Wel of geen vis eten?

welofgeenvis1

Ik heb een paar van die onderwerpen waar ik maar moeilijk lang over kan nadenken. Zoals het begrip eeuwigheid, de oneindigheid van het universum of de diepte van de oceaan. En dan nog niet eens alleen de diepte van de oceaan, maar ook hoe groot de oceanen zijn. En hoe ongelooflijk veel leven er in de zee is waarvan wij helemaal geen weet hebben. Ik stond gisteren in het zuiden van Italië naar een prachtige blauwe zee te kijken en kon alleen maar denken: hoeveel dieren zwemmen daar rond, die ik nu niet zie? En wat doen ze daar allemaal? En waarom? En hoe communiceren ze met elkaar? Voordat ik het weet sta ik minutenlang van me af te staren en heb ik geen idee meer van wat er om me heen gebeurt. Zeedieren hebben iets fascinerends, vind ik.

Op dit moment ben ik het boek ‘Dieren Eten,’ van Jonathan Safran Foer, opnieuw aan het lezen en het boek heeft me vanaf bladzijde 1 weer te pakken. Ooit heeft dit boek ervoor gezorgd dat ik 100% vegetarisch ging eten, omdat ik zo overtuigd was dat ik eigenlijk ook niet anders meer kon. Ik las gisteren een hoofdstuk dat me weer aan het denken heeft gezet en het ging over het eten van vis. Misschien komt het je wel bekend voor dat er veel mensen zijn die het niet zo moeilijk vinden om vegetarisch te eten, maar dan nog wel vis blijven eten. Ik zelf heb dit ook een periode van ongeveer een half jaar gedaan. Dan at ik geen vlees, omdat ik er heel erg van overtuigd was dat ik geen enkel dier pijn wilde doen, maar bij een sushi restaurant schoof ik zonder enige moeite de ene na de andere maki met zalm naar binnen. Ik weet niet waarom ik dat deed. Misschien zag ik vissen niet als dieren?

Volgens Safran Foer heeft het ermee te maken dat we tegenover vissen minder schaamte voelen dan tegenover landdieren. De meeste mensen vinden het makkelijker om zich te identificeren met een landdier, dan met een zeedier. Wanneer je mensen vraagt op welk dier ze zichzelf het meeste vinden lijken, zullen maar weinig mensen zeggen: “Ik denk dat ik een echte kabeljauw ben.” Natuurlijk, er zijn een paar favoriete zeedieren, zoals dolfijnen en orka’s en voor haaien en andere ‘gevaarlijke’ grote vissen hebben we veel ontzag, maar vissen hebben nu eenmaal een lagere knuffelfactor dan landdieren. Dat is knap lullig voor de zeedieren, want dat zorgt ervoor dat er eigenlijk maar weinig mensen naar hen omkijken.

Voor mij had het nog wel eten van vis ook te maken met het feit dat ik eigenlijk het product op mijn bord niet herkende als een dier. Pas als ik gamba’s moest open pellen schoot er wel even door me heen: ohja, deze lijken wel op die garnaaltjes die ik ooit op Terschelling heb gevangen met mijn vader. En als ik in Spanje naar het bord van mijn buurman keek en daar een complete vis zag liggen die nog moest worden ontgraat, dan dacht ik: ‘jeetje zeg, zijn oogjes zitten er nog in!’ Zelf heb ik nog nooit een vis hoeven ontleden (en ik ben het ook niet meer van plan, zoals je zult begrijpen als je ons blog volgt ;)) en voor mij was vis eigenlijk gewoon iets wat uit een pakje kwam. Ik had geen idee van uit welke zee die vis gevist was. Ik dacht niet na over het leven dat de vis had voordat hij op mijn bord belandde. En na een tijdje begon dit te knagen. Ik lag namelijk ’s avonds regelmatig met tranen in mijn ogen in bed, omdat ik alsmaar moest denken aan koeien in veel te kleine stallen. (ik heb een periode gehad, toen ik net  vegetarisch at, dat ik eigenlijk gewoon niet aan dieren kon denken. Ik moest van alles huilen. Ik ben erover heen gegroeid, maar ik ben nog steeds een week ei als het gaat om dieren.) Maar die vissen? Die konden me blijkbaar niet zo veel schelen.

Ik besloot sushi met avocado en komkommer te maken, gewoon om eens te kijken of ik dat ook lekker vond. De grap was: ik vond het zelfs lekkerder dan sushi met vis, dus daar was ik snel overheen. En dat was het moment waarop ik besloot: zeur niet Merel, kap met die vis. Vissen zijn ook dieren. Ik vond het van weinig respect van mijn kant uit betuigen dat ik nog niet eens nadacht over waar de visjes op mijn bord vandaan kwamen. En dat terwijl ik urenlang dromerig aan zee kon staan, zoals ik in de inleiding beschreef. Ik vond het hypocriet van mezelf.

Zo ging dat voor mij. Ik weet dat er mensen zijn voor wie dit wat lastiger ligt en voor wie het eten van een vis een ware traktatie is. Ik moet er bij zeggen dat ik vroeger ook dol was op vis en dat mijn moeder de allerlekkerste pasta’s en paella’s met verse vis maakte. Of ik die gerechten dan nooit heb gemist de afgelopen jaren? Natuurlijk wel! Maar net als dat ik er niet meer aan moet denken om op een kippenpoot te knagen of een biefstuk door te snijden, moet ik er nu niet meer aan denken om een vis op mijn bord te zien liggen.

welofgeenvis2

Ik keek de documentaire ‘The end of the line,’ op Netflix. (Dankjewel voor de tip Sasja! Serieus, you guys, met al jullie tips altijd. Jullie zijn de besten!) Als ik niet jaren geleden al was gestopt met het eten van vis, dan had ik het na het kijken van deze docu wel gedaan. Ik ga niet letterlijk alles van de documentaire navertellen, want dan hoef je hem zelf niet meer te zien en dat zou zonde zijn. Maar ik zal een paar redenen op een rijtje zetten, die ik uit deze film heb geleerd, die misschien kunnen helpen bij het maken van je keuzes:

– De visserij tast het ecosysteem van de hele planeet aan. Doordat de zee langzaamaan leeggevist raakt en hele groepen vissen vertrekken uit bepaalde gebieden, is de onderwatercultuur helemaal in de war. Dit heeft, zoals je je kunt voorstellen, zijn consequenties voor het leven in de zee, maar ook daar buiten.

– Veel vissoorten raken uitgestorven. Een voorbeeld: de blauwvintonijn is even bedreigd als de witte neushoorn. Over het laatste dier maken veel mensen en organisaties zich druk, over de tonijn heb ik zelden mensen gehoord. Blauwvintonijn is een luxe vissoort die geserveerd wordt in dure sushirestaurants – op een andere manier had ik eigenlijk nog nooit van het ras gehoord. Ik heb in ieder geval nog nooit een donateur op straat geld zien ophalen voor deze vis. En stel je voor dat een restaurant het vlees van een witte neushoorn zou serveren – zou je er dan nog willen eten?

– De zeeën raken steeds verder vervuild door alle giftige afvalstoffen en plastic troep die erin ronddobberen. Dat is niet alleen heel slecht voor de zeedieren, maar ook voor jou, als jij die zeedieren vervolgens opeet.

– Als je ziet hoe vissen uit de zee gevist worden, en hoeveel bijvangst er is, dan hoef je eigenlijk al niet meer. Daar is gewoon niks diervriendelijks aan. Ik heb het dan over grote schepen die de oceanen opgaan en daar kilo’s en kilo’s vissen tegelijkertijd uit de zee hengelen. Grote vissen, zoals de eerder genoemde blauwvintonijnen, worden met veel geweld, geworstel en gebloed uit het water gevist.

– De internationale visserij is een corrupte wereld. Iedere visser heeft een quotum: hij mag een X-aantal ton vis per jaar vissen. Dit is om te voorkomen dat de zeeën helemaal leegraken. Grote vissers houden zich hier absoluut niet aan en vissen vele tonnen meer dan dat ze noteren. Waar je vroeger je eigen visje ving en op de barbecue legde, is de vishandel gewoon een kwestie van massaproductie geworden. Daarmee is het niks anders dan de kip-kiloknallers waar veel mensen zich zo boos over maken. Er worden miljoenen en miljoenen verdiend, door diersoorten uit te roeien.

Ja, deze documentaire heeft indruk op mij gemaakt en ik hoop dat veel mensen hem ook zullen gaan kijken. Wees niet bang voor moraliserende praatjes of vreselijk dramatische beelden; ik vond het een nuchtere en heldere film. Absoluut geen Earthlings dus. Die film keek ik vorig jaar. (Check de link voor een review.) The End Of The Line is te kijken op Netflix, maar als je ernaar zoekt op Google, kom je de documentaire ook op meerdere pagina’s tegen.

Hoe sta jij tegenover het eten van vis? En wie van jullie eet er wel vis, maar geen vlees? Als iemand hier iets over wil vertellen of vragen, dan horen we het natuurlijk heel graag! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

87 gedachten over “Wel of geen vis eten?

 1. ik was precies zo!
  Staarde op een gegeven moment naar de vis die ik zou klaarmaken en kon t niet meer..
  Was in 1 keer over
  Net als eieren trouwens
  Mooi geschreven weer!

 2. Ik voel me altijd heel machteloos als ik over zulk soort dingen na denk. Er zijn zo veel dingen die ik nog beter kan doen…

  PS: Hoe kan het trouwens dat ik onder aan jullie artikel een reclame zie voor krokante kip in de airfryer? Voelt een beetje gek na een diepgaand stuk over geen vis eten…

  1. Voor reclames worden teksten op websites gescand door kleine programmaatjes genaamd ‘spiders’. Dat is tevens ook hoe Google en andere zoekmachines websites indexeren, zodat je met een paar willekeurige woorden over vis en vegetarisme deze site kunt vinden, of de sitemaker nou wel of geen eigen sleutelwoorden heeft opgegeven. Het woord ‘kip’ komt voor in de tekst, net als ‘vlees’ en andere woorden die kunnen duiden op een tekst die gaat over het eten van vlees… Spiders scannen woorden, geen samenhangende verhalen. :)

   Installeer een adblocker en je ziet de reclames niet meer. DeGroeneMeisjes krijgt dan van jouw bezoek ook geen advertentie-inkomsten meer, maar in het geval van een gefrituurde-kip-advertentie lijkt mij dat het minste probleem. Wellicht dat de sitebeheerder bij GoogleAds bepaalde keywords voor advertentiegebruik kan uitsluiten.

 3. Zelf ben ik geen veganist, niet eens een vegetariër, maar ik denk dat als ik zou besluiten te stoppen met het eten van vlees, ik ook geen vis meer zou eten. Sowieso heb ik het altijd vreemd gevonden dat er onderscheid wordt gemaakt tussen die twee, een vis is zoals jullie ook zeggen tenslotte gewoon een dier, het leeft alleen op een andere plek. We vinden wel dat vogels dieren zijn, en die leven ook een groot deel van de tijd niet op het land maar in de lucht.

  Bovendien, als de vissen inderdaad zo slecht behandeld worden, dan zou het helemaal niet uit moeten maken of het wel of geen dieren zijn, of ze wel of geen vlees zijn, maar dan is het gewoon principieel onjuist om zo met wat voor levend wezen dan ook om te gaan.

  Lieefs

  1. Ben ik helemaal met je eens! Maar op de een of andere manier is het voor veel mensen die vega gaan eten, en dat was dus ook voor mij zo, in het begin lastig om geen vis meer te eten. Misschien is dat iets wat je pas voelt/ervaart wanneer je het zelf doet ofzo. Ik dacht vroeger heel makkelijk over al dat soort dingen. “oh, dan doe je dat en dat toch gewoon?” Maar in de praktijk vond ik het dan opeens best lastig!

  2. Dat kan ook komen omdat niet iedereen moeite heeft met het doden van dieren, maar vooral de omstandigheden waarin ze moeten leven. Vis gevangen op open zee heeft een vrij leven gehad voor hij gevangen werd. Natuurlijk is het complexer dan dat, maar misschien ziet niet iedereen het zo.

 4. Toen ik – bijna 4 jaar geleden – vegetariër werd was het duidelijk voor mij, ook geen vis meer! Ik vond dat ik mezelf geen vegetariër kon noemen als ik die lieve visjes nog wel gewoon at… Maar hiermee niks tegen pescotatiërs hoor, het is mijn eigen mening!
  Liefs xx

 5. Heb nooit vis gegeten en moet er niet aan denken. Ik snap sowieso niet dat mensen bewust zijn van de schade aan het ecosysteem en er gewoon mee doorgaan :’)

  1. Tsja.. maar dat is misschien wel echt iets wat pas duidelijk wordt als je erover leest of als je documentaires kijkt. Ik bedoel, visproducenten zullen er alles aan doen om die verhalen ver bij je vandaan te houden ;)

 6. Ik ben zelf geen vegatariër, maar eet wel regelmatig vegetarisch en begrijp en respecteer zeker de keuze van degene die dat wel zijn. Op mij komt het gek over als mensen zeggen dat ze vegetariër zijn, maar wel vis eten. (En geloof me, in het restaurant waar ik werk hoor ik dat zeer regelmatig). Het zijn inderdaad ook dieren en door de grote netten e.d. gaat er heel veel van het leven onder water kapot.

 7. Ik vind de vraag altijd zo vervelend als mensen vragen of wél vis eet. Of dat dier een onderscheid maakt van de andere dieren. Voor mij is het hetzelfde en de bovengenoemde redenen noemde ik ook altijd op als ik moest vertellen waarom ik zo tegen vissen ben.

  Tevens snap ik het ook niet dat mensen vissen als hobby hebben. Ik kan daar met mijn pet niet bij en vond dat altijd walgelijk en zielig.

  1. Dat herken ik helemaal, Malu. Toen ik nog thuis woonde, heb ik ook ellenlange discussies met mijn moeder gehad over waarom ik geen vis wilde eten. Volgens mijn moeder kon dat namelijk wel, omdat vis ‘geen vlees’ was. En toen we laatst met de hele familie uit eten gingen vanwege de 80e verjaardag van mijn opa, begon een tante er ook weer over. ‘Je kan toch wel vis eten?’ Nee, want ik eet geen dieren. ‘Maar het is vis!’ Ik begrijp die redenatie niet…

   En wat weer een goed artikel, Groene Meisjes! Ik ben altijd wel benieuwd naar hoe andere vegetariërs en veganisten tot hun keuzes zijn gekomen =)

   1. Dankjewel! Ik vind het ook erg leuk om de reacties te lezen :)

 8. een paar maanden geleden besloot ik geen vlees meer te eten, in eerste instantie ook geen vis meer maar dit bleek wel heel moeilijk. Vlees vond ik sowieso al niet zo lekker behalve in een vette hap maar vis kan ik wel waarderen. Ik vind vissen ook enge dieren misschien dat dit ook bijdraagt. In mijn hoofd weet ik wel dat ik eigenlijk wil stoppen en ik denk dat dit ook gaat gebeuren maar dit is iets wat ik echt moet gaan afbouwen voor mijzelf en ook voor sommige mensen van mijn buitenwereld.

  1. je kunt proberen meer te koken met zeewier. Dit heeft een zelfde vissige smaak, en je kan er veel lekkers mee maken. Lisette Kreischer heeft er al een kookboek over geschreven en is nu bezig met een tweede over zeewier. Eet smakelijk!

   1. ah bedankt voor de tip! Ik ga het boek eens opzoeken, ik vind zeewier sowieso al heel lekker!

    1. Klopt! En probeer ook zeker the Dutch Weed burger eens! (ook gemaakt van zeewier)

     1. oe ja, die wil ik ook nog steeds een keer gaan halen!
      Vanochtend direct de documentaire bekeken. Ik slik niet alles voor zoete koek maar ik vond het heel interessant en geloof ook zeker in de rode lijn van het verhaal.
      Aan het einde werd aangeraden om goed gekeurde vis te eten maar ik vind dit wel een dingetje. Ik weet niet zo goed hoe betrouwbaar keurmerken zijn als ben ik daarnaast al wel weer blij dat ik dat al wel doe.

 9. Mooi artikel! Toen ik nog vegetariër was kon ik me echt ontzettend storen aan de mensen die vroegen “of ik ook geen vis at”. Leek me nogal logisch; vis is toch ook gewoon een dier? Juist met vis vind ik dat ze heel herkenbaar zijn als dier eigenlijk.
  Inmiddels eet ik weer vlees en vis, maar ik moet zeggen dat het pescotarisme me wel aanstaat. Vis is een belangrijk onderdeel van ons oorspronkelijke voedselpatroon en ik geloof dat ons lichaam dit dan ook nodig heeft. Voor vlees geldt dit in veel mindere mate; daarom zie ik mezelf in de toekomst nog wel vis eten, maar geen vlees.

  1. Sommige mensen zeggen dat vissen zo gezond zijn omdat ze zeewier eten. Dus wij kunnen ook direct het zeewier eten, zonder het eerst door het verteringsstelsel van een vis te laten gaan… (Maargoed, er zullen vast veel mensen zijn die dit weer kunnen ontkrachten.)
   In ieder geval, misschien is het een nieuw uitgangspunt/inzicht voor je…?

  2. Je zou eventueel krill olie supplementen kunnen nemen. Gevangen op schone zee (Antarctische) dus niet de vervuiling van vis(olie), krill wordt verder voor weinig gebruikt dus werd zeker niet over bevist en je krijgt die belangrijke Omega 3 vetzuren binnen. Proteïne kun je makkelijk aanvullen met dingen als tofu, of eventueel zelfs een biologische vrije uitloop ei, als je zeker weet dat die beesten op gras kunnen lopen en veel ruimte en natuurlijk voedsel krijgen.

 10. Ik eet wel vis, met mate. Mijn argument hiervoor was dat vissen vrij rond kunnen zwemmen, zonder bio-industrie. Dat was dertig jaar geleden. Inmiddels is veel vis kweekvis en daar ben ik tegen. Ik lees dus ook bij de vis de etiketten en ik hoop dat die keurmerken ook echt iets inhouden.
  In een gezin met moeilijke eters blijft het schipperen en grenzen stellen. Af en toe een visje en voor de puberkinderen haal ik tegenwoordig zelfs wel eens biologisch vlees. Ze zijn al zo graatmager.
  Ik werd zelf echt blij van de artisjokken uit eigen tuin, mmmmmm! Daar heb je geen dier voor nodig.

  1. Mager of niets heeft niks met vlees te maken. gewoon meer calorieën op het bordje.

 11. Ik heb eerlijk gezegd juist veel meer moeite met vis dan vlees! Neem bijvoorbeeld een koe, hier kunnen zoveel mensen van eten. Kijk hoeveel vissen er (vaak) gedood moeten worden om daar aan te tippen. Van huis uit at ik eigenlijk nooit vis en mijn zusje en moeder aten geen vlees en vis dus ik at vaak vegetarisch. Mijn schoonouders zijn ook ‘vegetarisch’ omdat ze rillingen krijgen van vlees (het mag niet in huis, in geen enkele vorm) maar leggen wel een hele vis op de barbecue, met kop/ogen en al (ieks!). Of hebben een mega pak ingevroren garnalen in de vriezer liggen… Daar kan ik gewoon niks van begrijpen. Ik snap gewoon het verschil niet, waarom dat dan wel?

  Zelf ben ik een rare, ik eet wel een paar keer per week vlees en (wit)vis, maar niks waar ik het dier in herken. Geen kippenpoten, spareribs, garnalen, hele vissen etc… Ik denk omdat ik niet wil zien waar het vandaan komt…

 12. Ik vind dat Jonathan Safran Foer hier de plank een beetje mis slaat. Het gaat er wat mij betreft niet om of je jezelf kan identificeren met een vis of een ander dier, het gaat mij om de hele bio-industrie.
  Toen ik op mijn 12de vegetariër werd (15 jaar geleden) was het voor mij simpel: ik vond het zielig om dieren te eten en at dus ook geen vis. Maar naarmate ik ouder werd begon ik steeds meer na te denken over de rede dat ik vegetariër was en realiseerde ik me dat ik in principe niet tegen het eten van dieren ben, maar eerder tegen de manier hoe wij met dieren omgaan. Ik ben toen rond mijn 18de wel weer vis gaan eten, omdat deze vanuit hun natuurlijke habitat gevangen worden en niet opgroeien in een klein hokje. Ik eet daarom ook geen gekweekte vis of vis die overbevist is (hoewel ik tonijn en kabeljauw erg lekker vindt, zou ik het zonde vinden als deze mooie dieren uitsterven doordat wij ze zo lekker vinden; dus eet ik het liever niet). Sinds een aantal jaar eet ik ook 2 keer per week biologisch vlees, en andere dierlijke producten (zoals melk en kaas) koop ik altijd biologisch. In een restaurant waar geen biologische producten gebruikt worden, eet ik vega.

  1. Bij welke biologische restaurants ga jij graag eten? Ik ken er niet zoveel… (niet dat ik dan zou overwegen om wel vlees of vis te eten, maar dat is een andere discussie ;))

 13. Goed verhaal, ik heb ook ooit een keer gelezen dat vissen het meest lijden van alle dieren in onze bio-industrie. Ik eet (bijna) geen vis omdat ik het ook gewoon niet meer zo lekker vind, maar mijn vriend(uit Australië) die vist zelf en soms heeft hij dan een of andere Australische zalm gevangen die ze dan gaan opeten, dan neem ik soms dus ook wel een stukje. Eigenlijk vind ik dat ook zielig, maar beter dan kweekvis ofzo…

 14. Ik ben een flexitariër dus ik eet wel gewoon nog vis (en vlees) maar let wel altijd op dat dit duurzaam gevangen is, zeker bij vis is de schade aan het ecosysteem inderdaad zo groot dat ik niet snap dat je niet een paar euro meer uit zou geven voor duurzaam gevangen vis. Vis is sowieso al duur dus als ik het dan eet dan maken die paar extra euro’s mij ook niet meer uit..

  Toch ga ik ook wel die docu kijken, ik ben altijd eindeloos gefascineerd door dit soort docu’s! Die fascinatie voor de oceaan heb ik trouwens ook, vroeger wilde ik zelfs marine bioloog worden om nieuwe soorten te ontdekken haha! De docu The blue planet is een echte aanrader voor (diepe)zee liefhebbers! Staat gewoon op Netflix.

 15. Ik ben vorig jaar gestopt met dieren eten. Ja ook geen vis meer. Ik ging in het voorjaar naar een bed and breakfast in de limousine waar we al eens eerder waren geweest. Ik had hun laten weten dat ik vegetarisch was en wat krijg ik 1 avond op mijn bord….. Vis.

  Dat eet je toch wel? Nee hoor ik eet ook geen vis.

  Uit beleefdheid heb ik het opgegeten.

  1. Oe, dat zou ik dus echt niet kunnen! Ik zou het denk ik gewoon niet weg krijgen!

 16. Mooi verhaal, het zet me wel aan het denken! Als vegetariër eet ik inderdaad wel vis en geen vlees. De reden hiervan is dat ik geen vervanger kan vinden, behalve visoliepillen (en daar heb ik geen behoefte aan). Heb je tips?

  1. Je zou eventueel krill olie supplementen kunnen nemen. Gevangen op schone zee (Antarctische) dus niet de vervuiling van vis(olie), krill wordt verder voor weinig gebruikt dus werd zeker niet over bevist en je krijgt die belangrijke Omega 3 vetzuren binnen.

 17. Ik vraag me de laatste tijd vooral af: hoe heeft alles zover kunnen komen? Het antwoord is uiteraard: geld en macht. Maar het is nog zoveel gecompliceerder dan dat.
  In ieder geval was het als oermens nog heel normaal om je eigen eten te vangen. Wij zijn afhankelijk van winkels, of deze nu eco of bio of geen van beide zijn. Ik neig er daarom steeds meer naar om zelfvoorzienend te gaan leven.

  1. Vind ik ook heel interessant. De afgelopen dagen zat ik in Zuid Italie, waar we aten uit de moestuin bij het huis. En waar al het afval als compost wordt gebruikt, waardoor er niks weggegooid hoeft te worden. Ik vind dat fantastisch en soms vraag ik me echt af: wat doe ik hier, op 40 vierkante meter in Amsterdam, zonder tuin?

   1. Alys Fowler, een coole hippie tuinierster, heeft een paar jaar geleden een tv serie the edible garden gemaakt waarin ze zo zelfvoorzienend mogelijk vanuit haar achtertuin leeft. Is gewoon op youtube te bekijken:
    https://www.youtube.com/watch?v=podoqzGOJg0&list=PLTYPv_2bX-it3y7Wj6DgvTg0AmtTXdPKF
    En misschien lukt het niet op 40 m2 in A’dam, maar ieder plantje helpt, toch :-)

    Wilde ook nog dit filmpje van Greenpeace aanraden, waarin het probleem van overbevissing in het kort heel goed wordt uitgelegd: https://www.youtube.com/watch?v=dZpFfbI-lZI

    1. Wat een GEWELDIGE tip. Ik ben na een halve minuut al fan van Alys! <3

 18. Flore. Ik weet niet of je een vervanger bedoelt qua voedingsstoffen of een vervanger qua smaak. Qua smaak zou ik het niet weten. Maar qua voedingsstoffen kun je de omega 3 vetzuren EPA en DHA ook uit algenoliecapsules halen. Die zijn veganistisch. Zelf heb ik ze bij de Vitamin Store gehaald. Maar ik kreeg laatst deze tip voor voordelige capsules. Misschien wat voor jou?

  https://www.aandachtswinkel.nl/opti3-algen-omega-3/

  1. Algen moet je mee op passen, uit onderzoek blijkt dat er te vaak te veel gif in zit.

 19. Brr ik moet er niet aan denken om visjes te eten. Ik vind het zelf als vegetariër redelijk hypocriet om wel vis te eten, ik begrijp dat oprecht niet. Waarom is een vis minder zielig/erg/whatsoever dan een koe of een varken? Heel vreemd vind ik dat. Geen dieren op mijn bord !!

 20. Fijn Artikel! ik apprecieer dit soort discussies en inhoudelijke artikelen erg. Verschillen tussen dieren maken heb ik nooit begrepen, ook niet tussen konijn en paard (schattig!) en bv calamares. maar ik ben zelf veganist omwille van ethische redenen, voornamelijk omwille van de impact van ons voedselpatroon op het ecosysteem en de beschikbaarheid van (gezond en betaalbaar) voedsel in andere werelddelen. Dierenleed en vooral de praktijken van de vlees- en zuivel industrie spelen ook sterk mee, maar ik ben er bv niet van overtuigd dat het moreel ‘fout’ is om dieren te eten . Toen ik pas vegetarier werd (zo’n 14 jaar geleden) at ik ook nog de eerste jaren vis, eerst omdat dat de voorwaarde was thuis en ook omdat toen de mythe bestond dat vis eten veel minder impact heeft op ons ecosysteem en voedselketen (zoals ook het bewustzijn rond zuivel en eieren pas de laatste jaren groter wordt). Geleukkig is dit soort info nu wel al wat meer verspreid, ook dankzij de docu’s en boeken die hier aangehaald worden, en ik ben al vele jaren gelukkig voltijds veganist :)

 21. Mooi om te lezen! Toevallig ook, ik ben gestopt met het eten van vis door Dieren Eten. Toen ik besloot om vegetarisch te eten stonden mijn ouders daar heeeel sceptisch tegenover, ik was natuurlijk ook nog best wel jong en mijn vader kwam van de boerderij dus die vond het helemaal grote onzin haha. Uiteindelijk kwamen we tot de compromis dat ik dan wel vis bleef eten en dat vond ik eigenlijk ook niet zo erg. Ik moet zeggend dat ik vis en gamba’s enzo ook altijd wel héél lekker vond (in tegenstelling tot vlees). Maar nu eet ik ook al jaren geen vis meer en dat bevalt wel goed! Tot ik uiteten ga en iemand naast mij bestelt gamba’s of mosselen, dan vind ik het stiekem soms toch wel een beetje jammer dat ik het niet kan eten, hoor. Of nouja, het kàn natuurlijk wel, maar ik denk dat ik me direct schuldig zou voelen, en dat is het ook niet waard.

  1. Klopt, ik denk dat het voor heel veel mensen voortkomt uit wat de omgeving (ouders of andere mensen,) er voor invloed op hebben. Denk dat met name veel jonge mensen om die reden nog vis eten, omdat de ouders dat veiliger vinden.

 22. Ik eet nu bijna 10 jaar geen vlees meer en heb vorig jaar besloten om ook geen vis meer te eten. Ik riep altijd dat het wel makkelijker was dat ik nog ergens vis kon eten als er geen vega gerechten waren, maar dat begon toch aan me te knagen. Waarom zou ik nog wel dode zeedieren eten als ik bewust niet wil bijdragen aan het doden van dieren?! En er is tegenwoordig overal wel een vega optie (en zonder geitenkaas :p)

 23. Ooit ben ik begonnen aan ‘Dieren Eten’, maar heb ’t niet uitgelezen. Toen ik vijftien was, bijna 9 jaar geleden, stopte ik met het eten van vlees. Maar vis bleef ik eten. Ik vind het grappig om te lezen dat het niet gek is dat het eten van vis nog ‘minder moeilijk’ is dan het eten van vlees. Het zal dan inderdaad wel komen door dat wij mensen ons meer verbonden voelen met landdieren – zelf had ik er ook nooit een duidelijke reden voor, het was meer een soort gevoel (en soms verwees ik naar een nummer van Kurt Cobain die zong dat het oké is om vis te eten omdat ze geen gevoel hebben, haha). Vlees eten kon ik écht niet meer en daar moet ik nog steeds absoluut niet aan denken, maar voor vis, wat ik nu ook niet meer eet, lag het toch anders. Wel maakte ik onderscheid in soorten vis: kreeft at ik absoluut niet door het levend koken, garnalen werden ook steeds moeilijker omdat het echt een klein diertje is en de structuur ook niet zo fijn meer was, dat kraken tijdens het kauwen haha. Ongeveer een jaar terug begon ik meer na te denken over vis (en eieren en nog meer en ben daarna voor 10 maanden veganistisch gaan eten) en wilde toen bijvoorbeeld alleen nog maar biologische vis eten.
  Leuk stuk! Vlees zal ik echt nooit meer gaan eten, gatver, maar voor vis heb ik dat idee niet zo sterk. Ik heb er nu geen behoefte aan omdat het wel echt een dier is (en eigenlijk is het wel echt heel zielig is omdat er gewoon gelijk een heel dier opgegeten wordt).
  Nouja, ik stop haha.
  Tof bericht! Liefs

 24. Ik ben nu ongeveer een jaar vegetariër, om het milieu minder te belasten, maar vooral ook omdat ik er niet tegen kan als er een dier is gedood waar ik vervolgens niet van kan genieten. Dan heb ik het gevoel dat het dier voor niets is gestorven. Vissen zie ik ook als dieren, maar hier kan ik wél heel erg van genieten. Daarom eet ik wel vis, omdat ik me minder schuldig voel als ik tenminste echt heel erg kan genieten van een klein stukje gezonde vis waarbij ik heel bewust stilsta dat het voor mij is gestorven en dat ik dankbaar mag zijn voor het feit dat het op mijn bord ligt. Ik vind het dan ook niet erg om te zien dat het een dier geweest is, omdat ik mijn ogen hier niet voor wil sluiten. Mijn vader was altijd valkenier en heeft ons ingeprent dat de beesten die je vangt niet voor niets zijn gestorven. Als mens zijn we een zeer dominante diersoort, maar we zouden best eens wat meer dankbaarheid kunnen tonen voor al ons voedsel en er bewuster mee omgaan, of dat nou plantaardig, vlees of vis betreft.

 25. Toen ik stopte met vlees eten at ik een tijdje nog wel vis omdat je altijd hoorde dat vette vis zo gezond is. Uiteindelijk ben ik er wel mee gestopt, om dezelfde redenen die jij noemt. Laatst 1 keer vals gespeeld, toen er bij mijn sushibestelling per ongeluk maki met zalm zat. Het smaakte me helemaal niet meer dus heb ik de zalm aan mijn kat gegeven. Geef mij maar lekker avocado maki :) Mijn volgende stap wordt geen eieren meer eten, want hoe meer ik daar over te weten kom hoe logischer het voor mij voelt om ook daar mee te stoppen. Denk dat die ook niet meer zo zullen smaken als je er eenmaal mee bent gestopt.

  1. Klopt… Ook dat is bij ons in stappen gegaan. Eerst geen ‘hele’ eieren meer, daarna geen producten meer waar ei in zit. Dat maakte het een stukje makkelijker :)

   1. Ik eet zelf al 15 jaar geen vlees maar ik zou wel graag willen weten waarom je geen eieren zou kunnen eten?

 26. Hallo,
  Ik ben al ruim 25 jaar vegetariër, en nog steeds krijgen (ons gezin) ook regelmatig de vraag…Waarom, ook geen vis enz enz.
  Paul McCartney heeft het ooit eens mooi gezegd; If it has a face, I won’t eat it! Oftewel, als het een gezicht heeft, eet ik het niet! Makkelijk toch!

  1. Zo is het! Makkelijk om te onthouden ook ;)
   Net als: i don’t eat anything that shits, hihi!

 27. Interessant artikel! Weet je wat ik ook heel vreemd vind? Ik ken iemand die vegetariër is ‘omdat ze geen dieren pijn wil doen’. Maar als er dan een spin in haar huis zit, slaat ze die gewoon dood. En ze heeft geen panische angst van spinnen of zo (want dan zou ik het nog enigszins begrijpen). Dan vraag ik me af: ‘Waarom is bijvoorbeeld een dier als een koe meer waard dan een spin?’. Waarop zij zegt: ‘Ja, maar een spin is klein en daar zijn er duizenden van.’ Maar ja, baby’s zijn ook klein en daar zijn er ook duizenden van, maar daarom zijn zij toch ook niet minder waard dan een volwassen persoon? Oké, het is misschien een beetje een vreemde gedachtegang, maar ik vond dat zo vreemd en nu ik jullie artikel las, moest ik hier meteen aan terugdenken. ;-)

  1. Dit vind ik heel herkenbaar, vooral toen ik nog kind/jongere was had ik precies dit gesprek vaak. Ik heb ook nooit spinnen dood gemaakt ofzo. Ik vond dat altijd heel sneu van mensen om te doen, lekker makkelijk als je zo groot bent.

  2. Ik moet stiekem een beetje lachen om je post, omdat het zo herkenbaar is! Je schrijft het zo grappig op, bedoel ik :)

 28. Dit is wederom zo zo ontzettend interessant en to the point! Met al jouw argumenten heb je me alvast overtuigd, helaas zal ik moeten wachten tot mijn 18e want mijn moeder laat het nu nog niet toe. Nu wil ik ‘Dieren Eten’ zeker lezen, klinkt zo verrijkend!

 29. Als ik vis eet, dan koop ik uitsluitend FSC vis. Ik ben niet tegen het eten van dieren, maar ik wil als consument wel m’n best doen om zo verantwoord mogelijke keuzes te maken. Dus liefst lokaal, biologisch, seizoens producten. Daarnaast laat ik me heel graag inspireren door vernieuwende recepten en smaken. Zo hebben we hier laatst voor het eerst een insectenburger gegeten… Ik geef toe, dat is best wennen, maar niet vies en als je het mij vraagt ook niet zo verkeerd. En voor alles geldt wat mij betreft: overdaad schaadt, dus lekker gevarieerd eten, niet te vaak vlees, niet te vaak vis, dan doe je het best wel verantwoord!

 30. Ik ben vegetarisch opgevoed. Dus het hele vlees of vis missen is voor mij helemaal geen punt (gelukkig). Ik vind het ook altijd zo storend als mensen zeggen; oh maar dan eet je wel vis? Nee ik eet ook geen vis, want dat is ook een dier..duh.
  Ik snap dat verschil zelf echt niet, ja het is minder schattig idd, minder ‘aaibaar’, maar het is nog steeds een levend wezen met gevoel.
  Ik vind het ook altijd storend als mensen vragen; maar wat eet je dan? Geloof me genoeg, ik ben niet bepaald te dun ofzo ;)

 31. Wauw, ik heb dit met heel veel aandacht gelezen zeg! Ik eet nu 9 maanden al geen vlees, en het bevalt me prima, maar wel eet ik nog vis. De laatste tijd twijfel ik steeds meer om ook geen vis meer te eten, maar wat doen jullie eraan zodat je wel de juiste vitamine nog binnen krijgt?

  Groetjess

  1. Wat goed dat je erover wilt nadenken Tessa! Genoeg omega’s binnen krijgen doen we door lijnzaad, chiazaad, bonen en groene bladgroenten te eten :)

 32. Toen ik besloot om vegetariër te worden, was het voor mij ook meteen gedaan met vis. Ik ben vroeger nooit fan geweest van vis, dat heb ik leren eten en eigenlijk vond ik het meteen ook stom om geen koeien te eten maar wel vissen. Dat is eigenlijk het specisme waar ik veel vegans vaak over hoor: het ene dier zou je wel mogen eten en het andere niet…

  Ik heb er eigenlijk nooit serieus over moeten nadenken over het laten van vis en andere zeedieren. Het hoorde gewoon bij de keuze om vegetariër te worden.

 33. Tja, ik vind dit een lastig punt.
  Ben al 5 jaar vegetarier maar vooral soms in restaurants of bij mensen thuis eet ik soms toch vis. Met een (schoon)familiediner met vooraf bepaald menu zonder vega-optie wil je niet moeilijk doen. En op de verjaardag van je broertje als je ouders heerlijke zalm hebben klaar gemaakt vind ik het toch ook heel moeilijk om te laten liggen. Maar eigenlijk vind ik vis eten nog erger dan vlees, gezien het feit dat de zee straks gewoon leeg is (oké, naast de kweekvissen dan). Ik blijf het heel moeilijk vinden en op de een of andere manier lukt het niet om het gewoon niet te doen en er voor te gaan staan. Iemand tips?

 34. Voor mij stond het gelijk vast dat een vis ook een dier was en ik die niet kon eten. Ik heb het wel eens geprobeerd met een zelf gevangen makreel van mijn vader, maar ik kreeg het mijn mond niet in! Toen was het al helemaal duidelijk :) nu heb ik het ook met eieren. Ik hou veel van eieren en van kaas, maar toen ik laatst een eitje stond te bakken, werd ik kotsmisselijk. Ik moest er niet aan denken om dat ie te eten!

 35. Goed stuk!

  Voor iedereen die vis wil eten ivm gezondheidsredenen: check http://www.seathetruth.nl/achtergrond/gif-in-vis/

  Door de vervuiling van de zee is er nauwelijks sprake van “gezond” bij vis: vissen (met name roofvissen) krijgen enorm veel rotzooi binnen uit de zee en door andere vissen te eten, slaan de afvalstoffen op in hun vet. Gevolg is juist ook vette vis vol rotzooi (zoals kwik) zit.

  Daarnaast: ik lees hier veel reacties over duurzame vis – wat is dat? Door het enorme gesjoemel met keurmerken, corruptie, tussenhandel erc weet je amper waar je voedsel vandaan komt. Daarnaast is ook kweekvis niet bepaalt duurzaam aangezien deze vissen (mits roofvis, bijv tonijn) gevoerd worden met (wild en niet duurzaam gevangen) vis. Een inefficiënt systeem dus.

  En tot slot komt er enorm veel dwangarbeid en slavernij voor op bijv schepen in Thailand, Myanmar etc. Fairfood heeft hier allerlei onderzoeken over geschreven. (Voor mijn werk doe ik onderzoek naar voedsel systemen dus ik weet (helaas) vaak meer dan ik zou willen hierover…)

 36. Precies hier liep ik een jaar of 10 geleden tegenaan. Ik was een tijdje vega omdat ik het een vies idee vond om lijk te eten(!), besloot ook geen vis meer te eten, maar toch, het voelde niet verkeerd om t wél te eten. Misschien omdat ik wel eens zelfgevangen vis heb schoongemaakt en klaargemaakt samen met mijn opa, geen idee. Supermarktvis eet ik nu ook niet meer, omdat die vis totaal niet meer de voedingsstoffen bevat die hij zou moeten hebben, maar geloof ik juist door t slechte voer juist omega 6 ipv omega 3 bevat. En die balans is bij velen zoek.
  En hoewel ik onlangs ivm gezondheidsredenen weer ben begonnen met t eten van vlees (biologisch en als t kan grasgevoerd), is het echt niet mijn favoriet. Animals are friends!

  1. grasgevoerd.. de meeste koeien eten op stal kuilgras/hooi en dit is uiteraard eigenlijk gewoon gras.
   Bijvoeren met bix gebeurt steeds minder.
   Het is namelijk duurder voor de boer.

 37. ik eet dus wel vlees..
  Maar denk er wel steeds vaker over na om hiermee te stoppen.
  Maar ik hoe langer ik er over nadenk hoe meer vragen het vegetarisch en vegan “gebeuren” oproept..
  Bijvoorbeeld: Als je dus geen vlees eet omdat je tegen dierenleed bent.. waarom eet je dan wel eieren of kaas? Hier komt bij de “productie” ook best wel wat dierenleed kijken.. En als je dus geen vlees eet.. waarom wil je dan wel tofu gehakt eten? As ik in het vleesvervanger schap kijk zit het allemaal tofu/soja/zuivel dat ze er doen uitzien alsof het vlees is.. dus je wil geen vlees eten maar wel net doen alsof?

  En vegan.. tja.. wat eet je dan wel vraag ik me altijd af? Ik lees deze blog pas kort en zie wel altijd hele lekkere dingen voorbij komen. Maar vraag me af of het met een klein budget ook te doen is. En is uit eten nog wel te doen?
  En.. als je ergens bent en ze hebben een lederen bank.. ga je daar dan wel of niet op zitten?

  1. Als je onze recepten goed bekijkt, dan zie je dat het allemaal makkelijke recepten zijn die voor een klein budget prima te doen zijn. Wij verdienen namelijk ook niet zoveel geld ;) (we hebben onze banen opgezegd om dit blog te kunnen runnen, waardoor we er financieel flink op achteruit zijn gegaan) En wat betreft die lederen bank: het lijkt ons heel lastig worden als je dat soort dingen niet meer wilt doen bij vrienden. Denk dat je weinig vrienden over houdt ;) Het leven moet een beetje leefbaar blijven. Kleine stappen zetten Janine, niet meteen van 0 naar alles willen. (ik doel op: je eet nu nog vlees, je hoeft er nu nog niet over na te denken of je wel of niet op een leren bank wilt zetten. Dat komt wel als je veganist bent)

   1. hebben jullie ook nog een goed vegetarisch kookboek aan te raden?
    Ik merk dat in veel van mijn dagelijkse “vaste”recepten vlees haast niet te vervangen is zonder dat een gerecht onaf is.
    En ik wil niet volop aan de soja vleesvervangers aangezien de productie van soja nogal belastend is voor het milieu en de omgeving waar het gekweekt is…

    Ik ben dus op zoek naar goede vlees-vrije recepten voor een klein budget dus =)

 38. Ik eet absoluut geen vis! Ik denk altijd: als je vis eet, is er weer 1 vis minder in de oceaan. Ja oké het grootste deel wordt gekweekt. Maar de hele viswereld is ook zo ondoorzichtig als wat. Je weet niet wat je op je bord hebt liggen. Nee ik ben 100% vegetarisch!

 39. Bedankt voor dit goede stuk! Ik eet nu zo’n 7 maanden geen vlees meer maar voel me sinds een maandje erg raar over het feit dat ik er wel voor blijf kiezen om eens per week vis te eten. Dit gevoel werd nog meer aangewakkerd door de meerdere malen gestelde vraag: “Je eet dus geen vlees, maar wel vis? Beetje hypocriet, niet waar?” Ik ga zeker weten The end of the Line kijken en op jullie site op zoek naar heerlijke écht vegetarische gerechten!

  PS: Ga zo door met eyeopening stukken schrijven :-)

 40. Ik ben ook recent overgestapt op geen vlees meer eten. Het staat me al heel lang tegen. Thuis at ik het al niet meer, maar bij m’n ouders at ik het vlees maar op, omdat ik niet voor moeilijkheden wilde zorgen. Ze hebben de afgelopen 8 jaar al best wel wat gedoe rondom mij en eten meegemaakt.. *rollende ogen smiley*
  De druppel was het kerstdiner bij m’n oom. 2 ons varkenshaas op m’n bord. Ik kon wel huilen. Op een gegeven moment heb ik voor mezelf gekozen en aan m’n ouders aangegeven dat ik geen vlees meer wil eten.
  Vis eet ik nog wel.. Ook dat gaat me nu heel erg tegenstaan.
  Ik durf dat nu alleen niet te stoppen ivm mijn gezondheid/licht ondergewicht. Ik weet niet of ik de voedingsstoffen volledig kan vervangen. Ik heb geen buffertje namelijk.. M’n ijzeropslag is ook net te laag, maar de arts wil niet aan ijzertabletten beginnen ivm buikklachten.
  Ik vind dit dus heeeel lastig.

 41. Nu alweer een week geleden heb ik de beslissing genomen om veganistisch te gaan eten. Hierbij stuitte ik dan ook een aantal keren op deze fantastische website waar ik al vele interessante artikelen en recepten heb gevonden! Over het voedingspatroon zelf en de werking ervan, zoals wat het doet met mij en mijn lichaam, ben ik ook erg positief. Naar mijn verwachten zou ik producten als kaas, eieren en vooral inderdaad vis erg gaan missen, maar dit valt (tot nu toe) verbazingwekkend mee.

  Wat je verteld over het zien van de documentaire, ik heb denk ik een soortgelijke documentaire gekeken. Ze bespraken in ieder geval hoogstwaarschijnlijk een aantal vergelijkende onderwerpen. Zo ook dat het eten van vis inderdaad schadelijk is voor onze eigen gezondheid en bij het zien van de vangst beelden is mijn eetlust ernaar ook gelijk verdwenen. Ik denk dat je helemaal gelijk hebt over het feit dat we landdieren minder snel eten dan vis omdat we ons meer verwant ermee voelen. Dit is natuurlijk erg logisch als je er even over nadenkt. Maar dat is het punt ook in de meeste gevallen. We denken niet bewust genoeg na over dit soort problemen. Trouwens, ik wilde de documentaire ‘The end of the line’ ook wel eens bekijken maar deze staat (niet meer?) op Netflix helaas… Zelf heb ik vorige week dus de documentaire ‘Food choices’ bekeken, dit is ook zeker een aanrader voor iedereen die zich wil inzetten voor zijn/haar eigen gezondheid, het milieu en dierenleed. We denken vaak allemaal dat onze keuzes niet zo zwaar wegen maar wanneer je op zee op een boot vaart en er zitten gaten in de boot waardoor die zinkt, wat doe je dan? Natuurlijk ga je met zijn allen naar het grootste gat en dicht je die als eerste! Dit is uiteraard een metafoor voor het probleem dat we zien in de voeding industrie tijdens deze commerciële en individuele maatschappij. Het wordt tijd dat we gaan samenwerken om deze aardbol met respect te behandelen en niet alleen aan onszelf te denken!

 42. Liefde voor dieren betekent voor mij ook
  Geen konijnen, cavia, hamsters in een hok of vissen in een kom
  Geen dolfinarium circus of dierentuin in gevangenschap. Het begint ook thuis!

  Ik At altijd vlees Maar je gaat toch over dingen nadenken. Eet nooit kreeft en krab tonijn omdat ik dat wel zielig vind terwijl ik sushi of garnalen wel eet. Maar ik besluit ik
  Ga het langzaam afbouwen. Eerst geen varken meer. Da’s al lastig genoeg om prosciuto en ham los te zien van varkens
  En hekel de sport vissers dat vind ik vreselijk
  Maar nog wel een vraag misschien weet iemand dit ? Gaan biologische dieren op dezelfde manier dood in de slacht? Dacht altijd dat dat niet zo was maar twijfel nu wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *