Curry met linzen, bloemkool & pompoen

Heerlijke curry voor koude dagen met linzen, bloemkool, pompoen, kurkuma, kokosmelk en veel kruiden. Je kunt deze curry zo makkelijk maken als je zelf wilt.
curry1-2

December – we moeten er echt aan geloven nu. Het is tijd voor winterse kost. Soepen, ovenschotels, curry… Ons maak je heel blij met dit soort verwarmende gerechten. Toen er deze week weer een pompoen in het BeterBio pakket zat en ik ontdekte dat ik nog een zak linzen in huis had, was het duidelijk: curry it is!

curry1-1

Je kunt deze curry zo makkelijk maken als je zelf wilt. Ik houd erg van pompoen uit de oven, maar je kunt ook rauwe pompoenblokjes stomen, samen met de bloemkool. Ook de koriander- en venkelzaadjes zijn weg te laten, maar voeg dan wel wat extra garam masala toe. In plaats van linzen kun je bijvoorbeeld ook voor kikkererwten kiezen, dat kan allemaal lekker in één pan. Kortom, je kunt met dit gerecht allerlei kanten op!

curry1 curry1-5

Wat heb je nodig voor 3-4 personen?

450 gram pompoen
150 gram linzen (ik gebruikte belugalinzen)
300 gram bloemkool
1 kleine ui, gesneden
2 teentjes knoflook, gesneden
2 eetlepels verse gember
1/2 theelepel korianderzaadjes
1/2 theelepel venkelzaadjes
1 theelepel garam masala
1 theelepel kurkumapoeder
1/2 theelepel komijnpoeder
snufje cayennepeper
1 blik kokosmelk (400 ml)
3 handen tuinerwten uit de vriezer
paar snuffen zout en peper
verse koriander (garnering)
sojayoghurt (optioneel)
citroensap (optioneel)
gekookte rijst (optioneel)

Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor op 200 graden –

1. Snijd de pompoen in blokjes, leg op een bakplaat (of ovenrooster met bakpapier) en zet 20-25 minuten in de oven.
2. Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking.
3. Snijd de bloemkool alvast in roosjes.
4. Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een pan (waar een deksel op kan) en bak de ui voor 4-5 minuten. Voeg de knoflook, gember, korianderzaadjes en venkelzaad toe. Bak dit 2-3 minuten mee.
5. Voeg de bloemkool samen met 4 eetlepels water toe aan de ui-kruidenmix. Zet de deksel op de pan en laat de bloemkool 5 minuten stomen. Het maakt niet uit dat het water na 5 minuten nog niet helemaal is verdampt.
6. Doe de garam masala, kurkuma, komijn en cayenneper bij de bloemkool en roer goed door. Schenk ook de kokosmelk erbij. Laat dit 3-4 minuten pruttelen. Voeg daarna de linzen, pompoen en tuinerwten toe en roer door. Laat nog 1-2 minuten staan zodat alles warm wordt, maar de pompoen niet te lang kookt. Breng op smaak met peper en zout.
7. Serveer met verse koriander, Basmati rijst en een mix van sojayoghurt en citroensap.

curry1-4 curry1-3

Wat denk je ervan om bij dit recept zelfgebakken Naan te serveren?

Wie van jullie heeft er zin gekregen in zo’n lekkere warme kom curry? Laat je het ons weten als je dit recept gaat uitproberen? Extra leuk zouden we het vinden als je een foto van het eindresultaat stuurt, via #degroenemeisjes op Instagram! Eet smakelijk en dankjewel :) 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

61 gedachten over “Curry met linzen, bloemkool & pompoen

 1. Mmm, ziet er echt verrukkelijk uit meiden! Ik heb een vraagje, hoe fotograferen jullie dat toch? Met zo’n mooie donkere achtergrond? Ik kan nog zoveel leren wat betreft foodfotografie!

  1. Dat is met zwarte crêpepapier op een plaat bevestigd :) Lekker oplossingsgericht werken hier in de bescheiden Groene Meisjes studio. (lees: een vierkant tafeltje middenin de woonkamer)

 2. Ah, dit ziet er zo lekker uit! Echt comfortfood zo uit een pan. Heerlijk met al die verwarmende kruiden. Dat kunnen we wel gebruiken nu met die wind :-)
  Liefs,
  Eva

 3. Aah, dit ziet er echt weer heerlijk uit meiden! Ik word elke keer weer blij van jullie heerlijke recepten en prachtige foto’s!

 4. Woah, dit ziet er veel lekkerder uit de curry met bloemkool die ik vorige week maakte! Prachtige foto’s ook weer! Ik sla em op :)

 5. Wauw! Alweer zo’n heerlijk gerecht! En wederom met prachtige foto’s! Mooi servies hebben jullie ook! Zo jammer dat ’t pas net na tienen is en ik NU al wil avondeten haha ;-) Fijne dag!

 6. ik maak heel vaak een vergelijkbare curry maar met rode linzen ipv beluga en meestal zonder kokosmelk (rode linzen worden zelf al zo lekker romig). maar ook met bloemkool, pompoen en erwtjes, vind dat zo’n lekkere combinatie! makkelijk en snel klaar, eet ik vaak na de sport, snel kruiden (of currypasta) aanstoven, alle groenten in stukjes, en terwijl het staat te pruttelen in de douche! mmh winter (food) is not so bad :)

 7. Ohh dit ziet er heerlijk uit! En even een hele grote dikke vette pluim voor Jamie want wát een prachtige foto’s!!!

 8. Hmm can’t wait to make it. Maar heb een vraagje, kan dit ook zonder kokosmelk? Ik ben hier namelijk nogal gevoelig voor (ook als ik de light versie neem) of de kokos busjes van alpro?
  Alvast bedankt :)

  1. Ik weet niet zo goed wat je met de kokos busjes van Alpro bedoelt, dus ik vind het lastig om hier een antwoord op te geven. Uiteindelijk gaat het er vooral omdat er iets romigs en vloeibaars bij gaat. Dat zou bijvoorbeeld ook met kookroom kunnen, bijvoorbeeld?

 9. Ooo als ik jullie foto’s zie dan kijk ik echt vol bewondering. Praaaaachtig. En natuurlijk klinkt het recept ook goed! Heb toevallig vandaag ook een curry op mijn blog!

 10. Dit lijkt me een heerlijk recept, meiden! Ik ben niet de eerste die jullie erover complimenteert, maar mán. Die foto’s! Ik heb begrepen dat food-photography tegen zo’n superdonkere achtergrond a whole new level is – absoluut niet voor beginners. Super gedaan :-)

  1. Thanks! Alle credits gaan naar Jamie, ze maakt alle foto’s!

 11. Wat een geweldig recept! Wij zijn een biologische (vakantie)boerderij in het zuiden van Frankrijk. Wij telen daar biologische groenten en granen en hebben een kudde vleesschapen.
  Dit jaar stond er op het land: kikkererwten, bloemkool en butternut. De overige ingrediënten inmiddels op mijn lijstje gezet. Dit gaan wij zondagavond eten. En ik denk dat ik er gelijk dat overheerlijke naanbrood bij serveer waar jullie vorige week het recept van hebben gepost.

 12. Complimenten hoor. Niet alleen de foto’s zijn een stuk mooier, ook de recepten zelf vind ik echt beter worden (niet dat ze eerst onappetijtelijk klonken, maar ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel). Dit ga ik ook zeker met het naanbrood-recept proberen!

  Mag ik vragen waar jullie die prachtige kommen vandaan hebben? Ik hoop zo dat het geen kringloop is haha ;)

  1. Dankjewel! De kommen zijn van House Doctor. De grote schaal is van Xenos ;)

 13. Man man man, wat ziet dit er lekker uit. Ik zit nu op zo’n tijdstip op m’n werk dat ik trek krijg en ga nadenken over avondeten. Oja en wat ik ook nog wilde zeggen: jullie foto’s worden steeds mooier, wauw! Echt prachtig deze!

 14. Mmmmm klinkt erg goed! Het enige probleem dat ik altijd met bloemkool heb, is dat ik op de markt alleen van die mega bloemkolen kan kopen en dat ik zoiets dus nooit op krijg in mijn eentje. Ook als ik zo’n ^ recept maak, blijf ik nog met veel over. Misschien moet ik mij er binnenkort toch maar weer eens aan wagen ;)

  1. Ik heb het gisteren gemaakt met 1,5 bloemkool, 300 gr. linzen, 1 flespompoen en wat bleekselderij en peen die nog in de koelkast lag. Echt lekker! Wel twee blikjes kokosmelk gebruikt. Wat overbleef heb ik in porties ingevroren. Dat kan heel goed met curry’s, misschien een idee voor jouw grote bloemkool-probleem? Er anders kun je ook bloemkoolroosjes in de vriezer van de super kopen, dan gebruik je er gewoon niet zoveel.

   Ik heb de groenten overigens wel langer gekookt (omdat het zoveel was), maar het bleef wel erg knapperig. de volgende keer zal ik het nog wat langer doen en de gember ook al bij de ui toevoegen, want dit was nu ook nog te rauw. Toch genoten en kinders van 5 en 3 hebben hun bordje ook leeg gegeten :-)

 15. oooh ik heb dit recept gister gemaakt en het is zo lekker! Wel de tuinerwten vergeten (oops), maar daar smaakte het niet minder om :-) Ik heb nu nog een restje van gisteren. Yum!

 16. Ik heb ‘m net gemaakt en hij is heerliiiijk! heb in plaats van pompoen zoete aardappel gedaan want die had ik nog liggen, en een beetje fishcurry-kruiden van de toko extra erbij gedaan voor nog wat meer spicyness ^^ hij is super, thanks voor het recept en wat een mooie foto’s ook! ik ga mijn variant niet delen, want ik had rijst gekookt tegelijk met mijn belugalinzen en daardoor is het een grauwe bende geworden :’)

 17. OMG!!! Ik kwam dit recept van jullie tegen en dacht dit moet ik maken. Ik ben gek op curry’s en maak er vele variaties van.
  Iedereen bij mij thuis heeft enorm genoten. Thanks voor het delen meiden.

 18. Heel erg genoten van deze curry, de kids blij en ‘dankje groene meisjes!’

 19. Even geen grap! Jullie foto’s zien er tegenwoordig super mooi en onwijs professioneel uit!! Dikke credits :)
  Oh en uiteraard ga ik dit heerlijke gerecht een keer maken.

 20. Gisteren uitgeprobeerd. Heel lekker! :-)
  Zowel mijn vriend als de kinderen waren er dol op. Enig minpuntje is dat er toch wel wat werk/tijd in kruipt. Maar dat gaat me niet tegenhouden om het nog te maken!

  1. Een goede maaltijd kost soms wat tijd en aandacht ;) Fijn dat het lekker was!

 21. Zouden jullie misschien een inschatting kunnen maken van de kosten per persoon? Ik wil het recept namelijk voor een grote groep gaan koken!

  1. Oeh nee, dat vinden we echt heel erg lastig om te zeggen, omdat het er ook helemaal van afhangt waar je de ingrediënten koopt. Al deze ingrediënten zijn bijvoorbeeld zowel bij de biowinkel als bij de Turkse winkel te koop – waarbij de laatste optie absoluut veel goedkoper is.
   Dus sorry, daarmee kunnen we je niet helpen. Succes ermee!

 22. Zondag dit gerecht met mijn zusje gekookt en het was ongelofelijk lekker!!!

 23. Vandaag gegeten, heerlijk! En morgen de restjes als lunch. Lekker hoor, die recepten van jullie!

 24. Zit er ook aubergine in het recept? Of zie ik dat verkeerd op de foto?

  X

  1. Dat denk ik dus ook te zien! Maar daar wordt dus niet op geantwoord…

   1. Die stukjes met donkere schil? Ik vermoed dat dat pompoen is, zie ook de foto van doorgesneden donkergroene pompoenen. ;)

 25. Ga het vanavond maken voor mezelf, klinkt superlekker!
  Ik moet altijd een beetje creatief zijn met restjes, aangezien ik nog thuis woon en altijd voor mezelf kook doordat ik veganistisch eet en mijn gezin niet.
  Maar deze site is echt een goudmijn van recepten! Superblij mee :)

 26. Vanavond gemaakt met kikkererwten ipv linzen.
  Héérlijk!!!!

 27. Als ik dit in wil vriezen, wordt de bloemkool dan niet snotterig? Of is het dan gewoon een kwestie van niet te lang doorkoken :)

 28. Hoi!! Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik vroeg me alleen af of ik de pompoen moet schillen? Of kan ik gewoon met schil en al roosteren en daarna opeten :)

  Alvast bedankt!

 29. HEERLIJK!! Ik heb dit recept gemaakt met zoete aardappel en brocolie wat ik toevallig nog in huis had. Dat kan dus ook.

 30. Het zag er lekkerder uit dan dat het was, vrij smakeloos terwijl ik me wel aan het recept gehouden had. Hoewel: 4 el water was meteen verdampt dus ik heb er het dubbele in gedaan voordat de bloemkool erin ging en ook wat langer laten koken want dat geknaag op rauwe bloemkool vind niemand lekker. Een tegenvaller hier dus.

 31. volgens mij zie ik ook aubergine op de foto….staat echter niet bij de ingrediënten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *