Vegan fastfood: Turkse pizza

In de reeks ‘Vegan fastfood’ maak ik ongezond junkfood vegan en gezond(er). Vandaag: Turkse pizza!
Blijer kon je mij al puber niet krijgen: een vette hap gerold in aluminiumfolie met een lading knoflooksaus erover. Sinds ik vegetarisch eet (nu bijna 3 jaar) heb ik de Turkse pizza altijd laten staan. Gelukkig kan ik nu toch weer genieten van deze “foute” hap! 

Ingrediënten voor 4 turkse pizza’s:

180 gram (spelt)meel
150 ml water

1 ui
2 kleine paprika’s
1 tomaat
2 grote handen peterselie
1 eetlepel tomatenpuree
1 rode peper (of minder als je niet van spicy houdt)
snufje zout
een doosje (150 gram) sojagehakt of sojasnippers
vulling: sla, komkommer, tomaat, rode ui etc.

1. Zeef het meel en mix met het water tot je een stevig deeg hebt. Maak een bal van het deeg en laat dit 20 minuten rusten.

2. Doe de ui, paprika, tomaat, peterselie, tomatenpuree, rode peper en zout in een goede blender of keukenmachine (of gebruik een staafmixer) tot je een saus hebt. Mix de saus met de sojasnippers.

3. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen. Rol elk stuk deeg uit tot een dunne ‘pannenkoek’.

4. Verhit een grote pan op het vuur en leg 1 pannenkoek in de pan (geen olie gebruiken!). Laat dit voor 1 minuut bakken en draai dan de pannenkoek om. Neem drie grote eetlepels saus en bestrijk dit op de pizza. Bak dit voor ongeveer 4 of 5 minuten totdat de saus warm is.

5. Haal de pizza uit de pan. Leg wat vulling (sla, tomaat etc.) in het midden van de pizza. Lekker met deze knoflooksaus en wat sambal! Rol de pizza op.

Eet smakelijk!

De vorige keer maakte ik een vegan ‘kapsalon.’ Misschien ook iets voor jou? Het recept kan je hier terug vinden!

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

33 gedachten over “Vegan fastfood: Turkse pizza

  1. Ah geniaal! Omdat ik op m’n negende vegetariër werd, heb ik serieus nog nóóit een Turkse pizza op, dus dit recept gaat meteen bij mijn favorieten. Ik ben benieuwd!

  2. bedankt voor dit heerlijke recept!! we hebben het gemaakt en we hadden echt weer het idee dat we een turkse pizza aten, dat was lang geleden voor ons. ook super makkelijk te maken!! top idee!

  3. Heel leuk, dit recept. een gezonde Turkse Pizza.
    Echter haal ik bij Turkse afhaaltentjes vaak Turkse pizza. Ik vraag hen pizza te maken, zonder gehakt en daar doen ze niet moeilijk over. zo geniet ik geregeld van ongezonde vegetarische Turkse pizza. Kan dus best hoor, mensen.

  4. […] Vegan Turkse Pizza recept R. vindt deze bodems erg lekker, maar zelf ben ik niet zo’n fan. Het is ook nogal een gedoe met bakken want ik krijg het zonder olie echt niet voor elkaar. Misschien ligt het aan onze pannen. Het plakt in elk geval als een gek. Om makkelijk te doen koop ik bij de Turkse winkel om de hoek gewoon al afgebakken dürümbodems. In de saus vervang ik de peper voor een ruime theelepel sambal oelek. […]

  5. Het is inmiddels een van mijn favoriet! maak het graag als ik trek heb in fast food, maar toch gezond(er) wil eten :) Kijk er nu al uit naar vanavond

  6. Wat een super leuk recept!! Ik ben dol op Turkse pizza’s
    , maar niet op die ongezonde vette uit de winkel waarvan je twee dagen later nog een pizza smaak in je mond van hebt. Alleen zijn bij mij de pizza’s van spelt mee mislukt en geen idee waar het aan ligt. Ik was vergeten om het speltmeel te zeven, ligt het daaraan? Ook was mijn beslag erg plakkerig. Hopelijk heeft iemand tips voor me zodat ik het snel weer opnieuw kan maken om er dan echt van te genieten!

  7. Vanavond deze pizza gemaakt voor het eerst. Ongelooflijk wat heerlijk is hij! Veel lekkerder dan de pizza ( niet vegen en vegetarisch) die ik voorheen altijd maakte. Maar dat is nu verleden tijd. Ook de vegen knoflooksaus is verrukkelijk! Bedankt voor het recept.

  8. Ik zie dat je voor de bodem alleen speltmeel en water gebruikt, geen gist en zout. Aangezien ik een recept zoek zonder zout, klinkt dit ideaal. Ik las alleen een reactie waarbij de bodems mislukt waren. Graag je reactie.

  9. Hee!
    Wat een heerlijk recept! Vooral de saus is om je vingers bij af te likken!
    Ik had alleen een probleem met het deeg, er moest bij mij veeeeeel meer meel bij (in verhouding met het water wat jullie doen) om een goede deegbal te krijgen. Uiteindelijk had ik dus 4 hele grote pizza’s die niet goed uit te rollen waren omdat het deeg niet zo soepel was.
    Ga het volgende week nog een keer proberen, misschien lag het aan mij :)

    Bedankt voor dit recept, blij dat ik nog eens Turkse pizza kan eten!

  10. Gisteren deze gemaakt en ik vond het een super leuk recept! Het deeg was bij mij prima, maar aangezien ik doordat we net verhuisd zijn geen weegschaal hebben maar een maatbeker, heb ik geen idee van de verhoudingen die ik heb aangehouden. Hij was eerst wat kleverig en na toevoeging van wat meer speltmeel was hij prima. Mijn dochtertje van bijna 3 vond het geweldig om te ‘helpen’ uitrollen. Ze had blijkbaar al vaker naar me gekeken want ze draaide het deegje elke keer netjes :-)
    Zelf ben ik niet zo gek op rauwe ui, dus die zou ik volgende keer eerst bakken. En aangezien ik er geen peper doorheen heb gedaan (vanwege eerder genoemd kleintje) zou ik wat lekkere kruiden toevoegen. Manlief was ook enthousiast dus deze maken we zeker nog een keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>