Besparen op boodschappen

IMG_1793

We zullen er maar meteen eerlijk over zijn: de Groene Meisjes zijn geen sterren in budgetteren. Ja hoor, het maken van een begroting, dat gaat ons prima af. En plannen maken om te bezuinigen ook. Maar deze plannen ook daadwerkelijk uitvoeren? En ervoor zorgen dat we aan het einde van de maand (flink wat) geld overhouden? Eh nee, dat lukt nog niet altijd even goed. Hoewel we het niet erg vinden dat geld opraakt (hoewel sparen natuurlijk wel erg prettig zou zijn,) vinden we het eigenlijk vooral erg dat het geld verdwijnt naar dingen waarvan we het niet eens door hebben. Komt dit jullie bekend voor?

Geen geld, wel een volle koelkast

Onze grootste kostenpost is zonder enige twijfel: boodschappen doen. Of eigenlijk boodschappen doen en eten, want het gaat ook over buiten de deur eten. Kleding kopen? Doen we niet zo vaak. Spullen kopen? Doen we al een paar maanden helemaal niet meer. Cosmetica? We hebben wat we nodig hebben en kopen geen extra producten. Dus ja, de boodschappen. Daar gaat echt een fortuin naartoe. Toen we dit weekend in Londen waren kwamen we tot de conclusie dat zelfs op ‘vakantie’ (of: wanneer we op pad zijn) eten de grootste en eigenlijk ook bijna enige kostenpost is die we hebben. Een mini cupcake voor anderhalf pond?  Omgerekend is dat twee euro. Achja, waarom ook niet? Anderhalve hap en het is weg, maar oké. Best een beetje bizar, als je er zo over nadenkt. (we zullen er maar niet bij vertellen dat wij niet voor de mini variant, maar voor de grote, die nog een pond extra kostte, gingen)

De opluchting was groot toen we collega-blogger Iris van de week zagen schrijven dat ook zij een fortuin aan boodschappen uitgaf. Oké, we zijn dus niet de enigen. Het is ook eigenlijk wel gewoon even fijn om dit ‘hardop’ te zeggen: wij geven een fortuin uit aan boodschappen. En dan hebben we het gerust over een paar honderd euro per maand. Hoe komt dat? Voornamelijk omdat wij van goed en lekker eten houden. Maar ook omdat er altijd weer zoveel producten zijn die we willen uitproberen en natuurlijk moeten er ook recepten verschijnen op de Groene Meisjes. Hoewel we echt niet alles biologisch kopen en ook niet heel vaak bij speciaalzaken komen, geven we ongemerkt toch nog heel erg veel geld aan eten uit. Is dat erg? Op zich niet, want – en dit schrijft Iris ook – we vinden niet dat je op lekker eten moet inleveren. Maar betekent dat dan dat je gedoemd bent om altijd voor honderden euro’s per maand boodschappen te blijven doen? Nee hoor, want lekker, gezond én goed eten kan ook wel een stukje goedkoper.

Budgetteren kun je leren

Een rondje internet liet ons een beetje met het schaamrood op de kaken achter. Hele gezinnen doen boodschappen voor vijftig euro per week. Wat een discipline zul je hiervoor moeten hebben! Oké, we zien dan ook wel dat er soms dingen worden gekocht die wij liever niet kopen (grote witte supermarktbroden, een voorgesneden nasimix als groente van de dag, terwijl daar doorgaans alleen maar wortel en ui in zit) en ook zijn er natuurlijk een heleboel producten die wij weigeren te kopen, zoals knakworstjes (goedkoop) en smeerkaas (misschien wel het goedkoopste broodbeleg dat er is?) Dat heeft niks te maken met dat wij ons daar te goed voor voelen, maar met het feit dat wij veganistisch eten – zoals jullie weten. Maar, nogmaals, voor vijftig euro voor een heel gezin boodschappen doen, daar kunnen wij nog iets van leren.

Er zijn een aantal producten die wij erg graag gebruiken, die behoorlijk prijzig zijn. Zoals bijvoorbeeld amandelmelk. Een pak biologische amandelmelk kost al gauw €2,60. Wij gebruiken zeker wel twee pakken per week – bij het ontbijt (havermout,) bij het bakken en soms door smoothies. Mogen we nu dan geen amandelmelk meer drinken? Nee hoor, want dat zouden we dan heel erg missen. Wij denken dat het goed zou zijn om een lijstje te maken met producten die we sowieso iedere week nodig hebben en dat we daar dan achter schrijven wat die producten kosten. Vervolgens tellen we voor ons zelf op hoeveel de basis kost en daarna kunnen we bekijken hoeveel we over houden voor extra’s.
Wat we overigens wel lastig vinden, is om te bedenken hoeveel we kwijt zijn aan groenten en fruit. We kopen namelijk niet een week hetzelfde. We weten nog niet zo goed hoe we hier uit gaan komen.

Vanmiddag liep ik in de supermarkt (een Albert Heijn XL) en ik kocht was basics voor de komende week. Je kunt dan denken aan noodles, pasta, tomatenblokjes en rijst. Ik vind het handig om dit soort dingen in huis te hebben, zodat ik altijd een basis heb waarmee ik een gerecht kan kopen. Ik stond het biologische schap (dat bij een Albert Heijn XL tegenwoordig behoorlijk groot is) op mijn gemakje te bestuderen en eigenlijk pakte ik uit automatisme een pak (biologische) basmatirijst. Dit pak kostte €1,93. Dat leek me best wel prijzig voor een pak rijst. Ik besloot te gaan kijken bij het rijstschap. Wat bleek? Zelfs de biologische fairtrade basmastirijst van het huismerk was 30 cent goedkoper. Om over de niet-fairtrade pakken rijst nog maar te zwijgen. Wat een enorme verschillen in die bedragen! Ik keek er gewoon van op. Ook kwam ik vanmiddag maar weer eens tot de conclusie hoe gedachteloos ik altijd boodschappen doe. Ik mik alles maar in mijn mandje en vergelijk bijna nooit echt zorgvuldig de prijzen. Dat is waarschijnlijk het eerste dat ik moet gaan doen.

Hoe gaan we het aanpakken?

Nou, dan gaan we maar beginnen hè? Het leek ons een mooi moment, omdat het nieuwe salaris een dezer dagen weer gestort wordt. Een goed moment om de balans eens goed op te maken.

We hebben besloten om de komende periode – en dan gaan we uit van een maand – extra veel ‘Groen zonder Poen’ recepten te gaan maken voor De Groene Meisjes. Zo kunnen jullie een beetje met ons mee budgetteren, als jullie dat zouden willen. Groen zonder poen kan betekenen dat de boodschappen voor een bepaald recept heel goedkoop zijn, of dat je er zoveel van kunt maken in één keer dat je voor meerdere dagen een ontbijt of lunch hebt. Een ander voorbeeld is dat we een pak amarant gekocht hebben en hier meerdere recepten mee maken, zodat het pak ook echt eens leeg gaat. Kortom: het gaat vooral om bewuster en slimmer boodschappen doen en koken.

Het leuke is: we hoeven het niet alleen te doen. Zo had Serena (van Beautylab.nl) de hele maand januari een €3 food challenge. Iedere week heeft ze een filmpje gepost waarin ze laat zien dat ze een recept maakt voor maar drie euro. Hoe leuk is dat? Misschien gaan wij dit ook eens proberen. Met drie euro naar de winkels en kijken wat je hiermee kunt maken, het klinkt eigenlijk wel als een heel leuke opdracht!

Via nibud.nl kun je uitrekenen hoeveel geld je ongeveer aan boodschappen zou moeten uitgeven per maand. Bij mij was de conclusie dat ik zo’n 150 euro teveel uitgeef. Slik.

En de laatste tip voor vandaag: de AllerHande had in de maand januari als thema ‘Lekker Besparen.’ Een magazine vol met budgetrecepten. Natuurlijk zijn dit niet allemaal vegetarische of veganistische recepten, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om een beetje inspiratie op te doen. Je kunt de AllerHande hier teruglezen.

Dat is dus wat wij de komende tijd gaan proberen en we zijn heel erg benieuwd hoe het zal gaan. Who’s with us? Of zijn jullie allemaal al helemaal uitgebudgetteerd na de maand januari? Wat is jouw manier om te bezuinigen op boodschappen? Wat denken jullie van de €3 challenges? Zullen we dat gaan doen? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

87 gedachten over “Besparen op boodschappen

 1. Ik kan uitkomen van €25 per week. Ik heb mijn jongste zoon en twee poezen hier wonen. En in het weekend komt mijn vriend. Ik kook regelmatig voor een maand vooruit en dat vries ik dan in. Wel ontdooien voor je het weer op gaat warmen, anders ben je nog een bak geld kwijt aan energie. Verder probeer ik een aantal dingen per kwartaal te kopen. Als het bijvoorbeeld in de aanbieding is. Ik heb niet het gevoel dat ik iets tekort kom. Voor ik zo ging boodschappen doen had ik vaak teveel in huis en moest ik dingen weggooien. Vaste dingen zijn oa: perssinaasappelen alpro ongezoete sojamelk voor op de koffie. Die koffie is trouwens pads van het merk Paco. Te koop bij de Dirk voor €1,69 voor 36 stuks. het liefst zou ik alles biologisch en fairtrade, maar ik moet daar voor mezelf een goede balans in vinden wat kan.

  1. Fijn om jou berichtje te lezen! Ik doe het voor 2 volwassenen met 30 a 35 euro in de week en ik woon samen met mijn vriend en twee poezen. Niet omdat het perse moet (oké, nu eigenlijk wel maar het is ook vooral een sport) maar omdat ik het belangrijk vind dat je net zo gelukkig hoort te zijn met minder. Ik geniet net zoveel, ik ben net zo gelukkig als iemand die 100 euro in de week spendeert en inderdaad: ik heb ook niet het gevoel iets te kort te komen. Als ik er mensen over vertel dan krijg ik nooit echt positieve berichten. Geen idee waarom niet. Blij dat ik niet de enige ben die het kan en het ook prima vindt!

 2. goeie stap van jullie want klinkt wel nodig als ik het zo lees
  en heus, het valt allemaal best mee!!
  het begint inderdaad met bewust boodschappen doen.
  helaas is het wel zo dat dat betekent keuzes maken, en biologisch is duurder
  ikzelf doe het met 30 euro/ week als alleenstaande en dat is inclusief een fles wijn…..
  af en toe trakteer ik me op een rondje boerenmarkt, is dan 8 euro aan groenten/ fruit en ben ik weer happy.
  prijzen vergelijken loont! en veel zelf maken ook.
  ik bak meestal mijn eigen zuurdesembrood…..
  als ik vleesvervangers wil maak ik mijn eigen seitan versies.
  richtlijn voor mijn boodschappen is per dag 50 cent fruit, 50 cent groenten, 25 cent aardappel/ pasta/ rijst, 1 euro vlees/ vervanger (zie je meteen hoe duur dat is!!!)
  succes meiden. goed bezig.

 3. Ik heb sinds een maand of 2 een weekbudget, waar ik alles van moet doen: boodschappen, etentjes, uitjes, Kruidvatbezoeken, en eenmalige facturen. Ik zag er erg tegenop, maar met ons gezin (2 ouders en 3 jonge kinderen) gaat het heel goed. En je denkt na voordat je impulsaankopen doet. En soms moet je een paar dagen wachten of je t dan ook echt nodig hebt. Omdat het wekelijks is, heb je veel meer overzicht. Misschien een leuke tip voor jullie. Succes ermee in ieder geval! En geef t een paar weken de kans. :)

 4. I’m with you! Ik woon nog bij mijn ouders, dus echt een eigen budget voor boodschappen heb ik niet zo zeer. Sinds kort werk ik als caissière in een supermarkt en ik merk tijdens het scannen wel dat sommige dingen toch echt prijzig zijn, zeker in verhouding met hoe erg ze vullen/hoe lekker ik ze vind.
  Mijn manier om te besparen op boodschappen (want ondanks dat ik bij mijn ouders woon, koop ik wel vaak zelf boodschappen/kook ik vaak zelf) is de supermarkt in zekere zin laten kiezen wat ik ga eten, gebaseerd op de aanbiedingen. Daarbij vervang ik soms de wat duurdere ingrediënten in een recept voor goedkope ingrediënten. Zo had ik laatst roodlof nodig, maar witlof is veel goedkoper (zelfs de biologische!) dus ben ik voor witlof gegaan.

  1. Het is natuurlijk een methode zo oud als de weg naar Rome, maar inderdaad, naar aanbiedingen kijken en van daaruit beslissen wat je gaat koken is een goed idee. Ik heb vanmorgen in de trein de folder van verschillende supermarkten zitten bekijken en ik heb een lijstje in gedachten voor de komende week.

 5. Knap dat jullie dit gaan proberen. Als je biologische en fairtrade producten koopt dan zijn denk ik je boodschappen altijd duurder. Maar het zal natuurlijk heel fijn zijn als je dit wel zo bewust en goed mogeljjk in kaart berengt en bespaart waar mogelijk.

 6. Heel goed! Ik doe mee! Aangezien ik komende maand sowieso op de kleintjes moet letten!

  Groetjes Yvon

 7. Wij hebben een groente- en fruitpakket van de bioboer wat enorm helpt in het niet onnodig geld uitgeven aan eten, omdat we altijd wel een basis voor een maaltijd in huis hebben en dan dus niet ook nog andere dingen gaan kopen. Niet dat we altijd alles opmaken. Appels en peren verdwijnen maar al te vaak na een paar weken in de moes of taart en we gooien te vaak iets weg wat we te lang hebben laten liggen. Daar zit dan ons verbeterpunt!
  Verder kopen we zelden snoepgoed (snoep, chips en koekjes) en frisdrank (ranja uitgezonderd). Dat scheelt erg veel en we missen het echt niet. Dure uitgaven zijn bij ons het vega broodbeleg en vlees en kaas voor mijn vriend. Binnenkort halen we een biologisch vleespakket, dat is wat goedkoper dan bio vlees los kopen en omdat we dan een voorraadje in de diepvries hebben kopen we minder snel niet bio vlees.

  1. Ik zit ook aan een groentenpakket te denken, zoals van BeterBio. Ten eerste omdat het voordelig is, maar ook omdat je dan wel creatief moet zijn met de dingen die je in huis haalt. Lijkt me best een uitdaging, maar wel leuk!

 8. Leuk initiatief! Ik probeer altijd te besparen, maar ik merk toch dat ik vaak iets extra meeneeem en dat ik toch meer moet betalen dan verwacht. Bewust winkelen is nooit slecht!

 9. Eten is juist het enige waar ik echt niet op bezuinig :) Daar heb je elke dag plezier van!

  Ik weet eigenlijk niet hoeveel veel is. Wij geven elke maand 400 Euro uit. Aan eten voor twee personen en eten en grind voor de kat. En cosmetica en wcpapier etc zit er ook bij (maar wij hebben het geluk bij de Duitse grens en dus de DM te wonen). We kopen wel alles biologisch (en dierlijke producten bio-dynamisch), bij de bio-winkel. Ik heb namelijk geen zin om op prijzen enzo te letten en in een sympathieke winkel vind ik het niet erg om een keer iets te veel te betalen voor iets (ik check ook nooit bonnetjes).

  Verder gaan we hooguit 1 keer per week lunchen buiten de deur. Maar lang niet elke week. En een paar keer per jaar uit eten (maar dan wel meteen goed, bij de Kop van het Land bijvoorbeeld en dan met een overnachting erbij). Als je dat soort dingen te vaak doen dan wordt het een beetje normaal vind ik, en daardoor minder leuk.

 10. Ik bespaar al heel lang op de boodschappen. Ik eet paleo en dat is geen goedkoop eetpatroon. Ik bespaar veel door via internet in het groot in te kopen. Sommige webshops geven staffelkorting, dat scheelt aanzienlijk met zaken als kokosolie of ongebrande noten.
  Wij geven nu tussen de 500 en 550 per maand uit voor een gezin van 3 en 4 katten (die ook biologisch voer krijgen)

 11. volgens mij helpt het ook als je geld pint en dat dat dan het geld is waar je die week boodschappen mee doet. Dan geef je het geld veel bewuster uit.

  1. Ik vind het idee niet verkeerd, maar ik kom ook wel eens in zaken waar je niet met contant geld kan betalen (sommige restaurants, supermarkten, NS/ov-automaat). Dan werkt dit helaas niet. Ik wil het wel een keer een paar weken gaan proberen.

 12. Ik wil ook graag besparen op mijn boodschappen, maar omdat alles gluten en lactosevrij moet zijn is dat zo enorm lastig. Alle producten zijn schreeuwend duur. Bij mij komt er nog een keertje bij dat ik 3kwart van de groenten niet kan eten, omdat mijn darmen daar slecht op reageren. Dus ik wil wel bezuinigen, maar ik denk niet dat het gaat lukken.
  Ga het wel proberen.

  1. Oei, dat is best lastig inderdaad. Ik denk dat het vooral een uitdaging moet zijn om met de producten die je wél mag gebruiken, zoveel mogelijk variaties te bedenken….

 13. Wij (ik, vriend, kat) zijn sinds vorige maand begonnen met een budget. We pinnen begin van de maand ons budget en alle boodschappen doen we dus cash. Je bent je dan veel meer bewust van wat je uitgeeft en hoeveel je nog hebt om te besteden. De eerste maand is al positief! Een stuk minder dan normaal en we hebben zelfs een beetje over!
  Verder let ik op de aanbiedingen. Daar kook ik soms ook op. Voordeel is dat je ook niet zo hoeft te nadenken wat je gaat koken. Je kijkt wat er in de aanbieding is en bedenkt daar iets mee.
  Dingen als deo, wasmiddel etc komen om de zoveel tijd in de aanbieding en dat kan oplopen tot 50% korting. Dus daar wacht ik dan op en koop een voorraadje. Is wel even een aanslag op het budget maar dan kun je vaak ook weer een paar weken of maanden vooruit met je voorraadje.
  Voor dingen als noten/zaden/pitten/supplementen heb ik online prijzen vergeleken (ff n Excelletje maken, uurtje werk ofzo) en dat loont zeker de moeite! Scheelt van 5 tot 50%!
  Ik ben echt blij met deze methode. Als je merkt wat je met een klein beetje moeite en bewust zijn kan besparen… Why not. Voor het geld dat we overhouden hebben we een nuttig doel. En als dat doel bereikt is blijven we zo doorgaan en maken we er n leuk doel van, zoals een vakantie oid…

 14. Wat goed! Ik ben al heel lang van plan om iedere maandag 70 eu te pinnen en daar dan de hele week mee te doen, voor alles. Dus ook koffie en drankjes in de stad etc. Maar dat komt er nooit van, ik vergeet het steeds en dan sta ik bij de kassa en ga ik toch weer pinnen… Ik ben benieuwd naar jullie recepten!!

  1. Same. Geld van tevoren pinnen vind ik altijd weer verwarrend. Dan vergeet ik weer dat ik geld opgenomen heb, sta ik bij de supermarkt weer te pinnen. frustrerend haha!

   1. Bij mij is het probleem dat ik altijd naar de zelfscan kassa ga en dus moet pinnen! Ik vind het fijn om al mijn boodschappen gelijk in de tas te stoppen (bij een volle tas stop ik ook met kopen, dat scheelt wel!) en bij de Hoogvliet krijg je bij de zelfscan een langere bon, wat meer spaarzegels betekent. Toch zou contant betalen veel beter zijn!

 15. Oeewh ik kan niet wachten tot de groen zonder poen recepten komen! Ik heb het idee dat voor alleen mijzelf zo duur is :(

 16. Ik maak sinds twee jaar elke week een week-menu. Ik nam het over van Blogger MrsZsaZsa:(http://madamezsazsa.blogspot.nl/search/label/Weekmenu).

  Daarin schrijf ik op wat het avond eten is en aan de hand daarvan maak ik een boodschappenlijstje, plus wat extra dingen die ik elke week nodig heb (havermout, fruit, brood etc) Als ik dan boodschappen doen (eerst lidl, daarna overige producten AH, en bio-supermarkt) houd ik me echt aan dat briefje. Ik doe voor twee personenboodschappen voor een week voor 50 euro, en ik beknibbel echt niet op wijn, thee en koffie of op andere lekkere goede producten. Sinds dat ik een weekmenu maak zijn mijn boodschap-uitgaven flink gedaald en dat is een fijn gevoel!

  Ga zo door, meisjes!

 17. Ik doe mee….ik ben helaas weer mijn baan kwijt en heb nog geen nieuwe gevonden….geen recht op een ww

 18. Interessant! Bewust boodschappen doen, een maaltijdplan maken om verspilling tegen te gaan en niet gedachtenloos een product pakken vind ik een goede zaak en doe ik zelf ook. Maar op sommige producten bespaar ik niet, omwille van kwaliteit en het milieu. Maar…dat kan ik me gelukkig veroorloven. Hebben jullie wel eens gekeken naar wat men in andere Europese landen aan eten uitgeeft? Ik heb namelijk een keer gehoord dat wij in NL altijd roepen dat eten zo duur is, terwijl we in vergelijking met de rest van Europa toch relatief weinig aan eten uitgeven (en dat wij in NL ook van de kiloknallers enzo zijn…)

 19. Voor ons gezin, 3 personen en 1 kat, werk ik ook met weekbudgetten. € 100,00 per week voor boodschappen, daar versta ik onder: eten, drinken, verzorgingsproducten en wasmiddel. Hier en daar koop ik biologisch en ik probeer maar 1 à 2 keer per week naar de winkel te gaan. Gaat prima zo.
  Soms wel eens een weekje wat meer kwijt, dat compenseer ik dan de volgende week.
  Verschillende ‘potjes’ hanteer ik ook. Zo heb ik mijn spaarrekening opgedeeld in verschillende doelen; 1 om te sparen voor vakantie, 1 om te sparen voor de jaarlijkse gemeentelijke belastingen (koophuis), 1 voor extraatjes/verjaardagen/allerlei en dan spaar ik ook nog voor de eventuele studie van zoonlief in de toekomst.
  Voor mij werkt het perfect, ik zie waar mijn geld naar toe gaat, ik hou nog wat over en ik spaar. Het gaat zelfs bijna verslavend werken ;-) Het wordt een sport om met de door jouw gemaakte budgetten om te gaan of onder te blijven, zodat je weer wat meer kunt sparen voor je grote doel, in ons geval, een verre reis en daarna zonnepanelen.

 20. Wat een goed idee! Ik doe met jullie mee en kijk uit naar de artikelen. Zelf koop ik groenten en fruit graag bij een lokaal Turks winkeltje. Goede producten en vaak de helft goedkoper. Soms wat kromme komkommers en dergelijke, maar ik vind dat dit van origine zo hoort en dus voelt het misschien nog wel wat puurder.

 21. Jaaa, hier ben ik zeker benieuwd naar. Ik ben student en moet helaas alles lenen. Dat betekent niet dat ik op witbrood zit te kauwen de hele dag, maar wel dat ik moet beseffen dat alles wat ik onnodig uitgeef, ik ook weer keihard moet terugbetalen. Ik let niet heel goed op prijzen bij boodschappen, wat dat betreft hebben we wel een beetje dezelfde insteek. Echt dure dingen laat ik wel liggen of overweeg ik een extra keer. Ik ben erg benieuwd naar jullie bevindingen en recepten! :)

  1. Neem een leuke bijbaan! Ik heb naast al mijn studies gewerkt en mijn lening valt enorm mee. Fijn op je cv en echt leuk.

 22. Ohh ik ben heel benieuwd naar de budget groene recepten! Wij eten hier met zn tweetjes voor 70 euro per week maar dat is voor alles ontbijt, lunch, diner en snacks. Het kán nog wel iets goedkoper maar dan voelt het alsof in concessies moet doen in wat ik lekker en goed vind om te eten.

 23. Hier nog iemand die teveel aan boodschappen uitgeeft! Terwijl ik toch ook vaak bij de Lidl enzo kom. Ik geef veel uit aan lekkere broodjes en mijn vriend en ik gaan regelmatig uit eten, of we bestellen wat. Mijn vriend eet 1 of 2 avonden thuis (is kok) en ik eet ook veel op het werk of bij mijn ouders. Dus waar dat geld van de gewone boodschappen nu eigenlijk aan op gaat?? Ik ben iemand die prijzen vergelijkt en nooit iets voor de volle prijs koopt.

 24. Pfoe, ik dacht dat ik een heel normaal budget had maar nu ik op de site van het nibud lees wat vergelijkbare huishouden uitgeven en ik de comments doorlees merk ik dat ik heel ver onder dat gemiddelde zit. Ik geef 30 euro per maand uit aan boodschappen, ik ben ook vegan en ik woon samen met mijn vriend en mijn kat. De grootste kostenposten zijn inderdaad de speciale vegan dingen zoals amandelmelk. De twee tips die ik jullie kan geven is om héél goed te letten op aanbiedingen, vooral de duurdere producten maar natuurlijk ook van groente en fruit (als de amandelmelk in de aanbieding is koop ik meteen 15 pakken, dan bespaar ik soms wel 8 euro als het een goede aanbieding is én ik kan een hele tijd vooruit). Wat bij mij ontzettend heeft geholpen is vooruit plannen. Elke vrijdag plan ik mijn hele week qua eten in, afgestemd op de aanbiedingen. Als er een kilo prei in de aanbieding is, dan maak ik 2 dagen iets met prei. Ik koop 1 kilo aardappelen en maak die dan op door de hele week iets met aardappelen te eten etc. Hope this helps!

 25. Wat een leuk idee! Ik doe mijn boodschappen ook altijd in de biologische supermarkt en daar is nu eenmaal alles wat duurder hé :) Maar als je dan bedenkt dat er bij ons thuis nooit koeken, chips, frisdranken in huis komen, denk ik dat het geld dat we daarmee besparen die extra bio-kost wel zal opvangen. Of is dat een beetje te wishful thinking :) Ik ben anders wel heel benieuwd naar wat jullie ervan gaan maken, klinkt heel interessant!
  Een fijne week! Liefs, Sofie x

 26. Goed idee! Ik en mijn vriend gaven zo’n 75 euro in de week uit aan boodschappen. Dat vond ik eigenlijk iets te veel, dus begon ik eerder deze maand alleen boodschappen te kopen, die we op dat moment echt nodig hadden. Uiteindelijk kwam ik erachter dat we van 50 euro in de week ook prima kunnen eten! Scheelt toch 100 euro in de maand. Ik koop nu wel weer hier en daar iets extra’s (vegan glutenvrije suikervrije koekjes van 4,50 bij de biologische supermarkt bijvoorbeeld), maar wat minder en onze koelkast is nu nog maar halfvol. Als bijkomend voordeel hoeven we ook zo goed als geen eten meer weg te gooien, omdat we nu alles opeten :)

  1. Wat goed zeg! En inderdaad, al zou je het niet eens voor het geld doen, het helpt je ook weer om een stuk bewuster te worden van wat je in huis haalt en hoeveel je opgebruikt. (of niet en dat is natuurlijk nog veel erger) Daar gaat het mij ook voor een deel om.

 27. Hoi meisjes,
  Ik bespaar door mijn eigen groenten te telen. Voor de winter droog ik bonen en ik vries veel in. OK, zo’n vriezer kost ook stroom maar ik ben in ieder geval er zeker van dat ik in de winter zoveel mogelijk groenten eet. Ik heb een tuintje gehuurd,dat kost nog geen 100 euro per jaar. Dat kost dus wel wat maar ik heb ook een prachtig groen plekje in een groene oase van rust,vooral in de vooravond als alle andere tuinders al naar huis zijn. Je eigen eten telen geeft zo’n voldoening! Mijn kinderen komen ook vaak langs om even een struikje andijvie te scoren zoals ze het noemen of een paar lekkere zoete bieten.
  Je kunt ook groenten op het balcon telen, er zijn facebookpagina’s over.
  Succes met alles!

 28. Daar zeggen jullie wat… Ik heb voornamelijk altijd erg Grote Plannen tot Beter Budgetteren… :P Tegenwoordig probeer ik wel beter een menu te maken, dat ik met een groente meerdere gerechten uitzoek. En ik laat tegenwoordig mijn pinpas thuis, dat scheelt ook enorm.

 29. Dit artikel komt echt als geroepen! Ook al woon ik nog thuis, ik betaal wel mee aan de boodschappen. Wat gaat daar een geld in zitten zeg! Nog niet te spreken over de dingen die je nog ‘eventjes omdat het kan’ koopt naast je boodschappen. Ik HOUD van eten, maar wat kan dat oplopen. Momenteel zit ik best krap, omdat ik naast mijn stage niet ook nog kan werken. Hierdoor moet ik veel schrappen, dus wat goede tips zijn zeker welkom!
  Ik vind het wel leuk hoor, om een beetje te moeten opletten. Hoewel je in eerste instantie een grote stap achteruit moet doen voor je gevoel, word je er wel een stuk bewuster en creatiever van. I like!

 30. ik ben ook druk aan het budgetteren omdat Ik sinds kort geen werk meer heb. Wat mij erg helpt is een app op mijn telefoon waarop ik alles invul wat ik uitgeef. Je kan jezelf een budget opleggen en dan zie je het metertje teruglopen iedere keer dat je iets uitgeeft en handige grafiekjes waarmee je kan zien waar je geld heen verdwijnt. Zo word je je veel bewuster van alle keren dat je geld uitgeeft. Ik gebruik daarvoor moneybook, maar er zijn er heel veel. Ik vind het echt een sport geworden om iedere week tassen vol gezond en vegan eten te kopen voor 40e met z’n tweeën!

    1. Ik gebruik de app ‘Moneybook’ op mijn iPhone , want die vind ik het mooist en handigste. Die kost wel geld, maar in principe maakt het niet uit welke je gebruikt. Gewoon even snuffelen in de Appstore! Zag dat jullie inmiddels met een app begonnen zijn. Veel succes!

  1. Ik doe dat ook maar gewoon in een boekje. Ik boek ieder pinbedrag van mijn maandbudget af. Ik heb per maand 330 euro voor boodschappen, tanken, zakgeld, en diversen. Ik woon met twee katten die voornamelijk natvoer en kvv eten (ivm allergie). Ik eet zelf bijna altijd vegan en heel soms vegetarisch. Vind het goed te doen.

   1. O ja wat heel lekker en goedkoop is: groenkool stampot aardappels en daarin gebakken tahoe gemarineerd in ketjap en liquid smoke. Dat laatste is echt een uitvinding voor veganistisch eten. Jummie.

 31. Leuk!! Ik ben aan het detoxen en merk dat de onaangepaste producten toch een stuk duurder zijn. Jullie koken daar veel mee dus daar steek ik weer wat van op! Mijn budgetteren gaat vooral via de Turkse groenteboer! Ik koop het liefst een flinke tas groente en fruit in één keer en kook dan met wat ik in huis heb, en doe niet per dag boodschappen voor een nieuw gerecht.

 32. Leuk ik ben erg prijsbewust, maar door mijn omslag naar biologisch en meer groente en gezonde baksel en geen suiker meer , heb ik ipv 80 tot 100 euro per week nu 130 euro per week uitgegeven. En dan tel ik de kokosbloesemsuiker, Wijnsteenbakpoeder, rauwe noten etc..nog niet eens mee. Ik wil de uitdaging dus ook wel aangaan. Vanaf volgende week een biologisch groenteabonnement afgesloten voor 13,40 per week, voor 4 personen. Hoop dat dit gaat schelen. Een hele uitdaging dus, want ik ben al blij dat ik een gezond product kan vinden in ons dorp :D

 33. Ik geef zo’n 40 a 50 euro uit aan de boodschappen per week. Ik woon samen met mijn vriend en 2 katten.
  Ik doe 1 keer per week boodschappen en haal dan voor een hele week eten. ik plan de maaltijden voor een hele week in. Aangezien je verse groenten niet een week lang kan bewaren doe ik vaak op dag 6 en 7 een maaltijd uit de vriezer.
  Bijvoorbeeld zelfgemaakte nasi of pastasaus. Zo heb ik toch een hele week groenten.

 34. Goed bezig meiden! Jullie worden elke week bewuster! En met die €150,– die jullie over houden kun je dan mooi die items die je nog nodig had voor je nieuwe garderobe (ik herinner me een lijstje) kopen. Of sparen natuurlijk ;)

  Zodra ik weer terug thuis ben moet er bij ons denk ik ook wat veranderen. Alleen mijn vriend werkt dan nog en dat betekent dat er de helft minder geld binnen komt. Tijd dus om die huishoudportemonnee weer te gaan gebruiken en bewuster met ons geld om te gaan.

 35. Hier gaat ook veel op aan de boodschappen. Ik koop makkelijk voor 30 euro groenten en fruit voor een week. En alles gaat ook werkelijk op! Desnoods als restjes in de vriezer of naar het werk. Dan spreek ik nog niet van de andere dingen die we kopen in de supermarkt.

  Maar eigenlijk vind ik dat helemaal niet erg, want wij sparen ook wel behoorlijk veel, ondanks de hoge voedingskost. Voorlopig gaan we dus nog niet inleveren. Hoogstens als het einde van de maand in zicht is en er minder dan drie cijfers op onze bankrekening staan :)

 36. Vroeger kwamen wij met z’n tweeën toe met 50 euro per week en we waren daar heel trots op.. Tot we besloten om biologisch te gaan eten :-) Eerst een beetje, en we zijn er ingegroeid en nu dus volledig bio. Helemaal geen spijt van hoor, maar het vraagt toch wel een grotere investering nu. Het is de vraag of we dit kunnen blijven doen als er kindjes zijn… Ik zou m’n biofood wel niet graag meer afgeven!

  1. Tsja, het is nou eenmaal duurder… jammer. Maar goed, dan heb je ook wat ;)

 37. Ik plan ook voor de hele week boodschappen in en zorg er dan voor dat ik alles in die week ook op maak. Aan het einde van de week zie ik dan een lege koelkast en dan ben ik blij! Goed ingekocht ;) Ik zorg er ook voor dat ik weet waar wat goedkoper is. Losse gember bijvoorbeeld is veel goedkoper dan een pakje uit de supermarkt. Ik haal een deel bij de toko, supermarkt en biologische winkel. Vaak zijn de biologische huismerken van de supermarkten best te betalen! Even wat werk, maar zo kom ik wel rond, zelfs net onder de Nibud norm ;)
  Ook verandert onze tuin in de zomer tot moestuin, dat scheelt weer voor de groene smoothies! Handjes snijbiet en spinazie plukken we zo uit de tuin.

 38. Leuke uitdaging! Het kan nooit kwaad om eens stil te staan wat je in je mandje gooit, ook qua prijs. Tnx voor de tips!

 39. Wat goed! Ik ga vanaf volgende week ook eens even op budget. Maar lastig omdat ik gluten en lactose vrij eet en alles is zooo duur. Maar goed we gaan het proberen. En waarom maken jullie niet zelf rijstmelk ipv amandelmelk. Weet je ook zeker dat er geen shit in zit! Of zelf amandelmelk maken. Rijst is veel goedkoper, ik ga het vandeweek ook eens zelf maken. Ben benieuwd!
  Gr patries

  1. Hebben we wel een tijdje gedaan, maar uiteindelijk vonden we het toch teveel gedoe. Wij houden echt heel weinig tijd over naast het werken en bloggen en recepten maken…. naast het uitgebreide koken en bakken voor de site, houden we het allemaal zo eenvoudig mogelijk ;)

 40. Ik bewaar al jaren alle bonnetjes die ik bij het doen van de boodschappen scoor en verwerk die 1X per week in een overzicht. Zo zie je precies wat er uitgaat en waar het blijft(welke supermarkt/bakker/markt/warenhuis etc). Ook alle andere in- en uitgaven houd ik bij in het overzicht. Een aanrader voor iedereen die inzicht wil krijgen in zijn financiën.

 41. Hebben jullie het kookboek Alles moet op van Reini Smit al eens gelezen? Dat is een superleuk kookboek dat boordevol tips staat met recepten om voedselverspilling tegen te gaan. Leuke ideeën wat je met restjes die over zijn kunt maken. Ik heb het net voor mijn verjaardag gekregen, een aanrader!

 42. De rubriek Groen zonder poen is de laatste tijd echt mijn beste vriendje! Ik weet niet of de prijzen helemaal te vergelijken zijn aangezien ik nu in Californië woon, maar ik geef gemiddeld zo’n 30 euro per week uit aan eten. Dat is voor lunch, snacks en fruit. Mijn gastgezin eet niet erg gezond (rustig 5x in de week spaghetti met saus uit een potje, zonder groente of wat dan ook) dus ik probeer zoveel mogelijk groente naar binnen te werken tijdens mijn lunch om het avondeten te compenseren, en dat tikt wel aan helaas…

 43. Goed artikel hoor en ik kan zeker bezuinigen op boodschappen. Zeker de speciale biertjes en wijn zijn niet bepaald goedkoop;-). Kattenvoer en kattengrit bestel ik online en dat scheelt echt een hoop. evenals kattenvoer in de aanbieding bij de drogist. Vlees voor mijn vriend is altijd scharrel of biologisch en ook dat is niet goedkoop. Groenten koop ik bij voorkeur op de markt. Ook heb ik weleens zo’n biopakket-abbonnement gehad, maar uiteindelijk was dat niet zo goedkoop, omdat er ook dingen inzaten waar ik wel creatief mee moest zijn en dat lukt doordeweeks gewoon niet, qua tijd.
  Overigens vind ik nasigroenten geen ramp. Als dat het slechtste is wat je koopt, ben je nog best gezond bezig én niet te duur als je euroshopper neemt.

 44. Bij de lidle boodschappen doen daar bespaar je zo veel mee. Meestal doe ik voor 25 per week boodschappen en wij zijn met zn 3e thuis. Wat heel erg helpt is van te voren pinnen en bedenken wat je wilt gaan eten. Meestal kook ik ook voor 2 dagen of meer en dan Vries ik dat in.

 45. Haa grappig om te lezen. Ik ben ook een kei in het maken van een overzicht van onze uitgaves, om mij vervolgens rot te schrikken en een budget vast te stellen voor de volgende maand. Maarja.. dan moet je je daar nog aan gaan houden en daar gaat het vaak mis. Mijn man en ik hebben gisteravond onze bankrekeningen naast elkaar gelegd en ik zag eerst nog dat we aan boodschappen €200 hebben uitgegeven in januari, best netjes dacht ik zo. Maar toen kwam de kostenpost van buiten de deur eten (dus uiteten, eten halen, een koffietje doen, lunchen op mijn werk) en dat kwam neer op €730 !! We zijn hier zo van geschrokken. Wat we wel niet kunnen besparen per maand, echt absurd. Ik wil bijvoorbeeld heel graag een nieuwe laptop, had ik kunnen doen van dat geld! Ik ga nu proberen om te plannen wat ik eet voor de hele week en ook bijvoorbeeld salade mee te nemen naar mijn werk. Uiteten hebben we op €100 voor de maand gezet en boodschappen €250. Ben heel benieuwd hoe het zal gaan!

 46. Ik doe met jullie mee! Sinds januari woon ik op kamers en ineens realiseer ik me hoeveel geld je uitgeeft voor boodschappen. Vooral mijn eerste boodschappen waren groot omdat ik heel veel standaard voedsel in huis moest halen, maar de afgelopen weken vraag ik mij ook af hoe ik minder geld kan uitgeven en toch heel lekker kan eten. Super leuk dat jullie dus meer groen zonder poen artikelen gaan plaatsen (die had ik ook allemaal al geraadpleegd afgelopen weken). Op dit moment ben ik ook op zoek naar een markt bij mij in de buurt waar ik goedkoper groente en fruit zal kunnen komen. Gelukkig heb ik ook nog mijn ouders die voor mij wat eten apart houden om mee te nemen naar mijn kamer. Maar ik denk dat zij dit ook niet iedere week zullen volhouden. Ik ben erg benieuwd naar jullie avonturen en kijk uit naar al jullie artikelen. :D

 47. Een goede reminder weer! Ik eet heel vaak wat ik lekker vind/waar ik zin in heb, wat dus resulteert in een overvolle koelkast. Mijn vriend en ik doen nu steeds meer een poging om te eten met wat er nog in de koelkast ligt en daarna pas weer nieuwe boodschappen te doen, hopelijk kunnen we dit volhouden!

 48. Amandelmelk is duur ja. Ik koop tegenwoordig een pot amandelpasta (die ook al bijna niet meer te betalen is) en meng een lepel amandelpasta met water (met de staafmixer), en ziedaar mijn eigen amandelmelk. Ook handig in smoothies. En dat is dan toch wel een beetje goedkoper in verhouding.

 49. Als nét afgestudeerd beeldend kunstenaar, heb ik van besparen op de boodschappen jarenlang een topsport moeten maken. Zo deed ik een hoop ervaring op.
  Besparen op de boodschappen is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar is vaak ook een vorm van ecologisch leven. Minder inkopen dringt vaak voedselverspilling terug. Ook zijn verse groenten en fruit van de markt vaak goedkoper, haal je minder verpakkingsmateriaal in huis en krijgen de minder perfecte groentjes ook een kans (de supermarkt gooit deze producten vaak weg). En zo blijft er ook geld over om (een deel) van de boodschappen biologisch in te kopen.

 50. Heel veel succes met alle besparingen!

  Na jaren te hebben gekampeerd zonder koelkast heb ik nu ook ruim een jaar geleden de stekker uit de koelkast getrokken.
  Hoe dan wel te bewaren: http://www.savefoodfromthefridge.com/ of eenvoudige variant. Dit scheelt niet alleen in stroomverbruik, het verandert alles!

  Denk aan droge basis producten in verpakking van karton of papier: linzen, kikkererwten, havermout, custard, griesmeel etc. Producten (wortel, komkommer) inleggen in het zuur wat overblijft van je Amsterdams uitje of augurk of eigen “blend” creëren. Deze blijven echt lang goed en je hebt altijd de basis voor een lekkere kaasfondue in huis ;-)

  Groente en fruit wat niet gekoeld gekocht wordt, blijft op zich al lang goed als het niet direct in de volle zon ligt. Anders op tijd in een smoothie, saus of pudding verwerken

  Verder zijn de openingstijden van de supermarkten bij mij in de buurt zo ruim dat ik altijd iets vers / uit de koeling kan halen als ik het nodig heb.

  Vlees en vis haal ik pas op het moment dat ik het nodig heb. Vaak kan ik dan de bio- variant met 35% korting meepakken. Kaas blijft stiekem buiten de koeling ook lang goed, zolang je het maar schoon verwerkt.

  Alle groente die na verloop van tijd toch echt op moet, wordt omgetoverd tot soep, groentesaus of ratatouille.

  Sinds januari is mijn weekbudget voor dagelijkse boodschappen 40 Euro waarvan vaak nog best wat over blijft.
  Wat een enorme besparing is, is om te zorgen dat je geen trek krijgt en verklein tegelijkertijd de porties een beetje. Zo heb je uiteindelijk veel minder nodig.
  bv. schaal Griekse yoghurt met handvol blauwe bessen > 3 flinke eetlepels Griekse yoghurt met 5 à 10 bessen. Zo gaat er ineens meer uit dezelfde verpakking
  snack van handvol noten & wat chocola > 6 amandelen, 3 paranoten, 5 hazelnoten & 2 blokjes chocola van 1×1 cm. Zelfde smaaksensatie, minder nodig.

  Keep it up! & ben benieuwd naar jullie inzichten en besparingen tot nu toe.

 51. Ik heb vandaag eens naar onze uitgaven gekeken, omdat we alsmaar meer maand overhouden aan het eind van ons geld. Wij geven nu maar liefst 250 euro per week (!) uit aan boodschappen. Dat is inclusief shampoo/ wasmiddel etc, kaas van de kaasboer, biologisch vlees, 2x per week vis van de visboer, olijven van de markt, wijn en bier. We zijn met 2 volwassenen, 2 pubers en 1 hond. We zijn vrij verwend qua eten (biologisch, vers, geen e-nummers), en ik wil absoluut niet bezuinigen op smaak en kwaliteit. Maar dat het met minder moet is wel duidelijk.

 52. Nicolette Blom-Mulder schreef:

  Wij zijn met zijn tweeen 55 plussers. En wij willen elke week proberen voor 50 euro of minder boodschappen te doen. Wij vooral ik zijn bezig met besparingen omdat wij in half of eind van de maand rood op onze rekening en willen graag er wat aan doen dus besparen op boodschappen etc. Als jullie tips hebben is van harte welkom

 53. Een goede vriezer is de investering dubbel en dwars waard. Ik heb deze momenteel niet en dat merk ik! Zo’n vriesvakje in de koelkast houdt groenten en wat dan ook hooguit een week houdbaar, en over het algemeen kijk ik dus pas een dag of tien na aanschaf wat er nog in het vriesvak ligt. En dat kan dan dus linea recta de vuilnisbak in. Inmiddels heb ik geleerd potten en blikken te hamsteren wanneer deze in de bonus zijn (AH) en verder is de Lidl favoriet voor basisdingen als gedroogde pasta, wraps en sauzen. Een grote pan soep maken en hier twee dagen van eten werkt ook goed. Hetzelfde geldt voor pasta- en wokgerechten

 54. Mijn tip voor financieel overzicht op boodschappen is om een tweede betaalrekening te nemen. De ene rekening is voor salaris en vaste lasten en op de andere rekening betaal je jezelf een maandbudget. Daar leef je de hele maand van en de vaste lasten komen niet in gedrang. Om mijn budget te bepalen heb ik eerst een overzicht in een excelsheet gemaakt van de vaste lasten en het salaris. Wat overblijft is verdeeld in sparen en leefgeld. Ik heb ook een jaar terug gekeken naar itgaven aan boodschappen en pingeld, het maandgemiddelde was mijn richtlijn voor mijn leefgeld. Vergeet hierbij de benzine niet.

 55. TIP: Maak elke zondagavond een weekmenu, wat staat er in je koelkast , vriezer, kast?
  Schrijf op wat je hebt.
  Dit ga je combineren met de aanbieding van de folders. Pak een ruim scala aan winkels (niet waar je extra benzine aan kwijt bent).
  Schrijf op een ander briefje, wat je weekmenu per dag is , aangevuld met een kolom, wat je moet kopen en wat het kost.
  Reken ook je drinken ,sap koffie en of melk, boter, bak en braad, beleg enz. per dag per persoon.
  (…sneden brood met …. , tussendoor stuk fruit x …. stuks)….
  Leuk om een budget te maken en te zien of je je eraan kunt houden en of boven zit en hoe dit komt.

  Gratis fruit: bij de jumbo. Neem je kind mee. Scheelt weer banaan / appel enz.
  Houdt je aan je boodschappenlijst en wijk niet af.
  Kijk naar kortingsbonnen / to good 2 go app / overblijvers AH / Scoupy aanbiedingen / geld terug acties
  Ga maximaal 2 keer in de week boodschappen doen bv. maandag en donderdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *