Zelfhulpboeken #7

boeken

In 2015 begon ik met het bijhouden van mijn leeslijst en deelde ik tientallen interessante zelfhulpboeken met jullie. In 2016 wil ik deze serie voortzetten. Ik lees graag zelfhulpboeken (of ik luister ernaar) en ik word er blij van als ik zie dat jullie iets aan mijn tips hebben. Vandaag is het alweer tijd voor deel 7 en ik ben heel benieuwd hoeveel delen er in 2016 nog zullen verschijnen!

Onder beschrijvingen van de boeken vind je linkjes naar bol.com. Dit zijn affiliate-links. Deze linkjes maken het voor ons mogelijk om van De Groene Meisjes ons werk te maken, waar we heel dankbaar voor zijn. Dank voor jullie support en begrip! Een deel van de zelfhulpboeken kregen we opgestuurd van de uitgeverijen, met het verzoek om er een review over te schrijven. 

Spark Joy – Marie Kondo

Een tijdje geleden schreef ik al een blogpost over dit boek, omdat we een aantal exemplaren mochten verloten. Jullie weten dat wij Kondofans van het eerste uur zijn en ja, ook na boek 2 zijn we dat nog steeds. Spark Joy gaat wat dieper in op het praktisch toepassen van de opruimmethode en is tevens een geïllustreerde gids, waardoor bepaalde technieken (zoals voor het opvouwen van kleding en het opruimen van spullen) meteen een stuk duidelijker worden. Een aanrader voor iedereen die zijn huis nu eindelijk eens goed onder handen wil nemen!

Spark Joy hardcopy
Spark Joy e-book

You are a badass – Jen Sincero

zelfhulpboeken

Na het luisteren van aflevering 5 van The Self Help Hipster Podcast wist ik dat ik dit boek moest lezen. In een review over het boek op Goodreads.com las ik dit citaat: “The point Jen Sincero makes in this self-help book is we are all great, we all have enormous potential, we all possess the power to succeed at absolutely everything we direct our energy towards, but we are also our very own obstacle.” Dit is PRECIES waar het boek over gaat. Je wilt van alles, je weet ook dat je dingen kunt, maar tegelijkertijd zijn er altijd dingen die je tegenhouden en waarmee je jezelf in de weg zit. En dat terwijl je een badass bent, of kunt zijn, en de wereld wel wat meer badassheid kan gebruiken. Ik las dit boek grotendeels in Berlijn en het heeft mijn ogen weer geopend. Ik zit mezelf namelijk ook veel te vaak in de weg, voornamelijk met allerlei negatieve gedachten en beren die ik op allerlei wegen zie. Dit boek heeft me niet alleen aan het lachen gemaakt (het is serieus heel erg grappig,) maar heeft me ook genoeg actiepunten aangereikt om aan de slag te gaan. Ik denk dat ik dit boek wel mijn nummer 1 zelfhulpaanrader van dit moment mag noemen. Lezen dus, badasses!

You are a badass

Alles op een rijtje – Paula Rizzo

Ik zal meteen heel eerlijk zijn: Alles op een rijtje is zeker niet mijn favoriete boek van de afgelopen tijd, maar ik denk dat er toch veel mensen zijn die iets aan dit boek kunnen hebben. Dat zal ik nader toelichten. Alles op een rijtje beschrijft, zoals je misschien door de titel en de kaft al een beetje vermoed, hoe je je leven op orde kunt krijgen door middel van het maken van lijstjes. En dan heb ik het niet alleen over boodschappenlijstjes of to-do-lijstjes, maar over lijstjes voor praktisch álles in je leven. Wensenlijstjes, dromenlijstjes, afsprakenlijstjes, doelenlijstjes, noem maar op. Voor mensen die nog niet zo bekend zijn met het werken met lijstjes en overwegen deze methode eens te gaan proberen,  kan dit boek interessant zijn. Voor mensen die, net als ik, al praktisch alles met lijstjes doen, heeft dit boek niet heel veel nieuws te bieden.

Alles op een rijtje 

How to be a woman – Caitlin Moran

De laatste tijd verdiep ik me wat meer in het feminisme. Aangestoken door vriendin Susanne, die veel van dit onderwerp afweet, en leuke meiden zoals de Stellingdames op Twitter, ging ik eens op zoek naar een leuk boek over feminisme. Ik wilde een luchtig en het liefst ook grappig boek – en mijn gebeden werden verhoord. How To Be A Woman is niet grappig maar hilarisch. Het bespreekt alle facetten uit het leven van een opgroeiende vrouw en I loved it. Hoewel de titel in het Engels is, las ik het boek in het Nederlands. Ik heb het idee dat het boek behoorlijk goed is vertaald, dus voor mij werkte dat prima. How To Be A Woman is niet alleen hilarisch, maar ook leerzaam en ‘scherp.’ Het heeft ervoor gezorgd dat ik na het lezen van het boek wat gemakkelijker mijn standpunten kan formuleren en dat mijn interesse voor het feminisme alleen maar groter is geworden.

How To Be A Woman

Groots en meeslepend – Lou Niestadt

Alweer een tijdje geleden kreeg ik dit boek opgestuurd en ik was alweer een beetje vergeten dat ik het gelezen had. Dat is behoorlijk stom van me, want ik vind het een erg tof boek. De voorgaande editie van deze serie waarin ik zelfhulpboeken met jullie deel, ging gedeeltelijk over geïllustreerde zelfhulpboeken – een ongelooflijk leuk genre dat ik pas recent hebt ontdekt. Groots en meeslepend (‘een ode aan de dagelijkse sleur’) gaat over alles wat op het eerste gezicht helemaal niet zo groots en meeslepend lijkt te zijn. Je huis en huishouden, jarenlange relaties, vriendschappen die je al hebt sinds je kindertijd en je dagelijkse rituelen. Maar wanneer je leert te kijken zoals Lou dat doet, dan ga je inzien dat ogenschijnlijk doodnormale dingen toch heel erg groots en meeslepend kunnen zijn. Of dat het in ieder geval dingen kunnen zijn die je heel gelukkig maken. Ik vond het een ontroerend boek. En los van het feit dat het leuk is om het boek te lezen, is het gewoon heel origineel dat Lou letterlijk álles zelf heeft geïllustreerd én met de hand heeft geschreven. Hulde voor geïllustreerde zelfhulpboeken!

Groots en meeslepend

Big Magic – Elizabeth Gilbert

zelfhulpboeken

Big Magic vond ik zó’n inspirerend boek, dat ik er al een aparte blogpost over schreef op 1 december 2015. Ik herinner me nog goed dat ik het in de trein naar Leipzig in één ruk uitlas en dat ik er meteen van alles over wilde vertellen aan jullie. Dit verhaal kun je hier teruglezen. Omdat ik de titel niet wilde vergeten, besloot ik dit boek ook nog op te nemen in de lijst die ik vandaag met jullie deel. Big Magic is echt een grote aanrader voor iedereen die een beetje vastzit en niet weet wat (of hoe) hij met zijn creativiteit moet doen.

Big Magic
Big Magic ebook 

Final.def.versie3 – Karen Visser

Een beetje een afwijkend boek in dit rijtje, maar toch een titel die de moeite van het noemen waard is: ‘ Final.def.versie3 –  Digitaal opruimen voor de creatieve industrie.’ Hoe houd je je administratie overzichtelijk? Hoe zorg je ervoor dat je belangrijke bestanden goed en veilig bewaard? En hoe houd je je computer leeg en snel? Een super praktisch boek voor iedereen die (creatief) (voor zichzelf) werkt met een computer, zoals wij bijvoorbeeld. Het boek was een eye-opener: er kunnen echt heel veel dingen stukken efficiënter, veiliger en makkelijker dan hoe we het nu aanpakken. Handig om te lezen dus!

Digitaal opruimen voor de creatieve industrie

Modern Romance – Aziz Ansari

zelfhulpboeken

En tot slot: op dit moment luister ik naar Modern Romance, van de ongelooflijk grappige Aziz Ansari. (misschien ken je hem uit Parks&Recreation of van zijn eigen serie Master of None) Ik hoorde van Jamie al dat Modern Romance een fantastisch boek was, maar nu ik het als audioboek luister, en dus Aziz zelf alles hoor voorlezen, is het gewoon nog beter dan ik me had voorgesteld. Het gaat over moderne romantiek, en dus over alles wat te maken heeft met (internet)daten en allerlei andere zaken waar wij tegenaan lopen, waar onze ouders en grootouders nooit mee te maken hebben gehad. Aziz legt bijvoorbeeld het ‘good enough’ huwelijk naast alle mogelijkheden die wij vandaag de dag hebben om precies díe partner uit te zoeken die helemaal bij ons past – dat zorgt voor hilarische anekdotes. Modern Romance is niet zomaar een leuk verhaal, er werd een grondig onderzoek gedaan naar moderne romantiek in meerdere landen en met verschillende wetenschappers en focusgroepen. Ik vind het bijvoorbeeld ontzettend interessant om te horen hoe daten in Japan werkt. Ik bedoel, wanneer lees je daar nou iets over? Ik hou van deze man en van zijn boek.

Modern Romance
Modern Romance e-book  

Welke zelfhulpboeken komen er op jouw lijstje te staan? En heb jij nog toffe aanraders voor mij, voor de komende tijd? Ik ben trouwens, tegelijk met Modern Romance, nu bezig in ‘Vegan for Her.’ Meer tips voor inspirerende zelfhulpboeken zijn altijd welkom!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

56 gedachten over “Zelfhulpboeken #7

 1. Wat een prachtige boeken heb je op een rijtje gezet. Ik heb weer genoeg om op mijn to-read-lijstje te zetten, te beginnen met Big Magic en You are a badass. Ben heel erg benieuwd! Bedankt voor de tips :)

 2. bedankt voor de leuke tips! Heb je een suggestie voor waar ik de engelse audioboeken kan kopen?

 3. Klinkt als weer een fijn lijstje! Ik wil Alles op een rijtje zeker gaan lezen, ik ben momenteel heel erg bezig met hoe alles het makkelijkste en soepelste verloopt door het maken van lijstjes!

 4. Dank je wel voor de tips Merel! Ik ben op dit moment Big Magic aan het lezen :-). Ik zag toevallig net op Instagram ook een goede tip: The four agreements van Don Miguel Ruiz, gelijk opgezocht op Bol en zag veel goede recensies, misschien ook iets voor jou? Fijne zondag!

 5. Als je boeken over feminisme interessant vindt, Emma Watson heeft een boekenclubje gestart om te discusseren over de boeken die ze las voor de He for She camapgne van het VN, Our Shared Shelf, dus daar staan vast aanraders tussen !

 6. Dat Final.def.versie3 klinkt als een boek dat ik moet lezen, die titel is zo herkenbaar! Dank voor de tip, hij gaat op mijn lijst.

 7. Wat een leuke tips! Voor het eerste boek, you are a bad ass lijkt mij echt heel leuk! Vooral omdat die onzekerheid weleens de kop opsteekt. En Modern Romance lijkt mij ook erg leuk! ik houd van romantiek!
  Heb je de Kracht van het Nu al gelezen van Eckhart Tolle? Wellicht zat hij al in een ander lijstje van jullie…
  Liefs!

  1. Ik ben er ooit in begonnen, omdat ik altijd zie dat íedereen dit boek leest. En heel stom, maar ik kwam er maar niet doorheen. Zo jammer! Het frustreerde me zelfs, omdat ik alsmaar dacht: ik moet dit echt lezen ,want het is hét zelfhulpboek der zelfhulpboeken… Maar helaas, niet zo mijn ding geloof ik!

 8. Bedankt voor de tips. Heb je (of anderen) ook tips ‘hoe’ je het beste kan lezen? Ik bedoel, ik ben aan het minimaliseren op mijn fysieke boeken.. is een e-reader een aanrader, heb je vaak van boeken ook e-books? Waar luister je audioboeken op? Ik ben echt een leek op het gebied buiten een ‘echt’ boek. Ik heb ook een bieb-abo, maar daar hebben ze ook veel niet..

  1. Zelf heb ik geen e-reader, maar een iPad. Hierop lees ik erg graag boeken en ik vind het zo ideaal, omdat ik dit apparaat sowieso al meeneem op reis of op pad, omdat ik er ook andere dingen op kan doen dan lezen alleen. Dat is dan ook de reden waarom ik geen aparte e-reader heb.
   Ik lees het liefste e-books, omdat ik het zonde vind om al het papier in huis te halen en het een plekje te moeten geven. Dat ik eigenlijk gewoon simpelweg niet heb…
   Maar van uitgeverijen krijgen we toch nog regelmatig papieren boeken opgestuurd.
   Audiobooks luister ik via iTunes, waar je boeken per stuk kunt kopen, net als e-books, maar sinds een paar dagen heb ik ook een proefabonnement op Storytel. Een app waarmee je onbeperkt audioboeken kunt luisteren voor een bedrag van 9,95 per maand. Lees dit artikel voor meer informatie: http://www.degroenemeisjes.nl/leuke-dingen-66/

 9. Oh, en ben momenteel ‘Het leven liefhebben door acceptatie’ ah lezen, van Tara Brach, supermooi boek!

 10. Mooi overzicht! Ik wil nog altijd de boeken van Marie Kondo lezen, ben benieuwd of dat me echt gaat aanzetten tot opruimen.

  1. Zo werkte het bij ons in ieder geval wel ;) (maar wees voorbereid, want als je er eenmaal aan begint, dan wordt je huis eerst 1 grote zooi… en daarna wordt alles beter ;))

 11. Dank voor het delen! :-) Ik vind zelfhulpboeken super interessant.
  Ik ga deze boeken eens opzoeken. Ik ben vooral heel benieuwd naar Alles op een rijtje!

 12. Wauw wat een leuke serie!! Ik ga gelijk ook alles van 2015 lezen. Ik ben ook gek op zelfhulpboeken, je kan er altijd wel wat uit halen. Liefst zou ik ze allemaal lezen. Maar ja tijd is schaars, dues ik ben heel blij met je reviews. Scheelt weer uitzoeken.

  1. Precies, op deze manier kun je alvast een lijstje maken voor jezelf :) Veel plezier!

 13. Nice, weer een fijne lijst suggesties! Ik ga het ‘Badass’ boek denk ik op mijn lijstje zetten (: Erg leuk trouwens dat je steeds geïnteresseerder in feminisme wordt! Ik ben er zelf ook veel mee bezig de laatste tijd. Ik heb er een paper over geschreven en ga er waarschijnlijk een extra vak over volgen komend semester. Er zijn tevens veel goede en interessante filmpjes op youtube te vinden, mocht je ze willen kijken. Ik raad aan: ‘We should all be feminists’ van Chimamanda Ngozi Adichie (Ted Talk) en ‘Minimizing gender biases in the workplace’ door professor Shelley Correll.

  1. Om wat specifieker te zijn: ik ben het meest geïnteresseerd in gender regels en vooroordelen. Dat is ook waar de 2e video meer over gaat.

   1. Vind ik ook een heel interessant onderwerp! Dank voor de tips voor de video’s!

 14. Ik heb Elizabeth Gilbert op de plank klaar liggen om straks te lezen, dus ik kijk daar erg naar uit. Marie Kondo’s eerste opruimboek had ik ook gelezen en nu ik ga verhuizen kan ik dat zeker goed gebruiken. Ik ga niet meer alles mee verhuizen maar juist heel erg kritisch kijken naar de dingen waar ik blij van word. Dat heeft er in ieder geval al voor gezorgd (toen ik nog niet een ander huis had gevonden) dat ik een groot gedeelte van mijn kledingkast heb uitgemest en weggebracht naar de kringloper. Nu de rest van het huis nog aanpakken! How to be a woman klinkt ook helemaal als iets in mijn straatje, ik ben very into feminisme, dus dit zal een mooi boek zijn om te lezen! :)

 15. Ik zou sommige op zich wel eens willen proberen eigenlijk, ook al ben ik niet zo van de zelfhulp boeken. Maar dit klinkt nu wel erg aantrekkelijk, hihi ;)

 16. Wat een mooie lijst weer! Ik ben toevallig met een proefmaand van Storytel begonnen, dus ik heb Modern Romance en How to be a woman meteen op mijn boekenplank gezet. Ik ben benieuwd!

  Ik vind het heerlijk om naar boeken te luisteren. Ik heb zo vaak momenten waarop ik boeken kan luisteren (sporten, op de fiets, in de trein). Vorige week heb ik al drie boeken kunnen luisteren, super fijn :) Alleen vind ik het wel jammer dat Storytel niet zo veel Engelse titels heeft. Dus ik zit nu te denken aan een abonnement bij een andere audioboek service. Kopen jullie je audioboeken gewoon bij Amazon/Bol of hebben jullie ook ergens een abonnement?

  1. Wat leuk dat je ook naar Modern Romance gaat luisteren! How to be a woman had ik nog niet gespot daar, tof!
   Luisterboeken koop ik verder altijd in de iTunes stoor, net als e-books.

 17. Mooi overzichtje! Wat tof dat je al die boeken gelezen hebt.
  Die lijstjes is wel heel herkenbaar, ik weet niet of ik daar nog een boek voor nodig heb haha.
  De rest daarentegen, moet maar eens gaan kijken! Klinken goed en leuk :)

 18. Dank voor de tips vind Marie Kondo ook geweldig. Ik heb weer een boek wat ik op mijn verlanglijstje kan zetten Spark Joy. Bijna Jarig : ) En jullie boek is geweldig. ligt prachtig te schitteren in mijn huiskamer op mijn mooi vintage tafeltje.

 19. Op dit moment ben ik bezig met het boek; Verademing van Bram Bakker. Echt een eye-opener. Ademen is zo vanzelfsprekend (gelukkig hihi) maar je kunt er zo veel mee bereiken. Heel bijzonder. En ik heb net het boek Koud Kunstje uit van Wim Hof en Koen de Jong. Hele simpele oefeningen die bij mij al zo veel effect sorteren!

 20. Aaaah, wat leuk dat je How to be a woman hebt gelezen. Echt superfijn boek. En ben benieuwd of je voor de groene meisjes wat over feminisme gaat schrijven, vind het zelf een Heel Belangrijk Onderwerp :-)

 21. Tof artikel! Die ‘You’re a Badass’ spreekt me heel erg aan. Alleen één klein puntje daar, er staat ‘obstakel’ i.p.v. ‘obstacle’ ;-). Die van Marie Kondo wil ik ook wel eens lezen, maar ik denk dat ik daar na mijn scriptie beter op kan focussen ?.

  1. Ja, gek he? Ik ging al twijfelen. Heb het namelijk gekopieerd van Goodreads en het viel mij ook al op die k… in een verder Engelstalige review.

 22. Ik vind je zelfhulpboeken lijstjes echt heel fijn! Na je review van Big Magic stond die al op mijn lijstje en die staat er nog steeds op. Maar ga ik snel aanschaffen! You are a badass is daar nu bij gekomen. Dank je voor je tips!

 23. Ah leuk lijstje weer! Dankzij jullie post had ik ook eindelijk Big Magic maar eens gelezen, wat een fijn boek is dat! Heb het ook (voor mijn doen) heel snel uitgelezen, heerlijk!

 24. Groot fan van Caitlin Moran. Zo hard gelachen tijdens het lezen van How to be a woman. Haar Moranthology vond ik trouwens ook geweldig!

 25. Dat van Lou Niestadt wil ik al heel lang lezen én dat van Modern Romance dat komt zoooo op het juiste moment. Ik zal het op mijn TBR-lijst schrijven :)

 26. Ik vraag me af, hebben jullie ook boeken over NLP gelezen die aan te raden zijn?

  1. Nee, die heb ik recent niet gelezen. Wel in mijn studietijd. Ik was er nooit zo’n enorme fan van, eerlijk gezegd.

 27. Bedankt voor het delen, ik heb voor mijzelf ook gelijk een boek besteld! Ik kijk er naar uit

 28. Tip voor een daar heb je weer een zelfhulp boek! Maar dan een boek waar je echt wat aan hebt. DE VALSTRIK VAN HET GELUK van R Harris. Top boek. Problemen horen bij het leven.Te veel inspanning om gelukkig te worden hoe meer we lijden.Problemen horen bij het leven. Een laagdrempelig boek met praktische oefeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *