De Groene Meisjes Detox #1

detox1

Ja, je leest het goed. De Groene Meisjes doen een detox. Van een maand. Nu stel je je misschien voor dat we de hele dag alleen maar aan het sap zitten, maar dat is niet zo. Ook volgen we geen vastgesteld programma, hebben we geen healthcoach in de arm genomen en slikken we geen tientallen superfoodsupplementen. We hebben ‘gewoon’ een lijst gemaakt met dingen die we niet willen gebruiken en dingen die we wel willen gebruiken en dat gaan we een maand lang doen. We zitten nu op dag 7 en tot zover gaat alles perfect!

Waarom een detox?

We eten inmiddels 3 jaar vegan en dat bevalt ons bijzonder goed. Zo goed zelfs dat we echt durven te zeggen dat we never nooit meer terug gaan naar een dieet met dierlijke producten. Waarom zouden we ook? Maar, laten we eerlijk zijn, ook vegan eten kan best wel eens ongezond zijn. We noemen een paar voorbeelden van producten en gerechten die vegan zijn, maar toch niet zo heel erg healthy: frietjes met vega kroketten, tosti’s met nepkaas, taarten op basis van sojayoghurt, oreo koekjes, bákken tortilla chips met bákken guacemole, sorbetijs, rijstmelk chocolade… en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

En ja, ook wij geven ons bepaalde periodes over aan teveel van bovenstaande. De afgelopen maanden kon het ons eventjes niet zoveel schelen: Jamie was aan het afstuderen en kreeg een nieuwe baan, ik kwam thuis te zitten van mijn werk en had nergens zin in. Door die omstandigheden zijn we gestopt met sporten (geen zin, geen tijd, te moe, enz) en begonnen met het eten van teveel comfort food. Dat gaat een tijdje (een maandje?) goed en daarna vliegen de kilo’s eraan. Beide zijn we een aantal kilo aangekomen. We balen ervan, voelen ons niet lekker in ons vel en hebben veel minder energie dan we hadden. Ook merkten we beide dat onze huid slechter werd en dat we minder interesse kregen voor gezonde sapjes en salades. Terwijl we daar beide eigenlijk dol op zijn.

Laat ik even voor mezelf spreken, want ik weet natuurlijk niet precies hoe het voor Jamie voelt. Maar voor mij voelt het als een lange weg terug. Ooit, een paar jaar geleden, ben ik best wel veel afgevallen. Bijna dertig kilo. Ik wist heel zeker dat ik nooit meer terug wilde naar dat gevaarlijke hoge gewicht dat ik ooit had. Dat is gelukkig ook nooit gebeurd. Maar natuurlijk, – zoals mensen die mij kennen of wel eens op foto’s hebben gezien weten – ik was nog niet slank. Voordat ik slank ben moet er nog wel het een en ander gebeuren. Ja, dat betekent dus dat ik heel erg zwaar ben geweest. Dat wil ik nooit meer, dat weet ik zeker. Maar in plaats van nog meer af te vallen of op zijn minst op dat gewicht te blijven, gebeurde er de afgelopen maanden iets vervelends. Ik kwam dus toch weer een paar kilo aan en ik voelde me er vreselijk onder. Mijn kleding begon te knellen, ik zag er pafferig uit, mijn huid werd slechter, mijn conditie trouwens ook en ik voelde gewoon dat het gewicht me in de weg zat. Ook al hebben we het over ‘maar’ een paar kilo, toch voelde het niet goed.

Vorige week waren we uiteten voor een review op de site. Hoewel we heerlijk hebben gegeten, kwamen we thuis met het idee: “we hoeven de komende zes weken niet meer te eten.” Ken je dat gevoel? Wij zelf vinden het nogal walgelijk voelen, als we eerlijk mogen zijn. Een paar dagen daarvoor hadden we het al eens gehad over een detox. En dan dus niet met sapjes en supplementen, maar gewoon even terug naar de basis. Na het etentje besloten we: we beginnen morgen. Dat is nu dus zeven dagen geleden en we voelen ons stukken beter.

Effect

De eerste twee dagen waren we wat slap en hongerig. Dat is heel normaal. Als je begint met een detox (of een dieet of een verandering in eetpatroon) dan zal je vaak merken dat je eventjes een dip krijgt. We wisten dit van tevoren en sleepten ons met veel water drinken en genieten van toegestane producten er doorheen. Op dag vier merkten we dat we veel meer energie kregen. Ik kreeg zelfs zoveel energie dat ik zin had om op mijn fiets te springen naar mijn werk; iets waar ik me normaal gesproken echt toe moet dwingen – en anders pak ik de bus. Beide hebben we het idee dat onze huid eerst eventjes wat slechter wordt, maar nu ook al opknapt. We concludeerden dat we al minder omkijken naar zoetigheid en snacks en we hebben beide geen last van enorme trek of het gevoel iets te missen. We hebben de afgelopen dagen heerlijk gevarieerd en gezond gegeten en dit voelt erg goed. Ook hebben we beide wat gewicht verloren, al weten we natuurlijk dat het in het begin allemaal vocht is. Maar toch: we zijn het liever kwijt dan rijk!

Verwachtingen

Onze verwachtingen liggen niet heel erg hoog. We verwachten heus niet na een maand 10 kilo kwijt te zijn, te bruisen van de energie en een flawless skin te hebben. We verwachten wel dat we ons fitter voelen, wat gewicht kwijt zijn en meer zin hebben om actief bezig te zijn. Deze hele detox is bedoelt als steuntje in de rug en als opstapje naar weer een beter eetpatroon. We zeggen absoluut niet met zekerheid dat we na deze maand nooit meer suiker of tarwe (of een van de andere producten van de lijst) zullen eten, maar wie weet blijft er na de maand wel iets hangen en nemen we het mee naar de toekomst.

Tot nu toe gaat de detox ons vrij gemakkelijk af. Het vergt wat extra voorbereiding (bijvoorbeeld om je lunch klaar te maken en mee te nemen naar je werk) en natuurlijk zullen we tegen momenten aanlopen dat het wat moeilijker wordt. Neem aankomende zondag; dan hebben we de tweede Groene Meisjes lunch. We gaan dan de Dutch Weed Burger eten, met een sapje erbij en een cupcake als toetje. Bij deze zeg ik alvast tegen de 23 gasten die zondag meekomen: ik neem de burger zonder broodje en iemand anders mag mijn cupcake opeten. Zo, dat is geregeld :)

Verder hebben we voor de komende periode weinig dingen op de planning staan die een probleem gaan veroorzaken. Mochten we tussendoor een keer uiteten ‘moeten’ of willen, dan zoeken we gewoon een tentje waar we detoxproof kunnen eten. Die zijn er in Amsterdam gelukkig genoeg.

Kortom: we voelen ons met de dag beter! We hopen jullie zo nu en dan op de hoogte te brengen van hoe het gaat, als jullie dat interessant vinden tenminste. Op naar de overige (minstens) 25 dagen!

Voor de liefhebbers volgt hier onze detoxlijst:

Dit eten/drinken we niet

dierlijke producten zoals kaas, vlees, vis, zuivel en eieren – maar dit deden we sowieso al niet

alcohol
cafeïne
thee met cafeïne

geraffineerde suikers, rietsuiker en agave
ongefermenteerde soja, zoals melk, yoghurt of tofu

tarwe (zoals in brood, koekjes en wraps)

zout – toegevoegd aan eten
olie (bij hoge uitzondering wat kokosolie)
gefrituurd eten
koolzuurhoudende frisdrank

chocolade (ook niet raw)
kant-en-klare producten (sauzen, soepen, koekjes, enz)

Dit eten/drinken we wel

water en puur kokoswater
kruidenthee
verse (groene) sappen

zoetmiddelen: rijststroop, kokossuiker en maple syrup (alles met mate)

gefermenteerde sojaproducten: tempeh en miso

granen: haver, spelt en boekweit

homemade amandelmelk (of andere notenmelk) of uit een pak, maar dan zonder suiker
zelfgemaakte sauzen en andere zelfgemaakte dingen (koekjes, muffins – maar dan zonder tarwe en zonder suiker)

maïswraps, boekweitpannenkoekjes
sushi (uiteraard homemade) en springrolls

Voornemens: 
zelf melk maken (check!)
zelf ijs maken (check!)
zelf pindakaas en andere notenboters maken
zelf ketchup maken
veel lekkere sapjes en smoothies drinken

Op Instagram zullen we de komende tijd updates plaatsen van hoe het gaat. Je kan ons volgen via @jamiegroenemeisjes en @merelgroenemeisjes. En we hebben een speciale hashtag (jaja, voor de gelegenheid) aangemaakt : #groenemeisjesdetox.

Zijn er nog meer mensen aan het detoxen? Of ben je op een andere manier bezig met het aanpassen van je eetpatroon? We zijn benieuwd! 

 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

53 gedachten over “De Groene Meisjes Detox #1

 1. wat goed zeg! volgens mij is juni de perfecte detox maand, ik zie er zoveel voorbij komen. zelf ben ik bezig met ‘suikervrij in 30 dagen’ en probeer ik alle geraffineerde suikers te vermijden. het komt neer op veel fruit, groente, noten, amandelmelk zonder suikers, yoghurt, alles vers & geen pakjes of zoetigheden! ik kreeg het op de eerste dag een beetje benauwd omdat ik een gigantische zoetekauw ben, en ben nu pas op dag 4, maar so far so good!
  veel succes met jullie detox!
  xo, cheyenne

 2. Veel succes! Zo’n maandje met wat extra ‘eetregels’ helpt bij mij ook vaak heel goed om weer op het juiste spoor te komen, al ga ik meestal voor koolhydraatarm. Wat betreft de soja, yoghurt is gefermenteerd met probiotica toch? Een bakje ongezoete sojayoghurt moet kunnen ;-)

  1. Hmm, not sure about that. In sojayoghurt zit natuurlijk nog wel (veel) meer dan alleen gefermenteerde sojabonen… Daarbij komt dat ik het vaak niet bij 1 pot kan houden, er vliegen dan zo weer 3 potten per week doorheen. Dus nope, geen sojayoghurt voor mij deze maand :)

 3. Goed dat jullie dit doen! Ik ben jaloers ergens… ik kan mezelf er niet eens toe zetten volledig vegan te eten dus ik kan me al helemaal niet voorstellen dat ik zo’n detox ooit voor elkaar krijg. Jullie inspireren me wel, dus misschien kan ik zoiets ok proberen met mijn eigen draai er aan!

 4. Good luck! Ik ga met een kindje aan de borst maar niet aan het detoxen… Maar ben wel benieuwd naar jullie instructie/recept voor lekkere notenpasta’s

 5. Whoehoe! Erg goed!(Ik volg jullie blog nog niet zo lang, maar tot nu toe: keep it up! Leuk om te lezen)

 6. Gaaf dat jullie zo open zijn! Succes en veel plezier met jullie detox! Herkenbaar dat een dipje ook meteen effect heeft op je eetpatroon. Het sluipt er bij in. Ik focus mezelf voor nu op meer (water) drinken en meer groenten (die aansluiten bij de seizoenen). Doeg!

 7. Ik weet dat het heel oppervlakkig klinkt, maar ik ga op 1 augustus trouwen en nu pas dacht ik na over mijn eetpatroon. Ik houd me nu dus beter bezig met eten. Niet op jullie manier, ik eet bijvoorbeeld gewoon vlees en vis, maar te minderen met zout (chips) en zoetigheid. Ik zou gewoon heel graag een goede huid willen hebben ik weet dat je dit voor elkaar kan krijgen door goed te eten. Natuurlijk verwacht ik geen wonderen op zeer korte termijn maar ik drink al een tijd geen alcohol meer – meer gedwongen omdat ik net als vroeger weer enorme buikpijn krijg als ik één glaasje op heb – en ik probeer meer fruit te eten en de zoete dingen zoals koekjes te laten staan. Ik heb jaren geen zoetigheid gegeten en ineens had ik daar een enorme behoefte aan. Ik ben daarom ook blij dat ik er nu weer van aan het afkicken ben. Want die sugar rushes hè… echt niet goed! Ik hoorde vorige week op Radio 1 over de docu Fed Up, dat die in Amerika enorm veel reacties heeft uitgelokt en dat de hele natie op zijn kop stond. Ik ben er enorm benieuwd naar! Gaat over toegevoegde suikers aan producten. Hebben jullie er al van gehoord? Ik hoop van harte dat hij ook hier in de bios komt.

  Ik wens jullie veel succes met jullie detox van een maand, jullie hebben er duidelijk goed over nagedacht zonder je ergens in te storten zoals ik soms het idee heb dat mensen doen. Ik ga ook verder met het verbeteren van mijn eetpatroon en wie weet!

 8. Misschien ook lekker om te maken en detox-proof; lijnzaancrackers. Ik heb ze vorige week voor het eerst gemaakt (met lijnzaad, sesamzaad en zonnebloempitten) en ben fan!

 9. Wow wat zijn jullie goed bezig!!
  Dit geeft tegelijkertijd veel inspiratie aan anderen – me included.
  Hou vol!!

  Ik en mijn vriend volgen al sinds aug 2013 het Fast Diet-5:2. Gewoon twee dagen in de week vasten (minimaal 6 à 8 uur achtereen niet eten – wel de hele dag gewoon drinken!). En ’s avonds een maaltijd van 500/600 kcal(vrouw/man). Bevalt super. Geen suikerdips & vreetaanvallen meer. En beiden een gezond gewicht en smalle taille! Meer energie en fit gevoel.

  De Groene meisjes volg ik om hierop weer aanvulling te vinden in de zin van minder dierlijke producten en wat zijn goede & gezonde alternatieven voor wat je normaal gebruikt. Thanks!

  1. Dat klinkt als een bijzonder dieet. Nog nooit eerder van gehoord!

 10. Wauw, leuk verslagje! Hebben jullie soms een tip voor een dressing op een slaatje? Ik probeer ook meer (rauwe) groenten te eten ’s middags, maar een goede dressing vinden is niet zo gemakkelijk (te vet of te veel suiker of…). Thanks!

  1. Wij eten veel dressings op basis van citroen of limoensap. Of we pureren een avocado. Of miso met pinda… van alles eigenlijk!

 11. Heel veel succes! Ben erg benieuwd. Vind het eigenlijk wel fijn dat het niet zo’n ‘hardcore’ detox is, maar iets wat ‘normale’ mensen ook eens zouden kunnen doen.

  1. Hardcore is ook absoluut niet onze stijl, dat zouden we nooit volhouden. Daarvoor houden we veel te veel van lekker (en gezond) eten ;)

 12. Tjee, als trouwe fan van jullie blog word ik hier wel een beetje verdrietig van. Ik bewonderde juist het feit dat jullie zowel idealistisch als nuchter bleven. Jullie gaven aan dat het belangrijk is om gezond te eten maar dat je heus af en toe wel wat kunt snoepen. Dat het belangrijk is om lief voor jezelf te zijn en te genieten. Ik begrijp wel dat jullie een lastige periode hebben gehad, maar uit ervaring weet ik dat het hanteren van strenge verboden alleen maar averechts werkt. Er wordt niets voor niets gezegd dat je van dieeten alleen maar dikker wordt. Bovendien stimuleert dit een verstoorde relatie met eten. Ik zie dit terug in het feit dat jullie nu al bezig zijn met wat er zondag wel of niet gegeten wordt! Jullie hebben bovendien behoorlijk wat volgers. Jammer dat die zo ook weer worden aangemoedigd op een dergelijke manier met eten bezig te zijn.

  1. Johanna, wat heb je dit knap verwoord. Zo denk ik er ook precies over!
   Opeens lijkt iedereen wel aan het detoxen. Waarom niet gewoon altijd (redelijk) gezond eten? Als je op een relaxte manier met je eten omgaat is dat volgens mij prima te doen.

   Dat detoxen klinkt een beetje als jojo-en, maar dan van extreem gezond – ongezond – extreem gezond, je houdt zo de cirkel in stand volgens mij.

  2. Ik begrijp jullie standpunten, maar als je je niet goed voelt (en je wilt daar iets aan doen), dan is een lichte detox toch verder geen probleem?

   Je zou de detox ook kunnen bekijken als een soort schoonmaak van je lichaam, waardoor je erna het ‘normale’ voedsel beter kunt verdragen.
   En Brenda, het is inderdaad prima om gewoon altijd (redelijk) gezond te eten! En als je je daar goed bij voelt, dan is er ook niks aan de hand. Maar wat ik merkte uit dit artikel is dat de Groene Meisjes zich niet meer goed voelden, en daarom hun eetpatroon iets aanpassen.
   Worden jullie minder verdrietig als je het zo bekijkt?

   1. Ja het feit dat het een detox heet en met allerlei regels en de focus zo op gezond, dat is niet je eetpatroon aanpassen. Dat is doorschieten de gezonde kant op (en dan over een tijdje waarschijnlijk weer niet zo hard de andere (ongezondere) kant op)

    1. Ach, de een noemt het een detox, de andere en dieet. En voor weer een ander is wat wij nu doen de normaalste zaak van de wereld omdat hij/zij altijd al zo eet. Wij voelen ons hier heerlijk bij en we genieten enorm van wat we eten. We komen niks te kort, hebben geen honger, voelen ons prima. En we vallen af. Zoals je in ons verhaal hebt kunnen lezen zijn we beide wat aangekomen. En bij mij (Merel) is het dan nog het geval dat ik sowieso nog flink wat moet afvallen. Ik zie dit dus juist als goed zorgen voor mijn lichaam en niet als het mezelf dingen ontzien of doorslaan naar de verkeerde kant. Daarbij komt dat ik nergens in ons verhaal lees dat we anderen willen aanmoedigen dit ook te gaan doen. Maar mochten we dat wel doen en mensen gaan zelf deze detox ook volgen: volgens mij is er niks mis mee, want we eten gewoon hartstikke gezond :)

 13. Fijn om te horen dat jullie niet zo’n heftige detox gaan doen waarbij je alleen de hele dag sapjes en water mag drinken ofzo, dit klinkt wel alsof het ’te doen’ is (en lijkt me minder ongezond).. Al betwijfel ik of ik het vol zou houden, haha. Hopelijk helpt het jullie om je snel wat beter in je vel te voelen zitten, veel succes de komende weken nog!

  1. Oh nee, op sapjes en dergelijke, dat zouden we nooit volhouden. Vinden we ook niet nodig; er is zoveel lekkers en gezonds te eten!

 14. Sinds een week of 3 eet ik geen tarwe, koemelk en suiker meer. Gaat best aardig. Ik denk dat ik op de 99% zit dagelijks. Valt me niks tegen eigenlijk. Je hebt zoveel lekkers tegenwoordig zonder deze producten. Zelf maken vind ik ook erg leuk: recepten genoeg (zoals jullie recepten).

 15. Om één of andere reden had ik echt een enorm gezond beeld van jullie, haha. Maar fijn dat jullie het zonder drankjes etc doen maar gewoon weer lekker naar de basis gaan.

  1. Haha, daar kan je je dus in vergissen ;) We zijn dol op lekker eten. Iets waar we ook nooit mee op zullen houden te eten, maar het oude gezegde blijft toch een waarheid als een koe: ieder pandje gaat door het mondje ;)

 16. Hm dit lijkt me zo moeilijk om mee te beginnen! Na een tijdje zit je natuurlijk in het ritme, maar daar moet je dan wel eerst inkomen.. Ik zou graag eens een tijdje zonder suiker willen proberen. Fijn dat het jullie zo goed bevalt :)

 17. Ik ben benieuwd naar waarom jullie geen olie willen gebruiken? Want vet hebben we toch gewoon nodig :) Hoe komen jullie dan aan goede vetzuren enzo, nootjes? Succes en Bedankt voor alle inspiriratie!!

  1. Omdat we al genoeg vetten binnenkrijgen van bijvoorbeeld noten, zaden en avocado’s. Eten geregeld sesam, kokos, enz. En we willen een beetje op onze vetinname letten, want zoals je weet: vet is vet. Maakt niet uit wat voor soort vet het is. Van de week lazen we: “the fat you eat is the fat you wear!”

 18. Supergoed meiden! Veel succes! En voor die paar zeikerds die “teleurgesteld” zijn, de Groene Meisjes leven en eten altijd gezond en als zij willen experimenteren met detoxen, so be it! Tis toch alleen maar interessant voor hun lezers, er wordt nergens een dergelijke detox bij de lezer aangemoedigd, of wel?! Als het je niet zint, ben je niet verplicht de artikelen hierover in het vervolg te lezen.

  Bovendien, zie ik deze detox niet per se als een detox, meer als een lifestyle. Ik eet namelijk niet heel anders (vanwege allergieën EN overtuiging) en ik voel me kiplekker, ben nu hoogzwanger en ook met mijn baby gaat alles goed.

  Succes meiden, ga zo door!

  xxx Jaimie

  1. Thanks! Inderdaad, voor jou is dit praktisch een normaal eetpatroon. Sterker nog, jij moet met nog meer dingen rekening houden en dat lijkt ons dan weer een hele uitdaging. Gelukkig weten we hoe gezond jij en je kindjes zijn en hoe geweldig je eruit ziet ;)

 19. Kijk, dit vind ik nou eens een goede ‘detox’. Eerlijk gezegd begrijp ik die detoxes (ehh, wat is het meervoud van detox?) van enkel sapjes nooit zo goed. Dit ziet er hartstikke gezond en lekker uit! Ben benieuwd naar jullie resultaten, succes!

  Trouwens, waarom geen agave? Ik ben niet zo thuis in de suikers/stropen, maar ik had altijd het idee dat agave en maple syrup redelijk gelijkwaardig waren. Ik ben nu aan het overstappen van geen vlees en melkproducten naar 100% vegan, en weet nog niet echt wat nu een goede, gezonde honingvervanger is…

  1. Thanks! Ja, het is een heel matige detox natuurlijk. En een ander zou het niet eens een detox noemen, omdat ze altijd al zo eten. Dus voor de mensen die bang zijn dat we doorslaan: daarvoor moet nog veel meer gebeuren ;)

   Geen agave omdat het zo schijnt te zijn (glycemische index enz) dat agave je bloedsuikerspiegel harder omhoog (en dus ook weer omlaag) laat razen dan andere zoetstoffen zoals rijstroop en kokossuiker. Maple syrup ook minder. Maar dat laatste gebruiken we eigenlijk amper. Hooguit 1 keer in de zoveel tijd op een pannenkoekje. Verder zijn we vooral fan van rijststroop en kokossuiker!

 20. Ik doe af en toe een detoxkuur d.m.v. een sapkuur voor een paar dagen. Meestal gebruik ik daar mijn sapcentrifuge voor. Vorige maand had ik een no alcohol uitdaging en deze maand eet ik alleen soep. Weet niet of dit onder detoxen valt? Wens jullie heel veel succes met jullie detox! Lijkt me super lastig zoveel ‘verboden’ middelen! Een maand lang… Zien jullie er tegen op of hebben jullie er zin in?

  1. Ons lijkt het eerlijk gezegd lastiger om alleen maar sappen of alleen maar soepen te eten! Het gaat heel erg goed :) We zitten op dag 8 en we hebben nog geen enkele moeilijkheid ondervonden :)

 21. Snap ik. De sapjes was maar voor 5 dagen. Soep vind ik heerlijk! Er zijn zoveel varianten en je kunt soep zo gevuld maken als je zelf wil. Dus niet alleen slurpen maar ook kauwen ;) Fijn dat het allemaal goed gaat ik lees met jullie mee.

  1. Helemaal waar! Ik ben dol op soep en ik zou inderdaad zo ook een heel aantal recepten kunnen bedenken die ik dan zou maken.

 22. Oeh ik had jullie eerste detox update nog niet eens gelezen, dus net even gedaan! Handig. Onze detoxen lijken behoorlijk op elkaar. Fijn te lezen dat jullie het de eerste twee dagen ook zwaar hadden, bij mij vooral dag 2 en 3, bijna niet te doen haha (vooral ook omdat ik op dag 2 van 7-16 moest werken bij de broodafdeling van de supermarkt en brood uit de ovens moest halen). Toch iets meer afzien dan ik dacht.

  Ik ga nu even update 2 lezen, leuk! We can do it ;)

 23. Ohhhh wat goed! Misschien probeer ik ook wel zoiets als ik vakantie heb. Maar ik vraag me af of ik het langer dan één dag volhoud. Ik ben zo’n vreetzak, het lijkt me echt heel erg moeilijk. Maar dit ziet er al beter uit dan hele dagen op alleen sapjes leven!

 24. Hey groene meisjes, klinkt goed, succes ermee! Ik loop ook al een aantal weken met het idee rond om te gaan detoxen. Dus misschien moet ik ook maar gewoon een startdatum prikken en er serieus mee aan de slag gaan! Soms heb je gewoon zo een gevoel dat je lijf wel even een detox kan gebruiken ook al eet je over het algemeen wel bewust en gezond. Nog een vraagje, waar kopen jullie je maiswraps? Ik heb ooit alleen bij de xenos glutenvrije maiswraps gezien maar die had een waslijst aan ingredienten inclusief tientallen e-nrs, die heb ik dus maar links laten liggen. Thanks. Groetjes, Sanne

  1. Wij kopen onze maiswraps bij Tjin’s Toko, vlakbij de Albert Cuypmarkt. Uit de vriezer in een grote stapel.

 25. Dat klinkt leeeuk!! Ik ben nu in NZ aan het reizen/ werken tegen kost en inwoning en heb de afgelopen twee weken bij een onwijs lieve en inspirerende vrouw doorgebracht. Ze at ook vegan, raw, organisch en het was zooo ongelofelijk lekker!! Veel mensen denken dat je je zelf dan dingen ‘verbiedt’, maar dat is echt niet zo! Je komt niks te kort en gaat verschillende smaken juist veel meer waarderen. Heb met haar ook veel over voeding gepraat en ben er van overtuigd dat het meeste uit de supermarkt gewoon echt troep is en het zoveel beter is om meer na te gaan waar je eten vandaan komt. Omdat het anders is dan wat we gewend zijn vinden veel mensen het ‘eng’ ofzo of misschien onhandig, maar je krijgt er zó veel voor terug!
  Ik heb nog een vraagje.. Ik probeer er nu zelf ook op te letten en eet ’s ochtends havermout met notenmelk, tussen door fruit, lunch rauwe groente, tussendoor makkelijke groente of fruit en ’s avonds veel groente en kikkererwten of andere bonen. Zou ik al reizend hier ook meer in kunnen variëren?

  1. Wat een leuke manier om met die lifestyle kennis te maken! Varieren… tja, je kan alleen al met kikkererwten een grazilion soorten humus maken. In allerlei smaken. Waar je dan weer allerlei dingen in kan dippen enzo. Verder kan je ook andere peulvruchten proberen, zoals kidney beans en zwarte bonen in allerlei Mexicaanse gerechten. Met wat (mais-)tortilla wraps erbij. En guacemole natuurlijk.
   Maar ja, ehmm ik vind het lastig om te zeggen hoe je kan variëren, want er is zoveel mogelijk! Ken je onze recepten? Zitten vast ook dingen tussen die op reis makkelijk te maken zijn!

 26. Als je gaat detoxen mag je dan ook geen sparood meer drinken? Dat zou ik echt enorm jammer vinden

  1. Er is niks wat niet ‘mag,’ maar wij kozen ervoor om geen koolzuurhoudende dranken te drinken. Van koolzuur blaast je lichaam een beetje op. Daarbij komt dat er in spa rood een beetje zout zit en in andere frisdranken suiker of andere zoetstoffen. Vandaar dat wij het niet dronken :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *