Recept: Baked Oats

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het ontbijt is onze favoriete maaltijd, maar echt: by far. Daarbij komt dat havermout al sinds lange tijd onze grootste ontbijtliefde is. Waarom ook niet? Het is gezond, makkelijk te maken en waanzinnig lekker. We maken er graag pap mee, maar ook overnight oats, koekjes, muffins… en nu ook ‘baked oats.’ We kwamen een soortgelijk ontbijt tegen op Instagram en we moesten.het.proberen. Vandaag laten we je zien hoe je dit ongelooflijk lekkere ontbijtje kan maken. Kijk je mee?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig?

 • 3/4 cup havermout
 • 1/4 cup gemalen havermout (doe de havermout in je keukenmachine en laat draaien tot het meel is geworden)
 • 1 theelepel kaneel ( een mix van kaneel en speculaaskruiden is ook erg lekker)
 • 1/2 theelepel bakpoeder (ik gebruik wijnsteenzuur bakpoeder van de biowinkel)
 • 1 grote biologische appel
 • 1/2 cup noten: ik gebruikte bijvoorbeeld paranoten. Zorg dat het ongebakken en ongezouten noten zijn
 • 1 en 1/4 cup amandeldrink (ik gebruik die van Provamel)
 • Op gevoel: rozijnen en eventueel gojibessen
 • Op gevoel en optioneel: kokossuiker. Proef tussendoor of je het mengsel al zoet genoeg vindt!

 

Wat moet je doen?

– Verwarm je oven voor op 180 graden –

1. Schil de appel. Nee, dat hoeft eigenlijk niet bij een biologische appel, maar voor in dit recept vind ik het toch wat lekkerder zonder schil. Snijd de appel in partjes.
2. Hak de noten in stukjes en leg een paar partjes appel, wat rozijnen en wat nootjes apart voor de garnering.
3. Mix (met een garde of een grote lepel) alle ingrediënten (droog en vochtig) in een grote kom goed door elkaar. Het geheel moet goed gemengd zijn.
4. Schep het mengsel in  de bakvorm en strijk een beetje glad.
5. Versier de bovenkant met wat appelpartjes, rozijnen en noten. Maak het geheel af door er nog wat kaneel overheen te strooien.
6. Schuif de schaal voor 45 minuten in de oven.

Het kost eventjes wat tijd, met name om te wachten. Dit is dus geen “ik heb haast en moet naar mijn werk ontbijt.” Dit is een echt vakantie- en weekendontbijt. Taking it easy. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De ovenschaal (in hartjesvorm!) en de theedoek met appeltjes komen van Flying Tiger. Een te gekke winkel met heel veel fijne kookspulletjes. De pannenlappen kregen we van Nikki en zijn gehaakt. Bij het bakken gebruiken wij cup-maatschepjes. Deze zijn onder andere te koop bij Albert Heijn, Xenos en Dille en Kamille. Wanneer je niet met deze maatjes werkt, kan je via een Converter op Google de cups omrekenen naar grammen.
De inspiratie voor dit recept vond ik met name op het blog Oh She Glows.

Bekijk ook deze video waarin we je laten zien hoe je baked oats kunt maken:

(klik hier als je de video niet kunt zien.)

Enjoy your lovely breakfast!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

90 gedachten over “Recept: Baked Oats

 1. Yumm, dat ziet er lekker uit. Op de blog van ‘O She Glows’ staat ook een heel lekker baked oatmeal recept met zoete aardappelen erin verwerkt. Die is ontzettend lekker en op dit moment nog favoriet bij mij. Maar ik ga jullie versie ook zeker proberen.

 2. Het ziet er inderdaad uit als appeltaart. Helaas heb ik te weinig tijd om het nu meteen te maken als ontbijt maar ik zie het wel zitten om het als taart te maken. Mijn moeder heeft een appelboom waar nu de appels weer vanaf komen dus ik maak deze tijd altijd veel lekkere dingen met appels.

 3. Oh dat lijkt me echt heerlijk! Ik eet standaard iedere dag hetzelfde ontbijt en daar ben ik nu wel een beetje op uitgekeken. Ik denk dat ik dit maar eens uit ga proberen.

  1. Kan je wel gewoon proberen hoor. Ik heb alleen het idee dat het wat meer een taartje wordt doordat je een deel meel en bakpoeder gebruikt. Sowieso zal het lekker worden hoor!

 4. Ik doe dit regelmatig ! Je kan ook een hele set maken en dan een deel invriezen, de nacht van te voren uit de vriezer en je ontbijt is klaar :) als je googelt of op pinterest zoekt naar baked oats kom je veel recepten tegen ! Chocolatecoveredkatie heeft ook veel recepten ! Heeeerlijk

  1. Ook een goed idee! Maar maak je het dan wel weer warm? Want ik vind het juist zo lekker dat dit hartstikke heet uit de oven komt!

   1. Warm is inderdaad erg lekker, maar op kamertemperatuur is het ook prima te doen hoor ! Meestal zet ik een portie in de oven, stel ik hem in op 10min-175C en dan laat ik de hond even snel uit, dan haal ik ze eruit (meestal al voor de tien minuten om zijn) en dan is de ‘kou’ er een beetje af. Mjummie !

 5. Hier heb ik nu écht zin in. Het ziet er zo lekker uit. Ik krijg er zo’n warm knuffelig wintergevoel bij! Ik heb alleen nooit zin om veel moeite voor m’n ontbijt te doen, maar ik wil het sowieso proberen nomnom. Snel onder de favorieten zetten, thanks!

 6. Superlekker! Meestal maak ik het zondag klaar voor een aantal dagen. ’s Ochtends opwarmen met wat melk in de magnetron. Mijn favoriet: blueberry banana baked oatmeal van budgetbytes.com

 7. Zit momenteel aan de baked oats! Jammie wat is dat lekker!!
  Het is dat het zoveel tijd kost anders zou ik het vaker eten ;)
  Maar voor in het weekend is het prima te doen!

 8. Het ziet er fantastisch uit! Ik ga het ook eens uitproberen.
  Maar waar kun je deze rode hartjes bakvorm kopen?
  En hoeveel liter inhoud moet een bakvorm bevatten voor dit recept?

 9. Ziet er lekker uit, net zo lekker als de ontbijtmuffins? Daar ben ik aan verslaafd!
  Is het een rare vraag als ik vraag hoeveel gram is een 1/2 ,1/4, 3/4 cup?
  Ik ben nl niet zo’n keukenprinces.

  1. Weet de afmeting niet en staat er ook niet op. Je kan hier met 2 personen van eten, maar een grote eter kan dit ook in z’n eentje op!

 10. Baked oats in de oven, intussen hardgelopen en dan lekker opgegeten! Topgerecht.
  Binnenkort eens met dadels en vijgen proberen , zonder suiker.

 11. […] Pure luxe dit: baked oats. Alsof je een appeltaartje eet, maar dan als ontbijt. Het is geen taart, maar het komt wel dicht in de buurt. Havermout uit de oven. Mega gezond en ook nog eens heel simpel om te maken. Je moet er misschien even iets vroeger voor uit bed, want het moet even in de oven. Geloof ons maar; dat heb je er graag voor over als je straks proeft hoe ontzettend lekker dit ontbijtgerecht is. Je kan zelf variëren met de vulling. Wij gebruikten hier appel, rozijnen, peer, het bekende herfstwerk. Maar natuurlijk kan het ook met ander fruit, met noten, met gedroogd fruit of met zaden en pitten. Het recept vind je hier. […]

 12. Ik heb het nu al een paar keer gemaakt en als ik mij aan de bovenstaande hoeveelheden hou heb ik te veel voor mij alleen. Wat ik doe is ik maak het zoals boven beschreven en verdeel het mengsel in 2 porties.
  1 bakje zet ik afgedekt in de koelkast tot de volgende ochtend en dat gaat heel goed.
  Het blijft even lekker en is niet dikker of zo.
  En je bent ’s ochtends sneller klaar.

 13. Zalig! Dit staat terecht bij ontbijt en toetjes, want het is het allebei. Deze komt zeker in mijn ‘geslaagde recepten map’ om vaker te maken. Zin om het nog eens te maken met een bol vanille ijs en misschien wat crunchy homemade granola. Bedankt voor de handige tips over in het voren maken, ideaal.

 14. Hoihoi,

  Ik vroeg me af of jullie ook wel eens hartig ontbijten, en zo ja, wat dan? Ik wil namelijk iets minderen met mijn suikerinname, blijkt toch wel heel veel te zijn. Omdat in andere landen bijna geen zoet bij het ontbijt wordt gegeten, leek me dit iets om over na te denken.. Dus bij deze!

  Bedankt!

 15. O wauw! Wat is dit heerlijk! Echt een perfect zondagontbijtje! Ik heb het vanochtend gemaakt en wauw. Ik wil het nog een keer. Superlekker, gezond, en vegan!! I love it. Wil jullie graag bedanken voor dit geweldige recept. Een klein vraagje nog; is dit een portie voor 1 of 2 personen? Ik heb het namelijk zo goed als in m’n eentje opgegeten… Hihi :)
  Liefs,
  Maaike

  1. Fijn dat het zo lekker was! Ik eet het soms ook in mn eentje op, hihi! Maar eigenlijk is het een 2 persoons portie :)

   1. Oke, dankjewel! Haha, gelukkig ben ik niet de enige. Ik heb gewoon eeuwig honger.. Denk dan altijd ook dan eet ik wel een kleine lunch, maar ja, toen had ik zin in een dikke vette tosti banaan-pindakaas.. Ach. Ik leef de leven tenminste.
    PS. Ik vind jullie blog echt supertof, en door jullie ben ik vaker vegan gaan eten! Wist niet dat het zo makkelijk kon. Eet wel altijd vegetarisch :)

 16. Vandaag maar eens gemaakt, vond n.l. in de kringloopwinkel waar ik werk net zulke schaaltjes! Erg lekker, wel veel (2 schaaltjes vol) dus ik warm morgen het 2e schaaltje maar op. Bijzonder dat het niet vastplakt, zonder in te vetten. Ik heb walnoten genomen er in.

 17. OMG dit ziet er echt té lekker uit. Ik ga het gauw eens proberen te maken.. Wel 1 vraagje. Is amandeldrink hetzelfde als amandel melk? :P Ik ben een leek…

   1. Ah zo! Bedankt voor de info. Ik ga het vanavond maken hopelijk kan ik mijn ouders (met name mijn vader) overtuigen dat super gezond ook super lekker kan zijn :)

 18. Lol ik zie in de reacties pas dat het een tweepersoons portie is. Ik heb nu dus ipv een tweepersoons een vierpersoons portie in de oven staan :P

  Ik had maar 1 appel dus ik heb er een appel en een peer door gedaan. Ipv kokossuiker heb ik er ahornsiroop door gedaan nog wat pecannootjes en bovenop wat cacao en kaneel gestrooid. Het ruikt al super lekker in huis, ik ben benieuwd :D

  (Helaas was de soyamelk op dus heb ik er gewone melk door gedaan :( )

 19. Goedeavond,

  Mag ik jou vragen wat de afmeting is van jou super leuke hartjes ovenschaal, ik ben namelijk nog opzoek naar zon makkelijk schaaltje voor 1 persoon en lekker voor alle havermoutjes.
  Zag dat hij van flying Tiger was maar online kan daar niet shoppen haha…

  Liefs Simone

 20. In de oven as we speak! Perfect zondag-familie-ontbijt recept!
  Het idee van ‘appeltaart’ voor ontbijt sprak de kinders enorm aan ? Ik heb ipv kaneel homemade pumpkinspice kruiden gebruikt en een beetje maple syrup toegevoegd – het ruikt hier inmiddels zoooo lekker! ?
  Fijne zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *