Vegan BBQ

Wat leg je als vegan op de barbecue? We gingen met 2 vegan vleesvervangers: falafelballetjes en couscousburgers aan de slag. Probeer onze recepten en tips voor Couscousburger met avocado / guacamole, gegrilde maïskolven, gevulde gegrilde paprika en een dessert van gegrilde ananas.
tivall4

Een onderwerp waar we gedurende deze zomermaanden veel vragen over krijgen is vegan barbecuen. Wat leg je als vegan op de barbecue? Iedereen die vega(n) eet, of een allergie heeft en daardoor anders moet eten, kent het wel: bij de meeste barbecuefeestjes is weinig te vinden dat bij jouw eetpatroon past. Onze oplossing? We nemen gewoon zelf iets mee! En reken maar dat niet alleen jij dit lekker vindt. Voordat je het weet zit iedereen gezellig mee te eten!

Van Tivall mochten we aan de slag met een lekker grillrecept. We kochten twee vegan vleesvervangers: falafelballetjes en couscousburgers. Omdat het ons zo leuk leek om ook eens een recept van jou te maken en jou daarmee in het zonnetje te zetten, vroegen we op Facebook twee dingen. Ten eerste: zullen we iets met de falafelballetjes of met de couscousburgers maken? En: wat is jouw favoriete recept voor bij of op de barbecue? Er kwamen ontzettend veel leuke reacties binnen! Het scheelde niet veel, maar de meeste stemmen gingen uiteindelijk naar de couscousburgers, dus daar gingen we mee aan de slag. En de recepten die jullie met ons deelden klonken allemaal even lekker.

Paulien begon over een lekker recept van AH voor maïskolven op de BBQ. Dat bracht ons op het idee om weer eens mais te grillen. Vaak wordt mais natuurlijk gegeten met kruidenboter op, wat heel lekker is, maar helaas niet vegan. (tenzij je vegan margarine gebruikt, maar daar zijn we geen heel grote fans van) Dus gebruikten we geurloze kokosolie die we een beetje op smaak brachten met kruiden en limoen. Erg lekker ook!

Onder het berichtje van Roos ontstond een complete uitwisseling van tips. Roos kwam namelijk met een foto van hoe zij de couscousburgers van Tivall het liefste at: op een maisboterham met avocado, spinazie en een vegan blue ‘cheese’ dressing. Dit zag er zó goed uit. Maar helaas is de dressing vrij moeilijk te vinden (Roos nam een flesje mee uit Praag, vandaar) Maakt niet uit, ook zonder de dressing klonk dit als een erg goed idee.

Vervolgens begon Malu over een gepofte zoete aardappel (kun je ook heel makkelijk maken op de barbecue, in folie) met guacamole en even later kwam Ingrid met een gevulde puntpaprika met witte rijst, jalapeno en koriander. Toen wisten we: het wordt een barbecue met een Mexicaans tintje. Wat een vrolijke kleurenboel op tafel! Persoonlijk konden wij niet wachten om aan te vallen.

Hoewel het allemaal ontzettend eenvoudige recepten zijn, zullen we hieronder even kort behandelen hoe we alles hebben gemaakt:

tivall5 tivall1

Couscousburger met avocado (of guacamole)

Wat heb je nodig?

2 boterhammen (Roos koos voor maisbrood, wij hadden nog speltbrood in huis)
een handje verse bladspinazie
2 couscousburgers van Tivall
1 avocado
limoensap, wat kruiden

Wat ga je doen?

1. Grill de couscousburgers op de barbecue of op een grillpan. Dit duurt voor beide kanten van de burger maar een paar minuutjes.
2. Beleg een boterham met spinazie, de gegrilde couscousburger, partjes avocado, wat limoensap en kruiden.
3. Of maak een snelle guacamole door 1 avocado, het sap van een halve limoen en wat kruiden te blenden/mixen tot een mooie gladde massa. (zelf vonden wij de versie met guacamole nóg lekkerder dan die met partjes avocado)

tivall3

Gegrilde maïskolven

Wat heb je nodig?

2 maïskolven
geurloze kokosolie
sap van een halve limoen
chilipoeder (zoveel als je wilt)

Wat ga je doen?

1. Als je verse (rauwe) maïskolven gebruikt, kook je ze eerst zo’n 15 minuten in een pannetje.
2. Snijd na het koken de maïskolven in 3 stukjes. Deze ‘bites’ eten iets makkelijker dan een hele maïskolf. Daarbij komt dat het gerecht op deze manier makkelijker te delen is met anderen. Sharing is caring!
3. Smeer de stukken mais in met de olie en leg ze op de grill. Bewaar een beetje van de olie als je ook gegrilde paprika’s gaat maken. (zie recept hieronder)
4. Grill de mais totdat er mooie markeringen op de mais verschijnen.

tivall2

Gevulde gegrilde paprika

* Wij maakten 1 gevulde paprika, maar uiteraard kun je er meer maken als je met meer mensen eet

Wat heb je nodig?

1 paprika
50 gram rijst
1/2 jalapeno peper
een restje van de limoen-chili olie (zie recept hierboven)
wat verse koriander blaadjes

Wat ga je doen?

1. Halveer de paprika en haal de zaadjes eruit. Leg de beide helften op de grill.
2. Grill de helften van de paprika aan beide kanten goed. De paprika moet lekker zoet gaan ruiken, zachter worden en grillmarkeringen krijgen – dan weet je dat het goed zit!
3. Kook ondertussen wat (snelkook) rijst en laat de rijst vervolgens een klein beetje afkoelen. (maar niet helemaal, het is wel lekker als het nog een beetje warm is)
4. Roer een lepel van de limoen-chili olie door de rijst, snijd een halve jalapeno peper in heel kleine stukjes en schep deze ook door de rijst.
5. Vul de helften van de paprika met de rijst en serveer met verse koriander.

Stuk voor stuk super eenvoudige recepten, maar zó lekker! En de couscousburger, wat vonden we daarvan? Die is helemaal goedgekeurd! Lekker stevig, smaakvol en goed gekruid. Perfect voor op de barbecue of grill!

Dessert met gegrilde ananas

Voordat we het vergeten! Dit recept van Marie-Louise hebben we (uit tijdgebrek) niet gemaakt, maar het klinkt zó goed dat we dit zeker weten voor een volgend barbecuefeestje in gedachten houden:

“Ananas in schijven van zo’n 1,5 cm snijden en inwrijven met wat kaneel of koekkruiden en wat milde olijfolie. Op de BBQ goudbruin roosteren. Op je bord de schil eraf snijden en opeten met wat vanille soja-ijs.” (Marie-Louise maakt dit gerecht maar verzekerde ons ervan dat het met iets anders ook heel lekker zou zijn, dus kiezen wij voor vanille soja-ijs)

Ook op veggy365.com, een website waarop Tivall de lekkerste vega(n) recepten verzamelt, kwamen we nodige inspiratie tegen. Op deze site wordt iedere dag een lekker vegetarisch (of vegan) recept gedeeld – dat is een héleboel veggie inspiratie! Voor een volgende barbecue (of een ander etentje,) hoeft dus eigenlijk niemand zich nog zorgen te maken over de vraag ‘maar wat moet ik dan eten?’ Er zijn zoveel lekkere veggie gerechten te bedenken!

Tivall’s Grillcompetitie

We zouden jullie echt vaker naar recepten moeten vragen, want er komt zóveel creativiteit los! Vinden we echt te gek. Voor iedereen die een recept met ons heeft gedeeld, of voor wie dat nog niet heeft gedaan, maar wel een geweldige recept voor op of bij de barbecue in gedachten heeft: doe mee aan Tivall’s Grillcompetitie!

Hoe werkt het? Je gaat naar bbqpromotion.com en je laat je favoriete grillrecept achter. Vervolgens maak je kans op heel toffe prijzen, zoals een compleet verzorgde barbecue voor jou en 10 (!) vrienden of een geurloze Lotus grill! (krijgen wij een uitnodiging, als jij één van de prijzen wint? hihi)

Let op: je kunt nog meedoen tot eind juli, dus wacht niet te lang met het insturen van een goed recept!

Heel veel succes! En veel veggie barbecueplezier gewenst! Wat een heerlijk idee dat we nog zoveel zomerweken voor ons hebben liggen. Wij hebben genoeg recepten verzameld, dus er is nog veel te grillen voor ons ;) Dankjulliewel!

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Tivall –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

24 gedachten over “Vegan BBQ

  1. Wauw echt mega complimenten voor deze post! Echt super dat jullie zo veel moeite doen en een artikel toch zo persoonlijk houden terwijl het gesponsord/een advertentie (ik weet het verschil nooit zo goed) is!

    1. Wat lief dat je dat zegt! Voor ons is elke blogpost, gesponsord of niet, even belangrijk en dus steken we er net zoveel tijd in. Heel fijn dat het je opvalt :)

    1. Me too! en zo’n kruidenolie geeft er dan toch nog iets extra smaak aan. Lekker hoor!

    1. hihi, ja dat is een blijvertje wat mij betreft! Eerste keer dat we hem aten, maar echt erg goed!

  2. Ik heb van het weekend voor het eerst een banaan met (pure) chocola op de barbecue als toetje gelegd. Je kunt er ook nog wat rum overheen doen als je daar van houdt.

    Banaan insnijden, chocolade erin stoppen, inpakken in aluminium, ongeveer 15 minuten op de hete barbecue en dan als de chocola gesmolten is kun je de banaan uitlepelen. Ohhhh, zooo heerlijk!

      1. Net als appel met klokhuis ruit geboord en het gat vullen met een mengsel van kaneel met suiker. Yum!

    1. Zeker doen! die couscousburger is dus kant en klaar, dus het is een kwestie van grillen en klaar ben je. Ideaal! Ik vond hem erg lekker.

  3. Mmm wat lekker zeg! Tip: de couscousburgers zijn in de Bonus deze week! :)

    1. Heee, dat is een goede tip! kunnen we ze nog een keer eten deze week ;)

  4. Top!!!!! Nu weet ik wat ik zaterdag op de bbq eet! dankuw!!

    Groetjes Yvon

  5. Wow complimenten voor het artikel. Zo uitgebreid en wat lief om je lezers erbij te betrekken en expliciet te noemen.

    Bizar hoe jullie voor mij zijn veranderd in een ‘blog waarbij ik één keer in de zoveel weken even rond kijk’ naar ‘de blog die ik als één van de eerste bekijk in de ochtend’.

    En ik ben geeneens vegatarisch/ veganistisch. Al heb ik gister van Tivall een vega burger geprobeerd. Erg lekker. Misschien leuk om te vermelden in de post dat Dirk Tivall nu voor 99cent in de aanbieding heeft.

    1. OEEE! dat ziet er heel goed uit zeg! Leuk dat hij steeds meer vegan recepten deelt!

  6. Ziet er zo lekker uit!
    Ik ben op het moment aan het overstappen van vegetariër naar veganist en had toch wel schrik dat ik vooral kaas ging missen.
    Maar rondneuzen op jullie blog maakt het me 1000x zo gemakkelijker :D
    Dankjewel!

  7. […] seizoen zit. Dat kan natuurlijk niet. Hoewel ik afgelopen zomer geleerd heb dat een BBQ ook prima zonder vlees kan. Ik zelf eet nu ruim een jaar bijna geen vlees meer. Bijna. Heel af en toe doe ik een […]

  8. Met een Weber barbecue kan je echt enorm lekkere Couscous hamburgers bereiden. Bedankt voor de tips dankzij de Groenemeisjes heb ik een prachtig gerecht mogen bereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *