20 for 2020 – de eerste update

Kun je je nog herinneren dat ik in december een lijst met twintig dingen opstelde? Dit waren twintig dingen die ik in 2020 wilde doen, leren of uitzoeken. Inmiddels zijn de eerste drie maanden van het jaar voorbij en ik ben benieuwd naar hoe het ervoor staat met mijn lijst.

Misschien is het wel goed om vooraf even een kanttekening te maken. Je gaat straks namelijk zien dat ik een deel van mijn plannen (nog) niet heb kunnen uitvoeren. Dit heeft alles te maken met de Covid-crisis waarin we verkeren. Is dat erg? Nee. Goede dingen laten op zich wachten. Is het jammer of misschien zelfs teleurstellend? Dat wel. Op sommige dingen had ik me erg verheugd. Maar helaas loopt nu alles anders dan gepland. Daar moeten we ons bij neerleggen. Het betekent misschien ook dat ik mijn plannen zal moeten bijstellen. Misschien zijn niet alle 20 punten haalbaar dit jaar. De tijd zal het leren. Bij een volgende update – die logischerwijs na het tweede kwartaal van 2020 zal plaatsvinden – zal ik de balans weer opmaken en bekijken of mijn lijst misschien aangepast moet worden. Immers; niks is is een verplichting. Dit is geen doelenlijst, maar een wensenlijst. En al waren het wel doelen: het leven loopt zoals het loopt en soms doen we ons best, maar gaan dingen niet lukken. Dit zeg ik tegen mezelf, maar ook tegen jou :)

Hieronder volgt mijn ’20 for 2020′ lijst met daaronder per onderdeel een update van hoe het ervoor staat. Als je de uitgebreide versie van de lijst wilt lezen (waarbij ik uitleg waarom ik aan deze punten wil werken of waarom ik deze dingen wil doen) dan raad ik je aan om de originele blogpost te lezen.

1. Een wandeling organiseren voor een groep (onbekende) mensen.
Dit heb ik nog niet gedaan en ik heb me er ook nog niet in verdiept. Het lijkt me nog steeds heel erg leuk! Misschien een goed idee voor de herfst van 2020. Wie gaat er mee?

2. Een paar dagen naar een huisje in de natuur om daar lekker tot rust te komen en te schrijven.
Dit heb ik gedaan! Ik ben een midweek naar een tiny house op de Veluwe geweest en het was heerlijk. Ik heb er heel goed kunnen werken en mijn brein een beetje kunnen resetten. Ik kan het iedereen aanraden! Omdat ik weet dat ik er vragen over zal krijgen: ik verbleef op Droompark de Zanding. Geen spon, ik heb het zelf betaald.

3. Een workshop volgen.
Ik heb online een class en een online workshop gevolgd, maar ik vind dat niet helemaal hetzelfde. Ik kijk er  naar uit om in het Post Corona Tijdperk zoiets als een pottenbakworkshop te gaan volgen. Iets heel nieuws leren lijkt me echt super leuk!

4. Naar een pluktuin met bloemen en fruit.
Nog niet, maar dat is sowieso meer iets voor de late lente en zomer. Ik kan nu al niet wachten om met een mand vol met bloemen en rood fruit naar huis te gaan.

5. Nieuwe podcastafleveringen maken voor De Groene Podcast.
Dit stond gepland voor midden maart, maar toen kwam Corona om de hoek kijken en moesten we onze afspraken cancelen. Voor nu is dat heel erg balen, maar ik ben er vrij zeker van dat Dennis en ik op een dag – als het weer kan allemaal, en als we beiden tijd hebben, – wel weer nieuwe podcastafleveringen zullen maken. We zijn allebei namelijk nog steeds erg enthousiast over dit idee!

6. Meegaan op een bird-watching-walk in Rotterdam of Amsterdam.
Dit was gekoppeld aan punt 5 en daardoor ging ook dit niet door. Ik weet zeker dat de zomer nog veel voor ons in petto heeft. Immers: vogels zullen er altijd zijn. Daarbij komt dat ik nu graag op mijn balkon naar de vogels zit te kijken te luisteren en dat is ook leuk :)

7. Op een reisje met Dirk Jan.
Dirk Jan en ik spraken elkaar van de week: het zijn onzekere tijden op werkgebied. We hebben dus nog geen idee of hij weer op een reisje moet voor zijn werk en of ik dan meekan. Ook weten we nog niet of we het ons kunnen veroorloven om op vakantie te gaan. Het is natuurlijk helemaal geen prioriteit… máár, het zou wel heel leuk zijn!

8. Mijn slaapprobleem aanpakken.
Yes! En dat is geslaagd! Je leest hierover in deze en in deze blogpost. Het was een project, maar het is me gelukt!

9. 48 uur offline gaan.
Dit is me nog niet gelukt, maar ik moet ook eerlijk zeggen: ik heb het ook nog niet geprobeerd. Op dit moment (nu we thuis zitten,) hecht ik ook eventjes wat meer waarde aan het online contact dat ik met mensen heb, dus ik denk dat deze challenge niet helemaal de juiste is voor dit moment. Dat komt wel weer. Misschien ergens in de winter van 2020.

10. Een taart bakken aan de hand van een live tutorial van Lisa (van Taarten van Jansen).
Ik heb het idee dat Lisa deze live baksessies niet meer aanbiedt… jammer genoeg! Maar, ik heb wel een hoop andere dingen gebakken de laatste tijd. Zoals bijvoorbeeld de rabarber crumble van andere Lisa en de scones met lemon curd van Aline. Ik vind bakken momenteel weer heel erg fijn om te doen. Het is zo ontspannend! Mare en ik hadden het erover dat we een keer een taart willen bakken met een bodem van Punselies. Kennen jullie die goddelijke stroopkoekjes? Ze zijn vegan, ze zitten in een oranje verpakking en je koopt ze gewoon in de supermarkt. Iemand een suggestie voor hoe we daar een lekkere taart mee kunnen maken?

11. Een échte zomervakantie plannen.
Au. Ja, dat was het plan. Maar door de financiële onzekerheid van deze en de komende maanden, moeten we dat plan eventjes laten varen. Volgend jaar dan (hopelijk) maar.

12. Thuis yoga doen.
Dit lukt heel goed! Op dit moment is er echt een overload aan yoga video’s online beschikbaar. Praktisch iedere yogaschool biedt live online lessen aan, er is genoeg te kiezen. Maar mijn favoriete video’s zijn toch echt van Yoga With Adrienne op YouTube. Ze heeft ontelbaar veel video’s, dus ik ben nog láng niet klaar!

13. Spreken op een evenement, bijvoorbeeld over duurzaam leven, over dik zijn of over mental health.
Yes! Ook dit is gelukt! Ik heb een panelgesprek gemodereerd op Veggieworld (over veganisme en activisme) en het was ZO leuk om te doen! Vervolgens werd ik geboekt voor een volgende klus waarbij ik mocht komen praten over wandelen en je mentale gezondheid, maar je raadt het al: dat werd gecanceld vanwege de Corona maatregelen. Erg jammer, want ik had net de smaak te pakken. Ik vertrouw er maar op dat straks na de zomer de boel weer losbarst en mijn agenda overvol zit ;)

14. Mijn vriendin Susanne opzoeken.
Ook dit is een beetje een sad verhaal. We zouden elkaar namelijk eind april treffen in Berlijn, maar helaas hebben we onze trip (trein en Airbnb) moeten cancelen. Natuurlijk loopt het allemaal niet weg en kunnen we het inhalen, maar jammer is het zeker wel! Ik mis Berlijn ook heel erg. Ik hoop dat de stad op ons wacht.

15. Wadlopen met Mare.
Dit is ook nog niet gebeurd óf gepland en ik denk dat ik Mare ga wijsmaken dat we dit jaar niet kunnen wadlopen in verband met Corona. Ik word nog steeds bepaald níet warm van dat idee namelijk ;)

16. Naar een filmfestival en het dan heel serieus aanpakken.
We hadden passe-partouts voor Movies That Matter festival, MAAR JA, dat ging niet door. Zucht ;) Het wordt een beetje een saai verhaal, sorry. Blame Corona. Hopelijk komen er nog andere festivals voorbij waarbij we dan all out kunnen gaan. Ons idee was om met onze passe-partouts naar een heleboel films te gaan – zoveel als we zouden kunnen zien – en er dan een hotelovernachting bij te nemen, zodat we na het hotelontbijt zo weer door konden rollen naar nog meer films. Ach, ook dat komt wel weer.

17. Een museum bezoeken waar ik nog niet eerder ben geweest.
Dit hebben we gedaan! We zijn naar Singer (in) Laren geweest én naar Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Ik ben benieuwd naar welke musea we in 2020 nog meer zullen bezoeken! Naar het museum gaan vind ik zo’n fijne bezigheid. Ik mis het echt.

18. Een paar keer per jaar foto’s laten afdrukken, of Polaroids maken.
Dit heb ik nog niet gedaan en ik vind het een perfect idee voor komende week. Ik ga wat foto’s laten afdrukken en opsturen naar vrienden. Zin in!

19. Naar een lezing/event van iemand die ik heel inspirerend vind in het buitenland gaan.
We hadden kaartjes voor Esther Perel (wel in Nederland) en voor Andrea Gibson in Antwerpen. Beide events gaan helaas niet door. Het zou echt het grootste cadeau zijn als ik ergens in het najaar naar bijvoorbeeld Berlijn of Londen kan gaan voor een event, zoals een lezing of een live podcastopname of iets dergelijks.

20. Een creatief project met een concreet eindproject oppakken.
JA! Sterker nog, ik ben op dit moment met meerdere creatieve projecten met concrete eindproducten bezig. Geheimzinnig hè? Jullie horen er binnenkort meer over hoor! :)

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om mee te kijken naar mijn lijst. Zelf vond ik het heel inzichtelijk om na het eerste kwartaal even te checken hoe het ervoor staat met mijn plannen. Ik ben heel benieuwd naar wat het tweede kwartaal me gaat brengen!

Voor wie ook een 20 for 2020 lijst hebben gemaakt: hoe gaat het met jullie plannen? Laat het me weten in de comments!

Ps: Ik krijg veel vragen over hoe jullie mij in deze gekke tijd (die vooral financieel erg onzeker is) kunnen supporten. Dat vind ik echt ongelooflijk lief! Ik schreef een blogpost met een paar opties. Die vind je hier. Dankjewel voor jullie steun!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “20 for 2020 – de eerste update

 1. Bakken met een live tutorial zou in deze tijd natuurlijk juist briljant uitkomen! Enne: met die wandeling zou ik sowieso graag meegaan.

 2. Fijn om weer een post van je te lezen. En herkenbaar ook hoe je probeert er ondanks alles gewoon het beste van te maken. Even voor mezelf sprekend, mij doet het goed om dat te lezen in deze onzekere tijden.

 3. Je bent toch al goed bezig ondanks het virus! Ik heb ook een lijst gemaakt een maand terug ongeveer, kan er inmiddels 4 afstrepen. Een aantal dingen kunnen inderdaad niet doorgaan, maar dat is niet anders.

 4. Meh, ik wordt er een beetje sip van… dat verdomde virus. Op mijn lijstje stonden heel veel plannen voor onze verlate huwelijksreis die vrijdag zou beginnen, maar nu ben ik in Nederland en mijn man is in ons huis in Nieuw Zeeland en we mogen niet naar elkaar toe. Ik ben wel bijna helemaal afgestudeerd (in 3 jaar een premaster/ master traject migratie geschiedenis). Misschien als ik thuis ben een nieuw lijstje maken…

  1. Oh man, wat ongelooflijk balen en frustrerend! Ik denk inderdaad dat het goed zou zijn om de heleboel te heroverwegen en een nieuwe lijst te maken. Immers, je moet jezelf ook niet in de weg gaan zitten met zo’n goedbedoeld lijstje!
   Veel sterkte de komende tijd.

 5. Love it Merel, ik ben verbaasd over hoeveel je al gedaan hebt/al gepland had! Lekker bezig! Ik ga heel graag mee wandelen! En deze week de scones bakken :). Vorige week mijn eerste bananenbrood ooit gebakken en dat was TOP.
  Oh en ik lees ‘Kom als jezelf’ volgens mij ook via jou aangeraden gekregen en het is fantastisch en ontroerend.
  Fijne dag, tot laterrrr.

 6. Bij mij staan ook veel dingen die ik graag wil even in de wachtrij door deze crisis. Nu is echter een ding van mijn lijstje wel heel erg haalbaar: meer lezen! Nu heb ik alleen een persoonlijke mini crisis en weet ik niet welke boeken ik zou willen/kunnen lezen haha (random tips welkom, helppp)

 7. Nummer 15 kan zeker nog, ondanks Corona. Trap er niet in Mare! Ik ben dinsdag het Wad nog op geweest. Heerlijk, wat een rust en ruimte. En een beetje modder, tja, dat hoort erbij. Maar je kunt een wadlooptocht zo licht en zwaar maken als je zelf wilt. Jammer dat ik hier geen foto kan plaatsen van hoe mooi het wad nu al is!
  Ik neem jullie samen graag een keer mee, zonder dat het meteen een enorme uitputtingsslag hoeft te worden.

 8. Wat leuk om te lezen! Ik heb dit jaar niet echt doelen of wensen. Ik heb in januari een dochter gekregen dus dat is nu mijn hoofd project voor dit jaar haha. Daarnaast heb ik wel als wens om een kaartenset/prints te illustreren en verkopen.
  En die wandeling in de herfst lijkt me geweldig! Ik hou echt van de herfst en wandelen én nieuwe mensen ontmoeten lijkt me super leuk. Ik ga mee!
  Liefs

 9. Wat staan er enorm veel leuke dingen op deze lijst zeg!! Fantastisch dat je al ergens hebt kunnen spreken en als dit alles weer over is hoop ik dat je daar weer mee verder kan en zul je de smaak vast weer snel te pakken krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *