Vegan Sinterklaas (+ speculoos brownies)

Onze Sinterklaas brownies. De perfecte manier om dit jaar vegan Sinterklaas te vieren. Recept voor Brownies met speculoos frosting en kruidnoten on top. 100% vegan. De brownie is een beetje krokant, de frosting is smeuïg en romig en dan die kruidnotencrunch on top…
Onze Sinterklaas brownies. De perfecte manier om dit jaar vegan Sinterklaas te vieren. Recept voor Brownies met speculoos frosting en kruidnoten on top. 100% vegan. De brownie is een beetje krokant, de frosting is smeuïg en romig en dan die kruidnotencrunch on top…
Recept voor Brownies met speculoos frosting en kruidnoten on top. 100% vegan. De brownie is een beetje krokant, de frosting is smeuïg en romig en dan die kruidnotencrunch on top…
speculoos9

Ja. Laat die foto maar heel eventjes bezinken. Daar zijn ze dan hoor. Onze Sinterklaas brownies. De perfecte manier om dit jaar vegan Sinterklaas te vieren. Brownies met speculoos frosting en kruidnoten on top. 100% vegan. Zoek niet verder, je hebt je 5- december recept voor dit jaar gevonden. En vreest niet, ook op andere dagen dan 5 december zijn deze brownies heel erg lekker. Wij kunnen het weten, want wij aten ze op 28 oktober.

speculoos1

Al een jaar of drie bakken en koken wij niet meer met geraffineerde suiker. Ook plantaardige boter is een product dat hier nooit in de koelkast ligt. Maar heel soms wil je een uitzondering maken. Zoals in dit geval voor een geweldig Sinterklaasrecept. Living on the edge, dat idee. Nee, gezond is dit recept absoluut niet. Heel erg lekker zijn ze wel. Wij hebben deze brownies met 6 personen gegeten, dus het valt allemaal nog wel een beetje te overzien.

Vegan boter vind je vooral bij de biologische winkel maar ook de reguliere supermarkt heeft vegan boters. Val niet voor ‘100% plantaardig’ op de verpakking: soms zit er vitamine D3 in, dat is dierlijk. Check dus altijd even de ingredienten. Ik gebruikte deze.

Het idee voor een speculoosfrosting heb ik van butter and brioche. Ik heb de brownie gebaseerd op een recept van Minimalist Baker maar paar dingetjes aangepast.

De brownie is een beetje krokant, de frosting is smeuïg en romig en dan die kruidnotencrunch on top… jongens, leg ons maar aan de zuurstof.  Ben je klaar voor het recept? Wordt daar aan de deur geklopt? Horen we daar zachtjes getrappel op het dak? Wat kan ons het schelen dat het nog een paar weken duurt? We gaan er gewoon voor!

speculoos4

Wat heb je nodig voor 12 brownies/vierkant bakblik van ø 27 cm?

2 eetlepels gebroken lijnzaad
5 eetlepels water
100 gram (1/2 cup) kokosolie of plantaardige boter (ik gebruikte kokosolie)
1 theelepel vanille(poeder)
3/4 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel kaneel
snufje zeezout
50 gram (1/2 cup) cacaopoeder
170 gram (3/4 cup) rietsuiker
100 gram (3/4 cup) spelt of tarwebloem
paar eetlepels gehakte chocolade

frosting:
150 gram (2/3 cup) plantaardige boter
70 gram (1/2 cup) poedersuiker
4 grote eetlepels Speculoos broodbeleg (1 cup)
1/2 theelepel vanille(poeder)
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel zeezout

kruidnoten (ik kocht ze in de winkel. Dit is een makkelijk recept om het zelf te maken.)

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 180 graden –
1. Mix het lijnzaad met het water in een klein kommetje en laat paar minuten staan.
2. Smelt ondertussen de kokosolie. (Ik doe dat door een grote kom voor de helft te vullen met kokend water en daar een kleiner bakje met de kokosolie in te zetten. Als je boter gebruikt zal je het misschien echt moeten smelten in een pannetje.)
3. Schenk de gesmolten kokosolie/boter in een grote mix kom en roer de lijnzaadmix, vanillepoeder, bakpoeder, kaneel, zeezout, cacaopoeder en rietsuiker erdoor. Zeef de bloem en voeg toe aan het beslag. Roer de stukjes chocolade erdoor.
4. Vet een brownieblik in of bedek met bakpapier. Doe daar het (stevige) beslag in en verspreid over het blik. (Dat gaat het makkelijkst met je vingers.)
5. Zet de brownies voor 20 – 25 minuten in de oven. Zorg dat ze niet aanbranden!
6. Haal ze uit de oven en laat ze heel goed afkoelen.

frosting:
7. Doe de boter in een mixkom en klop een beetje op met een handmixer.
8. Voeg de poedersuiker toe en mix weer met de handmixer op medium stand voor 1-2 minuutjes.
9. Doe de speculoos, vanille, kaneel en zeezout erbij en mix weer door. Na 3 minuten had ik een romige frosting.
10. Doe aan handje kruidnoten tussen een theedoek en sla er paar keer op met een hamer.
11. Verdeel de frosting over de afgekoelde brownies en verdeel het kruidnootmengsel erover.
12. Haal de brownies uit de bakvorm en snijd ze in 12 gelijke stukjes.

speculoosmixer speculoos6 speculoos5

Trek je het nog een beetje? Nou, wij weten hoe je je voelt hoor. Wachten tot je deze brownies kunt opeten duurt gewoon te lang. Dit recept doet een beroep op je zelfbeheersing.

speculoos8

Als we zo vrij mogen zijn zouden we je graag nog een duurzame cadeautip mee willen geven. Pak je cadeautjes in met restmaterialen. Dit vloeipapier zat om pakketjes die we zelf ontvingen de afgelopen tijd. De atlas van de USA haalden we een tijdje geleden uit de kringloop met het idee om platen in te lijsten – maar ach, als cadeaupapier werkt het ook erg leuk. En natuurlijk, om het geheel hipsterproof te maken: een takje of een bloemetje onder de strik bovenop het pakketje. Niet alleen met kerst leuk ;)

speculoosbrowniess boekingepakt

Na het delen van dit goddelijke recept én een duurzame inpaktip mogen we vast wel heel eventjes gebruik maken van je tijd om ons boek shameless te promoten? Want zeg nou eerlijk: hoe leuk zou het zijn om deze Sinterklaas brownies te bakken voor pakjesavond en ons boek vervolgens cadeau te geven aan een vriend/vriendin of familielid? Pakjesavond Groene Meisjes Stijl ;)

Nou, we laten jullie maar even alleen met dit recept. Het enige dat we je nog willen meegeven is: deel alsjeblieft een foto met ons via Instagram (#degroenemeisjes) of Twitter (@degroenemeisjes) als je deze Sinterklaasbrownies hebt gemaakt, zodat we een beetje bij je pakjesavond aanwezig zijn. Dat lijkt ons heel gezellig. Dankjewel en veel (bak-)plezier!

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

68 gedachten over “Vegan Sinterklaas (+ speculoos brownies)

  1. Ok. Mag ik een beetje delen in die zuurstoffles? IK WIL DIT! Het ziet er zó onwijs lekker uit, dit ga ik 100% zeker weten nog eens proberen. Dat zachte van de brownie, de romige topping en dan de crunchy bovenkant… *Zucht*

  2. Oh wauw, dit klinkt ZO onwijs lekker! Ik kan het niet in woorden uiten. Dit ga ik zeker weten heel snel proberen te maken, misschien vanmiddag al.. Iets met te nieuwsgierig zijn haha. En ik blijf het maar zeggen, die foto’s zijn echt briljant. Heel mooi!

  3. Heerlijk recept, deze komt zeker op m’n nog-te-maken-lijstje! Ik weet trouwens niet of jullie weten dat er onderaan deze pagina een Lurpak-banner staat? Kan me voorstellen dat je als vegan geen roomboterreclame op je site wil..

    1. Ik heb dat eerder ook al opgemerkt maar dat ligt aan je eigen surfgedrag en computerinstellingen, niet aan de website van de Groene Meisjes (als ik het tenminste toen goed heb begrepen). De reclames kwamen op mij ook nogal willekeurig over, ik kreeg een worstbanner terwijl ik dat toch echt nooit eet.

      1. Bij sommige advertenties is dat inderdaad het geval. Dat zijn de banners met een blauw driehoekje in de rechter bovenhoek. Dit zijn banners die worden vertoond op basis van cookies/zoekgedrag. Bij andere banners is dat niet zo, die worden geplaatst door het mediabureau. Het gebeurt dus wel eens dat we het mediabureau moeten bellen om een banner te laten verwijderen. Die met de boter heb ik niet gezien, dus wellicht is het een Google banner.

  4. Waahhhhh dit ziet er geweldig goddelijk uit. Moet het NU eten. Die frosting. :| <3 Enn, zo lief dat jullie een link hebben geplaatst naar mijn pepernoten. Dankjewel.

  5. De laatste tijd plaatsen jullie echt zoveel toffe originele recepten op de site. Wow! Het water loopt me (alweer!) in de mond <3. Hoogste tijd dat ik weer eens een middagje bakken inplan…

  6. Oh meiden dit ziet er HEERLIJK uit! Deze ga ik maken om aan mijn non vegan vrienden te proeven! Ik krijg wekelijks de vraag ‘Uh, wat kan je dan nog wel eten, sla enzo’. NOU ook goddelijke speculaasbrownies!

  7. Bij deze zijn jullie 1 lezer kwijt van jullie blog!!!! Potverdikkie, zo’n recept op de vroege ochtend terwijl ik net lekker bezig ben met gezond en verantwoord eten… echt die speculoosbrownie zit al op mijn heupen alleen al van het kijken. Dus ik ga jullie blog boycotten tot er alleen maar groene gezonde niet-heupverbredende recepten voorbij komen!

    PS. maar om te kijken wanneer die recepten alleen nog maar voorbij komen, moet ik wel blijven kijken, want dat wil ik niet missen (en al het andere ook niet natuurlijk) ;)
    PS2. met Sinterklaas zit ik in Frankrijk en neem dit recept mee om de familie daar te verwennen (maar dan moet ik wel eerst oefenen thuis)

  8. Wat een wereld aan mogelijkheden als vegan! :) Ik ben pas vegan geworden (na 11 jaar streng vegetarier te zijn geweest) en ben nog niet thuis in E-nummers of andere dierlijke stoffen die niet uitgeschreven staan op de etiketten. Kunnen jullie mij helpen aan een lijstje van ‘verstopte dierlijke ingrediënten’ zodat ik me niet vergis tijdens het kopen van producten. Super bedankt! :)

    1. Ongelooflijk he! Zoek in onze zoekfunctie eventjes de artikelen ‘Vegan Challenge vragen beantwoord’ terug! Daar heb ik in 1 van de artikelen zo’n lijstje opgenomen geloof ik :)

  9. D3 kan ook een natuurlijke oorsprong hebben. Maar het wordt vaak niet genoemd. Vitamine D moet worden toegevoegd. De biologische huismerk halvarine’s zijn vaak vegan, iets betaalbaarder.

  10. Oh jee, hou me tegen, die brownies zien er overheerlijk uit! En wat een leuk idee om in de kringloop een oude atlas te scoren!! Ik pak mijn cadeautjes altijd in stof in, maar ik krijg toch vaak rare blikken. Misschien is jullie idee iets beter!

  11. Mmmmmm. Ziet er bangelijk lekker uit. Heb alles in huis behalve de margarine, en morgen is boodschappen dag dus dat komt goed. Dit recept moet en zal ik uitproberen.

  12. Die zien er echt fantastisch uit. Ik ga dit recept denk ik maken voor mijn anti-vegan familie met Sinterklaas (zonder ze te vertellen dat dit vegan is) en ik heb voor mezelf lekker jullie boek gevraagd :)

    Weten jullie toevallig welke meelsoort ik zou kunnen gebruiken om het glutenvrij te maken?

  13. Ik heb ze gisteren gemaakt voor een feestje, natuurlijk zonder aan mijn (niet-vega) vrienden te vertellen dat het vegan brownies waren. De reacties waren geweldig: “Best brownies ever!” “Geef me dat recept!” Superrecept girls, weer zo’n prachtig voorbeeld van dat je als vegan geen gezondheidsfreak hoeft te zijn ;)

  14. Ooh ik wil dit dit weekend maken! Maar help… Bij de frosting staat 4 eetlepels/1 cup speculoos… Maar mijn “tablespoons” zijn 15 ml dus 4 eetlepels is 1/4e cup. Hoeveel speculoos heb ik nu nodig? Alvast heeeeel erg bedankt voor het antwoord! :D

  15. Hai Jamie en Merel,

    Gewapend met deze goddelijke brownies en dé kokoslinzensoep vertrek ik zo naar mijn schoonouders, zo overleef ik pakjesavond wel! :) ik heb ze nog niet geproefd, maar volgens mij zijn de brownies heerlijk! Bedankt voor al jullie heerlijke en makkelijke receptjes!

  16. Bedankt voor dit leuke recept. Ik heb ‘m gisteren gemaakt voor sinterklaas met een kleine aanpassing:

    In de frosting heb ik de rasp & sap van een halve citroen toegevoegd, om een tegengewicht te bieden aan al het zoete. En dat smaakte erg lekker.

  17. Verbeter me als ik het mis heb, maar is poedersuiker niet gewoon fijngestampte witte (geraffineerde) suiker? Of maak je het zelf van je ruwe rietsuiker? En ik meen dat rietsuiker ook geraffineerd kan zijn?
    En zit er in speculoos broodbeleg ook niet vanalles wat je als je suikervrij-/bewust wil zijn niet wil eten?

    Desondanks komt dit recept ook zeker op mijn lijstje. Laat de decembermaand maar komen ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>