze leveren elke week 4 hoofdgroente en 2 bijgroente. Je kan ook aardappelen, fruit en eigen gemaakte speltpasta afnemen. Alles is uiteraard biologisch en erg goed. Ze zijn makkelijk benaderbaar en vriendelijk. Zeker de moeite om eens naar te kijken! :) Dankjewel voor je inspirerende blogs! Groetjes, Linda

  1. Wilde net ook iets over het pakket van Landzicht neerpennen, mooi dat je me voor was. Heel fijn pakket. Ik woon alleen en dan zijn de meeste boxen veel te groot. Met de familie van Landzicht heb ik altijd leuk contact via de mail als er eens iets is (of bij vakantie bijvoorbeeld) en zo tof dat ze af en toe de abonnee’s op de boerderij uitnodigen. In Dordrecht kun je het ook door een fietskoerier laten bezorgen, misschien in Rotterdam ook wel?

   1. Ja ik ben erg positief over hun. In Rotterdam is er helaas geen fietskoerier, maar voldoende afhaal adressen zodat je niet al te ver van huis moet. Leuk om te horen dat jij er ook zo tevreden over bent! Wij delen een rode (4 persoons) krat met mijn ouders en eten we er met 4 volwassenen, een kleuter en een baby van. :) Tot nu toe is het nog niet gelukt om bij een van de dagen op het land aanwezig te zijn, hopelijk dat we volgend jaar wel kunnen. Ik ben erg benieuwd naar alles. Ben jij er al wel geweest?

  2. Klinkt goed Linda, dank voor de tip! Heb nog een hoop te ontdekken hier in de regio :)

 15. Zou ook leuk zijn, een artikel met wat er in je keukenkastjes en koelkast ligt! Liefs

 16. Bij reformhuis van Mastrigt in de Zwart Janstraat kun je ook een fijn groentepakket afhalen!

  1. Hey dat is een goede tip! Die winkel ken ik nog niet! Zo dichtbij :)

 17. Fijn om te lezen dat je ook naar de ‘gewone’ winkels gaat om toch elke week bijzondere gerechten te maken. Ik ben fan van de ‘buitenbeentjes’ bij AH, geef mij maar een kromme wortel ipv eentje die perfect recht is. Die smaken immers even lekker! Iherb lijkt me een interessante webshop om eens op rond te neuzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *