Vegan Nutella

vegan nutella

“You can’t make everybody happy. You are not a Nutella jar.”
True.
Maar je kunt wel een jar vegan Nutella máken. En dat is precies wat wij nu eindelijk eens hebben gedaan!

Al jaren maken we allerlei hartige spreads voor op brood. Smeersels op basis van kikkererwten (hummus) en groenten bijvoorbeeld. Maar zoet beleg, dat maakten we nooit. En dat terwijl we al zo vaak recepten voor vegan Nutella voorbij hebben zien komen. Schandalig! Vandaag maken we het goed, want we delen ons recept ook meteen met jullie.

Vooraf is het misschien handig om te zeggen dat je voor dit recept een keukenmachine nodig hebt. Je hoeft helemaal geen super geavanceerd apparaat te gebruiken hoor – bekijk bijvoorbeeld via deze link welke keukenmachine wij gebruiken,- een klein hakmolentje is in feite genoeg. Waar het om gaat is dat de hazelnoten goed moeten worden fijngemalen. Je laat de keukenmachine draaien tot je een lekkere boterachtige substantie hebt. Zoals bij ‘echte’ Nutella dus.

vegan nutella

Nog even over waarom je dit recept zou maken in plaats van dat je een pot Nutella in de winkel zou kopen: originele Nutella is niet vegan (en valt daarom voor ons sowieso al af) en bevat een heleboel suiker. Onze Nutella is gezoet met dadels en bevat alleen maar natuurlijke ingrediënten. Sterker nog, we hebben ervoor gekozen om alleen biologische ingrediënten te gebruiken, dus eigenlijk kunnen we dit recept ‘biologische vegan Nutella’ noemen. Dingen zelf maken is gewoon leuk en vaak nog veel lekkerder ook. In het geval van deze vegan Nutella in ieder geval wel!

Wat heb je nodig?

10 gedroogde dadels
140 gram hazelnoten
2 eetlepels cacaopoeder
1 theelepel vanille extract (wij gebruiken altijd vanillepoeder)
snufje zout
3 eetlepels amandeldrink (wij gebruiken standaard de ongezoete amandelmelk van Provamel)

Wat moet je doen?

1. Week de dadels in een bakje met water. Wacht tot de dadels lekker zacht zijn.
2. Rooster de hazelnoten in de oven. Dit doe je door ze op een bakplaat te leggen en voor 12-13 minuten op 180 graden in de oven te schuiven.
3. Laat de hazelnoten hierna heel even afkoelen. Leg vervolgens een schone theedoek over de hazelnoten en maak met je handen wrijvende bewegingen over de doek. Als het goed is laten de velletjes van de hazelnoten nu los en houd je blanke hazelnoten over.
4. Doe de hazelnoten in de keukenmachine en laat 5 tot 10 minuten draaien. Wat je nu hebt, is hazelnotenboter. (ook al erg lekker, kunnen we je vertellen!)
5. Voeg nu de dadels (eventueel ontpit, uiteraard,) cacaopoeder, vanille, zout, amandeldrink en 2 eetlepels van het water waarin je de dadels hebt geweekt, toe. Laat draaien tot alle ingrediënten goed gemixt zijn en je een lekker romige Nutella hebt.

Tip: om de vegan Nutella extra lang goed te houden, bewaar je de spread in een glazen pot, die goed af te sluiten is, in de koelkast. Maar goed, we wensen je veel succes met het bewaren.. het is namelijk veel te lekker!

vegan nutella

Je kunt heel beschaafd een boterhammetje smeren, zoals we hier voor de foto gedaan hebben. Maar het allerlekkerste? Je lepel in de pot Nutella en gaan!

Ga je ons recept maken? Dat zouden we natuurlijk heel tof vinden. Nóg leuker vinden we het als je het resultaat met ons zou willen delen! Dit kan via Twitter (@degroenemeisjes) en/of Instagram (@jamiegroenemeisjes, @merelgroenemeisjes en #degroenemeisjes) Alvast dankjewel en geniet van je vegan Nutella!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

63 gedachten over “Vegan Nutella

  1. Leuk om eens zoet broodbeleg te maken! Wat slim om dadels te gebruiken voor de zoete smaak. Ik eet niet vegan, maar desondanks denk ik dat ik dit recept eens zal gaan maken. Veel gezonder in plaats van suiker!

    1. Dag Anna,

      Ik doe ontzettend veel met dadels. Je kunt suiker in gebak volledig vervangen door dadels. Ik vind het ook lekkerder, eigenlijk.

  2. Ik ben al heel lang op zoek naar een lekker recept als vervanging voor Nutella. En hier heb je hem! Bedankt!
    De nieuwe lay-out is trouwens heel mooi… Liefs, Jis

  3. Heel nieuwsgierig hoe dit smaakt! Ik had verwacht dat het een heel ingewikkeld recept zou zijn maar ik ben mega fan van recepten waarbij je gewoon allen door elkaar gooit en de machine aanzet haha. Dit gaat een weekendprojectje worden!

  4. Ah dit moet ik echt maken! Ziet er heerlijk uit. Wij hebben hier thuis een grote pot nutella staan en sindsdien “crave” ik het ook. Ik vind jullie nieuwe lay-out trouwens echt mooi!

    1. Die kun je zeker ook gebruiken, maar we zouden ze alsnog in de oven doen – voor de geroosterde smaak. Kijk wel uit dat ze niet aanbranden! :) Succes!

  5. Ik volg jullie nu een aantal weken en heb al een heel aantal recepten gemaakt! Mijn jongste dochter mag geen geraffineerde suikers (en mijn oudste dus ook niet) en dit zijn perfecte recepten! Dank daarvoor, de Nutella ga ik zeker ook maken! De kids zullen niet weten wat ze meemaken :)

  6. Dit is een heerlijk (aangepast) recept van “greenkitchenstories” wat ik al vaak gemaakt heb. Nog lekkerder met verse hazelnoten rond kerst die je zelf kraakt. Wel even wat werk maar de smaak is devine en de moeite waard…
    Merci voor jullie inspirerende blog, altijd leuk om te lezen.

    1. Leuk om te horen! Overigens hebben wij het niet van the green kitchen stories, maar het is zeer aannemelijk dat het daar origineel wel vandaan komt ;)

  7. Zou je ook ipv dadels bijvoorbeeld banaan kunnen gebruiken? Of iets anders ter vervanging. Ik hou namelijk helemaal niet van dadels.

    Ik vind het er super lekker uitzien en ik zou het graag willen proberen!

    Groetjes, Elise

    1. Hmmmm, even denken. Banaan maakt het wel een stukje vloeibaarder en ik denk ook dat het de smaak van de Nutella erg zal beïnvloeden. (al is de combi chocola-hazelnoten-banaan natuurlijk goud waard) Ik denk niet dat je dezelfde structuur krijgt, maar het zal hoe dan ook een lekkere spread worden. Gewoon proberen dus! Succes ;)

    2. Hoi Elise, ik maak de mijne altijd met wat maple syrup, heel lekker (en is ook langer houdbaar dan banaan)!
      Ps: Groene Meisjes, jullie site is ZO mooi geworden, gefeliciteerd! :)

      1. Ekoplaza heeft Lecker’s Vanillezucker, en noemt dat vanillepoeder…. Is dat dus hetzelfde vanillesuiker en vanillepoeder?

  8. Lekker hoor!
    Maar in dadels zit ook ontzettend veel suiker. Ik zie het verschil dus niet…weliswaar is dit vruchtensuiker (fructose) maar te veel hiervan is net zo ongezond als gewone suiker.

    1. Wij hebben ze bij Ekoplaza gekocht. Zeker niet de goedkoopste optie, wel biologisch. Je zou eens op de markt kunnen kijken?

  9. Ik heb m klaar (kan helaas geen foto toevoegen)… Maar wat is t LEKKER!! Mijn kids en ik gaan smullen vandaag! Dit ga ik absoluut vaker maken.
    Hoe lang is t houdbaar in de koelkast?
    Groetjes Inge

  10. Coool, ik ben alleen zo’n ramp als het gaat om recepten. Ik blijf ze maar verzamelen maar voer het eigenlijk nooit uit. Maar misschien dat ik deze wel echt op de planning ga zetten, altijd pindakaas op brood gaat ook vervelen :-P

  11. Hoi! Nog een vraagje :) maakt het nog iets uit of je rauwe cacaopoeder of gewone cacaopoeder gebruikt? Ik heb het allebei in huis, maar heb geen idee of het qua smaak verschil zou maken. Wat hebben jullie gebruikt?

    1. Wij hebben gewone cacaopoeder gebruikt dit keer. Rauw poeder is iets ‘heftiger’ en als je daarvoor kiest – wat prima kan – dan zou ik persoonlijk iets minder gebruiken.

  12. Het klinkt als een heerlijk recept! Ik vroeg me af wat de hoeveelheid nutella precies is die je met deze hoeveelheid ingredienten kunt maken? Kan ik er een pot mee vullen?

  13. Net gemaakt met 1/3 hazelnoten en de rest aangevuld met amandelen, want dat had ik nog in huis. Heerlijk, mijn zoon is ook meteen fan! Zo fijn dat ik nu een gezond alternatief heb voor mijn kinderen (en mezelf

  14. zoooo bedankt voor dit recept. Gemaakt en zo lekker! en helemaal niet moeilijk!!!
    in 2 dagen heel de pot leeggegeten :D

  15. Wat een geweldig leuk en lekker recept!
    De gewone Nutella eet ik niet, 1 suikerbom maar deze durf ik aan.
    Vind jullie site/recepten sowieso de moeite waard, dankjewel groene meisjes.

  16. Hey Hey, super bedankt voor dit fijne receptje! Hebben jullie dit ook al geprobeerd zondervde hazelnoten te roosteren? Lukt dit dan ook? Ik vind namelijk dat de geroosterde smaak nogal overheerst. Dank voor je reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *