Afval Journal #2

afval1

Wow, na mijn vorige afvaljournal was ik enorm gemotiveerd om met frisse moed weer te beginnen aan het verbeteren van mijn leefstijl. Al die reacties die ik van jullie kreeg waren overweldigend. Er komen nog steeds reacties binnen en ik lees ze allemaal. Jullie zijn helemaal te gek, dankjulliewel. Zoveel lieve woorden, succesverhalen, inspirerende tips… wow wow wow. Het betekent, zoals je misschien wel merkt, heel veel voor me.

Dus ik begon met goede moed. Ik activeerde mijn Weightbot (app op iPhone) weer en heb mijn startgewicht ingevoerd. Even slikken, want echt hoger dan ik dacht dat ik moest gaan invullen, maar oké. Laten we eerlijk blijven tegen onszelf. Deze app werkt voor mij altijd heel erg goed, omdat het zo helder laat zien hoe je voortgang gaat. Weightbot maakt ook een grafiekje van je gewichtsverlies, waardoor je – als het goed is – dus een dalende lijn in beeld krijgt. Niks zo motiverend als een dalende lijn, haha! Goed, met het activeren van mijn Weightbot kon het dan echt beginnen.

Ik heb de afgelopen twee weken heel veel gezond gegeten. Dan heb ik het over groene smoothies, salades, gegrilde groente, gestoomde aardappeltjes, quinoa en noem maar op. Er zijn twee avonden geweest dat ik de mist in ging: 1 avond at ik bij een vriendin en hielden we het bij lekkere hapjes. Niet echt een handige maaltijd, maar o zo lekker. Allemaal soorten hummus, gemarineerde artistjokken, broodjes, je kent het wel. Gelukkig had ik ’s ochtends als ontbijt een mega groene smoothie, met heel veel spinazie, sla en snijbiet, gedronken. En tussen de middag een salade. Dus mijn groente had ik al wel binnen gekregen. Daarmee heb ik het voor mezelf goed gepraat. De andere avond waarop het eventjes ‘fout’ ging was toen ik een salade met falafel haalde. En niet dat dat niet goed is, maar blijkbaar was de falafel erg vet, of was er iets niet helemaal oké gekruid (ik ben nogal gevoelig voor sommige kruiden) en daardoor heb ik me een beetje rot gevoeld na het avondeten. Veel last van mijn buik, erg opgeblazen gevoel. Vervelend! Terwijl ik dus alle andere avonden me ’s avonds lekker licht voelde, lekker ‘clean,’ om het zo te zeggen. Kortom: ik denk dat de gefrituurde falafel even een beetje teveel van het goede werd, dus dat doe ik voorlopig maar niet meer. Alle andere avonden at ik een lekkere, gezonde en lichte maaltijd en dat voelde goed.

Overdag heb ik als tussendoortjes fruit, havermout koekjes, gedroogd fruit, rauwkost met hummus en wat nootjes gegeten. Ook op dit gebied ben ik wel een paar keer de fout in gegaan. We kregen namelijk onze bestelling van Veggiedeli binnen en daar zaten een paar erg lekkere vegan snacks in. Zoals witte chocolade en snoepjes. Ohja en ik heb vegan ijs gegeten. Chocolade met kokos, erg lekker. Ja, sorry hoor, maar daar moest toch van geproefd worden. Dus ja, ik heb wel af en toe “gezondigd,” maar ik had niet het gevoel dat het een erg nadelig effect op me had.

Misschien zijn jullie ook benieuwd naar hoe het met mijn beweging gaat? Ik kan trots zeggen: veel beter! Ik heb echt veel gefietst deze week en ik heb lopend mijn boodschappen gedaan. Ik kan je zeggen: sjouwen met 5 kilo bananen is ook best een workout! Ik heb dus veel gefietst: naar mijn werk, naar de stad, naar een vriendin, naar het theater, naar allerlei plekken eigenlijk. Ik ben zelfs een paar keer nog even een stukje gaan fietsen, ook al hoefde ik niet echt nergens naartoe. Het voelde goed. Ook heb ik, om mezelf een beetje stimulans te geven, een paar nieuwe sportschoenen gekocht. Heel toffe, vind ik zelf. En nu heb ik helemaal zin in de proefles SH’BAM die ik ga volgen binnenkort. Als het me bevalt, zou dat wel eens iets kunnen zijn waar ik wel zin in heb, stiekem. Iets met (hippe) muziek en sport gecombineerd met dans, het lijkt me wel. Ik hoor van heel veel mensen dat ze Zumba ook heel leuk vinden, maar helaas wordt dat hier in de directe omgeving niet gegeven. En ik ken mezelf: ik moet iets in de buurt hebben. Anders ga ik niet. Ik hoop in mijn volgende verslag te kunnen vertellen hoe de proefles ging en of ik me heb ingeschreven of niet.

Over het algemeen ben ik tevreden over hoe het gaat. Doordat veel mensen mijn verhaal hebben gelezen (dus ook collega’s, vrienden en kennissen) wordt er vaak aan me gevraagd hoe het gaat. Ik vind dat fijn, want daardoor blijf ik er zelf ook actief mee bezig. Ook vind ik het leuk om te bedenken dat ik weer een stukje ga schrijven voor jullie, en dat ik dan natuurlijk wel iets te vertellen wil hebben. Het werkt dus, zoals ik al verwacht had, erg motiverend.

Na bijna twee weken ben ik nu 1 kilo lichter. Ik was daar een 1 seconde een klein beetje teleurgesteld over. Immers, van diëten die ik eerder heb gevolgd ben ik gewend dat de kilo’s eraf vliegen. 1 kilo per week, sowieso. Dus dit gaat langzamer. Maar na die seconde dacht ik: nee Merel, het is goed zo. Je volgt ook geen dieet, je geniet, je beweegt en het kost je op deze manier weinig frustraties (iets waar ik heel gevoelig voor ben, daardoor begin ik er soms ook liever niet aan, omdat ik bang ben voor de teleurstelling) … dus eigenlijk gaat het hartstikke goed! Daarbij komt, ik heb mezelf tot 1 september de tijd gegeven om de eerste 5 kilo af te vallen, dus ik lig hartstikke mooi op schema.

d7f16f1d541ad4a7822664edbb0223ed

Mijn doelen voor de komende week: zo ‘puur’ mogelijk eten. Geen ‘foute’ tussendoortjes, goede maaltijden en zo min mogelijk geen suiker. Op Instagram deed ik een oproep om te vragen wie er mee doet en daar werd onwijs veel en leuk op gereageerd. Dus: een week zonder suiker is gestart en je kan ons volgen op Instagram onder #suikervrijeweek. Ik zie je daar! En een ander, persoonlijk, doel voor de komende week: een proefles SH’BAM volgen en zoveel mogelijk fietsen en lopen. GO!

Tot zover weer mijn afvaljournal. Ik kreeg op mijn vorige verslag heel veel reacties van mensen die tegelijk met mij gingen starten, dus ik ben benieuwd hoe het met jullie gaat! Ik lees jullie reacties graag hieronder.

Heel veel liefs en ontzettend bedankt voor alle steun!
Merel.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

47 gedachten over “Afval Journal #2

 1. Toen ik dit las dacht ik alleen maar: Je bent ontzettend goed bezig en hartstikke gemotiveerd! Ik heb er hartstikke veel vertrouwen in dat het goed komt! Ik denk dat het ook goed is als je af en toe wel iets lekkers neemt, anders hou je het totaal niet voor. Dus dat lekker ijs (waar ik ontzettend benieuwd naar ben :D ) mag je gewoon lekker hebben :)

  Geniet ervan en het komt goed!

  1. Niet in de suikervrije week ;) Dat ijs is heel erg de moeite waard!!

 2. Je bent echt super goed bezig! Weet je wat je ook kunt afspreken met jezelf, dat je 1 snackdag in de week hebt, het leven moet wel leuk blijven natuurlijk ;)
  En vergeet niet, dat als je sport, je spieren dikker worden en dus zwaarder en dat spier zwaarder is dan vet. Dus dan lijkt het dat je niet afvalt, maar in werkelijkheid ben je wel vet kwijt. Dus focus je niet zo op het gewicht, maar hoe je je voelt. 5 kg is natuurlijk wel een mooi getal waar je naartoe kunt werken, een stok achter de deur, maar het is natuurlijk veel belangrijker dat je bv meer energie krijgt, beter in je vel zit etc.

  1. Wat je zegt klopt, maar als je 1 keer SH’BAM in de week doet, verbrand je vooral calorieen, wat perfect is voor gewichtsverlies. Ik denk niet dat je daar dan ineens zoveel spieren van krijgt dat je aankomt :)

  2. Ik sluit me hier helemaal bij aan, supergoed bezig!
   En naast het feit dat spieren zwaarder zijn van vet heb ik ook gehoord (ik heb nu geen officiële bronnen bij de hand, maar ik geloof het zelf wel) dat zodra je begint met meer te sporten, je lichaam ook meer bloed aanmaakt, zodat dit bloed meer zuurstof naar je spieren kan brengen. Daarom komen mensen ook vaak eerst een kilo aan als ze begonnen zijn met hardlopen. Ik had dit zelf ook. Ik kwam een kilo aan, maar toch voelde ik me beter, gezonder en strakker in m’n vel.
   Kortom, ik denk inderdaad ook dat het goed is om je te focussen op hoe je je voelt. En als ik het zo lees heb je alle redenen om je heel trots te voelen!
   Succes deze suikervrije week!

 3. Ah…. die weegschaal. 1 kilo en 14 dagen werk is dan teleurstellend, ik snap dat! Goed dat je jezelf er overheen hebt gezet, want rationeel is het volledig te verklaren. En: wat goed dat je je hebt aangemeld voor een sportles, mij mij op de sportschool wordt SH’BAM ook gegeven en ik zie die meiden altijd veel lol hebben (en ondertussen zweten als een otter) Ik hoop dat je het leuk gaat vinden. Succes deze #suikervrijeweek! X

 4. Dat een sportschool in de buurt moet zijn, ken ik wel. Ik had me ooit aangemeld voor de sportschool, maar ging niet omdat ik eerst 15 minuten moest fietsen. Dan laat maar hoor haha!

  1. echt he! dat is het hele ding bij mij. Een kwartier fietsen, dan een uur sporten en dan nog een kwartier terug? ja daaaahaag ;)

 5. Heel gezond bezig! En 1 kilo per 2 weken is echt prima! Ik ga je proces met veel belangstelling volgen. Ik zit klaar om om 9 uur een uurtje XCO te gaan doen, lekker zweten, vet verbranden en speciaal voor de probleemzone: bbb. Fijne week.

 6. Lekker bezig lady! Als complete health freak (ik heb oprecht een missie om voor mijn 30ste een Victoria’s Secret figuur te kweken en ben nu al 1,5 jaar hiermee bezig) kan ik je zeggen dat je met suiker direct je grootste boosdoener te pakken hebt. Het is echt de nummer 1 dikmaker, juist omdat het echt ov-er-al in zit. Aangezien de eerste week het moeilijkste is (ik ben bij mijn eerste twee pogingen suikervrij letterlijk ziek geworden) raad ik je aan om je alvast heel goed voor te bereiden op de momenten dat het mis kan gaan. Standaard nootjes, gedroogd fruit en rijtwafels in je tas stoppen helpt enorm. Als iemand je iets lekkers aanbiedt heb je in ieder geval iets anders bij de hand waar je even op kan knagen om die gedachtes aan zoetigheid te verjagen. Daarnaast zijn koolhydraten echt killing (rijst, aardappelen, brood en pasta). Toen ik dit naar een minimum bracht verdween mijn reguliere buikpijn na het eten als sneeuw voor de zon en werd ik direct strakker. Vervangers zijn je antwoord als je lekker wilt leven: speltpasta, zoete aardappelen en zuurdesembrood. Heel veel succes, keep up the good work en niet slecht voelen als het 1 dagje “mis” gaat. Dit is eigenlijk best goed voor je metabolisme ;)

  1. Wow, een Victoria’s Secret lichaam… ooooe, welke vrouw wil dat niet? ;) Goed bezig!

 7. Heerlijk zo’n suikervrije week! Ik ben helaas afhankelijk van het eten hier op mijn werk, aangezien ik hier 5 keer per week eet. Maar in mijn vrije uurtjes doe ik zeker mee aangezien er bij mij ook wel wat vanaf mag :)

 8. Af en toe zondigen moet toch kunnen zolang je de rest van de tijd wel goed op je voeding let! Goed bezig en ga zo door! :)

 9. Hoi Merel, Ik doe met je mee!!! En bij het lezen van je afvalblog motiveert het mij ook om door te gaan. Ik heb een streefgewicht voor mijn verjaardag. Het liefst moet er dan 4 kilo af in 23 dagen… Mmmm of dat lukt? Denk dat het dan te snel is. Maar, je tips en gerechten neem ik mee voor mijn afvalrace! Ga zo door en voel je niet schuldig als je af en toe een snackje neemt. Wat ook misschien een tip is, rawfood. Dat ken je al, maar het schijnt een goede manier te zijn om af te vallen. Ik heb laatst nog een geweldige rawfood kookboek in huis gehaald. Nou meid, succes en ik volg je!!!

 10. je bent echt super goed bezig! Mijn complimenten en genieten af en toe moet zelfs!
  Ik ben in 8 maanden 15 kilo afgevallen door meer te bewegen, iedere dag een half uur wandelen en fietsen naast 4 keer per week naar mijn werk fietsen (half uur) en heb me vooral gehouden aan eetadviezen die mijn man vanuit het ziekenhuis heeft meegekregen. Hij moest op medische gronden afvallen en ik heb meegedaan, samen gaat het makkelijker. We kregen een lijst waarop de glykemische index van producten staan en kozen uit de lijst met de lagere glykemische index, de zogenaamde langzame koolhydraten die je langer van energie voorzien. Snelle koolhydraten worden daarentegen sneller in vet omgezet zodat die niet passen in een dieet waarin je wilt afvallen. Ik keek wel erg op in wat we dan eigenlijk niet mogen. Niet alleen de witte rijst, pastasoorten, brood, suiker en bier. Maar ook bananen, meloen, bieten, aardappelen, pompoen en gedroogd fruit hebben een hoge glykemische index. We eten nu veel meer peulvruchten, quinoa,alleen volkoren pasta , rijs en brood,havermout als ontbijt.
  Dit is een methode die voor mij goed werkt, zonder dat ik teveel in mijn leven hoef aan te passen. Pas als ik buiten de deur eet, merk ik hoe anders het toch wel is als de gemiddelde nederlander eet. Vrienden zetten je dan heel lief een stamppotje van aardappelen, pompoen en wortel voor, maar eigenlijk past dat niet in je eetpatroon.
  Jij inspireert mij ook enorm met je veggie recepten, want groente zijn we veel meer gaan eten en met vlees en zuivel ben ik gaan minderen.
  Dank je wel en succes, je gaat je doel halen!

  1. Goed om te horen zeg! We mogen best een beetje trots zijn op onszelf, vind je niet? :)

 11. Wat mij betreft ben je super goed bezig. En zo’n lekker ijsje of koekje tussendoor moet kunnen! Ga zo door meid!

 12. Af en toe zondigen moet je doen, als je te streng bent voor jezelf houd je het niet vol! Als ik één ding voor mezelf geconcludeerd heb is dat diëten gewoon niet werkt, het enige wat effect heeft is je levensstijl aanpassen en daar hoort genieten gewoon bij. Op dat vlak ben je dus super goed bezig!

 13. Goed bezig! Het is zoveel beter om er wat langer over te doen om af te vallen dan het heel snel te doen. Op de langzame manier heb je meer kans dat het er af blijft. Ik heb op verschillende manieren geprobeerd af te vallen, maar doe nu al 1,5 jaar aan een afvalprogramma mee dat voor mij werkt. Het is een programma waarbij je leert zelf je levensstijl te veranderen met de keuzes die je maakt en nieuwe dingen leert over voeding en bewegen. Het doel van het programma is dat ik het uiteindelijk niet meer nodig heb. En er is ook ruimte om af en toe gewoon uit eten te kunnen gaan of een stukje taart te eten. Anders is het echt onmogelijk om vol te houden. Af en toe baal ik wel dat ik nog steeds niet op m’n streefgewicht zit, maar ik mag best trots zijn dat ik inmiddels 15 kilo ben afgevallen. :)

  1. Je mag zeker trots zijn! hartstikke goed! en inderdaad, langzamer werkt volgens mij beter. Als in: dan blijft het eraf. Ik heb vroeger vaak crashdieten gedaan, maar dat had uiteindelijk alleen maar een averechts effect.

 14. Jaaa goed bezig hoor! :)Krijg gelijk zin in de groene smoothie die ik zo maar eens ga maken.

  Zelf ben ik al ruim een jaar (geraffineerd) suikervrij, en dat bevalt prima! :) Zou niet meer terug willen. Succes met je suikervrije week!

 15. Goed bezig, Merel! Ik herken het helemaal: op de weegschaal staan en dan het gevoel hebben dat je zo langzaam afvalt. Het heeft mij zoveel tijd gekost om te beseffen dat dat juist goed is. Ik wil nu nog 15 kilo afvallen en denk dan nog steeds ‘oh, eind van het jaar moet ik wel op mijn streefgewicht zijn.’ Terwijl ik weet dat ik dat helemaal niet moet willen. Hoe dan ook, heeeeel veel succes weer! We can do it ;-)

 16. Goed hoor, elke kilo is geweldig en je lijf krijgt veel goeds binnen! Ik ben sinds 3+ weken ook aan een ‘afvalmission’ – zwangerschapkillootjes .. 10+ .. – begonnen en inderdaad die ‘een keer de mist’ hoort een beetje bij en ook ik wil dat er een lager getal op de weegschaal staat na een week ;-). Heel veel succes en ik ga deze week die heerlijke veggiewrap maken :-)

  1. Dankjewel! Alvast eet smakelijk voor de veggiewrap! zoooo lekker!

 17. Is dat ijs dat vegan ijs met kokosmelk? Daar heb ik ook de kaneel/vanille versie van geproefd volgens mij. Zo Lekker en heel anders dan ‘gewoon’ ijs. Leuke update trouwens, zoals ik het lees eet je toch wel heel erg gezond. En niemand kan toch 100% gezond eten? Ik probeer altijd 80/20 aan te houden :P

  1. Ja is met kokosmelk en zooooo lekker! Bijna alle smaken van Prof. Grunschnabbel zijn lekker!

 18. Kent iemand ook zo’n soort app voor android? Die goed werkt?

  Merel, super goed bezig keep up the good work!! Sowieso inspirerend voor anderen ^_^

  1. Volgens mij had ik op mijn oude Android telefoon een app die ‘weightracker’ heette. Maar weet het niet zeker… misschien gewoon even in je store zoeken op ‘weight’?

  2. Ik heb er net “gewicht bijhouden” opgezet en deze ziet er tot nu toe ok uit!

 19. wat goeeeed Merel! Echt super! :) Ik probeer mezelf nu ook enorm te motiveren om te gaan sporten en écht gezond te gaan eten, maar op de een of andere manier vind ik dat de laatste tijd erg moeilijk. (nou loopt het privé ook niet heel erg fantastisch en ik weet van mezelf dat ik dan ga snoepen).
  Net als dat ik het heel moeilijk vind om geeeen suikers te eten :O (want wat zit er in veeeel producten suiker… nu ik er echt eens goed op ga letten: wow) Is het misschien een idee om een lijstje te maken met (gevarieerde?) producten zonder suiker? Misschien kan iedereen die deze week mee doet met geen suiker eten een aantal dingen doorgeven zodat we een lijst hebben met ‘no sugar products’?

  Knap van je dat je dit zo actief vol houdt, heel veel succes en ik hoop dat ik die “knop” ook gauw om kan zetten haha, ik heb mezelf nu voorgenomen dat ik morgen eindelijk weer eens naar de sportschool ga… het begin is er!

 20. Goed bezig! Ik ben (mede door jou) nog steeds gemotiveerd om te sporten, al is het maar 1x per week :D Alle beetjes helpen en zodra je gewend bent om een beetje te doen, kun je er nog een klein schepje bij doen, tot je uiteindelijk zo sportief bent als je wilt zijn (of qua eten zo gezond bent als je wilt zijn, of welk doel je ook hebt). Ga zo door!

 21. Ik vind het erg flink en moedig van je om niet alleen nog gezonder te gaan eten, want veganistisch eten is al zoveel gezonder dan de gewone Hollandse kost!, maar daarbij ook nog SH’BAM te gaan proberen. Ik heb het even geGooggled, en ik raakte al buiten adem door alleen maar naar de demonstratie filmpjes te kijken! ;(
  Maar met je mooie nieuwe schoenen zul je het vast wel een uur vol kunnen houden, als je niet omvalt van de slappe lach tenminste! :)

 22. Inspirerend om te lezen vind ik dit, ook al hoef ik zelf geen gewicht te verliezen! Ik doe trouwens mee met de suikervrije week:) Hopelijk heb je het naar je zin bij de groepsles, veel plezier eigg!:D

 23. super goed bezig meid. let asjeblieft niet op die weegschaal. het gaat er uiteindelijk om dat je je fit en goed voelt en dat je ZIET aan je lichaam dat je bent afgevallen. Ik vraag me af: ik zie dat jij veel groente en fruit smoothies maakt en recepten met veel groente en fruit. Waar haal jij je groente en fruit? gewoon van de markt? Anders moet je ontzettend veel geld kwijt zijn aan al die groentes. ik koop het bij de jumbo. Maar ik kan nooit veel halen want anders ben ik een vermogen kwijt!

 24. SH’BAM is geweldig!! Ik doe het elke week met heel erg veel plezier :) Lekker maf en over de top ;) Heel veel plezier.
  Groetjes Elisabeth

  1. Dat klinkt goed! ik heb er zin in. Zei ik dat echt? ja dat zei ik!

 25. Je woont toch in oost? Bij het mirror centre bij muiderpoort station wordt Zumba gegeven. Lijkt me nog net te doen qua afstand ;) Succes! Ik eet zelf nu al een aantal maanden zo min mogelijk suiker en voel me er heel goed bij. Ben benieuwd wat jij ervan vind. Liefs

 26. Hai Jamie!
  Wat ben jij goed bezig! Ik weet niet of je mij kunt herinneren maar wij hebben elkaar ontmoet @Viva Las vegas. Ik was dat blonde meisje bij de falafelkraam, hihi. Ik ben studente voeding en dietetiek en ik kan je zeggen dat het prima is dat je 1 kg afgevallen bent in twee weken. Misschien weet je wel dat langzamer afvallen veel beter is dan crashdieeten: hier krijg je namelijk echt het jojo-effect van! Wij streven altijd naar 0,5 kg tot 1 kg verlies per week, dus je zit helemaal goed. En ook het eten wat je hebt gegeten is natuurlijk erg goed. Ik wilde je geen consult geven, maar ik wilde je toch even laten weten: keep up the good work!

  1. Hi Liza, natuurlijk weet ik nog wie je bent :) Lief van je, dankjewel! Groetjes Merel (;))

 27. Hoi Merel,
  Vanmorgen de weightbot geïnstalleerd en m’n eerste getal in gevoerd, vond ik ook geen mooi nummer;)
  Die suikervrije week ga ik ook aan mee doen, ook al stap ik wat later in…
  Waar ik van baal is dat in Alpro soja yoghurt suiker zit, snap ik echt niets van, vandaag maar ns op zoek naar een alternatief!
  Fijne dag en geniet van t zonnetje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *