Meringues zonder ei

meringue zonder ei

Al jaren houden wij nauwlettend de vegan foodtrends uit de VS in de gaten. Ze lopen daar meestal net een beetje voor en wij raken altijd helemaal geïnspireerd om allerlei nieuwe dingen uit te proberen. Vorige week spotten wij voor het eerst vegan meringues. Na een beetje speuren op internet bleek dat deze meringues met een wel heel bijzonder ingrediënt werden gemaakt. Meringues zonder ei – uiteraard, anders zouden ze niet meer vegan zijn… hoe zit dat?! Your mind will be blown.

Zullen we meteen maar verklappen wat het grote geheim is? Je gebruikt het vocht uit een pot kikkererwten! Ja, echt. Hoe bizar klinkt dat? Een tijdje geleden ontdekte Goose Wohlt – de grote ontdekker van de vegan meringues – dat het vocht dat in een blik kikkererwten zit een bepaalde substantie heeft, die wel iets weg heeft van eiwit. Voeg daar suiker bij, klop het op en wat blijkt? Je kunt écht meringues zonder ei maken met maar twee ingrediënten! Wij kozen ervoor om een beetje vanillepoeder toe te voegen, voor wat extra smaak. En voor wat rozige varianten voegden we een beetje druivensap toe. Maar in principe is dit all it takes: het vocht uit een blik kikkererwten en suiker.  Het is echt te gek om te zien dat de ‘chickpea meringue’ heel vegan Amerika in de ban houdt. Er is zelfs een speciale ‘Vegan meringue Hits & Misses’ facebookpagina opgericht, waarin mensen hun foto’s en tips delen. Grappig toch?

We zeggen er wel eerlijk bij dat het pas bij poging 3 helemaal goed ging bij ons. De eerste keer voegden we te snel de suiker toe en de tweede keer stond de oven toch te laag. De derde keer ging erg goed. Oké, er is nog ruimte voor verbetering, als je ziet wat voor creaties vegans uit Amerika inmiddels hebben gemaakt, maar voor nu zijn we ontzettend blij met dit resultaat! De meringues zonder ei hebben alles wat meringues mét ei ook hebben: luchtig, knapperig, zoet… het is echt ongelooflijk! (oké, dit klinkt als Tell Sell, maar sorry, we zijn gewoon heel erg excited over deze ontdekking.)

meringue zonder ei meringue zonder ei

Het leek ons wel tof om dit recept met Pasen te maken, vandaar dat we het op tijd met jullie delen. Kun je eerst nog een paar keer experimenteren voordat het eerste Paasdag is. Oh en wat je kunt doen met de kikkererwten? Wat dacht je van een lekkere soep, hummus of deze gevulde broodjes?

Wat heb je nodig? 

het vocht uit 1 pot of blik (rond de 400 gram) kikkererwten (let op: neem GEEN zoutloze kikkererwten, want dat werkt niet hebben we gemerkt)
3/4 cup kristalsuiker (dat is 150 gram)
een beetje vanille extract of poeder
eventueel druivensap als je een roze kleurtje wilt toevoegen

Wat moet je doen?

– Verwarm je oven voor op 100 graden – 

1. Giet het vocht van de kikkererwten af in een kom.
2. Mix eerst alleen dit vocht 5 minuten lang met je elektrische handmixer.
3. Voeg vervolgens de suiker beetje bij beetje toe en blijf mixen.
4. Voeg de vanille en het druivensap toe en blijf mixen.
5. In totaal ben je een minuut of 10-15 aan het mixen. (lang leve een KitchenAid mixer, als je daarmee gezegend bent)
6. Je ‘beslag’ moet goed stijf gemixt zijn. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden – zoals dat met meringues mét ei ook werkt.
7. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het beslag in toefjes over het papier.
8. Schuif voor 1,5 uur (!) in de oven.
9. Let op: open de oven NIET.
10. Laat de meringues nog 2 (!) uur in de afkoelende oven staan. Pas dáárna mag je de oven openen.

Tip: sommige mensen voegen 1/4 theelepel wijnsteenpoeder (let op: géén wijnsteenBAKpoeder) toe.
Tip: sommigen kiezen ervoor om de suiker eerst fijner te malen in een keukenmachine. Er zijn ook mensen die poedersuiker gebruiken, maar we hebben begrepen dat de meringues dan sneller mislukken, dus dat hebben wij niet geprobeerd.

meringue zonder ei

De grap is dat wij hadden gedacht dat de meringues hartig zouden smaken, zoals kikkererwten doen. Maar je doet er zoveel suiker bij dat je daar geen last van hebt. Het is dus absoluut géén healthy recipe dit keer, maar hey, dat moet ook eens kunnen, vinden jullie ook niet? We kunnen echt niet wachten om over jullie meringue-zonder-ei-avonturen te gaan horen! Houd je ons op de hoogte als je dit recept gaat proberen? Wie van jullie gaat er aan de slag? Heel veel plezier en succes gewenst! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

85 gedachten over “Meringues zonder ei

  1. Dit is echt een bijzonder recept! Zou niet verwachten dat het kikkererwtenvocht zo geschikt is. En het mooie is ook nog dat het een no waist recept is waarvan je alles uit het blikje gebruikt.
    Als niet vegan vind ik een rare eiige smaak aan zitten dus mooi om dit te proberen, leer ik ook meteen geduld hebben.

  2. Wat een bizarre ontdekking eigenlijk! Ik zou echt nooit kunnen bedenken dat het vocht van kikkererwten zo’n effect zou kunnen hebben. Wel heel fijn dat er dan toch een vegan optie voor merengue is!

  3. Was er maar smaak-internet want ik wil dit gelijk proeven. Ik moest lachen dat het een aantal keer mislukt is. Dat gebeurt mij met de variant met eieren ook altijd. Al moet ik toegeven dat het zelfs nog nooit perfect is gelukt ;)! Kom maar door met die ei-loze merengues!

  4. Aha! Na het bakken nog twee uur in de oven laten staan; gaat het daar toch mis bij mij haha. Ik haal ze er altijd te snel uit waardoor ze nog wat zacht zijn van binnen (die met ei althans). Ook lekker, maar geen echte merengues haha.

  5. Dit is geniaal! Lijkt me heerlijk. En eigenlijk meteen een soort recycling, want normaal gooi ik dat vocht uit zo’n blikje gewoon weg. Ik eet best vaak kikkererwten, dus ik weet zeker dat ik dit recept ook heeel snel ga proberen. Bedankt! :D

  6. Lieve groene Meisjes, bedankt voor jullie trendvolgen in de wondere voedselwereld, hoe leuk kunnen ontdekkingsreizen zijn. Ik ga mee op expeditie!!!!! hartelijke groeten Ortrud van ‘taalentaart’!

  7. Wat een leuke ontdekking! Maar ik vraag me af of het wel gezond is om dat sap te gebruiken. Bij het gebruik van blikken bonen spoel ik ze altijd erg goed af. Weten jullie dat misschien?

    1. Nou kijk, een heel gezond recept is dit sowieso niet, ivm alle suiker die erin zit. Sowieso zouden we dit niet iedere dag eten ;) Op zich is er denk ik met het vocht weinig mis, aangezien er in veel traditionele hummus recepten bijvoorbeeld ook het vocht (van de kikkererwten dus) wordt toegevoegd, om de hummus extra smeuïg te maken. Wij kiezen wel voor een glazen pot, biologische kikkererwten. Misschien helpt dat een beetje? ;)

      1. Dank je! Ik ben even gaan zoeken waar ik erover had gelezen en dat was bij de groene vrouw die een witte bonnentaart had gemaakt. Hier een stukje van het recept: Was de bonen. Heel. Erg. Goed. Vraag me niet waarom, maar er zat een soort slijmerig, gooey spul omheen – yuk. Volgende keer neem ik gewoon weer biologische boontjes. Maar ook die moet je goed wassen. Alle lectinen, saponinen en fytinezuur zitten er namelijk nog in, als je te lui bent om zelf te weken. Die spoel je er niet helemaal uit als je ze wast en dat geeft niet, maar je kunt wel je best doen om zoveel mogelijk ervan kwijt te raken. Wassen dus.

  8. Ik heb beetje xantham gom toegevoegd. Het woord dan qua structuur meer een marshmellow effect. Het werkte ook beter om mooiere stevigere ‘toefjes’ te maken op de bakplaat (ipv dat ze inzakken). Je kan met het kikkererwtenvocht ook nog heerlijke luchtige chocomousse maken. Eindeloze opties…. kikkererwten zijn het meestveelzijdige product ooit ;)

  9. Echt jullie hebben geen idee hoe blij ik ben te lezen dat kikkererwtenvocht als ei vervanging gebruikt kan worden. Ik ben hard op zoek naar ei vervangers! Ik gebruik zelf soms arrowroot als maar dat is erg duur.

    Mijn zoontje is allergisch voor ei en ik reageer er ook niet heel goed op. Als kookfanaat loop ik dan soms wel tegen grenzen op haha. Ik ben geen zoetekauw maar ga kikkererwtenvocht eens proberen in andere baksels van mij. Kikkererwten heb ik vast in huis dankzij mijn Sudanese man haha. Thanks dames!

    psst. Zou Sudanese Foul (gerecht van favabonen) misschien iets voor jullie zijn?

  10. Ja gaaf is het, hè? :D
    Ik las het een paar weken geleden voor het eerst en ik viel bijna van mijn stoel! Ik dacht: dat werkt noooooooooit. Dus wel! :) Ik heb al pepermuntmeringues gemaakt en merinques met rosewater, gaat allemaal prima! Overigens doe ik er poedersuiker door, ik heb het idee dat dat bij dit recept wat beter werkt dan kristalsuiker. Wanneer ik gewone meringues maak (ik eet paar een paar dagen per week vegan) gebruik ik altijd verwarme kristalsuiker, maar de kikkererwtenvochtversie (heh :)) lijkt dus beter op te kloppen met poedersuiker.

  11. Wat ik me nu afvraag… Zou je het vocht van kikkererwten dan ook kunnen gebruiken in andere recepten waarvoor eiwit benodigd is? Misschien leuk om eens uit te proberen! :)

  12. Jee hoe komen ze er ook op, om kikkererwtenvocht als ei vervanger te gebruiken echt geniaal. Zou dat vocht voor meer ei vervangende doeleinde te gebruiken zijn denk ik dan gelijk. Dat wordt experimenteren.

  13. Vanmiddag de merengues gemaakt en wat zijn ze lekker! Bedankt voor t recept, zo makkelijk maar wat bizar hoe dat rare vocht zo fluffy en nice wordt

  14. Ga het proberen om voor pasen wat lekker mee te nemen, morgen aan de bak. Heb alleen wel een combi magnetron hopelijk werkt het wel. Als je wijnsteenpoeder (cream of tartar) wil kopen moet je wel uitkijken want bij mijn toko bleek er ook lactose in te zitten. Heb het nog niet gevonden.. denk dat ik maar wat no-egg toevoeg.

  15. Wow, wat geniaal. Ze staan nu in de oven, en wonderbaarlijk. Ik had me ingesteld op een kwartier mixen, maar na paar minuutjes al stijf, suiker erbij en binnen 5 minuten glanzend. Ze staan nu in de oven. Je kunt ook nog lekker snoepen zonder salmonellagevaar. Ik denkt haagse bluf of tiramisu of chocolademousse of..mmmmm.

  16. Bedankt voor dit recept! Ik had vocht over van cannellini beans en heb ze daarvan gemaakt.
    In het ‘beslag’ proefde ik het bonenvocht nog, maar in de meringues niet meer, dan moet je wel echt een fijnproever zijn.
    Ik heb heel lang geklopt en ze werden super groot en mooi!! Ik wilde een foto maken, maar ze zaten per ongeluk al in mijn buik ;-)

    1. Het kan bij dit recept echt aan 100 dingen liggen. Wij hebben het dus eerst ook 2 keer helemaal laten mislukken… Het kan komen doordat je andere kikkererwten gebruikt, andere suiker, te snel suiker toevoegt, te lang klopt, te kort klopt…

  17. Nou, de eerste lichting staat in de oven. Ik ben heel benieuwd. En wel meteen een handmixer op mijn verlanglijstje gezet want ik heb nu een lichte versie van RSI na een uur (!) kloppen met de garde. Hoop dat het beslag dik genoeg was. Duimen maar!

  18. Ik heb ze gisteren gemaakt, ze zijn erg lekker!!!
    Ik had geen vanille extract dus heb ik vanille suiker gebruikt dat werkt ook goed.

  19. wat een leuk idee….ga ik deze week eens uitproberen…als ik weer een pannetje harira ga maken zal ik het vocht van de kikkererwten bewaren…super

  20. Wat geweldig!! Mijn dochtertje heeft een eiwitallergie en het dochtertje van mijn zus ook. Die komen zaterdag eten, kan ik eindelijk eens iets maken wat zij ook kunnen eten, ik wed dat mijn zus zal zeggen: he, dit mag ze niet. Met een grote glimlach zal ik dan zeggen: Jawel hoor!!!! :-) Wat oploskoffie voor een mokka variant en bietensap voor een roze variant. Geweldig bedankt voor jullie kikkererwten tip!

  21. Bij mij zijn ze geweldig gelukt en niet plat geworden zoals hier op de foto, maar mooi bol gaan staan. Ook zijn ze in de oven verder uitgezet, dus ik had ze te dicht op elkaar liggen. De kinderen konden er niet vanaf blijven! :-)

  22. wat werkt dit goed, ik heb zoveel dat mijn bakplaat te klein is! Voor een mooie roze kleur heb ik een lepel bietensap toegevoegd.

  23. Het schijnt zover als ik het heb gelezen met het sap van alle bonen te werken, Dus wil je licht gekleurde merenque dan kun je ook kiezen voor sap van kidneybonen, of zwarte bonen, bruine bonen…dan heeft het de kleur van het sap, zonder verdere toevoegingen…waarschijnlijk ga ik morgen mijn eerste poging wagen.

  24. Ik blijf maar aan het mixen, heb alle stappen netjes opgevolgd, maar het beslag wordt maar niet dik. Het is nu meer zoals pannenkoekenbeslag. Ik heb toch maar wat van het beslag op bakpapier geschonken en in de oven gezet, maar volgens mij gaat dit niet werken. Wat doe ik verkeerd? Heb het proces herhaald met het vocht van een blikje kidneybonen (merk: ‘la bio idea’), maar ook dit wordt niet dik na toevoeging van de kristalsuiker.

  25. Vond het recept zo leuk, jaaa vegan, maar dacht niet dat het meteen zou lukken. Nu heb ik een schaal vol witte meringues … ze hebben wel allemaal een barstje. Maakt ze interessant :-( maar hoe dat komt?
    In kartonnen doos, gedurende 1 – 2 weken te bewaren, de schuimpjes blijven dan bros en knapperig. Het vocht dat nog in de schuimpjes zit kan weg en het vocht uit de lucht trekt niet in de schuimpjes.
    Dit wordt opgenomen door de doos – las ik . Dank voor het fijne recept!

  26. Gister dit recept bij Yvette van Boven in haar tv programma voorbij zien komen
    Zou je dit ook kunnen maken met een andere suiker/zoetstof zoals: palmsuiker of stevia enz enz

  27. Heerlijke meringes zijn het geworden, omdat ik 150 gram suiker nogal veel vind heb ik een pogong gewaagd met 60 gra, en heb er nog een theelepel tapiocameel aan toegevoegd en een theelepel vanille essence. Ze zijn mooi luchtig en heerlijk van smaak. Met stevia als zoetmiddel wil het absoluut niet lukken helaas.

  28. Gisteren ein-de-lijk dit recept uitgeprobeerd! Ik zit duidelijk nog in de experimentele fase. Stukjes waren erg goed, maar veel was ook niet hard geworden. Mijn oven is niet zo best, dus misschien moet ik ze toch wat heter bakken of nog langer. Een andere keer nog maar eens proberen!

  29. Hoi! Ik wil in een recept uit een kookboek het eiwit vervangen door kikkererwtenvocht. Kunnen jullie me vertellen hoe veel vocht ongeveer gelijk staat aan 1 eiwit van een ei?

  30. Hallo Allemaal,
    Zin in heerlijk roomijs??
    Gekoeld kikkererwtennat kloppen met de handmixer.
    Toevoegen:
    wat zout, beetje citroensap, flinke mespunt vanille poeder.
    Naar smaak kokosbloesemsuiker eventueel nog wat ahornsiroop.
    Ik doe het dan in die kleine franse wijnglaasjes.
    Dan hoppa in de diepvries.
    Bijna bevroren lijkt het op baveroi.
    Mijn kleinkinderen zijn er helemaal weg van.

  31. Hoi,
    Ik heb het nu 2x geprobeerd en het beslag was prachtig dik maar na 5 min in de oven smolt het helemaal tot plasjes…
    Wat doe ik verkeerd?? Heb poedersuiker gebruikt om te zoeten.

  32. Vanmorgen geprobeerd deze merengues te maken.
    Mijn mixer begaf het na een kwartier. Met garde nog doorgegaan maar beslag werd niet heel stijf.
    Merengues zijn na de voorgeschreven tijden zacht en kleverig gebleven. Smaak is wel ok.
    Groetjes Bea

  33. Vorig jaar nog pavlova gemaakt met eiwit, dit jaar proberen met kikkererwten-nat. Ben reuze benieuwd! Morgen in de keuken en hopen dat het in één keer lukt!

  34. Ik heb ze gisteren avond gemaakt, en wat een heerlijk makkelijk recept! Heb ze vannacht in de oven laten afkoelen en er nu net 1 op: HEERLJJK🤩. Voor dat ze nog net dat plakkerige hebben aan de binnenkant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *