Spicy Vietnamese Salad

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je denkt misschien: waarom een vork? Nou, De Groene Meisjes vinden eten met stokjes heel sophisticated, maar ook heel erg onhandig. Vandaar.

Vorige week hielden we een winactie op De Groene Meisje. Je kon een set met hennepzaadoliën winnen als je een origineel recept instuurde. Nynke won de set met het recept voor een Vietnamese salade. Mmm, we kregen meteen zin om de salade zelf te gaan maken! We pasten het recept enigzins aan en gebruikten geen hennepzaadolie. Huh? Waarom niet? Omdat Nynke ons vertelde dat je heel lekker een dressing kon maken met Mirin(te koop bij oa de biowinkel en de toko) en dat wilden we al heel lang een keer proberen. Mirin en olie samen wordt misschien wat teveel van het goede, dus vandaar dat we nu voor iets anders kozen. Het werd HEERLIJK. Zo zomers en fris, dit moeten jullie een keer proberen!

Wat heb je nodig voor twee kommen maaltijdsalade?

* Sla. Bijvoorbeeld botersla of Romeinse sla.
* 1 rode paprika
* 1 flink bosuitje
* 2 roma tomaten
* 2 handjes taugé
* 2 nestjes mihoen
* een handje verse koriander, fijngesneden
* mirin (3 eetlepels)
* chiivlokken (1 eetlepel)
* kokossuiker naar smaak (of een ander zoetmiddel)
* 1 limoen
* 50 gram cashewnoten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat moet je doen? Het is heel simel, no worries!

1. Wok de taugé eventjes heel kort met een scheutje tamari (of soyasaus,) zodat de taugé niet meer rauw is.
2. Was en snijd de sla. Snijd de bosui, tomaat en paprika in stukjes en/of reepjes.
3. Kook de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
4. Meng in een kommetje: de mirin, de chilivlokken, de koriander, een halve uitgeperste limoen en de kokossuiker. Roer goed door en proef of je de dressing zo lekker vindt. Vind je hem te pittig? Voeg wat limoen en kokossuiker toe. Vind je hem juist te flauw? Voeg dan wat chilivlokken toe.
5. Verdeel nu de sla, de fijngesneden groente en de mihoen over twee kommen. Giet de dressing over de salades.
6. Garneer af met cashewnoten, een partje limoen en wat blaadjes koriander.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wát een lekkere salade was dit. We hopen dat jullie er ook van gaan genieten en horen graag wat jullie ervan vonden! Nynke, dankjewel voor je inspiratie!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Spicy Vietnamese Salad

    1. :) Dankjewel! Het schaaltje heb ik gekocht bij Dun Yong, een grote Chinese supermarkt aan de Zeedijk in Amsterdam. In de kelder van de winkel hebben ze allemaal schaaltjes en ander serviesgoed. Op de bovenstede verdieping van de winkel vind je ook nog wat keukengoodies en een restaurantje waar je soep kan eten. En verder is de winkel sowieso een grote aanrader, omdat je er allemaal leuke spulletjes kan krijgen. Zeker een keer gaan checken dus!

  1. Klinkt lekker, heerlijk zomers en fris ook! Ik ben benieuwd…

  2. Oh hmm deze lijkt mij ook heerlijk! Vooral met de cashewnuts erbij:D

  3. Nu ben ik helemaal benieuwd naar “mirin” ?! Laatst ook al, en blij mee, de “tahin” aangeschaft uit een van jullie receptjes (hummus).

    1. mirin is, net als tahin, echt een heel handig basic om in je keukenkastjes te hebben staan! Doen dus!

  4. Ik dacht dat ik misschien rijstwijnazijn zou kunnen gebruiken i.p.v. de mirin. Wat denk je?
    En is die eetlepel chilivlokken geen vergissing, en zou het misschien theelepeltje moeten zijn? Zelfs dat lijkt me nogal veel voor twee kommen salade?

    1. Nee hoor, lekker spicy! De limoen neutraliseert het geheel enorm.

      1. OK, I’ll take your word for it! Maar ik zal toch maar met een theelepeltje beginnen en langzaam, beetje bij beetje, naar een eetlepel toewerken. En vooral zorgen dat ik voldoende limoenen in huis heb om hun neutraliseer-werk te verrichten! ;)

  5. Dit gerecht gegeten in PhoViet, Vanwesenbekestraat 44 (de ‘Chinese straat’) in Antwerpen. Behalve dat halve pindanoten én schijfjes radijs gebruikten. Inderdaad kei én keilekker. En makkelijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *