Kokos linzen dahl

linzencurry1

Na het MEGA succes van de kokos rode linzensoep is hier een kokos linzen dahl! Dahl is een gerecht dat als basis altijd een peulvrucht in een saus heeft. Super lekker over witte rijst of met naanbrood. Niks zal de oude vertrouwde linzensoep ooit kunnen evenaren maar dit gerecht komt in de buurt :)

linzencurry4

Ik maak vaak een grote pan dahl en vries het in porties in. Zo heb je voor een aantal avonden een makkelijke maaltijd!

Je kan het jezelf nog makkelijker maken door de linzen te laten koken in de tomaat-kokossaus. Hou dan wel wat extra kokosmelk bij de hand voor als de linzen teveel vocht opnemen.

linzencurry5

Wat heb je nodig voor 3-4 porties dahl? (let op: als je het met rijst eet)

200 gram rode linzen
1 kleine ui, gesneden
3 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel gember, geraspt
1 theelepel komijnzaad of komijnpoeder
1 theelepel kurkuma
flinke snuf cayennepeper
1 klein blikje kokosmelk (270 ml)
1 blik tomatenblokjes
1/4 – 1/2 eetlepel zout, naar smaak
handje verse koriander, gesneden
handje kokossnipper, geroosterd
gekookte rijst voor 3-4 personen

Wat ga je doen?

1. Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking.
2. Verhit 2 eetlepels olie in een soeppan en bak de ui voor 15 minuten. Roer tussendoor paar keer goed door zodat de uien niet aanbranden.
3. Bak de knoflook en gember voor 1 minuut mee.
4. Voeg het komijnzaad, kurkuma en cayenne toe en bak nog eens 1 minuut.
5. Schenk de kokosmelk en tomatenblokjes erbij en breng langzaam aan de kook.
6. Roer de gekookte linzen door de tomaat-kokossaus en breng op smaak met zout.
7. Serveer de dahl met rijst, verse koriander en kokossnippers.

linzencurry3

Met dit gerecht zou je toch bijna hopen dat het nog wat langer winter blijft? (hoewel een dahl ook in de zomer erg goed smaakt, natuurlijk.)

We hopen dat je enthousiast bent geworden van dit recept! Laat je het ons weten via instagram (#degroenemeisjes) als je het hebt gemaakt? Dat vinden we iedere dag weer erg leuk om te zien, dus alvast bedankt voor de moeite! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

75 gedachten over “Kokos linzen dahl

  1. sounds good! maar je zegt dat je moet kijken op de verpakking om de linzen te koken, het toeval wil dat ik net een voorraad linzen ben gaan inslaan in de verpakkingsvrije winkel ;)
    gelukkig is er het internet voor overige kookinstructies!
    fijn weekend!

    1. Oh jeetje! Nouja, inderdaad, dankjewel internet. Maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Je ziet het precies wanneer ze klaar zijn :)

  2. Ik had iets helemaal anders gepland om te eten vanavond MAAR ik heb ook hier alle ingrediënten voor in huis en mijn zwangerschapshormonen zeggen: DAHL! Nu! (man en kind gaan wellicht niet akkoord zijn, maar dan kook ik het wel lekker voor mezelf, dan heb ik de hele volgende week nog een heerlijke kom om ‘s avonds mee in de zetel te kruipen…)

    1. Precies! Goed bezig :) Grappig, dat je hormonen zoveel invloed hebben op waar je zin in hebt. Gek lijkt me dat, maar soms ook leuk :)

  3. Wow, zo vreemd dit. Ik zat de hele week al te denken dat ik echt rode linzen dal wilde maken en ben daarvoor zelfs speciaal vandaag naar de toko gegaan. Kom ik thuis, kijk ik op jullie site, staat er opeens een gerecht online! Wat een héérlijk toeval, ik ga vanmiddag aan de slag!

  4. Oh man, ik maak dahl minstens één keer per week en heb er dan zeker twee keer avondeten en drie keer lunch van (ik eet alleen xD) en het is zo lekker en voedzaam. Zelf voeg ik er ook altijd nog extra groenten aan toe (paprika, wortel, doperwten, verse tomaat, spinazie, champignons; alles wat ik maar in de koelkast vind) Heerlijk!
    Als je de restjes met veel groenten en wat extra tomatensaus mengt, dan heb je een heerlijke pastasaus en ook is dahl die al een dag of twee in de koelkast staat super lekker op brood ;)

  5. Bof ik even heb alles hiervoor in huis, stond op het punt om naar de winkel te gaan voor mn avondeten. Denk dat dit hem wordt vanavond ben benieuwd het ziet er lekker uit

  6. Ik heb de linzen geweld (in water) en op de gok wat extra water in de pan gedaan om de linzen in te laten koken. Het resultaat was lekker maar ik miste toch wat smaak, beetje extra kruiden er bij… lekker! Ik kan er nog zeker 2 dagen van eten. En ook zeker lekker met warm weer! Een aanrader.

    1. Trouwens, welke linzen gebruiken jullie? Ik gebruik linzen van de toko, die zijn droog oranje maar gekookt zijn ze vooral heel geel, niet zo mooi oranje als bij jullie op de foto.

  7. Was heerlijk! Heb er zelf nog wat kaneel bij de specerijen toegevoegd, mijn gasten vonden het heerlijk! Nieuw favoriet receptje. Wat extra groente erbij zou helemaal top zijn!

  8. Was heerlijk dames! Ik heb mijn kom net leeg :) had het (bijna) net zo mooi opgemaakt als jullie. Lekker met veel gebakken spinazie erdoor.

  9. Hee ik vroeg me af wat voor linzen jullie gebruiken? Heb mijne gekookt zoals op de verpakking stond maar het is een grote bruine pap geworden :/

  10. Ik heb het net gegeten! Heerlijk! Ik had nog flink wat champignons, paprika en spinazie meegebakken en iedereen hier thuis was fan! :)

  11. net gemaakt, wat heerlijk simpel en de geuren…jammie! kan niet wachten tot mijn man thuis komt ;)
    maar…hij is erg nat, hebben jullie een groot of klein blikje tomatenblokjes gebruikt?
    het is nu bijna meer soep dikte…heb linzen uit blik gebruikt..hopelijk heeft iemand de gouden tip voor de volgende keer dat ik hem ga maken :)

  12. Ik heb er gister ook nog een pak diepgevroren fijne tuinerwtjes door gegooit. Super lekker, en heb je direct wat groenten binnen :)

  13. Heerlijk voor mij onbekend recept. Bij Dahl denk ik altijd aan Roald en Sophie ;-)
    Mijn tafelgenoten smulden mee.
    Dank voor het delen. Fijne Pasen

  14. Hoi groente meisjes, ik heb gisteren dit gerecht gemaakt en het was een doorslaand succes. Zelfs de moeilijke eter in het gezin smulde ervan.
    Ik had zelf nog hüttenkäse toegevoegd en de kruiden heb ik vervangen door kerrie massala.
    De samenstelling van die kruiden komt aardig overeen met de losse kruiden in het recept met nog wat lekkere toevoegingen. Vind het altijd zo zonde als ik van die bakjes losse kruiden koop en dat die dan in mijn kast over de datum raken. Bedankt voor jullie aanstekelijke passie voor het koken!

  15. Heerlijk! Gezond eten is zo een feestje. Ben een beginnend amateur-kom maar oogst met zulke recepten als snel suc6 bij mijn groene meisje!

  16. Ik heb het gemaakt en werkelijk verrukkelijk! Wel iets aangepast. Ik heb vlak voordat ik de tomaten en kokos eerst spinazie erbij gedaan. Daarna zoals her recept. Overheerlijk!!!

  17. Hallo,
    Ga dit recept dadelijk uitproberen, maar klopt de hoeveelheid zout wel?
    Er staat een kwart of halve EETlepel, lijkt mij wat veel!?

    Ben heel benieuwd! (En eigenlijk ook naar de calorieën door de kokosmelk!)

    1. Smaakte heeeeeeerlijk! Met een beetje rijst en naan.
      En de hoeveelheid zout klopt, met minder is het niet lekker en het is ook een behoorlijke pan vol!

  18. Dit klinkt als een heerlijk recept en ga ik binnenkort zeker maken! Kan ik de komijn weglaten of ergens door vervangen (manlief heeft er helaas een hekel aan)?

    1. Heb de komijn vervangen door een currykruidenmix (zonder komijn!) en we hebben allemaal (man, kind van 17 maanden en ik) heerlijk gegeten! Heb gelijk extra gemaakt voor in de vriezer, bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>