Wilde Zeewierweken

Dutch Weed Burger 2 crop

Afgelopen weekend ging ik (Margareth) voor Merel naar de Wilde Zeewier Weken. Van 3 t/m 19 juni staat Vlieland namelijk  in het teken van zeewier: het voedsel van de toekomst. Er is geen landbouw voor nodig, geen spaarzaam zoet water voor irrigatie en geen bestrijdingsmiddelen. Dit weekend heb ik van alles over zeewier geleerd. Ik heb zelfs zeewierzout in huis gehaald en vandaag al 5 kopjes zeewierthee gedronken… Je kunt dus wel zeggen dat ik aardig fan ben geworden van zeewier. Ik neem je mee op pad!

Zee crop Bankjes crop

Eenmaal op Vlieland werd ik ontvangen door Miranda Hogeboom, manager marketing en events op Vlieland.  Ik kreeg het hele weekend een fiets te leen en ging gelijk op pad om langs het VVV kantoor de “Proef & Probeer-route” te halen. Tijdens deze route kun je bij 9 adressen op het eiland verschillende producten met zeewier proberen (dit kan nog tot a.s zaterdag 18 juni!) Zoals: zeewierbonbons, thee, bier en zelfs huidverzorging. Niet alles was vegan maar ik laat de leukste vegan producten zien die ik heb geprobeerd.

Groente uit zee crop Zeewier chips crop Zeewierthee crop

Veel van de producten waren voorzien van Vlielands zeewier, gedroogd door zelf-kazer en eilandbewoner Nils Koster. Nils heeft zijn eigen zeewierkaas ontworpen die tegenwoordig heel populair aan het worden is. Helaas is deze niet vegan. Maar wat wel een leuk weetje is, is dat Nils Koster zijn zeewier zelf vindt & droogt (wat een arbeidsintensief en tijdrovend werkje moet zijn). En deze zeewier wordt gebruikt door meerdere ondernemers op het eiland, die het weer in hun eigen producten verwerken. Een prachtige manier om bijzondere delicatessen te maken van eigen bodem!

Zeewier producten crop

De producten hierboven zijn echter niet van het eiland zelf maar producten die je o. a bij bio-supermarkten en webshops kunt kopen. Op Vlieland verkopen ze een groot zeewier assortiment bij Kadoshop De Coupure zoals chips, crackers, zeewier zout en zeewierpasta. Mijn favoriet is de Sea Crunchy’s met wasabi. Heel lekker om kleine sushi hapjes van te rollen  met rijst en komkommer of om gewoon zo op eten.

Tweeluik-koffiejuffer

Bij De Koffiejuffer (Dorpsstraat 33) kregen we zeewierthee te proeven waar ze biologische eerlijke thee en koffie producten verkopen. De zeewier thee heeft Miranda zelf gemelangeerd met gedroogd zeewier van het eiland, kaneel en gember zodat de zilte smaak van de zeewier niet te overheersend is. Een erg lekkere thee met een zomerse geur en super gezond.Zeewierzeep crop

Zeewier is niet alleen toepasbaar in ons voedsel maar wordt ook goed opgenomen via de huid. Het schijnt op de huid ontstekingsremmend en kalmerend te werken. Bijvoorbeeld in een dagcrème, masker of zeep. Deze zeepjes zag ik bij de winkel Parfumpaviljoen (Dorpsstraat 73). Deze winkel verkoopt dierproefvrije cosmetica en deze lekkere veganistische zeep.

Huisjes crop Huisje vol groen crop

Tussen de winkels door kwam ik natuurlijk langs schattige Vlielandse huisjes waarbij ik het niet kon laten ze te fotograferen.

Bier proeven crop Bier proeven 2 crop

Toen was het tijd voor Zeewierbier! We fietsten naar de Bolder bij camping Stortemelk en proefde een glaasje bier afkomstig van De Selkiebrouwerij. Deze brouwerij gebruikt uitsluitend natuurlijke en in grote meerderheid Vlielander grondstoffen voor hun biertjes. Het was zulk lekker bier dat we gelijk een flesje bestelden en opdronken in de zon die doorbrak. Bij de Bolder ben je super dichtbij de Noordzee en niks heerlijker dan een strandwandeling na een zeewierbiertje.

Strandwandeling crop

Tijdens het Groente-uit-zee-diner in restaurant de Wadde (dorpstraat 61) gaf Marieke Brown, voorzitter van stichting Zeewierwijzer, een lezing over zeewier en ging ze dieper in op hoe je het nou kunt gebruiken en wat zeewier nou eigenlijk is. Vooraf kregen we zeewierbrood van de lokale bakker, zeewier chips & zeewier crunchy’s.

Eten crop Dutch Weed Burger 3 crop

En waar ik al de hele week naar uit keek: The Dutch Weed Burger!  Ik had ‘m al vaker gegeten op festivals maar dat was alweer dik een jaar geleden. Gelukkig kun je de burger nu bij veel restaurants eten, dit kun je opzoeken via hun website dutchweedburger.com. De Dutch Weed Burger is 100% plantaardig, dus vegetarisch, veganistisch, kosher en halal. Maar deze burger is tegenwoordig zo populair, dat jullie daar vast al van op de hoogte waren!

De volgende dag had ik nog  genoeg tijd om over  het eiland te fietsen voordat ik met de boot terug naar huis ging. Even genieten van de rust op het eiland en alle zeewier hapjes eraf fietsen ;).

Duinen crop

Ik kwam onderweg nog meer fietsende toeristen tegen. Het hele jaar door blijft Vlieland een goed bezocht eiland. Ik denk dat heel veel mensen zich er op hun gemak voelen. Er hangt een fijne serene sfeer en de natuur is zo prachtig, het heeft iets magisch.

Ultimate dream: een moestuin op Vlieland tegenover de zee!

Moestuin Vlieland crop Moestuin 4 crop Moestuin 3 crop

Heel erg bedankt voor dit fijne weekend en tot snel Vlieland!

Paardjes crop Vlieland Waddenzee crop

Als je meer te weten wilt komen over de verschillende soorten zeewieren, hoe je het kan toepassen en waar je het kunt kopen, kijk dan even op www.zeewierwijzer.nl waar je zeeën aan informatie vindt.

Dankjewel voor je mooie verhaal Margareth. Ik ben blij dat jullie het zo leuk hebben gehad op Vlieland! Voor meer informatie over de Wilde Zeewierweken verwijs ik jullie graag door naar de Facebookpagina van het festival. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

11 gedachten over “Wilde Zeewierweken

 1. Wat ontzettend leuk dat Vlieland zich zo met zeewier bezig houdt. Ben gek op zeewier als snack maar nu ook wel heel erg benieuwd naar de kaas en thee. Leuke inspiratie voor een weekend weg.

 2. Super leuk, en mooie foto’s ook! Ik ben nog nooit in Vlieland geweest, maar dit ziet er allemaal wel érg leuk uit!

 3. Ik had geen idee dat ze zoveel met zeewier deden op Vlieland, ontzettend leuk (en gezond)! En wat heb je lekker veel foto’s gemaakt Margareth, allemaal fijne plaatjes om naar te kijken! ^^

 4. Wat een mooie foto’s hé! Ziet er tof uit, ik had ook géén idee dat er op Vlieland zoveel met zeewier werd gedaan. Tof! Ben trouwens wel heel benieuwd hoe zeewierthee smaakt.. :)

 5. I love zeewier in allerlei vormen en maten, yum!
  Vlieland is zo ontzettend ver voor mij :c ik woon namelijk
  in het Zuiden (Zeeland!) maar wie weet is er ook
  zeewier handel in de buurt :P
  Als je aan mij dit weed broodje zou geven zonder bij te zeggen wat het is
  dan zou ik denken dat het een ‘matcha groene thee’ broodje is met
  burger :P Xx ICE PANDORA

 6. Ontzettend leuk om te lezen en erg leuke foto’s Margareth, ik heb er een vakantiegevoel van gekregen terwijl ik gewoon op de bank zat.

  1. Ah super leuk om te lezen Marianne, bedankt! Ik houd zelf ook altijd heel erg van wegdromen bij foto’s. Je even onderdompelen in een sfeer, heerlijk.

 7. Zeewierchips is zo lekker! Nu wil ik alle andere producten ook proberen.

  Mooie foto’s, mooie eiland en mooi product!

 8. Bij Bagels en Beans had je een hele lekkere bagel met zeewier klinkt heel vies maar was heerlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *