Aubergine a la De Groene Meisjes

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een paar weken geleden gingen we eten bij Mana Mana en we aten daar onder andere het meest goddelijke auberginegerecht dat we ooit hebben gegeten. Niet lang daarna kwam Albert Heijn met een 100% groente Allerhande waar een fantastisch Ottolenghi (jeweetwel, van die hype rondom dé kookboekenschrijver van het moment) gerecht op de voorkant stond. Ook weer zo’n auberginegerecht. Hoewel we niet de illusie hebben het gerecht van Mana Mana óóit te kunnen evenaren, laat staan overtreffen, ben ik toch zelf aan de slag gegaan. En eigenlijk moet ik erbij zeggen: ik was te lui om alle ingrediënten voor het Ottolenghi recept in huis te halen en daarom heb ik er mijn eigen draai aangegeven. En het was lékker! Daarbij komt dat het ontzettend makkelijk te maken was, ideaal dus voor wanneer je een avondje in je eentje eet en je geen zin hebt om uitgebreid te koken. Wil je deze Aubergine a la De Groene Meisjes ook proberen? Lees dan verder!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig voor 1 persoon? 

* 1 aubergine
* 1 halve citroen
* granaatappelpitjes
* olie, bijvoorbeeld olijfolie
* zeezout en peper
* (witte) tahin (uit de natuurwinkel of toko)
* naturel plantaardige variant op yoghurt van Provamel – soja zonder toegevoegde suiker
* bladspinazie
* eventueel: hummus

Wat moet je doen? 

1. Verwarm je oven voor op 200 graden.
2. Snijd de aubergine in de lengte door en maak er met een scherp mesje een ‘ruitpatroon’ in door diagonale lijnen over elkaar te trekken.
Let op: de schil moet heel blijven!
3. Smeer wat olie over de aubergine en strooi wat zeezout en peper over het vruchtvlees
4. Zet de aubergine voor 40 minuten in de oven. Ik deed dit gewoon op het rooster van mijn oven met bakpapier eronder, een ovenschaal is dus niet nodig.
5. Was de spinazie en laat goed uitlekken, verdeel over een bord
6. Na 40 minuten is je aubergine mooi bruin geroosterd en klaar om op gegeten te worden. Haal hem dus  uit de oven.
7. Knijp een halve citroen boven de aubergine uit
8. Sprenkel wat tahin op de auberginehelften
9. Schep wat plantaardige variatie op yoghurt over de aubergine en top het geheel vervolgens af met granaatappelpitjes
10. Eventueel: serveren met een bolletje hummus, lekker voor erbij

Dit is toch gewoon het ULTIEME zomergerecht? Als we een zomer krijgen, dat moeten we nog maar zien natuurlijk. Hoe dan ook, wij gaan dit gerecht zeker vaker eten en we hopen jullie ook! Laat je het ons weten als je het gerecht ook  hebt gemaakt? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

31 gedachten over “Aubergine a la De Groene Meisjes

 1. Ik wil al superlang dit ottolenghi gerecht proberen, maar vind het altijd teveel gedoe ghehe met de waslijst aan ingrediënten, dit is de perfecte makkelijke tegenhanger! Thanks ^^

 2. Ik lust eigenlijk helemaal geen aubergine, maar jullie enthousiasme over dit gerecht spreekt me zo aan dat ik het toch ga proberen!

 3. Ik heb het kookboek Ottolenghi en heb zijn aubergine gerecht weleens gemaakt, maar ik denk dat ik deze
  versie ook ga proberen. Lijkt me heerlijk met tahin.

 4. Lekker!! Allerhande heeft een recept dat hier erg op lijkt. Je moet dan knoflook door de yoghurt doen en geroosterd amandelschaafsel en munt over de aubergine strooien. De amandelen zouden hier ook goed bij passen denk ik.

  1. Jaaaaa!! die maakte ik vorig jaar heel regelmatig. ZO lekker ook!

 5. Ziet er lekker uit! :) Aubergines zijn een van mijn favoriete groentes.

  Btw, iedere keer als ik Mana Mana zie staan, moet ik aan The Muppets denken (‘:

 6. Dit klinkt goed en simpel! idd misschien wat knoflook erbij zou volgens mij ook lekker zijn.
  Heb zelf net gister eindelijk de groente Allerhande te pakken gekregen, dus ga ff experimenteren :-)

 7. Mmm, aubergine. Het Ottolenghi recept is erg lekker en dit lijkt me een leuke variatie. Het originele recept vind ik ook lekker met nog wat oven gegrilde courgette en paprika eronder gelegd. Ook handig voor als er geen spinazie is.
  Sowieso zijn gegrilde groenten heerlijk. Een sausje voor gegrilde groenten misschien een volgende keer? ;)

 8. LEKKER!!! Bedankt voor het delen, ik hou van aubergine en weet dus al wat ik vanavond ga eten..jummmmm.

 9. Yum, lijkt me heel lekker met die yoghurt! Heb het zelf ook een keer gemaakt met ricottakaas (niet vegan natuurlijk), ook errrrug lekker!

  1. Oeeeh ja, ricotta was ook een van mijn favorieten toen ik nog kaas at!

 10. heerlijk! ik at deze week het originele recept uit plenty.
  ook echt geweldig. in de ruitjes propte ik nog wat tijm voordat het de oven in ging.
  in het recept moest er op het laatst za’atar over heen, maar dat had ik niet. heb een mengsel gemaakt van geroosterd sesamzaad, tijm en sumac. ook echt een aanrader!

 11. Dat ziet er echt heerlijk en culinair uit! Ga ik zeker een keer proberen :)

 12. die aubergine van Mana Mana was inderdaad GODDELIJK! ik ga dit snel uitproberen!!

  1. Wel een andere smaak hoor, maar door tahin, het zeezout en de citroen komt het in de buurt :)

 13. aubergines zijn mijn favo groenten, ik ben dol op yohurt en granaatappel. Perfect gerecht voor mij dus. Ik ga hem zeker een keer maken!

 14. Ziet er goed uit! Zou je de granaatappelpitjes ook nog kunnen vervangen door iets anders? Op de een of andere manier ligt het hier echt bijna nooit in de supermarkt!

 15. Het is een onwijs lekker gerecht, maar ik raad je wel aan om de za’ater te proberen! Het is ene kruidenmengsel dat je in een groot pak wel vaak kunt kopen in turkse supermarkten en het is ook lekker over andere gerechten :D

 16. Woaahhh dit is ook al zo lekker!!! Ik heb de spinazie door quinoa met kerriepoeder vervangen.. De aubergine zag er zo mooi uit in de oven met die ruitjes!! Eergisteren ook al die havermoutkoekjes met succes uitgeprobeerd, vanaf nu ga ik jullie recepten eens goed in de gaten houden ! (normaal maak ik nooit recepten en doe ik altijd rare combinaties van wat ik in huis heb of dineer ik met een banaan, slechte gewoonten)

  1. :) leuk om te horen! Ik heb met opzet geen quinoa gekozen maar spinazie, omdat ik het zo licht mogelijk wilde houden. Maar zoiets als quinoa of couscous is hier natuurlijk heel lekker bij.

 17. Super recept, dit! Za’atar is ook echt lekker, ja (zie suggestie Pieke). Heb je wel paar spulletjes uit de Turkse supermarkt voor nodig.. en als je er dan toch bent, koop dan ook daar 1 granaatappel, veel goedkoper dan zo’n bakje kant-en-klaar en je krijgt wel voor 2-3 bakjes aan pitten aan waar voor je geld.

 18. wow dit ziet er lekker uit …ik heb aubergine in huis maar wist niet hoe ik het klaar moest maken .
  ook eeeeen heeel tijd geleden dat ik het gegeten hebt . maar dit nodigt uit om een keer te proberen .
  jammie en zo gezond hellemaal mijn gerecht .

  mmmmmm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *