Chocolademousse taart

chocomousse8

Love is in the air, tududududduuuu…. je hebt nog maar 11 dagen de tijd om te bedenken waarmee je je (potentiële) lover gaat verleiden. Geen paniek, laat die hartslag maar weer zaken – de Groene Meisjes hebben het állemaal al voor je uitgedacht. Er is namelijk geen twijfel over mogelijk dat je met deze vegan chocolademousse taart echt íeders hart gaat veroveren. Of je hem nou bakt voor je date, je oma of de vrijwilliger van het dierenasiel. (hey, vrijwilligers in het dierenasiel hebben ook álle recht op Valentijnsdag traktaties. Think about that.) Vertrouw maar op ons en jij zit 14 februari helemaal goed.

chocomousse5

… en natuurlijk alle dagen voor of na 14 februari ook. We zouden nu een heel pleidooi kunnen houden over waarom het iedere dag Valentijnsdag zou moeten zijn en waarom Valentijn eigenlijk alleen maar een commercieel instituut is, maar hey, waarom niet gewoon een reden om een chocolademousse taart te eten in stilte aangrijpen? Trouwens, wat is er mis met een beetje romantiek op z’n tijd?

Voor de chocolademousse op deze taart maakte Jamie gebruik van ‘aquafaba.’ Dit klinkt als ‘Abracadabra’ maar in realiteit is het gewoon het vocht uit een pot kikkererwten. Een beetje magisch is het wel, tho. Je kunt dit kikkererwtenvocht namelijk opkloppen alsof het eiwitten zijn, waardoor je er bijvoorbeeld meringues van kunt bakken. Science, man.

Nu is het wel een beetje een ding hoor, dat aquafaba. Niet met elk soort werkt het even goed. Jamie heeft al verschillende merken en soorten uitgeprobeerd en blijft op dit moment hangen bij de glazen potten biologische (!) kikkererwten van het Albert Heijn huismerk. Dit werkt erg goed. (#nospon)

Chocomousse1

Wat heb je nodig voor 1 lage taartvorm van ø20-ø24cm?

bodem: (overgenomen van Oh She Glows (en zij heeft het dan weer uit het boek van My New Roots. Bloggers gotta blog.)

65 gram amandelen
135 gram havervlokken
1/2 theelepel kaneel
snufje zout
3 eetlepels kokosolie in kleine stukjes
2 eetlepels maple syrup of ander vloeibaar zoetmiddel
1-2 eetlepels water

chocolademousse:
200 gram 70% cacao pure chocolade
120 gram aqua faba (vocht uit 1 blik kikkererwten)
1/4 theelepel cream of tartar (wijnsteen)*
120 gram kristalsuiker
1 theelepel vanillepoeder

Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor 190 graden –

1. Doe de amandelen in een keukenmachine en maal tot kleine stukjes. Voeg de havervlokken, kaneel en zout toe en mix tot een soort grof zand.
2. Doe de blokjes kokosolie en maple syrup bij en mix tot je een kruimelig deeg hebt. Voeg eventueel 1 of 2 eetlepels water toe, om te voorkomen dat het deeg te droog blijft. (Ik gebruikte uiteindelijk 2 eetlepels.)
3. Haal de mix uit de keukenmachine en verdeel het deeg over een ingevette taartvorm. Druk goed aan met je handen of achterkant van een lepel. Zet 12-15 minuten in de oven. Laat goed afkoelen.
4. Smelt de chocolade au-bain-marie of in een magnetron.
5. Klop de aquafaba samen met de cream of tartar op in een grote kom. Gebruik hier een handmixer of een elektrische mixer voor. Na ongeveer 10 minuten zie je de mix dikker worden. Mix dan nog 2 minuutjes. Voeg beetje bij beetje de suiker toe. Doe het vanillepoeder erbij en mix nog 2 keer door. De aquafaba moet nu echt goed opgeklopt zijn zoals op dit plaatje. Zet de mixer weg.
6. Schenk de gesmolten chocolade bij de opgeklopte aquafaba en roer langzaam door met een spatel of houten lepel. Hou je in om niet de hele inhoud van de kom op te eten :)
7. Schenk de chocomousse in de afgekoelde taartbodem en serveer met wat gehakte amandelen en frambozen. Zet eventueel nog in de koelkast om een beetje op te stijven.

* Cream of tartar (of in het Nederlands: wijnsteenpoeder) is een soort bakpoeder dat helpt het eiwit op te kloppen. Je vindt cream of tartar bij (online) bakspeciaalzaken, drogisterijen of toko’s. Let op: het is géén wijnsteenbakpoeder of wijnsteenzuur! Merk je dat het opkloppen niet zo goed gaat en heb je geen cream of tartar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe. Maar misschien heb je het allemaal niet nodig en lukt het opkloppen in 1 keer!

Let op: het klopt dat je net wat te veel chocolademousse maakt om fatsoenlijk kwijt te kunnen op je taartbodem. Dat hebben we gedaan zodat jij alvast iets te eten hebt, terwijl je op je date wacht. Je kunt ons later bedanken ^^

chocomousse2 chocomousse11 chocomousse7 chocomousse10 chocomousse4

We zeiden toch dat je met dit recept ieders hart zou gaan veroveren? Wacht maar tot je deze taart hebt geproefd! Want mogen we je één tip geven? Test dit recept eerst even, voordat je een verpletterende indruk gaat maken op je lief. Dan weet je zeker dat het allemaal goed komt én je hebt een excuus om alvast een stuk taart te verorberen. Enjoy!

Voor liefdesverklaringen en lofzangen verwijzen we je graag naar #degroenemeisjes op Instagram. Foto’s van chocolademousse taarten  en andere bewijsstukken zijn ook altijd welkom. Go steal that heart!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

57 gedachten over “Chocolademousse taart

  1. Wow, dat ziet er prachtig uit, als het net zo lekker smaakt? ;) Hier geen lover maar vind mezelf erg lief. :)
    Ik ga hem eerst testmaken en daarna een keertje voor mijn collega’s.

  2. Dit ziet er echt waanzinnig lekker uit. Ik heb al eerder eens een taart willen maken met aquafaba, maar dat vocht werkte inderdaad niet heel geweldig, ga die van de Albert Heijn eens proberen. Bedankt voor de tip! :)

  3. Valentijn is inderdaad een commercieel gedoe, maar wel een goede reden om eens wat meer aandacht te hebben voor je naasten en je geliefden. Het lijkt me een super lekker recept. En zulke mooie foto’s dat jullie maken!

  4. Heel mooie sfeerfoto’s!

    Kan ik het kookvocht van zelf geweekte en gekookte kikkererwten ook als aqua faba beschouwen en gebruiken of is het toch iets anders door een of andere toevoeging in de conservenfabriek?
    gr, Yvonne

    1. Ik denk niet dat dat werkt inderdaad… Het gaat echt om vocht uit pot of blik! Het zout dat is toegevoegd aan het blik is ook nodig heb ik begrepen.

      1. Ik heb gelezen op de aquafaba facebookgroep ‘vegan merengue hits and misses’ (staan mega goede recepten op!) dat kookvocht ook werkt. Vaak moet dat dan wel nog wat ingekookt worden.

      2. Ik zit in een aquafabafacebookgroep (leuk woord) en daar gebruiken ze ook het vocht van zelf gekookte kikkererwten! Ik heb het zelf nog steeds niet gebruikt! DUS na dit recept moet ik wel!!!

  5. Yum wat ziet dit er lekker uit! En die foto’s, zo mooi!! Ik ben nou wel erg benieuwd naar aquafaba. Ik ga eens bekijken wat dat nou precies is! Dank je wel voor het recept. Wel of geen Valentijnsdag. Er is altijd wel een reden om chocoladetaart te maken :-)

  6. wauw… wij doen niet echt mee aan valentijnsdag.. maar mijn verjaardag eind deze maand vind ik ook een goed excuus om deze taart te maken…. :)

  7. Oh watertanden………..Ga em maken, 2 lovers hier in huis, ook eters (man en dochter) Maar van die vrijwilliger vind ik ook wel leuk, misschien ga ik dan nog een stukje omfietsen, taartje brengen……… ;-)
    Lots of love

  8. Oh wat ziet dit er weer fantastisch uit! Ik had niet echt plannen voor valentijnsdag, maar ik denk dat ik inmiddels wel iets gevonden heb om te doen die dag haha.

  9. chocolate get in my tummy, now! Heb altijd chocola in mijn huis en eet zonder problemen heerlijk een blok weg op een regenachtige dag, genieten! Dit ga ik mezelf gunnen op een feestdag, echt perfect ervoor! Bedankt :)

  10. Wauw, dit is echt hét recept waarop ik zat te wachten! Ik wil al lang eens aquafaba proberen, maar wou dat alleen doen met een recept waarvan ik zeker weet dat het de moeite is. Wel, als het van de Groene Meisjes komt weet ik dat 120% zeker! En, jullie moeten dit intussen wel beugehoord zijn, maarrr wat een oogverblindend mooie foto’s weer… Die met die oude partituren, wauw!

  11. Woehoeeeeeee ik ben euforisch! Wat een super recept! Ik heb zojuist een half bakje mousse naar binnen gelepeld en tijdens het maken geproefd van het deeg voor de bodem! Jammie! Dankjulliewel groene meisjes!! Ik sta te springen van de genialiteit van dit recept en m’n eerste en tevens succesvolle ontmoeting met aqua faba (mogen er nog vele komen)! Zelfs zonder wijnsteenpoeder! Ik ben maar meteen van lid geworden van de Facebook groep die ergens hierboven genoemd werd. Er gaat een wereld voor me open!
    Ik ga dit recept ga ik maken voor m’n schoonmoeder, die vindt dat je zonder room, kaas en eieren niet ‘smaakvol’ kan koken. En voor alle andere mensen die denken dat je leven erop achteruit gaat als je besluit veganistisch te gaan eten. Overigens moet ik de taart in z’n geheel nog even proeven, ik heb net een vriendin opgetrommeld voor in het testpanel! Nogmaals heel erg bedankt! Liefs Anouk

  12. Ik heb het pekelwater geklopt met alleen poedersuiker, ging prima.
    Daarna cacaopoeder erdoor geklopt en in de vriezer.
    Werkelijk HEMELS chocolade-roomijs.

    Morgen ook proberen in de ijsmachine.

    1. haha een bakaanval, dit klinkt zo herkenbaar! Ik heb het soms zelfs zo erg dat ik gewoon alles opzoek dat we nog in huis hebben, alles op een berg gooi in een bakblik, en hop, die oven in! (en dan maar afwachten of het eetbaar is ;))

  13. Deze post kwam afgelopen week echt als geroepen. Ik ben vandaag jarig en ik vier het volgende week zondag, dus deze ga ik zeeekkeer maken!

  14. ga ik zeker proberen! ben zelf erg onder de indruk van “no egg” van het merk Organ; perfecte eiwit vervanger voor cake, pannenkoeken etc. maar dit ga ik ook uitproberen!

  15. Zo net deze overheerlijk uitziende taart gemaakt. Echter gaat het ergens mis. Bij het toevoegen van de gesmolten chocolade zakte het hele goedje in en werd het erg vloeibaar. Het is nu meer vla als mousse.
    Op naar een poging 2 binnenkort.

  16. Mijn vriend en schoonouders kijken me nu heel raar aan…. Eerst maak ik allerlei orgastische geluiden (het recept en de foto’s) en daarna barst ik in lachen uit (“jullie mogen ons later bedanken”) ;-) ;-)

  17. De chocolademousse taart was een uitdaging vooral door het gebruik van aqua faba.
    Taart is super gelukt en lekker. Had de dag ervoor kikkererwten gebruikt en de aqua faba in koelkast gezet. Dus heel koud gebruikt. Opkloppen ging heel goed zonder toevoegingen?

  18. Vraagje over de opmerking bij wijnsteenpoeder: begrijp ik goed dat je ook citroensap kunt gebruiken in plaats van wijnsteenpoeder? Citroensap heb ik namelijk altijd wel in huis, maar wijnsteenpoeder zou ik speciaal voor deze taart moeten kopen en vervolgens blijft het waarschijnlijk ongebruikt in de kast staan ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *