Vegan fastfood: Mexican chili met verse guacemole

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om wat inspiratie op te doen voor onze fastfood-serie kijken we graag naar wat Amerikaanse bloggers en Instagrammers eten. Ik zie vaak twee dingen eten: mac&(vegan)cheese en chili. Ik ben dol op beide! Nu is de Mexicaanse keuken mijn favoriet, dus we kozen nu eerst voor de chili met verse guacemole. Het is zomers, easy en snel te maken, dus fastfoodproof. Vaak hebben we met fastfood de associatie dat het ongezond is, maar dat is bij deze chili helemaal niet het geval! Wel is het een heel fast recept, dus ideaal voor mooi-weer-avonden.

Dit recept is voor twee grote porties chili mét guacemole. 

Wat heb je nodig?

1 ui (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (in ministukjes gesneden)
1 halve paprika
1/2 eetlepel komijn
1 halve eetlepel gedroogde koriander
1 halve eetlepel chilipoeder
1/4 theelepel chipotlepoeder (lastig te krijgen, soms kom je het bij een toko tegen, maar je kan het ook vervangen door cayennepoeder)
1/4 theelepel kaneel
1/4 theelepel oregano
1 blik kidneybonen (niet in saus!)
1 halve cup mais
1 blik (400 ml) gezeefde tomaten
zout naar smaak
verse koriander
zak tortilla chips naturel (liefst van de biowinkel)
2 avocado’s
1 halve citroen
1 theelepel knoflookzout (verkrijgbaar bij de toko)

Wat moet je doen?

1. Sauteer de ui voor ongeveer 8 minuten in een pan.
2. Voeg vervolgens alle kruiden, knoflook en de paprika (in blokjes gesneden) toe met een klein scheutje water.
3. Voeg na een minuut alle andere ingrediënten toe. Let op: de gezeefde tomaten moet je in de pan een beetje prakken.
4. Kook 10 minuten. (maak ondertussen de guacemole)
5. Schep op de borden en serveer met guacemole, verse koriander en tortillachips.

Hoe je de guacemole maakt:

1. Schil en ontpit de avocado’s en stop ze in de keukenmachine.
2. Pers een halve citroen uit boven de avocado’s en voeg 1 theelepel knoflookzout toe.
3. Laat de keukenmachine draaien totdat het een gladde massa is geworden.
4. Je houdt waarschijnlijk guacemole over. Lekker voor bij de borrel, met de tortillachipjes die je ook overhoudt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geniet ervan! En laat je het ons weten als je dit recept gaat maken, of gemaakt hebt?

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

52 gedachten over “Vegan fastfood: Mexican chili met verse guacemole

  1. ik lees nu al een tijdje fanatiek mee, maar door de verschillende heerlijke recepten ben ik weer veel meer vega(n) gaan eten , deze ziet er ook weer te jummie uit…

  2. Hier was ik heeeeeeel benieuwd naar vanaf het moment dat ik het op Instagram voorbij zag komen :D ik ben gek op avocado’s en koriander. Ik zou dat nooit zo snel bij de chili maken dus ik ga het snel een keertje uitproberen!

  3. Heeeeeeeeeeeeeeeeerlijk recept om buiten te eten in het zonnetje! En laat het nou net volgende week lekker weer worden! :D

  4. Superlekker! Dit ga ik zeker proberen. Toevallig heb ik gister best succesvol vegan mac&cheese gemaakt dus deze komt goed uit :) Hopelijk wordt het lekker weer van het weekend, lijkt me ideaal om dit buiten te eten!

  5. Bedankt voor dit makkelijke, snelle chili recept.
    En de eenvoudige guacamole ook: geen ui, tomaat of extra kruiden. Waarom zou je ook, die zitten al in de chili tenslotte!
    Hebben jullie bevroren mais gebruikt, of uit een blikje?

    1. Precies! In dit geval hebben we een potje bio-mais van de natuurwinkel gebruikt, maar zelf mais koken kan natuurlijk ook.

    2. In het recept staat gezeefde tomaten, maar in de bereiding staat dat je deze moet prakken. Ik neem aan dat er gepelde tomaten uit blik bedoeld worden ipv gezeefde tomaten? Dat is namelijk gewoon een gladde saus.

  6. Is één halve cup maïs 1/2 cup of 1 1/2 cup? Ziet er super lekker uit! Is guacemole een beetje te bewaren? In de zin van ’s avonds één portie eten, de andere de volgende dag als lunch voor school?

  7. in plaats van het knoflookzout heb ik de fair trade pepermix citrus knoflook gebruikt(gewoon bij de jumbo) en de chips heb ik vervangen door versgebakken maïsbrood, thanks voor het recept nom nom nom

  8. Toevallig vandaag op jullie site terechtgekomen en ik ben meteen aan een boodschappenlijstje begonnen om jullie heerlijke recepten te kunnen maken. Dat worden heel wat veganistische gerechten, de komende weken, in een niet-veganistische huishouden.

  9. Op zoek naar een suikervervanger voor gebak, kom ik op jullie leuke site terecht. En zodoende ook bij dit heerlijke recept. Ik ben verknocht aan Mexicaans eten en ga morgen direct ingrediënten halen om het uit te proberen. Om het (voor mijn gevoel ) nóg Mexicaanser te maken gebruik ik limoen ipv citroen in de guacomole. Bedankt dames!

  10. Al maanden is dit mijn favoriete recept. Ik heb het al zo vaak gemaakt, ook voor anderen. Suuuuper lekker en snel klaar! Dat wilde ik jullie eindelijk eens zeggen. Thanks!

  11. Wat een lekker recept! Gisteren gemaakt en zelfs onze kleine kinderen vonden t lekker! We hebben de chili en quacemole gewoon op tafel gezet en iedereen een bakje met tortillachips gegeven. Lekker lepelen, en smullen. Zeker een recept om vaker te gaan eten.

  12. dag lieve meisjes,
    wat een ontzettende lekkere dingen komen hier allemaal voorbij. Ik blijf maar pinnen op deze pagina….en krijg steeds meer trek. Ik stop ermee, ik ga naar bed! (Anders sta ik straks om kwart over 10 nog chili te maken……)

  13. Heerlijk en simpel, fantastische combi hier voor samengesteld gezin met 3 kinderen (pubers en peuter), gezin half vega, half vegan. Succesrecept wat betreft deze mama ;-) :-)

  14. Dit recept staat al een tijdje op de website maar ik heb ‘m pas net ontdekt. Gister gemaakt en heerlijk gegeten! Een chili peper er door als extra toevoeging, aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *