KOKEN MET STERREN: BANANA-CHERRY SOFTSERVE

Eindelijk! Daar is ie dan: het soft-serve recept! Er is al vaak naar gevraagd op Facebook en Twitter, maar het kwam er maar niet van. Let op; softserves zijn ongelooflijk verslavend. Kom straks niet bij ons aankloppen met een schadeclaim. We hebben je gewaarschuwd.
Gelukkig kan de softserve weinig schade aanrichten. Sterker nog, het wordt ook wel ‘modellen-ijs’ genoemd, omdat het veel gezonder is dan bijvoorbeeld room-of sorbetijs omdat er geen enkele suikers of vetten aan worden toegevoegd. EN: het is vegan. HULDE!

Dit is wat je nodig hebt voor 2 softserves:

* 2 ingevroren bananen (snijd hiervoor de banaan in stukjes en leg voor een paar uur in een bakje in de vriezer)
* 2 handjes ingevroren kersen (de grotere supermarkten hebben ‘vriezerfruit’, werkt prima!)
* 2 lepels pindakaas/amandelpasta
* eventueel: een scheutje sojamelk
* een goede foodprocessor. Mocht je deze niet hebben: een blender kan dit ook, maar dan moet je het fruit minder diep laten bevriezen.

En dit heb je nodig voor de topping:

* 1 kopje kokosschaafsel (en als je lekker veel wilt maken, dan doe je er nog een kopje bij)
* 2 losse kersen

Eerst maak je de topping…

1. Giet het kokosschaafsel in je foodprocessor en laat voor ongeveer 10 minuten draaien.
2. Sterkte met het geluid. (hou vol, het is het waard!)
3. Check tussendoor even of het schaafsel een lekkere ‘crunchy’ substantie heeft aangenomen. Laat het niet te lang doordraaien, want dan wordt het boter. Niet de bedoeling!
4. Bewaar de topping voor even in een bakje, apart van de softserves die je nu gaat maken.

Zo maak je de softserve…

1. Doe de stukjes banaan en de kersen in de foodprocessor. Giet er eventueel wat sojamelk overheen.
2. Laat de foodprocessor een tijdje draaien. Je zult merken dat het even kan duren totdat het echt een beetje ‘smooth’ wordt.
3. Voeg ondertussen de pindakaas toe en laat nog een flink aantal minuten doordraaien.
4. Check tussendoor of de softserve al goed glad geworden is en of alle stukken fruit ‘gemalen’ zijn.

Schep de softserve in twee mooie glazen, strooi de kokostopping eroverheen en maak het geheel af met een cherry on top!

Geloof ons; je wilt nooit meer anders.
Daarbij komt dat je eindeloos kan variëren. Met mango, met frambozen, met blauwe bessen, met kokos erdoorheen, met speculoos erdoor, met chocoladesaus erop… Maar de banaan blijft altijd het basisingrediënt.

Enjoy!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

43 gedachten over “KOKEN MET STERREN: BANANA-CHERRY SOFTSERVE

    1. haha, ja! Wij kunnen echt niet zonder vriezer. Eten dat we overhouden invriezen, we hebben altijd fruit in de vriezer, groente in de vriezer, brood invriezen… Wij zouden niet zonder kunnen!

  1. Ik bedoel het niet aanvallend, maar ook hier valt me op dat er een misleidende term boven een recept staat… Dit recept bevat wel vet: pindakaas/amandalpasta, kokosrasp en sojamelk zijn allemaal geen vetvrije producten.
    Uiteraard, het zijn goede vetten, maar iemand die op vetten (/calorieën) in zijn of haar dieet wil letten zal aan het einde van de dag bedrogen uit komen. Het recept is dus niet vetvrij, en zelfs of het “vetarm” is, is betrekkelijk.

    Afhankelijk van de grootte van het kopje, maar 50 kokosrasp alleen al bevat 32 gram vet en 295 calorieën, en dat is dan alleen nog maar de topping…

    Jullie doen prachtig werk en hebben een hoop volgers, dus het is zaak op te letten met sommige claims. Een toetje met maar een heel klein beetje varkensgelatine is ook niet vegan…

    Keep up the good work, spread the love and take care :)

    1. We maken de vergelijking met ijs (modellenijs) zoals roomijs of slagroomijs. In vergelijking tot dat soort ijs is een banana softserve heel gezond.

    2. Je kunt de sojamelk en amandelpasta/pindakaas ook weglaten! Ik heb mijn softserve gemaakt met alleen bananen en een handjevol kersen (AH diepvriesfruit) – werkt echt SUPER en is hartstikke lekker!! :D

      1. Ja hoor, wij maken softserves op allerlei manieren. Soms met toevoegingen, soms enkel en alleen banaan. Werkt allemaal even prima.

  2. daaronder staat “…omdat het veel gezonder is dan bijvoorbeeld room-of sorbetijs omdat er geen enkele suikers of vetten aan worden toegevoegd”. Nogmaals, gezonder in vergelijking, maar met onjuiste of niet heldere informatie kan het alsnog wel tegen je werken :)

  3. Kun je dit ook met een staafmixer maken? Overigens ben ik het eens met bovenstaande comment dat er wel vetten aan toegevoegd worden, maar volgens mij zijn jullie lezers weldenkende mensen die hun eigen keuzes kunnen maken. Ikzelf zou de pindakaas weglaten want dat lijkt me niet zo lekker.

  4. Wow! Dat ziet er lekker uit, ik krijg gelijk trek. Beetje balen alleen dat mijn blender onlangs is gesneuveld en een foodprocessor nou net niet tot de keukeninboedel behoort.

  5. Heerlijk!! Ik heb de mango-versie gemaakt, mmmmm
    Mijn blender vind dit alleen niet zo leuk, wat voor foodprocessor gebruiken jullie?? Ik denk dat ik er namelijk ook maar eentje ga aanschaffen. Tips waar ik op moet letten?

    1. Het is vooral belangrijk om er eentje met een zo krachtig mogelijke motor te nemen. Wij hadden een Kenwood foodprocessor, maar die heeft helaas de geest gegeven. Wij hebben een Vitamix blender en dit is 1 van de meest krachtige blenders ter wereld (en daarom ook heel duur, 600 euro) en die kan echt álles aan. Aangezien wij iedere dag, meerdere keren per dag van alles maken kan dat wel uit voor ons. Overigens, in goedkopere blenders gaat het maken van softserves weer moeilijker, omdat het toch om bevroren fruit gaat. Dus een foodprocessor is een beter idee, maar investeer dan wel meteen in een goede (en dus vaak wat duurdere) is mijn advies!

  6. Net de softserve gemaakt, was jammer genoeg meer een smoothie. Ik heb er of teveel melk bij gedaan, of te lang laten draaien. De blender trok het niet helemaal, waardoor het erg lang duurde voordat de bananen geblenderd waren. Hij was wel heel erg lekker en goed gekeurd door vriendje!

    1. Ojee :( Probeer het de volgende keer maar zonder melk! Wij maken ze tegenwoordig namelijk zelf zonder melk en pindakaas en dat gaat prima en is heel erg lekker!

  7. kan je het kokosschaafsel ook in een blender doen, of blijft dat dan alleen maar aan de zijkant hangen?
    I need a foodprocessor… :P

    1. Kokos heeft wel de neiging om aan de wanden te gaan plakken inderdaad. Maar weetje, wat je ook in je softserve stopt: alles is lekker. Dus als kokos lastig wordt, dan laat je het weg/vervang je het.

  8. Grappig, ik wist nooit wat een soft-serve was, blijkt dat ik het al heel lang eet :)
    Ik maak eigenlijk altijd de combinatie: banaan, blauwe bessen, een theelepel vanille-extract en een beetje tahin/amandelpasta. Hierover sprinkel ik zonnebloempitten en kokos-extract. Het is inderdaad DELICIOUS en vaak een deel van mijn lunch.

  9. Ik heb deze gisteren gegeten. 1 banaan en 150 gram kersen uit de vriezer. Dit in de blender met 100 gram amandelmelk van Provamel. Binnen paar minuten heerlijk ijs. Ik he nu aardbeien (uit eigen tuin) en banaan in de vriezer liggen. Kan ik er vanavond weer 1 maken.

  10. Héérlijk, ik heb de Vitamix nu een jaar en ben er ook elke dag dankbaar voor. Zojuist dit recept voor ijs gevolgd en mmmmm.. dank jullie :-) Ps Omdat het zo gezond is om op deze manier ijs te consumeren.. doen we dit elke dag met verschillende receptjes. Wát een straf.

  11. ik heb een kenwood keukenmachine maar welk hulpstuk moet ik dan gebruiken om dit te maken? de blender-beker die daarbij hoort? of het stuk waarmee je ook noten hakt ed?

    1. Ik vrees dat de blender niet sterk genoeg zal zijn, dus zal eerder het opzetstuk voor de noten gebruiken. (wij gebruiken sinds een paar jaar een Vitamix blender, je hebt gereageerd op een oud artikel, dus ik weet het niet meer precies)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *