Zo wil ik wonen: duurzaam, middenin de stad

Gwendolyn en Marijn (beiden architect) ontworpen zelf hun super duurzame woning míddenin Rotterdam. Met zo min mogelijk spullen, natuurlijke materialen, vintage meubelen, zonneboiler, zonnepanelen, goede isolatie en vloerverwarming. Bekijk alle foto’s en lees hun verhaal op de blog.
Gwendolyn en Marijn (beiden architect) ontworpen zelf hun super duurzame woning míddenin Rotterdam. Met zo min mogelijk spullen, natuurlijke materialen, vintage meubelen, zonneboiler, zonnepanelen, goede isolatie en vloerverwarming. Bekijk alle foto’s en lees hun verhaal op de blog.
Neem een kijkje in een zelf ontworpen super duurzame woning míddenin Rotterdam. Met zo min mogelijk spullen, natuurlijke materialen, vintage meubelen, zonneboiler, zonnepanelen, goede isolatie en vloerverwarming. Bekijk alle foto’s en lees hun verhaal op de blog.
Neem een kijkje in een zelf ontworpen super duurzame woning mídden in Rotterdam. Met zo min mogelijk spullen, natuurlijke materialen, vintage meubelen, zonneboiler, zonnepanelen, goede isolatie en vloerverwarming. Bekijk alle foto’s en lees het verhaal van Gwendolyn en Marijn op de blog.
Neem een kijkje in een zelf ontworpen super duurzame woning mídden in Rotterdam. Met zo min mogelijk spullen, natuurlijke materialen, vintage meubelen, zonneboiler, zonnepanelen, goede isolatie en vloerverwarming. Bekijk alle foto’s en lees het verhaal van Gwendolyn en Marijn op de blog.
Neem een kijkje in een zelf ontworpen super duurzame woning mídden in Rotterdam. Met zo min mogelijk spullen, natuurlijke materialen, vintage meubelen, zonneboiler, zonnepanelen, goede isolatie en vloerverwarming. Bekijk alle foto’s en lees het verhaal van Gwendolyn en Marijn op de blog.
duurzaam wonen

Als groen meisje, met een fascinatie voor hoe mensen wonen, denk ik vaak: als ik later groot ben, dan wil ik een écht duurzaam huis. Zo eentje met zonnepanelen en een moestuintje, en met gerecyclede natuurlijke materialen op de muren en vloeren en een energiezuinige douche. Nouja, gewoon the real deal. Maar wanneer ik daarover nadacht, zag ik altijd weer zo’n houten huisje middenin een bos voor me. Ik wil wel graag groen wonen, maar niet zo letterlijk groen. Ik ben een stadsmeisje en dat wil ik ook graag blijven. Dit weekend waren Aline en ik op bezoek bij Gwendolyn en Marijn – twee leuke mensen die in hun zelfontworpen super duurzame woning míddenin Rotterdam wonen. Sinds dit weekend weet ik: dat kan dus wel. Zo wil ik wonen.

Even voorstellen:

duurzaam wonen

Dit is Gwendolyn (30).

duurzaam wonen

En dit is Marijn (35). Beide zijn architect en wonen als sinds hun studietijd in het mooie Rotterdam. Hun droom was om zelf een huis te ontwerpen, zo duurzaam mogelijk, op een mooie plek in hun geliefde stad. Dat is gelukt.

duurzaam wonen duurzaam wonen duurzaam wonen

Het stel kocht een supersmal kavel en ontwierp hier hun eigen droompaleis.  Van alle gemakken voorzien, modern, comfortabel en gezellig. Met zo min mogelijk spullen – “al die spulletjes altijd overal, nergens voor nodig!” – en met uitzicht op een urban jungle in de achtertuin. Bomen overal, een moestuintje op het dakterras – waar op dit moment alleen pompoenen groeien, maar Gwendolyn en Marijn hebben grote plannen – wow. Al bij binnenkomst was ik diep onder de indruk, gewoon van hoe mooi alles eruit ziet.

duurzaam wonen duurzaam wonen duurzaam wonen

Het gebruik van de natuurmaterialen – zoals marmer, hout en beton – vind ik prachtig. De rustige kleuren, de kunst aan de muren die eruit springt omdat er verder zo weinig afleiding is en de vintage meubels, die zo mooi combineren met de moderne aspecten van deze woning…alles klopt.

duurzaam wonen

Groen en comfortabel

Eigenlijk symboliseert dit huis precies hoe ik mijn groene lifestyle wil vormgeven. Duurzaam en met aandacht voor natuur, dier en mens, maar niet hoeven in te leveren op comfort en (woon-)plezier. Ik geloof ook heel sterk dat dat absoluut niet hoeft en dat laat dit huis maar weer eens zien. Je kunt gewoon een bad hebben – dat je vult met water dat wordt verhit door de zonneboiler op het dakterras  – (wist je dat het water in deze boiler in de zomer wel tot 80 graden wordt? Gratis en voor niets verwarmd, door de kracht van de zon) en met vloerverwarming onder de prachtig grijs geschilderde vloer. Ik had trouwens geen idee, maar vloerverwarming is de meest duurzame optie, omdat je de warmte dichtbij houdt. ’s Nachts koelt het huis maar een halve graad af. Dat is, als je het mij vraagt, extreem weinig. De warmte wordt ook goed vastgehouden door de dikke wanden van de woning – isolatie op zijn best.

Op het dak liggen zonnepanelen die het huis voorzien van energie. Marijn merkt op: “Ik zou er naartoe willen om helemaal zelfvoorzienend te zijn, op een dag. Maar daarvoor hebben we nog meer zonnepanelen nodig.” Gwendolyn vult aan: “Hoe mooi zou het zijn als je een stuk van het dak van je buren zou kunnen huren, om daar nog meer zonnepanelen aan te leggen?” Collectieve energie, waarom ook niet?

Als je beide architect bent, dan denk je nog wel eens na over wat je in de toekomst allemaal nog zou kunnen ontwerpen, kan ik me zo voorstellen. Toch is het stel wel dusdanig blij met deze huidige woning, dat ze  voorlopig nog even niks willen veranderen of aanpassen. In de verdere toekomst zou Marijn nog wel eens een massief houten huis willen ontwerpen, of een gezamenlijk project willen starten met vrienden en/of familie, waarbij een groter complex gedeeld kan worden. Met z’n allen een huis betrekken en dan collectieve zorg inkopen, voor later. Marijn denkt vooruit, duidelijk. Gwendolyn ziet een oud pand als een fabriek wel zitten, met van die hoge schoorstenen. “Maar voor op de kortere termijn is een echte moestuin (in de achtertuin,) mijn eerstvolgende project.”

duurzaam wonen

Duurzame dromen

Wat een waanzinnig mooi huis is dit. En wat een leuk, creatief en hartelijk stel mensen. Marijn en Gwendolyn inspireren me om verder te kijken dan mijn neus lang is. Duurzaam wonen kan overal. Ook in het centrum van een grote stad. Misschien juíst wel. Natuurlijk denk ik na over dingen als: kan ik me dat wel permitteren, ooit? Moet je een gigantisch inkomen hebben, als je zoiets voor jezelf wilt realiseren? Maar Gwendolyn verzekert me dat hypotheekverstrekkers als Obvion juist heel graag met je meedenken in dit soort cases. En dat een hypotheek helemaal niet torenhoog hoeft te zijn, of überhaupt hoger dan voor een kant-en-klaar huis.

Opeens lijkt een duurzame woning een stukje haalbaarder en dat maakt me echt heel gemotiveerd om hier meer research naar te doen. Ben ik de enige die zo kan wegdromen over een huis voor de toekomst? Misschien wil je nog wat inspiratie opdoen op het ‘Zo wil ik wonen’ platform van Obvion. Zelf vind ik het heel inspirerend om de verhalen van anderen te lezen, die me zijn voorgegaan in het realiseren van hun eigen droomhuis.

Gwendolyn en Marijn, ontzettend bedankt voor jullie gastvrijheid en heel veel geluk gewenst in jullie prachtige duurzame woning.

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Obvion. De foto’s zijn gemaakt door Aline Bouma. – 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

76 gedachten over “Zo wil ik wonen: duurzaam, middenin de stad

 1. Wat een heerlijke kijkplaatjes zo op de maandagochtend, het is inderdaad een droomhuis. Heel erg mooi hoeveel er duurzaam mogelijk is, zeker als je bedenkt dat op dat gebied iedere dag nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden en er dus steeds meer kan! Leuk dat je even binnen mocht kijken! (:

  1. Fijn dat je het artikel zo waardeert :) het is met veel liefde gemaakt!

 2. Wat een prachtig huis! Geweldig die combi van natuurtinten en vintage.
  Zelf zou ik ook heel graag een duurzaam huis willen. Een tiny house lijkt mij ook perfect!

  Onlangs ben ik van 100 m2 naar 30m2 gegaan en ik raad het echt iedereen aan. Minder spullen om je heen, meer ruimte (gek genoeg) en zoveel meer rust!

  1. Wow, dan moet je echt wel heel veel spullen weg hebben gedaan. Wat goed zeg!

 3. Prachtig huis! Zelf ben ik ook echt gek op mijn huis! We hebben gewoon een rijtjeshuis, zo een waarvan er heel veel in Nederland zijn, we hebben het opgeknapt en zijn daar nog mee bezig. Wat mij erg aanspreekt van het huis hierboven is dat zij, net zoals ik, zoveel spulletjes overbodig vinden. Het duurzame vind ik mooi om te zien, terwijl het toch erg comfortabel is.

  1. Precies, comfortabel wonen boven alles. Dat zou ook mijn streven zijn :)

 4. Wat een prachtig huis! Momenteel zit ik nog op kamers, maar zodra ik groter ga wonen wil ik ook heel graag duurzamer gaan wonen. Het lijkt me zo fijn om zonnepanelen te hebben! x

  1. Mooi om daar naar uit te kijken :) en tof dat je daar al over nadenkt!

 5. Wow wat stoer en mooi dit! En in mn ‘eigen’ stad, wat gaaf! Ik krijg ook echt de positieve kriebels als ik dit zie en lees. Super inspirerend!

  1. Goed he? one day Hanke… dan hebben wij ook zulke droomhuizen :)

 6. Wauw, wat een huis! Echt prachtig! Ik zou ook graag duurzaam willen wonen, als ik een eigen huis heb. De Tiny house beweging vind ik ook heel interessant :-)

  1. Ja cool he? Vind ik ook! Het is niet per se iets voor mij, maar ik vind het wel heel inspireren. (heb je mijn artikelen over tiny houses ook al gelezen? :))

 7. Echt een héél mooi huis. Superfijne sfeer en mooi kleur- en materiaalgebruik. Ook het minimalistische zonder een overdreven designfeeling, spreekt me aan.
  Wat ik me nog afvroeg: het huis is/lijkt smal. Is het een huis voor 2 personen?

  1. Het is inderdaad een smal huis, net 3 meter breed! We wonen er nu nog met zijn tweeën, maar is geschikt voor een gezin (totaal 145 m2 bruto oppervlak, met maximaal 3 slaapkamers).
   Er is meer te zien op http://www.skinnyscar.nl

 8. Wat een schitterend huis, zo zou ik ook wel willen wonen! Al lijkt het mij ook nog wel prima om midden in het groen te wonen, wat verder van de stad vandaan;-).

 9. WAUW! Dit is echt geweldig mooi. Wij zijn ook aan het nadenken over het kopen van een huis etc. en dan is dit dus echt een hele fijne nieuwe kijk op het geheel. Het kan dus ook gewoon in de stad én ook nog eens super mooi! Anderzijds ben ik wel bang dat er een mega prijskaartje aan hangt maar ik vind het wel de moeite waard om het uit te zoeken. Dankjewel voor deze inspiratie!

  1. Graag gedaan Melle :) En: same for me. Ik zou ook graag een huis willen kopen. Maar niet zomaar. En wel in de stad en wel een beetje groen. Dus ja, ook voor mij erg inspirerend :)

 10. Tering wat een huis. Ik ga ‘m even naar mn boy doorsturen, Rotterdam here we come hoor, manman <3

  1. Jaaaa komen jullie maar heeeeeel gauw deze kant op. Ik wil jou als mijn buurvrouw <3

 11. Dit huis <3

  Zoiets is ook een beetje mijn droom. Ik wil de stad niet uit, maar wil wel duurzaam leven. Mooi om te zien hoe anderen dit doen!

 12. Ohhhhh….. die stokstaartjes ? Waar zijn die van, die willen we ook!

 13. Helemaal super!
  Nu wil ik ook wel zo’n huis. Heeft iemand advies over hoe ik dit allemaal voor elkaar kan krijgen?
  Kavel? Bestaande woning verbouwen, ontwerp, planning en uitvoering? Kostenplaatje?
  Het lijkt mij dat hier zeker een markt voor is op dit moment.
  Groetjes Ancella

  1. Ik weet dat er zelfs duurzame bouwbeurzen zijn. Dus waar je alles kunt leren over het duurzaam bouwen van een huis. Super interessant!

 14. Amai, prachtig huis! Die inrichting en het feit dat er niet veel spulletjes staan, mooie combi! Ik ben fan :)
  De link van zo wil ik wonen werkt helaas niet bij mij..

 15. Heel gaaf! Mooi in beeld gebracht ook!
  Wij zijn (nog) niet zo handig om echt iets zelf te ontwerpen en te realiseren. Maar een stap in de ‘duurzaam wonen’ richting hebben we genomen door een huis te kopen van het nieuwbouwproject ‘Het Verborgen Geheim’ in Rotterdam! Nul-op-de-meter-wonen noemen ze dat. Zonnepanelen en warmtepomp is standaard.
  Ok, niet míddenin de stad. Maar dus wel Rotterdam, het centrum in 10 minuten bereikbaar met de Waterbus!

  1. Wow, wat klinkt dat tof! Wie weet kunnen we een keertje bij jullie thuis komen kijken :)

   1. Dat zou leuk zijn! Duurt nog even voordat het allemaal klaar is, maar we houden het in gedachten!
    Heijplaat, al eens geweest? In navolging van Katendrecht is de komende jaren Heijplaat aan de beurt om herontdekt te worden.
    Duurzaam wonen is een populair onderwerp zo te zien! Leuke ontwikkeling, dat smaakt naar meer!

    1. Jaa zo leuk! Dit krijg ik vaker getipt van mensen, dus ik denk dat het tijd wordt om hier echt eens op bezoek te gaan!

 16. Wauw, dat huis!! Echt een inspiratie. En dat idee om een huis later te delen en collectief zorg in te kopen… had er nooit over nagedacht maar eigenlijk is het heel slim, vooral als je leest over de misstanden in verzorgingshuizen. Zet een mens weer aan het denken ;)

  1. Wat leuk om te lezen :) Mij heeft het ook aan het denken gezet hoor. Echt inspirerend!

 17. Wat een prachtig huis! Die combinaties van materialen en die kleuren, love it. Ik vind dit enorm inspirerend, weer een top blogpost <3

 18. Wat een geweldig huis! Super mooi om te zien dat een duurzaam huis niet gelijk een hutje op de heide (wat ergens ook wel heel knus klinkt) hoeft te betekenen.

  1. Precies, dat vind ik dus ook. Een hutje op de heide is fantastisch ,maar niet voor iedere lifestyle geschikt. Ik vind dit een super mooie middenweg!

 19. Ja dit wil ik ook!! Het helpt echt om zo’n mooi voorbeeld te zien, maakt dat ik het dromen nog niet opgeef. Duurzaam in de stad, fantastisch!

 20. Wow! Wat een prachtige woning! Dat wil ik ook als ik later groot ben! En wat heb jij mooie foto’s gemaakt! Love deze blogpost! <3

  1. De foto’s zijn gemaakt door mijn huisfotograaf, Aline Bouma :) Dankjewel!

 21. Wauw, WAT een huis! Prachtige inrichting en wat mooi dat het zó duurzaam is. De fotografie is trouwens ook om door ’n ringetje te halen, super mooi :) X

 22. Mooi, zeg! Ik woon nu sinds kort in ons 2e duurzame huis (in meer landelijk gebied), maar vroeger woonde ik ook in een duurzaam appartement in de stad. Moest je ooit in Antwerpen moeten overnachten, de onderburen hebben een B&B:bedandbreakfastmelkhuis.be !

  1. O wow, wat een leuke tip! Ik zou voor deze serie ook graag eens buiten Nederland kijken, dus dan is Antwerpen een goede start. Dankjewel!

 23. Wat een ontzettend fijn artikel, wauw. Dat het inderdaad mogelijk is, zo duurzaam wonen in een stad als Rotterdam! Ik woon ook in Rotterdam en het voelt soms totaal niet duurzaam, vooral doordat het huis oud is en hoge plafonds heeft (waar ik echt gek op ben, prachtig vind ik het – helaas stijgt alle warmte daar ook naar op en ben ik een ontzettende koukleum!). Prachtig artikel Merel, super leuk! Fijn ook dat jij zo geïnspireerd bent geraakt door dit huisje, omdat je nu eindelijk meer een idee hebt hoe je wél in de stad duurzaam kan wonen.
  Liefs

 24. Wow joh, wat een huis!! Ik droom nog even verder ;)
  Ik heb sinds lange tijd hier weer eens wat artikelen gelezen. Super leuk! En wat zijn de foto’s toch mooi!!!
  X
  Mireille

 25. Wat een prachthuis & heerlijke inspiratie! Wij kochten dit jaar een oude kaasboerderij en zijn deze ook duurzaam aan het verbouwen naar eigen ontwerp. We koken, verwarmen en rijden inmiddels op zonneenergie en willen regenwater opvangen in de oude mestkelders om bv de toiletten door te spoelen (want waarom zou je dat met drínkwater doen). En uiteraard komt er volgend jaar een moestuin. Het is een lang proces waarbij dit soort inspiratie welkom is

 26. In Arnhem gaan ze een eocwijk bouwen: ecowijk De Kiem. Er zijn 10 ontwerpen, en je kunt zelf meebeslissen over de uitvoering van je woning. Je kan ook meepraten over de indeling van deze buurt. Voor wie écht duurzaam wil wonen, samen met gelijkgestemde mensen. De wijk wordt binnenkort ontwikkeld, kijk maar eens op http://www.ecowijkdekiem.nl.
  Ik ga er zelf niet wonen, maar ben er wel bij betrokken. Doen allemaal mooie en goeie mensen aan mee!

 27. Top huis, wij zijn zelf ook met een nieuw huis bezig en willen er ook graag zo’n net in.
  Wie heeft voor mij de tip waar zo’n net te kopen?

  Groeten Lennard

 28. Suuuuuupermooi! Wat hou ik ervan om binnen te kijken bij andere mensen thuis!

 29. Fijn artikel, en prachtige foto’s, maar je krijgt helemaal geen beeld van hoe dit leuke stel eigenlijk leeft in hun droomhuis. Een eettafel, ja, maar waar bergen ze hun bordjes en lepels en vorken, en waar wordt het eten bereid? Waar hangen ze hun kleren, en waar slapen ze? Een bad en wastafel, maar waar zijn de zeep en de tandpasta, hun lakens en handdoeken? En de w.c.?

 30. De eerste foto van Marijn, ik heb het al vaker gezien op foto’s en in artikelen maar ik vind het zo vet gedaan. Ik wil dat stiekem ook in mijn eigen huis! Wat een toffe blog. En zie ik daar ook nog lekker een tuin waar je de groene vingers kunt ontwikkelen? :)

 31. Dit ziet er heel interesant uit. Dit soort van huizen zie ik zelf niet vaak aan het werk. Het kan dat ik ook vaak in de oude traditionele huizen beland. Top gedaan!! Zou graag meer van de badkamer willen zien ;) .

 32. Wat een pracht van een woning. Het ziet er super fris uit. Meer nog, ziet het er super simpel uit. Mensen als mij dromen er serieus over om ooit zo te kunnen wonen.

 33. Wow, wat een fantastische woning! Om jaloers van te worden, heerlijke inspiratie op zo’n koude dag als dit :)

 34. Wat een mooi huis! Krijg vooral inspiratie om zelf ook duurzamer te gaan wonen. We zijn namelijk op dit moment met een verbouwing bezig. We proberen wel al rekening te houden met duurzame producten. Zo hebben we onder andere voor zakelijk glasvezel gekozen.

  Gr.

  Carla

 35. Wat een ontzettend mooi huis! We wonen ook in de stad en zijn bezig om ons huis en tuin opnieuw in te richten. Dit artikel heeft me veel inspiratie gebracht!

 36. Interessant artikel. Ik wil persoonlijk de muren in mijn woonkamer vervangen voor een duurzamere lifestyle. Het is nog een beetje afwachten hoe ik dat ga aanpakken, maar goed komt het zeker!

  Groetjes,
  Anne

 37. Wat een inspirerend verhaal over duurzaam wonen middenin de stad! Het is fantastisch om te zien hoe Gwendolyn en Marijn hun droom van een duurzaam huis in het hart van Rotterdam hebben waargemaakt. Het huis ziet er prachtig uit met zijn gebruik van natuurlijke materialen en slimme energiebesparende oplossingen. En het feit dat ze comfort en duurzaamheid hebben weten te combineren, is echt indrukwekkend. Het is bemoedigend om te horen dat duurzaam wonen ook haalbaar kan zijn voor anderen, zelfs in stedelijke gebieden. Dankzij Gwendolyn en Marijn voelt het alsof die groene droom dichterbij is dan ooit. 🏡🌿🌞

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *