Pastasalade met zelfgemaakte pesto

pastasalade3

Zodra de zon begint te schijnen, krijgen wij zin in salades. Allerlei soorten salades zijn hier geliefd, maar een pastasalade heeft altijd net een beetje voorkeur. Dit keer leefden we ons uit op eigenlijk heel eenvoudig gerecht: een pastasalade met zelfgemaakte pesto. We hadden al wel eens pesto gemaakt, maar die was toen niet zó goed gelukt als deze. Want oeeeeh, wat is dit lekker.

In het BeterBio pakket van deze week zaten courgettes, aubergines en rucola. Dan weet je wel hoe laat het is. Lekker groenten grillen, pesto maken, pasta koken en serveren op/met rucola. Het kan zo simpel zijn!

Wat heb je nodig voor 2 porties pastasalade?

2 porties pasta (ongeveer 75 gram per persoon)
1 courgette
1 aubergine
een paar cherrytomaatjes
2 handjes rucola
olijfolie
Italiaanse kruiden, peper en zout
optioneel: zongedroogde tomaatjes en pijnboompitjes

pastasalade1

Wat heb je nodig voor de pesto?

2 cups (90 gram) basilicumblaadjes
1/2 cup (70 gram) pijnboompitjes
1 teentje knoflook
een scheutje olijfolie (mild)
2 eetlepels citroensap (vers!)
een snufje zout
optioneel: 2 eetlepels edelgistvlokken (dit geeft de pesto een beetje een kazige smaak)

Wat moet je doen?

Laten we eerst de pesto maken:

1. Doe de basilicum, pijnboompitjes en knoflook in je keukenmachine en laat eventjes draaien.
2. Voeg nu een scheut olijfolie, citroensap, een snufje zout en eventueel edelgistvlokken toe en laat de machine nog eventjes draaien. Als je merkt dat de pesto wat dik blijft – vooral wanneer je edelgistvlokken gebruikt – voeg je wat extra olijfolie toe.

Nu gaan we de pastasalade maken:

1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Snijd de aubergine en courgette in dunne plakjes en leg op je grillpan. Gebruik een beetje olijfolie en voeg wat Italiaanse kruiden en peper toe.
3. Giet de pasta af en spoel om met koud water. Laat goed uitlekken.
4. Roer een flinke eetlepel van de pesto door de pasta en schep goed door, zodat het goed gemengd wordt.
5. Leg de rucola op diepe borden, schep daarop de pasta-pesto en serveer met de gegrilde groenten en eventueel; pijnboompitjes, nog een beetje pesto, zongedroogde tomaatjes en wat extra rucola.

pastasalade2

Tip: als je het te duur vindt om met pijnboompitjes te werken (wat we ons kunnen voorstellen, want ze zijn prijzig) dan kun je ook prima walnoten gebruiken om de pesto te maken.

Dit recept is echt enorm simpel en het kan gewoon niet fout gaan. Wij vinden het ideaal om een pastasalade mee te nemen naar ons werk. Je kunt het in grote hoeveelheden maken, wanneer je eters hebt of wanneer je voor twee dagen een lunch klaar wilt hebben staan.

We zijn heel benieuwd wat jullie van het recept – en dan met name van de zelfgemaakte pesto – vinden! Zijn jullie ook zo gek op pastasalades? Laat je het ons weten als je het hebt geprobeerd? Dit kan door ons een foto te tweeten (@degroenemeisjes) of door ons te taggen op Instagram (@merelgroenemeisjes en @jamiegroenemeisjes) We vinden het ontzettend leuk om jullie creaties voorbij te zien komen! 

 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Pastasalade met zelfgemaakte pesto

  1. Ik vind het zo knap dat jullie altijd voor alles wel een geschikte vervanger hebben om het recept net zo te laten smaken als wanneer je wel dierlijke producten eet. Bij pesto kan ik me geloof ik echt niet laten verleiden tot het vervangen van de parmezaanse kaas. Ik leer zoveel over eten op jullie blog: edelgistvlokken? Nooit van gehoord.

  2. zelfgemaakte pesto is zo lekker! Ik koop het nooit meer in een potje! Lekkere andere pesto’s zijn: boerenkool, zongedroogde tomaten en knoflook. Of rucola, zongedroogde tomaten en knoflook. Ik vind pijnboompitten ook altijd te duur. En veel basilicum eigenlijk ook ;)

  3. Wauw, i love pastalsalades :D de pesto zoals als jullie m beschrijven is mijn favoriet maar met rucola of spinazie en ongezouten cashewnoten issie ook niet verkeerd. En voor de afwisseling vind ik sperziebonen altijd een lekkere toevoeging.

  4. Heerlijk ziet deze pastasalade eruit. Ik ben ook erg benieuwd naar de pesto, maar hoe werkt dat met een cup?! Ik heb echt geen idee. Ik hoor het graag. Alvast bedankt!

  5. Pijnboompitjes vervangen door zonnebloempitten kan qua textuur ook goed. Smaak is natuurlijk wel wat minder uitgesproken, maar er zitten zo te zien genoeg andere smaakmakers in de pesto. Ziet er heerlijk uit!

  6. Hoi, ziet er weer prachtig en lekker uit allemaal! Ik vraag me af of 90 gram basilicum wel klopt omdat het dan wel erg duur wordt bij elkaar. Ik koop meestal basilicum in verpakking bij Albert Heijn en dan betaal je 1,49 € voor 15 gram. Bij de Lidl en Aldi (helaas niet in de buurt :/ )heb je relatief goedkope basilicum plantjes voor 99 eurocent, maar dan heb je er denk ik ook wel wat nodig bij elkaar. Gebruiken jullie ook de steeltjes of enkel de blaadjes? Ik hoor graag van jullie, want ik krijg erg veel trek van dit lekkere recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>