Berry & Chia pudding

chia3

Met de super warme dagen in het vooruitzicht, probeer ik na te denken over wat lekkere, verfrissende ontbijt- en lunchopties. Natuurlijk doet een smoothie of gewoon een kom vers fruit het altijd goed, maar soms wil je ook net even iets anders. Ik kwam een receptvideo van The Green Kitchen tegen – een blog dat ik al jaren bewonder – en ik wist gewoon dat ik dit gerecht moest maken. Hoewel ik zelf ook al wel eens een chiapudding heb gemaakt (zie link,) is dit toch een wat andere versie. Lichter vooral, omdat de basis fruit is. Oooeeee, dit is zó lekker! Lees maar gauw door en ga dan vooral snel aan de slag, want dit wil je niet missen!

Om dit recept te maken, gebruik ik een mason jar van 300 ml. Je kunt het natuurlijk in ieder ander potje maken. Zoals in een oude jampot, of een potje waar kikkererwten in hebben gezeten. Even goed afwassen en je kunt aan de slag. Ik vind het prettig om een glazen pot te gebruiken, maar voel je vrij om het in een aardewerken kom of juist een plastic bakje te maken. Uiteindelijk gaat het om de smaak… maar natuurlijk wil het oog ook wat ;) (life of a foodblogger)

Dan wat betreft de vanille, daar krijgen we vaak vragen over. Wij gebruiken altijd vanillepoeder. Dat is iets anders dan vanillesuiker. Je kunt het product hier bekijken. (let op: dit is niet gesponsord, maar gewoon een antwoord op een vraag die we heel vaak krijgen)

Ik koos voor frambozen, omdat ik het recept van The Green Kitchen letterlijk volgde. Maar natuurlijk kun je ook voor elk ander fruitsoort kiezen. Een paar suggesties: mango, ananas, perzik, nectarine, blauwe bessen, aardbeien… kortom, je kunt hier eindeloos mee variëren.

Houd je niet van kokos? Laat het dan weg. Dat deed ik ook. (niet omdat ik het niet lekker vind, maar omdat ik er vandaag niet zoveel zin in had) Vind je een schepje notenboter op te vet? Laat het dan weg. Je kunt van alles weglaten of juist toevoegen, want uiteindelijk gaat het om 3 basisingrediënten en dat zijn: chiazaad, fruit en een plantaardige drink.

Oke, laten we beginnen!

chia1

Wat heb je nodig voor 1 portie? 

1 cup frambozen
3 eetlepels chiazaad
1 cup plantaardige drink
een snufje vanillepoeder
zoveel kokosrasp als je wilt
ter garnering: amandelboter, kiwi, frambozen en munt (of alle andere dingen die jij lekker vindt)

Wat ga je doen? 

1. Pureer de frambozen in een kom. Dit kan gewoon met een vork.
2. Schep 3 eetlepels chiazaad door de frambozen en schep goed door.
3. Voeg nu de plantaardige drink en de kokosrasp toe. Roer goed.
4. Zet de kom voor minimaal 30 minuten (maar het liefst langer) in de koelkast.
5. Als het goed is heeft de frambozen-chiamix nu een puddingachtige substantie gekregen.
6. ‘Versier’ je pudding met amandelboter, kiwi, meer frambozen en verse muntblaadjes.

Extra tip: hoewel 30-60 minuten in de koelkast genoeg is, kun je er ook voor kiezen om de pudding de hele nacht in de koelkast te laten staan. Zo kun je dus de avond van tevoren je ontbijt van de volgende dag al klaar hebben staan. Ideaal!

Ik heb mijn liefde voor chiapudding weer helemaal hervonden. En dan helemaal met het idee in gedachten dat het de komende dagen warm wordt en ik lekker veel fruit wil eten. Ik heb er nu al zin in!

chia2

Trouwens, ik heb jullie toch verteld dat ik een kookchallenge ga doen, waarbij ik 5 dagen lang ieder dag een recept uit een kookboek maak? (omdat ik het zonde vind dat ik zo weinig recepten uit kookboeken maak) Ik heb ervoor gekozen om te gaan koken uit The Green Kitchen Travels kookboek. Een boek waar ik helemaal gek op ben, maar nog maar 1 recept uit heb gemaakt. The shame of it! Ik heb het netjes met de uitgeverij overlegd en ik mag alle 5 recepten die ik ga maken ook met jullie delen! Volgende week zal er dus iedere werkdag een recept uit dit boek online verschijnen. Are you excited? Ik wel!

Ga jij dit lekkere zomerse ontbijtje (of lunch!) ook maken? Deel je dan een foto met ons? Dat zouden we echt heel erg leuk vinden! Om de zoveel dagen kiezen we de mooiste foto’s uit deze plaatsen we op onze Facebookpagina. Het liefste zien we de foto’s op Instagram verschijnen (@merelgroenemeisjes/ @ jamiegroenemeisjes / #degroenemeisjes,) maar via Twitter kan ook: @degroenemeisjes. Alvast super bedankt! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

26 gedachten over “Berry & Chia pudding

 1. ik heb vanochtend een chiapudding gegeten, dat maak ik normaal eigenlijk nooit! heel lekker met dit warme weer :). ik ben benieuwd welke recepten je gaat proberen uit the green kitchen travels, ik heb het boek ook maar heb er nog niets uit gemaakt! ik heb gisteren wel het hele boek gelezen en papiertjes geplakt op de recepten die ik wil gaan maken.

 2. Ik hoorde dat als je chia zaad eerst maalt dat het dan beter opgenomen wordt, moet dat hier niet?

  Gr Desiree

  1. Oh, dat heb ik nog nooit gehoord.. malen is best wel lastig, denk ik. De zaadjes zijn erg klein en glad. Ik vrees dat het zelfs in een blender of keukenmachine lastig wordt..

 3. Ah het ziet er zo lekker uit.. maar helaas trek ik de structuur van chia zaad niet.. die kikkerdril krijg ik gewoon niet weg :( Zo jammer want het ziet er wél altijd heerlijk uit!

  1. Beste Danielle,

   Als je toch graag chia aan je voeding wil toevoegen kan je overwegen een nutri bullet aan te schaffen! Daar zit een speciaal mes bij voor dat soort dingen te vermalen, die maalt de zaadjes helemaal tot poeder, en kan je zo je kikkerdril voorkomen😄en tevens voor mij een onmisbaar keukenmachine is.

   Mvg Jos

 4. toppie en het is inderdaad echt lekker
  ik ben fan van GKS al een paar jaar en vorige zomer naar Stockholm gegaan door hun aantrekkelijke tips

  ik heb het boek ook en nog niet zoveel recepten gemaakt uit de nieuwe, wel uit hun eerste boek
  ik kijk er enorm naar uit

  njammie njammie

 5. Ik doe chiapudding na het weken altijd in de blender. Dat geeft een iets fijnere consistentie. Gaat ook heel makkelijk uit de blender.

 6. Ik heb nog nooit chia pudding gemaakt, maar ik heb nog best veel chia zaadjes over van een ander recept en ik gebruik ze verder eigenlijk nooit, dus dit ga ik toch eens een keer proberen :D

 7. Staat in de koelkast voor morgenvroeg! Ben heel benieuwd naar de recepten van The Green Kitchen Travels. Heb een paar dingen uit hun vorige boek gemaakt en die vielen goed in de smaak.

 8. Misschien een beetje een stomme vraag, maar wat is plantaardige drink precies? Bedoel je dan gewoon amandel melk of een andere soort plantaardige ‘melk’? Of is het echt iets totaal anders?
  Het klinkt echt super lekker en verfrissend en ga het sowieso proberen te maken vanavond, mmm heerlijk ontbijtje voor morgenochtend!

  1. Hi! Een plantaardige “melk” is inderdaad bijvoorbeeld amandelmelk (of havermelk, kokosmelk, rijstmelk, enz) In iedergeval zuivelvrij :)

  2. Klopt. Bij sommige producten mag je het officieel geen melk, of bijvoorbeeld yoghurt noemen. Maar ik had in dit geval bijvoorbeeld haver’melk’ gebruikt!

 9. Ik weet nog niet zo goed wat past als ontbijt (ook bij dit weer) zonder in de avond knallende honger te krijgen! Ik weet het scheelt als de dag goed begint. Maar hoe of wat? Green juice, smootie(zelf met banaan!), havermout, kokospalmen, muffins of toch gewoon crackers (brood is voor lunch) pff.. Maar ik ben lekker aan het experimenteren! Gisteren een watermeloen gekocht dus misschien wordt het dat.. Maar er zijn nog zoveel dingen om te proberen.. Suggesties zijn welkom..

  1. Ja, ik herken dat wel! In de herfst en winter eet ik eigenlijk altijd havermout en dat vult gewoon heel goed. In de zomer eet ik eigenlijk alleen fruit, maar dan wel veel. Dus niet 1 banaan, maar wel een paar. Anders krijg ik inderdaad teveel trek! Een grote banana softserve (bananenijs dus) in de ochtend bijvoorbeeld, met wat dadels en ander bevroren fruit. MMM! Heb je Instagram? Wij posten regelmatig foto’s van onze ontbijtjes, daar zou je wat inspiratie op kunnen doen!

   1. Nog niet, maar ben wel aan het overwegen. Hoef het niet zelf te gebruiken,voor foto’s maar inspiratie is wel fijn. Ga me er eens in verdiepen!

    1. Daar kun je het zeker goed voor gebruiken! Ook kun je zelf een account aanmaken en het helemaal beveiligen, zodat niemand je foto’s kan zien. Of je zet er geen foto’s op, dat kan natuurlijk ook nog :)

 10. […] in Italië bevat meerdere recepten. Verder verscheen er een recept voor polenta met chili, een zomers ontbijtrecept, twee receptjes voor lekkere picknick wraps én een kokos-wortelsoep met gekruide kikkererwten. […]

 11. Ik had geen frambozen maar wel blauwe bessen dus het staat nu in de koelkast voor morgenochtend.
  Ben erg benieuwd.
  Bedankt voor de inspiratie, had ik nodig.
  Was de laatste tijd een beetje Toos Inspiratieloos… :-)

 12. Hey! Ik vroeg me af wat ik moet begrijpen onder ‘cup’ … Op google zocht ik het even op en 1 cup zou 250ml zijn.
  Bedoel je het zo?

  Ik kan alvast niet wachten om het te maken!!! Alvast bedankt!

 13. Ik heb al superlang een bakje chiazaad in mijn kast… Nu net voor het eerst puddingkjes met gepureerde banaan en een beetje yoghurt door de amandelmelk in de koeling staan als toetje voor vanavond.
  Fingers crossed dat de kinderen het lekker gaan vinden ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *