Vragen over veganisme beantwoord #6

pita's

Tijdens de maand oktober beantwoordden we, in het kader van de Vegan Challenge, iedere week een aantal vragen over veganisme. Toen de maand voorbij was, bleven er toch nog steeds vragen binnenkomen, dus besloten we een maandelijkse vragenrubriek in het leven te roepen.  Nu noemen we deze artikelen niet meer ‘Vegan Challenge vragen beantwoord,’ maar ‘Vragen over veganisme beantwoord.‘ Vandaag bespreken we weer vier nieuwe onderwerpen.

Hoe zit het nou met brood?

Eén van de vragen die we het meeste gesteld krijgen is: ‘kan ik nog wel gewoon brood eten?!’ Het antwoord is; ja, dat kan, maar… niet ál het brood. Er zijn broodsoorten die je als vegan niet kunt eten, omdat er dierlijke ingrediënten in zitten. Dat is vooral het geval met brood dat je in de supermarkt koopt – brood uit de biologische winkel of van de bakker is vaker plantaardig dan supermarktbrood.

Wat kan er dan zoal in brood zitten dat je als vegan zijnde niet wilt eten? Dit kan dierlijke boter, melk, kwark of een broodverbeteraar zijn. Broodverbeteraars worden gemaakt van kippenveren of varkensharen en ze zorgen ervoor dat broden beter rijzen, er beter uitzien of langer goed en soepel blijven. Wil je het risico niet lopen dat je zo’n broodverbeteraar gaat eten? Check de ingrediëntenlijst dan heel goed op E920 L-cysteïne.

In zachte broodjes, zoals (witte bolletjes), hamburgerbroodjes en krentenbollen, zit vaak melk of melkpoeder. Let er verder op dat broodjes zoals croissants negen van de tien keer met roomboter worden gemaakt. Dat geldt ook voor meergranencroissants en speltcroissants.

Wil je weten welk brood je als veganist wél kunt eten? Check dan deze pagina voor een uitgebreid overzicht. Wees niet bang, er is ook heel veel brood wél geschikt. Een andere optie is natuurlijk om brood zelf te bakken. Naanbrood, pitabroodjes, kerstbrood.. het kán natuurlijk allemaal. Het kost wat meer tijd en moeite, maar dan weet je honderd procent zeker dat je brood veganistisch is én het is vaak ook nog extra lekker!

Wat doe je met niet-vegan producten die je al in huis had?

Stel dat je onlangs hebt besloten als veganist door het leven te willen gaan, maar je hebt de afgelopen jaren ‘gewoon’ gegeten. Dus ook niet vegetarisch. Misschien heb je nog allerlei producten in huis die niet vegan zijn. Wellicht niet alleen etenswaren, maar ook dingen als leren schoenen of gebreide wollen truien. Wat doe je daar dan mee?

Uiteraard is dat helemaal aan jou. Niemand kan voor jou bepalen wat je hiermee moet doen. Er zijn veganisten die nog jaren op hun leren schoenen lopen, om ze op te gebruiken, en anderen doen ze resoluut de deur uit op de dag dat ze veganist worden. Laten we het paar leren schoenen even als voorbeeld aanhouden en bekijken wat de opties zijn.

1. Je gooit ze weg. Dat is misschien je eerste impuls, maar bedenk dan alsjeblieft dat er heel veel mensen zijn die erg graag een paar goede schoenen zouden willen hebben, maar ze door omstandigheden niet hebben. Dingen weggooien vinden wij eigenlijk nooit een optie.
2. Je brengt ze naar de kringloop, verkoopt ze of schenkt ze aan een goed doel. Enerzijds maak je er op deze manier iemand anders blij mee en hoef je ze niet weg te gooien én er niet meer op te lopen, anderzijds werk je hiermee in de hand dat iemand anders op de leren schoenen loopt, waarop jij vanuit principe niet meer wilt lopen. Ook dat zou je in gewetensnood kunnen brengen.
3. Je blijft ze dragen tot ze op zijn. Aan de ene kant een duurzame optie, aan de andere kant misschien niet goed voor je geweten, omdat je toch nog op die leren schoenen loopt die je nu nooit meer zou kopen.

Je ziet het: er zijn allerlei opties en voor alles is iets te zeggen. Hoewel, weggooien vinden wij lastig goed te praten, maar dat is persoonlijk. Wat jij ermee doet, moet vanuit jouw gevoel en geweten komen. Er is geen vegan politie die je zal komen om je op te pakken, iedere veganist maakt zijn eigen ‘leefregels.’ Wij denken dat het vooral belangrijk is om te kijken naar welke producten je in de toekomst zult kopen en je daar vooral op te focussen. Maar nogmaals: het is voor 100% jouw beslissing en we hopen dat je altijd dat zult doen dat voor jou het beste voelt.

Zijn Oreo’s veganistisch?

oreo's

Wanneer ik een vegan Instagrammer een foto zie plaatsen van een recept met Oreo’s erin, zie ik standaard reacties binnenkomen met: WAT?! ZIJN OREO’S VEGAN?! Mensen kunnen bijna niet geloven dat de bekende Amerikaanse koekjes plantaardig zijn en toch is het zo. Nu moeten we er wel meteen bij zeggen: in de afgelopen jaren is er wel iets aan de receptuur veranderd, waardoor niet meer alle Oreo’s wereldwijd vegan zijn, maar die we hier in Nederland in de supermarktschappen tegenkomen, zijn wel degelijk veganistisch.

Dat is voor heel veel mensen heel goed nieuws, omdat het misschien betekent dat je een ‘oude liefde’ weer opnieuw kunt kopen. Of omdat je dan ook eens een normaal koekje kunt kopen, in plaats van altijd maar een dure rol koekjes uit de biologische winkel te kopen. Op feestjes kan het een uitkomst bieden, omdat de gastheer of gastvrouw weet wat hij of zij voor je in huis kan halen – een rol Oreo’s kan iedereen vinden in de reguliere supermarkt. Er is alleen een maar.

En die maar is: in Oreo’s zit palmolie. Ja, net als in heel veel andere producten in de supermarkt, maar ook in de biologische winkel. Palmolie is allesbehalve duurzaam en ook allesbehalve milieuvriendelijk. Voor palmolie moeten hele regenwouden worden gekapt, wat betekent dat er heel veel dieren uitsterven. Je kunt je natuurlijk afvragen hoe veganistisch dat is. Nogmaals: Oreo is absoluut niet het enige merk dat palmolie gebruikt. De supermarkten staan vol met producten waar palmolie in zit verwerkt. Het nadeel is alleen dat Oreo een groot en wereldwijd en mega populair bedrijf is en dus héél veel palmolie gebruikt. Het is voor veel vegans de reden om de Oreo’s toch links te laten liggen, ook al zijn ze plantaardig. Misschien is dat dus een beter antwoord op de vraag: zijn Oreo’s veganistisch? Nou, echt ethisch veganistisch kun je ze niet noemen, maar plantaardig zijn ze wel.

Is wijn veganistisch? En bier?

Helaas, niet elke wijn is veganistisch. Het zit hem niet zo zeer in de ingrediënten, maar in het maakproces. Tijdens het produceren van wijn worden namelijk dikwijls dierlijke ingrediënten gebruikt. Om wijn te klaren wordt vaak ei, vislijm of varkensvet gebruikt. Dit maakt dat veel wijnen niet alleen niet geschikt zijn voor veganisten, maar ook niet voor principiële vegetariërs. Gelukkig zijn er wel degelijk veganistische wijnen te vinden. Deze herken je aan het ingrediënt ‘bentoniet.’ Dit is een soort klei waarmee de wijn gefilterd wordt en een prima alternatief voor het gebruik van ei of  varkensvet. Om het makkelijker te maken: veel biologische wijnen zijn veganistisch en als je geluk hebt, staat er zelfs een vegan logo op de fles.

Voor bier geldt hetzelfde. Vanuit de oorsprong is het een vegan product, maar ook voor het klaren van bier worden dierlijke producten gebruikt. Gelukkig zijn er ook veel (Nederlandse) biermerken die dit niet doen en die je dus als vegan met een gerust hart kunt drinken. Een paar voorbeelden van Nederlandse veganproof biermerken: Hoegaarden, Grolsch, Jopen en Brouwerij ’t IJ. Ga je naar het buitenland en wil je zeker weten of het biertje dat je daar drinkt veganistisch is? Check de uitgebreide website Barnivore. Je vindt hier niet alleen een lijst met (wereldwijde) vegan biermerken, maar ook wijn en sterke drank worden meegenomen. Proost!

Mocht jouw vraag niet zijn beantwoord, en je komt hem ook niet tegen in de voorgaande vijf artikelen, stel hem dan gerust hieronder bij de comments. Wellicht kom je het antwoord op jouw vraag tegen in de volgende editie, die op maandag 4 januari online zal verschijnen! 

Foto’s: Aline Bouma. 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

57 gedachten over “Vragen over veganisme beantwoord #6

  1. Wat interessant dat bier en wijn niet altijd veganistisch zijn. Dit wist ik niet. Echt weer een goed artikel. Ik eet zelf niet vegan maar dit soort tips helpen altijd wel om mezelf bewust te maken van de producten die wel dierlijke ingrediënten bevatten.
    Liefs,
    Eva

  2. Haha, of oreo’s veganistisch zijn is denk ik de meest gestelde vraag onder vegans. Ik had het zelf ook echt nooit verwacht dat ze vegan zijn. Jeetje, ik wist helemaal niet dat de meeste wijnen niet veganistisch waren. Dat is wel even schrikken!

      1. Nou ja, echt vies zijn ze niet natuurlijk, alleen van dierlijke oorsprong.
        In sinaasappels zit ook gewoon formaldehyde, mag niet gebruikt worden in bouwmaterialen maar wel in citrusvruchten (doet die plant helemaal zelf, biologisch en niet biologisch)

        Ik heb nog wel een vraag, bacterien die in fermentatieprocessen gebruikt worden: vegan of niet?

        1. Nou, ik vind bijvoorbeeld vis in mijn wijn geen heel smakelijk idee hoor ;) (en dat had ik ook gevonden toen ik nog vegetarisch at en waarschijnlijk ook toen ik nog ‘alleseter’ was!)

          1. Ze gooien echt geen vissen in de wijn. Het is alleen zo dat eiwitten afkomstig van melk, vis, ei, etc. gebruikt worden om te klaren.

          2. Dat weet ik, maar als overtuigd vegetariër of veganist is dat al genoeg reden om het niet te willen drinken, toch? Er zijn meer dan genoeg alternatieven waar geen dierlijke ingredienten in zitten.

  3. Goede opsomming weer, er komen veel dingen aan bod waar de meeste mensen niet bij stil staan. Palmolie is een raar probleem, inderdaad ook in de natuurwinkels…

  4. Wat fijn dat jullie zo uitgebreid antwoord geven op deze lastige vragen. Ik heb het leerprobleem :( ik draag ze nu af, maar als ik dan in een winkel sta en ik vraag om vegan dingen, voel ik me altijd een beetje opgelaten… Maar weggooien is idd geen optie. Afdragen of weggeven.

    1. We vinden het zelf ook erg leuk om bij deze vragen stil te staan en er (soms) ook weer meer over te leren. Dus mocht je nog meer vragen hebben, laat het weten!

    1. Dat kan wel, lijkt mij! Ik heb tenminste begrepen dat er in ieder geval al van die ‘make your own craftbeer kits’ worden verkocht… dus thuis bier brouwen is al mogelijk ;)

  5. Kijk ook eens op de site barnivore, daar staan ook veganistische drankjes. Volgens mij is de adobewijn van de Ah ook vegan. En lekker! Op fb is ook een pagina over vegan producten in de supermarkt . Dat maakt het leven toch wat makkelijker ?

  6. Toen ik dit artikel las, popte er nog een lastige vraag in mij op: Hoe zit het met biologische landbouw ( en dus dierlijke bemesting) en veganisme?

  7. Ik heb 2 vragen die ik heel graag beantwoord zou krijgen.

    Zo ver ik van jullie weet hebben jullie beide geen huisdieren maar wat nou als je wel een hond/poes/varken of iets anders zou nemen. Wat zou je dan doen qua voeding? Honden en katten zijn carnivoren en voor hu gezondheid is het dus niet goed om plantaardig te eten. Of vind je vanuit veganistisch oogpunt dat je geen dieren mag houden?

    Mijn 2de vraag gaat over eieren van kippen die op een woonboerderij leven. Ik snap wat er mis is met eieren uit de bio industrie, zels als deze biologisch is. Maar wat is het probeem met eieren van kippen die vrij leven en hun natuurlijke ei leg cyclus doorlopen?

    Dit zijn 2 dingen waar ik al lange tijd een goed antwoord op probeer te vinden en krijgen maar helaas tot op heden is dat nog niet gelukt. Ik zou het zeer waarderen om van jullie op 1 of beide vragenantwoord te krijgen.

    ps: ik heb gezocht op de site of jullie het hier al is over gehad hebben maar ik kon het zelf in ieder geval niet vinden

  8. Deze artikelen vind ik zo handig! Ik vroeg me inderdaad al af hoe het zit met brood… nu weet ik het =)

    Ik hoop dat er in het volgende artikel informatie over medicijnen staat. In heel veel medicijnen worden namelijk melkbestanddelen gebruikt…

  9. Ik ben benieuwd hoe ver jullie gaan, waar je de grens legt en hoe je die bepaalt. Ik keek net op die site met bieren en wijnen en daar stond bijvoorbeeld dat merk A wel vegan is, maar dat de lijm waarmee het etiket op het flesje zit niet. Proberen jullie het gebruik van dit soort verborgen dierlijke producten te beperken, en zo ja hoe? Zijn er ook dingen die jullie wel gebruiken terwijl je er eigenlijk niet achter staat, maar waar nauwelijks een alternatief voor is?

    En zijn er nog meer producten zoals Oreo’s, die wel vegan zijn, maar die je door het indirecte dierenleed toch liever niet gebruikt?

    1. Oh en zijn er nog meer producten zoals palmolie die je liever niet gebruikt? Alles heeft z’n impact, maar welke producten vinden jullie echt te slecht voor mens en milieu?

  10. Ik kocht altijd al liefde- en passiebrood van de AH, die is vegan. Ik zit nu mijn vegetarische baguettes te checken, die lijken vegan want er zit niks dierlijks in de ingrediëntenlijst, maar er staat op ‘mogelijke aanwezigheid van ei, soja, en noten’. Wat doen jullie daarmee?

    1. Dat heeft te maken met het productieproces. Wanneer een product wordt gemaakt in een ruimte (fabriek) waar ook dierlijke producten worden gebruikt, dan kan een product altijd sporen van dierlijke ingrediënten bevatten. Wij gebruiken die producten wel, maar natuurlijk hebben ook wij liever producten die een vegan logo hebben. (helaas heb je dat nog niet in iedere categorie en ook niet bij iedere winkel)

  11. Wow, dat van die haren of veren in brood… Heel vies idee! Ik leer echt elke keer weer van jullie artikelen. Ik ben niet eens vegetariër, maar merk wel dat ik het fijn vind om mijn kennis zo te vergroten.

  12. Inderdaad nooit verwacht dat Oreo’s veganistisch zijn.

    Een kritische kanttekening. Ik ben zelf niet veganistisch. Maar in mijn ogen ben je veganistisch omdat je dat beter vind voor het milieu of voor de dieren. Leren schoenen of andere dierlijke producten die je al in huis hebt weggooien gaat mijn inziens daar recht tegenin. Je gooit een goed product, waar een dier voor gedood is en wat verwerkt is in een fabriek, vervoert naar een winkel etc. weg zonder het te gebruiken. Alles behalve duurzaam en milieubewust.
    Als ik vegan zou zijn, zou ik liever dit product gebruiken (of weggeven) om het daarna niet meer te kopen in plaats van het gewoon weg te gooien en er iets anders voor in de plaats te moeten kopen.

    1. Maar dat is toch ook precies wat wij schrijven? De kritische kanttekening zien we dan maar als iets wat niet voor ons bedoeld is ;)

  13. Hoegaarden als voorbeeld van een Nederlands biermerk??? Dit is vloeken voor een Belg! ;)

    Topartikel trouwens! Echt handig, deze column. Er worden vragen beantwoord waarvan ik niet wist dat ik ze had.

    1. Oh hahaha echt? Sorry, ik ben echt helemaal geen bierkenner. ik zie Hoegaarden vaak in café’s, vandaar ;) (en het klinkt zo lekker Nederlands) (nouja goed, je ziet het, geen kenner ;))

  14. […] Nogmaals: Oreo is absoluut niet het enige merk dat palmolie gebruikt. De supermarkten staan vol met producten waar palmolie in zit verwerkt. Het nadeel is alleen dat Oreo een groot en wereldwijd en mega populair bedrijf is en dus héél veel palmolie gebruikt. Het is voor veel vegans de reden om de Oreo’s toch links te laten liggen, ook al zijn ze plantaardig. Misschien is dat dus een beter antwoord op de vraag: zijn Oreo’s veganistisch? Nou, echt ethisch veganistisch kun je ze niet noemen, maar plantaardig zijn ze wel.” De Groene Meisjes […]

  15. Ik ben bezig met om over te stappen van vegetarisch naar veganistisch en dat is best even puzzelen. Dit brood is toch gewoon vegan denk ik. De ingredienten zijn: SPELTmeel , water, SPELTbloem , SPELTvlok , gepofte SPELT , bakkersgist, lijnzaad, gejodeerd zout, specerijen. Allergie informatie: bevat speltgluten. Gemaakt in een bedrijf waar ook noten worden verwerkt. Ik weet niet hoe het zit met bakkersgist.

  16. Naast het AH liefde en passie brood is ook het bruine sesamgranen brood van de Aldi vegan en dat is nog lekker brood ook! Fijn voor de low-budget kopers om alvast te weten. Hoe het met het andere brood van de Aldi zit weet ik nog niet, dat heb ik nog niet gecheckt verder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *