Afval Journal #1

Ik heb er even over getwijfeld om dit te gaan doen. Ik bedoel, geen idee of jullie zin hebben om dit te lezen. Misschien zit er niemand op te wachten. Iedere dag schrijf ik blogposts voor jullie over allerlei onderwerpen, maar deze schrijf ik eigenlijk vooral voor mezelf. Natuurlijk hoop ik er andere mensen mee te inspireren, maar ik hoop vooral hier de motivatie uit te putten die ik nodig heb.

file-79

Vorig jaar augustus schreef ik deze blogpost. In dit verhaal vertel ik je dat ik vroeger heel zwaar ben geweest (ik praat niet graag over hoeveel ik precies woog of weeg) en dat ik dus al heel veel ben afgevallen. Zo rond de 30 kilo. Ja, dat zijn een heleboel kilo’s. Toch ben ik er nog niet, want ik heb nog steeds overgewicht en daar wil ik vanaf. Ik heb me er al lang bij neergelegd dat ik nooit slank zal worden. Laat staan strak, dun of dat ik gezegend zal worden met een bikinibody. Dat hoeft ook helemaal niet. Ik wil heel graag nog zo’n tien kilo afvallen en sportiever worden. En dan moet het maar eens goed zijn, heb ik voor mezelf besloten. Na alle dieten die ik sinds ik een klein meisje was heb gevolgd, de diëtiste die ik heb bezocht en alle tijdschriften en boeken die ik heb gelezen, vind ik dat er een tijd moet komen waarin ik me niet ‘druk’ hoef te maken om mijn gewicht. Dat heb ik ook wel eens verdiend.

Zonder hier een ‘ik voel mezelf zo zielig’ verhaal van te maken: op dit moment gaat het niet makkelijk. In het verhaal van augustus schreef ik; “Mijn teller staat nu op min 28 kilo en jemig, wat voel ik me goed! Mijn levensstijl en voedingspatroon zijn nu écht veranderd. Ik weet wat werkt en wat niet. Mijn volgende doel is weer 5 kilo afvallen. Daarvoor geef ik mezelf de tijd tot 1 december en ik ga ervoor!”  Dat bleek wat te optimistisch. Het is dus niet gelukt. Ik weeg nog steeds hetzelfde als in augustus, en oké, ik ben in ieder geval blij dat ik niet zwaarder ben geworden. Maar mijn superhealthy eetpatroon en die enorme drive ben ik helaas eventjes kwijt.

Ik wil die drive heel graag terugvinden. Sterker nog, ik heb mezelf nu ten doel gesteld dat ik vóór 1 september 5 kilo lichter wil zijn dan dat ik nu ben. Waarom 1 september? Dat is de start van een nieuw schooljaar en omdat ik in het onderwijs werk, is dat toch altijd een beetje een soort ‘gelukkig nieuwjaar momentje.’ Het is nu 20 mei. Dat betekent dat ik nog 103 dagen de tijd heb om 5 kilo af te vallen. Drie maanden en 10 dagen voor 5 kilo, dat zou haalbaar moeten zijn. Maar alleen als ik er écht voor ga.

Er moet een hoop gebeuren. Ik moet weer terug naar mijn gezonde, clean-eating patroon. Ook moet ik mijn gedachten weer zoveel mogelijk op het afvallen zetten. Dat doe ik onder andere door erover te schrijven. En het laatste; ik moet in beweging komen.

Ik haat sport, ik heb het nooit leuk gevonden. Ik ben niet opgegroeid met sportclubjes en teamwedstrijden, ik heb het nog nooit volgehouden om een sportschool abonnement goed te benutten en zelfs yoga bleek niet mijn ding te zijn. Hardlopen werd me altijd afgeraden door mijn huisarts toen ik nog veel zwaarder was en ik heb geen idee hoe dat nu zou gaan, maar ik ben er bang voor. Ik heb totaal geen enkele positieve associatie met sport. Als kind al vond ik het vreselijk: sta je dan, met je veel te zware lichaam in een totaal niet flatterende outfit. Je bent de langzaamste, je kan dingen niet, je klasgenoten lopen je overal uit. Na gym voelde ik me altijd een looser. Twee jaar geleden dacht ik: “ik ga toch weer eens voor een sportschool”(het vijfde abonnement bij een vijfde, nieuwe sportschool) en een tijdje ging het goed. Maar er zijn een aantal dingen die ervoor zorgen dat ik het niet volhoud om regelmatig te gaan: ik voel me onprettig tussen slanke, sportieve, gestroomlijnde mensen die zich daar staan uit te sloven. Ik houd het niet lang vol, want mijn conditie is dramatisch, en ik voel me daardoor een slappeling. En daarbij komt, ik vind het niet bepaald exciting. Ik ga niet helemaal óp in dat sporten, zoals sommige mensen blijkbaar wel doen. Natuurlijk, heel kort na het sporten heb ik eventjes het ‘wow, dit heb ik gewoon wel even gedaan’ gevoel, maar dat gevoel kan ik totaal niet ophalen wanneer ik een volgende keer moet gaan.

Kortom: ik heb gewoon geen idee hoe het moet. Sporten en daar ook nog plezier in hebben. Ik ga niet zeggen dat ik het even kwijt ben, want ik heb het nooit gehad. Heel eventjes misschien ooit, jaren geleden, toen ik ook in een afvalrace zat en af en toe naar de fitnessschool ging en soms een baantje trok in het zwembad. Maar superactief ben ik nooit geweest.

Dan nog even over eten. Ja, ik weet dat als je naar mijn Instagram foto’s kijkt je denkt; “maar Merel, je eet toch hartstikke healthy?” Ik bedoel, de watermeloenen vliegen je bij wijze van spreken om je oren. Natuurlijk, over het algemeen eet ik veel gezonde dingen. Maar er is ook nog een wereld buiten Instagram om. Ik ben heel eerlijk als ik zeg dat ik heus wel eens iets eet waarvan ik denk: hmm, hier maak ik maar geen foto van. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die dat nooit hebben. Nu niet denken dat ik halve kippen weg werk en deze niet fotografeer, want zo is het niet. Het gaat meer om chocolaatjes en koekjes en zoutjes en nouja, dat idee. Misschien moet ik mezelf maar eens verplichten om ALLES wat ik eet te fotograferen. Dan durf ik vanzelf geen foute dingen meer te eten ;)
Ik moet terug naar een simpel en clean dieet. Zo min mogelijk ’troep’ uit de supermarkt, en nee, ook de koekjesafdeling van de Ekoplaza hoeft niet iedere week leeg gekocht te worden.

IMG_5570

Deze foto plaatste ik 15 weken geleden op Instagram. Ik hoop over een tijdje weer zo’n nieuwe post te kunnen doen!

Oke, dat is het dus. Nu heb ik het geschreven, dus nu moet ik het ook doen. Misschien lees je dit en denk je: ik zit in precies dezelfde situatie. Dan hoop ik dat we iets aan elkaar kunnen hebben. En misschien lees je dit en denk je: dit vind ik zo totaal niet boeiend om te lezen… dan moet je deze artikelen maar even skippen. Ik weet van mezelf dat ik mezelf kan motiveren door dingen te delen en door erover te schrijven, dus daar begin ik vandaag mee!

Liefs,
Merel.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

227 gedachten over “Afval Journal #1

 1. Herkenbaar! Ik heb laatst de term borrelnootjesveganist bedacht voor mezelf. Ik eet veel gezonde dingen en veel ongezonde dingen. Gewoon veel dus.

  Sporten vind ik vreselijk! Laatst heb ik mijn rolschaatsen herontdekt, ik hoop dat ik daar wat meer mee ga bewegen. Helaas gaat dat nu even niet, door een euh… blessure. Opgelopen toen ik over een hekje wilde springen.

  Mijn streven was flink wat af te vallen dit jaar. Ook ik zit nog op precies hetzelfde gewicht als op het moment dat ik had bedacht af te vallen.

 2. Wauw! Ik vind het super knap! Ook dat je het met ons deelt.’ik hief dan niet af te vallen, maar ik moet juist regelmatiger gaat eten. Ik ben echt een ramp als het gaat om regelmaat en gezonde ontbijtjes en tussendoortjes. You go girl!

 3. Je hebt al een bikinibody hoor, het is onzin dat alleen mensen met maatje 34 een bikini aan zouden mogen.

  Ik mis in je verhaal waarom je af zou willen vallen. Wil je een ander getal op de weegschaal, of heb je een ander doel? Ik denk dat het heel moeilijk wordt zonder een doel voor ogen waar je echt voor kunt gaan. (Ik ben vorig jaar 10 kilo aangekomen doordat mijn schildklier slechter ging werken, en de eerste paar kilo’s gingen er vanzelf af, maar ik heb er nog 5. Maar ik vind het heel lastig, omdat ik door gezondheidsproblemen niet minder kan gaan eten en sporten ook niet kan, en daarnaast maakt het me niet zoveel uit, alleen pas ik een deel van mijn kleding niet meer, dat is wel jammer. Maar met “het maakt me niet zoveel uit” gaat er nooit een kilo af, tenzij de medicatie dat alsnog voor me regelt.)

  Overigens is het niet per se zo dat mensen met overgewicht per definitie ongezonder zijn dan mensen zonder overgewicht. Misschien kun je eens uitzoeken hoe het bij jou zit en dan bedenken of je wilt afvallen of niet? Misschien motiveert het wel als je een gezondheidsdoel hebt? (Of juist niet als alles prima in orde is.)

  1. Nooooou, een bikinibody heb ik niet hoor ;) geloof me.
   Ik wil afvallen, en ben dus al heel veel afgevallen, omdat ik me geen zorgen wil maken over mijn gezondheid en ik het gewoon zat ben om dik te zijn. Ben er klaar mee!

 4. Weet je dat je vooral afvalt door je eetpatroon te veranderen en niet persee door het sporten. Als je veel sport kom je juist aan, aangezien spieren zwaarder zijn dan vet. Van sporten krijg je wel een strakker mooi gevormd lichaam, maar het belangrijkste is gewoon wat je eet. Ik denk dat zo’n journal een goede stok achter de deur is. Succes!

 5. Jammer dat we niet samen kunnen sporten Merel! (heb je geen vriendin met wie je in elk geval 1 keer in de week iets van beweging kan krijgen?) Vind het altijd jammer om te lezen als mensen hun draai niet kunnen vinden in de sportschool. Het is een wereldje op zich, maar je kan het naar je eigen hand zetten (als je weet wat je er moet doen)
  Door gezond en clean eten kan je gewicht verliezen en dat gaat je ook heus lukken! Toch kan daarnaast ook sporten/bewegen helpen om echt fit te worden.. en uiteraard je doel sneller te behalen.
  X

  1. Precies, ik wil me ook graag fitter voelen. Ik hoef niet per se de kilo’s eraf te zien vliegen door het sporten (zou wel chill zijn haha) maar het zou het proces wel mooi ondersteunen denk ik. En ik denk dat ik me inderdaad fitter zou voelen!

 6. Wauw, even een koude rilling terwijl ik dit lees want wat herken ik een hoop.
  Ik heb vroeger ook nooit aan sport gedaan en altijd “te zwaar” geweest, terwijl ik voor mijn gevoel toch van dieet naar dieet huppelde. Ik ben afgelopen zomer diplan gaan doen in de sportschool (dieet onder begeleiding) en in totaal nu 25 kilo kwijt! Bij mij willen de laatste 5 helaas ook niet zo snel lukken.

  Vooral in je stukje over de sportschool herken ik mezelf, ik probeer te blijven gaan maar vermijd de drukke momenten (en fiets zelfs terug naar huis als ik zie dat t druk is) want weet zeker dat de gespierde beach mannen en vrouwen anders toch maar denken van kijk dat dikkertje eens proberen iets te doen. Ik sport nu 3 keer per week op “slimme” tijden in de sportschool en daarnaast loop ik 3 keer per week hard wat me echt super bevalt! Dat zou je ook echt eens moeten proberen. Het is heerlijk om je hoofd leeg te maken (en kan laat in de avond alleen).

  Ik lees mee in je afval avontuurtjes ;)

  1. Respect voor jou Dennis. Wow, 6 keer in de week sporten en zoveel afgevallen zijn. Je mag heel erg trots op jezelf zijn!

 7. Ik vind min 28 kilo al zo ontzettend knap, Merel! Ik ben ook bezig met afvallen, de teller staat op min 18, maar merk nu dat ik het heel moeilijk vind als het niet meer zo snel gaat. Ik heb er ook een hele tijd over gedaan (een jaar). Soms vergeet ik wel eens om terug te kijken naar wat ik al bereikt heb. Achttien kilo geleden voelde ik mij ongelukkig in mijn lichaam, ik kon het soms echt wel vervloeken! Alles zat in de weg, kleding paste niet goed en het is echt niet leuk als je je ineens beseft dat jij overal de zwaarste bent. En nu voel ik mij veel beter, gezonder en daardoor ook gelukkiger. Juist het focussen op ‘er moet nog zeven kilo af’ zorgt er bij mij voor dat ik niet trots op mezelf kan zijn. Nog niet! Daarnaast merk ik dat, wanneer het niet meer zo snel naar beneden gaat, ik wat soepeler wordt. Ach, af en toe een chocolaatje kan toch best? En voordat ik het weet, eet ik er iedere dag wel weer een! Ik stop ermee, met mijzelf voor de gek houden. Ik doe met je mee! Heel veel succes:)

  1. Heel herkenbaar ;) Leuk dat je meedoet, we mogen trots op onszelf zijn! We can do this :)

 8. Herkenbaar, vooral het voldoende gezonde dingen eten, maar vooral in de avond dan toch ‘ongezonde’ dingen eten…

  1. Yup, de avond is echt een bitch, wat dat betreft. ;)

   1. De avond is lastig ja. Wat misschien helpt: de “grote” maaltijd naar de lunch verplaatsen. Dan heb je ’s avonds minder vroeg honger (dus ipv om 18.00 om 20.00 ofzo) en eet je dus later waarna je geen tijd voor snaaimomenten meer hebt.
    Ik woon in een buitenland waar je 2x per dag een warme maaltijd eet, met nadruk op de lunchmaaltijd. Naast dat je met 2x per dag warm eten meer groenten gaat eten heb je ook langer een vol gevoel! Bovendien zie ik hier echt niemand na de avondmaaltijd nog dingen eten ’s avonds.
    (Misschien heb ik makkelijk praten hoor, ik ben van een sport-niksnut naar nogal actief persoon gegaan en moet er op letten genoeg te eten om die levensstijl vol te houden…)

 9. Merel, wat een mooi verhaal. Ik vind het juist goed dat je dit deelt. Dit is niet alleen voor jou een uitlaatklep, maar ik denk dat het voor velen ook fijn is om te lezen dat ze niet de enige zijn. -28 kilo is ontzettend knap. Ik ben afgelopen jaar ook 10 kilo afgevallen en heb hierbij niet heel veel gesport. Vooral het gevarieerd en netjes eten heeft bij mij het meeste geholpen. Ook iedere dag ruim een half uur wandelen (ik heb 2 honden) en wat oefeningen (yoga/pilates) heeft bij mij geholpen. Het is uiteindelijk vooral mijn voeding geweest hoor.

  Ik wens je heel veel succes en lees graag je verdere avonturen! Zo’n health journal lijkt me een uitstekend idee :)

  1. ik wil ook een hond! ik weet nog goed dat ik, toen ik nog thuis woonde, iedere dag een uur met mijn moeder met de honden ging wandelen. Dat was echt lekker! Goed gedaan hoor, die 10 kilo! knap!

 10. Wauw Merel, wat goed van je om dit met iedereen te delen. Ik denk dat veel mensen dat juist fijn vinden.

  Over de sportscholen: is Curves niet wat voor jou? Dat is alleen fitness voor vrouwen. Ik heb het jarenlang gedaan en het is fijn om te sporten met niet alleen hele slanke vrouwen. Hier loopt van alles rond en respecteert elkaar ook.

  1. Dankjewel :) Ja Curves, daar heb ik wel meer positieve verhalen over gehoord. Het nadeel is dat het niet bij mij in de buurt is en dan is de drempel voor mij heel hoog om te gaan. (als het regent, als het ’s avonds donker is…) Het beste kan ik iets bij mij in de buurt zoeken.

 11. Als je wilt afvallen met begeleiding raad ik je aan naar een natuurdiëtist te gaan. In elk geval iemand die openstaat voor een plantaardige levensstijl en je zonder te zeggen dat yoghurt of witvis heel goed is om af te vallen je kan helpen naar je doel. Want de basis voor je gezonde eetpatroon heb je wel, nu nog de regelmaat. En belangrijk is dat je afvallen puur voor jezelf doet en niet voor je nieuwe klas. Ook als je pas in oktober je doel hebt bereikt is dat goed!

  1. Dank voor de tip. Op dit moment heb ik geen behoefte aan een dietiste of begeleider. In feite weet ik heel goed wat ik wel en niet moet eten, immers, die 30 kilo is ook gelukt. Maar als ik wel weer een keer een begeleider zoek, zal ik er zeker aan denken!

 12. Hoi hoi,
  Heel herkenbaar,en moeilijk ( weet er alles van)
  Maar wat goed dat je de lat niet te hoog legt
  Ik heb over 8 kilo een jaar gedaan
  En nu de rest nog
  You can do it
  X

 13. Ik sport sinds december omdat ik last heb van rug issues. anders was ik er denk ik ook niet aan gegaan haha. Maak na het avondeten een wandeling van 30 minuutjes. Geen gezweet, maar wel lekker voor je spijsvertering! :-)
  Go Merel Go!

  1. :) lief, dankje! Ja, is ook zo. Je hoeft ook niet meteen mega xxl krachttrainingen te volgen natuurlijk. Wandelen en fietsen vind ik wel fijn om te doen!

 14. Lieverd, je ziet er geweldig uit! En min 30 kg: iets om trots op te zijn!
  Elke kilo méér afvallen is pure winst en wij houden van winnen! ;-)
  Meer bewegen zonder sportschool? Ik zou bijna zeggen: schaf een hond aan, want ik neem aan dat Beppie en Pop het maar niets vinden om elke dag een stevig rondje te gaan lopen aan een lijntje.
  Maar dat is natuurlijk geen optie voor jou ( die hond, bedoel ik).
  Maar zonder dollen: elke dag een half uur of drie kwartier een (stevige) wandeling door de buurt ( of een andere leuke plek in Amsterdam) is al geweldig en je zult merken dat het op een gegeven moment ook nog leuk wordt. Je ziet zo veel meer van de stad waar je woont en het is nog gezond ook ( op de uitlaatgassen na..).
  Ik leef en lijn met je mee. Hier moeten er nog zo’n 20 tot 25 kilo af en ik ben een maand geleden de strijd ook weer aangegaan. Alhoewel strijd….ik heb er zelf voor gekozen en dat scheelt alweer een een slok op een borrel ( of in dit geval beter: puntje op de taart).
  Ik ga je volgen, succes en we’ll meet again, don’t know where, don’t know when, maar in iedere geval slanker en gezonder!

  1. Lief van je Elske, dankje. Trots op jou ook! Het is en blijft wat he, in onze familie. Maarja, we kunnen er zielig over gaan zitten doen… dat verandert niks. We kunnen het!

 15. Ik volg geen blogs, enkel die van jullie. Ik kwam er toevallig op toen ik op het internet iets aan het zoeken was over Chia zaad. Ik ben heel blij dat ik jullie blog gevonden heb! En je mag dan wel zeggen dat de post die je schreef eerder voor jezelf is, ik vind het heel dapper van je.
  En ik steun je, ik hoop echt dat het lukt!

  Ook in België duimen we voor je! :)

 16. Succes hoor! Ik ben ook geen sportief persoon. Ik snap die drive niet die andere mensen hebben. Ik vind het gewoon niet leuk. Dansen overigens wel. Dansen vind ik heerlijk. Maar dat doe ik ook niet altijd wekelijks. Ik vind dit artikel btw leuk om te lezen :) het is eerlijk en herkenbaar (voor mij en veel andere). Succes met afvallen. Hopelijk gaat het lukken!

  1. Ja! Dansen! dat doe ik ook graag. Maar dan wel het liefst in een club met een watertje in mijn hand ;) Dankjewel Marianne, lief van je.

 17. Hoi Merel! Zat dapper dat je dit over jezelf schrijft en ook heel herkenbaar! Ook ik werk in het onderwijs trouwens, ook dat van een nieuwjaars gevoel heb ik ook altijd :-) Ik weeg nu 130 kg en krijg mijn kilo’s er niet af… Ik hou het dieet nooit vol. Ik zou zo graag slanker willen zijn, ook en vooral voor mijn gezondheid. Ik kan qua sporten de workout filmpjes op You Tube aanraden van Chris Powell, hij heeft ze in level 1,2 en 3 Ik doe deze altijd samen met mijn zoon. Elke dag een half uurtje. Ik wil daarnaast, is het plan, elke dag een uur wandelen. Hoop ook dat ik het vol ga houden, 5 kg voor 1 september? Ik doe mee!! Is bij mij ook de kop eraf en misschien raak ik er wel 10 kwijt? X Maris

  1. Wat dapper van je Mariska, dat je de strijd aangaat! Zo mag je het ook zien he? Er zijn ook mensen die wachten tot het echt echt echt moet van de huisarts. Of totdat Wendy van Dijk met een camera voor je deur staat. Weetje, eraan beginnen is gewoon hartstikke lastig. Doe gezellig mee! Misschien moeten we maar een clubje oprichten ofzo ;)

 18. Ergens ook gelezen dat fanatiek sporten helemaal niet zo goed is, je kan beter elke dag minimaal een half uur rustig bewegen. Dus pak voor alles de fiets, of doe alles lopend. Ga inderdaad na het avondeten een blokje om, en dan niet slenteren maar een goede pas erin houden.
  Succes!

 19. Hoi Merel,

  Tof juist dat je je verhaal deelt!
  En wat het sporten betreft, ik vind sport ook echt superstom!
  Je gaat toch niet betalen om in een hok (vaak zonder ramen) met andere mensen die het ook allemaal stom vinden aan van die suffe apparaten staan te trekken? Sowieso waarom zijn sportzalen altijd zo suf en saai en totaal niet inspirerend!?

  Maar ik hou daarentegen wel van bewegen! Wandelen en dansen kan overal, is gratis, je krijgt er energie van en je wordt er blij van…althans dat is mijn ervaring…
  Ik maak vaak playlists op mn ipod van toffe liedjes en ga dan gewoon in mn uppie helemaal uit mijn dak. Wat nou sportschool?! :)

  Succes enne…je bent zo ook al prachtig hoor!

  1. Superlief van je Shaz, dankjewel. Dansen zou ik ook meer moeten doen! Ik hou ervan :)

 20. Wat een heerlijk eerlijk verhaal! Voor velen herkenbaar,lees ik in de reacties. En wauw, wat ben je al ver gekomen! Ik weet zeker dat je door dit te delen nieuwe inspiratie op zal doen.
  Voor mij is je verhaal herkenbaar op sportgebied. Toch heb ik mezelf er vorig jaar toe gezet te gaan hardlopen. Beginnend met 1 minuut rennen en 2 minuten wandelen. Het was doorbijten. Maar driekwartjaar later liep ik de 10 km funrun op de nieuwe westrandweg. Door wel te sporten ben ik ook gemotiveerder om op mijn voeding te letten. Zet m op Merel! You can do it. Met of zonder sport :)

  1. WOW, 10 kilometer gehaald in 9 maanden?! Dat is echt onwijs knap van je!
   En dankjewel voor je steun :)

 21. Lieve Merel.
  Dit is een zeer eerlijke blogpost. Je zal er heel wat mensen mee motiveren, dus niet enkel jezelf. Ik heb ook last van overgewicht, maar ben op dit moment staat afvallen even op een laag pitje. Hoewel het nu juist heel goed zou zijn om goed op mijn voedingspatroon te letten aangezien ik zwanger ben. Maar eerlijk is eerlijk, ik gebruik mijn zwangerschap om juist wat vaker extra lekkere (lees: ongezonde) dingen te eten. Jouw verhaal brengt me dus op tijd terug naar de werkelijkheid. Ik ben ook geen sportief type. Heb zelfs een grondige hekel aan sport! Maar ondertussen heb ik wel een leuke manier van beweging gevonden, namelijk NIA. Misschien is dit ook wel wat voor jou? Hoe dan ook, jij bent een kanjer Merel! Je kunt het! Liefs, Carla

 22. Hoi Merel,
  Mooie blog, erg open, knap. Eerlijk gezegd vind ik sporten ook niet heel erg nodig hoor. Bewegen wel! Ik probeer ook wel te fitnessen, maar krijg die drive ook niet te pakken en verder ben ik belachelijk slecht in sport. Maar je hoeft niet perse zoveel inspanning te leveren als je met sporten doet, dat is vaak niet heel erg natuurlijk en kan snel blessures opleveren . Wat voor mij het beste werkt is wandelen. Ga een halfuur eerder van huis naar een afspraak, door te lopen. En ik vind het heel fijn om na het avondeten meteen te gaan wandelen, een uur ofzo. Erg gezond en werkt tegen een after-dinnerdip. Neem gewoon een vriendin mee. Een meisje die ik ken is alleen door wandelen en wat minder eten al 25 kilo afgevallen, Je hoeft echt niet de marathon te gaan lopen!

  1. Wow, 25 kilo door te wandelen! dat is wel echt heel erg knap. Nee, een marathon is zeker niet nodig. Een rondje park zou ik wel leuk vinden ;)

 23. He Merel,

  Wat een dapper, open, eerlijk en kwetsbaar verhaal. Je ziet er fantastisch en prachtig mooi uit. You go girl! Dansen, hoelahoopen op je favoriete muziek, make it fun. Ik moet ook nog 15 kilo voor gezondheidsredenen. Er zijn er nu al 5 af. Ik doe vrolijk met je mee.

  Ik weet zeker dat je dit gaat lukken.

  1. Dankjewel! Ik weet zeker dat jij het ook kan, je klinkt zo positief! You go girl!

 24. Ik vond sporten ook altijd vreselijk… maar nu heb ik iets gevonden waarin ik precies doe wat ik wil.. Bootcamp! Ik wou energieker en minder klunzig worden, en gewoon wat strakker in mijn vel.

  Ik ga (of probeer, ik heb een enkelblessure) elke week te gaan. Ik heb gekozen om de zaterdagochtend training mee te pakken, maar er zijn ook doordeweeks trainingen. het fijne is juist dat er bij onze groep veel verschil is. Er zijn beginners die bij het hardlopen al doodop zijn, en er zijn mensen die het al een jaar lang 3x per week doen. Per oefening krijgen we een beginner gevorderde en bij sommige een expert versie van een oefening. En na een training ben ik de hele dag gesloopt. (de eerste 2 weekenden kon ik niet eens lopen, oeps, toch te fanatiek geweest) Elke week verleg ik opnieuw mijn grenzen. En door het niveau verschil voel ik me nooit een watje, ik ben juist elke week trots dat ik het weer geflikt heb.

  Misschien is het voor jezelf ook slim om te kijken wat je verwacht van een sport!

 25. super gedaan naar een gezond gewicht gaan :), ik ben in een goed jaar ook 22 kilo kwijt en eet héél gezond .Ik kan niet sporten door een hartkwaal en vind dat heel erg :(.Vroeger 3 a 4 keer per week en verloor geen grammetje eerder nog bijkomen.
  Maar niemand zegt dat sporten afzien is .gewoon al wandelen of fietsen is ook aan beweging doen.zwemmen of dansen is ook leuk.Veel succes met die 5 kilo xxx

 26. Lieve Merel! Superherkenbaar! Ik haat sporten en ik wil ook afvallen. Maar ik heb nu wel een uberfijne sportschool gevonden waar ze je ook helpen met voeding en coaching en: dat werkt onwijs!
  (en alleen maar vrouwen, dat helpt voor mij ook al onwijs)

  Super goed dat je dit verhaal opschrijft!

  Ik doe dus met je mee :)

  liefs,
  Jula

  1. We can do this, girl! Op naar een lichaam als van Beyoncé, hahahaha ;)

 27. Dag Merel, al 30 kg verloren, wat een prestatie! Ik herkende me helemaal in hoe je tegenover sporten staat! Ik had vroeger altijd een excuus om er niet aan te beginnen of niet door te zetten maar een tijd geleden vond ik eindelijk wat voor mij werkte. Klinkt misschien dom maar: workouts op youtube! Er bestaan er super veel (fitnessblender, tiffany roth, blogilates), ze zijn leuk, gratis, je hoeft er niet voor buiten en je hoeft ze zeker geen uren te doen om resultaat te krijgen. Ik viel 10 kg af (in combinatie met gezond eten natuurlijk). Nu moet ik dringend terug mee beginnen om de baby-kilo’s eraf te krijgen!

  1. Helemaal niet dom! Dankjewel voor de tips :) Heel veel succes met het verliezen van je baby-kilo’s! Je hebt er gelukkig iets moois voor terug gekregen ;)

 28. Dag Merel,
  Knap dat je je zo kwetsbaar opstelt en daarmee veel mensen inspireert. Normaal hou ik niet zo van blogposts over afvallen en zou ik niet zo snel reageren, maar ik word heel blij dat in jouw verhaal ‘gezond’ en niet ‘slank’ of ‘bikini’ centraal staat. Dus: keep up the good work!

  en over sporten: volgens mij is regelmatig een wandeltocht (duin/bos/strand) een prima manier van bewegen en bonus: je kunt mooie natuurfoto’s met ons delen!

 29. Haha, toen ik de titel zag dacht ik dat deze blogspot ging over minder afval produceren en zo :) Maar goed, afvallen is ook een boeiend onderwerp hoor! Ik denk ook dat workouts op youtube een goed alternatief voor de sportschool kunnen zijn. En het is denk ik ook normaal dat het afvallen niet meer zo snel gaat, je weegt nu ook al veel minder he..

  1. Dat was ook mijn eerste gedachte toen ik het op twitter zag :-) haha

 30. Hoi Merel, wat goed dat je deze post toch hebt geplaatst en mooi dat je je zo eerlijk en kwetsbaar opstelt! Dit artikel komt op een mooi moment, ik wil ook graag een gezondere leefstijl met het fijne effect dat dat dan ook zichtbaar en voelbaar is voor je lijf. Ik heb wat tips voor je, want bewegen hoort er nou eenmaal ook bij en nee…ik ben ook niet van het hardlopen of een sportschool. Krachttraining is toch het effectiefst. Lees over Tabata training en je lacht hardop hoe simpel het kan zijn. Mindful eten is ook mooi en leerzaam. Alles begint bij zelfliefde. Ik ga er ook voor dus leuk om elkaar te stimuleren! Verder ben je een mooie vrouw en ben je helemaal goed zoals je NU bent. Ik weet dat dit soms lastig is om jezelf te vertellen, maar jezelf kleineren brengt je verder van (t)huis. Succes!

 31. Hey Merel,

  Ik volg je ook op instagram en ik snap helemaal wat je bedoelt met dat je niet overal een foto van maakt! Ik heb ook weleens eten/spullen waarvan ik geen foto maken omdat ik geen negatieve reacties wil. En om eerlijk te zijn, ik vind dat je er supergoed uitziet, je gezicht is hartstikke slank en mooi (de rest zie ik eigenlijk niet op instagram dus daar kan ik niets over zeggen). Ik ben zelf niet te zwaar, maar ik moet zeggen: ik had ook altijd een pleureshekel aan gym. Ik was namelijk graatmager en voelde me ongemakkelijk in blotere kleding (en wij moesten korte broeken aan. (fijn met van de spillebeentjes en totaal geen vrouwelijke vormen). Het heeft lang geduurd voordag ik iets vond wat qua sport bij mij en mijn lichaam paste, want ik ben ook een enorme slapjanus (vriendlief draagt de boodschappen). Bij mij is dat hardlopen geworden (en een tijdje pilates). Ik hoop dat jij ook een leuke sport ontdekt die goed bij je past, zodat je er niet zo’n hekel meer aan hebt. Heel veel succes! Die vijf kilo gaan vast wel lukken, aangezien je er al heel wat af hebt gekregen!

 32. Ik snap dat het moeilijk is om naar de sportschool te gaan als die vol staat met slanke mensen in spandex, maar geloof me: iedereen moet ergens beginnen. Ik was 7 kilo zwaarder en met 8% vet teveel toen ik begon. Nu ben ik zelf sportief en slank, maar daar ben ik wel maanden 3/4x per week zware gewichten voor gaan tillen. Ik kan alleen maar respect opbrengen voor mensen die iets aan hun gezondheid willen doen. Natuurlijk is het moeilijk, maar eigenlijk moet je schijt hebben aan iedereen. Jij komt daar voor jou, en niemand anders.
  Ik kan je de site van A Black Girl’s Guide To Weight Loss aanraden, check die maar eens op google. Zij schrijft niet alleen over fysiek afvallen, maar ook de psychologische kant ervan.
  Tot slot: in mijn sportschool trainen ’s ochtends oude en manke mensen met de fysiotherapeut. Dan voel je je sowieso jong en fit, misschien ook naar een gym gaan waar ook dat soort activiteiten plaats vinden? :-p
  Succes, je bent al zo’n eind gekomen, dit gaat je ook lukken!!

  1. hahahaha, oude en manke mensen! laat het ze niet horen ;) Maar ik snap wat je bedoelt. Knap hoor dat jij het gewoon doet!

 33. Wauw Merel, ik vind het een heel mooi en inspirerend verhaal. Het is heel erg herkenbaar wat je schrijft. Ik ben de laatste tijd ook aangekomen en ik kom er niet vanaf. Ook door dat het sporten niet voor mij is weggelegd, ik vind het heel fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die dat goede gevoel bij een volgende poging tot sporten niet terug kan halen.

  Ik heb een tijd veel gedanst, ik deed twee uur klassiek india tempeldans en twee uur salsa in de week en door omstandigheden ben ik daarmee gestopt. Ik weet niet of je van dansen houdt? Dat zou namelijk een hele leuke manier van bewegen kunnen zijn. De salsa scene is heel open en gezellig, ongeacht je vormen. Ik durf zelf niet te zwemmen omdat ik me dan opgelaten voel tussen al die strakke bikinilijfjes, maar tijdens het salsadansen voel ik me helemaal vrij.

  Of het bewegen nou wel of niet iets voor jou is. Of het nou wel of niet lukt om die extra’s kilo’s er te krijgen.. (En ook al ken ik je niet persoonlijk) ik vind je echt top en ga proberen ook die extra kilo’s eraf te krijgen, in deze struggle sta je niet alleen!

  1. Superlief van je! Ik hou zeker van dansen. Salsa heb ik wel eens geprobeerd, maar dat vond ik toch best wel moeilijk, het gaat zo snel! Zwemmen vind ik wel heel fijn, maar ik snap je gevoel: daar sta je dan, tussen al die slanke dennen. Toen ik nog in Hoofddorp woonde ging ik wel eens op zaterdagochtend heel vroeg naar het zwembad in Nieuw Vennep. Daar waren dan om half 9 ’s ochtends alleen maar oudjes en mensen die niet op of om keken. Heerlijk was dat!

 34. Lieve Merel!! Hartstikke goed dat je dit geplaatst hebt, het blijft natuurlijk in eerste instantie het belangrijkste dat iets plaatsen voor jou heel goed is en dan pas ‘of het voor de lezers wat is’. Althans, dat vind ik altijd! Heel normaal en natuurlijk dat je in een dipje zit, niks raars of ergs aan! Juist hieruit lees ik dat er ergens verstopt kei veel motivatie is en die moet je gewoon weer even omhoog trekken! Ik ben zelf ook geen super sportieveling, jaren badminton gedaan maar op een gegeven moment gestopt omdat het niveau qua sporten vs. mijn uithoudingsvermogen het gewoon niet meer trok! ‘The Gym’ en hardlopen doet t em ook niet voor mij; te snel verveeld, te snel moe en te zwaar. Wat ik nu wil proberen is lekker wandelen. Wel een hard tempo hoor dus eigenlijk mag ik het ook wel ‘hard lopen’ noemen ;) en dan krijg je misschien minder snel ‘resultaat’ te zien, maar ik denk dat dit wel beter werkt! Even een goede wandeling maken voor of na de maaltijd en ook in het weekend lekker in de ochtend even stappen met die benen! Misschien is dat voor jou ook wel een betere oplossing, ipv hardcore te gaan ‘rennen’! Ik zie er iig minder tegenop om een lekker muziekje op te zetten en een stukkie te gaan wandelen, ipv na 5min al hijgend op de grond te liggen. -no kidding-
  love you! met of zonder die 5kilo:)

 35. Hey merel,

  Sinds een paar weken kijk ik wel eens op jullie website, erg leuk!
  Ik wilde een aantal jaar geleden afvallen terwijl het helemaal niet nodig was, ik ben zelfs wat te ver gegaan in het afvallen en heb daar helaas een eetstoornis aan overgehouden. Gelukkig gaat het nu steeds beter.

  Ik vind sporten vaak ook saai, maar ik heb misschien een leuke tip voor je: Probeer eens een groepsles Zumba in de sportschool. Ik ben er laatst mee begonnen en ik vindt het erg leuk, vooral omdat je even lekker los kunt gaan. En omdat iedereen het op zijn eigen niveau doet hoef je je niet te schamen voor wat je wel en niet kan. Niemand kijkt je raar aan als je even langs de kant gaat staan.

  Liefs,
  Carlijn

  1. Zumba klinkt leuk ja! Ik zou ook wel een SH’Bam (ofzo) willen doen. Lekker op muziek bewegen maakt het natuurlijk al een stuk leuker!
   Fijn om te horen dat het beter met jou gaat!!

 36. Hoelahoepen! Super vrolijk en super goed voor de taille en heupen. Geen sportschool, alleen wel een maatje en oh ja …goed weer..

  1. hihi ja, dat is leuk! Ik bak er alleen geen ene moer van. Jamie heeft een hoepel en ik heb hem wel eens geleend. Op de een of andere manier lukt het me gewoon niet ofzo?!

    1. Okee, ik had dit nog niet gelezen, ik ben ook enthousiat over hoopdance! Je kunt ook cursussen volgen (zie mijn comment ergens hieronder). En er komen altijd hele leuke mensen op af!
     En Brenda, wat ontzettend cool dat je op deze manier kilo’s bent kwijtgeraakt.

     1. Ja werkte echt als een trein hier! Ik was al een tijdje gezonder aan het eten (minder brood ook en minder kaas) maar dat hielp niet echt. Toen ik begon met hoepelen ging het echt heel snel! Buik een stuk platter en van 73/74 naar 62/63 kilo gegaan (bij 1,63m dus was wel een beetje te zwaar). En als ik nu nog regelmatig hoepel komt het er ook niet meer aan (ook al eet ik dus soms iets niet zo gezonds, haha)
      Ik was geinspireerd door Sanneke: http://santenkraam.wordpress.com/2012/07/04/woohoop/
      In Amsterdam zijn trouwens zeker wel hoepellessen te volgen (ook voor beginners).

   1. Weet niet of je dit nog leest, maar wil wel even deze link delen. Heb een ook besteld, hopelijk vandaag of morgen binnen. Mag zelf ook best wat bijsporten want ben een mega jojo, en voor mijn gewicht heb ik een hoelahoep van 1,8kilo gekocht. Ze zeggen ook iets van “heb je die van je kleine nichtje gebruikt en viel ie meteen af? Tuurlijk, want hij is gewoon te licht”: http://www.fitnesshoelahoep.com/kieswijzer/ Ze waren iets goedkoper toen ik em bestelde want toen was ie uit de voorraad.

  2. Ik wil ook weer hoepelen! Maar waar vind je een goede grote hoepel? Ik maakte er soms zelf een van pvc-buis, maar die gaan snel uit elkaar.

 37. Lieve Merel,

  Wat ontzettend dapper verhaal heb je geschreven. Ik vind het knap dat je je zo kwetsbaar durft op te stellen. Ik denk eerlijk gezegd door er openlijk over te bloggen, dat het afvallen makkelijker zal gaan. Ik ben zelf 3 jaar terug 15 kilo afgevallen. Helaas had ik een super streng dieet en nu ik weer bij een dietiste loop is het moeilijk om me daar aan te houden als ik een weekendje bij vrienden ben of bij anderen eet. Het gaat nu niet zo gesmeerd als het zal moeten en daar baal ik nogal van. Ik weet wel wat ik wel en niet moet eten en dat gaat goed. Het opschrijven of het bijhouden daarvan kan een eyeopener zijn van wat je teveel eet en beter kan laten staan. Voornamelijk eerlijk naar jezelf zijn is al een hele stap.

  Ik wens je heel veel succes!

  Liefs,

  Malu

 38. Klinkt alsof je jouw sport/(bewegings)activiteit nog niet gevonden hebt. Winkelen, dansen, wandelen (met of zonder hond, in park of op strand), fietsen, theatersport…Misschien vrijwilligerswerk doen? De uren die anderen in de sportschool besteden lekker bezig zijn met en voor andere mensen/dieren/dingen.
  Wat helpt is inderdaad een reden -> doel te hebben. Wandelen om het wandelen is minder interessant dan bijvoorbeeld speciale routes (zoveel mogelijk muurgedichten in Leiden zien te spotten, een onbekend stuk in eigen stad uitkammen op zoek naar “hidden treasures” die je anders niet gezien zou hebben, een stuk langs bepaalde oevers lopen, een monumentenroute uitlopen…).
  Bewegen geeft meer energie, waar je in activiteiten die je nog leuker vind plezier en profijt van zult hebben.

  Dieetwise..De beste tips die ik ooit gekregen heb:
  – Probeer niet te laat je avondeten te eten, en eet daarna niets meer of alleen wat fruit/groene.
  – Probeer tijdens maaltijden balans te vinden tussen “voldaan en lekker” en “vol”. Uiteraard niet hongerig de tafel verlaten, maar ook niet propvol.

  1. Winkelen is tot nu toe mijn favoriete hobby ;) Ik kan het ook erg goed, hahahah! Dankjewel voor je tips :)

 39. Hoi Merel,

  Ik denk dat je door dat je hierover blogt veel motivatie kunt vinden. Wat goed dat je al zoveel met afgevallen. Daar mag je heel trots op zijn. Ik wil zelf ook 5 kilo afvallen. Ik ben zelf er veel aangekomen door mijn zwangerschap. En die laatste kilo’s zijn het moeilijkste. Ben ook de knop aan het omzetten om te gaan sporten. Heb sporten wel altijd leuk gevonden maar op dit moment niet vooruit te branden. Vind het zonde van mijn tijd. Maar het lukt me nog helaas te weinig om op de crosstrainer te gaan staan. Heb nu zelfs voor mezelf een planning gemaakt. Hopelijk kan ik me daar aan houden. Muziek bij het sporten helpt mij in ieder geval. Dus zet je leukste mee zing muziekje aan. Bij mij werken de Artic Monkeys en Pendulum goed om op te sporten. Daar wordt ik zelfs sneller van. Dus een klein tipje!! Heel hard muziek bij het sporten aanzetten.

  Succes!!

 40. Wat goed dat je zoveel kilo’s bent afgevallen! Respect! Wat betreft bikini body. Als iemand een bikini draagt, dan heb je gewoon een bikini body. Je hoeft niet per se daar dun voor te zijn toch? :)
  Heel veel succes met afvallen! Denk altijd: waar draait alles om? om gezondheid! Gezond zijn is het allerbelangrijkst en niet dun zijn.

  X

 41. lieve merel,

  ik schrijf nu vast wat anderen ookal hebben geschreven maar toch. Ik heb respect voor je en je inspireert me terug te gaan naar het eten van echt gezond eten. Ook ik denk dan dat de koekjes van de ekoplaza prima zijn of dat ik me wel te goed kan doen aan sorbetijs omdat het vegan is :) En weet je..?? Soms heb je dat gewoon ook echt even nodig! Luister naar je lichaam (en dat doe je goed!) en wees niet te streng voor jezelf. Sporten kan ook door alles op de fiets te doen en flink te wandelen in de buitenlucht.. Ik hoop dat we onszelf snel weer wat lekkerdee in ons velletje voelen ;) kus!!!!

  1. Dankjewel voor je lieve berichtje, ook op Instagram. We kunnen het! xx

 42. Dank je wel voor je openhartigheid wb je foto’s. ik was er echt vanuit gegaan dat ook jij als “gezond” groen meisje het (voor mij) ideale figuur zou hebben. ik voel me door alle reacties (heerlijk als mensen uit liefde delen) gemotiveerd om weer terug op het Juiste pad komen. Als ik eenmaal bezig ben ben ik gedisciplineerd en daar ben ik trots op maar het is die aanloop erheen die t m doet hahahaha wb sport hmm ach het is dat ik moet en dat het verzekerd (lees;betaald) wordt maar ik ga liever echt fietsen en lopen in n heerlijk lentezonnetje….misschien dat ik qua temperatuur dan toch maar dien te verhuizen.
  Bedankt Merel voor je blog en iedereen voor jullie verhalen. zo voel je je op zn tijd toch even sterker dan alleen.
  oh en succes

  1. :) helaas is dit groene meisje niet gezegend met een van nature slank postuur. Maar daar wordt dus aan gewerkt!

 43. Ha Merel!
  Om te beginnen wil ik even zeggen dat ik het superknap vind dat je dit met ons deelt én dat ik het superknap vind dat je al zoveel bent afgevallen. Petje af!
  Ik wens je heel veel succes met je doel voor de komende maanden.
  En misschien zit je hier totaal niet op te wachten, negeer het dan vooral, maar toch even wat sporttips:
  – Je hoeft niet per se echt te ‘sporten’ om te bewegen. Wat ik zelf echt heel prettig vind is om gewoon lekker buiten te gaan wandelen. helemaal ideaal als je een bos of park in de buurt hebt. Muziekje op en gewoon lekker in de natuur zijn. Je bent in de beweging zonder dat het als sporten voelt én het is gemakkelijker om dan niet te eten dan als je op de bank zit en je weet dat die rol koekjes in de kast liggen. (Dat is in ieder geval mijn achilleshiel. Als ik weet dat ik het in huis heb, dan heb ik het ook constant in m’n achterhoofd)
  – Wat een ontzettend vrijblijvende manier van sporten is is Blogilates. (Ik link het even niet, omdat ik anders bang ben dat dit een spambericht lijkt, maar je kan gewoon blogilates intypen op YouTube en dan vind je het.) Dit zijn korte filmpjes waarin een meisje, Cassie, pilatesoefening voordoet. Okee het is een beetje een overenthousiast meisje, maar ze maakt het sporten wel heel toegankelijk. Je kan zelf kiezen of je het bij één filmpje houdt of dat je er bijvoorbeeld drie doet voor verschillende spieren. Maar alle beetjes zijn meegenomen! En ik krijg er altijd onwijze spierpijn van, dus ook al ziet het er niet superspectaculair uit, het werkt als een trein.

  1. Dankjewel :) Blogilates ziet er altijd geweldig uit, maar ik ben bang om ermee te beginnen.. raar he? Moet het gewoon een keer doen!

   1. Blogilates is gaaf! Wat ook helpt zijn die trainingsplannen van haar, dan zit je niet eerst een uur op youtube rond te dolen onder het mom “welke video zal ik eens doen” (om vervolgens niets meer te doen) maar volg je het lijstje voor die dag en je bent begonnen voor je het weet!

 44. Ik herken me hier heel erg in :)
  Ik ben veggie, bijna vegan (in het weekend wordt ik weer met kaas volgestopt door mam lief) en begrijp erg goed dat idee van ‘maar je eet toch zo gezond?!?’. Ik probeer nu iedere dag 10 minuten aan yoga te doen (wat gisteren overigens niet is gelukt) en mag geen zware fysieke activiteiten verichten (om het makkelijk te zeggen: ik mag niet sporten). Hierdoor is het erg moeilijk om af te vallen, want je moet dus écht alle remmen op je dieet zetten. Ik denk met je mee !!! En ik hoop zelf voor 1 september (ik ben studente hé ;) ook zo’n 5 à 10 kg af te vallen. Hoe, wanneer en waarom weet ik niet. Ik weet alleen dat ik me heel onprettig voel met deze kilotjes en ik wil graag ook in een galajurk passen, in plaats van de gebruikelijke broek :s.
  Toi toi toi xxx

 45. Heel veel succes met de laatste 5 kilo! Hopelijk vind je een sport die je wel bevalt: ik kan je met harte hardlopen aanraden, goedkoop, het kan altijd, je ziet snel verbetering in je conditie etc.
  Heb je ook nog subdoelen aan je zelf gesteld? Dus hoe ga je je doel van 1 september behalen? behalve ‘heel clean eten en sporten’? Door dit soort algemene doelen te stellen is het moeilijk om bij te houden of je goed bezig bent of niet…

  1. Helaas is die 5 kilo niet het laatste… ik denk aan nog 10 kilo. Maar, ik ga voor de 5 kilo voor 1 september. Dus het is een tussendoel :)

 46. Ik vind je verhaal heel inspirerend en het motiveert mij weer om mijn lijf goed te behandelen.
  Ik herken je aversie tegen sport helemaal. Sinds een jaar ben ik aan het hoepelen. Het is niet moeilijk en je kunt snel vooruitgang boeken. En ik heb een hele toffe juf die ook in A’dam lessen geeft. Misschien is het wat voor jou? Kijk dan eens op hoopdance.net.

  1. Misschien moet ik eens op les inderdaad, want ik kan er geen bal van, van dat hoepelen!

 47. O hahaha, nu snapte ik ‘m pas.. Ik reageerde op je tweet (afvaljournal, doen?) met de vraag wat een afvaljournal precies is.. ik dacht aan afval als in ‘waste’ en om dat te gaan verminderen als een soort nobel milieu-doel ofzo… ;)

  Maar i get it now en ik wil je heel veel succes wensen! Je krijgt al voldoende tips zie ik :)

 48. Ik vind dat je er op alle vier de foto’s prachtig uitziet! Je hebt een mooie, lieve en open blik en een maatje meer of minder doet daar niets aan af.

  Wat meer bewegen is natuurlijk een goed voornemen. Als je de sportschool/sportclubjes niet leuk vind, waarom begin je dan niet gewoon met het maken van flinke wandelingen? Ga lekker naar het bos, park, strand of de duinen en stap stevig door. Op die manier ben je ook in beweging en ben je lekker in de frisse lucht. Misschien dat dat voor jou een leukere optie is dan de sportschool. En als je iets leuk vindt, dan is het ook makkelijker vol te houden.

  Veel succes met het behalen van je doelen!

 49. Inspirerend verhaal! Ik hoop dat het je lukt om je doel te behalen voor 1 september. Ik geloof dat je het kunt! Je bent al zó ver gekomen, en dat is het bewijs dat je het in je hebt en dat die wilskracht er is! :) Ook al kan ik me voorstellen dat je af en toe dipjes hebt als je al zo lang bezig bent! Denk dat dat erbij hoort. Heel veel succes ermee!

 50. Wat een inspirerend verhaal! Wow, zoveel kwijt. Bij mij moet er zo’n vijftien kilo van af voor ik een gezond BMI heb. Ik zit nu op “Je heb overgewicht, maar als er twee kilo bij zou komen “ernstig overgewicht”. Ik ben wel in totaal 7 kg afgevallen, maar het blijft al anderhalf jaar zo op één gewicht.

  Misschien handig om dumbells ( en dan niet de 1,2 kilo’s maar bv 5-10 ) in huis te halen en daar af en toe oefeningen mee te doen. In de sportschool doe ik dat nooit tussen de spierbundels in, haha. Je voornemen om iedere dag een halfuur/uur te wandelen op stevig tempo of gewoon random een uur gaan fietsen door de stad.

  Ik vind het in ieder geval héél inspirerend en ik hoop er meer over te lezen!

 51. Wauw wat goed, je ziet er echt fantastisch uit!!!! Af en toe genieten van wat ‘ongezonds’ mag best, wees niet te streng voor jezelf Merel.. het moet wel leuk blijven. Trouwens lekker door de stad fietsen een ook een goede workout. :)

  1. Ah, dankjewel! lief van je! Ja hahaha door deze stad fietsen is zeker een workout, met al die bruggetjes en verkeerssituaties waarin je heel snel moet zijn wil je niet platgereden worden ;)

 52. Goed bezig Merel! Je komt er wel!! Ik hoop dat je een sport kan vinden die je echt leuk vindt om te doen. En ik weet het is heel lastig maar probeer je niks aan te trekken van de mensen die naar je kijken, het is jou leven!

  Ik heb ook nooit wat aan sport gedaan. Ik was op school altijd de slechtste bij gym. Ik kwam nooit over de bok/kast heen en een koprol maken daar had ik een uur voor nodig. Ik ben altijd snel moe dus heb ik sinds kort besloten te beginnen met hardlopen. En nu 1 minuut rennen kreeg ik al een enorme steek in mijn zij. Ik deed niet goed ademhalen en nu moet ik dus heel luid door mijn neus in ademen en door mijn mond uit. Ik klink echt als een walrus met een knal rode bezwete kop die de mensen voorbij rent. Maarja fack it, als iemand stom kijkt dan denk ik alleen maar ik wil het jou wel eens zien doen :D. Of het moet al een hele knappe man zijn, dan loop ik liever een blokje om ;).

  1. WHAHAHAHAHH ik zie nu dus echt een rode walrus voor me, te gek! Ik moet het gewoon gaan doen. en dan maar hopen dat ik geen knappe mensen tegenkom onderweg ;)

 53. Heel erg goed van jou dat je dit hebt geschreven! Ik herken er ZOveel in en ben blij dat ik niet de enige ben. Is het trouwens geen idee om thuis te gaan sporten? Er zijn zoveel leuke youtube workouts en dan is de drempel misschien lager omdat je niet eerst naar de sportschool hoeft… Zet hem op in elk geval! :)

  1. Ik ben blij dat je je in het verhaal herkent, want zoals je leest: we zijn beide niet de enigen ;)
   Thuis sporten, ik weet het niet. Ik zou me een beetje ‘vreemd’ voelen ofzo. Maar ik moet het maar eens proberen. Niet geschoten…

 54. WAUW Merel, wat mooi dat je dit deelt!
  Echt gaaf om je verhaal te mogen lezen.

  Je grap over ‘foto’s maken van alles wat je eet’ werkt echt! Super goede motivatie om het vol te houden!

  Een fijn streven is wellicht de 80/20 regel die ik altijd aanraad, als je 80 procent van de tijd gezond eet ben je super goed bezig.

  Blijf lief voor jezelf en keep up the good work!

  Toi toi toi,
  Hanneke Megens

 55. Misschien is wandelen wel iets voor jou, gewoon muziekje in en een eind wandelen in het park ofzo. Dat kan al een goed begin zijn voor conditie te krijgen. Véél succes!

 56. Hoi Merel,

  Ik weet precies wat je bedoelt qua sporten. Ik begrijp gewoon niet hoe mensen dit volhouden maar zou het zo graag zelf wat meer doen!

  Ik wens je heel erg veel succes en geloof in je :)

  Do your thing!

 57. Dag merel,
  Elke kilo is er weer één hoor! 28 kilo… da’s echt super! Keihard sporten is denk ik een ding als je echt een hoop kwijt moet, maar ik denk dat ‘de boel bijhouden’ toch meer zit in een ‘actief’ leven ipv keihard sporten, dus weinig auto en veel fietsen en wandelen, lopen tijdens het telefoneren (doe ik heel veel) en in het weekend eropuit, al is het maar even door het park struinen. Sinds ik als freelancer (lees: veel thuis) werk, moet ik echt een beetje oppassen dat ik nog wel genoeg beweging krijg, dus ik bouw dat nu heel bewust in: bewegen hè, niet sporten ;-) En overdag tijdens het werk geen slechte snacks, gewoon met mezelf afgesproken. Blijkt wel te werken en is ook nog best kostenbesparend!
  Je komt er wel, ga er voor!!
  Esther.

 58. Ha Merel,

  Zelf ben ik best wel een sporter, doe het te weinig maar merk dat ik als ik vrij ben als vanzelf graag dingen ga doen waarbij ik moet bewegen. Vast ook omdat ik verder de hele dag stilzit.
  Zwemmen vind ik zelf heerlijk, echt superfijn. En nee, ik heb ook niet altijd zin maar als ik eenmaal in het water lig word ik helemaal blij.
  Maar als tip voor jou, ik kan ook enorm genieten van wandelingen. NS-wandelingen beginnen en eindigen bij een station en zijn mooi over het algemeen. Een andere leuke is wandelzoekpagina, met ontzettend veel mooie wandelingen erop. Lekker buiten, genieten van de natuur, je hoofd leeglopen en onderweg een (gezonde ;-)) picknick, voor mij zijn het heel fijne dagen. Misschien voor jou ook?
  En lekker goedkoop, op de trein na dan… maar heel ver weg hoeft niet altijd.
  Volgens mij ben je al harstikke goed bezig, ik heb een vriendin die ook altijd al op dieet is (ken haar sinds ik 8 ben) maar die onbewust gewoon door blijft eten en veel ‘omwegen’ zoekt om dingen toch te mogen eten. Jij klinkt al ontzettend veel bewuster. Ga ervoor, maar hou het leuk!

 59. Echt super knap van je dat je sowieso al 28kilo kwijt bent. Serieus, waanzinnig goed van je.
  Ik herken het sportschool verhaal wel. Ik heb persoonlijk geen overgewicht, maar hier in het dorp zit 1 sportschool. En die zit afgeladen vol met van die patsertjes die alles wat vrouwelijk is enorm aangapen. Ook niet bevorderlijk voor je zelfvertrouwen en zin om te sporten.
  Ik ben ervan overtuigd dat je je mojo weer terug zult vinden. Het artikel vond ik fijn om te lezen, inspirerend omdat het echt is. Soms gaat het goed, soms wat minder. Maar ik denk dat je uit de comments nieuwe motivatie zult halen en zult zien dat veel mensen je willen steunen én al enorm trots op je zijn.

  1. Lief van je, dankjewel! Ik ben ook wel een beetje trots hoor. Maar ik ben vooral enorm gemotiveerd door al deze waanzinnig lieve reacties van iedereen! En al die geweldige succesverhalen zijn ook heel erg inspirerend. Wow!

 60. Ik vind dat je heel goed bezig bent maar dit zinnetje (vooral de laatste zin) verontrust mij een beetje:
  “Er moet een hoop gebeuren. Ik moet weer terug naar mijn gezonde, clean-eating patroon. Ook moet ik mijn gedachten weer zoveel mogelijk op het afvallen zetten.”

  Pas op dat je er niet in doorschiet! Gezond eten is heel goed maar als je jezelf nooit iets lekker toestaat dan hou je dat nooit vol. Probeer liever een gezond eetpatroon te ontwikkelen dat je kan volhouden, anders val je makkelijk weer terug in snaai- en snoepgewoontes. Dat is niet makkelijk maar wel de meest duurzame en gezonde manier.

  1. Hi Brenda, dank voor je bezorgdheid, maar ik ben niet bang om door te slaan hoor. Ik weet wel goed wat ik doe en heb er inmiddels zoveel ervaring mee .. met clean eten bedoel ik: een beetje bij de basis blijven. Zelf koken, geen kant-en-klaar of afhaal, lekker veel groente, lekker veel sapjes, dat werk. En ik blijf mezelf lekkere dingen gunnen, maar dan wel een beetje verantwoorde snacks, zoals nootjes, gedroogd fruit en pure chocolade :)

   1. Klinkt goed! Volgens mij ben je ook echt een specialist op het gebied van gezond eten. Zo min mogelijk bewerkt voedsel is hier ook het credo (maar soms heb ik ook weleens gewoon zin in chips of orangina en dan koop ik dat lekker toch :), ik hoepel het er wel weer af dan)

 61. Wat knap van je!
  Zoals veel mensen al aangeven hierboven; ga gewoon lekker lopen! Elke drie dagen een uurtje snelwandelen en je komt al aan je beweging :) Komt goed! Echt. Heb vertrouwen, dat is het halve werk.

 62. He Merel, ik wens je heel heel veel succes. Schrijf er hier maar zeker over, kijk maar eens naar al die positieve reacties! Hopelijk doet je dat deugd en versterkt het je motivatie. Misschien moet je inderdaad op zoek naar iemand/vriend/vriendin die samen met jou avondwandelingen wil maken, naar danslessen wil of voor het ochtendgloren in een zwembad wil duiken!

  Ik was zelf eigenlijk altijd de lange bonenstaak tijdens de middelbare school, ook niet echt een sportieveling maar ik de turnlessen deed ik altijd wel graag. Echter nooit hét gevonden, soms ging ik wat hardlopen, soms eens zwemmen maar niets wat ik lang volhield. Tot ik bikram yoga ontdekte en niet meer uit de hot room te houden was.. tot ik verhuisde naar een plek waar er geen studio is en het minstens 45 min met de auto is naar de dichtstbijzijnde. Het was ook toen pas dat ik besefte hoe graag ik het deed. Nu goed, ondertussen ga ik een keertje per week, maar daar word ik natuurlijk niet fit van.

  Ik ben nog altijd wel een lange bonenstaak maar heb ondertussen wel wat kilo’s erbij gekweekt en zit niet meer goed in mijn vel. Ik pas niet meer in mijn broeken van vorig jaar, heb een buikje en blabla. Nu kan ik mijn ei daarover niet echt kwijt bij mijn vriendinnen, die mij nog altijd zien als dat graatmager kind van vroeger, maar vergeten dat ik geen tiener meer ben! Mijn BMI is nog gezond, ik zou eigenlijk gewoon graag weer evenveel wegen als 1,5 jaar geleden en strakkere benen/billen/buik hebben. Dus dat is eigenlijk ook zo’n 5 kilo eraf. Ik zit er al zo lang tegen aan te hikken om in actie te schieten maar NU ga ik ‘meedoen’ met jou. Ik eet ook vrij gezond, maar nog niet helemaal (koekjes! ijsjes! snoep! ooohhhhhh) en heb vooral moeite met daar een balans in te vinden. Naast die ene keer yoga per week, wil ik ook wat gaan hardlopen of zwemmen naargelang het weer. Tijd om er aan te beginnen en een plan uit te dokteren dat ik kan volhouden en zelfs fijn vind :)

 63. Wat een prestatie al op zich om je verhaal te durven delen op internet! Het belangrijkste gedeelte van je doel heb je nu in ieder geval al: Inzien wat je graag wilt bereiken!

  Ik weet niet of je nu ‘goed’ in je vel zit of dat er misschien andere problemen zijn die het afvallen belemmeren maar vaak er is geestelijk iets aan de hand waardoor het niet helemaal lukt om jezelf 100% te kunnen geven. Een psycholoog zou dan kunnen helpen voor je zodat je zelf je gedachten en ‘problemen’ weer op een rijtje kan zetten waardoor het daarna beter zou kunnen lukken:)

  Je hebt al heel wat bereikt door 28 kilogram te verliezen en daar mag je heel erg trots op zijn, dat vergt ook al de nodige discipline en doorzettingsvermogen. Gewoon lekker clean eten en aan jullie lekkere recepten te zien kan je dat ook hartstikke goed, en af en toe wat lekkers kan geen kwaad. Je moet jezelf juist geen dingen ontzeggen maar zoiets hebben van: Ik mag het wel maar ik hoef het niet. Dat werkt voor mij echt super goed, en in plaats van een stuk taart neem ik dan een rijstwafel met avocado!

  Heel veel succes, je kan het! Ik weet zeker dat je die 5 kilo gaat halen, zet hem op Merel! :D

  1. Superlief Lara, dankjewel!! (en mmm rijstwafel met avocado… mmmm!!)

 64. Ik vind het al heel dapper dat je dit deelt met ons! En misschien is deze blog (en alle reacties!) wel juist de motivatie om er toch weer actief mee bezig te zijn.

  En het sportendrama ken ik. Vroeger zat ik op ballet, maar op een gegeven moment gingen alle meisjes uit mijn balletklas professioneel klassiek ballet doen en toen ben ik gespot. Later heb ik het nog wel eens gedaan, maar ik voelde me niet meer thuis bij de klas en het ‘strenge’ van ballet. En ik heb een jaar yoga gedaan, maar dat was een doorstroomgroep, dus op een gegeven moment moest ik stoppen en zelf op zoek naar een nieuwe groep en dat deed ik dus niet. En nu sport ik dus ook helemaal niet meer…

  Maar ik ben er wel op gaan letten dat ik meer beweeg. Dus ik neem altijd de trap (ook naar de 5de verdieping van mijn werk), de fiets (ook als het miezert of regent) en laat expres dingen door het hele huis liggen waardoor ik extra heen en weer moet lopen. En dat helpt voor mij om me in ieder geval fit te voelen.

  Maar ik heb ook geen overgewicht, dus kan niet inschatten of het bij jou hetzelfde zou kunnen zijn. Ik hoop in elk geval dat je ergens weer motivatie vindt! :)

  1. Nou, al deze geweldig lieve reacties motiveren me in ieder geval enorm! Dat is 1 ding dat zeker is. En ik zie ook wel in dat sporten niet meteen jezelf uitputten in een sportschool hoeft te zijn, maar ook in kleine dingen kan zitten. Lekker actief zijn, daar komt het eigenlijk op neer!

 65. Er zijn heel veel reacties, wellicht is mijn tip als eens gegeven, maar ik wil hem toch kwijt.
  Kijk eens op stukjebijbeetje.com wanneer je inspiratie zoekt. Erg knap en bewonderenswaardig.

 66. zo herkenbaar allemaal…ik ben twee jaar terug een dikke 30 kg afgevallen en er mogen er nog steeds wel een tien vanaf…ook ergens allang blij dat ik niet aangekomen ben in de tussentijd, maar die laatste tien moeten er ook gewoon eens af.
  dus ik zeg, doen ;)

 67. Dag Merel! Sterk dat je je verhaal zomaar wilt delen. :) Of je wel dan niet nog verder moet afvallen, dat is iets waar alleen jij over kan beslissen, zolang je je er uiteindelijk maar goed bij gaat voelen.

  Zelf zit ik ook niet zo goed in mijn vel, ik ben sinds ik op kot (in Nederland: op kamers ;)) ging ben ik een hele hoop kilo’s bijgekomen. De vrijheid van zelf keuzes maken en niet meer sporten is niet lief geweest voor mij. Zelf wil ik ook wel iets aan mijn gewicht veranderen, maar ik geloof niet dat diëten werkt (hoogstens tijdelijk, tenzij je je eetpatroon echt kan veranderen). Volgens mij eet ik ook niet zo ongezond, dus blijft maar één optie over: meer bewegen. Ik zou nooit een sportschool binnen stappen, het idee dat iedereen naar mij zou kijken terwijl ik afzie, is er eentje dat ik niet uit mijn hoofd krijg & mij ongemakkelijk maakt. Gelukkig heb ik er wel iets op gevonden: de Nike Training Club app. Ik doe mijn oefeningen gewoon thuis, op mijn eigen tempo. Het blijft afzien, maar er kijkt tenminste niemand vreemd naar mij. De trainingen variëren van 30-45min en kan je gewoon in je woonkamer doen. Ik hoop op die manier mijn conditie en spieren weer op te bouwen. :) Niet dat ik al lang bezig ben, maar ik merk wel al verandering in mijn houding naar de Nike trainingen: ik kijk steeds meer uit naar mijn volgende training (vanavond!) en doe ze steeds liever.

  Alleszins, niet opgeven en veel succes bij je zoektocht naar een sport die je graag doet!

  1. Ah wat balen zeg, dat je aangekomen bent sinds je op jezelf bent gaan wonen. Dat komt mij ook bekend voor hoor. Die vrijheid van zelf alles kunnen bepalen en vaak ook onregelmatiger eten.. zucht. Maar je bent supergoed bezig! Houd vol!

 68. Uit de enorme hoeveelheid reacties zul je inmiddels wel hebben opgemaakt dat niemand op je verhaal zit te wachten en dat het totaaal niet herkenbaar is :-)

  Ik zou tegen je willen zeggen: afvallen lukt beter als je lief en eerlijk bent naar jezelf. Een sportschool bezoeken is kennelijk voor jou niet lief zijn voor jezelf, maar een straf. Blijf dichtbij wat bij je past. Dat doe je dus al behoorlijk goed. Wat ook echt kan helpen, is alles dat je lopend / wandelend kan doen, niet meer met de fiets doen. Wandelen is niet alleen goed voor het verbranden van energie maar stimuleert ook je stofwisseling. Bovendien geeft het soms licht en lucht in je hoofd, als je vastloopt met het gezond eten.
  En nog een tip: schrijf soms gewoon even van je af als je snakt naar iets lekkers. Naar suiker, vooral. Het toegeven dat je het lastig hebt, en dat uitspreken / opschrijven, kan je soms over het moment heen helpen waarop je anders zou denken ‘who cares, ik neem gewoon iets’.
  Good luck met het lief zijn / blijven voor jezelf.

  Kiki

  1. Hihihi, nee niemand vindt het interessant, dat is wel duidelijk ;) Dankjewel voor je tips!

 69. Hoi Merel,

  Jeetje wat een reacties zeg! Goed geschreven van je strijd! Ik ben zelf ‘per ongeluk’ 20kg afgevallen (kon t wel gebruiken hoor haha!) door mn eetpatroon en hou t eraf door te wandelen.

  Ik werk ook in t onderwijs, ben niet zo sportief en mijn schoonzus (die me overigens op jullie blog wees) ging bij een of andere goeroe die zei ‘elke dag 10.000 stappen maken’. Pfff, dacht ik, waar haal ik die tijd vandaan?! Nou elke dag 10000 haal ik niet, maar t maakt je wel bewust. Elke week gaan we de duinen in bij Katwijk, lange tochten (zondag). Je bent van harte welkom! Even treinen naar Leiden… Het is sowieso een fijne manier van bewegen met veelmeer effect dan verwacht.

  Succes!

  1. Gelukkig zijn we in het onderwijs ook nog wel redelijk in beweging, als je maar wilt… Goed om te horen dat je zo lekker actief bezig bent!

 70. Misschien is het al gezegd, maar waarom probeer je niet wat sportoefeningen in huis? Op internet vind je heel wat leuke tips om kleine oefeningen thuis te doen. Ik vind het leuker omdat niemand ziet (behalve je huisgenoten misschien ;-)) hoe je er uit ziet als je aan het sporten bent, eigenlijk is het gewoon meer relaxed.
  Heel knap trouwens dat je al zoveel afgevallen bent hoor, je ziet er goed uit!

 71. Ik ken het, ben nooit sportief geweest. En nadat ik uit huis ging kwam ik gestaag aan. Totdat ….
  Ik eerst begon met weight watchers online. Ik was altijd TEGEN ww, maar in het huidige systeem kunt net zo (vegan) eten als je wilt. Of juist niet. Ik ben bijvoorbeeld tegen lightproducten en at ook tijdens het afvallen gewoon volle producten. Als je het online doet hoef je niet naar een clubje. Ww heeft me geleerd wat juiste porties zijn, hoeveel ik moet bewegen, en dat ik genoeg moet drinken. Na een half jaar was ik 17 kilo kwijt.
  Beweging? wandelen en ‘steps’ met een stepsbankje, thuis voor de tv.
  Ik heb nog een half jaar online alles bijgehouden, daarna durfde ik de stap aan om zelf verder te gaan.
  Ik stopte met punten bijhouden, maar schrijf wel alles op wat ik eet. Twee maanden geleden stopte ik met het eten van suiker en tarwe (omdat ik gelezen had dat dat allerlei pijnen kan verhelpen) en sindsdien voel ik me perfect, fantastisch, en kan ik zelfs iedere dag workouts doen met de blogilates-filmpjes. Ik hoef niet naar een sportschool! De allerbeste hulp op psychisch gebied is het boek van Judith Beck geweest: Beck’s dieetoplossing. Dit helpt je door de mentale valkuilen heen, en kan bij ieder dieet gebruikt worden. Veel succes!!!

  1. Ik denk zelf ook aan de WW ,……maar ben bang voor light aansmeersels en als ik me haverkoekoekje eet ( vreemde mevrouw reactie )
   Dit geef me weer een andere kijk . Bedankt voor het reageren hier

 72. Super knap meid!! als ik jouw foto’s bekijk, zie ik een heel gezond eetpatroon :) een gezond lijf is belangrijker dan een dun lijf!!
  en je straalt altijd op foto’s :D

  veel succes, liefs xxxxx

 73. Wow wat een enorme hoeveelheid reacties op dit bericht! Ik was zelf ook nooit sportief, maar gelukkig niet te zwaar. Ik werd bij gym op school altijd wel als laatste gekozen vanwege mijn beperkte snelheid, matige motoriek en überhaupt een gebrek aan zin om in beweging te komen. Wat ik altijd wel heb gedaan is fietsen naar school en nu fiets ik altijd naar de uni (5 km).
  In september ben ik begonnen met hardlopen, omdat ik de drie trappen naar mijn eigen huis niet zonder puffen en rood hoofd op kon klimmen. Ik ben gaan hardlopen met de podcast van Evy (google ‘rennen met Evy’ en je kan ze gratis downloaden). Daarin loop je van 0 tot 5 km in 30 lessen/10 weken. Die 30 lessen heb ik niet in tien weken gedaan maar in 6 maanden, maar toen kon ik wel vijf km achter elkaar rennen. Ik ren dat nu nog steeds elke week twee keer, maar ik loop niet ‘makkelijk’. Sommige hardlopers zien er na een training uit alsof ze net keurig opgemaakt zijn en geen inspanning gedaan hebben, nou ik niet. Maar dat maakt niet uit: het gaat erom dat je gaat sporten en zelfs ik, de sport-hater, vind hardlopen tegenwoordig leuk. En traplopen gaat ook makkelijker.
  Laat je ook niet kisten door slanke gewichtheffers met 50 kg aan hun armen: jij moet jezelf een doel stellen, bijv. die 5 kg afvallen, of bijv. straks 3 km aan een stuk door kunnen rennen in een bepaald aantal minuten. Stel je eigen doel en probeer het te halen. Ook al gaat dat niet binnen de tijd, als het wat later is, kan je alsnog trots op jezelf zijn.
  Mijn zusje heeft hetzelfde probleem als jij, ze is ook ‘chronisch te zwaar’, als ik het zo mag noemen, vanaf haar jeugd al. Zij doet er zelf echter niks aan en blijft door eten. Jij dóet er tenminste wat aan, daarom mag je überhaupt al trots op jezelf zijn! Heel veel succes! (en sorry voor de lange reactie)

  1. Oh en wat ik ook wel eens doe als ik ’s avonds voor de tv hang en zin krijg ik snacken: een avondwandeling maken door het park. Werkt verfrissend en je krijgt geen zin meer in eten!

  2. Echt he, enorm veel reacties! Overweldigend gewoon! Heel tof. Ja, een avondwandeling kan heerlijk zijn inderdaad. Moet ik echt weer eens gaan doen, zeker als het weer wat beter wordt, dan is het nog leuker!

   1. Het werkt nog beter als je zegt: weer of geen weer, ik ga toch. In de regen wandelen is rustig, je hoort andere geluiden (er zijn immers minder mensen op straat of in het park) en eens lekker nat regenen en daarna lekker thuis douchen en naar bed is ook wel eens lekker. En zo zou iedereen moeten denken wat betreft fietsen naar het werk ipv met de auto! :D regen is niet erg! (soms wel, maar niet als je daarna thuis komt :-)) Ik hoop dat al deze reacties je een beetje helpen en veel succes!

 74. Wat ook helpt, misschien: zoek eens uit wat je vooral graag snackt, en mss duidt dat op een bepaald tekort. Cravings van chocolade kan op magnesiumbehoefte duiden. Chips op zoutbehoefte. En nog een tip : hoe stabiel is je suikerspiegel? Ik heb gemerkt dat, als ik ’s morgens allee. Maar iets van fruit of graan eet, ik rond vier uur gegarandeerd een hongerattack krijg. Eet ik bij het ontbijt meteen iets met eiwit EN vet, dan komt die dip ’s middags niet! Dus een groene smoothie met kokosolie, een yoghurtje met extra olie erdoor, fruit met noten,etc… Zorg dat je in elk geval goed combineert. Dat wil zeggen, de ene mens is de andere niet, maar als je gevoelig bent voor suikers helpt dit echt gigantisch goed!

  1. Ja dat is absoluut een onderzoekje waard inderdaad! Goed dat je me eraan herinnert, thanks.

 75. Merel, super moedig van je om hierover te schrijven! Je ziet er geweldig uit en kunt al trots zijn op wat je hebt bereikt. Gezien de vele reacties denk ik dat dit onderwerp voor velen herkenbaar is :) ik ben zelf ooit de ‘andere’ kant opgeslagen, oftewel, ben veel te dun geweest door mijn eigen perfectionisme. Gelukkig heb ik inmiddels een gezond gewicht bereikt en heb ik ontdekt dat gezond en lekker eten heel goed samen gaan, zonder op elke calorie te hoeven letten!
  Heel veel succes en ik zou zeggen, ga zo door en blijf vooral hierover posten! :) Zet hem op!

 76. Wauw, jij bent ontzettend goed afgevallen! Bij mij gaat het na de 5 kilo al fout… Dat anti sport verhaal.. Ik heb ook een hekel aan sporten. Ik rijd paard, maar niet intensief. Daarnaast heb ik een gruwelijke hekel aan fietsen. Ik heb fietsen altijd al vreselijk gevonden. Af en toe stap ik is op de Wii Fit, maar ook daar word ik niet fanatiek in..

  Heel veel succes met je eindsprint ;) komt vast helemaal goed!

 77. Hey Merel,

  Wat ge-wel-dig van je dat je hier een artikel over schrijft. Om te beginnen wil ik zeggen dat je er echt super uitziet en ik trots op je ben dat je dit besluit neemt, en natuurlijk dat je al zo veel bent afgevallen.

  Ik wil je wat kleine tips geven om op je eet- en sportgedrag te letten, hopelijk werken ze!
  – Drink alleen (veel!) water, water met citroen (en cayennepeper), groene thee of zwarte koffie. Deze bevatten weinig tot geen caloriën, hydrateren en sommige verhogen de vetverbranding zelfs.
  – Maak, voordat je boodschappen gaat doen, een lijstje met wat je wil kopen. Zo ga je geen zoetigheid kopen als je dat niet hebt gepland. ;-)
  – Eet zes keer per dag, ongeveer om de drie uur, om je spijsvertering opgang te houden.
  – Je ontbijt zou het grootste gerecht moeten zijn, daarna lunch en je avondeten het kleinste gerecht.
  – Eet zo veel mogelijk clean! Hmmm, heerlijk.
  – Ik weet niet of je mag hardlopen (of cardio fitness überhaupt), maar als je begint, begin dan rustig aan en niet te vaak per week. Ga bijvoorbeeld aan het begin 2 keer per week, na een maand 3, na weer een maand 4, etc. Zorg voor goede schoenen!
  – Als je gaat hardlopen, loop dan op je eigen tempo. Dat is eigenlijk een tip voor alles: doe dingen op je eigen tempo maar probeer wel beetje bij beetje een goal te zetten en te bereiken door je “comfortzone” een beetje te verlaten!

  Ik ben geen pro, maar dit zijn wel over het algemeen werkende tips.

  Daarbij wil ik nog zeggen dat ik sporten ook niets vind! Ik loop vijf keer per week hard, maar geloof me, ik moet echt de deur uitgeduwd worden voordat ik ga, haha!

  Héél veel succes, en zet hem op! Ik geloof in je. Voor je het weet zijn die vijf kilo’s eraf ;-)

  Liefs,
  Anni

  1. Anni, wat lief van je. Dankjewel voor je steun en de tips!

 78. Dag Merel,

  Ik merk dat de reacties hier boven vol tips zitten. Ik ga er toch nog een paar meegeven:
  Ik heb als bewegingshterapeut meegewerkt aan een onderzoek (als je details wil zet ik die wel eens op mail). Als je niet graag beweegt, doe je boodschappen te voet of met de fiets, of naar dat lekkere eethuisje, elke dag een klusje in huis verzinnen,… Dit vraagt soms wat time-management. Elke dag een halfuurtje bewegen werkt beter dan twee of drie keer per week alles geven. je merkt zelf het verschil na een paar weken, maar hebt niet het gevoel je uit te putten.Ga op zoek naar bewegingsplezier (net hetzelfde als weer plezier in eten vinden, en soms is het niét leuk ;-))
  Misschien heb je inderdaad nog niet je bewegingsvorm gevonden: als je graag danst en niet tussen alleen maar strakke lijven wil staan kan ik je NIA aanraden. Of anders gewoon iedere week (en soms een keertje niet als je geen zin hebt) iets anders proberen, proeflessen zijn vaak goedkoper dan direct een abonnement (bij ons in België toch). Ga op zoek, als je nog wat lacherige bewegingsvormen wil ontdekken, laat het maar weten.
  en trouwens, goed bezig!

  1. Goede tips van een pro, dankjewel Siegried! Dat NIA komt nu al voor de tweede keer vandaag voorbij.. toch eens naar kijken. Thanks!

   1. Geniet ervan! bij ons is een proeflesje €5, maar belgie is misschien wat ver ;-)?

 79. Wauw! Wat een doorzettingsvermogen heb je (: Respect!!!
  Ik heb eigenlijk nooit gelijnd maar het lijkt me knap lastig. Ik heb jullie blog pas gister ontdekt, maar ik ga je ‘avontuur’ zeker volgen!

  1. Welkom bij de Groene Meisjes Romee! Je valt met je neus in de sojaboter ;)

 80. Lieve lezers, DANKJULLIEWEL voor deze overweldigende hoeveelheid lieve en motiverende berichtjes. Ik ben er helemaal stil van en het raakt me echt. Dank dank dank voor alle tips en steun. Ik wilde er al voor gaan, maar met jullie steun en motivatie moet het toch echt gaan lukken! Ik kan jullie niet allemaal beantwoorden (ik moet nu namelijk echt een heel lekker recept voor morgen uitwerken, daar zitten jullie vast ook op te wachten ;)) … maar weet dat ik alles gelezen heb en dat ik met alle berichtjes enorm blij ben! Heel veel liefs!!!!!

 81. Hoi Merel,

  Wat een goed stuk heb je geschreven. Knap hoor, dat je dat zo openlijk met iedereen deelt! Als dat voor jou een goede manier is om jezelf te motiveren, vooral doen zou ik zeggen :) Ik heb Gezondheidswetenschappen gestudeerd en ben bijna klaar met Gezondheidsbevordering, dus ik vind het wel interessant om mensen te volgen/helpen waar mogelijk. Misschien heb je er iets aan om jezelf niet in één keer het doel 5 kilo te stellen, maar bijvoorbeeld over zoveel weken 1 kilo en dan weer over zoveel weken 1 kilo, etc. tot je in september aan de 5 kilo zit. Steeds kun je er dan naartoe werken en voldoening halen uit de kilo die er al af is. Dan kun je jezelf belonen met iets leuks, werkt natuurlijk extra motiverend. Maar goed, dat is voor iedereen persoonlijk en je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt!

  Heel veel succes ermee in ieder geval, je kunt het vast wel als je het zo graag wilt :) Enne.. Je ziet er in ieder geval al super uit, daar zou ik me niet druk over maken :)

  Groetjes, Linda

 82. Wees niet te streng voor jezelf. Je MOET niets. Je moet niet 5 kilo afvallen: je wilt graag gezond leven. Richt je daar op. Dan gaat het een stuk beter. En eet je een keer iets ongezonds: natuurlijk zet je dat niet op de foto. Instagram is geen biechtstoel. De meeste vrouwen snappen echt wel hoe het werkt, hoor.

  Overschat sporten niet. Het gaat niet om sport: het gaat om in beweging blijven. Dat kan ook door alles te wandelen (hardlopen is leuk maar blessuregevoelig en van een flink tempo wandelen val je meer af) en te fietsen. Misschien ben je graag in de natuur (zoals ik): dan pak je de fiets en ga je lange afstanden fietsen. Een betere manier om kilo’s te verliezen (je mag de hele dag eten als je fietst, joepie!!) is er niet en je bent heerlijk in het groen. Tuinieren: ook zo’n heerlijk gezonde bezigheid (en een moestuin heeft zelfs dubbel effect). En zo zijn er veel meer dingen te verzinnen die men geen “sport” noemt, maar minstens zo gezond zijn. Laat je niet gek maken, doe wat je moet doen om je happy te voelen en dan komt het vanzelf goed! Ik wens je vooral veel plezier!!!!!!

  1. Dankjewel :) Ik doe het ook wel met plezier hoor, als ik eenmaal bezig ben. Dan ga ik me beter en lichter en opgeluchter voelen. Maar het beginnen is moeilijk… al helpen al deze tientallen lieve berichtjes van jullie natuurlijk wel enorm!

 83. Allereerst vind ik het superknap wat je al bereikt hebt, respect!
  Verder kan ik me niet zo goed vinden in het verhaal van sport niet leuk vinden, want ik sport graag en veel. Vroeger vond ik er ook niet zo heel veel aan, maar ik heb echt mijn sport gevonden en zou dit het liefste elke dag doen.

  Ik las ergens in een reactie dat je graag een hond zou willen. Is dit niet een idee en een goede manier voor jou om aan lichaamsbeweging te doen? Lekker een uur door het bos wandelen met de hond is toch ook supergoed? En een lieve hond geeft je een stok achter de deur én ook nog eens heel veel plezier!

  Hoe sta je tegenover buiten sporten? Zelf vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om op een mooie dag de fiets te pakken en een lange fietstocht te maken. In de duinen maakt werkelijk niemand zich druk of je dik of dun bent en dan ben je wel lekker bezig! Daarnaast is fietsen niet belastend voor de gewrichten (wat hardlopen wel is.

  Wat ook een idee is, is om wat fitness attributen voor thuis aan te schaffen. Met klein/weinig materiaal (denk aan: theraband/sterk elastiek, een fitnessball, een paar dumbbells, een springtouw, traptredes en een yogamatje) kan je al alle kanten op! Op internet zijn genoeg inspirerende work-outs te vinden. Je hoeft er de deur niet voor uit, niemand ziet je en als je een half uur of een uur lekker bezig bent geweest, kan je gelijk op de bank ploffen om een leuke film te gaan kijken :-D

  Een teamsport is ook een idee, maar dit moet wel bij je passen (ik zou elke sport waar een bal aan te pas komt echt vre-se-lijk vinden!!!). In een team heb je door het team wel een goede stok achter de deur.

  Eigenlijk ligt er vooral de vraag: Ondanks dat je sporten niet leuk vindt, zijn er toch mogelijkheden? Wat zou je acceptabel vinden? En waar liggen voor jou de mogelijkheden?

  En daarnaast misschien ook een stukje cognities. Ik kan me voorstellen dat je je niet altijd prettig voelt in een sportschool als je wat voller bent, maar al die andere mensen in de sportschool hebben geen ene **** met jou te maken. Laat ze lekker denken! :-)
  Zelf heb ik niet echt aanleg voor kracht. Ik kan het wel opbouwen, maar dit kost veel meer tijd en moeite dan iemand die genetisch beter is aangelegd om spierkracht te ontwikkelen. Wel doe ik voor mijn sport in de sportschool redelijk complexe dynamische krachtoefeningen, meestal in het krachthonk waar alle bodybuilders staan. En ik heb echt dikke schijt aan wat hun denken van mijn paar kilo op de barbell. Ik doe lekker mijn oefeningen zoals ik het wil en voel me hier goed bij. Daar gaat het om, ook bij jou! Daarom denk ik dat het juist zo belangrijk is dat je toch een vorm van lichaamsbeweging gaat vinden die je enigszins leuk vindt :-)

  En misschien nog iets voor iedereen hier die wat voller is: Ik ben behoorlijk slank, maar ik kijk in de sportschool nooit neer op mensen die wat voller zijn. Sommige mensen kunnen er nou eenmaal niks aan doen en daarnaast is het toch supergoed als je aan sport doet? Dit geldt voor wie dan ook! Jong en oud, klein en groot, dik en dun.

  Superveel succes! En had ik al gezegd dat ik heel veel respect heb voor wat je allemaal al hebt bereikt? :-D

  1. :) lief, dankjewel! Misschien ligt het ook een beetje aan de sportschool waar je komt, of is het inderdaad voor een groot deel mijn eigen gevoel. (dat kijken naar anderen)

 84. Ik vroeg me nog iets af: wat denk je precies, of wat vertel je jezelf op het moment dat je gaat snacken of ongezond gaat eten? Het antwoord kan licht werpen op je motivatie …. Een ding dat je leert uit Beck’s dieetoplossing is een tegenwerping vinden voor elke saboterende gedachte. Bijv. Als je gauw denkt: ‘voor deze ene keer moet het kunnen’ dan leer je jezelf aan om dan meteen te denken: ‘maar alle ‘ene keertjes’ zorgen ervoor dat ik niet zo gezond ben als ik wil zijn…’ En dan is het ineens een stuk makkelijker om ongezond voedsel te weerstaan, omdat je vantevoren al hebt bedacht wat je aan die saboterende gedachtes kunt doen!

  Als je helemaal niks denkt op zo’n moment, dan eet je onbewust. Dat kun je opvangen door vanaf nu ALLEEN maar aan tafel te eten. Je wordt je dan bewust van elk eetmoment.

 85. Ik heb zo een beetje hetzelfde mee gemaakt! Sporten is ook echt nooit iets voor mij geweest, nog steeds niet, maar toen ik op een gegeven moment nog moeilijk de paar laatste kilo’s er af kreeg moest ik er van mezelf toch sporten. Of nouja, “sporten”, meer bewegen. Het helpt voor mij in ieder geval heel erg dat mijn band al een jaar lek is (en ik te gierig ben om daar geld aan uit te geven), sinds dien loop ik vrijwel overal naar toe. Ik woon zo’n 20 minuten lopen van het stadscentrum, en vaak ga ik expres in de stad boodschappen doen om maar wat beweging te krijgen. En vervelend is het niet, zo kan ik ook nog even door de winkels struinen ;) Daarnaast is sporten in een sportschool inderdaad vreselijk, al die mensen om je heen. Mijn oplossing: thuis oefeningen doen! Ik zit op kamers, maar heb precies genoeg plek om een matje neer te leggen. Via google kan je voor alles oefeningen vinden, of kijk op YouTube voor filmpjes van work outs.

  Je hebt echt al veel gepresteerd meid, die laatste beetjes kan je ook aan, ik geloof er in. Succes ermee!

 86. Ik kan er verder niks zinnigers op zeggen dan dat ik het knap vind dat je dit met alle lezers wilt delen! Ik wens je veel succes en vergeet niet dat je al waanzinnig veel bereikt hebt waar je enorm trots op kunt zijn!

 87. Mediteren bijv zenmeditatie kan helpen je gedachtenpatroon te veranderen en hierdoor ook je eetpatroon. Bij mij veranderde het in ieder geval: ik eet niet meer uit onrust, er is ook minder onrust en ik kies bewuster sinds ik mediteer. En wie weet helpt t jou bij t verder afvallen en/of het gaan sporten. En mediteren is helemaal niet zweverig, integendeel !

 88. Knap dat je het deelt inderdaad! En vast wel een beetje een motivatie. Ik heb de enorme reactie-berg niet gelezen, maar álles fotograferen wat je eet zonder het op instagram te zetten is misschien een idee? Hoewel ik er zelf erg somber van zou worden.
  Hardlopen is inderdaad niet zo goed voor je als je veel te zwaar bent! Bovendien kan het best lastig zijn: ook al kun je snel vooruitgang zien, het duurt even voordat je het leuk vindt. Daarnaast vínden veel mensen het gewoon niet leuk, je rent alleen maar, je rent niet eens achter een bal aan en meer van dat soort theorieën. Wat je ook zou kunnen proberen is vaker de trap nemen, ook als de lift eigenlijk écht nodig is. Dus niet één minitrapje, maar gewoon 9 trappen in een flat.
  Nouja, een wondertip heb ik niet echt. Maar ik wens je wel heel veel succes!!

 89. Geen hele lange reactie zoals sommigen hierboven, maar ik wil je heel veel succes wensen! Weet dat je het kunt en dat al het harde werken en moeilijke dagen uiteindelijk niet voor niets zullen zijn! Kom op! (:

 90. Anderhalf jaar geleden ben ik gaan sporten, voor mij was het sinds mijn 12e dat ik niet meer echt had gesport (ben nu 21) en ik at belabberd. Mijn tip is om langzaam veranderen, je kan niet ineens besluiten om alleen nog maar gezond te eten en hetzelfde geld met sport. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan dingen en om het een gewoonte te laten worden, net zoals je vroeger jezelf hebt aangeleerd om bv je tanden te poetsen.
  Inmiddels ga ik 6 dagen in de week naar de sportschool om krachttraining te doen en loop ik 3-4 keer in de week hard. Ik probeer op een dag 5-6 maaltijden te eten met heel veel groentes. Maar nog steeds heb ik ook dagen dat ik een hele bak ijs naar binnen kan werken of een pak koekjes half opeet. Op zo’n moment voelt het alsof ik echt heb gefaald, maar dat is helemaal niet zo, want mijn gezondheid is nog nooit zo goed geweest als nu. Een jaar geleden zocht ik oefeningen om sterker te worden en zag ik al die fitte mensen op internet die vertellen dat je 5 keer in de week moet sporten. ZE ZIJN GEEEEK was wat ik dacht, dat kan never nooit. Maar nu doe ik het zelf ook en het is nu zo’n gewoonte dat ik niet anders zou weten. Ik kan me niet meer voorstellen om brood mee te nemen als lunch, aangezien ik al zolang mijn bakjes met broccoli meeneem als ik op pad ga.

  Verander niet alles in een keer, maar doe het stapsgewijs. Ik ben nu anderhalf jaar verder en heb nog steeds heel veel dingen die ik wil veranderen, maar ik neem de tijd. Anders weet ik dat ik mijn lichaam tekort zal doen, omdat ik mezelf iets ga verbieden. Zorg dat alles een keuze is, dan zal alles een stuk makkelijker gaan dan dat je jezelf iets verbiedt.

  Heel veel succes!

  1. WOW! jij sport echt megaveel! Knap hoor. Ben stiekem wel blij om te lezen dat ook jij af en toe een bak ijs naar binnenwerkt hahaha ;)

 91. Merel, wat mooi dat je jouw verhaal met ons deelt. En zo te zien aan alle reacties ben je niet de enige ….ik heb ook een gymtrauma en mijn gewicht en relatie met eten is nooit echt stabiel geweest. ik ben een emotionele eter, kan ik om allerlei redenen eten; verveling, vermoeidheid, verdriet etc
  zo ben ik 4 jaar geleden 17 kilo kwijt geraakt door sport en dieet maar langzamer hand zijn de oude gewoonten van snaaien en niet sporten er weer in geslopen. nu na 2 zwangerschappen voel ik weer de drang om weer wat aan mijn eetpatroon en lichaamsbeweging te doen. hoe weet ik ook nog niet precies. het blijft lastig om na een zware dag op het werk of slechte nacht met mijn 2 dochters niet naar de koekjes en chips te grijpen. de eerste stap die ik wil zetten is om anders over eten, mijn lichaam, behoeften etc te denken en te achterhalen waarom ik steeds naar eten grijp. de volgende blogs, boeken over de mentale en emotionele kant van overeten zijn echte aanraders als je over het ‘amerikaanse’ heen leest.
  boeken van geneen roth bijv when food is love
  blog van rachel w cole http://rachelwcole.com/2013/02/18/the-heart-of-it-all/
  blog brooke castillo http://brookecastillo.com/category/losing-weight/
  en de boeken weg met de weegschaal en meer rust, minder onrust, minder slechte gewoontes van Meijke van Herwijnen zijn ook goed
  hopelijk heb je er wat aan! x

 92. of je kan goed photoshoppen of je ziet iets wat ik niet zie, maar op de foto’s zie ik een mooie slanke vrouw.niet te streng voor jezelf zijn!

  de sportaversie herken ik. hoepelen heeft mij een tijd in beweging gekregen.
  maar ik moet eerlijk zijn, dat is al weer even geleden, nu ik het opschrijf vraag ik me af waarom, want het was leuk, makkelijk en vroeg niet veel tijd. ik ga hem maar weer eens opdiepen denk ik.

  1. hahaa nou ik ben niet goed in photoshoppen, maar ik weet altijd wel aardig hoe ik wel of niet op een foto moet.. Ik ben echt wel (veel) te zwaar. Dat gaat dus niet om 5 kilo, maar echt nog wel meer. Als ik het helemaal volgens het boekje en volgens de BMI regels zou doen, zou ik nog wel 20 kilo moeten afvallen. Maar dat zie ik, op dit moment, niet zo zitten, na die 30 die er al af zijn. Ik begin dus nu met 5 en dan nog eens 5. En ik denk dat ik er dan wel eens genoeg van heb en ga proberen om gezond, fit en op gewicht te blijven.

 93. Fijn dat je dit met ons deelt en dubbelop fijn dat het jou ook weer inspireert! Wat veel reacties, kon niet alles lezen en wil twee dingen zeggen. Die dus vast al heel vaak gezegd zijn, maar:
  Ik vind jou er mooi uit zien! Je straalt en je hebt passie voor dingen. Positiviteit.
  En ten tweede: inderdaad wandelen en fietsen (en dan even lekker stevig door), trappen lopen, af en toe een stukje rennen naar bijv. een bushalte… dat zal naast een goed bewust voedingspatroon al heel goed zijn zonder dat je naar een sportschool hoeft!

  Succes iedereen die ook met afvallen bezig is.

 94. Wow, wat een vooruitgang. Daar kun je megatrots op zijn!
  Die 5 extra kilo’s gaan je wel lukken, zeker na zo’n lange reis.
  Erover schrijven, foto’s maken en een eetdagboek zullen je inderdaad veel bewuster maken van wat je nuttigt per dag/week. Misschien is het ook een tip om groepslessen te volgen in de sportschool? Dat houdt mij altijd wel gemotiveerd en je wilt niet falen tegenover de rest dus dan ga je net wat verder dan normaal (dat heb ik althans).

  Succes!

  1. Ja! groepslessen! dat is nog wel een optie voor me hoor. Ik ga er eens naar kijken.

 95. Fantastisch dat je jezelf zo open durft te stellen, leuk om te lezen.

  Ik ben zelf enige jaren geleden ook 30 kilo kwijtgeraakt, o.a. door te beginnen met sporten. Ik ben nooit een sporter geweest, vind mezelf nog steeds niet sportief. Voor mij was het belangrijk om het leuk te blijven vinden, dus ik ben alleen maar de groepslessen in de sportschool gaan doen die ik echt leuk vond, voor mij waren dat danslessen. Ik ben nu vijf jaar verder en heb een leuke vriendenkring in de sportschool gekregen, meiden waarmee ik ook buiten de sportschool afspreek. We zien elkaar een aantal keren per week gedurende de groepslessen, waar we dan sporten en enorm veel lachen met elkaar. Inmiddels zit ik op gemiddeld 10 uur sporten per week, en ik kan alleen maar zeggen dat ik er enorm veel plezier in heb. Ik noem mezelf nog steeds geen sporter, maar ik heb wel een supergoede conditie ervan gekregen.

  Je hebt al enorm veel tips gekregen, maar ik wil daar graag nog eentje aan toevoegen: http://rennenmetevy.nl/ Op deze website kun je mp3’s downloaden van Evy, een serie podcasts waarmee je leert te hardlopen. Het begint heel basic, voor mensen die totaal geen conditie hebben. Je hoort muziek en de stem van Evy die je aanwijzingen geeft en aanmoedigt. Ze verteld je precies wanneer je moet lopen of rennen. Gewoon je verstand op 0 en haar laten vertellen wat je moet doen. Ontzettend laagdrempelig en je hoeft nergens over na te denken.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt, heel veel succes met wat je ook besluit de komende maanden!

  1. Zal ik je wat vertellen? Het rennen met Evy programma heb ik zo’n 4 jaar geleden al eens gedownload en staat nog steeds op mijn iPod. Ik heb er alleen nooit wat mee gedaan… kuch. Misschien toch maar eens een kans geven ;)

   1. evi heeft ook ook:
    start to bike
    start to swim
    start to eat
    start to veggie

   2. Van Evy bestaat inmiddels ook een nieuwe versie (uit 2012 geloof ik) met recentere muziek, dat is misschien leuker!

 96. Super dat je dit verteld! Vind je er mooi uitzien op zowel de linker als de rechter foto :-) Als je positief blijft en gelooft dat je het kunt bereiken, geloven dat die 5 kg er echt af kan dan lukt het ook. Misschien is het beter en ook fijner (vooral met sporten) om voor jezelf met een meetlint je armen, buik, benen de omtrek te meten zodat als je eenmaal langzamer afvalt maar wel lekkerder in je vel zit je dat ook op papier hebt staan in plaats van de weegschaal :)
  Wat helpt; elke dag bv. 50 squads, 20 lunges, 10 x opdrukken. Zulke kleine dingetjes (dit doe je in max 4 minuten) zorgt voor even een endorfine rush van beweging en zorgt ervoor dat je onthoudt dat je lichaam actief moet zijn iedere dag.

  Vriendinnen van mij die niet van sporten houden bleken heel vaak badminton wel leuk te vinden, zo zijn er meer sporten (denk aan kajakken, zit je stabiel in het water en lekker bezig in de natuur) of met een vriendin in het Amsterdamse bos waterfietsen waardoor je ‘sport’ kan combineren met de natuur. Wandelingen maken is ook sportief bezig zijn! Het resultaat is niet zo snel zichtbaar als bij intensieve krachttrainingen of bootcamps maar daarbij is het risico erg groot dat je ermee stopt. Je lichaam heeft sporten nodig. Zumba met dvd’s of youtube filmpjes is laagdrempelig omdat het thuis kan. Ik ben heel erg sportief maar ben nog nooit naar een sportschool gegaan, het trekt mij niet echt. Dan voelt het alsof ik moet sporten om het sporten terwijl bij de sporten die ik nu doe, de tijd voorbij vliegt omdat ik het echt leuk vind. Zwemmen met een vriendin één avond per week is ook iets wat wel sportief is maar niet aanvoelt als sport. Beste advies is iets zoeken wat je leuk vind om te doen, of leuk genoeg zodat je het wekelijks kan volhouden. Waar ik niet zo’n fan van ben (echt de smaak blegh) maar wel weet dat het werkt; proteineshakes worden vaak gebruikt door mensen die willen afvallen en in combinatie met sporten werkt dit natuurlijk supergoed.

  Find something you love and you’ll succeed :D en ps. je kan ook leren van iets te houden, geef je zelf een aantal weken de tijd om iets uit te proberen. Elk begin is lastig maar als je opgeeft voordat je iets anders op het oog hebt komt het er niet van. Dan loop je zelf je doel voorbij. Vechtsport klinkt misschien eng maar tijdens het trainen ligt de focus op iets leren ipv afvallen. Een teamsport kan ook heel leuk zijn maar zoek vooral de sport in de hoek waarbij je gokt dat er een kans is dat je het later ook echt leuk zou kunnen vinden.

  Als allerlaatste; ook ik heb geen zin om naar training te gaan, na een lange dag wil ik helemaal niet maar ik ga. Als ik dan bij vechtsport ben heb ik het wel naar mijn zin, de metroreis erna toe is saai maar het is routine. Ik zie het als een verplichting aan mezelf, een goed en gezond leven en daar hoort sporten bij. Mijn doel is om een betere vechter te worden in elk opzicht. Ik weet dat als ik een sterke vrouw wil zijn ik dit ook moet doen en voor mij is het juist een motivatie om als ik mij supermoe voel, ellendig of mentaal moe (denk aan de hele dag wiskunde sommen of pianomuziek bestudeerd te hebben achter een bureau) dat ik bij mijn vechtsport even lekker ‘los’ kan gaan en wordt sporten ook ontspanning. Het kan wel even duren voordat je sporten als iets leuks gaat zien, dat is eigenlijk wanneer je het loslaat als ”bewegen/sporten” maar de activiteit als het op zich laat zien. Dat je met plezier je vriendinnen erover verteld wat je geleerd hebt en hoe het in zijn werk gaat, een beetje zoals hoe je over gezonde voeding verteld nu of thriftshopping aankoopjes :-) diezelfde soort kick gaat er komen met sport als je de juiste hebt gevonden!

  1. Jij klinkt echt super gedisciplineerd! Knap hoor. Dankjewel voor je steun en goede tips!

 97. Normaal reageer ik niet maar nu kan ik mezelf niet tegen houden zelfs:
  Ik snap dat je “in een dipje zit” maar MIJN GOD!! Kijk hoe ver je gekomen bent!
  Vind t echt geweldig, ook al ben je nog niet waar je wilt zijn.
  Respect ook dat je nu weer gaat knallen, einde schooljaar is voor mij juist t moment om slechter te gaan eten door alle stress en vooral met nakijken is t zo verleidelijk..zal o

  1. :) dankjewel Jodee. En ja, het einde van het schooljaar is ook wel weer een lastige periode. Zeker nu met de eindexamens van het VMBO. Maar ik weet dat als ik nu niet begin en wacht tot de vakantie begint, dat ik dan nog verder terug bij af ben… Dankjewel voor je reactie :)

 98. Ik was nog niet klaar..zal op die momenten extra aan je denken!
  En foto’s maken van alles wat je eet vind ik best een goed idee..dan hoef je t nog niet eens met ons te delen maar voor jezelf!
  Ik ga duimen!!!

 99. Hi! Succes! Ik heb zelf hele positieve ervaringen met bbb healthclub amsterdam. Sporten in een warme cabine, aardige mensen, kleinschalig en als je wil kun je voedingsgesprekken doen. Ideaal!

 100. Ik heb geen uitgesproken overgewicht, maar ik zit toch net op het randje en ik ben ook al jaren aan het jo-jo’en om alles onder controle te houden..
  Ik zie dat je een iPhone hebt, mij hielp het echt om via zo’n app alles in te voeren wat ik at! (de app heet FatSecret geloof ik, ironisch genoeg). Het was soms een heel gedoe met wegen en afmeten, maar uiteindelijk maakte ik er echt een spelletje van om niet meer kcal binnen te krijgen dan ik wilde, OF om te compenseren met sporten :) en als ik een kommetje chips wilde invoeren en de kcal zag, dan dacht ik al snel, “pfoe laat maar!”, en dan nam ik een appel of wat nootjes.
  Wat sporten betreft: ik ben al 1.5j aan het starten en stoppen met hardlopen, maar ik verval helaas snel in blessures. Zwemmen is een goed alternatief dan! Gewoon een effen zwart speedo-badpak aanschaffen, en het spurtje van de kleedhokjes naar het water is alsnog vervelend dan, maar in het water voel je je heerlijk vrij en je zwemt eigenlijk al snel zonder problemen een uur baantjes, zélfs als je geen conditie hebt! :)
  Succes!

  1. hihiih, compenseren met sporten. Alleen al om die reden zou ik moeten gaan sporten.. heb ik een smoes ;)

 101. Wat knap en herkenbaar. Ik had ook veel overgewicht. Ik ben inmiddels 55 kg afgevallen. Op letten met eten maar ook veel sporten. Ik moet ook nog z’n 20 kilo af vallen om aan een BMI gezond gewicht te komen maar ik denk niet dat ik zover wil gaan. Ik ben ook gaan hard lopen. In een jaar tijd van 0 opgebouwd naar een halve marathon. Als je verder een goede gezondheid hebt is rennen goed te doen met overgewicht. Op dit moment ren ik, ik doe 2 keer per week krachttraining, 1 keer per week spinning, 1 keer per week yoga (maar dat is meer voor de ontspanning) en ik rijd 1 keer per week paard. Ik vind die afwisseling in het sporten juist prettig om mij gemotiveerd te houden. Succes en ik blijf je volgen.

  1. Mijn hemel Mascha! Wat knap. 55 kilo afvallen en zoveel sporten… diep diep respect!

 102. Ik heb ook een bloedhekel aan sporten en tóch ga ik 3 x per week. Hoezo ? Omdat ik na jaren lijnen erachter ben dat als je écht wat wil, het me niet komt aanwaaien en ik er echt wat voor moet doen. Ik die krachttraining en ben binnen een uur a 3 kwartier klaar. Best te doen dus ! Beter dan cardio en sneller resultaat. Aanrader !

 103. Hee Merel,

  Ik zie dat je al een heleboel berichtjes hebt maar wilde toch ook even mijn eigen ervaring toevoegen. Ik eet tegenwoordig geen suiker en koolhydraten meer waardoor ik me veel actiever en gezonder voel. (de voedselzandloper) Hierdoor kreeg ik meer energie en daar moest ik iets mee. Ik ben er nog steeds verbaasd over maar ik loop tegenwoordig hard. Ik heb daarin 1 regel voor mezelf. Ik ga 2 x in de week. Ook al is het maar tien minuten. Als ik er maar eenmaal uit ben gaat het bijna altijd beter dan ik had verwacht. Een leuk boek als je van lezen houdt = waarover ik praat als ik over hardlopen praat van Haruki Murakami.

  Wat voor mij eigenlijk het beste werkt is dat het doel niet is om af te vallen maar voornamelijk om gezond te leven. (maar wat ben ik blij dat dat ook aan mijn uiterlijk te zien is) Ik word gewoon zo blij als ik me gezond en energiek voel, meteen voel je je dan ook een stuk mooier. Oh en wees lief en aardig voor jezelf. Soms gaat het even niet, vergeef jezelf en begin gewoon opnieuw. Elke dag weer :) Het afvallen gaat niet snel maar is wel blijvend. Het is ook geen tijdelijk iets, maar meer een verandering van levensstijl. Uiteindelijk kan het niet anders dan dat je een gezond gewicht krijgt van een gezonde levensstijl. Heel veel succes.

  ps. Ik ga vanavond lekker die kokos,banaan,dadel,havermout koekjes maken. Zien er heerlijk uit!

 104. Heel herkenbaar. En je bent zo op de goede weg!
  Hier ook een streven…10 kilo eraf…voor de gezondheid.Sporten lukte alsmaar niet.Dezelfde redenen: je niet prettig voelen tussen de slanke mensen.En e drive niet voelen.
  Sinds kort ben ik op Zumba gegaan. Ik hou heel erg van dansen maar ja…wanneer doe je dat nou? Ik zou niet weten…(ben geen type om in een discotheek te dansen en voor de spiegel …nah..)
  Nu dus wel! Het is erg leuk! Ik voel me echt vrolijk.Sta dit keer niet tussen de slanke dames maar tussen allerlei mensen die ook gewoon van dansen en leuke muziek houden.Dat geeft wel die drive. Sindsdien doe ik het 2 keer in de week…
  Hopelijk kan ik over een paar maanden zeggen: YES! Kilo’s kwijt!
  Succes! Je bent al zo ver gekomen!! Knap!

 105. Hoi Merel, wat herkenbaar!! Ik volg op dit moment een dieet en ben inmiddels bijna 20 kilo afgevallen. Ik moet er nog 5 voor ik op mijn streefgewicht ben en het valt me op het moment ook behoorlijk zwaar! Ik ben altijd mollig geweest, en heb me altijd dik gevoeld (ook al viel dat achteraf gezien wel mee) waardoor ik ook al mn hele leven met eten bezig ben. Ik heb ook nooit écht gesport, maar probeer nu het hardlopen weer op te pakken. Ik merk dat bewegen veel en veel makkelijker gaat nu ik zoveel ben afgevallen en kan je dan ook aanraden om te gaan hardlopen! Het is belangrijk om rustig aan te beginnen en het goed op te bouwen maar je merkt al snel vooruitgang en dat is echt motiverend! Ik ben ook totaal geen sportschool type, heb het wel een tijdje geprobeerd maar voel me er ook totaal niet thuis om dezelfde redenen als jij al noemde. Maar lekker naar buiten een rondje lopen begin ik nu echt fijn te vinden (kan bijna niet geloven dat ik dit zeg hahaha)Ik voel me echt zo veel gezonder! Ik begin me ook steeds meer te verdiepen in clean food en vegetarisch eten, vandaar dat ik hier inspiratie aan het opdoen ben voor als ik klaar ben met mn dieet, ik hoop dat het niet lang meer duurt! de planning is ongeveer twee maanden maar het gaat niet meer zo hard dus ik zie het wel… Anyway heel veel succes!! (wat bij mij trouwens ook heel erg helpt om te motiveren is je omvang opmeten, kilo’s zeggen me na verloop van tijd niet zo veel meer, maar als ik zie dat ik al 15cm rondom mn lichaam kwijt ben denk ik WOW! die visuele stimulans helpt heel erg voor mij)
  Keep up the good work, je bent al een heel eind :)

 106. Mooie post hoor, ik vind het juist leuk om te lezen!

  Ik ben vroeger altijd super dun geweest en nu is dat niet meer zo. Ik ben aangekomen! Maar ook ik heb altijd een hekel gehad aan sporten. Toch ben ik twee weken geleden begonnen met hardlopen en ik vond het heel fijn om helemaal alleen door de bossen te rennen en te lopen als ik niet meer kon rennen. Ik heb een mooie sportbroek en een bandje voor mijn telefoon en sleutels gekocht, waardoor ik ook wat meer gemotiveerd werd. Nu vind ik het heel fijn om een halfuurtje weg van huis te zijn, langs koeien en schapen te lopen en uit mijn dagelijkse dagje te zijn.

  Ik wens je heel veel succes met afvallen, ik weet niet of je mijn hardloopverhaaltje een beetje motiverend vond of niet, maar het kan vast geen kwaad. Go go go!

 107. Dapper dat je je verhaal met je lezers deelt. Je bent echt heel goed bezig. Ik zie op je blog vaak heel gezonde spullen langs komen maar soms verbaas ik me een beetje over de hoeveelheid fruit op de foto’s. Ik kreeg van de diëtiste van mijn dochter (zij heeft een stofwisselingsziekte en moet op haar bloedsuikerspiegel letten)te horen dat ik teveel fruit gaf terwijl ik zelf het idee had dat ik heel gezond bezig was. Fruit bevat veel fruitsuikers en daarom kreeg ik aanbevolen om maar twee stuks fruit per dag te geven. Misschien eet/drink je ook niet meer fruit per dag en dan moet je dit advies lekker van je af laten glijden, hoor. Succes met de volgende 5 kilo!

 108. Ja moeilijk hé die eeuwige strijd tegen de kilo’s.
  Ik was vroeger altijd erg mager (zelfs te mager) en hoe ouder je wordt hoe moeilijker om de kilo’s weg te houden.
  Sporten haat ik ook hartgrondig, echt zo hartgrondig, ik kan alleen sport doen als ik echt een vastomlijnd doel heb en exact weet hoeveel keer ik die stomme zweetoefeningen moet doen en dan ook resultaat zie.
  Wat wel ook echt super werkt ik bodystyling of Infraligne, alleen is het zo duur!
  Dat zou ik wel nog eens opnieuw willen doen.

  Momenteel doe ik Weight Watchers maar het gaat moeizaam, kan mezelf gewoon niet motiveren.
  5 kilo mag er nog af bij mij.
  WW is misschien wel geen goed plan als je veganist bent, voor vegetariërs (zoals mij) valt het wel te volgen.

  Iedereen zegt altijd tegen mij: maar jij bent toch niet te dik? Maar als ik nooit zou opletten en altijd maar eten wat ik wil dan zou ik nu een stuk dikker zijn dat weet ik zeker.

  Uiteindelijk kom je er wel en elke gram die eraf is is er niet bij dus hou je daaraan vast!
  En respect voor de weg die je al hebt afgelegd, je kan terecht fier zijn op jezelf!!
  Het is niet makkelijk om zo een veranderingen in je leven in te voeren.

  Liefs,
  Stefanie

 109. Hoi Merel,
  Ik vind het juist heel interessant/fijn om te lezen. Ik heb zelf wel een gezond gewicht en ook altijd gehad maar ik stuggel nu wel al zo’n 6 jaar met mijn lijf. Ik probeer sinds 6 jaar altijd om af te vallen maar het is nooit blijvend gelukt dus ik weet denk ik wel een beetje wat je doormaakt.
  En ik heb ook zo’n vreselijke hekel aan sport, wat jij zegt. Ik heb gym op school ook echt zo veel mogelijk ontlopen (ongemakkelijk gevoel, als laatste gekozen worden, geen orientatie met balspellen) en ondanks dat ik jaren fanatiek aan spinning heb gedaan ben ik nu ben ik eerlijk gezegd liever lui dan moe. maar ik zal er ook weer tegenaan moeten, wil ik mezelf een beetje oke voelen en niet continu onzeker te zijn.
  Ik vind dat je goed bezig bent. Je staat er niet alleen voor. Succes!
  xxxx

 110. Fotos. Ik dacht wat een lieve vrouw! Ze lijkt op Beatrix! En nou kijk ik naar je recente fotos, en denk Wat een leuke, te gekke meid! You have come a long way, baby!

  1. ahhh haha, Beatrix?! Dat heb ik nou nog nooit gehoord ;) Dankjewel Ina :)

 111. Wat ontzettend knap dat je zoveel bent afgevallen! echt super.
  Nu dacht ik zit je nog wel te wachten op nog een post met tips.. maar dacht ook, baat het niet dan schaad het niet.

  Ik wilde ook nooit sporten. Had er echt een hekel aan. Ik snap helemaal wat je bedoelt. met een totaal niet dun lijf en ook nog heel onhandig.
  Maar moest gaan sporten ivm mijn astma. Na een paar jaar aandringen van de dokter toch maar een keer gegaan.
  Maar dit keer naar een echte dansschool, geen sportschool. Ze doen bij mij echt alleen dansen en fitnesdansen zoals bijvoorbeeld zumba of sh’bam. En tot mijn verbazing werd ik dit keer niet uitgelachen door de gymjuf. De andere dames/ meiden zagen er ook uit zoals ik op een paar strakke dames na.
  Wat voel ik me daar thuis zeg. Echt aandacht voor mij en je mag meedoen wat lukt en als het niet lukt mag je even stoppen.
  Dus misschien zou zoiets ook leuk zijn voor jou. :)
  Want geloof het of niet, ik vind sporten nu leuk!!

  groetjes Elisabeth

 112. Wat super goed dat je dit artikel plaatst! En je bent al van ver gekomen! Ik heb ook moeite met gezond en regelmatig eten. Ook sporten vind ik geen leuke bezigheid. Ik heb in januari een mountainbike aangeschaft, dat vind ik wel heel erg leuk om te doen en ben ik toch sportief bezig! Ook maak ik graag een (bos)wandeling. Een sportschool is ook niets voor mij! Wat betreft het snacken, ik mag van mezelf om 16:00 uur en om 20:30 uur wat lekkers eten. De andere tussendoortjes probeer ik gezond te doen. Maar om 16:00 een 2 koekjes bij de thee bijvoorbeeld en om 20:30 uur een klein bakje chips of zoutjes, of een stukje appeltaart. En daar laat ik het dan bij. Heel veel succes ik hoop dat je kan volhouden.. wees niet te streng voor jezelf en good luck!

 113. Heb je de weekplannen van http://happyherbivore.com/ wel eens bekeken? Bij mij hebben ze erg geholpen in een start maken in een gezond eetpatroon en ik ben kilo’s afgevallen.

  Ik heb trouwens geen aandelen, ben gewoon enthousiast. ;)

 114. ik vind dit een zeer leuk artikel. Je mag trots zijn op wat je bereikt hebt. Ik vind het vooral belangrijk dat jij jezelf goed voelt & het is helemaal niet nodig om al het ongezonde uit je leven te schrappen want af & toe is zondigen moet kunnen wat mij altijd helpt is 1 dag in de week uitkiezen om eens te zondigen, eet bv op zondag eens een stukje chocolade of die zoute nootjes. Zo is er een dag in de week waar je naar kan uitkijken en hoef je je nadien zeker niet slecht te voelen. Je mag echt trots zijn op wie je nu bent want die 28 kilo ben je kwijt & wat sporten betreft, ik vind het ook helemaal niet leuk(behalve yoga dan)dus ik laat het ook & af en toe de fiets is nemen is ook gewoon een leuke manier van bewegen.
  Dankjewel voor het artikel, het zal zeker weer andere inspireren.

  Liefs xx

 115. Hallo Merel,
  ik vindt het juist ontzettend interessant om te lezen, ookal kun jij je dit misschien niet voorstellen.

  Mijn tips:
  1. Ik zal het toch, als je niet van sporten in het openbaar houdt, thuis proberen. Ik heb een paar dvd’s van Zumba en ben daar ontzettend veel van af gevallen en het is ook leuk!
  2. Verder zou ik als ik jou was niet een soort dieet er van gaan maken maar het zien als een gezondere leefstijl. Dus jezelf niet van alles ontzeggen zoals in een dieet, want waar denk je dan de hele tijd aan: lekker eten! en als je dat niet mag wordt je gek (ik tenminste wel!)
  Je zou de chocola, koekjes en zoutjes evt. kunnen vervangen door gezondere versies? Als ik zin heb in chocola dan maak ik een mega shake van banaan, dadels, water, cacaopoeder, siroop en notenpasta (klinkt goor, maar is super lekker) en ik hoef een week geen chocola meer te zien haha. Maar dit is naar mijn idee toch wat gezonder dan de kant en klaar repen/shakes.
  3. En verder is het natuurlijk ook belangrijk dat je echt wilt afvallen/gezonder leven. Blijf schrijven en jezelf motiveren!

  Zo dit waren mijn tips :P misschien heb je er wat aan of totaal niet. Maar dit werkt voor mij, vandaar dat ik het met je wil delen :) Ik wens je veel succes op welke manier je het ook gaat doen!

 116. Wat knap dat je dit deelt!
  Als het van de ha mag, raad ik hardlopen aan, en dan wel met Evy van Vlaanderen Sportland :)
  Ben ooit begonnen met hardlopen omdat het buiten kan en naast goede schoenen zo ongeveer gratis is, maar vond er niks aan. Tot ik begon met Evy. Haar podcasts zijn erg motiverend en je merkt echt vooruitgang. Ik had ook altijd een hekel aan gym: was nergens goed in en werd als laatste gekozen, maar morgen ga ik weer ‘met Evy’ op pad en ik heb er gewoon nu al zin in!
  En wat betreft gezond eersteling oppakken: ik doe mee.
  Wat het ook wordt qua bewegen, succes!!

 117. Hé Merel, wat knap en ook fijn dat je je dit vertelt. Ik heb totaal geen overgewicht, maar de laatste twee jaar zijn er toch ook stiekem wat kilo’s aangeslopen die ik er nu weer vanaf wil. Ik dacht altijd dat afvallen ‘niet zo moeilijk was’, nou… daar kom ik wel even op terug. Heel zwaar om telkens maar die verantwoorde keuzes te maken, dus petje af voor jou!

  Over het sporten: haast niemand vindt iets leuk waar hij/zij niet goed in is of waar je negatieve associaties mee hebt. Ik zou willen zeggen: probeer eens een maand lang regelmatig (2 à 3 x p.w.) een sport te doen, ook als je geen zin hebt. Je zult merken dat je er snel beter in wordt en dat je het dan dus ook leuker vindt. Het is echt een kwestie van doorzetten. Juist als je die verandering in je lichaam merkt (je wordt sterker/sneller/leniger/vulmaarin) krijg je die rush. Ik bedoel dit absoluut niet als preek hoor, meer als motivatie. Want wie ben ik nou ;).

  Ik hoop dat het je lukt je doelstelling te halen. Zet hem op!

 118. Ontzettend knap dat je al zover bent gekomen hoor! Dat moet je nooit vergeten!
  Zoals hier al eerder is gezegd, raad ook ik Blogilates aan. Ik ben in een half jaar nu bijna 15 kilo afgevallen door minder en beter te eten, maar vooral ook te bewegen. Cardio is belangrijk, maar krachttraining ook! Door krachttraining worden je spieren sterker en gaan ze meer verbranden, dit is heel bevorderend voor je afvalproces. Blogilates is echt heel toegankelijk, je moet er wel even bij sommige filmpjes doorheen, maar oh wat zijn ze fijn. Cassie is heel enthousiast, maar het werkt wel! Echt, prima om thuis te doen! Heel veel succes! Waar een wil is, is een weg. ;) X

 119. Ik volg de groene meisjes sporadisch. Maar toen ik op twitter (dacht ik) las over deze post, MOEST ik hem gewoon gaan lezen.

  Ik vind het super knap hoeveel je bent afgevallen. Persoonlijk heb ik ook een gruwelijke hekel aan sporten. Ik dacht altijd dat ik de enige was die niet in die ‘flow’ kon komen en wat lucht het op dat dat niet zo is haha!

  Verder vind ik het een gigantische motivatie!
  Zelf ben ik ook weer ‘begonnen’ met gezond eten en (hopelijk) afvallen en ik heb nog flink wat (tientallen) kilo’s te gaan.

  Way to go Merel! :)

 120. Go Merel! Je mag sowieso al mega trots op jezelf zijn: 30 kilo lichter en een beter en groener eetpatroon vergt al veel doorzettingsvermogen !

  Oh, enne.waar heb je dat shirtje/jurkje vd foto vandaan met die ‘lipjes’? Te schattig!

  Succes!

  1. Dankjewel! Het jurkje met de polkadots is van C&A en daarop zit een broche, gemaakt van strijkkralen, in de vorm van een mond :)

 121. Lieve Merel,

  eindelijk heb ik tijd om je post over afvallen te lezen! Op Instagram hadden we het er al even over (ik ben shemeune), maar nogmaals: wat een hoop herkenbaarheid. Het is vast enorm vaak gezegd, maar wauw, wat jij hebt bereikt is zó goed en knap! Ik denk dat het heel goed is om jezelf hieraan te blijven herinneren. Wat hielp jou in het verleden om die drive te vinden en vast te houden? Welke gevoelens speelden er toen? Zou je die nu weer kunnen inzetten? Voor mij werkt het soms om al die gevoelens voor het afvallen weer op te halen, waardoor je je herinnert waarom je het graag wilt en welke waarden jij hieraan hecht!

  Ik vertelde op Instagram dat het bij mij wel ok ging, maar ik merk toch dat ik ook weer aan het afglijden ben in ongezond eten. Terwijl ik ZO graag wil afvallen. Toch is er iets wat me tegenhoudt. Ik vraag me telkens af wat het is, maar ik kan er niet achter komen.

  Och, sporten. Ik weet precies hoe je je voelt! Ik geloof dat je al veel tips hebt gekregen van anderen, dus hopelijk kun je daar iets mee!

  Wat ik tot slot nog wil zeggen: ik vind het heel knap van je dat je hier een blogpost over hebt geschreven. Erover praten is denk ik ook heel belangrijk en wat je zegt, het kan je nieuwe motivatie bieden!

  Liefs

  1. Superlief van je Symone, dankjewel. Het blijft een strijd. De ene dag ga ik als een speer, de andere dag ben ik totaal niet gemotiveerd. Stom is dat.
   Het gaat ook veel langzamer dan vroeger, het afvallen. Dat demotiveert me ook wel een beetje, maar goed, ik weet dat ik moet doorzetten.

   Dankjewel en jij ook heel veel succes! We kunnen het :)

 122. Hoi Merel, wat een goed stuk, en ik hoop dat je de kracht kunt vinden door te zetten. Ik zal mijn verhaal even delen, misschien is het inspirerend. Ik was toen ik 15 was veel te zwaar. (80 kilo plus, en ik ben niet bepaald lang ofzo) Ik at alleen maar troep en dat gym verhaal, herken ik zo! Altijd gepest, altijd als laatste gekozen en als gevolg dat ik een hekel kreeg aan sport. Toen ik klaar was met de middelbare school wilde ik verandering. Ik ging naar de universiteit en begon me te verdiepen in “gezond” eten. At weinig groenten en fruit, maar calorie armen producten en light en van al die chemische zooi. Ik viel een beetje af, werd uiteindelijk rond de 70 kilo en onwijs futloos en grauw. Ik heb toen besloten vegetarier te worden, en vlees te elimineren, veel meer groenten en fruit te gaan eten en ik ging zowaar de goede kant op! Ik viel niet zo veel af, maar voelde me zo veel lekkerder. Sinds ik veganist ben ben ik nog meer afgevallen, maar dat had ik eigenlijk niet echt in de gaten. Ik had me er al bij neergelegd dat ik een dikkie was. Nu ben ik al een tijdje zo bezig en ben rond de 60 kilo, en mensen geloven me nooit als ik zeg dat ik 10 jaar geleden 20 kilo meer woog. Zo mager! Zeggen ze dan!
  Uiteindelijk heb ik al die jaren nooit gesport. Wandelen vind ik leuk, dat doe ik regelmatig en ik fiets naar mijn werk, elke dag 7 km heen en terug. Sinds ik het afvallen heb losgelaten heb ik het gevoel, dat ik juist gezonder word. En daar hoort ook een gezond gewicht bij. Het is een evenwicht wat lang kan duren om te bereiken, maar je voelt het wel vanzelf als je in de buurt komt. Dwing jezelf niet om te sporten! Ook al gaan de kilo’s langzaam, van jezelf houden is het belangrijkst!

 123. Wow, wat knap dat je al zoveel afgevallen bent, erg goed!

  Ik herken je verhaal. Ik heb al 13jr reuma en ben door de prednison veel aangekomen. Die kilo’s bleven jarenlang hangen want ik zat vast in het cirkeltje gewrichtspijn-niet bewegen-stijf-gewrichtspijn. Ik bedoel dat ik dus zo weinig vertrouwen in mijn lichaam had dat ik steeds minder deed. Maar daar werd ik dikker door en dus had ik weer extra last, enzovoorts…

  Daarnaast had ik last van mijn bloedsuikerspiegel en at ik veels te veel. Sinds vorig jaar ben ik anders gaan eten en heb ik dit onder controle. En ik beweeg meer dan ooit. Meer bewegen is in alle gevallen beter heb ik ontdekt. Ik loop veel en fiets daarnaast graag. Het was een lange weg en alsnog was ik vanochtend kinderlijk blij dat ik 50km fietste. Dat ik dat kán.

  Ik hoop dat het goed gaat met je doel van 5kg, ik blijf je volgen en stimuleren. Zet ‘m op!

 124. Knap van je! Dat je dit deelt en dat je er voor wilt gaan!
  Wees ook trots op jezelf, want 28 kilo (29 inmiddels: YOU GO GIRL!) is al een hele prestatie!
  Ik hoop dat het je ook gaat lukken om plezier in sporten te krijgen.

 125. Ik ben 20 kilo afgevallen door de weightwatchers vegan te doen :)
  Op de site heb je een pro point berekenaar moet je wel lid zijn helaas maar daar kun je dus ook alle vegan producten berekenen
  en je mag aardig wat eten geen honger en ook afentoe iets lekkers :)

  Ging echt goed! nu ben ik al een tijdje gestopt en geen gram aangekomen
  je levenstijl verandert er gewoon door…ik ga nog wel verder maar het hoeft niet persee nu alles stap voor stap toch nu even andere prioriteiten maar dat het er ook af blijft is gewoon super!

 126. Beste Merel

  Sinds kort volg ik jullie blog en aangezien ik nu ziek in de zetel lig, kan ik eens helemaal teruggaan… Je verhaal over je kilo’s vind ik dapper! Ik ben zelf 7 kilo afgevallen, door gezond te eten (veel groenten, fruit, havermout, smoothies, geen tarwe- maar speltproducten…) en ik voel me er beter door. Het gaat inderdaad niet enkel om de nummers op je weegschaal maar hoe je jezelf voelt en je jezelf ziet. Af en toe eens zondigen, kan geen kwaad. Jezelf dingen ontzeggen, geeft je meer stress dan er een beetje van te snoepen/ drinken… (vind ik). Ik vind het fijn om zoveel lekkers en leuke ervaringen – foto’s – weetjes terug te vinden op jullie blog en ik merk dat je je goed voelt zoals je bent.
  Geniet van het leven en deel dit met de mensen om je heen. Zo word je het gelukkigst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *