Besparen op boodschappen #3

IMG_2383

En dat was alweer week twee van het ‘Bespaarproject.’ Spoiler: het gaat behoorlijk goed. Vorige week kon je lezen dat we hier en daar nog wel wat struikelblokken hadden. Toen we daar eens goed over nadachten kwamen we tot de conclusie dat dit vooral door een matige voorbereiding kwam.  Deze week hebben we een tip van een lezer ter harte genomen en hebben we alles helemaal anders aangepakt. Benieuwd hoe? Lees dan gauw verder!

Van bezoeker Susan kregen we de volgende tip:

“Om eens uit te proberen: maandelijks online boodschapjes bestellen (ideaal als je het mij vraagt en bijzonder overzichtelijk!) Wij bestellen 1 keer in de maand, online een lading boodschapjes bij de Ekoplaza. Dan besteden we ineens ongeveer zo’n 130,- euro aan basic producten zoals amandelmelk, rijst, noten, pindakaas, kikkererwten etc, en daar kunnen we dan een maand van leven. Daarnaast bezorgt BeterBio wekelijks een groentepakket én brood. Op deze manier hoeven wij nog maar zelden de deur uit voor boodschappen en komen we veel minder in de verleiding om extra geld uit te geven!”

We geven toe dat we eerst even dachten: ‘maar zo’n abonnement is toch hartstikke duur?” En: “Wow, 130 euro in één keer uitgeven?!” Maar toen we eens even gingen berekenen wat dat voor de kosten per week zou betekenen, kwamen we al gauw tot de conclusie dat we goedkoper uit zouden zijn dan we op dat moment waren. We besloten het eens te proberen. Nog dezelfde avond plaatsten we een bestelling en namen we een abonnement op BeterBio.

Nu willen we tussendoor even opmerken: Ekoplaza en BeterBio betalen ons niet voor dit artikel of voor andere artikelen waarin we de beide merknamen aanhalen. Ook niet in natura. Wel hebben we gebruik gemaakt van Groene Meisjes korting bij BeterBio, wat ervoor zorgde dat we het vierde pakket van de eerste maand gratis krijgen. Maar deze korting is ook voor jou geldig, want het geldt voor ons én voor onze lezers. (maak er dus een goed gebruik van als je wilt!)

Ekoplaza

We begonnen met onze bestelling bij Ekoplaza. Hoe ontzettend chill is het om op zaterdagavond, terwijl je languit op de bank hangt, je boodschappenmandje te vullen? En als je dan ook nog ziet dat de bezorging van de boodschappen gratis is; wat houdt je dan nog tegen? Wij hebben geen auto, dus als we grote hoeveelheden boodschappen willen halen moeten we een GreenWheel huren. Dat kost geld. Of we moeten tien keer heen en weer fietsen, maar dat kost heel veel tijd en dat hebben we niet. Zo’n boodschappenservice past dus eigenlijk wel heel goed bij ons. Genoeg redenen om het in ieder geval eens te proberen.

We dachten van tevoren na over wat we zoal nodig hadden voor een maand. Hoeveel pakken amandelmelk zouden we gebruiken? Hoeveel pakken rijst? Hoe vaak koken we pasta? En hoeveel blikken bonen hebben we de laatste tijd eigenlijk gegeten? Tomatensaus? Broodbeleg? Waxinelichtjes? En hoeveel toiletpapier heeft een mens eigenlijk nodig? Het was nog best wel lastig om een goede inschatting te maken, want we hebben eigenlijk nooit heel goed bijgehouden hoeveel we er in een maand doorheen jagen. Het kan trouwens gunstig zijn om van sommige producten flink in te slaan. Zo krijg je bijvoorbeeld 10% korting als je 12 pakken amandelmelk koopt. Op die manier heb je al gauw een of anderhalf pak gratis. (dit geldt niet alleen op amandelmelk, maar op veel producten) Nu moet je natuurlijk wel de ruimte hebben om 12 pakken amandelmelk kwijt te kunnen, maar als je dat hebt, kan het zeker wel uit.

We plaatsten een bestelling van €90 en ja, dat was een flinke lijst met producten. Achteraf gezien konden we al snel allerlei producten bedenken die we ook hadden moeten bestellen, dus die houden we nu bij op een lijstje, voor een volgende bestelling. We plaatsten de bestelling op zaterdagavond en het werd op donderdagochtend geleverd. Doordat we in het weekend bestelden, ging er even wat extra tijd overheen. Dat is wel een punt van aandacht voor een volgende keer.

De bestelling werd geleverd in twee grote, lage kartonnen tassen. We konden pinnen aan de deur en dat ging allemaal erg soepel. De hele bestelling was compleet en op tijd, tot zover gaat alles goed! Het was nog een beetje een uitdaging om alles op te ruimen in huis, maar het is gelukt.

BeterBio

Zoals we in de inleiding al vertelden, hebben we ook een abonnement op BeterBio afgesloten. We hebben gekozen voor het Dubbelpakket. Dit is een groot pakket met groenten en fruit en het kost €24 per week. Dat klinkt misschien als heel prijzig, maar wij eten gewoon heel veel groenten en fruit en vinden het lekker en prettig als dit biologisch is. We rekenden voor een maand voor €96 af, (daar gaat nog 24 euro voor het vierde pakket af, maar dat krijgen we met terugwerkende kracht terug) en ja, dat is best eventjes slikken. Maar je weet ook dat er iedere week een groot pakket met groente en fruit geleverd gaat worden en dat is een fijn vooruitzicht.

Woensdag kwam het eerste pakket en wow, wat zat er veel in! Van sinaasappels tot rode kool en van venkel tot grapefruits. Maar ook: spruitjes, portobello’s, pastinaken, paksoi, sla… en ga zo maar door. We weten dat als we deze hoeveelheid groente en fruit in Amsterdam op de biologische markt hadden gekocht, we zeker meer dan €24 kwijt zouden zijn geweest.

En nu? Nu zijn we al sinds woensdag aan de slag met alle lekkere dingen die er in het pakket zaten. We maakten een wrap met rode kool en venkel. Een soep met pompoen en pastinaak. De portobello’s serveerden we op een broodje als burgers en we zijn ondertussen aan het bedenken wat voor origineels we eens met de spruitjes zullen gaan maken. Tot nu toe lijkt het ons dat zo’n pakket je behoorlijk creatief laat zijn; je moet immers toch íets met de producten die je opgestuurd hebt gekregen. Weggooien, daar doen we niet aan. Zijn we niet zo’n fan van een bepaalde groente, dan kunnen we het altijd nog door de slowjuicer halen. Ideale oplossing! Wat trouwens heel fijn is bij BeterBio, is dat je twee groenten (of fruitsoorten) mag opgeven die je nooit in je pakket wilt krijgen. Misschien omdat je het niet lust of omdat je allergisch bent. Wij kozen voor andijvie en witlof, omdat we daar écht geen fan van zijn. Volgende week zit er eigenlik andijvie in het pakket (dat kan je altijd een week van tevoren al zien,) dus we zijn benieuwd hoe ze dit gaan vervangen!

De komende tijd

Tot nu toe zijn we erg tevreden over de beslissing om de boodschappen helemaal anders aan te pakken. We zijn deze week één keer in de supermarkt geweest omdat we iets nodig hadden voor een recept, maar dat was met een paar euro ook alweer klaar. Verder kijken we nu voortdurend in de voorraadkast en in de koelkast en fabriceren we gewon iets met wat we nog in huis hebben. Een voorbeeld: vanavond had ik totaal geen zin om te koken. Ik kwam terug uit de bioscoop en had enorme trek. De afhaal-sushi lonkte alweer naar me. Maar ik besloot te kijken wat ik nog in huis had en maakte een lekker pitabroodje met zuurkool, rozijnen en kikkererwten, gekruid met paprikapoeder: dikke prima. Lekker en gezond eten kan soms zo eenvoudig zijn.

Het voelt ook best wel luxe: iedere ochtend havermout (want daar hebben we twee zakken van gekocht) met amandelmelk (we hebben 8 pakken in huis gehaald) en rozijnen (een kilozak gekocht.) Fruit en groenten genoeg. Alles biologisch, dus ja natuurlijk, het is wel wat prijziger dan wanneer je alles in de reguliere supermarkt zou kopen, maar we komen nu niet in de winkels, dus we kopen ook geen onzin. En die afhaalsushi heb ik maar mooi links laten liggen vanavond, waarmee ik al gauw weer een euro of zestien heb uitgespaard!

Tot zover zijn wij erg tevreden over deze nieuwe methode van boodschappen doen en we zijn benieuwd wat de komende tijd gaat brengen. Ondertussen houden we braaf de aanbiedingen in de gaten, voor als we toch onverhoopt iets nodig hebben buiten het groenten-en fruitpakket om. We leren het nog wel eens!

Hoe denken jullie over het bestellen van boodschappen via internet? En wat zijn jouw ervaringen met een groente-en fruitabonnement? We horen graag van je bij de comments onder dit artikel! 

Wil je meer lezen over ons Bespaarproject? Lees dan dit en dit artikel.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

94 gedachten over “Besparen op boodschappen #3

 1. Hier word ik echt blij van! Right up my alley! Ik ga echt tegen al m’n eigen tips in en doe bijna elke dag kleine boodschappen. Totaal niet slim. Daarom bestel ik ook vaak niet via internet. Misschien toch maar eens doen als experiment :).

  1. Iedere dag boodschappen doen schijnt voor sommige mensen echt goed te werken, maar voor mij is het funest. Waarom? Omdat ik dan iedere dag in de verleiding kom om dingen te kopen die ik helemaal niet op mijn lijstje had staan :’)

 2. Handige tips! Ik koop normaal nooit boodschappen online, maar dit laat me er wel anders over denken. Hoor ook veel positieve verhalen over de welbekende Hello fresh box. Misschien dat ook een keertje doen.

  1. Hmm, over Hello Fresh zijn wij niet zo enthousiast. Het is een heel erg groot bedrijf (beetje massaproductie) en de producten in de boxen spreken ons niet aan. Wij hebben liever een basispakket met groente en fruit en bij BeterBio (en ook bij ander services) kun je je pakket dan nog aanvullen met losse boodschappen. Hello Fresh is echt een box met ingrediënten voor 3 recepten, maar dan zit je daar dus ook wel echt aan vast.

 3. Op een of andere manier word ik helemaal blij van deze update! Goed bezig zeg :D

  Ik heb nog een cadeaubon(uit een kerstpakket) waarbij ik ook voor zo’n groenten/fruit pakket kan kiezen. Toch ook maar eens naar kijken! Lijkt me leuk om eens te proberen :)
  Mijn vriend doet nu de boodschappen, ik ben zelf fysiek niet in staat om dat te doen. Maar als hij ooit langere tijd gaat varen is boodschappen laten bezorgen natuurlijk ideaal!

  1. Kan me inderdaad voorstelen dat het in allerlei situaties erg handig kan zijn om boodschappen te laten bezorgen, ook als je gezondheid het niet toelaat om iedere keer naar de winkel te gaan. Het is echt een fijne uitvinding! (en echt iets van nu… oudere mensen zullen ons wel heel lui vinden ;))

   1. Oudere mensen werkten niet allebei ;-) Die konden nog een huis kopen van 1 salaris

 4. Goed bezig, en heel motiverend! Ik heb beide websites meteen gecheckt, maar helaas bezorgen ze niet bij mij in de buurt. Maar jullie tips op zich zijn desalniettemin heel handig!

 5. groente en fruit pakketten zijn leuk! Vanwege de diversiteit en verrassingsaspect had ik altijd veel plezuer van mijn Odin pakket in Amsterdam. Boodschappen online doen is best een goed idee ja… Eens kijken in hoeverre dat hier kan. Zo hou je overzicht en bespaar je tijd. Klinkt ideaal. Alhoewel, soms een bezoekje aan een speciaalzaak zou ik niet kunnen skippen, gewoon omdat de ervaring ook al leuk is an sich!

  1. Nou, dat is absoluut waar. Maar de verleiding is ook zo groot he? Ik bedoel, zet mij bij een biowinkel neer en ik vul mijn mandje binnen 4 minuten met allemaal producten die ik ‘echt een keer moet proberen’ maar eigenlijk niet nodig heb. Misschien moet ik dat soort bezoekjes gewoon maar 1 keer in de maand doen, als ik wat geld over heb :)

 6. In een zoektocht naar voordeliger biologisch boodschappen doen, kwam ik vorig jaar Van Haver tot Gort tegen. In het kort: je bestelt bij hen grootverpakkingen die ze 1x per maand leveren bij een zogenaamd Haverpunt bij jou in de buurt. 3x winst: minder transportkilometers, minder vaak bestellen èn ongeveer 15 tot 20 procent goedkoper dan in de stenen winkel. Ik ben als vrijwilliger een Haverpunt gestart in mijn regio (Zuid Hollandsche Eilanden). Zie: http://www.vanhavertotgort.nl en op facebook: https://www.facebook.com/vanhavertotgortbiowinkel?ref=ts&fref=ts

  En oh ja, for the record: ik heb hier geen financieel belang bij! ;)

  1. Hee super, vlak bij mij zie ik, ik woon nl ook op zuid. Ik zal eens gaan kijken of bestellen bij dit bedrijf ook wat voor mij is. Ik vind aan de deur minder handig omdat ik niet weet of ik dan thuis ben.

 7. Ik haal iedere vrijdag bij een afhaalpunt hier in de buurt (lekker op de fiets met grote fiets tassen

 8. Ik probeer de laatste tijd in het weekend de boodschappen voor de week te halen met een lijstje, en dat werkt ook wel goed tegen verleidingen en nutteloze dingen halen. Voelt wel extreem burgerlijk Haha

 9. Goed bezig meiden! Ik bestel regelmatig de buurtbox van Boeregoed; een plaatselijk initiatief: http://www.boeregoed.nl Deze haal ik dan op bij een afhaalpunt vlakbij de supermarkt (waar ik 1x in de week boodschappen doe) Je kunt hier kiezen uit een 2/3 persoonsbox en een 4/5 persoonsbox. Het bestaat voornamelijk uit groenten, een superfood (gojibessen, cacaobonen, quinoa, amaranth) en 1 soort fruit. Fruit moet ik dus wel bijkopen. Wij zijn met z’n tweetjes maar maken de 4/5 persoons met gemak soldaat. Leuk hoe je omschrijft dat het genieten is om weer eens iets anders te eten. Zo at ik deze week wraps met spitskool en aubergine aan het einde van de week, omdat ik dat toevallig nog had. Ik ben fan en vind het leuk om te lezen dat jullie dat ook zijn!

 10. Nou, ik ben een ouder mens (60). Ik vind jullie slim, niet lui. Tijd kun je, net als geld, maar 1 keer uitgeven. Daar verstandig mee omgaan, past dus helemaal in jullie (in mijn) principes!

 11. Oh ja, boodschappen bestellen via internet doe ik heel vaak…

 12. Zo’n abonnement is niets voor mij denk ik. Ik heb niet elke dag tijd/zin om te koken èn lust lang niet alles haha. Maar boodschappen bestellen is zo gek nog niet. Ik ben een vreselijke impulsaankoper namelijk.

  1. :) ik moet er ook nog een beetje aan wennen hoor. Ik denk nu toch de hele tijd: oja, vanavond ‘moet’ ik spruitjes eten. haha

 13. Klinkt echt super luxe idd, dat je zo vanuit je luie stoel boodschappen kan doen. Ik ben altijd heel zuinig met booschappen doen, behalve als ik boos of een beetje in een slecht humeur ben, dan vind ik dat ik “het verdien” om dat pak super dure biokoekjes te kopen. Nou ja, beter een pak biokoekjes dan een zak chips. Denk ik ? Het is iig bio hihi.

  Wat betreft de spruitjes : Angela (OSG) to the rescue ! Ze heeft echt een super lekker recept in haar kookboek, “roasted brussels sprouts with fingerling potatoes and rosemary”, ik maak het dan altijd zonder de aardappels.
  Soort van marinade maken met knoflook, rozemarijn (of herbes de provence, die heb ik vaker in huis dan rozemarijn), scheut olijfolie, 1 theel suiker, zout, beetje rode peper als je dat lekker vind. Dat allemaal mengen en eventjes laten staan zodat de smaken zich ontwikkelen, en daar dan de schone, door midden gesneden en droge spruitjes door heen mengen en in de oven. ZO LEKKER ! Zelfs mijn vriend die nooit van spruitjes hield vond dit lekker en vroeg of ik het nog een keer wilde maken. De suiker zorgt voor een beetje krokant laagje, en de schilletjes die er af vallen op de bakplaat zijn net een soort chipjes (hmm, klinkt best wel vet, spruitjeschips).

  Succes, en ik vind de laatste tijd dat de kwaliteit van jullie posts er echt best wel op vooruit is gegaan, weet niet of dat door iets komt of zo, maar het leest erg prettig, alsof ik een goed tijdschrift lees.

  1. Ten eerste: dankjewel voor je mega compliment. We proberen inderdaad te investeren in kwaliteit, fijn dat het je opvalt :)
   Dank voor de tip voor de spruitjes. We LOVE Angela. Sterker nog, we hebben haar boek ook. Ik ga er vanmiddag naar kijken!
   En ten derde: je mag jezelf soms best iets gunnen! <3

 14. ik heb 1 keer om de 2 weken een goentenpakket die ik ga ophalen en ik doe 1 keer in de maand boodschappen bij mijn favoriete bio winkel nl de bioplanet.

  Groetjes uit gent x

 15. Wat een leuk stukje! Voor mij ook wel leerzaam. Echt boodschappen bestel ik niet online meer producten en dan in voorraad voor een lange tijd. Zo heb ik bijvoorbeeld pas 5kg quinoa gekocht. Maar misschien is het voor mij ook beter om online boodschappen te want ik ben zo geneigd om extra lekkere dingen mee te nemen, vooral als mijn gemoedstoestand minder is heb ik de neiging naar troostfood zoals boerenkool- of groentechips. Daar gaat stiekem dan ook best veel geld in zitten.
  Jammer dat beter bio niet bij ons bezorgd. Ik heb een abbo op vitatas. Vaak neem ik twee tassen zodat ik extra heb om (zoals wat jullie zeiden) de eventuele mindere groenten te juicen en wij proberen op 80% groenten en fruit te leven. Mooie aan zulke tassen vind ik dat je zo veel nieuwe groenten leert kennen die ik voorheen liet liggen omdat ze te duur waren of ik wist niet wat ik er mee moest. En het is altijd bio en ik kom vaker bij de groenteboer, eerst niet was alles te duur maar is niet zo juist seizoensgroenten zijn heel goedkoop.

  Veel succes nog meiden!

  1. Oh wat slim ook, om bepaalde producten in grote hoeveelheden te kopen. Dat is toch altijd goedkoper in verhouding.

 16. Ik bestel ook wel eens boodschappen bij de blauwe hamsters en ga dan na mijn werk langs om alles op te halen. Ik heb nu (nog) geen budget om biologisch te eten en mijn natuurwinkel heeft ook geen heel groot aanbod. Ik vind het ideaal, je hoeft na je werk geen drukke supermarkt meer door en je wordt niet verleidt om allemaal ongezonde dingen mee te nemen, wat natuurlijk al snel het geval is als je met honger door de supermarkt loopt.

  1. Precies, niet-biologisch kan je dit natuurlijk alsnog doen! Super handig en tijdbesparend.

 17. Wat fijn dat dit voor jullie zo goed werkt! Voor mij wordt het helaas moeilijk, omdat ik heel onregelmatig werk en vriendlief maar hooguit 2 dagen in de week thuis eet. Als ik groot ga inkopen, blijft er veel liggen. Ik moet het dus per dag bekijken en dan nog gooi ik wel eens wat weg, omdat de planning anders loopt door bijv. Wijzigingen in mijn rooster of mijn moeder die vraagt of ik kom eten (wat weer held bespaart).

 18. allemaal super goeie tips maar… ik vind boodschappen doen gewoon zo gezellig… het contact met de buurtwinkels, de lokale groentenboer, een babbeltje hier, etc. kan er ook wel mee te maken hebben dat ik in het buitenland (Algerije) woon waar voor de rest niet zo veel sociaal vertier is :D en ook niet veel verleiding in de supermarkt. dan is het wel een goeie manier om contact te leggen!

  1. Ah ja, dan snap ik wel dat boodschappen doen gezellig is :) Hier is dat toch wel anders vind ik hoor. Grote winkels, onpersoonlijk.. Het enige leuke vind ik om naar de toko in de Javastraat en naar biologische speciaalzaakjes te gaan. Maar ik heb er eigenlijk te weinig tijd voor om dat nou eens lekker rustig aan te doen, dus echt genieten kan ik er niet van. Online bestellen is dus wel heel erg handig :)

 19. wat een leuk stuk! Ik zou ook wel een groentepakket willen aangezien ik een groente en fruit monster ben, echter mijn partner is niet zo van het “verplicht” experimenteren in de keuken en ik heb geen zin mezelf te verplichten dit dan te gaan doen dus helaas (nog) geen groentepakket voor ons. Maar wat ik wel als grote tip meeneem is om nog meer naar voorraad inkoop te kijken als ik bij de EkoPlaza ben. En misschien toch weer wat beter plannen qua lunch want nu kom ik iedere middag bij de EP en stel ik mijn lunch (vaak salade of slawrap) aan mijn bureau op kantoor samen :P

  Dus goeie tips meiden! Dank daarvoor :)

  De spruitjes eten wij altijd zo (en hiermee heb ik mijn partner van spruithater naar spruitlover gekregen) spruitjes 8 minuten koken, wokken met een grote ui en biospekjes toevoegen. Voor mij is dit genoeg maar je kunt er ook lekkere aardappeltjes bij bakken natuurlijk. Bon Apespruit!

 20. Dank jullie wel voor de tip, ik ga het uitproberen.
  Heb altijd een briefje klaarliggen waar ik opschrijf wat op is. Kook ook altijd met wat ik in huis heb (zie mijn blog hartige taart recept), met kliekjes kun je lekkere dingen maken. Soms is het gewoon even van de geijkte ingrediënten afstappen.

 21. Wow en ik dacht dat ik dingen slim aanpakte door op zondag te bekijken wat ik voor de week wil eten en dat alleen gaat halen, is goed voor de lijn en portemonnee maar ik betrap mezelf er nog steeds op dat ik inderdaad regelmatig de afhaalsushi haal :)
  En probeer ik bio te eten maar vind ik dit vaak toch prijzig… maar dit is zo een goeie…. Dus voor 2 personen ben je in 1 maand 130 euro van ekoplaza plus 96 = 226 kwijt?
  Als je alleen ben kan je het dan dat bedrag ook halveren of is het dan nog steeds dat als je alleen eet je alsnog duurder uit ben. 226 euro is nog steeds best prijzig toch (ondanks bio??) of zie ik dit verkeerd.
  Ben nog een beetje nieuw :)

  1. Susan was 130 kwijt bij Ekoplaza, wij 90. Dus 90 + 96 voor een maand inderdaad. Ongeveer 100 per persoon dus, voor een maand. Valt mee toch, als je alles biologisch hebt? :)

 22. Ik heb iedere week een Odin pakket met groenten en fruit. Meestal fijn maar als er weer kool in zit ben ik minder blij want eet altijd alles op maar kool valt bij mij niet zo goed, muv zuurkool. Maar verder helemaal prima. De rest van de boodschappen lopend in de plaatselijke super en op aanbiedingen. Koop toch alleen maar basisproducten en af en toe een wijntje dus geen verleidingen daar (muv soms de koekjes ;)) .

 23. Wie weet er een soortgelijk iets als Beterbio, alleen dan omgeven ‘s-Hertogenbosch? :)

 24. Wat inspirerend! Ik ben meteen gaan kijken maar helaas bezorgen ze nog niet in mijn woonplaats van BeterBio, ik zoek nog even verder naar een alternatief want het lijkt me erg leuk om uitgedaagd te worden met ingrediënten en ik hoef niet meer ploeterend op de fiets. Ik heb ook nog nooit boodschappen online besteld en ging er eigenlijk vanuit dat het altijd veel duurder zou zijn. Veel plezier met koken dames de komende week. ;-)

 25. ik ga zeker eens op de websites kijken. Ik wil graag meer bio maar de hogere kosten houden mij nog tegen.
  Hoe doen jullie trouwens de boodschappen van de non-food?
  Bij mijn boodschappen zit namelijk altijd wel iets van shampoo, wasmiddel, tandpasta, etc. (Vooral tijdens de 2 halen 1 betalen acties

  1. Wasmiddel en tandpasta zou je ook gewoon bij BeterBio of Ekoplaza mee kunnen bestellen. Shampoo en andere verzorgingsproducten bestellen wij standaard bij Big Green Smile. Onze lievelingswebshop!

 26. Tja, ik heb het voordeel dat in Utrecht er iedere week een biologische markt op vrijdag is, waar zo ongeveer alles op eetgebied wel verkrijgbaar is.Bovendien heb ik speciale zakjes aangeschaft voor groente, fruit en brood en neem ik bakjes mee voor vlees (voor vriendlief), vis (eet nog wel wat vis maar dan wel van de goede vissers, zie http://www.goedevissers.nl/home.html voor meer info), kaas en noten/zaden/bessen e.d
  Ten eerste is het er altijd heel gezellig en daarnaast vind ik het belangrijk ook de kleine ondernemers te ondersteunen. Grote(re) winkelketens zijn er al genoeg en daar ga ik alleen naar toe voor producten die ik op de boerenmarkt niet kan kopen.
  Neemt niet weg, dat ik natuurlijk in een luxe positie ben, helemaal als straks http://bagandbuy.nl/ geopend wordt!

  1. Die zakjes e.d. zijn natuurlijk bedoeld om de hoeveelheid afval/plastic waar mogelijk te verminderen, maar dat hadden jullie waarschijnlijk al gesnapt ;-)

 27. Ik probeer zelf ook maar maximum 1 keer per week naar de winkel te gaan.? Niet alleen omdat je zo minder impulsaankopen doet die je niet nodig hebt, maar ook omdat ik dat zo’n vervelende tijdverspilling vind. Ik doe dat met de fiets en die is dan wel altijd zwaar beladen :) . Een diepvries is wel handig als je dat ook wil doen…
  En af en toe bestel ik een groentenpakket bij de groentenman. Die brengt dat aan huis. Maar omdat ik alleen woon doe ik dat niet te vaak want ik krijg dat niet snel op.

  1. Inderdaad, een diepvries is praktisch onmisbaar. Die hebben we helaas niet, geen ruimte voor :(

 28. Handig om de boodschappen te kunnen bestellen! Het is wel veel geld in één keer maar dan ben je ook grotendeels klaar gelukkig. :) Leuke update weer om te lezen, fijn dat het zo goed gaat met het bespaarproject! Ik ga eens kijken of bestellen in mijn woonplaats ook lukt, ik ga nu aardig vaak naar de supermarkt en dat kost denk ik veel meer door de extra dingetjes die steeds meegenomen worden en niet nodig zijn.

 29. Welke leuke tips! Ik probeer de laatst tijd max 2 keer in de week naar de winkel te gaan voor boodschappen, maar soms lukt me dat helemaal niet.
  Ik herken me ook in het geen zin hebben in koken, grijpen we ook nog snel naar afhaal en proberen we nu af te leren met gezonde maaltijden.
  Moeilijk punt is dat ik niet zoveel groenten graag eet (met name dat ik enkel wortels, komkommer en sla eet) dus het is moeilijk om nieuwe maaltijden te verzinnen. Gelukkig ben ik een fan van fruit! *zoetebekje*

 30. Ik shop sinds kort bij de Regentesse-apotheek online. Als je klant bent, krijg je 10 % (soms 20%) korting op producten. Nu denk je, geldt alleen voor medicijnen en supplementen. Ook. Maar dus ook heel veel wat je ook bij Eko-plaza ed. kunt halen. Een schat aan voedsel, lekkers, weleda, ecover etc etc. Ik koop vaak grootverpakkingen (noten zijn erg gewild), dan wordt het nog goedkoper.

  Ze bezorgen gratis als je in de buurt woont (aantal wijken in Den Haag) en daar buiten vragen ze verzendkosten. Kan interessant zijn.

  Verder ga ik voor aanbiedingen (krijg je die als je voor een maand bestelt?)en dingen uitproberen ook langs fysieke winkels. Blijft erg leuk.

 31. Ik vind boodschappen doen juist super leuk..beetje rondkijken en ik ken sommigen mensen die bij mij in de natuurwinkels werken dus ook wel eens een babbeltje maken enz :).
  Maar ik geef idd waarschijnlijk veel te veel geld zo uit ja ;)

 32. Hoi Groene Meisjes, wat leuk dat jullie mijn bespaar tip uit proberen! 130,- Euro ineens uitgeven lijkt veel, maar aan het einde van de maand hebben we duidelijk geld bespaard. :)

  Wij krijgen al zo’n 2 jaar nu wekelijks een groente en fruit pakket van de BeterBio. Zo heb je elke week een gezonde variatie aan groenten die je zelf niet zo snel zou kopen in de supermarkt. Als er bijvoorbeeld een witte kool of spitskool inzit (die wij niet lekker vinden), dan maak ik daar zuurkool van of Chinese zuurkool (swan tsai), dat is echt super lekker en héél gezond! Of als er groentes overblijven aan het einde van de week dan kun je ze inmaken/wecken. Dat is echt heel makkelijk en leuk om te doen!

  1. We waren heel blij met je tip en besloten het gewoon te proberen. Dus nogmaals dank! :)

 33. Ik koop veel aanbiedingen dus echt besparen zal ik neit via het internet kopen, bovendien heb ik gewoon een hekel aan wachten op pakjes aangezien ik alleen woon en er niemand anders even een pakje aan kan pakken, Nee, doe maar mij gewoon de supermarkt 1x per week,werkt prima voor mij.

 34. Echt voor een maand online bestellen zie ik niet echt zitten qua planning en ruimte. Ik heb wel elke vrijdag een groentepakket,maak daar een menu mee en ga eventueel op zaterdag winkel.Een helehoop bio-dingen koop ik in supermarkten. Af en toe doe ik wel een grote online bestelling van noten, kokosolie, rauwe cacao,… Ik vind het ook altijd wel leuk om effectief door een winkel te lopen.

 35. Oooh !!! Ik ben hier zo blij mee :) Ik heb al diverse mailtjes naar Ekoplaza gestuurd of ze niet een filiaal in Amsterdam Noord willen openen. Maar dat is nu niet meer nodig.

 36. Ik volg jullie bespaar-verslagen al een tijdje, en het helpt me echt! Bedankt daarvoor! Het is echt leuk om samen met jullie en zo veel andere mensen die deze blog lezen aan de slag te zijn met besparen!

  Mijn man en ik letten nu ook veel meer ons geld. We waren in januari begonnen ons aan een budget te houden, pff nou dat was niet helemaal gelukt! We zaten er ruim overheen. Sinds februari hebben we daarom een groentepakket van de plaatselijke natuurwinkel, voor 8,75 per week krijgen we iedere week voor 4 dagen biologische groenten. Verder halen we onze boodschappen nu op zaterdag, alleen brood en fruit halen we soms nog bij. Het is veel overzichtelijker op deze manier, we kijken nu gewoon wat we wel hebben en halen niet zo snel meer iets bij.

  1. Wat goed zeg! En 8,75 per week voor groenten voor 4 dagen is echt niet duur. Netjes!!

 37. Wat een goed idee! Zelf eet ik niet biologisch dus dan is het nog voordeliger om zelf bij de supermarkt te halen, zeker als je ook naar de Lidl kan. Maar voor bio-dames is dit wel een goed oplossing, die ook een hoop tijd bespaart, dus ook fijn als je een drukke baan hebt. Appie bezorgt trouwens ook thuis, misschien eens leuk om via de site te vergelijken wat je dan kwijt zou zijn voor biologische producten (bv. in vergelijking met de groentebox?)

  1. hihihi de biodames :) dat zijn wij! haha, leuke naam. Ja, zeker, bezorgen via AH kan ook en is ook erg gemakkelijk. Je hebt ook afhaalpunten, hebben we begrepen. Je kunt boodschappen zelfs op je werk laten bezorgen, ideaal!

 38. Wat een goed idee! Hier in de buurt heb je ook een soort van groentebox die bij je thuis word bezorgd. Ik denk erover om dit te gaan proberen alleen dan mis ik wel de extra biologische dingen zoals amandelmelk. Lastig kiezen zo!

 39. Hi, de ekonoom bezorgt ook bio boodschappen;begonnenonline supermarkt/groentewinkel die ook groenten/fruit pakketten en maaltijdboxen leveren. Je kiest zelf hoe vaak ( eenmalig, wekelijks, tweewekelijks) en je kunt het erg makkelijk tussentijds aanpassen.
  Wij zijn al jaren erg blij met hen. Ze zijn beginnen in het noorden van het land en sinds een tijdje leveren ze door heel Nederland. http://Www.ekonoom.nl

 40. Haai. Leuk stukje weer. Ik vind het alleen wel weer afhankelijk van de bezorging of dit heel ecofriendly is. Veel ‘voedselkilometers’ gaan zitten in het laatste stukje (auto naar de supermarkt of auto naar jou toe)

  1. BeterBio doet dit in ieder geval door efficiënte routes te kiezen en in busjes op Groengas te rijden :)

 41. Dat klink heel fijn!
  Ik herken het wel dat je niet 10 keer heen en weer wilt fietsen voor grote boodschappen en ik denk dat dit een hele fijne oplossing is ipv een auto huren.

 42. mijn tip: (en niet gesponsord ;)) http://www.hofwebwinkel.nl. Een online biologische supermarkt. Groente en fruit, zuivel en eieren direct van de boer! Ze bezorgen vanuit de polder in regio midden Nederland. Heerlijk.. Dinsdag online bestellen, vrijdag ophalen bij een afhaalpunt of thuisbezorgd! :)

 43. Goed bezig!! Ik vind het erg leuk om jullie updates te lezen. Ik hou er zelf niet van om mijn boodschappen online te bestellen, maar ik lees dat het voor jullie ook wel erg handig kan zijn. Je kunt ook gelijk in je kastje kijken of je het product als hebt of dat je nog iets mist (had ik nou nog wel of geen pak pasta meer staan? ach ja, ik koop het maar!) Wat mij ook erg leuk lijkt aan de BeterBio box is dat je uitgedaagd wordt om nieuwe dingen te gaan eten en niet elke keer dezelfde soort groenten!

 44. Goede tips weer hier :)
  Zelf zit ik te dubben of ik wel of niet weer een groentepakket neem. Ik had een tijd een 2-persoons Vitatas, en vind de afwisseling geweldig, maar soms kom ik er niet goed doorheen. Met name wanneer er veel bladgroentes in zitten die snel op moeten. En ook ik heb helaas niet echt een vriezer, dus blancheren en invriezen is ook geen oplossing…

  1. Snap ik! Wij zijn ook benieuwd hoe het zal gaan. Maar zoals we al schreven: als je een juicer hebt, is dat wel een voordeel. Daar kan je lekker alles doorheen gooien!

 45. Wat een super post! Ik heb er serieus nog nooit bij stilgestaan dat ekoplaza wel eens zou kunnen bezorgen…ik ga het absoluut proberen!

 46. Wat heerlijk, zo online! Dat van Beter Bio wil ik absoluut eens proberen. Ook leuk, duurzaam en budget friendly: zelf je groenten verbouwen. Niet iedereen heeft daar de ruimte voor, maar het blijkt zelfs mogelijk te zijn op een balkon. http://www.makkelijkemoestuin.nl/

 47. Wauw, jullie pakken dit wel echt goed aan. Ik ga dit artikel aan mijn vriend laten lezen, misschien is zoiets ook wel wat voor ons. (ik kijk uit naar de review van het opruimboek :) )

 48. Ik had geen idee dat Ekoplaza bezorgde! Ik woon in een klein dorp, minstens een kwartier rijden van de dichtstbijzijnde biologische winkels en om op mijn dagen thuis met mijn dochter mij steeds weer op te pakken (met een luiertas en een loeizware maxi cosi, denkend aan haar tussendoortjes en flesjes en hapjes en dutjes en… pfff, het lezen is al vermoeiend!)… ik ga het doen!

  Mijn dank is gigantisch groot!

 49. Kennen jullie https://www.winkelvanjet.nl/ al?

  Wanneer je bij ons een bestelling doet kun je aangeven hoe je de producten geleverd wilt krijgen. Voor klanten die verderop wonen verstuur ik de bestelling via DHL. Je kunt aangeven of je dit thuis bezorgd wilt krijgen of zelf op wilt halen bij een DHL-servicepunt bij jou in de buurt.

  De verzendkosten gaan per doos van 10 kg. Door de standaard-kortingen die wij geven, kunnen we bij grote bestellingen jammer genoeg niet de verzendkosten voor onze rekening nemen. Je kunt zelf berekenen wat voor jou het voordeel is.

  1. Ook al zo’n goede tip! Hier worden echt heel goede tips uitgewisseld!

 50. Ik ben ook al een tijdje aan het overwegen om online te beginnen shoppen. In België hebben we wel geen bezorgdienst maar je kan het wel gaan ophalen als het klaarligt en dat bespaart toch weer tijd. BeterBio hebben we niet maar ik moet dringend Hello Fresh eens gaan bekijken.

 51. Hoi, waarom kopen jullie niet een grote zak amandelen zodat je je eigen amandel melk kunnen maken. volgens mij kom je zo goedkoper uit. tenminste dat doe ik altijd. Bij de Ekoplaza hebben ze een grote zak van 750 gram voor €15,95 of eentje van 1 kilo voor €6 nog wat.
  Ik doe er altijd veel langer mee dan een maand en gebruik het ”pulp” voor amandelmeel.
  Wat je dan doet is zoveel mogelijk melk eruit knijpen en het in de oven stoppen op een lage temperatuur zodat het droogt en voila amandelmeel.

  Ik dacht misschien een tip

  Liefs,

  Fairuse

  1. Hi Fairuse, we hebben wel eens zelf amandelmelk gemaakt in het verleden, maar we vonden het toch vrij veel gedoe. We zouden dan wel 1 of 2 keer per week amandelmelk moeten maken en daar hebben we gewoon geen tijd voor, naast ons fulltime werk en blog. We staan al zoveel in de keuken voor allerlei recepten ;) Sommige dingen houden we liever lekker simpel.

 52. Persoonlijk leg ik elke maand geld apart voor eventuele voorraadsaankopen. Dat zijn dus dingen die in de aanbieding gaan zijn en ik dus groot wil inslaan. Meestal is dat Notenmelken etc. Iedere maand leg ik een klein beetje weg om dat soort grote aankopen te kunnen doen.
  Verder voor vers voedsel geef ik niet meer dan 30-40 euro per week uit (al is dat eigenlijk best wel veel. Maar ik eet dan ook veel. :”) )

  Ik hou voor vers + voorraad altijd een absoluut maximum aan van 150 euro per maand.

 53. […] keer in huis te halen en dan alvast te bedenken wat ik zoal ga maken de komende dagen. Sinds ik een abonnement op een groente-en fruitpakket heb, is dit eigenlijk alleen nog maar leuker geworden. Op woensdag wordt er een groot krat vol met […]

 54. Over rode kool gesproken (ja, ik weet dat deze blog eigenlijk ergens anders over gaat, maar de rode kool sprong eruit): hebben jullie daar nog een leuk recept bij/van? Die zit bij mij nu in het Beterbio-pakket. Ik word niet zo creatief van rode kool en mijn kookboeken ook niet (appel, rozijnen, linzen, al dan niet rauw, het wordt een beetje saai). Misschien hebben jullie een idee? Ik zal eens kijken of thuis wraps heb, vind ik een leuk idee.

  1. :) Je kunt rode kool goed juicen, of rauw eten door een salade met appel en rozijnen of…. ehm… soep koken kan geloof ik ook lekker zijn!

 55. Zelf doe ik al enige jaren bestellingen bij en heb zeer goede ervaringen met Biovoordeel.nl, goede houdbare biologische produkten van bekende fabrikanten met een aantrekkelijke korting en ook gemotiveerde en betrokken medewerkers.

 56. Hebben jullie al eens gehoord van de webshop Kazidomi? Hier kan je ook al tal van biologische en gezonde producten kopen en ze werken met een lidmaatschap formule waarbij je echt waanzinnige kortingen krijgt! Ik doe sinds kort al mijn bestellingen daar op, echt heel gemakkelijk :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *