Zomers soepje en broodjes met tomatensalsa

soep

Ik zie in elk eettentje waar ik deze dagen kom gazpacho (koude soep) op de kaart staan. Zelf ben ik géén fan van gazpacho en dan druk ik me vriendelijk uit. Ik vind het gewoon écht niet lekker (nooit gevonden ook) en ik vind het ook niet nodig. Ik eet het hele jaar door soep, ook al is het buiten 35 graden. Ik heb jaren geleden in Suriname geleerd dat het met warm weer juist gezond is om gewoon warm te blijven eten en drinken (mmm pindasoep, sauto, alles!) omdat je daar goed van gaat zweten en zweten is gezond. Dus: een lekker warm en pittig soepje voor jullie, maar wel een lichte. En natuurlijk met een zomerse draai: met broodjes met tomatensalsa erbij.

soep

Wat heb je nodig?

soep: 
1 teentje knoflook
1 uitje (niet te groot)
2 (flinke) zoete aardappels
groentebouillon
gerookte paprikapoeder naar smaak
limoensap (van een halve limoen, ongeveer)

topping op soep: 
mais
bosuitje
koriander
rode peper

broodjes:
1 afbak ciabattabood
sjalotje
cherry tomaatjes
koriander
smaakvolle olijfolie
limoenschil

soep

Wat ga je doen?

Zo kook je de soep: 

1. Hak de knoflook, snijd het uitje fijn en doe dit met een beetje olijfolie in je soeppan. Schil en snijd ondertussen de zoete aardappels in blokjes. Voeg dit aan de pan toe wanneer de knoflook en ui lekker beginnen te ruiken.
2. Kook een liter water in je waterkoker en maak er met 1 groentebouillonblokje bouillon van.
3. Voeg de zoete aardappel en de bouillon toe aan de soeppan. Breng aan de kook.
4. Kook tot de zoete aardappel gaar is.
5. Pureer de soep met een staafmixer en voeg dan heel voorzichtig gerookte paprikapoeder toe. Let op, voorzichtig, want dit kan je soep binnen no-time flink pittig maken, en daar moet je maar net van houden.
6. Breng de soep op smaak met limoensap (lekker fris!) en eventueel peper en zout. (vond ik niet nodig)

Zo maak je de topping:

1. Snijd de bosui en rode peper in dunne ringetjes, laat de mais uitlekken, hak de koriander fijn.
2. Schep deze mix op de soep wanneer je de soep in kommen hebt geschonken.

Zo maak je de broodjes:

1. Bak het ciabattabrood af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Snijd de cherrytomaatjes in kleine partjes, hak de koriander fijn, snijd het sjalotje zo dun mogelijk. Mix dit door elkaar met een beetje lekkere olijfolie.
3. Haal het brood uit de oven, verdeel in sneetjes en beleg met de salsa. Strooi hier, tot slot, nog wat geraspte limoenschil overheen en klaar is het feestje ;)

Zoek je meer soeprecepten die ook heel lekker zijn in de zomer?  Wat denk je van:

Thaise kokossoep 
Groene soep met erwtjes en munt
Vegan ramen (noodlesoep)
of
Mexicaanse tortillasoep

Laat je het weten als je dit recept gaat maken? Ik zou het heel leuk vinden om een foto van jouw eindresultaat te zien! Je kunt een foto delen op Instagram. Vergeet me dan alsjeblieft niet te taggen (@merelwildschut), anders vind ik je foto niet terug. Dankjewel alvast en eet smakelijk natuurlijk! 

Foto’s: Sam van Rij 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

6 gedachten over “Zomers soepje en broodjes met tomatensalsa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>