Pumpkin Cookies

cookie2

Ja, of gewoon pompoenkoekjes natuurlijk. Ik bakte ze gisteren, op een herfstige zondagmiddag. Dat vond ik wel toepasselijk. Dit recept is ongelooflijk simpel en je hebt niet heel veel nodig, dus misschien heb jij de eerste de beste druilerige middag of avond ook wel zin om de keuken in te duiken.

Ik heb het recept niet zelf bedacht, maar gevonden op Pinterest. Hoewel ik Pinterest eigenlijk beter (als in: effectiever) zou moeten gebruiken, blijf ik het een geweldige en onuitputtelijke bron van kook-en bakinspiratie  vinden. Zo had ik een pakje pompoenpuree staan en ik vroeg mij af wat ik daar eens mee zou maken. Ik zocht net zo lang door tot ik een recept had gevonden waarvoor ik alle ingrediënten al in huis had. Want door de regen naar de supermarkt gaan was gistermiddag even geen optie voor mij. (lees: ik liep nog in pyjama door het huis)

Zoals ik al zei: je hebt niet veel nodig voor deze cookies.  Nu had ik dus een pak pompoenpuree staan, dat ik had meegenomen uit New York. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon pompoen koken of roosteren en pureren – iets meer werk, maar net zo makkelijk en ook nog eens een stuk goedkoper. (voor een pakje pompoenpuree betaalde ik namelijk 4 dollar. Tja, iets met altijd alles willen hebben wat Amerikaanse bloggers ook hebben.)

Verwacht geen knapperige, crunchy cookies. Dit zijn zachte koekjes op basis van speltmeel en havermout. In plaats van verschillende ronde koekjes zou je ook 1 grote koek kunnen maken en daar stukjes van snijden. Wat jij maar lekker vindt! Mij lijken het ideale cookies om mee naar mijn werk te nemen als tussendoortje. (als ik ze niet al in de trein naar Haarlem heb opgegeten)

Voordat we beginnen nog een drietal opmerkingen:

1. Ik heb zelf pumpkin pie spices gemaakt door 3 specerijen (kaneel, gember, nootmuskaat) door elkaar te mixen. In Amerika verkopen ze pumpkin spices gewoon kant en klaar in een potje, maar hier in Nederland zie ik het eigenlijk nergens. Zelf mixen is net zo makkelijk. Heb jij geen zin om voor dit recept 3 verschillende kruiden in huis te halen? Ik denk dat alleen kaneel (wat bijna iedereen wel in huis heeft,) ook al lekker is.
2. Je kunt dit recept zo goedkoop of zo duur als je wilt maken. Je kunt een ‘speciaal’ meelsoort gebruiken of gewoon voor goedkoop meel gaan. Je kunt allerlei suikersoorten kiezen (rietsuiker is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan kokossuiker,) en ook kun je zelf bepalen welke olie je gebruikt – denk aan bijvoorbeeld zonnebloemolie (goedkoop) of kokosolie (duurder.)
3. Ik werk met Amerikaanse cupmaten. Dit zijn heel handige ‘pannetjes’ die je bijvoorbeeld bij Dille&Kamille kunt kopen. Gebruik jij geen cupmaten? Gebruik dan een ‘cups to grams converter’ via Google.

Goed, daar gaan we dan eindelijk!

cookie1

Wat heb je nodig? 

3/4 cup speltmeel (of ander meel)
1/2 cup gemalen havervlokken of speltvlokken (of gewoon havermout)
1/4 cup suiker (naar keuze, maar wel een droge suiker)
1/2 theelepel bakpoeder
een snufje zout
1/2 cup pompoenpuree
1,5 eetlepel plantaardige olie (bijv kokosolie)
1/4 cup maple syrup
1/4 cup stukjes pure chocolade (of chocolate drops)

voor de pumpkin pie spices:
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaatpoeder
1/4 theelepel gemberpoeder

Wat ga je doen? 

– Verwarm je oven voor op 180 graden – 

1. Mix in een kom de droge ingrediënten: meel, havervlokken, suiker, bakpoeder, zout en de kruidenmix. Schep goed door, zodat alles is gemengd.
2. Mix in een andere kom: de pompoenpuree, maple syrup en de olie. Roer goed door.
3. Voeg nu de droge ingrediënten bij de vochtige ingrediënten en schep rustig door. Let op: niet met een mixer en ook vooral niet te snel. Gewoon rustig scheppen met, het liefst, een houten lepel, tot alles is gemengd.
4. Bekleed de bakplaat van je oven met bakpapier en schep hier hoopjes beslag op. Druk er wat stukjes chocolade in. (je kunt de chocolade ook al door het beslag mixen, als je dat makkelijker vindt) Maak de hoopjes een beetje plat, tot cookies.
5. Schuif voor 12 minuten in de oven en laat daarna eerst volledig afkoelen op een koude ondergrond. (heel belangrijk, omdat de koekjes anders gemakkelijk uit elkaar kunnen vallen.

Het is dus echt een kwestie van mix en de oven inschuiven. Kind kan de was doen. Natuurlijk is het iets meer werk als je de pompoen moet pureren, maar alsnog kun je in een half uur koekjes op tafel hebben staan. En lekker dat ze zijn! Pompoen met specerijen en maple syrup… en dan natuurlijk stukjes gesmolten chocolade… herfstiger wordt het niet!

Meer pompoeninspiratie nodig? Wat denk je van pompoensoep met cantharellen? Of pompoenbrownies? Pompoenen zijn awesome. Serieus.

We zijn heel benieuwd wie van jullie deze koekjes gaan uitproberen! Laat je het ons weten door een foto van het eindresultaat met ons te delen? Dit kun je doen via Instagram (#degroenemeisjes) of Twitter (@degroenemeisjes) Alvast bedankt! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

36 gedachten over “Pumpkin Cookies

  1. Het verbaasd me iedere keer weer wat je allemaal met pompoen kunt doen! Ik heb laatst een voorraadje pompoenpurree gemaakt (hoe toevallig), dus die ga ik waarschijnlijk snel weer uit de vriezer halen!

  2. Oh, yum! Ik maakte gisteren zelf pompoenpuree en bakte er al pompoenmuffins en ook pompoenkoekjes mee. Misschien maak ik morgen nog pompoenwafels. Hoera voor herfst en pompoenen!

  3. Oh die zien er lekker uit! Ik vind van die chewy koekjes juist heerlijk:) Ik had laatst pompoenmuffins gemaakt voor op m’n blog en toen heb ik zelf een pompoen geslacht en geroosterd, een stuk meer werk haha! Maar, ik snap de pompoenpuree uit een pakje wel…ik zou ‘m ook gekocht hebben! Ik ben ook het type dat-moet-ik-ook-hebben.
    Hele mooie foto’s trouwens! Heel mooi warm en herfstig:)

  4. Heerlijk werkje voor in de herfstvakantie en binnenkort hebben we een High-tea op mijn werk, kan ik alvast proeven of ze daarvoor geschikt zijn, lijkt me wel. Dank voor het uitproberen en het gezellige verhaal.
    Groet Leny

  5. Door de pompoenpuree kost het denk ik wel iets meer tijd maar het ziet er weer onwijs lekker uit en zeker een receptje om uit de proberen op een regenachtige dag :) Ik heb hem bij mijn favorieten staan :)

    1. Tegenwoordig verkoopt AH ook maple syrup! Je kan ook een ander vloeibaar zoetmiddel gebruiken zoals agavesiroop, dat zie je wat vaker in de normale supermarkt.

  6. Ja, klinkt lekker, maar toch echt graag gewoon in grammen graag! Anders meet ik me helemaal suf en iedereen heeft toch gewoon een weegschaal in de keuken? Ik word gek van al die cups.

    1. Cups zijn heel makkelijk om mee te werken, het gaat sneller dan alles afwegen. Je kunt die dingen op heel veel verschillende plekken kopen (o.a. Hema, Action, Xenos, Dille en Kamille, de grotere AH’s, bij Blokker vast ook), al vanaf 1 à 2 euro. Dat scheelt jou en/of de Groene Meisjes omrekenen.

  7. Wat zien de koekjes er HEERLIJK uit! Als natuurvoedingsadviseur zou ik gewoon lekker een verse pompoen gebruiken. De pompoen een kwartier in de oven op 180 graden en je snijdt hem zo door! Ik ga jullie recept zeker eens uit proberen.
    Liefs,
    Eva

  8. Deze lijken me heerlijk! Er staan 3 pompoenen in de schuur te wachten tot ze gebruikt kunnen worden. Ik ben ZO blij dat het pompoenseizoen weer is aangebroken, heeeeeeeerlijk ! :D

  9. Ik heb ze vandaag gebakken en bij een aantal ook wat stukjes pecan toegevoegd. Ik heb lekker lui diepvriesstukjes pompoen gebruikt. Ze zijn erg lekker geworden en lekker herfstig ook.

    1. Goed dat je het zegt, want ik heb last-minute wat walnoten toegevoegd en dat was ook erg lekker. Volgende keer doe ik pecannoten!

  10. Ik heb net de koekjes gebakken en ze zijn behoorlijk zoet! Pompoen is natuurlijk ook al zoet van zichzelf, dus de volgende keer zal ik er minder suiker/siroop in doen. Ik ga ook eens proberen om het met fijn geraspte appel te maken, dit is al moes als je het goed fijn raspt. Of met abrikozenmoes van gedroogde en geweekte abrikozen. Mogelijkheden genoeg dus, leuk hoor, dank jullie wel.

  11. Van Zonnatura heb je tegenwoordig pompoenspread in een potje. Dat heb ik laatst gebruikt voor het maken van dit soort koekjes. Smaaktje ook erg lekker en was prima te gebruiken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *