Gezonde frietjes met avocado-koriander dip

Onze ‘latest obsession:’ (zoete) aardappelfrietjes met chilikruiden uit de oven, met een lekkere dip erbij. Zonder olie en zonder zout. Heerlijk als diner, lunch of snack. Hoe we de aardappeltjes en deze avocado en koriander dip maken, laten we zien!
gezonde frietjes

Onze ‘latest obsession:’ (zoete) aardappelfrietjes met chilikruiden uit de oven, met een lekkere dip erbij. Zonder olie en zonder zout. Echt, we zouden hier de komende wéken mee kunnen lunchen (of snacken) en er nog steeds niet op uitgekeken raken. Hoe we de aardappeltjes en deze dip maken, laten we je vandaag zien!

Wij maken deze frietjes zonder olie en zonder zout. Dat kan gewoon. Je kunt de frietjes met allerlei kruiden maken, maar wij gaan vrijwel altijd voor chilikruiden. Ook lekker; currykruiden of gerookte paprika.

gezonde frietjes gezonde frietjes

De ene keer maken we een dip, de andere keer eten we de frietjes gewoon met ketchup of hete (!) sriracha saus. YUM! Dit keer kozen we voor een avocado-limoen-koriander dip en dit beviel erg goed.

Wat heb je nodig?

zoveel (zoete) aardappels als je wilt
1 avocado
een paar takjes koriander
1 limoen
chilikruiden

Wat moet je doen?

– Verwarm je oven voor op 200 graden – 

1. Snijd de aardappels (kies voor bio en laat de schil lekker zitten) in partjes.
2. Verdeel de partjes over een stuk bakpapier en bestrooi met chilikruiden. heen.
3. Schuif de frietjes voor zo’n 35 minuten in de oven. (houd het goed in de gaten, ze mogen natuurlijk niet aanbranden)

gezonde frietjes

4. Doe nu de avocado, de koriander, het sap van de limoen en ook nog wat chilikruiden in je keukenmachine en laat draaien tot er een lekkere zachte dip is ontstaan.
5. Haal de frietjes uit de oven als ze mooi goudbruin zijn en serveer lekker royaal met de dip.

Tip: probeer ook eens frietjes met currykruiden en een dip van met kokos, curry en (bijvoorbeeld) linzen.
Tip : hoewel zoete aardappel een vrij duur product is, is het echt de moeite waard om hier ook eens frietjes mee te maken. De aardappels worden zó zoet, als je ze in de oven doet!

Zo simpel kan het dus zijn. Wij kiezen ervoor om geen olie of zout toe te voegen, omdat we de pure smaken van de aardappeltjes, de kruiden en de avocadodip goed willen proeven. Op deze manier is het ook nog eens helemaal health-proof (mocht je dat belangrijk vinden,) om frietjes te eten. Wat wil een mens nog meer?

Eet jij wel eens homemade frietjes? Welke kruiden zou jij kiezen en welke dips of sausjes vind jij lekker? We lezen het graag bij de comments!

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

67 gedachten over “Gezonde frietjes met avocado-koriander dip

  1. Ik maak regelmatig zelf friet, zowel van gewone als van zoete aardappel. Is toch veel lekkerder dan uit een zak uit de diepvries (al is dat soms echt wel makkelijk). Deze dip lijkt me er heel goed bij combineren.

  2. Dank voor de tip! Ik maak vanavond die aardappels voor bij het eten. Ik ben te lui om te schillen en heb wel altijd bio aardappels van AH. (Als ik ze al in huis heb…) Dan bestrooi ik ze met provencaalse kruiden.

  3. Die kruidencombinaties klinken erg lekker! Ik ga meestal gewoon voor zeezout op de (zoete) aardappelfrietjes maar de volgende keer ga ik zeker een keer iets anders uit mijn kruidenrekje vissen. Mooie foto’s trouwens!

  4. Deze kruiden heb ik nog niet geprobeerd, snel eens doen! Ik snij ze altijd gewoon in blokjes en bestrooi ze met sesamzaad, ook echt lekker!

  5. Oh lord! Looks yummy! Wij maken regelmatig zelf frietjes, maar dan de ongezonde versie. Frieslanders heel dun snijden, voorbakken en daarna afbakken. Met homemade appelmoes en homemade mayo.

  6. Zoete aardappelfrietjes zijn inderdaad zoooooo lekker!! Ik maak mijn vriend er altijd heel blij mee als ik dat maak ;) Echt verbazingwekkend hoe zoet ze worden dan!

  7. Ik heb wel zoete aardappelblokjes uit de oven gemaakt. Lekker met paprikakruiden erover. Maar ook met olie, maar volgens mij worden ze daar niet knapperiger van.

  8. Oh het is ook heerlijk om frietjes te maken van pastinaak of knolselderij! Daarop strooi ik in de oven dan n beetje olie, chili, komijn en venkel. Lekker!!!

  9. Jaa zoete aardappel friet is zo lekker! :D Friet van pastinaak en knolselderij ia trouwens ook erg lekker in combinatie met de zoete aardappel ;)

  10. Wow toevallig! Ik heb een tijdje geleden precies dit gemaakt (including de avocado saus!). De zoete aardappelfrietjes had ik echter gekruid met 1/2 tsp komijn, 1/2 tsp kaneel, 1/4 tsp chili poeder en 1/8 tsp cayenne peper (:

  11. Hey! Ik kruid m’n zoete aardappelfrietjes altijd met gerookt paprikapoeder en komijn, ook heerlijk. Verder snijd ik ze in plakjes en daarna in reepjes zodat het wat op gewone patat lijkt. Ze zijn dan ook eerde klaar , na zo’n 25 minuten al. En inderdaad de toevoeging geen olie vind ik ook erg belangrijk. Mijn frietjes werden altijd heel slap met olie, zonder zijn ze wat knapperiger.

  12. Het water loopt uit mijn mond… ziet er heerlijk uit! Ik maak vaak aardappelpartjes of home made friet in de Actifry met zeezout of provencaalse kruiden maar ga het zeker eens zo gekruid proberen en zonder olie. Ben benieuwd!

  13. Dit ziet er ook alweer heerlijk uit meiden! Ik ben altijd heel erg inspiratie loos met koken maar kom nu bij jullie zo veel -lijkt-me-heerlijk- recepten tegen dat ik ze maar ga opslaan en van de week ga kijken welke ik allemaal kan maken:)

  14. Mijn vriend en ik hebben dit gister gegeten, met zoete aardappel, en wow, het is echt SUPERLEKKER. De smaken van de dip en het zoete van de aardappel samen zijn perfect. Het was alleen wel lastig de frietjes echt knapperig te krijgen, dus ik denk dat ik volgende keer weer voor de Spaanse ‘patatas bravas’-manier ga: in blokjes gehakt en met een scheutje olie husselen.

  15. Jeuh, gevonden! Heb deze al eens gemaakt en was even het recept vergeten (ik zocht eerst op tags met zoete aardappelen, misschien kunnen jullie die hier nog even toevoegen voor luilakken als ik ;-))

  16. Heerlijk. Ook mijn favoriet. Met verse tijm,salie en rozemarijn. Allemaal vers. Eventueel met een klein beetje zou. Ik doe er ook altijd een paar teentje knoflook bij erg lekker

  17. Even een vraagje! Er is een oranje en een roze variant van de zoete aardappel! Enig idee wat het verschil is en wat er lekkerder is om te gebruiken? Ben tot nu toe alleen bekend met de oranje en die bevalt me erg goed!

  18. Worden de frietjes bij jullie nou echt knapperig? Ik heb laatst iets dergelijks geprobeerd alleen had ik toen wel olie gebruikt maar ze werden zooo enorm zacht en zompig.. Bahbah. Het lekkerste aan frietjes vindt ik nu juist als ze een beetje knapperig zijn!

  19. Hoe kan het nou toch als ik dit maak het na 1,5 uur nog niet gaar is in de oven? Ik wil ook van die lekkere frietjes kunnen maken… Zoete aardappel wordt altijd zo slap als een vaatdoek… ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>