Wandelen

4270d1d3f118c1e8a303203b1a653fc0

Terwijl ik dit schrijf, drink ik een groene smoothie. I been drinkin’ green smoothies. Ik kom net terug van een wandeling naar de biologische markt. Beeld je in: tante Merel met een boodschappentas vol met biologische groente en fruit, lekker in het zonnetje. Blijer kan je me echt bijna niet maken. Het is het hele pakket: de zon en de organic boodschappen spelen een grote rol. Maar vergis je niet over het wandelen. Ik vind wandelen namelijk echt awesome. I know, ik klink weer eens als je oma. Maar ik hou écht van wandelen, mijn hele leven al. En ik denk niet dat dit gaat veranderen.

Nu vraag je je misschien af wat de aanleiding is voor deze blogpost. Ten eerste het feit dat het perfecte wandelseizoen weer is aangebroken. Het is regelmatig zonnig, maar niet te warm. Maar ten tweede omdat ik er persoonlijk iets over ‘kwijt wil.’ Zoals sommigen van jullie misschien wel weten en eerder gelezen hebben, heb ik nou eenmaal best wel een hekel aan sport. Ik haat het om te zweten, ik vind geen enkele sport écht leuk en ik raak overal enorm snel op uitgekeken. Er is geen enkele sport geweest, in mijn hele leven, die ik heb volgehouden. Weet je hoe frustrerend dat is? Het is gewoon een teleurstelling voor jezelf, iedere keer weer. Ik ben er helemaal klaar mee. Tegen vriendinnetje Merlin zei ik: “Ik hou alleen van wandelen. Maar dat is geen sport.” Toen zei Merlin: “Dan ga je wandelen en trouwens, dat is wél een sport. Je bent toch aan het bewegen?” Oja. Inderdaad.

Daar dacht ik eens over na toen ik zonet naar de markt wandelde (en weer terug.) Ik dacht aan gisteren. Toen ben ik van het Javaplein (in Amsterdam Oost) naar de Albert Cuyp gewandeld. Ik stapte flink door en deed er ruim 3 kwartier over. Het was een heerlijke wandeling, maar tegelijkertijd eigenlijk ook een beste work-out. Zeker toen ik met mijn geshopte boodschappen in de tas ook weer terug moest. Ik stond er vandaag voor het eerst bij stil dat ik dus eigenlijk best wel gesport heb gisteren. En vandaag weer. En aangezien ik dit graag meerdere keren in de week doe, krijg ik ongemerkt dus toch een behoorlijke portie lichaamsbeweging. Misschien wordt het tijd om daar eens bij stil te staan en te accepteren dat wandelen my kind of sport is.

Ik wandel dus heel erg graag. Ik wandel graag in het bos of aan zee, maar dat komt niet vaak voor. Ik woon nou eenmaal midden in de stad en de zee en het bos zijn niet onder handbereik, helaas. Het liefste wandel ik door de stad. Dan vertrek ik vanaf huis en loop ik naar het centrum. Daar doe ik soms wel een uur over, maar ik vind het heerlijk. Ik heb meestal geen koptelefoon op, want ik wil de geluiden van de stad kunnen horen. Op sommige plekken is het heerlijk rustig en hoor je de vogels fluiten. Op andere plekken kan je gesprekken op terrassen afluisteren of hoor je mensen op de fiets liedjes zingen. Door het bos of aan zee wandelen vind ik fantastisch, maar op de een of andere manier vind ik ‘wandelen met een doel’ nog fijner. Dan wandel ik bijvoorbeeld naar de stad om ergens koffie te gaan drinken. Of ik wandel de markt om boodschappen te doen. Zo is er altijd iets om naartoe te wandelen.

Fietsen is natuurlijk veel sneller. In Amsterdam is de fiets gewoon het snelste vervoermiddel. Maar dát is nou net wat wandelen zo lekker maakt: je hoeft niet snel. Het werkt enorm onthaastend en ontspannend. Ik kijk lekker om me heen, maak soms nog wat fotootjes, sta stil voor stoplichten, glimlach naar mensen… allemaal dingen waar je vaak op de fiets niet echt mee bezig bent. Ik trek rustig een uur uit om ergens naartoe te wandelen. Als het moet anderhalf uur. Zo lang ik stevige schoenen (sneakers) aan heb vind ik alles prima.

Het liefste draag ik een legging, sneakers en een warme sjaal. Soms neem ik mijn Fjallraven (roze) rugtas mee, zodat ik nog boodschappen mee kan nemen onderweg. Daarin doe ik vaak nog een los boodschappennetje, voor als ik nog meer boodschappen bij me heb. Soms neem ik een appel mee voor onderweg, of een Nak’d bar of gedroogde mango. Maar dat doe ik alleen als ik langere stukken ga wandelen. Het lekkere van wandelen vind ik dat je eigenlijk helemaal niks nodig hebt. Geen abonnement, geen geld en geen spullen. Net als met hardlopen, al is dat weer niet my cup of tea. Je kan gewoon de deur uitlopen en je bent begonnen. Heerlijk vind ik dat.

Trouwens, ik wandel niet alleen met mooi weer. Ik wandel ook als het ijs-en ijskoud is. Dat vind ik misschien nog wel het lekkerste dat er is. Warm aankleden en gaan! Maar ook als het miezert en ik moet toch boodschappen doen: ik spring niet op de fiets, maar wandel naar de markt. Ach, dan word je maar een beetje natter en ben je maar iets langer onderweg. So be it. In de zomer, als het echt heel erg warm is, wandel ik niet graag. Maar omdat ik dan soms toch zin heb om te gaan wandelen, wacht ik tot ’s avonds. Dan wandel ik ’s avonds nog een uurtje, als het lekker afgekoeld is. Ook ben ik afgelopen zomer wel eens ’s ochtends heel vroeg een rondje door het park gaan wandelen. Nam ik mijn ontbijtje (een bakje gesneden watermeloen bijvoorbeeld) mee en ging ik dat ergens zitten opeten. Kortom: wandelen kan gewoon áltijd.

Ik denk met liefde terug aan de wandelingen die ik altijd met mijn moeder maakte, toen ik nog thuis woonde. Mijn ouders hebben twee heel lieve honden, twee beagles. Bijna iedere avond gingen mijn moeder en ik samen een wandeling met de honden maken. We begonnen met een wandeling van een uur, we noemden dit ‘het grote blok.’ Op een gegeven moment waren we zo snel geworden dat we het ‘grote blok’ in een halfuur in plaats van een uur konden lopen. Toen bedachten we een nieuwe route die we ‘het grote blok plus’ noemden. Ook dat blok moesten we weer uitbreiden, want we werden alsmaar sneller. Je traint dus ook wel degelijk je conditie door veel te wandelen. Je wordt er misschien geen slanke den of mega gespierd van, maar je wordt wel fitter. En daar gaat het uiteindelijk toch om!

Wandelen is mijn manier om in beweging te blijven en lekker veel buiten te komen. Ik haat het om de hele dag binnen te zitten. Natuurlijk, een keertje is dat lekker. Maar als ik na een lange werkdag pas om 5 uur naar buiten loop en concludeer dat dit de eerste keer is, sinds 8 uur die ochtend, dat ik frisse lucht voel… ik heb er een hekel aan. Het liefst loop ik iedere dag een stuk. Alles wat ik kán lopen, loop ik. En zo ben ik vandaag tot de conclusie gekomen dat sporten inderdaad wel dégelijk sporten is en ik hou ervan.

Zijn er meer wandelaars hier? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

44 gedachten over “Wandelen

 1. Wat een leuk artikel en wat een herkenning! Hier hetzelfde. Ik haaaaaaaaaaaa(ga zo door)aaat sporten. Het doet zeer. Ik krijg er longpijn van en als ik donderdag ga sporten, ben ik er maandag al chagrijnig over. Wandelen doe ik echter wel graag en ook ik loop zo’n beetje overal heen. We hebben voor twee personen maar één fiets, omdat ik die toch amper gebruik. Ik vind het ook heel erg fijn, een soort ademmomentje. Ik doe er echter wel vaak muziek bij op, omdat dit een gewoonte is die is overgebleven uit de tijd dat ik nog bij mijn ouders woonde. Dan nam ik de honden ook vaak mee en ging ik wandelen. Doe ik nog steeds als ik er ben. Het liefst wandel ik alleen, dan kan ik even lekker wegdromen en ideeën opdoen. Niets hoeft. Heerlijk!

  1. OH ben blij om te horen dat er meer mensen hetzelfde hebben als ik. Heel herkenbaar!

 2. Ik hou ook van wandelen, maar ik woon dan ook in een dorp. Alles is op wandelafstand, het zou te erg zijn om dan de auto te pakken! Ik vind het soms erg meditatief.

 3. Ik heb helemaal geen hekel aan het sporten, ik vind het zelfs leuk. Maar wandelen word ik ook erg blij van :) Alleen als het regent vind ik dat stom.. je bent dus zeker niet de enige!

 4. Heerlijk, ik ben ook een wandelpersoon. En ja in de winter heerlijk, je voelt je gewoon warm worden terwijl je loopt.
  Dan heb je zeker ook dat gevoel dat je na een lange dag of drukke week gewoon het huis uit moet om te wandelen?
  Ik heb het geluk in een dorp te wonen met veel natuur, dus wandel binnen notime in de natuur.

  maar het is zeer zeker wel een sport! je hebt hele wandelverenigingen haha

  1. Dat er wandelverenigingen bestaan maakt het niet tot een sport…
   Dansen worden vaak ook geen sporten genoemd.
   Wat nu precies de definitie is van sport wat daar dan wel tot behoord en wat niet weet ik niet precies.

  2. Ja klopt! Soms heb ik echt een soort drang om te wandelen. Dan denk ik: maakt niet uit waar naartoe, maar als ik maar even buiten ben! Heerlijk!

 5. Haha, heel herkenbaar! Ik wandel ook veel met vriend, sowieso iedere zondag vaste prik, gisteren nog 21 km in de Eiffel gelopen. Wij hebben met dit soort dingen dan het geluk helemaal in het zuiden van het land te wonen waardoor de prachtige wandelgebieden als de Ardennen en de Eiffel binnen handbereik liggen. Prachtig landschap inclusief hoogtemeters ! Heerlijk om tijden zo’n tocht je gedachten even helemaal op nul te zetten en volop te genieten van al het moois om je heen … haha, “sponzen” noem ik dat altijd! ofwel alle pracht van de natuur voluit op je laten inwerken!

 6. Yep, ook ik ben een trouwe wandelaarster.Vooral als ik met mijn collie een lange strandwandeling ga maken ,ben ik helemaal in mijn nopjes. Of s’ avonds na het eten, nog even een blokje om, ik hou der van!!

 7. Ik hou ook van wandelen.
  Alleen doe ik het niet veel, behalve de hond uitlaten dan.
  Ook woon ik midden in de polder waar vandaan alles toch minimaal een uur lopen is.

  1. Maar als je een hond hebt, heb je sowieso een reden om te wandelen. Heerlijk!

 8. Wat een leuk artikel! Gisteren werd ik om half 8 wakker, en op zondag ontbijten we altijd samen om half negen, ik had nog even de tijd dus. Waar ik normaal lekker door zou slapen, voelde ik nu de zon op mijn gezicht schijnen en besloot ik: ‘Ik ga gewoon naar buiten, lopen!’. Dus daar ging ik, zondagmorgen lekker een rondje wandelen in de stralende zon. Het was zo lekker stil, en ik ben maar twee mensen tegen gekomen. Het was echt héérlijk!

 9. Wandelen is lekker! Niet altijd, soms ben ik hartstikke lui en pak ik de bus of auto. Maar vooral wandelen door het bos en dan ondertussen lekker foto’s maken, daar hou ik echt van. En dan ergens onderweg wat lekkers drinken.
  Samen met m’n dochtertje wandelen is nog leuker. Ze bedenkt altijd allerlei avonturen waardoor zo’n wandeling ineens spannend wordt :-) Erg leuk om je weer even in de wereld van een kind te verplaatsen.
  Een paar dagen geleden ging ik in het donker door het bos wandelen en halverwege begroette Jip, m’n kat, ons. Dat was erg grappig :-) Hij wachtte ook steeds even op ons en rende dan weer een stukje verder. Net of we een hond uitlieten :-)
  Kortom, er zijn allerlei ‘soorten’ wandelingen en ik ben er gek op!

 10. Wat herkenbaae! Niet alleen dat wandelen maar ook het wandelen door de stad met een doel. Niets lekkerder dan op zaterdag als een heuse stadsnomade de stad te doorkruizen , te kijken, luisteren, snuiven en hier en daar wat lekkere dingen bij elkaar te scharrelen. Heerlijk!
  Klein verschilletje: ik hou wel van sporten… Maar dat neemt niet weg dat ik ook graag wandel! Trouwens, je verbrand met anderhalf uur wandelen ongeveer net zoveel calorietjes als met een half uur hardlopen….

  1. JA! heb ik gehoord! Nou, dat steek ik maar weer in m’n zak ;)

 11. Je verontschuldigt je bijna voor t feit dat je wandelen leuk vindt.
  Nergens voor nodig! Wandelen is ontzettend leuk, fijn en gezond. En dat jij dat ook vindt, mag je best hardop en vol overtuiging zeggen ;)

 12. van wandelen word ik lekker rustgevend en kalm. Charles Darwin wandelde vroeger ook vaak voor ideeën,inspiraties en antwoorden op lastige vragen, daarvoor had hij een speciale wandel-denk pad in zijn tuin. Wandelen is dus niet niks! interessante artikel btw ;)

  1. Serieus? Ik heb dus ergens een gelijkenis met Darwin. Wow, hoe cool is dat? ;)

 13. Ha ja Het Grote Blok! ik loop het nog regelmatig met de hondjes! En of dat een workout is nou wel degelijk.
  Met die twee aan de lijn heb ik geen Nordic Walking sticks nodig hoor ;) en ondertussen kijk ik lekker om me heen en al naar gelang nodig is pieker ik over dingen of laat ik gewoon lekker mijn gedachten gaan.
  Maar hoe dan ook ik ben buiten, ik beweeg, de honden snuffelen en genieten en het is goed voor mijn conditie terwijl het low impact is voor mijn toch wat minder wordende spieren en gewrichten!

  1. :) Het Grote Blok. Met hoofdletters ook echt :) En wat was het koud soms! Brrrrr

 14. Jaa wandelen is heel relax. Ooit gewandeld in Oostenrijk of Zwitserland in de bergen? Ook echt heel prettig! En mooi :-)

 15. Ja ik houd ook van wandelen! Heerlijk! Liefst in het bos of op ’t strand :) Ik wandel sowieso iedere dag ongeveer 2 uur, om m’n hondje uit te laten. Vandaar ook dat ik graag een hondje wilde; om lekker mee te wandelen! En sowieso houd ik natuurlijk van honden ;)

 16. Ik wandel heel veel! Een strandwandeling met mijn moeder, wandeling met paardje… En heel veel op mijn werk. Ik werk in de gehandicaptenzorg, met clienten die vaak niet veel meer dan wandelen als activiteit kunnen doen :) in de weekenden heb ik vaak wandeldiensten ook. Vind het hedrlijk! Ben verdee ook niet zo’n sportmens en zo blijf ik toch in beweging.

 17. Wauw, dit is echt heel herkenbaar haha! Ik voel me altijd een omoe als ik mensen vertel dat ik graag wandel. Ik woon aan de rand van de stad en kom overal lopend. M’n klasgenoten verklaren me voor gek dat ik dat doe maar ik vind het serieus heerlijk. Om de hoek waar ik woon is er een ‘berg’ met verschillende wandelroutes, vind het super fijn om aan het eind van de dag nog even een uur zo’n route te pakken.
  Super leuk om te lezen dat ik niet de enige ben haha
  xxo

 18. Je bent zeker niet de enige die dol is op wandelen! Ik doe het helaas veel te weinig maar tijdens de examens (ja, uitgerekend dan) maak ik toch tijd om elke dag een middagwandelingetje te doen. Dat is de enige manier om mezelf weer helemaal ‘op te laden’ in zo’n stressvolle periode. En de kans om onderweg hertjes te spotten is natuurlijk ook een goede motivatie om mijn kot eens uit te komen ;)

 19. Jaaa, heel herkenbaar. Ik ben altijd een fanatieke sporter geweest, hardlopen, fietsen, pilates etc, maar mijn lichaam wil momenteel niet. En ik merk hoe fijn ik het vind om op een rustiger tempo ( door het leven) te gaan. En dus ook te wandelen. Ook al is het maar een kwartier. En klein blokje.en dat dat oké is. Héérlijk.

 20. Ik hou ook van wandelen! Ik doe elke week wel een stukje bos, duinen of strand maar begin ook steeds meer het ‘gewone’ lopen te waarderen. Gewoon een stukje door de stad lopen of eens vaker lopen in plaats van de fiets pakken. Ik geniet er nu echt van. Ik wandel trouwens ook graag als het lekker koud is.

 21. Ohja daar kan ik ook van genieten lekker wandelen.
  met mijn dochter loop ik hele stukken zij in de buggy tot we bij het park zijn en dan gaan we op avontuur. Want ja er is zoveel te ontdekken in het park. Wat drinken en eten mee wij vermaken ons wel. Ik vind in het bos of park wandelen wel fijner dan in de stad. Er is rust, je hoort de diertjes en de tijd lijkt er niet toe te doen heerlijk

 22. Als je graag wilt wandelen met een doel kun je misschien geocachen proberen. Dit heeft mij al op zo veel nieuwe mooie plaatsen gebracht. Op http://www.geocaching.com vind je meer informatie. Je kunt ook op mijn blog kijken die over geocaching gaat.

 23. Ik ben opgegroeid in een echt wandel gezin. Wij zijn zo vaak gaan wandelen vroeger, en ik moet zeggen in de puberteit vond ik dat af en toe zo vervelend en saai, dan werd het meer een soort verplichting. Hoewel ook niet altijd (ik was geen vreselijke puber..)
  Maar nu schiet eht met een druk leven er wel is bij in. Ik heb een hond dus ik moet sowieso wel wandelen maar dat worden vaak dan iets kortere wandelingetjes.
  Maar je hebt me weer geinspireerd. Dit weekend gaan we naar Texel, en dan maar van de gelegenheid gebruik maken om veel te wandelen!

 24. Wat leuk dat je van wandelen houd, zelf maak ik ook minstens 1x per week een behoorlijke wandeling. Nu zeker omdat ik aan het trainen ben voor de vierdaagse van Nijmegen, heb hem een paar jaar geleden ook gelopen en wil het eigenlijk nog een keer doen. Misschien nog een ideetje voor jou?

 25. Ook hier een wandelaar! Heerlijk in m’n eentje, wandelschoenen aan en gaan. Geen muziek, maar luisteren naar de vogeltjes en andere geluiden. Ik kan niet wachten tot het over een poosje ook na het eten weer licht genoeg is om een stuk te lopen. Om het nog meer op sport te laten lijken hou ik het ook bij met Runkeeper en probeer ik in een gelijkmatig tempo flink door te wandelen. Tof om te zien hoe je steeds gelijkmatiger en verder gaat lopen, zonder dat helse buiten-adem-en-pijn-in-mijn-zij-effect van hardlopen.

  1. JA! Runkeeper heb ik nu ook geïnstalleerd! Lijkt me heel leuk om te zien hoeveel kilometer je nou eigenlijk loopt!

  2. Hé, dat is een goede :)
   Ik wandel dus ook veel! Of als de afstand te lang is wandel ik een gedeelte en pak ik een eind later nog een stukje bus i.v.m. “tijdgebrek”(studie,stage,werken… voor een sport heb ik niet eens tijd ;) mooi excuus he hihi)

   Ik woon op 5 minuten afstand lopen van het centrum, maar het bijzondere vind ik, dat als ik de andere kant op loop ik zomaar in één klap in een parkje terecht kom waar de stilte me overvalt. Echt héérlijk! Om daarna weer te genieten van de stadse bedrijvigheid :)

 26. Wat een leuk artikel! Ik lees het en ik krijg gelijk zin om een wandeling te gaan maken, nou dan doe je iets goed!
  Ik houd (of eigenlijk: hield) niet van sporten, maar bijna twee jaar geleden heb ik mezelf gepusht om te gaan hardlopen. Met een trainingsprogramma (Evy) en gloednieuwe, dure schoenen en kleren, dus van mezelf moest ik wel doorgaan om in ieder geval die aankopen te verantwoorden. En sindsdien doe ik het met veel plezier. Wandelen doe ik ook wel eens, bij voorkeur in het Amstelpark omdat er daar zoveel te zien is! (en een ijssalon is)

 27. Ik vind wandelen heerlijk! De buitenlucht, de rust, genieten van alles om je heen en je hoofd leeg maken. Sporten heb ik ook nooit leuk gevonden, ik heb geen enkele sport lang volgehouden en gym op school vond ik verschrikkelijk. Vooral teamsport, daar werd ik echt ongelukkig van.
  Wandelen is zo fijn omdat je het altijd kan doen, je bent niet afhankelijk van anderen of van vaste tijden. Wandelen is voor mij echt tot rust komen, ontspannen en mijn hoofd leegmaken. En of het nou wel of geen sport is, het is sowieso goed voor je!

 28. Ja ik hou van wandelen! Ik ben opgegroeid naast een bos, en liep een tijdlang elke dag een uur daar rond. Ik ben nu best wel fan van hardlopen en zelfs fitness begin ik leuk te vinden, maar ik ben nog steeds gek op wandelen. Ik stap bijvoorbeeld heel vaak een paar haltes te vroeg of te laat uit de bus, zodat ik naar huis kan lopen. Of ik loop naar plekken waar ik ook prima met de fiets heen kan. Wandelen is mijn manier om tot rust te komen. Gewoon nergens aan denken. Heerlijk. Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben :)

 29. Wat een fijn artikel en ja wandelen vind ik ook heerlijk om te doen. Iedere zondag ga ik met mijn vriend een stuk wandelen in het bos of op de hei met mijn charmante bergwandelschoenen! Soms gaan we trouwens ook samen moutainbiken maar tijdens het wandelen hebben we vaak goede gesprekken. Het onthaast en geeft een rustig gevoel en tegelijkertijd ben je ook bezig met lichaamsbeweging!! Heerlijk vind ik het. Maar ik vind het eigenlijk geen sport als ik eerlijk ben want met een sport wil ik gewoon lekker zweten en echte inspanning leveren om daarna lekker te gaan douchen en een trots me-time-momentje te hebben! Maar dat neemt niet weg dat wandelen super goed is om te doen, het liefst dagelijks!

 30. Goed bezig! Ik heb ongeveer hetzelfde met fietsen. Ik fiets soms nergens naartoe, heerlijk vind ik dat. Gewoon een stukkie door de stad of verder, beetje rondkijken en zodoende kom ik wel aan m’n beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *