Dankjewel 2019

Beeld: Bette de Wit

Traditiegetrouw blik ik samen met jullie terug op het afgelopen jaar. Wie mij een beetje heeft gevolgd, weet dat het een jaar was waarin er weer van alles verandered en gebeurd is. Het was bovenal een leerzaam en liefdevol jaar. Dankjewel 2019!

Reizen en cultuur

Voorgaande jaren begon ik mijn terugblikposts met een lijst van alle reisjes die ik had gemaakt. Sterker nog, ik kon sommige jaren een complete blogpost vullen met alle bestemmingen, omdat ik iedere maand wel twee keer op reis ging. Dit jaar is het lijstje kort. Ik ging naar Terschelling, Texel, Zuid-Limburg, Londen en Antwerpen. Alles lekker met de trein. Oké, Zuid-Limburg met de auto  – maar vliegen deed ik niet. Ik wilde, heel bewust, een jaar niet vliegen. Dat betekende dat ik werkreisjes aar Burkina Faso, Colombia en de VS afsloeg. Ik vond dat best wel lastige keuzes, want naast dat het bijzondere bestemmingen zijn waar je zelf niet zomaar naartoe gaat, betekende het ook dat ik drie mooie samenwerkingen voorbij liet gaan. Toch voelde het goed en kan ik zeggen dat ik heel erg tevreden ben met de leuke reisjes die ik wél heb gemaakt. Het was precies goed voor dit jaar. Ik hoop in 2020 (weer) op mooie locaties in de natuur te overnachten en nieuwe steden te ontdekken. Dat hoeft wat mij betreft helemaal niet zo heel ver van huis :)

Cultureel gezien was het een érg goed jaar. Ik ging naar het theater, musea, naar concerten, festivals, literaire events, lezingen – ik ging zelfs naar de opera. Ik denk dat ik nog nooit eerder zóveel geld uitgaf aan allerhande tickets. De absolute hoogtepunten waren het concert van Kate Tempest en de show van Hannah Gadsby. Beide zal ik niet snel vergeten. Oh! En laat ik Oerol niet vergeten. Eíndelijk ging ik eens naar Oerol op mijn geliefde Terschelling. Dat wil ik in 2020 weer, en dan langer, zodat ik meer kan genieten van het eiland en meer voorstellingen kan zien. Het is echt een enorm privilege om dit te kunnen doen, daar ben ik me heel erg van bewust.

2019 was ook het jaar waarin ik 100 boeken las. Daarover heb ik al uitgebreid geschreven, dus ik zal jullie niet opnieuw vermoeien met lijstjes met mijn favoriete titels. Ik zag dit jaar aanzienlijk minder films dan de jaren hiervoor en dat ligt aan het feit dat ik geen tijd meer had om iets met mijn Cinevillepas te doen. Die zegde ik dus op. Recent keek ik nog wel twee films die me nog een tijdje bij zullen blijven: Sorry We Missed You en FatFront. Beide indrukwekkende films, ieder op een eigen manier.

Liefde en gezondheid

Tekening gemaakt door Yara Ruby 

Niet geheel toevallig zijn veel van bovenstaande dingen, dingen die ik samen met Mare deed. Het allerleukste dat me in 2019 overkwam was dat ik hem in maart op een podium op Tilt zag staan voordragen. En dat ik toen meteen dacht: ‘die moet ik zien te spreken.’ En dat we toen in april urenlang gingen praten op WhatsApp en gingen daten in mei en verkering kregen in juni. De twee jaar hiervoor was ik single en ik had niet kunnen voorspellen dat ik iemand zou vinden met wie er zoveel liefde en plezier is. Mare heeft letterlijk alles in 2019 gezelliger, makkelijker, fijner en leuker gemaakt. Ik geloof dat we echt bij elkaar thuis zijn gekomen, hoe (vegan) cheesy dat ook klinkt <3

Het beste dat ik dit jaar deed – en dat is tevens waar ik het trotst op ben, – is dat ik mijn gezondheid eindelijk serieuzer begon te nemen. Al een hele tijd (jaren) heb ik heel ernstige menstruatieklachten. Daarmee bedoel ik dat ik tijdens mijn menstruatie zoveel pijn heb dat ik bijvoorbeeld flauwval, in de trein of op mijn werk. Ik kan die dagen weinig anders dan in bed liggen. En natuurlijk probeer je dan eerst heel lang allerlei pijnstillers en warme kruiken en ontspannende oliën enzovoorts, maar op een gegeven moment werd het toch tijd om naar de gynaecoloog te gaan. Ik ben inmiddels drie gynaecologen (en heel wat onderzoeken) en één acupuncturist verder en ik ben van het ziekenhuis in Rotterdam doorverwezen naar het VUmc in Amsterdam. Daar heb ik nu een heel vriendelijke gynaecoloog (en tevens endometriose specialist, want daar lijkt het toch wel heel erg op,) die mijn probleem heel serieus neemt en we zijn bezig om verder te onderzoeken wat er nou aan de hand is en wat we eraan kunnen doen. Het was een enorme drempel voor me om dit te aan te gaan. Ik was er heel bang voor, zeg ik gewoon heel eerlijk, en ik was vooral ook bang dat niemand mijn probleem erg genoeg zou vinden. Nu voel ik echt dat ik in goede handen ben en dat het in 2020 helemaal goed gaat komen. Ook hier een shout out naar Mare, die me iedere keer dat ik naar een afspraak moet zo lief bijstaat. Het is echt een heel stuk makkelijker om dit soort dingen samen te doen, al wilde ik daar vroeger nooit aan. Een ander bijkomend voordeel is dat we nu al kunnen wennen aan samen naar de gynaecoloog gaan, voor het geval we ooit toch baby’s willen krijgen in de toekomst ;)

Studie en werk

Het spannendste dat ik dit jaar deed was beginnen met een studie aan de universiteit. Ik doe nu de pre-master Jeugdliteratuur in Tilburg. Wat kan ik erover zeggen? Voordat ik hieraan begon, heb ik eerst anderhalf jaar getwijfeld. Dat was voornamelijk omdat ik altijd dacht dat ik niet slim genoeg zou zijn voor een universitaire studie. Nou, dat blijkt gelukkig allemaal wel mee te vallen. Ik kan de vele artikelen die ik moet lezen goed volgen, ik vind de colleges leuk en interessant en ik haal voldoendes. Toch is het hard werken, zeker omdat ik het naast ‘de rest van mijn leven’ doe, en soms twijfel ik ook aan het feit of ik echt een paar jaar wil opofferen om dit te doen. Omdat ik zo’n volle agenda (en te weinig energie) heb, heb ik besloten de pre-master in twee jaar te doen, zodat ik de vakken een beetje kan uitsmeren over de tijd. Dat voelt voor nu goed, maar soms krijg ik ook paniek als ik nadenk over het feit dat de pre-master alleen al twee jaar kost en ik dan nog moet beginnen aan de master. Ik blijf tegen mezelf zeggen dat ik dit alleen maar doe omdat het me leuk leek. Immers, er is niemand die me verplicht om een master te gaan doen, ik had een prima leven zonder. Natuurlijk zie ik het als een investering in mezelf, but then again: het is niet de énige investerig in mezelf.

Zo begon ik ook op 1 april met een nieuwe bijbaan bij de bibliotheek en afgelopen vrijdag stopte ik er ook weer mee. Het bracht me precies waar ik naar op zoek was: structuur in mijn weken, financiële zekerheid, gezellige collega’s. Die drie dingen had ik echt gemist het jaar daarvoor. Maar toen ik in september met mijn studie begon bleek al gauw: mijn agenda zit veel te vol en ik begin weer te verdrinken. Ik moet nu eenmaal rekening houden met mezelf – en daarmee bedoel ik: met mijn toch wat kwetsbare mentale gezondheid. Ik ben niet de meest stabiele persoon, dat weet ik al jaren en daar ben ik inmiddels ook wel oké mee. Dat betekende dat ik nu moest kiezen voor dat waar ik echt voor wil gaan: wekelijkse therapie, genoeg ruimte om mild voor mezelf te kunnen zijn, leuke freelance opdrachten en studeren zo lang het leuk is. Per 1 februari komt mijn functie bij de bibliotheek vrij en solliciteren kan tot 5 januari! 

Werktechnisch gezien was 2019 totáál anders dan 2018. Waar dat jaar uit elkaar knalde van samenwerkingen en campagnes, ik een stagiaire en een werkplek had, stond mijn blog dit jaar op een veel lager pitje en deed ik het vooral ‘voor de leuk.’ Zo werd bloggen weer een beetje mijn hobby. Wel had ik een paar speciale samenwerkingen die me zijn bijgebleven. Zo mocht ik het prentenboek van Marie Kondo vertalen, was ik te gast in een aantal podcasts  én verscheen ik in een paar boeken die dit jaar uitkwamen – waaronder ‘Knap voor een dik meisje’ en ‘Feminist Fataal.’ Trots op! In 2020 wil ik onderzoeken wat ik allemaal nog meer kan. De afgelopen acht jaar (zo lang bestaat mijn blog al,) heb ik veel opgebouwd en het wordt tijd om te bekijken wat ik daar nog meer mee wil en wat er mogelijk is. Spannend!

2020

Ik ben toch altijd weer verbaasd over wat er in een jaar allemaal kan veranderen en gebeuren. Dat maakt me natuurlijk ook nieuwsgierig voor wat 2020 gaat brengen. Twee weken geleden schreef ik mijn ’20 for 20’ lijstje. Dit zijn geen goede voornemens, maar plannen en wensen die ik in het nieuwe jaar graag zou zien uitkomen. Ik ben ook heel benieuwd naar jullie lijstjes!

In 2019 publiceerde ik minder artikelen dan de jaren hiervoor, maar goed, gezien mijn verhaal hierboven is dat misschien niet zo verwonderlijk. Ik was gewoon te druk bezet :) Toch waren jullie er altijd weer om de artikelen die ik wél schreef te lezen en van comments te voorzien. Dank je wel daarvoor. Ik waardeer het eindeloos dat nog elke dag zoveel mensen mijn blog weten te vinden. Het betekent een heleboel voor mij <3

Ik wil jullie allemaal een prachtig 2020 wensen. Dat het maar een mild jaar mag worden, vol ontspanning, mooie ontdekkingen en ontwikkelingen én met een beetje avontuur. Wees lief voor jezelf deze dagen. Oud&nieuw kan een hoop van je vragen in termen van terug ‘moeten’ kijken op een misschien wel moeilijk jaar, hooggespannen sociale verwachtingen en natuurlijk dat ellendige vuurwerkgeknal dat niet iedereen goed kan verdragen. Van mij hoef je, net als tijdens kerst, helemaal niks. Be kind en zorg goed voor jezelf. Veel liefs voor jullie!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Dankjewel 2019

 1. Dankjewel Merel! Het is me niet echt opgevallen dat je minder geschreven hebt (misschien heb ik zelf ook minder tijd om blogs te lezen), maar de stukken die je schrijft zijn altijd uitgebreid, diepgaand, vernieuwend, leerzaam, fijn geschreven. Dankjewel daarvoor!

 2. Dat klinkt toch als een heel goed jaar! Je doet zoveel leuke dingen, dus heel goed dat je ook steeds alert bent of het niet te veel voor je wordt. En dat je verkering hebt gekregen vind ik geweldig leuk :-) Ik kom er nu pas achter dat Mare een man is, haha, dus dank voor de leuke tekening, dan kan ik het plaatje in mijn hoofd makkelijk bijstellen ;-)
  Terschelling staat op onze planning voor komend jaar, had je daar nou ook over geblogd?

 3. Dankjewel voor alle mooie artikelen en inspiratie, Merel! Ik wens je een fantastisch 2020 toe.

 4. Mooi, Merel. Ik ben benieuwd wat ons in 2020 staat te wachten. <3 Hoop dat het voor jou een geweldig jaar gaat worden!

 5. Een heel fijn 2020 gewenst voor jou & Mare en de katjes, Merel! =)

 6. Wat goed dat je naar de dokter bent gegaan! Ik had jaren lang precies hetzelfde (qua klachten en angst om niet serieus genomen te worden)
  Uiteindelijk ben ik ook naar de gynaecoloog gestapt en, nu al weer een jaar geleden, heb ik een lacroscopie gehad.
  En dit jaar is daardoor zo veel beter geweest! Mijn klachten zijn zo veel minder geworden en het is zo fijn om niet meer bang te hoeven zijn om ongesteld te worden
  Ik hoop dat ze een goede behandeling voor je vinden bij de VU! Succes :)

 7. Vergeet ook vooral niet dat als je uiteindelijk niet de master gaat doen, je ook heel veel geleerd hebt van de premaster! Het klinkt alsof je een ontzettend fijn jaar hebt gehad, fijn om te horen!

 8. Klinkt als een leerrijk jaar waarin je waardevolle stappen gezet hebt. Voor jou, Mare en de katjes alvast ook een spetterende jaarwisseling en al het beste voor 2020!

 9. Ik heb heel veel gehad (alleen al qua voorpret!) aan jouw 20 for 2020-post. Eigenlijk vond ik je door heel 2019 heel inspirerend. Merci Merel voor alle fijne boekentips, mooie foto’s en eerlijkheid.

 10. Bedankt voor weer een jaar met mooie, inspirerende en oprechte blogs. Ik wens Mare, Beppie, Poppie en jou een heel mooi 2020!

 11. Wat fijn zo’n lieve wijze partner aan je zij! Ik zie in je blogs ook steeds meer ‘volwassenheid’ en herken mij eigen groei dan ook weer.. ik bewonder ook dat je niet hebt gevlogen. Misschien klinkt het wat negatief, maar soms heb ik wel moeite met ‘groene bloggers’ die wel drie of vier keer (of meer) per jaar vliegen. alhoewel ik de verleiding van die samenwerkingen en mooie plekken zien wel kan begrijpen hoor ;)

  Bedankt Merel voor al je kwetsbaarheid telkens weer, daar open je veel harten mee! Ik hoop in 2020 nog meer van je te zien (niet zo zeer in aantallen, maar meer in de diepgang van je blogs)

  Chille jaarwisseling.

  Liefs Rebecca

 12. Dankjewel voor al je oprechte en bijzondere input (/output) van dit jaar!

 13. Hoi Merel, toevallig lees ik je blog over 2019 en 2020 zojuist. Je hebt me geraakt met je openheid, en met de mildheid die uit je hele verhaal spreekt. Wat fijn en inspirerend dat er mensen zijn zoals jij! Op een mooi en liefdevol 2020!
  Eva

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *