Kurkuma Latte

kurkuma latte

Of je deze dagen nou wel of niet in de sneeuw zit, een warm drankje is altijd welkom. Tenminste, bij ons. Natuurlijk, thee, warme chocolademelk en koffie zijn altijd goed, maar een keer iets nieuws proberen is ook wel eens leuk. Toen we een paar weken geleden voor het eerst een kurkuma latte dronken in Berlijn wisten we: dit moéten we thuis ook maken. It’s SO good!

kurkuma latte

Kurkuma staat bekend om zijn verwarmende ‘krachten,’ maar ook om allerlei gezonde werkingen. Zo kan kurkuma helend werken bij ontstekingen (bron) en wordt het, samen met gember, ook wel als anti-griepmiddel gebruikt. Ideaal voor deze tijd van het jaar, waarin veel mensen lopen te kwakkelen met hun gezondheid. Pas wel op bij het bereiden van een gerecht met kurkuma, want voordat je het weet zit je (en je kleding ook) onder de gele vlekken die vrij lastig te verwijderen zijn. Het is niet voor niets dat kurkuma ook wel geelwortel wordt genoemd ;)

Mocht je je afvragen: is een drankje dat zó gezond is nog wel lekker? (hihi) Het antwoord is: JA. Deze kurkuma latte is romig en zoet en smaakt, als je het ons vraagt, vooral naar vloeibare taart. Met een spicy randje, zoals je dat bijvoorbeeld ook van gember kent. De amandelmelk, agave en kaneel maken het lekker zoet. Wij houden ervan!

kurkuma latte

Wat heb je nodig voor 1 mason jar van 400 ml of 2 kopjes van 200 ml?

400 ml amandelmelk
1 theelepel biologisch kurkumapoeder (belangrijk om kurkumapoeder van goede kwaliteit te kiezen, voor een krachtiger werking)
5-6 plakjes verse kurkuma (of een halve theelepel extra kurkumapoeder)
2 plakken verse gember
2 theelepels agavesiroop
1/2 theelepel kaneelpoeder
een snufje zwarte peper (kurkuma krijgt pas een geneeskrachtige werking wanneer het wordt gecombineerd met zwarte peper)

Wat ga je doen?

1. Schenk de amandelmelk in een pannetje. Doe daar het kurkumapoeder, verse kurkuma,  het snufje zwarte peper, gemberplakjes, agavesiroop en kaneelpoeder bij.
2. Laat de amandelmelk warm worden op een middelhoog vuur. Haal de plakjes gember & kurkuma eruit zodra de amandelmelk bijna kookt.
3. Schuim de melk een beetje op met een garde of een melkopschuimer. Ik gebruikte een handmatige melkopschuimer . Ik deed wat van de warme amandelmelk in de melkopschuimer, schuimde het op en deed dit eerst in het glas. Daarna schonk ik de rest erbij. Hierdoor krijg je het beste schuimlaagje.
4. Schenk de warme melk in de mason jar of verdeel over 2 kopjes. Besprenkel met wat extra kaneel.

kurkuma latte

Zo simpel is het! En natuurlijk, je moet wel van de smaak van kurkuma houden om dit drankje te waarderen, maar geloof ons als we zeggen dat wij tot voor kort niet de allergrootste kurkumafans waren, maar sinds de ontdekking van dit drankje standaard verse kurkuma en kurkumapoeder in huis hebben. Want wat is dit lekker zeg!

Naast dat dit drankje lekker, gezond en makkelijk is, krijgen we ook cozy winterfeelings allover. Hebben jullie dat niet? We zijn heel benieuwd wie van jullie met dit recept aan de slag gaan en we horen graag hoe jouw kurkuma latte uitpakt! Vergeet je niet een foto met ons te delen via Instagram? (gebruik dan #degroenemeisjes, zodat wij je foto gemakkelijk kunnen terugvinden!)

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

134 gedachten over “Kurkuma Latte

  1. Ik ken kurkuma al een langere tijd en probeer het overal een beetje in te stoppen omdat het zo gezond schijnt te zijn (en je er 100 jaar mee kan worden… (?)) Ik heb nog nooit van een kurkuma latte gehoord, maar ben stiekem best wel benieuwd naar de smaak. Scherp? Zoet?

  2. Woow! Klinkt keispeciaal en dat trekt me altijd zo aan! Ik wil het echt eens proberen, maar dan gaan m’n broers en mama weer roepen: Ieeeeuw kotsdrankje!!! Terwijl ik zo zat te genieten van m’n kurkuma latte. Dan is het om zeep. :(

      1. Haha dankje voor het antwoord! :D da doe ik altijd! Maar zij zijn pfo vlees en lachen me elke dag uit met m’n veganisme en groen zijn :( ik wordt echt afgebroken omdat ze me niks steunen :( hoe zou ik hen kunnen overtuigen om er wat respect voor te hebben?

        1. Misschien werkt het om te zeggen wat je voelt als ze je uitlachen? Dus niet je levensstijl gaan verdedigen, maar daadwerkelijk zeggen wat het met jou doet als zij zich zo gedragen. Misschien dat ze zich dan een beetje inhouden als ze merken dat het je kwetst?

        2. Ik zou zeggen dat het je kwetst maar als ze daar niet naar luisteren besef dan dat het belangrijk is dat je doet waar jij je fijn bij voelt. Jij hebt een goede keuze gemaakt door veganisme te omarmen. MIsschien kan je lekkere dingen maken, bijvoorbeeld vegan cake/koekjes en ze dat laten proeven dat kun je laten zien dat je ook ´normale´ vegan dingen eten. Blijf zelf positief

          xx

        3. Ja,

          wij noemen onszelf geen vegetariërs, misschien komt dat nog, we merken dat het voor ons langzaam ontwikkeld is. Als we ergens zijn en we ontkomen er niet aan dan eten we het wel.
          Maar we vertellen wel/geven aan dat we vleesarm eten en steeds meer mensen houden daar rekening mee.
          Verder hebben we sinds dit jaar met Kerst het ook aangegeven en m’n moeder had een alternatief en bij m’n zwager hebben we gesmuld van al onze eigen groentegerechten.

          Van de dingen die we gemaakt hebben en bij eters thuis vind iedereen het meestal erg lekker en dat er dan vlees mist… dat valt soms niet eens op.

          Snap dat als je nog thuis woont het allemaal wat dichter op je huid zit en het moeilijker is.
          Laat je niet gekmakend, je bent goed bezig!

  3. Ah wat onwijs leuk zo’n kurkuma latte, heb er echt nog nooit van gehoord. Elke dag gebruik ik wel kurkuma met koken, maar ik heb het nog nooit in een ‘zoet’ recept gebruikt. Dat die vlekken hopeloos eruit te krijgen zijn, weet ik helaas maar al te goed haha..

  4. Hmmm dit lijkt me lekker. Ik moet zeggen dat kurkuma me niet direct aansprak totdat ik het een keer bij Sla had. Daar maken Bij Sla ze thee van kurkuma, gember en citroen en dat was zo lekker! Ik denk dat dat wel enigszins vergelijkbaar is met dit drankje, maar dan was de Sla versie minder romig.

  5. Ik heb kurkuma al wel veel gebruikt maar in een latte? Wat een geniaal idee, het is inderdaad goed voor je gezondheid, dus waarom eigenlijk niet? Lijkt me heel apart maar wel lekker! Ook leuk dat het een ander kleurtje krijgt natuurlijk!

  6. Jaaa! Heel lekker! Bovendien wordt kurkuma ook binnen de natuurvoeding gebruikt. Inderdaad om zijn verwarmende en ontstekingsremmende kwaliteiten!
    Liefs!

  7. Wauw! Dit ziet er echt zo lekker uit. En die foto’s, te mooi gewoon. Zeg net tegen mijn man dat jullie zulke mooie foto’s maken. Hij kijkt even mee en vindt het net schilderijtjes :-)

    Ik ga volgende week een 7 day recharge doen. Mijn geliefde koffie in de ochtend moet ik dan toch echt laten staan. Dit lijkt me wel een heel goed alternatief. Even op zoek naar verse kurkuma. Liefs!

      1. Ik gebruik altijd en dagelijks geelwortel als ik roerbak en in een dressing doe ik ook altijd geelwortel.
        Dit ga ik uitproberen het lijkt me heerlijk!!!!
        Mijn mobieltje maakt wel foto`s maar hoe ik die op de laptop kan krijgen weet ik niet zo, daar vraag ik iemand voor die me misschien kan helpen.
        Dat lijkt me zo wie zo wel fijn als dat lukt. Ik heb een oud mobieltje zonder internet
        Liefs Emilie

  8. Ik neem sinds kort kurkuma supplementen. Mijn moeder had me overtuigd over de goede werking hier van. Deze latte is dus ideaal om nog meer kurkuma in te nemen. Ziet er lekker uit!

  9. Oe, must try! Ik heb sinds kort kurkuma in huis en weet steeds niet zo goed wat ik er mee moet doen. Dit ziet er super uit:) Ik ben helemaal gek op verwarmende en spicy drankjes, dus deze ga ik maken. Heerlijk lijkt het me, op een koude, druiligere avond.

    1. Je kunt er sowieso van alles mee! Vandaag heb ik voor op Facebook nog een aantal recepten ingepland, van ons, allemaal met kurkuma. Dus vandaag kun je voldoende inspiratie opdoen ;)

      1. Ben heel benieuwd! Ik weet dat het goed is, maar om er iets lekkers mee te maken vind ik moeilijk. Ik ga het drankje zeker maken! Kijk uit naar meer ideeën!

  10. Oeh, dat klinkt wel erg lekker en ziet er ook heerlijk uit (bij mij lukt dat laatste nooit, haha!!).
    Ik gebruik kurkuma graag in currygerechten.
    Ik heb echter nu geen amandelmelk in huis, wel rijst- en havermelk. Zou dat net zo lekker zijn??

    1. Ik zou voor de havermelk gaan! Rijstmelk is toch iets ‘wateriger’ en havermelk komt wat dichter in de buurt van de romigheid van amandelmelk.Succes!

      1. Ooohhh jummie!!
        Meteen maar even gemaakt, met havermelk. Heerlijk! Lekker kruidig, een heerlijk warm drankje met pit.
        Dank voor het recept, nu mag de winter nog lang duren wat mij betreft ☺
        Hier kan je geen foto uploaden hè? Zal m op facebook zetten ?

        1. Oh, zo fijn dat jij het al met havermelk geprobeerd hebt! Ik was al aan het denken over een alternatief voor de amandelmelk owv notenallergie. (En nog duurzamer ook dan amandel, super ;-)) Dat ga ik ook doen!

      2. Heb de latte gemaakt met rijstmelk omdat ik geen andere melk in de kast heb staan. Was ook erg lekker. Heel verwarmend maar ook erg licht van smaakinderen. De volgende keer maak ik de latte met romige amandelmelk. Ben benieuwd naar die taartbeleving!

  11. Wat leuk dat kurkuma nu ook in Nederland meer bekendheid krijgt! Het schijnt echt geweldige dingen te doen voor je gezondheid! Echter, het schijnt ook dat die werkende bestanddelen moeilijk worden opgenomen als het wordt gegeten; het gebruik van gezonde vetten, zwarte peper en het verhitten van kurkuma zouden dit verbeteren. Een perfect drankje dus!

  12. Die kurkuma latte in Berlijn was episch. Heb het ook geprobeerd te maken, maar krijg de melk niet opgeschuimd met zo’n staafdinges met batterijtje. Welke manier van opschuimen gebruikten jullie? Stoer en mooi die verse agave op de foto, maar gebruikten jullie deze ook?

      1. Haha, jazeker bedoelde ik dat. Het ergste is dat ik eerst een plaatje had opgezocht ook nog van verse kurkuma (schaam). Bedankt voor de tip van de melkopschuimer. Beter ook nog eens idd zonder batterijen. Ik ga er morgen direct een kopen :-)

  13. Klinkt goed! Ik drink dagelijks kurkuma, gember, limoen, honing thee (met een snufje peper) Tot nu toe geen last van bronchitis gehad :) Dit klink inderdaad meer als een lekker toetje, snel proberen!

  14. Spannend recept, maar ik wil het best eens uitproberen! En wat een schitterende foto’s weer! Heeft Jamie hier een cursus voor gevolgd?

  15. Super leuk! Ga ik snel proberen! Het lijkt op een recept dat ik al eens voorbij heb zien komen en die gebruikte ipv een melkopschuimer, de blender voor de schuimlaag. Misschien een tip? :)

  16. Ik maak heel regelmatig Kurkumalatte :),naast lekker is het ook een heel gezond drankje,ik kan het iedereen aanraden,wel wat zwarte peper toevoegen op het eind zodat de werkzame stoffen vrijkomen,en daarna genieten.

  17. ik heb gemaakt, nog voor dat ik gereageerd heb :D de griep en kurkuma had ik al, dus het leek me een goed begin van mijn dag. het smaakt heerlijk :)!

  18. Ik ga het gauw proberen , ik wist niet dat kurkuma ook vers te krijgen is, ik kom geregeld bij de Biologiche winkel , ik ga kijken of ze het hebben .

  19. Ziet er mooi en lekker uit. Gauw maar een proberen. Ik zie dat je de verse kurkuma uit de melk haalt, geen probleem dat dat met de kurkumapoeder niet kan?
    Kurkuma combineert ook erg lekker met Courgette.
    (Eenvoudig soepje; Courgette in reepjes/stukjes snijden en in lemongrass olie even bakken, dan een eetlepel kurkuma er over en omscheppen. Vervolgens water of bouillon er bij tot het net onderstaat en een kwartiertje koken. Heerlijk om zo te eten, of gepureerd. Wat geraspte kaas er door maakt het helemaal af)

    1. Geraspte kaas is niet zo ‘vegan’ ;). Maar heb je wel eens edelgist geprobeerd? 2 eetlepels met 2,5 dl gemengde pompoenpitten en cashewnoten en wat zout’flakes’ in de blender fijnmalen, en je hebt een heerlijke vervanging voor geraspte kaas. Echt een aanrader!

  20. niet zo nieuw.variante op de oeroude golden milk uit de ayurveda.maar is kurkuma met peper als basis.kurkuma heeft peper nodig om opgenomen te kunnen worden is mij altijd verteld ….

  21. Lekkeerrrr! :) Geniet van deze latte in m’n stulpje in Noorwegen, waar de sneeuw tegen de ramen waait en de temperatuur tegen de -10 is. Pittig en zoet en romig. Heerlijke combinatie. Ik heb Maple SIrup gebruikt om te zoeten en dat is ook heel lekker. En wat zwarte peper toegevoegd; doet geen enkele afbreuk aan de smaak. Dat pittige heeft ‘t sowieso al van de gember.
    Superblij met internet die het mogelijk maakt hier in verweggistan op de hoogte te blijven van de vegan beweging, in Nederland (die hier nog maar in de kinderschoenen staat). Top blog wat jullie hebben. Heerlijke recepten!

    1. Ja hoor! alleen een kurkuma latte zonder kurkuma is natuurlijk geen kurkuma latte ;) Dus kurkuma moet er wel echt in! Maar gemberpoeder ipv verse gember, kan wel.

      1. Ik heb het met een gemberbolletje en -siroop gemaakt bij gebrek aan verse gember. Heerlijk, het heeft iets van zoethout! Ik drink graag chai lattes en dit is een heerlijke variatie.

    1. dat betekent: het smaakt naar taart, maar dan in de vorm van een drankje? alsof je, bijvoorbeeld, appeltaart drinkt, snap je? ;)

  22. Leuk! Ga het zeker proberen, maar woon in noorwegen en weet bijna zeker dat ik op vliegtuig naar Oslo moet stappen wil ik agavesiroop vinden, dus zal een alternatief moeten gebruiken. Wat is er speciaal/anders aan agavesiroop?

      1. We hebben het vandaag opnieuw gemaakt en zoon Wannes (7 jaar en hij is gek op de gouden melk) merkt net op dat het lekkerder is als je de kaneel niet meekookt maar er achteraf over strooit en inderdaad, ik las elders dat kaneel niet te lang mag meekoken want dat het dan licht bitter wordt.

  23. Hier bij ons in Berlijn ligt nu zo’n 15cm sneeuw… wat is er lekkerder dan dit goddelijke drankje om je lange, koude dag mee te beginnen en heerlijk op te warmen als je door de kou naar je werk bent geploeterd?! Yumm! ^_^

  24. Heeey wat een goed recept dit! Kurkuma is zo ontzettend gezond maar er zijn niet heel veel redenen om dit steeds door je eten te doen (wat mij betreft dan). Deze latte ga ik zeker proberen. Bedankt :)

  25. Nou,

    Dat was leuke timing: gisteravond vierden we de verjaardag bij ons thuis.
    Ze is de afgelopen jaar en ook de laatste weken heel veel ziek geweest.
    We wilden dus lekker koken zoals wij steeds meer doen: bio, vers, creatief, snel en gezond.
    En bij de dadel/notenballetjes leek me dit drankje goed passen, wij zelf ‘doen’ ook geen koffie meer ‘s avonds en zij (de jarige) heeft darmontsteking.

    Het was een succes!
    De jarig vond het lekker en een zalig idee dat er een alternatief is voor de koffie-na-het-avondeten.
    De gast vond het grappig om zoiets nieuws te proeven, een ervaring.
    Mijn vriendin vond het vreselijk bijzonder om een heel nieuwe smaak te proeven.
    En ik, zei de gek, was errug tevreden met m’n diner dat zo simpel en gezond en lekker gelukt was. En dat nu zelf het cozy moment bij de haard zo goed uitpakte.

  26. Superlekker!!! Heb het net gemaakt met macedamiamelk van provamel. Zo lekker dat ik vergeten ben een foto te maken.
    dit doe ik morgen als ik het weer maak!! Dank je wel!!
    liefs
    Marga

  27. Wat lekker! Net (voor het eerst) gemaakt voor een vriendin na een avondje koken, eten, wijntjes.. Geen koffie maar dit dus! Ik had ook een taartje gemaakt maar dat was eigenlijk niet nodig. Het drankje op zich is al als een taartje!
    Het is wel recepten verzamelen hoor bij jullie. (de koolpakketjes met vegan ricotta vielen ook erg in de smaak) ….. :) Bedankt!

  28. Wat lekker! Ik vroeg het me al een paar dagen af maar moest nog naar de winkel. Alleen waren we hier sinds dinsdag gegijzeld door de ijzel, dus vandaag mijn kans gegrepen. Ik ben fan

  29. Ik las dit en heb het meteen gemaakt maar dan met honing (want agavesiroop had ik niet in huis) en het is verrukkelijk. Bedankt voor het delen!

  30. Hallo groene meisjes.
    Daar ik de laatste jaren erg inben voor alles wat met gezonde voeding te maken heeft heb ik over dit onderwerp en natuurlijk over gezonde voeding in het algemeen een brandende vraag:
    Kan je er ook te veel van binnen krijgen en wat zijn daar dan de gevolgen van. Evedanced based zal ikmaar zeggen.
    Gr. Frans

  31. Oeeeeeh dit ziet er goed uit! Ben tot nu toe nog niet een hele grote fan van kurkuma, ik gebruik het eigenlijk alleen omdat het zo gezond is en het een leuke kleur geeft, maar dit ga ik morgenochtend meteen proberen!

  32. Ik heb hem gistere gemaakt met verse kurkuma en verse gember (beide geraspt en daarne gefiltert) en vandaag met gedroogde gemale gember en kurkuma. Wat een verschil!!!Het is echt een heerlijk drankje maar wanneer je het met gedroogde kruiden maakt is de smaak echt véél minder. Ik ga deze zeker nog vaker maken :)
    Het is trouwens ook erg lekker met honing ipv agavesiroop en een beetje cayenne peper.

    groetjes uit Antwerpen

  33. Vorige week jullie recept uitgeprobeerd en jeetje wat was ik aangenaam verrast!!! Nu had ik er deze ochtend zin in dus heb ik er met een banaan en wat havermout een heerlijk papje van gemaakt. Mmm smullen!!!!

  34. Misschien is het al eens eerder gevraagd hoor, maar het zijn zoals altijd erg veel comments haha om terug te lezen. Graag wil ik dit drankje ook eens maken want het lijkt erg lekker Dus vandaar mijn vraag: Is het gezoete of ongezoete amandelmelk dat jullie gebruikten? :)

    Lekkere inspiratie weer :D en wat een mooie foto’s zijn het toch!

    X Iris

  35. Ik wilde het eerst niet zo geloven, dat dit een lekker drankje zou worden. Ik vond het maar vreemd om er kurkuma in te doen. Nieuwsgierig maakte het me wel. Warme choco had ik vandaag geen trek in dus besloot ik het toch maar eens uit te proberen. LEKKER DAT HET WAS. Echt het was heeeerlijk! Bedankt voor dit fantastische recept, dit ga ik zeker vaker maken! ♡

  36. Mjam! Superlekker! Echt een comfort/feel-good drankje voor donkere dagen. En het ziet er ook nig eens leuk uit. (Wat drink jij nou? Haha).

  37. Heerlijk! Ik heb er nog een klontje kokosolie doorheen geroerd tijdens het opwarmen. Is goed voor je, en het wordt er nog romiger van. De combi met zwarte peper is ook goed, want dat schijnt de opname van kurkuma tot wel 20 maal te verbeteren.

  38. Ik gebruik kurkuma al jaren om de rijst geel te maken. Ik eet sowieso veel Indiaas, dus kurkuma. Ik las trouwens ook dat het alleen werkt in combinatie met vet. Dus zo met de melk is een perfecte combi. Ik ga het proberen.

  39. […] Bij één van mijn lievelings tentjes in Haarlem drink ik vaak een iced tea met jasmijnthee of een wat meer bijzondere variant. Natuurlijk kan je heel makkelijk iced tea maken: maak thee, voeg wat suiker toe en laat het afkoelen. Vandaag deel ik een recept voor jullie voor een chaivariant en om het drankje wat op te ‘spicen,’ voeg ik kurkuma en kokosmelk toe. Super fris en lekker kruidig! Een lekkere koude variant op de populaire ‘golden milk.’ […]

  40. Hallo, zelfs zonder curcuma-poeder (nog even halen) is het heerlijk.
    Ik had ergens gelezen dat opname van de curcuma wel wat vet nodig heeft, dus kokosolie erin en dat
    is ook heerlijk. Succes verder!

  41. Hi!
    Mhmm! Heerlijk recept! Ik heb ‘golden milk’ laatst in Antwerpen ontdekt.
    Zou het mogelijk zijn om i.p.v. honing een dadel te gebruiken en deze met de overige ingrediënten eerst te blenden?

    Dankjewel alvast!
    Fijne avond!

  42. Ik vind de kurkuma latte erg lekker, maar ben nu vooral fan van de thee-variant: verse gember, verse kurkuma, snufje kaneel en wat peper met heet water. Zo lekker!

  43. Hoi heb het net klaargemaakt ,had het nog nooit op die manier klaargemaakt ,wel voortaan die ik het op “YOUR WAY” Dank u wel :-) Btw . ik wens jullie een Gelukkig Nieuwjaar en nog heul veul kookinspiratie :-)

  44. Ik heb hem net gemaakt en het is erg lekker! Ik dacht echt dat het niet lekker zou smaken met al die kurkuma erin haha, maar het viel alles mee!:) Ik vind het zelfs lekkerder dan pure amandelmelk denk ik. De volgende keer hoop ik dat ik hem met verse kurkuma kan maken!

  45. Heb het ook ge maakt maar wel een geknoei met de kurkuma wel lekker. Zag een redactie van bang voor gele tanden , ze worden er zelfs wit van mengen met cocosolie en bakking en kurkuma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>