Wortel-kokossoep met gekruide kikkererwten

Recept voor makkelijke (vegan) wortel kokos soep met gekruide kikkererwten. Met kokosmelk, wortel, ui, tomaten, kurkuma etc. Onze favoriet in de winter én in de zomer.
Recept voor makkelijke (vegan) wortel kokos soep met gekruide kikkererwten. Met kokosmelk, wortel, ui, tomaten, kurkuma etc. Onze favoriet in de winter én in de zomer.
kokosmelk4

Welk seizoen het ook is, soep eten is altijd een goed idee. Vinden wij dan hè? Soep is super makkelijk om te maken, het is snel klaar, je kunt een grote pan koken zodat je morgen ook nog een lunch klaar hebt staan en daarbij komt; het is zo’n makkelijke manier om wat extra groenten te eten! Nee, onze liefde voor soep is nog láng niet over. In de zomermaanden kiezen we regelmatig voor een soepje met kokosmelk. Zo ook in deze zoete wortelsoep die uit maar een paar ingrediënten bestaat.

kokosmelk1

Over kokosmelk hebben we goed nieuws! Fair Trade Original (dat merk heb je vast wel eens voorbij zien komen in de supermarkt) komt nu met kokosmelk die niet alleen fairtrade, maar ook nog biologisch is. Misschien ken je de originele blikken kokosmelk van dit merk wel: een wit met blauwe verpakking met een gehalveerde kokosnoot erop. Heerlijk vol en romig van smaak. Het afgelopen jaar zijn er zo’n 1 miljoen blikken van deze kokosmelk verkocht, wat ervoor heeft gezorgd dat het nu mogelijk is om ook een biologische variant te gaan produceren.

Het is voor het eerst dat er fairtrade én biologische kokosmelk in de reguliere supermarkt wordt verkocht en daar zijn wij heel blij mee! Vanaf deze week zal de kokosmelk in de schappen komen te staan in de winkels van Albert Heijn en bij WAAR en de Wereldwinkel. Het zijn kleine blikjes van 270 ml, die €1,39 per stuk kosten.  Een perfect formaatje voor in de soep of bijvoorbeeld in een currysaus.

kokosmelk2

Goed, over naar de soep. Je hebt dus maar weinig nodig. In grote lijnen komt het neer op: wortels, tomaten, ui, knoflook, kokosmelk en kikkererwten. En wat kruiden dan, maar die heb je hoogstwaarschijnlijk al wel in huis. Verder geen ingewikkelde toestanden of ingrediënten waar lastig aan te komen is. Hoera voor makkelijke recepten!

Wat heb je nodig voor 4 porties?

plantaardige olie (wij gebruikten kokosolie)
1 ui, fijn gesneden
2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
1 theelepel kurkuma
een stuk of 6 a 7 flinke wortels
1 blik gepelde tomaten
genoeg water om de ingrediënten te bedekken
1 blikje van 270 ml biologische kokosmelk
1 pot kikkererwten (wij gebruikten een pot biologische kikkererwten)
het sap van een halve citroen
kruiden: bijvoorbeeld curry, cayenne of kurkuma, of een mix van deze drie
zout en peper naar smaak

Wat ga je doen? 

1. Verhit een beetje kokosolie in de soeppan. Bak de ui en knoflook met de kurkuma voor een paar minuutjes.
2. Snijd ondertussen de wortels in plakjes.
3. Doe de plakjes wortel in de pan en voeg vrij snel daarna de gepelde tomaten toe.
4. Voeg nu water toe om de  ingrediënten in de pan te bedekken. Ik had daarvoor 2 glazen water nodig.
5. Laat de soep koken tot de plakjes wortel lekker zacht zijn geworden.
6. Bereid ondertussen de kikkererwten: doe de kikkererwten in een kom en pers daarboven een halve citroen uit. Voeg op gevoel kruiden naar keuze toe. Ik koos voor een halve theelepel kurkuma, een halve theelepel currypoeder en een hele theelepel cayenne. Schep goed door.
7. Bak de gemarineerde kikkererwten kort in een koekenpan – eventueel met een klein beetje kokosolie. Let op: schep de kikkererwten goed door en verwarm ze alleen. Kijk uit dat ze niet aanbranden!
8. Wanneer de wortels in de soep zacht zijn geworden, pak je er een staafmixer bij. Mix de soep tot het een mooi glad geheel is geworden.
9. Schenk nu de kokosmelk erbij en houd een héél klein beetje apart, voor de garnering. Roer de kokosmelk goed door de soep totdat het goed gemengd en opgewarmd is. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
10. Serveer de soep met het laatste scheutje kokosmelk dat je apart hebt gehouden en de gekruide kikkererwten.

Wat wij heel lekker aan deze soep vonden, was dat de soep zelf zoet is, maar de kikkererwten lekker kruidig. De kokosmelk maakte het geheel lekker mild. Echt een succes!

kokosmelk3

Wat is jouw favoriete recept met kokosmelk? Gebruiken jullie het ook in soepen? We horen het graag van je! En mocht je dit recept gaan maken, dan zien we natuurlijk heel graag een foto voorbij komen! Een foto delen kan via Instagram (#degroenemeisjes) of Twitter (@degroenemeisjes) Alvast bedankt!  

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Fair Trade Original – 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

41 gedachten over “Wortel-kokossoep met gekruide kikkererwten

  1. Ik ben compleet inspiratieloos als het gaat om wat ik moet koken de komende dagen. Eigenlijk wil ik mijn kookstel niet gebruiken, wordt het zo warm van hier! Want dat was het nog niet :P. Maar oef, deze soep lijkt me wel heel erg lekker zeg!
    Complimentje trouwens voor deze samenwerking, erg leuk dat jullie met Fair Trade Original werken! :)

    1. Thanks! We zijn ook erg blij met de samenwerking en we hopen stiekem natuurlijk dat er meerdere zullen volgen :)

    1. haha nee? grappig he, hoe dat zo persoonlijk kan zijn. Ik herinner me nog dat ik op heel warme dagen altijd soep van mijn oma en moeder ‘moest’ eten, omdat dat goed was. Schijnen ze in warme landen ook te doen. Ik vind het ook nog eens heel lekker hihi!

      1. ik heb alle ingredienten voor deze soep in huis gehaald, het lijkt me superlekker !
        was al begonnen aan wat anders voor het eten vanavond (zuurvlees met frietjes ….ik weet het ..er zullen mensen mij voor gek verklaren ) dus die soep ga ik morgen maken . Misschien ga ik nog wat stukjes avocado op de bodem leggen vooraleer ik de soep in de kom doe.

  2. Superlekker! Ik heb zelf weinig behoefte aan soep tijdens deze hitte (op gazpacho na haha) maar ik ga ‘m opslaan voor de koudere dagen:) Heel fijn ook dat ik deze kokosmelk in het vervolg gewoon bij de ap kan kopen.

  3. Dat ziet er lekker uit. Ik houd ook erg van kokosmelk in de soep. Kokosmelk is een van de producten die ik altijd fairtrade koop, mede omdat je bij dit product ook echt een kwaliteitsverschil hebt ten opzichte van niet-biologische kokosmelk.

    Ik eet vanavond lekker gazpacho, ook een heerlijke soep met dit warme weer!

  4. Yum! Ik ga vanavond spontaan eten koken voor mama, en dan ga ik dit lekker maken! We hebben ook alles al in huis dus i-de-aal! Hihi. Eten jullie er wat bij of is het vullend genoeg om alleen de soep te eten? Liefs

  5. Heb deze gisteren gemaakt en het is de beste soep die ik ooit gemaakt heb!!! Heb er ook een zoete aardappel aan toegevoegd ;)

  6. Sinds 2 maanden plantaardig. Deze soep is geweldig!
    Ik zou graag willen weten wat je als planteneter aan supplementen erbij moet slikken.
    Nu neem ik alleen een B12 tablet.

  7. De soep was echt heerlijk en zo simpel om te maken. Gecombineerd met Naanbrood was het een volledige maaltijd. Mijn dochter van 11 maanden vond het ook heerlijk. Ik dacht haar even te laten proeven maar heb mijn soep moeten delen :-).

  8. Mmmmm dit ziet er lekker uit! Perfect hoor deze tijd van het jaar! Op mijn werk een zak vol met winterpenen gekregen. En in me keukenkastje nog veel van de andere ingrediënten. Dit word smullen strakjes…..

  9. […] Welke tijd van het jaar ook is, soep lusten wij altijd. Vroeger dacht ik altijd dat zelf soep maken heel erg ingewikkeld was en heel veel tijd zou kosten – boy was I wrong. Soep maken is letterlijk het makkelijkste dat er is. Oké, naast het bakken van een tosti. Groenten, kruiden en een aardappel om het geheel wat romiger te maken en klaar ben je! Tip: voeg voor wat meer ‘body’ en proteïnen wat peulvruchten toe! Onze twee favorieten, in deze tijd van het jaar: linzensoep en wortel-kokossoep met geroosterde kikkererwten. […]

  10. Heerlijk! Gisteren gemaakt. Al was mijn vriend niet zo een fan van kikkererwten. Gelukkig ! Had ik er meer voor mezelf ;)

  11. Hi Merel,

    Jullie hadden een aantal jaar geleden een andere wortel-kokossoep met een scheutje wijn en sinaasappelsap, Ik wil deze graag nog eens maken.. Ik weet niet helemaal meer welke ingrediënten er in moeten.. klopt hij dat hij niet meer op jullie website staat? of kijk ik er overheen? hij is zo heeerlijk! hoor graag van je

  12. Ik heb deze soep gisteren voor een paar vrienden gemaakt en ze vonden hem heerlijk! En dat terwijl geen van hen normaal vegetarisch eet.

  13. Echt ongelofelijk lekkere soep! Turks broodje erbij en het was dineren geblazen!
    Wel 1 tip: ik deed de kikkererwten in de oven en daar werden ze ongelofelijk knapperig van, heerlijke tegen hanger van de vloeiende soep en het zachte brood:D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *