Zoete aardappelsoep met toppings

Maak deze romige soep van zoete aardappel, kokosmelk en gember met toppings. Wij voegden linzen, cashewnoten, avocado en koriander toe. En dat smaakte net zo lekker als het klinkt. Lees het  recept op de blog.
zoeteaardappelsoep1

Ja, we weten het: het voorjaar zit in de lucht en daar zijn we heel blij mee. Máár: zo lang het nog koud genoeg is om geregeld soep te eten, zullen we dat doen. Want soep is gewoon the best thing. Zeker deze zoete aardappelsoep met toppings, die zó lekker romig en gevuld is. We weten zeker dat meer soeplovers dit recept gaan waarderen!

zoeteaardappelsoep3

Het idee om toppings in een soep te doen is een beetje gekomen na het bestellen van soep bij saladebar SLA. Er wordt altijd een basissoep aangeboden (of meerdere zelfs) en vervolgens kies je toppings, zoals linzen of bonen, om je soep te verrijken. Slim systeem, want je tovert een eenvoudige soep in een handomdraai om naar een maaltijdsoep!

Ik besloot het zelf ook eens te proberen en voegde linzen, cashewnoten, avocado en koriander toe. En ja, dat smaakte net zo lekker als het klinkt.
zoeteaardappelsoep2

Dit recept is overgenomen van The Sprouted Kitchen

Wat heb je nodig voor 4-5 grote kommen?
1 ui, in stukken gesneden
2 eetlepels gember, geraspt
1 theelepel kurkuma poeder
2 theelepel currypoeder
1 kg zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
700 ml groentebouillon
125 ml sinaasappelsap
1 eetlepel sriracha (of sambal)
250 ml kokosmelk light

1 sjalot, dun gesneden
1 teentje knoflook, geperst
225 gram gekookte linzen
avocado
geroosterde cashewnoten, gehakt
verse koriander, gehakt

Wat ga je doen?

1. Verhit 1 eetlepel (kokos)olie in een soeppan. Bak de ui voor 3-4 minuten.
2. Voeg de gember, kurkuma en currypoeder toe en bak 1 minuut mee.
3. Doe de zoete aardappel en de bouillon erbij. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat 10-15 minuten koken. De aardappels moeten nu zacht zijn.
4. Doe de sinaasappelsap, sambal en kokosmelk erbij, haal de pan van het vuur en pureer alles met een staafmixer. Laat de soep op een heel laag vuurtje staan.
5. Verhit 1 eetlepel (kokos)olie in een koekenpan. Bak de gesneden sjalot voor 2 minuten. Doe de knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Voeg als laatst de linzen toe en bak 5 minuten.
6. Schep de soep in soepkommen en top met de linzen, blokjes avocado, cashewnoten en koriander.

zoeteaardappel4

Kunnen jullie de soep al bijna ruiken? Je gaat bijna hopen dat dit weer een flink koud en guur weekend wordt, zodat we allemaal massaal aan de soep kunnen ;) Laat je het ons weten als je dit recept hebt gemaakt? Dat vinden we heel erg leuk! Je kunt een foto met ons delen via Instagram, door #degroenemeisjes te gebruiken. Alvast bedankt en eet smakelijk! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

56 gedachten over “Zoete aardappelsoep met toppings

  1. Oh meiden, wat klinkt dit lekker zeg!
    Jullie moeten niet teveel van die heerlijke recepten plaatsen hoor, dat is niet goed voor me. ;-)
    Deze soep ga ik beslist eens maken.

  2. Dit lijkt me echt een heerlijk verwarmend soepje, ik ben echt gek op zoete aardappels én op gember. En avocado in de soep klinkt echt heel apart, maar wel lekker, ga ik ook eens proberen!

  3. Avocado bij de soep klinkt erg lekker! Zoete aardappelsoep is voor mij echt zo’n recept om te maken als ik eigenlijk geen zin heb om te koken of ingewikkeld te doen. Zelf vind ik doperwten als topping ook lekker om er bij te doen :)

  4. Oeh! Wat een goed idee, die ga ik ook maken, denk dat de kinderen dat heerlijk vinden na de intensieve zwemles. :-p P.S. ook prachtige smaakmakende foto’s erbij.

  5. Dat ziet er lekker uit zeg, ik ben gek op maaltijd soepen. Wat ik ook wel eens doe als ik een flinke pan gevulde soep maak, dan vries ik porties in en als ik dan een keer rijst maak gebruik ik de soep als een soort van saus voor erover heen, hmmmm ik krijg nu al trek.

  6. Ben ik nou gek of kan ik jullie recept voor vegan Chili cheese fries niet meer vinden op de site? Dat ene recept met kidney bonen die je een beetje moest prakken met je handen. Was zoooo lekker namelijk :)

  7. Wat een heerlijk recept. En het vult heeel goed! Een absolute aanrader. Ik vraag me alleen af hoe ik mijn inmiddels gele stafmixer weer wat witter krijg? Hebben jullie een goede tip daarvoor?

  8. Ik heb de soep net gemaakt voor een feestje morgen. Superlekker! De sambal serveer ik er apart bij omdat iemand allergisch is, ben benieuwd hoe die er nog bij smaakt. Bedankt voor het recept!

    1. Zoutarme, die we bij de biowinkel kopen. Er zijn 2 of 3 merken, waarvan ik nu de namen niet weet, sorry, die dit aanbieden.

  9. Wat een super soep! eerste keer gemaakt zonder sinaasappelsap en toen was ie met te zoet. Dit weekend voor onze stilte in WaZ- dag het recept gevolgd en zat ik daar een beetje gelukkig te zijn met hoe het allemaal smaakte!!! en dat met gewoon simpel gekookte linzen en spinazie als toevoeging….. blijf als je blieft doen wat jullie doen.

  10. Wat een super soep! eerste keer gemaakt zonder sinaasappelsap en toen was ie me te zoet. Dit weekend voor onze stilte in WaZ- dag het recept gevolgd, zat ik daar een beetje gelukkig te zijn met hoe het allemaal smaakte!!! En dat met gewoon simpel gekookte linzen en spinazie als toevoeging….. blijf als je blieft doen wat jullie doen.

  11. Nomnom! Heerlijke soep voor elk seizoen :D Volgende week maak ik ‘m ter ere van mijn opa’s en oma’s verjaardag voor het familiebezoek.

  12. Echt heeeel lekker de soep. Heb nog niet de toppings erbij gemaakt, dat is voor morgen! Maar WOW! Die sinaasappelsap erdoorheen dat doet het m :)

  13. Ik heb deze soep net gemaakt. Zelf de koriander weggelaten (die had de supermarkt niet) en lente-ui als topping toegevoegd. Heb zitten smullen !

  14. Ooit deze soep gemaakt EN WAT WAS DAT LEKKER !! Nu ga ik m weer maken, dankzij je post over het weekmenu. Dankjewel daarvoor! Fijne week voor jou :)
    Groetjes Quinn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>