Brood bakken met Eva (gastblog)

Zelf brood bakken, hoe doe je dat. Lees onze tips en adviezen en maak zelf je eerste brood.
Zelf brood bakken, hoe doe je dat. Lees onze tips en adviezen en maak zelf je eerste brood.
CODE AFBEELDING
CODE AFBEELDING

Zelf brood bakken - blackbirds&blossom-6

Brood bakken is zoiets waar ik nooit aan durf te beginnen. Het lijkt me heel ingewikkeld en moeilijk en ik denk dat het gedoemd is om te mislukken. Terwijl ik weet dat als ik er een beetje moeite voor zou doen, ik waarschijnlijk nooit meer ander brood zou willen eten. Nu is mijn vriendin Eva – woonachtig in Berlijn en eigenaresse van het prachtige blog Blackbirds and Blossoms – niet bang voor welk bakproject dan ook maar. Eva bakt echt alles en alles wordt lekker en mooi. Vandaag deelt ze haar broodbakrecept met ons. En als ik het zo bekijk, dan denk ik: hmm, misschien toch maar eens een gokje wagen.

Broodverslaafde

Zelf brood bakken - blackbirds&blossom-4

Ik ben nogal fan van brood, sneetjes, broodjes, stokbrood.. whatever, zo lang het brood is, ben ik een gelukkig mens. Sinds we naar Berlijn zijn verhuisd, is het echter wat lastiger om een goed brood te vinden en dus eet ik al drie jaar lang semi-chemisch toastbrood. Van dat brood dat enige charme heeft als je een weekend naar Londen gaat en ze alleen dat nog in het hotel buffet hebben liggen. Het vult en daar is ook alles mee gezegd.

De oplossing voor dit first world problem zou zijn om te switchen van ontbijt of om zelf brood te bakken. Gezien mijn liefde voor brood, werd het de tweede optie. En stiekem heeft dit zoveel meer voordelen. Zo kun je je brood volledig naar wens maken en weet je wat erin zit, waardoor je dus niet bang hoeft te zijn voor toegevoegde middelen als suikers.

Om zelf brood te bakken heb je geen broodbakmachine nodig en je oven hoeft ook niet de hele nacht aan te staan. Het is echt een stuk gemakkelijker dan ik ooit had bedacht en ik kan dus aanraden het écht eens zelf te proberen!

Het meel

Het enige dat wat lastig is aan het zelf brood bakken, zijn de ingrediënten. Er zijn namelijk verschillende soorten meel en die hebben verschillende bak- en rijstijden. Voor het gemak ben ik gaan bakken met een mix van wit en volkoren meel. Dit is niet ‘gewoon’ het meel dat je in de supermarkt koopt om je pannenkoekjes mee te bakken, maar echt grof meel. Je kunt dit in de grotere supermarkten vaak wel vinden, maar online is het aanbod groter en je koopt het vaak (vrijwel) direct bij de boer.

Zelf brood bakken - blackbirds&blossom-3

Wat heb je nodig?

250 gram wit meel
250 gram volkoren meel
300 ml lauw water
1 zakje gist van 7 gram
1 ¼ theelepel zout
45 gram gemengde zaden

Wat ga je doen? 

Gooi alle ingrediënten samen in een kom.

Begin met kneden.* Dit kan wel even duren, alles moet goed gemengd zijn en het deeg moet wat elastisch, en vooral niet te droog, aanvoelen.

Voeg tijdens het kneden geen extra bloem toe, de verhouding bloem/water is erg belangrijk voor een geslaagd brood. Naar mate je langer kneedt, wordt het vanzelf minder plakkerig.

*Heb je de luxe van een Kitchenaid thuis: begin met de deeghaak eerst langzaam op stand 1 en laat het afmaken op stap 2. 

Je deeg is klaar als je het uit elkaar kan trekken zonder dat het scheurt. Het moet een stevig en niet plakkerig zijn.

Vorm het tot een mooie bal en plaats deze in de kom. Dek dit af met een vochtige theedoek.

Nu is het tijd voor de eerste rijs. Hoe koeler het in de kamer is, hoe langer je het moet laten rijzen. Ik zet de kom altijd op de vensterbank boven de verwarming (die aanstaat op 19-20 graden) en laat het deeg een uur rijzen. Het verdubbelt bijna in omvang in deze tijd.

Haal het na een uur uit de kom en kneed dit eventjes (slechts 1 tot 2 minuten) door, het doel is hierbij om de gerezen lucht eruit te kneden.

Vorm je deeg tot de gewenste vorm. Je kan het in een cakeblik doen of op een bakplaat leggen, zoals ik heb gedaan.

Dek hem weer af met de theedoek en leg het op dezelfde plek 30 minuten te rijzen, zodat het weer is verdubbeld in omvang. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Na de tweede rijs heb ik drie sneden gemaakt in de bovenkant van het brood. Puur omdat ik dit mooier vind dan slechts eentje over de lengte, maar dat is ook prima. Het doel hiervan is dat je je brood ruimte geeft om te ‘groeien’.

Smeer de boven- en zijkanten van het brood in met wat water (dan wordt de korst mooi bruin) en besprenkel hem met wat extra gemengde zaden.

Zet je brood in de oven voor 30 tot 40 minuten.

Je brood is klaar als het aan de onderkant hol klinkt als je erop klopt. Wel even ovenwanten aan hierbij!

Laat het brood op een rooster afkoelen, dit kan in de oven met de deur op een kiertje of op het aanrecht. Snijd het pas aan als het volledig is afgekoeld.

Zelf brood bakken - blackbirds&blossom-1

Eerlijk? Ik vind het een stuk eenvoudiger klinken dan ik het me had voorgesteld. Ik denk persoonlijk dat het vooral te maken heeft met geduld hebben. Het deeg rustig laten rijzen, niet te snel willen. Een brood bakken is niet iets wat je even tussen de bedrijven door moet doen, het vergt tijd en aandacht. En een beetje liefde. Dankjewel lieve Eva, voor het delen van je recept. Het ziet er echt ongelooflijk lekker uit op de foto’s. De volgende keer dat ik in Berlijn ben wil ik het proeven! Oh en voor jullie: check zeker Eva’s blog even als je houdt van dingen als lekkere taarten, mooie foto’s van Berlijn en van lieve hondjes die Scot heten.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Brood bakken met Eva (gastblog)

 1. Ik heb afgelopen jaar voor studie een viertal maanden in Duitsland gewoond en brood was ook bij mij een groot probleem. Het normale duitse brood is erg zwaar en niet mijn smaak, dus ook ik heb uit pure wanhoop toastbrood gegeten.

  Grote broden bak ik eigenlijk nooit, wel bijna wekelijks een voorraadje kleine speltbroodjes welke ik dan invries! Zelf gebakken brood is, wanneer het lukt, echt zó lekker!

  1. Terwijl bijvoorbeeld de Lidl in Duitsland al jaren een afbakgedeelte heeft waarook minder zwaar brood wordt verkocht. Daar haalde ik altijd mijn brood toen ik in Duitsland zat voor een jaar. Ik vind juist het Nederlandse brood verschrikkelijk, dat is net kauwgom.
   Gelukkig ben ik niet zo’n broodeter maar het is wel interessant hoe de meningen toch zo kunnen verschillen.

 2. Oké, misschien moet ik dit toch ook maar eens proberen. Toen ik nog op de middelbare school zat, sliep ik voor een uitwisseling in zo’n karakteristiek Zweeds huisje bij een vrouw die iedere ochtend zelf brood bakte en die geur. Die geur! Niets beters om mee wakker te worden, vond ik toen. Vind ik nog steeds. ;) Dacht alleen ook altijd dat het heel ingewikkeld was, maar dit durf ik wel aan.

 3. Ik ben vegetariër en houdt enorm van gezond eten.
  Ik snap dat het volgende als reclame lijkt (zal geen naam noemen, alleen als jullie dat willen) maar toevallig heeft mijn vader een bedrijf in zeewier naast voedingssupplementen op basis van zeewier heeft en een product voor de luchtwegen (voor mensen met COPD en astma) op basis van 100% zeewier, ook een product dat voor het bakken, ook op basis van 100% zeewier!
  Er wordt maar een klein percentage bij het ‘bakmengsel’ gedaan en je kan genieten van diverse voordelen.

  – Minder zout en suiker nodig (minimaal 50% minder)
  – Het brood (of andere baksels) blijft langer vers
  – Het is een natuurlijke stimulans voor de darmflora
  – De natuurlijke voedingsstoffen (vele mineralen en vitamines) worden makkelijk door het lichaam opgenomen
  – Het bevordert de energie, stofwisseling en cognitieve functies
  – Verhoogde vochtigheid bij het bakproces (meer baksels uit dezelfde hoeveelheid deeg, sneller invriezen van afbakproducten)

  Er is geen enkele landplant ter wereld waar zoveel vitamines, mineralen, spore-elementen en anti-oxidanten in zitten als in zeewier!

  1. Sûper interessant! Ik vind normaal brood van de winkel ook maar duur en weet zelf niet goed wat erin zit. Aangezien ik niet overdreven veel brood eet is het misschien juist wel beter om zelf te maken, maar dan moet het lang lekker en goed blijven. Dit zeewier klinkt ook nog eens als super gezond. Goed voor de omega 3. Ik zou eigenlijk wel graag de naam willen weten als dat kan Eefje!?

  2. Hoi Eefje,
   Mag ik de naam van de zeewierproducten die ik kan toevoegen in het brood? Waar kan ik dat kopen/

   Ik ga ook proberen om zelf brood te bakken.
   Groetjes van Renate

 4. Ik dacht dat het brood meer dan 40 minuten in de oven gebakken moet worden! Ik heb altijd brood willen proberen bakken, maar ik was ervan overtuigd dat het heel moeilijk is. Mijn man is over twee weken jarig, en ik organiseer een verjaardagsparty voor hem, waarvoor ik alle hapjes zelf voorbereid, behalve brood. Misschien bak ik volgend jaar zelf het brood!

  1. Hi Lauren! Hoe lang het brood gebakken moet worden, hangt heel erg af van het rijzen, meestal is 40 minuten minimaal wel safe :)
   En aanrader: bak volgend jaar ook het brood zelf! Gewoon een paar keer oefenen voor die tijd en dan op de dag lekker vers brood eten, zo lekker!
   Alvast veel plezier :)

 5. Pfoe ik had inderdaad ook gedacht dat het veel lastiger zou zijn om zelf een brood te bakken. Ik ga snel maar eens op les bij de Masterchef! X

 6. Ik bak altijd mijn eigen brood want kan het brood van een supermarkt (of zelfs de bakker) niet door mijn strot heen krijgen :P Te slappe hap allemaal en ik houd van iets steviger. Ik gooi het vol verse kruiden en alles waar ik gewoon zin of behoefte aan heb. Ja, het is wat werk maar dan heb je er ook wat voor :D Geweldige recepten hebben jullie :)

 7. Sorry, maar wat is witte meel precies?
  Ik heb abdij speltmeel (v/d pannekoeken) kokosmeel (v/d koekjes), volkoren tarwe, en zelfrijzend bakmeel staan….
  Alvast bedankt!
  Bianca

 8. Hoi wat een interessant recept ik ben sinds kort bezig met beetje ontdekken etc voor zelf alles te gaan bakken mijn kids hebben namelijk meerdere intoleranties dus dan ga je op zoek maar… als ik wit meel zoek dan kom ik op alles behalve wit meel en staat er voor cupcakes dergelijken is dat dan de juiste? Sorry voor deze vraag miss wel een stomme vraag maar ik ben echt nieuw in het zelf bakken maken vandaar

 9. Ik zoek de verschillende soorten broden die zonder zuivel (die wil ik ev. vervangen door sojaboter en plantaardige melkvarianten) en zonder broodverbeteraar kunnen gemaakt worden in de broodbakmachine ?
  Kan iemand mij helpen met die recepten ? Alvast bedankt !

 10. Hele leuke blog, zoekt u nou nog een leuk product dat u zelf thuis uw eigen kruiden kunt gaan kweken voor nóg lekkerder eten? neem dan eens een kijkje op Kwekert.nl voor uw eigen kruidenrek binnenshuis.

 11. Zeer lekker broodje. Ik heb het vandaag gemaakt. Komt bij mijn favorieten !
  Tarwe volkoren brood met zaadjes (Eva)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *