Midden-Oosterse curry

Makkelijke vegan Midden-Oosterse curry met zoete aardappel, romige couscous, geroosterde kokos en rozijnen
provamelcurry2

We maakten deze Midden-Oosterse curry en het gerecht pakte zó goed uit dat we meteen wisten dat we er een nieuw favoriet recept bij hebben. De zoete aardappel, de romige couscous, de geroosterde kokos en rozijnen… en dan al die kleuren bij elkaar in een kom! Je krijgt toch spontaan zin om op reis te gaan?

provamelcurry4

We zijn de laatste tijd all about the haverdrink. Een tijdje was amandeldrink onze favoriet, maar haverdrink is ook zó lekker en zo zacht van smaak. Het is vetarm en daardoor wat ‘lichter’ dan amandeldrink of sojadrink, bijvoorbeeld in je koffie. Haverdrink laat zich gemakkelijk verwerken in allerlei drankjes en gerechten – zelfs in hartige gerechten, als je wilt!

Het was leuk om te zien dat je in Berlijn bij de eco-friendly koffietentjes en restaurants eigenlijk overal kunt kiezen voor haverdrink. In Nederland wordt het nog niet heel veel aangeboden, maar we denken dat het na soja- en amandeldrink wel eens the next big drink kan worden. De biologische en ongezoete haverdrink van Provamel is hier favoriet! Met dit recept laten we je zien dat haverdrink niet alleen lekker is om bijvoorbeeld in je koffie te drinken of om er je havermout mee te bereiden, maar dat het product zich ook prima leent voor hartige gerechten zoals deze Midden-Oosterse curry!

provamelcurry10

Nog even dit: couscous kun je op verschillende manieren klaarmaken. Wij kozen nu voor de snelle methode: wellen. We weten dat dit eigenlijk not done is en dat je eigenlijk een slowcooker (een tajine) nodig hebt om couscous écht goed te bereide. Hier zie je hoe je couscous op de traditionele wijze bereidt.

provamelcurry3

Wat heb je nodig?

350 gram couscous
500 ml groentenbouillon

1 ui, versnipperd
2 tenen knoflook, geperst
1 stukje gember, geraspt
1 paprika, in blokjes gesneden
3 zoete aardappelen (ongeveer 750 gram)
1/2 – 1 eetlepel currypoeder, naar smaak (ik gebruikte een hele eetlepel, maar het hangt af van hoe sterk je currypoeder is en of je van spicy houdt of niet)
4 tomaten, in blokjes gesneden
150 ml haverdrink
1 blik kikkererwten
1 eetlepel maizena, arrowroot of meel, optioneel

6 eetlepels amandelschaafsel
8 eetlepels rozijnen
1/2 theelepel kaneel
6 eetlepels geraspte kokos

Wat ga je doen?

1. Bereid de couscous. Ik deed dat dus door de couscous te wellen in kokend bouillonwater. Doe de couscous in een grote kom, schenk de bouillon erover en bedek met een bord of deksel. Laat dit minimaal 5 minuten staan.
2. Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een pan en bak de ui voor 5 minuten. Voeg de knoflook, gember en paprika toe en bak nog eens 1 minuut.
3. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe de zoete aardappelblokjes samen met het currypoeder in de pan bij de ui-knoflook-paprikamix en bak nog 2 minuutjes door.
4. Schenk de haverdrink in de pan en voeg de tomatenblokjes en kikkererwten toe. Breng dit geheel aan de kook.
5. Doe de deksel op de pan zodra je hoort dat de haverdrink kookt en er stoom ontstaat. Verlaag het vuur en laat dit 20 minuten pruttelen. Voeg eventueel nog een eetlepel maizena of meel toe als je merkt dat het te vloeibaar is onderin de pan. Zet het vuur uit.
6. Verhit 1 eetlepel (kokos)olie in een klein pannetje en bak de rozijnen en het amandelschaafsel voor 3-4 minuten. Voeg de kaneel en kokos toe en bak nog 1 minuutje mee.
7. Serveer de gewelde couscous met de zoete aardappelcurry en de geroosterde kokos-rozijnenmix. Wij serveerden het geheel met verse peterselie en harissa. (dit kun je het beste omschrijven als ‘Midden-Oosterse sambal’)

provamelcurry7 provamelcurry6 provamelcurry9 provamelcurry1

En klaar is je curry! Een kom vol met dampende groenten en couscous – het wordt niet veel beter. De haverdrink is hier een vetarme (en ook neutraler smakend) alternatief voor kokosmelk – een ingrediënt dat in de meeste curry’s wordt gebruikt. Hierdoor voelt de curry wat lichter aan en heeft het gerecht geen overheersende kokossmaak – een smaak die niet iedereen kan waarderen. En wanneer je niet van kokos houdt, dan laat je de geroosterde kokosmix natuurlijk gewoon weg en ga je alleen voor rozijnen. Of wat denk je van rozijnen en walnoten? Of rozijnen en abrikoosjes? Je kunt er allerlei kanten mee op!

We hopen jullie weer te mogen inspireren om aan de slag te gaan met een lekker en gezond vegan gerecht. Deel je een foto met ons, als je dit recept hebt gemaakt? Dit kan via Instagram met #degroenemeisjes. Alvast dankjewel en eet smakelijk! 

– Dit recept is gemaakt in samenwerking met Provamel –

midden-oosterse curry
Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

64 gedachten over “Midden-Oosterse curry

  1. Wat een heerlijk recept!! Leuk dat jullie ga haverdrink gebruiken. Ik wissel het vaak af en deze is heerlijk! Prachtige foto’s weer. Dat mag ook gezegd worden!

  2. Ziet er lekker uit en mooie foto’s! In het kader van ‘domme vragen bestaan niet’ (ahum, kuch ;-)): in het recept staat currypoeder. Is dat hetzelfde als kerriepoeder? Currypoeder kan ik nl niet vinden bij de Ap, kerriepoeder wel. En anders misschien toko?

    1. Wij hebben ‘hot curry’ poeder van het AH huismerk! En sowieso bij de toko inderdaad, maar daar heb je dan weer allerlei verschillende soorten currypoeders en kerriepoeders… Maar deze van AH huismerk is echt prima!

  3. Ziet er heerlijk uit ! Ga ik volgende week zeker eens proberen ( heb net een lading andere groente ingeslagen ). Ik heb al een paar keer met haverdrank in mijn handen gestaan, maar weer teruggezet omdat het me zo ‘dubbelop’ leek door de havermout… Maar is het resultaat dan toch vergelijkbaar met havermout met amandel- of rijstdrink ? ( ik heb het ook al eens met speltdrink gemaakt, maar vond dat absoluut geen succes, werd erg waterig )

    1. Ja zeker, wij gebruiken het iedere dag voor onze havermout. Amaneldrink is natuurlijk het romigst (samen met kokosmelk,) maar haverdrink is zeker niet zo waterig als rijstdrink. Rijstdrink gebruiken wij eigenlijk alleen voor smoothies, omdat het toch wat dunner is. We vinden het heel erg lekker en verfrissend, vooral de rijst-kokosdrink van Provamel, ken je die al? Maar we gebruiken het vooral in de zomer, in koude smoothies!

  4. Met havermelk lijkt het me inderdaad onwijs lekker! Waar is dat te koop, ik denk niet in de reguliere supermarkten? Wat een prachtige foto’s maak je toch Jamie!! Wauw, ook die foto dat er nog wat peterselie over strooit, prachtig !

      1. Klopt! En we hoorden gisteren dat er ook producten van Provamel bij AH gesignaleerd zijn, dus wie weet vinden we die binnenkort ook bij de reguliere supermarkt!

  5. Ziet er heel lekker uit! Havermelk ga ik zeker eens testen! Gisteren heb ik voor het eerst rijst-amandelmelk gedronken. Was ook lekker! In Antwerpen hebben we een koffietent waar ze echt heel veel soorten plantaardige melk hebben.

    1. Ah nice! Altijd fijn als je kunt kiezen :) Welk koffietentje was het? We komen graag in Antwerpen, dus misschien is het iets voor een volgende keer!

      1. Charlie’s in de Volkstraat op het Zuid! :) zeker eens opzoeken. Ze zijn daar heel vriendelijk en je kan er ook ontbijten en lunchen. Het is daar wel altijd heel druk.

  6. Ik heb haverdrink nog nooit gekocht, ik maak het altijd zelf! Ik snap dat jullie nu provamel gebruiken voor de advertorial, maar gebruiken jullie anders ook een pak of maken jullie het zelf? Het is erg makkelijk en lekker dus een tip ivm minder afval :) Liefs, Elsa

    1. Om eerlijk te zijn, hebben we vaak niet de tijd om het zelf te maken. We doen het een enkele keer, in een heel rustig weekend, maar alle andere keren gebruiken we deze haverdrink van provamel. (Ook buiten onze samenwerking om dus ;))

  7. Ik denk inderdaad dat dit hier ook een favoriet wordt? Prachtige foto’s weer. Als ik em gemaakt heb post ik een IG, dat vind ik altijd leuk om even te doen. Dankjulliewel weer!

    1. Ja, eigenlijk wel! Maar het laat zich dus ook wel goed lenen voor hartige gerechten en dat zou ik met amandeldrink, wat toch iets zoeter is, niet zo gauw doen denk ik.. Maar verder: koffie, desserts, smoothies, havermout.. ja hoor! :)

  8. Dit ga ik morgen maken voor mijn logeetje. Het ziet er zo heerlijk uit, dank jullie wel!
    En dat wellen van de couscous heeft jullie weer tijd gegeven om mindfull te genieten van dit lekkere gerecht en dat is ook belangrijk ☺!

  9. Wat een heerlijke foto’s! Jullie foto’s zijn de laatste tijd zo goed, dat ik alleen daarom elk recept al wil proberen :D. Dit ziet er ook weer heel aantrekkelijk uit. Heerlijk met die kokos, rozijnen en zoete aardappel. Dat zijn echt wel een paar van mijn lievelingsingredienten :)

  10. Wauw, wat een prachtige foto’s weer! Gaat op het kooklijstje voor volgende week. Mag ik vragen waar jullie die superleuke blauwe kommetjes hebben gekocht?

      1. Ik heb het gisteren gemaakt voor 2 personen. Minder gebruikt dan wat er in het recept stond en we kunnen er nog een keer samen van eten. Maar dat is helemaal geen probleem, want het was heerlijk! :)

      1. Lijkt me heerlijk, ik ga het dit weekend maken! Eerder staat dat dit een recept is voor 2-3 personen, kun je laten weten wat klopt?

  11. Ohh, deze ga ik morgen maken. Ik ben wel benieuwd naar de haverdrink, maar voor dit recept ga ik het denk ik toch vervangen door kokosmelk. Dat vind ik zo lekker in een curry waar ook tomaat in zit.

  12. Hoi hoi,
    Ik vroeg mij af wat ik voor vervanging van de havermelk kan gebruiken, aangezien deze nergens in de buurt te verkrijgen is.

    Groetjes Kelly

  13. Ik heb erg genoten van dit gerecht en ook gemerkt dat de curry erg geschikt is om in te vriezen. De smaken en structuren van de curry blijven goed behouden bij invriezen. Ik heb er op die manier 3 keer (echt grote porties) van gegeten. Op die manier is het een fijn gerecht om snel te eten, want de couscous en het rozijnen-kokosmengsel zijn ook zo klaar.
    Is er nog een andere naam voor dit mengsel eigenlijk? Ik vind het trouwens lekkerder om de amandel zonder olie te roosteren en later de rozijnen en kokos pas toe te voegen. Rozijnen kunnen ook bij het wellen bij de couscous gevoegd worden, dan wellen de rozijnen zelf ook.

  14. Net gemaakt en was heerlijk! T is voor 4 personen. Ik heb nog wat verse koriander toegevoegd, wat extra kurkuma en koriander, bedankt voor dit inspirerende recept!

  15. Vanavond gemaakt. Superlekker! Ik heb er wat extra specerijen ingedaan (komijn, kurkuma, gember en cayennepeper). Inderdaad ook wat arrowroot om de boel net iets dikker te maken. En wat is die topping van amandelschaaf met rozijnen en kokos heerlijk! Dit wordt een blijvertje bij ons thuis en ik ga zeker proberen hem bij mij in het bedrijf een keer als special vega op het bord te krijgen (ik ben kok in een eetcafe). Dank je wel voor dit lekkere recept.

  16. Dit recept is ondertussen echt een favoriet van mij gewonnen. Heb het voor meerdere andere mensen gemaakt en bij hen viel het ook allemaal erg in de smaak! De tomaten kun je trouwens ook vervangen door een blikje tomatenblokjes.

  17. Getest en goedgekeurd door mezelf (vegetariër sinds veeele jaren) en 8 carnivoren! Ik heb er seitan bij gegeven en rijst ipv couscous. Dankje voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>