Gezonde bananenpannenkoeken

Maak deze heerlijke vegan pannenkoeken van banaan, havermeel, plantaardige melk en zelfgemaakte saus van sinaasappels. Lees het recept op de blog.
bananenpannenkoek

In Kopenhagen kochten we deze fotogenieke bordjes en toen wisten we: hier moet iets moois, maar toch ook eetbaars op komen te liggen. Oh en bij voorkeur ook nog iets gezonds, want het is tenslotte nog steeds januari en iedereen is nog volop bezig met de goede voornemens – toch?! Zo kwamen we uit op gezonde bananenpannenkoeken, omdat…kijk dan hoe fotogeniek! (en lekker én gezond, maar dat had je inmiddels al wel begrepen uit onze inleiding.)

Als je dit ziet en hebt geproefd, dan wil je toch helemaal niet meer denken aan die treurige plastic verpakkingen met kant-en-klare pannenkoeken die je in de supermarkt kunt kopen? Om eerlijk te zijn verbazen we ons er nog wel eens over dat die verpakkingen nog met stapels in de winkels liggen, aangezien de recepten voor gezonde homemade pannenkoeken je op het internet om de oren vliegen. Weet je nog dat er een periode was dat íedereen aan de bananenpannenkoeken zat? Dit recept is de vegan variant op de bekende ‘banana pancakes for fitgirls.’

Natuurlijk kost het iets meer tijd om zelf pannenkoeken te bakken dan om kant-en-klare pannenkoeken op te warmen, maar dat is het zó waard. En: deze gezonde bananenpannenkoeken hoeven ook nog eens helemaal niet duur uit te pakken. Je kunt ze namelijk zo luxe of zo eenvoudig maken als je zelf wilt. We delen vandaag een basisrecept met je, maar ook een recept voor een saus die alles nóg een beetje beter maakt!

bananenpannenkoek

Wat heb je nodig voor 4 pannenkoekjes?

1 grote rijpe banaan
90 gram havermeel (havervlokken vermalen in de keukenmachine of kant-en-klaar meel)
250 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld havermelk of ongezoete amandelmelk)
1/2 theelepel bakpoeder
plantaardige olie voor het bakken

Saus:
sap van 2 sinaasappels (of nog lekkerder: bloedsinaasappels, die zaten  in ons BeterBio pakket. ZO LEKKER!)
hand (bevroren) blauwe bessen
flinke scheut maple syrup

Wat ga je doen?

1. Prak de banaan met een vork en mix met het meel, bakpoeder en de plantaardige melk.
2. Verhit een klein scheutje (kokos)olie in een koekenpan en bak 4 pannenkoekjes van het beslag.
3. Mix het sinaasappelsap met de bessen en maple syrup in een blender. Verwarm de saus in een pannetje en schenk over de pannenkoekjes. (oooooe, that smell!)

bananenpannenkoek bananenpannenkoek bananenpannenkoek

Laat dat maar even bezinken en duik dan gauw de keuken in. Op jacht naar een rijpe banaan en wat meel, zouden we zeggen. We hopen je weekend een lekkere (letterlijk) start te hebben gegeven! Mocht je ons recept gaan proberen en een leuke foto hebben gemaakt om met ons te delen: dit kan via Instagram met #degroenemeisjes. We kijken dagelijks naar onze hashtag en reageren op zoveel mogelijk foto’s! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

91 gedachten over “Gezonde bananenpannenkoeken

  1. Aah, wat ziet dit er onwijs lekker uit! Heerlijk met die saus. Echt weer fantastische foto’s dit trouwens, niet normaal meer haha! Mag ik vragen waar jullie die onwijs leuke bordjes gekocht hebben? Zijn ze misschien (voor zover jullie weten) ook online te koop? :)

  2. Oooh ik zoek al zo lang een banana pancake recept dat vegan is! Morgen gelijk bakken :) Dankjewel, het ziet er super lekker en mooi uit!

  3. Oh wat heerlijk gezond en lekker zien deze eruit! Ga ik van de week denk ik eens maken! En inderdaad ik begrijp dat ook niet hoor, waarom die kant-en-klare er nog liggen. Maar hetzelfde geldt voor al die bakmixen. Kennelijk is de boodschap toch nog niet bij iedereen aan gekomen. ;)

  4. exact hoe ik mijn bananenhavermoutpannekoejkes al jaren maak (ik voeg beetje minder melk toe, zo zijn het eerder pancakes sl), en ik vind het recept nog steeds onklopbaar! ingredienten altijd in huis, eenvoudig, en heerlijk gezond. met bosbessen erin ook super, maar jullie sausje is vast ook heerlijk! zalige bordjes, ik heb ook een servies verslaving :)

  5. Ik weet al wat mijn ontbijtje gaat zijn voor morgenvroeg! Iedereen heeft toch wel bananen én havermout in huis! Weer een lekker receptje erbij! Ik denk dat die bakmixen en kant-en-klaar pakjes vooral gekocht worden door mensen die niet weten hoe lekker een zelfgemaakte pannenkoek is.

    1. Denk het ook! Dus hoop dat heel veel mensen het een keer gaan proberen zelf te maken en er zo achterkomen HOE lekker het is :)

  6. Dat ziet er goed uit! Zouden ze ook koud lekker zijn? Dan lijkt het me wat om mee te nemen als lunch of diner voor onderweg! Thanks en een fijn weekend!

  7. Holy shit, die foto’s zijn echt INSANE!
    Ik denk dat dit mijn you-can-do-it-girl ontbijt wordt voor mijn tentamen van komende week. Dankjulliewel!

  8. Ik reageer eigenlijk nooit, maar ik wil even zeggen dat ik jullie blog altijd lees en echt achterover geslagen ben van verbazing over de prachtige foto’s die jullie maken. Niet alleen haarscherp en heel sfeervol, maar ook nog eens erg origineel. Echt een supertof blog. Ik vermoed dat ik grotendeels al veganistisch eet, als ik zo de recepten bekijk. Ik zou alleen moeten stoppen met eieren eten, maar principieel gezien heb ik niet de neiging om veganist te worden en houd ik het lekker bij vegetariër zijn. Al met al vind ik jullie blog en levensinsteek héél bijzonder, bedankt voor alle leuke berichten; het maakt de dag alleen maar beter. En iets veganistischer eten, zoals ik doe, ik natuurlijk alleen maar goed.

  9. Deze foto’s zijn prachtig, echt super mooi.
    En ik bak zeker 5x per week zelf pannenkoeken, aangezien dat (en droge pasta) het enige is dat mijn oudste eet… Ik gebruik dan allerlei soorten meel, van amandel- tot speltmeel, fijne havervlokken, geraspte appel etc. Alles om toch zoveel mogelijk voedingsstoffen naar binnen te smokkelen, terwijl ik ervoor zorg dat de structuur wel heel fijn blijft én de smaak niet te overheersend wordt.
    En mijn zoontje? Die vindt kant- en klaar pannenkoeken véél lekkerder!

  10. Wat een mooie foto’s! En die pannenkoekjes zijn echt zo verslavend lekker! Maak daarom al weken (oeps haha) deze pannenkoekjes op zondag. Zelfgemaakte pannenkoeken zijn echt een feestje :)

  11. Mijn vriend vindt bananen heel vies, iemand een tip hoe ik die kan vervangen? In álle vegan pannekoeken gaat blijkbaar geprakte banaan…

  12. Help! Ik probeer dit nu al voor de derde keer te maken (pannekoekjes zoals dit), maar er ontstaat niks dat lijkt op een pannekoek! Ik kan ze niet opdraaien. Bakkken vast…..

    1. Ik heb JUIST hetzelfde probleem :D Ze bakken niet alleen vast, ze vallen ook nog eens in papperige brokjes uiteen! Het is zijn wel lekkere brokjes.
      Uiteindelijk heb ik het hele beslag in een bakvorm gedaan en met wat extra bakpoeder in de oven geschoven. Het is nu een banaan-havermoutpudding :D

        1. De eerste was een….. pannek….bal…. de tweede heel langzaam op heel klein vuurtje laten garen. En toen met heul veul beleid en liefde om kunnen keren.

  13. Thanks voor het leuke recept! Ik sluit me aan bij de complimenten over de foto’s, héél mooi en uniek. Het lijken bijna van die 17e eeuwse vanitas schilderijen uit het Rijksmuseum! Alleen is bij jullie de moraal niet “gedenk te sterven”, maar ” gedenk te genieten” ;-)

  14. Ooh dit ga ik proberen! Ik maak nog steeds de banaan-ei pannekoeken omdat alle vega opties die ik probeer finaal mislukken :| deze klinken makkelijk en lekker. Oh en wat een mooie bordjes!!!!

  15. Mmm, dit ziet er zo lekker uit! En ik sluit me helemaal aan bij je, supermarktpannenkoeken smaken helemaal nergens naar. En pannenkoeken zijn juist een van de leukste dingen om zelf te maken :)

  16. Oeh lekker! Ik maak ze altijd met eieren, maar dit vind ik een leukere versie en ik heb zowaar alle ingrediënten in huis ervoor :)

    Die foto’s. Zo mooi, I can’t even..

  17. Ja! Die bordjes! Ik zag deze foto op instagram voorbijkomen en vroeg me meteen af waar de bordjes van zijn, zó mooi. De bananenpannenkoekjes zien er overigens ook goddelijk uit, ben erg benieuwd naar het sausje :)

  18. Bij het zien van die foto dacht ik aan alles behalve gezond! Maar nu ik de ingrediënten gezien heb, denk ik, wow! Dat ga ik mijn bezoek eens voorschotelen. Nu nog op zoek naar van die supermooie bordjes…

    1. Grappig eigenlijk he, dat we toch nog vaak denken: oeh, dat ziet er zo lekker uit, dat kan niet gezond zijn? Blijkbaar is onze perceptie van gezond dat het er niet lekker uit kan zijn, of zelfs dat het niet lekker kan zíjn. Gelukkig is dat lang niet altijd zo ;)

  19. Wat een prachtige foto’s!!! Wauw wauw wauw

    Ik heb ze net gemaakt en ze blijven wat degig van binnen. Niet zo lekker. Heeft iemand een tip? Ik had ze niet zo dik en heb ze lang door gebakken, maar dat hielp niet voldoende. De saus heb ik gemaakt met wat ik in huis had, sap van bloedmandarijnen met aardbeien. Verrukkelijk!! De saus bleef wel waterig, maar het is zoo lekker.

    Misschien een videootje ‘how to pannenkoeken bakken?’ ;)

  20. Dat klinkt lekker! Bananen zijn multifunctioneel.
    Zelf maak ik wel ei-banaan pannenkoekjes (niet vegan, I know, zover ben ik nog niet).
    Voor een tropisch tintje voeg ik wel eens wat geraspte kokos en een beetje kaneel toe.
    En met de juiste haver nog glutenvrij ook!

  21. Wilde hiermee mijn kinderen verrassen op zondagochtend, maar helaas. De ‘pannenkoeken’ bleven een smeerbare bal die niet om te draaien is. Met 2 eieren en extra havermeel erbij ging het wat beter, maar zou zo graag de vegan-versie hebben willen maken. Jammer.

    1. Ik heb precies hetzelfde probleem. Het word 1 grote dikke smurrie die niet om te draaien is. Ik heb van alles al geprobeerd meer havermeel meer gist, dikke pan dunne pan. Veel weinig boter. Niks helpt, wel jammer als je dan op de foto ‘de’ perfecte pannenkoek ziet.
      Maar de smaak is wel heel lekker.

  22. Afgelopen zondag gemaakt en wonderwel gelukt ;-) Geen kokosolie gebruikt maar bakmargarine (is dat vegan?). Het was erg lekker, voor herhaling vatbaar. Bedankt voor het delen van dit recept!

  23. Het is een heerlijk recept! Alleen 1 probleem.. de pannenkoekjes zijn met geen mogelijkheid normaal om te draaien. Ze gaan in elkaar, plakken vast etc. Iemand hier een tip voor?

  24. Jullie foto’s zijn zo uitnodigend en mooi :). Helaas had ik hetzelfde probleem als aangehaald in de vorige reacties: deeg dat niet wilde omdraaien. Tips zouden inderdaad fijn zijn :).

  25. Deze is bij mij falikant mislukt… Ik ben vrij nieuw met de veganistische keuken, misschien licht het daar aan? Ik heb havermout in de keukenmachine gegooid en het meel daarvan gebruikt. Als melk gebruikte ik soya melk. Dit met de geprakte bananen en het bakmeel zoals aangegeven… Ik heb geen kokosolie, dus heb het zowel met olijfolie als pinda-olie geprobeerd. Allemaal mis! Het valt compleet uit elkaar. Het is alsof ik havermoutpap probeer te bakken. Zonder ei is er geen binding. Hebben jullie toevallig tips of een inzicht waarom het bij mij niet lukte? Dank je wel!!

  26. Hoe zorgen jullie ervoor dat de pannenkoeken binden? Bij mij vallen ze als een hoopje uiteen. Het is wel een heel lekker hoopje :) Wel jammer dat ik er geen pannenkoeken van kan maken…

  27. ik wil dit heel graag eens proberen maar word afgeschrikt door de berichten ivm niet om te draaien hoopjes. kan iemand hieromtrent tips geven? hoe komt het dat dat bij de ene wel is en bij de andere niet?

  28. Wat een vervelende pannekoekjes!! Je moet ze echt heeeeel lang laten bakken om ze een heel klein beetje niet in bal/papvorm te laten blijven. Smaak is prima maar voor mij de laatste keer dat ik deze gemaakt heb… :-/

  29. Hey, ik ben dol op bananenpannenkoekjes. Maar met vegan recepten krijg ik nooit mooie pannenkoekjes. Als ik ze omdraai, komt nooit de hele pannenkoek mee en eindig ik met een drabje dat half bruingebakken/half zacht is. Uiteindelijk wordt het geheel wel een pannenkoek, maar lang niet zo mooi zoals op de foto’s hier.
    Enig idee wat ik anders moet doen? Ik wacht voor mijn gevoel namelijk best al lang met draaien (stuk of 7 minuten) en als ik langer wacht, worden ze zwart :(
    Ik gebruik AH ongezoete sojamelk, grove havervlokken van AH die ik een avondje laat weken in sojamelk en tja, gewoon een banaan.

  30. Ik heb ze ook net gemaakt, ze waren bij mij ook moeilijk on te draaien. Uiteindelijk heb ik ze kleiner gemaakt dan gaat het beter! Mijn ideeën om het makkelijker te maken (wat ik dus zelf nog niet heb geprobeerd), minder plantaardige melk toevoegen en/of chiagel toevoegen (chia zaadjes voor min 10 minuten in water laten wellen totdat er een soort gel structuur ontstaat). Zo’n 2-3 eetlepels. Een deel van de havermout voor volkorenmeel vervangen zou ook nog kunnen helpen.
    Verder was mijn saus erg lekker maar wel vloeibaar, misschien dat mijn sinaasappels groter waren. Al met al lekker gegeten, maar ruimte voor wat experimenteren ?

  31. Gisteren de pannenkoeken gemaakt met wat aanpassingen. Dit Is wat ik heb gedaan:
    2 bananen
    1 cup (250 ml ) havermoutmeel
    2eetlepels chia zaad, geweekt in ongeveer 100 ml water
    250 ml amandelmelk
    Snufje zout
    Bananen prakken en dan alles door elkaar roeren, het beslag is waarschijnlijk wat dikker dan dat je gewend bent.
    Ik maak de pannenkoekjes klein, zodat ik er vier tegelijk in mijn koekenpan kan bakken. Medium-hoog vuur voor de eerste paar minuten, dan omdraaien en vuur naar medium. Soms draai ik ze nog twee keer extra. Deze zijn veel makkelijker om te draaien! En smaakte goed

  32. Jeej, het is december en ik heb zojuist deze pannenkoeken als lunch gegeten! :-) Ze zijn echt lekker, alleen mijn laatste mislukte omdat ik ongeduldig werd en hem te vroeg omdraaide, haha. Toen viel hij uit elkaar, maar hij smaakte alsnog prima! ^^

  33. Zou je ook in een keer een mega stapel kunnen bakken en ze dan invriezen? Of worden pannenkoeken dan snottig als je ze weer ontdooit?

    Liefs

  34. Het lijkt me heerlijk, maar een vraagje is dit recept voor 1 of 2 personen? ik vind 90gram havermout zoveel voor 1 persoon en erg calorierijk om eerlijk te zeggen.

  35. Hi!
    Beetje jammer dat jullie zelf nooit de moeite nemen een reactie te formuleren voor de mensen die klagen…. gemiste kans.
    ik heb het aanbakken en plakken probleem opgelost door een velletje bakpapier in mijn koekenpan te leggen, klein beetje olie daarop te smeren en daarop twee pannenkoekjes te bakken volgens het recept. Als de pannenkoekjes bijna gaar zijn leg je weer een stukje bakpapier met olie boven op en keer je dit pakketje in z’n geheel om.
    Als de onderkant ook gaar is haal je te papier er af. Dan blijven ze heel… ze worden alleen niet krokant maar de smaak is heerlijk :-)

  36. Recept net geprobeerd, eerste pannekoek kreeg ik niet omgekeerd, bij de 2e gelijk een aluminium folie over de pan gelegd, en tadaaa! Prima om te draaien!

  37. Echt super als je geen eieren in huis hebt. Ik heb bloem gebruikt in plaats van meel, kan ook gewoon in je wafelijzer :) Heerlijke wafels kwamen er uit.

  38. Mooie foto’s maar vreselijk recept. De verhouding melk en bloem is echt niet goed. Ik krijg een soort sap waar geen pannekoek van te maken is. Gauw een ander recept opzoeken, want hier kan ik niks mee beginnen helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *