Wat je moet weten over veren

IMG_2838

– Deze blogpost is geschreven door onze vaste gastblogger Merlin Mulder –

We dragen ze in onze oren, in het haar of versieren er onze woning mee. Veren zijn momenteel helemaal hot. Toch is het verstandig om, voor je je innerlijke indiaan wilt omarmen en jezelf met veren behangt, goed na te denken waar deze veren vandaan komen.

Momenteel zijn veren echt overal te verkrijgen, maar informatie over de herkomst van dit natuurproduct blijkt een stuk moeilijker te vinden. De meeste veren komen bij groothandels vandaan, maar hoe komen die veren daar? Na een onderzoekje van  Bont voor Dieren blijkt dat veel veren die uit Nederland komen, van vogels zijn geweest die gegeten worden. Slachtafval dus. Denk aan veren van kippen, struisvogels, ganzen, eenden en fazanten. Het schijnt dat pauwen ook gegeten worden, maar in Nederland is dat (gelukkig!) zeer zeldzaam. Exotische veren komen zeer waarschijnlijk altijd uit het buitenland.

In Nederland is het zo dat de dieren alleen geplukt mogen worden als zij al dood zijn. Maar in andere landen wordt er soms wat minder diervriendelijk met deze vogels omgegaan. In details treden lijkt me niet nodig, jullie hebben vast een idee. Denk alleen al aan de hele ophef een paar jaar terug over het verkrijgen van dons voor in dekbedden en jassen.

Veel veren die in Nederland verkocht worden, komen hier niet vandaan. Het is dus heel lastig om te weten hoe de vogels geleefd hebben en hoe de veren verkregen zijn. Keurmerken bestaan er inmiddels wel voor dons, maar niet voor veren zelf.
“Als voorbeeld: de veren uit een in Nederland verkochte boa kunnen heel goed kippenveren zijn, afkomstig uit een slachterij uit de Verenigde Staten of Afrika, waarna de veren in China tot een boa worden geproduceerd. Dankzij de vraag naar deze (decoratie)veren is het voor een producent financieel aantrekkelijker een vogel op onnatuurlijke wijze te houden, en zelfs te plukken of doden, omdat het meer winst oplevert.” – bron: Bont voor Dieren. 

veren

foto 1, foto 2, foto 3.

Moet je veren dan helemaal bannen? Dat moet je natuurlijk zelf weten, maar het is slim om goed over de herkomst na te denken. Daarnaast zijn er genoeg alternatieven te vinden, zoals veren van hout of van zilver. En als je toch graag een diervriendelijke veer wil: zoek eens op de grond in een park of kinderboerderij.

Hoe denk jij over het gebruiken van veren? Denk jij na over waar de veren die jij draagt of in huis gebruikt ter decoratie, vandaan komen? We lezen jullie reacties heel graag!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

45 gedachten over “Wat je moet weten over veren

  1. Eigenlijk nooit over nagedacht waar die veren vandaan komen maar idd het is een handel denk ik. Ik raap ze zelf altijd en vraag aan een kennis bij de dierentuin of ze losse veren voor mij mee wil nemen.

  2. Ja, ik denk er wel over na. Zo hebben wij geen donzen dekbedden of kussens ofzo. Ik vond laatst een veer in het bos en die neem ik dan mee. Ik heb thuis wel een dromenvanger hangen. Die is van Fair Trade en ja, dan ga ik er meteen vanuit dat dat helemaal oké is. Ik kon het net zo snel niet vinden, maar ik zal toch eens goed zoeken.

  3. Goed stuk! Als kind ging jk altijd op zoek naar pauwenveren op de kinderboerderij.

  4. Ja ik denk er zeker over na! Ik heb momenteel veren in mijn haar en die komen van een biologische boerderij. Daarnaast ben ik bezig met het ontwerpen van verensieraden en wil ik ze straks ook echt gaan maken. Ik wil dit alleen met ‘eerlijke’ veren doen en heb bedrijven gevonden waar de veren van een biologisch bedrijf komen. Veren worden daar in het land gezocht of komen van een kip die op een natuurlijke manier dood is gegaan. Ik houd jullie op de hoogte!

  5. Op Ibiza, het hippie eiland en op alle hippie markten inmiddels in NL word je overspoeld met veren, veren en nog eens veren. Hoe tegenstrijdig met het gedachtengoed van “de hippie”……. Ok, wat de veer symboliseert begrijp ik ook wel weer en is een geweldig idee maar veren ‘horen’ bij vogels niet bij mensen. De indianen gebruikten ook alleen de veren die zij vonden of van dode dieren. En veren van hout of zilver zijn een prachtig alternatief! Goed stuk meisjes!

    1. Precies dat! Wij vinden ook dat het apart is dat juist vaak de hippie-types zoveel veren willen dragen. als je niet weet waar ze vandaan komen is dat eigenlijk helemaal niet hippie! Daarbij komt dat het een beetje een doorslaande trend is. bedankt voor je reactie!

  6. Goed om je hier meer bewust van te zijn. Ik wist eigenlijk niet dat veren de laatste tijd een echte trend zijn geworden. Zo lastig. De meeste mensen zijn ook niet op de hoogte of denken er niet over na waar veren vandaan komen. En het is zoals jullie zeggen lastig te achterhalen hoe men aan die veren gekomen is. Goed om hier aandacht aan te besteden!

  7. Dit is inderdaad zo’n ding waar gewoon niet over nagedacht wordt.
    Ik vind veren zelf erg tof om te gebruiken in sierraden of als decoratie. Als ik ze graag wil hebben, huppel ik altijd even langs de kinderboerderij (waar ze práchtige kipjes en ganzen hebben) om daar wat veren op te rapen. Ook hebben mijn ouders een grote tuin waar je ze wel kunt vinden.

  8. Zilver is ook niet zo’n fraai alternatief. De schade die de zilvermijnen hebben op de natuur is bizar. Ik heb zilver (ketting) en witgoud (trouwring), maar voor mij nooit meer edelmetalen. Het is schrikbarend wat een verwoesting er plaatsvind voor een beetje subjectieve weelde.

  9. Ik skip ze meestal eigenlijk, dit is namelijk een van de dingen die mijn moeder vroeger al tegen me zei. Dan maar zonder veren, ik vind het niet zo’n groot gemis! Zoonlief neemt er regelmatig een mee die hij buiten heeft gevonden, die bewaar ik dan weer wel. Wie weet komen ze ooit nog eens van pas!

  10. Hoe is het veel diervriendelijker om de veren uit een dood dier te plukken? Fijn dat het beest de marteling van het plukken niet bij leven hoeft te ondergaan, maar het dier vermoorden lijkt me sowieso niet echt “vriendelijk”. Je zou kunnen zeggen dat het gebruiken van de veren van fijne biokipjes die hun veren vanzelf hebben verloren helemaal prima is, of het dragen van erop lijkende/erdoor geïnspireerde mode, maar daarmee wakker je ook een trend aan bij anderen die het totaal niet boeit waar hun mode vandaan komt. Zo werkt het ook met bont. Misschien is dit niet iets wat ter discussie zou moeten staan, maar iets waar we met zijn alleen gewoon nee tegen kunnen zeggen, en dat ook laten weten aan vrienden die het wel een goed idee lijkt.

  11. De enige veren hier in huis zijn gevonden exemplaren, gelukkig. Had er nooit zo over nagedacht, waar die veren dan vandaan komen. Goed om er wat meer over te lezen!

  12. Er zijn genoeg veren in de natuur! En je kunt ze gemakkelijk een kleurtjes geven mocht je dat willen. Go nature thats a real hippie :-D

  13. Blij dat ik nooit van die veren heb gekocht! Voor in de dromenvangers gebruikte ik altijd gevonden veren van pauwen enz. Goede blog!

  14. Dat vroeg ik me dus ook af bij de veren actie van de supermarkt de Plus. Hoe komen ze aan de veren? Goed stuk dit!

  15. Ik stond laatst met zo’n zakje veren in mijn handen bij de Action, en normaal ben ik een ontzettende frutseltjesverzamelaarster, maar hier had ik een ongemakkelijk gevoel bij. Ik heb ze niet gekocht en nou ik dit gelezen heb zal ik het zeker ook niet doen!

  16. Blij met jullie artikel. Ik heb lang staan dubben bij hele leuke veren – oorbellen en een uiltjes ketting die ik al zo lang wilde. Nergens te zien waar het vandaan komt en of het echte veren zijn. Na het lezen van jullie artikel weet ik wat ik eigenlijk al vermoede, niet meer kopen dus!

    Als kleine aanmerking over waar je dan wel veren vandaan moet halen. Helaas is een kinderboerderij met het oog op dierenwelzijn ook niet altijd een goed alternatief… Te kleine hokken, te weinig toezicht en/of begrip van gedrag en vaak veel jonge dieren die niet allemaal op de boerderij blijven (waar ze wel heen gaan is niet altijd duidelijk of simpelweg slacht).
    Dan toch liever de natuur of een park in voor de veren zoektocht.

  17. We hebben al vol verbazing zitten kijken naar de reclame van Plus tijdens het wereldkampioenschap van voetbal. We zatten ons toen al op te winden over de veren. Ook Jolink hult zich constant in veren en bont hij is te dom om na te denken waar dat allemaal vandaan komt.Dierenleed :(( de mens weet niet van ophouden iedere keer weer wat anders.De mens blijft met de veren van een ander pronken. Meer opvoeding op scholen dat is 1 van de belangrijke dingen. We worden dood ziek van al dat dierenleed.

  18. Ik heb zelf pauwen lopen en een mannetje laat in de zomer al zijn staartveren vallen, zodat hij in het voorjaar weer een prachtige nieuwe staart heeft om zijn vrouwtje te imponeren. Ps, mijn pauwen lopen gewoon los, dus heeft ook niets met stress te maken :).

    1. Precies Charlotte! Zo ben ik ook aan mijn verzameling pauwenveren gekomen. Niks mis mee! Andere veren zijn gewoon op straat of bij de plaatselijke kinderboerderij te vinden. Daar is geen dierenleed voor nodig :).

  19. Precies Leonie !

    Ik heb destijds ook steevast de aangeboden veren bij de Plus geweigerd en ook de reden waarom verteld.
    Of dat begrepen werd of wordt?
    Ben bang van niet, maar ik ben blij dat er meer mensen zij die verder kijken en denken dan een groot gedeelte van de mensheid! …. nu de rest nog ..

    1. Heel goed dat je de veren geweigerd hebt.
      Het is alleen wel dat de kassa medewerkers hier niks aan kunnen doen.. Zij bedenken de actie niet, doen ook enkel wat de baas hun opdraagt.

  20. Veren zijn leuk, zoek ze in de natuur, pak een verenboek, kijk of je een bijzondere veer hebt gevonden en doe er iets leuks mee. Zo staat hier al een grote verzameling van de mooiste veren. Gewoon…. uit de natuur! (V)Eerlijk = goed ZO

  21. Ik heb nooit dons gekocht omdat ik me altijd heb afgevraagd of de dieren nog leefden toen ze geplukt werden. Ik heb een paar veren die ik gevonden heb in huis en verder niets. En hoe mooi ik een donsjas en of bontjas ook kan vinden kopen zal ik nooit doen! Zodra ik zie dat het dons is loop ik al weg. eb a die veren frutseltjes…. ze zien er sims erg leuk uit maar kopen, ho maar hoe groot de verleiding ook is ik zal er nooit van kunnen genieten.

  22. Is het dan nog wel schoon om zo’n veer in bijv. je haar te doen? Zelf heb ik het niet zo op veren etc.

  23. Ik let zelf altijd op veren en koop ze echt niet.
    Zo heb ik wel een touwhalstersetje voor m’n dikke knol dat veren bevat maar nee. Voor derest echt niet.
    Ook geen bont, ben er fel tegen en het komt ook niet mijn huis in!
    Het is eigelijk het zelfde als het geplukte konijnen vachtje.
    Alleen denkt men niet aan veertjes…
    Ik hoop dat er eens een undercover video komt over levende geplukte gevogelte en dat dat eens de wereld in gaat!

  24. Heb zelf een papegaai ( groen, geel en oranje gekleurd) en als deze in de rui is kan ik de veren oprapen. Deze bewaar ik dan voor decoraties/ oorhangers etc.

  25. EvitaMoon dergelijke filmpjes bestaan al. Heb een paar jaar geleden op één vandaag ofzo beelden gezien over eenden of ganzen op een farm in Oost Europa. Ik raad je aan om er niet naar te kijken, de werkelijkheid is gruwelijker dan je je zo kunt voorstellen. De dieren worden speciaal voor het dons gehouden en ieder seizoen opnieuw geplukt. Beeld, geluid en commentaar beklijven!

  26. als eeuwige lurker vind ik het geweldig dat jullie dit thema aanspreken. Ik vroeg me namelijk al een tijdje af of hier een keurmerk bij zou horen of dat men de herkomst van de veren kon tracken. Ik woon behoorlijk landelijk en heb zelf een aantal kippen lekker rondlopen en vroeg me laatst af hoe ze dat nou doen. Want eerlijk gezegd hebben slachtkippen of afgedankte legkippen écht geen mooi verenpak waar je decoraties van kan en wil maken. Ik kan dus vrij moeilijk geloven dat het echt een bij-product is.

  27. […] met veren die van vogels afgeplukt worden. (hierover schreef onze gastblogger Merlin vorig jaar een mooi artikeltje.) De meeste suggesties gingen over er zelf eentje maken, maar dat is er nooit van gekomen – […]

  28. Mooi artikel, en verbaas me dat velen er niet over nadachten. Hier gebruiken wij enkel gevonden veren, en sommige zijn echt prachtig. als eerbetoon aan de vogel die deze veer heeft verloren….

  29. Wij hebben hier wat we noemen een verenpot. Daar gaan alle veren in die met name de kids buiten vinden en als we weer veren nodig hebben voor een outfit voor een festival of wat dan ook, dan komen de veren uit die pot prima van pas. Ook krijgen we wel eens mooi gekleurde veren van vrienden die zelf vogels hebben. Reuze handig vooral omdat vogels gewoon eens per jaar zelf een nieuw verenpak aantrekken, dus al dat plukken is helemaal nergens voor nodig. Gewoon geduld hebben en wachten wat er op je pad komt.

  30. Ik ben een roofvogel liefhebber en struin altijd naar veren en ik heb er ook aardig wat. Nu heb ik ze al een tijdje (via een natuurlijke manier) in huis en nu gaan ze uit elkaar staan en worden er niet mooier op.. Zou iemand mij kunnen vertellen hoe je veren schoonmaakt, zodat ze er weer op een natuurlijke manier uit komen te zien? Alvast bedankt voor je reactie

  31. Wat een mooi stukje. Ik maak de sieraden met veren helemaal zelf. Van eigen dieren die in de rui verkregen zijn. Ik kweek parkieten. Gewoon voor de plezier en verkoop ik de jonge vogels.

    Ook ga ik langs vogelparken, dierentuinen en kinderboerderijen. Daar liggen de veren vaak gewoon voor het oprapen en veel (roof)vogelparken verkopen de veren in de kiosk.

    Dus wanneer je zelf een beetje creatief bent.

  32. Geweldig om te lezen dat ik niet de enige ben die hierover nadenkt en het zich überhaupt aantrekt! Ik was dus aan het googlen op ‘Veren zonder diereneed’…en kwam toen op dit stuk. Ik heb een webwinel en wil over een tijdje ook artikelen gaan verkopen met veertjes zónder dierenleed! Er werd in een eerdere reactie door iemand genoemd dat we juist wegens de onnadenkendheid of naïviteit van velen (of omdat het velen niet uitmaakt of een dier ervoor geleden heeft) misschien maar beter mensen helemaal niet op het idee moeten brengen en maar helemaal geen veertjes moeten dragen/gebruiken. Ik kan me hier ook erg in vinden nu mijn vermoedens zijn bevestigd, anderzijds zou ik in mijn winkeltje misschien juist mensen van dat verschrikkelijke principe bewust kunnen maken door zelf puur gevonden veertjes te gebruiken en hier dan ook bij te schrijven dat veel veren middels dierenleed verkregen worden en deze dus vooral niet…Hmmm, geeft te denken… Wat is wijsheid?! Bedankt voor dit artikel in ieder geval!

  33. Wat goed dat jullie schrijven over de veren handel, doe ik ook al jaren. Geen soepkip op je bord dan ook niet in je haar. Maar ik doe meer, met liefde verzorg ik namelijk mijn eigen scharreldieren en gebruik de veren na de rui (was en sorteer ze, ja heel werk) voor sieraden, tooien, kracht voorwerpen workshops. Dus als je eerlijke veren en of producten wil vraag gerust of kijk http://www.pauw-wauw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *