Chocoladecake met kokos

chococake1

Een chocoladecake met warme chocoladesaus (double chocolate dus) en krokante kokos on top…. krijg je er al zin in? Groot gelijk! Deze cake is perfect voor je (maandelijkse?) chocoladefix. Erg makkelijk te maken, niet te veel ingrediënten en  bovenal natuurlijk super lekker. Gevalletje: duik de keuken in en maak hem meteen maar!

chococake4

In de keukenkastjes van mijn moeder vond ik dit leuke blikje van Droste Cacao. Iedereen die uit Haarlem komt, of er jaren geleden wel eens is geweest herkent ongetwijfeld de chocoladelucht die in de stad hing. Zodra je Haarlem binnen reed kwam de walm vanuit de Droste chocoladefabriek je tegemoet! Zowel mijn overgrootoma als mijn oma hebben er gewerkt. (Het blikje op de foto komt ook uit die tijd.) Helaas is de fabriek sinds een jaar of tien gesloten en is de bijbehorende chocoladelucht ook verdwenen. Altijd als ik langs de oude fabriek rijd, krijg ik toch weer zin in een reep ;)

chococake6

Ik maakte deze cake een beetje ‘verantwoord’ door speltmeel te gebruiken in plaats van bloem en kokosbloesemsuiker in plaats van gewone suiker. Uiteraard kun je de ingrediënten vervangen door hetgeen dat jij graag gebruikt!

In het originele recept voor deze cake gaan 3 flinke eetlepels kokosolie; hierdoor krijg je een brownie-achtige structuur. De eerste keer dat ik deze cake maakte vergat ik per ongeluk de kokosolie toe te voegen. Oeps! De cake was iets ‘droger’ en daardoor meer een cake in plaats van een brownie. Mocht je meer op zoek zijn naar een cakestructuur of gebruik je  liever geen olie? Laat dan de kokosolie gewoon lekker weg – lekker wordt dit baksel sowieso wel!

chococake5

Wat heb je nodig voor 1 cake vorm?

– geïnspireerd op het recept van The Pretty Bee

185 gram speltmeel (of ander meel)
60 gram cacaopoeder (+ 1 eetlepel extra voor bakblik)
1 theelepel baking soda
snuf zout
150 gram (kokosbloesem)suiker
100 gram kokosolie, gesmolten (optioneel) (+ wat extra voor bakblik)
1 theelepel vanille extract
1 theelepel azijn
190 ml water
100 ml plantaardige melk

topping:
120 gram chocolade in stukjes (ik gebruikte een reep Tony’s amandel zeezout)
1 eetlepel kokosolie
handje geraspte kokos, kort geroosterd

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 180 graden –

1. Vet een cakeblik in met een beetje kokosolie en bedek met cacaopoeder.
2. Zeef het meel met het cacaopoeder, baking soda en zout in een kom. Roer de kokossuiker erdoor.
3. Voeg de gesmolten kokosolie, vanille, azijn, water en plantaardige melk toe. Roer door met een houten of plastic lepel.
4. Schenk de mix in het bakblik en zet 30-40 minuten in de oven. (Mijn cake was na 30 minuten al gaar.) De bovenkant moet een beetje ‘meegeven’ als je erop drukt.
5. Laat de cake afkoelen in het blik voor 30 minuten.
6. Verwarm de chocolade en kokosolie au-bain marie. Smeer dit uit over de cake. Bestrooi met de kokosrasp.
7. Eet de cake als de saus nog warm en vloeibaar is of wacht tot de chocoladelaag is afgekoeld voor een meer krokant laagje.

chococake7 chococake2 chococake8

Dit is toch de droom van iedere chocoladelover?!

Heb je zin gekregen om direct de keuken in te gaan om deze chocoladetaart te maken? I feel you! We zijn super benieuwd wat jij ervan bakt. We zouden het daarom leuk vinden als je een foto van jouw eindresultaat met ons deelt via Instagram, door #degroenemeisjes te gebruiken! Dankjewel alvast en geniet van je cake! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

66 gedachten over “Chocoladecake met kokos

 1. Het is 6 uur ’s ochtends en ik zit gewoon te kwijlen boven mijn toetsenbord:)

 2. Oh wauw, jullie hebben jezelf echt weer overtroffen. Het is veel te vroeg en toch verlang ik nu naar deze cake, dat wil wat zeggen. Ziet er écht onwijs goed uit!

 3. Zonder te overdrijven, maar dit zijn echt de mooiste food photography foto’s die ik in weken gezien heb (en ik zie veel, haha!). Echt prachtig! Dat Droste blikje maakt het ook helemaal af. Ik kan hier echt uren naar kijken, maar ja, dan komt die cake natuurlijk nooit op tafel. ;)

 4. Ah dit ziet er zo LEKKER uit! Ik kan de chocolade bijna proeven :-). Deze ga ik onthouden hoor! Fijne ingrediënten met speltmeel en kokosbloesemsuiker!

 5. Wauw! Het is dat mijn oven nogal krakkemikkig is, maar anders zou ik deze cake zo voor mijn vrienden maken. Trouwens, in het tweede stukje tekst staat: ‘Zodra je Haarlem binnE reed..’ Klein puntje (:

  1. Ik denk dat zelfs in een krakkemikkige oven moet lukken hoor, daar heb ik ook jaren mee gewerkt. En bedankt voor je opmerking: ik heb het aangepast.

   1. Het lastige is dat bij mijn oven de warme lucht alleen van onder komt. Normaal gesproken is dat niet erg, dan draai ik wat ik aan het maken ben (aardappel frietjes bijv) gewoon halverwege om, maar met een cake gaat dat nogal moeilijk :D

 6. Wauw wat een mooie recept, zelfs op dit tijdstip zou ik dit zo kunnen eten. Deze ga ik zeker een keer maken.

 7. Ik ben helemaal niet zo’n keukenprinses, maar zelfs ik krijg zin om dit te maken (chocolade <3, gelukkig woon ik niet in een stad met veel cbocoladelucht, zou niet goed zijn voor mijn lijn).

 8. Hmmm lijkt me echt een heerlijke cake, ben sowieso dol op de combo chocola en kokos! En wat een heerlijke foto’s weer, ga er helemaal van watertanden.

 9. Die foto’s, dat recept. Het ziet er zoooo goed uit, ik wil ’t zeker ook een keer gaan maken :)

 10. Oehhh! Wat een goeie is dit! De combinatie kokos en chocola is natuurlijk super. Proef je de kokosolie duidelijk? Of zou je een deel van het meel kunnen vervangen door kokos om het bounty gehalte nog wat te verhogen ;P

  1. Ik heb extra vierge kokosolie gebruikt maar dit proefde ik niet heel erg terug. Ik zou zeggen: probeer het eens! Het zal vast heel lekker worden :)

  2. Lijkt me ook een goed idee, maar moet je dan niet opletten dat het recept niet weer wat droger zal worden?
   Ik heb de ervaring dat met kokosmeel je iets meer vocht moet toevoegen aan je recept. Meestal kies ik voor wat extra plantaardige melk, maar wat meer kokosolie kan ook.

 11. Mooie foto’s.
  Wat is de functie van de theelepel azijn? Is dit om de baking soda aan het werk te zetten?
  Fijn chocoladig weekend dames ?.

  1. Dankjewel! Het azijn is inderdaad om de baking soda te ‘activeren’. Hierdoor krijg je een luchtigere cake.

 12. Ja ik voel me heel erg aangesproken om dit recept te gaan maken! Het ziet er ZO lekker uit! Dit ga ik binnenkort maken!

 13. Hoe krijgen jullie t toch voor elkaar om de zulke mooie foto’s te maken dat ik het door mijn schermpje heen bijna kan proeven. het ziet er heerlijk uit!

 14. Ik kijk al uit naar dit recept sinds ik gisteren de foto op Instagram zag! Ohhhhh wat ziet dit er lekker uit zeg! Dit komt meteen op mijn ‘dit-moet-ik-echt-gaan-maken’-lijstje. :)

 15. Wat een foto’s joh! Die zien er echt enorm mooi uit! :) Ik heb nu echt trek in een stukkie chocoladecake!

 16. Hij staat in de oven. Ruikt goed! Het beslag was al lekker, laat staan de cake straks. Dank!

   1. Ah, maar ik gebruik het ook niet om te printen, maar om het als pdf op te slaan. Nu is dat heel lastig. Hebben jullie daar dan misschien een mogelijkheid voor? Om het makkelijker op te slaan?

 17. Oh jammie erg chocolade hemel dit! Dit recept ga ik zeker opslaan :D

 18. Hij staat nu in de oven! Kan bijna niet misgaan aan het beslag te proeven…. oeps XD

  1. Ja, ik moest me ook inhouden niet het hele beslag al op te eten!

 19. Wat een heeeeerlijke cake! Hij is al bijna op en de hele familie vond het yummie! Deze cake maak ik vast gauw nog ‘es.

 20. Waah! Wat vervelend dat ik bijna alle ingrediënten al in huis heb, haha! Erg verleidelijk! Bedankt voor het recept!

 21. Ziet er weer heerlijk uit!
  Ik ben nu al aan het watertanden….
  Nog wel een vraagje voordat ik de keuken in ren: kan ik ipv de baking soda en de azijn ook wijnsteenbakpoeder gebruiken?

  1. Ik heb het geprobeerd met 2,5 theelepel wijnsteekbakpoeder en zonder azijn. Prima gelukt en maakte heerlijk :)

 22. Gebakken!! Lekker luchtig. Nu zou ik de cake persoonlijk wat zoeter willen, gebruikte voor het eerst kokosbloesemsuiker en vond deze iets zout.
  Kan ik ook wat agavestroop gebruiken?
  (Zonder gesmolten choco topping trouwens, deze had ik niet in huis)
  De kinderen hebben ook gesmult, thanks!!

 23. Hij is echt lekker :)! Hij is bij mij een beetje brownie-achtig geworden inderdaad (mét kokosolie), maar dan weer niet zo superzoet als de brownies die ik normaal maak, maar dat vind ik juist erg lekker! Ik zou ‘m volgende keer wat zoeter kunnen maken met wat rietsuiker en agavesiroop ofzo, of vanillesuiker. Erg lekker in elk geval, bedankt voor het delen van het recept ;)!

 24. Hij staat in de oven en ben nu de beslagkom aan het uitlikken! Ben benieuwd!

 25. Heer-lijk, ga hem onthouden! Mag ik trouwens vragen waar die mooie (gebaks)bordjes van zijn? :)

 26. Ik ben bezig met het recept, maar als ik alles door elkaar mix is mijn mix echt véél te dun, maar niet een klein beetje, ik heb er nu denk ik zo’n 100 gram havermout aan toegevoegd om het dikker te maken, maar het is nog steeds dunne pap. Kloppen de hoeveelheden echt??? Dan weet ik niet hoe jullie dat voor elkaar hebben gekregen.

 27. Oke ik heb echt de drukste dag in the history of my wednesdays maar toch denk ik dat ik hier wel een uurtje vrij voor kan maken.. JAMMMM!

 28. Oeh ziet er superlekker uit :)

  De ad onder het bericht was voor een reept met gehakt trouwens.

 29. Hallo,

  Even een vraagje , ik heb deze cake al zoveel gemaakt maar altijd met Speltmeel. Nu heb ik hem gemaakt voor een vriendin met Amandelmeel ,2x, en alle 2 keren mislukt ?? er staat toch duidelijk : Speltmeel of ander meel. Enig idee wat ik verkeer heb gedaan ,was wel jammer van de dure Amandelmeel ? alvast bedankt

  1. Hej,

   ik eet nu een jaartje glutenvrij en het is idd lastig om desserts te vinden die lekker ogen EN lekker zijn. Zelf al paar maal mislukkingen gehad door één bepaald meel te vervangen door amandelmeel of kokosmeel. Ik heb gemerkt dat beide melen meer vocht nodig hebben als je enkel die gebruikt en meer bindmiddel. Ook dien je meer amandelmeel te gebruiken in verhouding met speltmeel.
   Ikzelf heb de beste resultaten als ik verschillende melen mix: bijv amandelmeel + rijstmeel + boekweitmeel. want amandelmeel alleen is heel brokkelig van structuur.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

   Zelf zal ik binnenkort ook eens deze cake proberen, ziet er verrukkelijk uit. En uiteraard met een mengsel van glutenvrije melen:)

   groetjes

 30. Zalige cake! Qua structuur vond ik wel dat hij wat weg had van ne omgekeerde Moelleux. Hij was superlekker!!! Na een half uur had ik er eens ingeprikt maar toen viel hij wat ineen. Dus geen instagram waardige foto maar ik heb het wat gecamofleerd met lemonrasp en framboos. Keichique, heb ik gescoord of wat :)

 31. Vandaag eindelijk gemaakt! Zo simpel te maken. Ziet er super uit (kinderen werden helemaal gek!) en smaakt zelfs nog lekkerder dan de cake eruit ziet! Ik heb van het gehele gezin de verplichte opdracht om morgen er weer eentje te maken….. oftewel GESLAAGD!
  Dankjewel!
  NB: heb alleen wel, eigenwijs als ik ben, wat minder kokosolie (omdat ik deze vergeten was te kopen en gewoon niet meer had… (oen!) en minder suiker gebruikt, maar echt perfecte cake! Blij!)

 32. Ok, dit recept moet ik echt eens proberen. Ziet er heerlijk uit!
  Bedankt om te delen ;)

 33. Gemaakt! Met een eigen variant: ipv speltmeel heb ik glutenvrij meel (van mais en rijst AH merk) zelfde hoeveelheid gebruikt en ipv kokossuiker heb ik bio kristalsuiker gebruikt. Hij is goed gelukt, erg lekker , wel machtig met al die cacao! En wel erg zoet dus misschien ga ik de volgende keer met kokossuiker proberen. Ik had eerst warm stuk gegeten en na koeling in de koelkast, dat is makkelijker snijden, dan is ie wat steviger en krokanter, dus ook erg lekker!

 34. Hallo,
  Heeft iemand een idee hoe ik kam zorgen datie wat minder kruimelig wordt? Bij mij valtie heel erg uit elkaar… doet niets af aan de smaak maar voor de mooi zou ik het wel iets vaster willen hebben.
  Bedankt voor de tips

 35. Hooi dames,

  Ik heb hem net gemaakt en ik zag eigenlijk al redelijk snel dat die wat te ‘slap’ was toen ik alles had gemixt.
  Dus toen zelf een klein beetje extra meel toegevoegd maar denk niet dat het heeft mogen baten.

  Denken jullie dat als ik het nog een keer maak met minder water/melk dat het dan beter lukt?

  Ik hoor het graag :)

  1. Heb amandelmeel gebruikt ipv speltmeel.
   Maakt dit uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *