Dingen die ik (anders) wil doen in 2016

berlijn23

Ik hoef maar terug te bladeren in ons archief en ik weet weer: oja, deze tijd van het jaar maakt een emotionelere Merel van mij. In de maand januari schrijf ik traditiegetrouw de meeste ‘doe iets met je leven!’ en ‘wacht niet tot het te laat is!’ artikelen van het jaar en dat is niet zonder reden. Het heeft, denk ik, meer te maken met het feit dat ik in de winter, en dan met name in en rondom de kerstvakantie, wat meer tijd heb om na te denken over van alles en nogwat. Vorig jaar schreef ik bijvoorbeeld het artikel ‘Voordat het te laat is‘ (ik was zojuist dus niet sarcastisch, dit is echt wat deze tijd van het jaar met me doet,) wat natuurlijk enorm dramatisch klinkt, en dat was de aanleiding voor het artikel ook wel een beetje, maar het eindigde allemaal goed en positief met een lijstje van dingen die ik in 2015 wilde gaan doen. En die dingen deed ik ook, dus dat is leuk. Dit jaar sla ik het dramatische gedeelte over, omdat ik me zóveel beter voel dan vorig jaar om deze tijd en ik op dit moment geen zware of dramatische gedachten on my mind heb. Wel heb ik een lijstje van dingen die ik in 2016 (anders) wil gaan doen gemaakt en dat wil ik vandaag met je delen.

Het zit namelijk zo, ik ben best wel een schijtluis. Dat zou je op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar dat komt doordat ik niet verlegen ben en best wel een grote mond kan hebben. Ik heb niet zoveel moeite met zeggen waar het op staat. Introvert kan je me ook al niet echt noemen. Maar anders dan je misschien van me zou verwachten, ben ik een schijtluis op het gebied van nieuwe dingen in nieuwe omgevingen doen. Ik kan vol bewondering kijken naar mensen die allerlei avontuurlijke dingen doen, bijvoorbeeld op reis, en dan denk ik bij mezelf: ik zit toch het liefste thuis op de bank met een beker thee en een kat en mijn laptop op schoot. En begrijp me goed, dat vind ik 9 van de 10 keer echt helemaal best, maar heel soms heb ik toch het gevoel dat ik iets mis. Zoals wanneer er zich een kans voordoet en ik hem niet durf te pakken, omdat ik alweer aan de duizend beren op de weg denk, in plaats van aan de mooie dingen die zo’n kans me zouden opleveren. En dat zit hem dus soms in heel simpele dingen, die voor heel veel mensen doodnormaal zijn om te doen, maar die ik dan best wel eng vind. Ik zou dat soort ‘angsten’ in 2016 best wel graag willen overwinnen. Zoals:

leipzigspinnerei7

Fietsen in het buitenland. Ja, ik woon in Amsterdam en ja, ik fiets hier. Je zou kunnen denken: dan kan je overal fietsen, dus waar hebben we het over? En toch vind ik fietsen in het buitenland doodeng. Iedereen tipt me om in Kopenhagen zéker een fiets te huren, omdat dat de allerleukste manier is om de stad te ontdekken, maar stiekem denk ik: moet dat echt? Ik kan niet precies verklaren wat ik er zo eng aan vind, maar het heeft vooral met het onbekende te maken, denk ik. En dan kijk ik naar mijn lieve collega Margot, die afgelopen zomer van Haarlem naar Zuid-Frankrijk fietste, in haar eentje (!) en dan denk ik tegelijkertijd ook wel weer: wat kan mij nou helemaal gebeuren in Kopenhagen, op de fiets?

Ergens zit dus een gekke, ongegronde angst. Echt raar, want er is me nooit iets overkomen op de fiets in het buitenland. Wel in Amsterdam, meerdere keren zelfs, maar toch ben ik daarna gewoon weer gaan fietsen in de stad. Gek toch? Het heeft ongetwijfeld te maken met die angst voor het onbekende, want zelfs het idee aan fietsen in Groningen vind ik een verontrustende gedachte. Misschien moet ik toch maar eens een OV-fiets huren als ik ergens ben om hotspots te bezoeken, om gewoon over dit ding heen te komen. En in Kopenhagen wil ik er ook voor gaan. Maar ik wil niet dat het daarbij blijft. Ik wil dit jaar echt over deze maffe angst van mij heenkomen, omdat het me gewoon heel erg leuk lijkt om een stad of een gebied vanaf de fiets te bewonderen.

Een beetje in het verlengde  hiervan: autorijden in het buitenland. Het zit zo: ik kan prima autorijden, al zeg ik het zelf. In de tien jaar dat ik nu autorijd, heb ik nog nooit een ongeluk veroorzaakt en als ik de mensen die wel eens met me meerijden mag geloven, ben ik een relaxte chauffeur. Ik vind autorijden heel erg leuk. Er is alleen een maar. En dat is: ik vind het eng als ik een auto niet goed ken, of als ik een omgeving niet goed kan inschatten/ als een omgeving totaal nieuw voor me is. Wanneer ik mensen hoor over roadtrips door Amerika of van stad naar stad rijden in Zuid-Afrika, dan krijg ik een rilling over mijn rug als ik eraan denk dat ík dat zou moeten doen. En dat terwijl ik over de Amsterdamse grachten scheur alsof het niks is, in de GreenWheels auto die ik wel eens gebruik. Toch voelt dat volkomen anders dan wanneer ik eraan denk dat ik een auto zou huren in het buitenland. Ik vind dat ongelooflijk jammer, want met een auto zou je nog zoveel verder kunnen komen dan alleen met het openbaar vervoer. Ik zou het te gek vinden om een keer een roadtrip door Scandinavië te maken. Al was het maar om van Denemarken naar Zweden te rijden, waarvoor je feitelijk alleen maar over een brug hoeft. Maar als eraan denk, dan poppen er allemaal gedachten op als: wat als er sneeuw ligt? wat als het glad is? wat als ik de verkeersborden niet begrijp? wat als de auto er met mij vandoor gaat, in plaats van ik met de auto?

Voor de echte avonturiers, die hun hand niet omdraaien voor een rit door de bushbush, snap ik dat ik nu overkom als een echt mietje, maar ik zit er dus echt wel mee. Ik wil namelijk heel graag meer ontdekken en meer zien, maar ik vind het best wel eng. Op dit moment denk ik na over een manier om dit rustig op te bouwen en misschien hebben jullie tips. In welk land zou ik dit eens goed voor de eerste keer kunnen proberen, denken jullie? Misschien onnodig om te zeggen: maar voor een eerste keer lijkt het me niet zo chill om ook nog aan de andere kant van de weg te moeten rijden, ik heb natuurlijk al genoeg struggles met dit hele ding.

(oh jongens, dit wordt een lánge blogpost. Ik ben er nog lang niet. Ik blijf maar ratelen. Ik hoop echt dat jullie nog wakker zijn.) 

berlijn21

Ik blijf nog heel eventjes hangen in het onderwerp ‘reizen,’ voor de komende twee dingen die ik (vaker) wil doen. En dat is 1) een keertje langer weg dan maar een dag of drie, vier. En dan niet zo zeer omdat ik zo graag weg wil zijn van thuis, want ik ben heel graag thuis, maar omdat ik eens rustig aan wil kunnen doen op reis. Wanneer je een plek maar voor 3 dagen bezoekt, dan weet je: er blijft in feite maar anderhalve dag over, als je de reistijd eraf rekent, en wat kun je nou helemaal doen in anderhalve dag? Daardoor heb ik altijd het gevoel dat ik loop te rennen van plek naar plek, om maar zoveel mogelijk te zien en te doen en het gevolg is dat je gewoon bekaf thuis komt van ‘vakantie.’ Soms ontkom je er niet aan (bijvoorbeeld bij persreisjes,) en soms is het voor een stad ook wel genoeg om ergens maar drie dagen te zijn, maar ik zou het ook heerlijk vinden om een keertje wat langer de tijd voor iets te nemen. Als ik dan zie dat mensen drie weken naar Thailand gaan, of twee weken naar Bali, dan denk ik toch: wat doe ik fout? Ik zou ontzettend graag een week of twee naar Berlijn willen, om daar echt eens rustig aan te kunnen doen en een beetje te kunnen werken vanuit een fijn, Berlijns appartement. Dat zou voor mij een goede manier zijn om hier eens mee te ‘oefenen,’ aangezien ik de stad goed ken en weinig pressure voel om allerlei dingen te moeten ontdekken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En 2) ik wil niet meer slapen in afgezaagde, standaard hotels. Ik vind het saai en ongezellig. Wees niet bang, ik heb geen sterallures gekregen en wil niet meer alleen maar slapen in boutiquehotels of resorts met vijf sterren, nee, ik wil juíst alternatievere manieren ontdekken om ergens te verblijven. Denk aan een kamer in een AirBnB of een hostel, waar je nog eens wat mensen kunt ontmoeten, wat een leuke bijkomstigheid is. En als ik dan toch wel in een hotel ga slapen, dan wil ik graag op zoek naar hippe, creatieve, alternatieve hotels, omdat dat gewoon veel leuker is dan een standaard Holiday Inn. Sommige mensen hebben zo’n instelling van ‘of ik nou in een hutje op het strand of in een slaapzaal in een hostel slaap, dat maakt me niets uit.’ Ik ben niet zo’n persoon en ik weet niet dat ik ooit zo zal worden. Maar dat neemt niet weg dat het me leuk lijkt om eens een beetje te experimenteren met dit soort dingen. Ik deed het trouwens al wel eens: ik huurde een kamer in een AirBnB in Barcelona (waar ik in mijn eentje naartoe ging, ook al een avontuur op zich) en ik sliep in een hostel in Rotterdam. Maar heel veel avontuurlijker werd het tot nu toe nog niet.

Dan laat ik hierbij het onderwerp reizen even rusten. Ik kan hier serieus uren over doorgaan, omdat ik nog zoveel reisambities heb. En dat terwijl ik niet eens een echt reismeisje of een wanderluster ben. Moet je nagaan.

rotterdam21

Als ik het wat dichterbij huis zoek, dan is mijn eerste plan voor 2016: meer dingen leren. Soms mis ik het gewoon om naar school te gaan, maar ik heb ook weer geen puf om aan een nieuwe vierjarige studie te beginnen. Los daarvan: het kost ontiegelijk veel geld om weer te gaan studeren, dus dat is gewoon een optie. Ook vind ik langlopende cursussen niet echt praktisch, gezien mijn onregelmatige rooster en gevulde agenda. Maar dat neemt niet weg dat ik dingen leren niet leuk vind. Ik vind het geweldig om een workshop te volgen – of dat nou een workshop bloemschikken of een workshop groenten fermenteren is, dat maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Het geeft me een geweldig voldaan gevoel om na een dagdeel te kunnen concluderen: ik heb weer iets nieuws geleerd! Het gaat mij om het leerproces en om het leegmaken van mijn hoofd. Ook vind ik het leuk om gewoon dingetjes te weten van dingen. Ik ben best wel een feitjesnerd. Toen ik nog op een Luchtvaartcollege lesgaf en ik veel op stagebezoek ging op Schiphol, pikte ik van alles op. Binnen no-time kon ik meepraten over de verschillende ‘kisten’ en wist ik van alles over de beveiliging op Schiphol. Ik heb er niks aan, maar ik vind het gewoon leuk.

Ik wil het ‘meer dingen leren’ ook toepassen op de films die ik kijk. En op de boeken die ik lees en de street-art die ik spot. Ik vind het gewoon cool om meer achtergrondinformatie te hebben. Waar is dit kunstwerk op geïnspireerd? En wat is de diepere gedachte achter de film? Wie is eigenlijk de regisseur? Dat soort dingen vind ik tof. Om een voorbeeld te geven: vorige week ging ik naar de film Suffragette en de film maakte veel indruk op me. Thuis gekomen dook ik op internet om meer achtergrondinformatie te zoeken – daar kan ik me makkelijk een uurtje mee vermaken. De dag daarna las ik verder in het boek ‘ How to be a woman,’ dat gaat over feminisme, net als de film. Grappig genoeg herkende ik direct meerdere dingen (onderwerpen/fragmenten) uit de film in het boek. Als ik de film niet had gezien en de info niet had opgezocht, dan had ik er overheen gelezen. Meer dingen leren is niet alleen leuk, maar kan wel degelijk nuttig zijn. Zoals bijvoorbeeld voor mijn werk als blogger, maar ook omdat het goed is om je brein te blijven trainen. Kortom: meer leren in 2016 it is!

Verder wil ik blijven hardlopen en hier steeds beter in worden. Ik ben hier in april 2015 mee begonnen, maar het is me helaas nog niet gelukt om 5 km te kunnen lopen. Dit jaar gaat het me lukken, dat weet ik zeker. Ik ga stug door met de trainingen van Evy. Ik was er bijna, maar door omstandigheden werd mijn schema compleet verstoord en afgebouwd. Maar ik weet dat ik het bijna kon, dus in 2016 komt het moment dat ik die 5 km gewoon loop. Dat zal me ongelooflijk trots maken. Ik bedoel, vorig jaar om deze tijd had ik nog niet eens kunnen bedenken dat ik óóít zou gaan hardlopen. Wie? IK?!

20162

Ik (en dit geldt natuurlijk ook voor Jamie,) wil me meer toeleggen op het zoeken van leuke hotspots in Nederland en België. Dit jaar zijn we veel op reis geweest én hebben we een boek geschreven en uitgebracht, waardoor er weinig tijd overbleef om ook nog regelmatig op hotspotjacht te gaan. In het buitenland hebben we wél heel veel adressen verzameld, maar ja, daar heeft niet iedereen iets aan, dat begrijpen we. Dus we willen ons erop toeleggen om op expeditie te gaan in eigen land en in ons gezellige buurland. We beginnen in januari met een dagje Breda en Amersfoort en wie weet waar februari ons zal brengen!

ceuvel1

En verder: ik heb gemerkt dat het echt héél erg fijn is om af en toe een dag helemaal vrij te nemen. Geen verplichtingen, niet stiekem constant je mail checken, gewoon echt eens tijd voor een boek, een serie of een etentje met een vriendin. In 2016 wil ik meer dagen vrij nemen dan ik in 2015 deed, omdat ik er eigenlijk pas te laat in 2015 achterkwam hoe goed het me deed.

Kortom: wat ik met dit verhaal van 2500 woorden wil zeggen, is dat ik vol zit met inspiratie en plannen voor het nieuwe jaar. Ik kan niet wachten om eraan te beginnen! Ook is 2016 het jaar waarin ik 30 word en dat vind ik toch ook wel een mooi symbolisch moment om bepaalde angsten eens te overwinnen en dingen die ik langer in gedachten heb, gewoon eens te doén. Dankjewel voor het lezen van mijn boekwerk ;) Ik ben nu heel erg benieuwd naar jullie plannen en ideeën voor het nieuwe jaar. Laat je het me weten bij de comments?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

80 gedachten over “Dingen die ik (anders) wil doen in 2016

 1. Je hebt heel wat doelen voor het nieuwe jaar! Leuk!
  Voor het nieuwe jaar het ik als doel om positief te zijn met alles, zelfs met de grootste narigheid probeer ik nog positief te gaan denken.

 2. Mooi verhaal, stoer dat je zo open durft te zijn. Wat me wel opvalt, mss compleet mijn invulling hoor, maar het lijkt niet altijd zo vriendelijk naar jezelf toe? Ik lees vaak dat je je in vergelijking met anderen die wel zus of zo kunnen en durven jezelf als minder lijkt te bestempelen. In plaats van; hier sta ik, in mijn proces. In mijn ogen ben jij een mega-avonturierster met je blog en je reizen en alles en tonen jullie behoorlijk wat lef! Volgens mij mag je trots van de daken schreewen waar je staat, ook al fiets je nog niet fluitend door Timboektoe en Henk van drie-hoog-achter uit Hendrik-Ido-Ambacht (ik noem maar wat) wel. Who cares? :)

  1. Oh nee, maak je geen zorgen. Ik vind mezelf echt prima zoals ik ben. Ik ben gewoon een beetje sarcastisch aangelegd en dat is een soort humor die niet altijd helemaal overkomt ;)

 3. Wat een leuke positieve voornemens voor 2016! Heel fijn om te lezen. Ik vind het autorijden in het buitenland ook nog steeds best eng. De eerste keer was geen succes, in Maleisië en links. Ik raakte compleet in paniek. Dus als ik je een tip mag geven. In Amerika kan het prima, grote wegen enzo. Dan kun je gelijk een langere vakantie aan vastplakken :-) Overigens, mocht je het dichterbij willen zoeken. Gewoon in het buitenland niet in de stad gaan rijden maar eerst even oefenen op de grotere wegen.
  Mijn doel voor het nieuwe jaar? Mijn blog verder uitbouwen want ik heb er zo’n plezier in!!
  Heel veel goeds voor jullie allebei, groene meisjes! Liefs, Eva

 4. Voor een ‘schijtluis’ vind ik z”n openhartige blogpost anders aardig gedurfd ;) Mooi ! Zelf heb ik niet heel concrete voornemens; ik wil graag wat positiever worden. Ik kan’namelijk wel een toko beginnen in ‘beren die je op de weg kun vinden’ zeg maar.. Dit is alleen wel een lastig meetbaar voornemen, dus ik wil het nog concreter gaan maken omdat ik denk dat het dan meer kans van slagen heeft.

  Ik vind autorijden zelfs in eigen stad nog doodeng trouwens, dus… Maar om het makkelijker te maken voor jezelf, zou je kunnen kijken of je bij een autoverhuurbedrijf eenzelfde auto kunt huren als waar je mee door Amsterdam crosst ? En als je Berlijn al goed kent, is dat misschien een leuke om te beginnen ? Kun je naar alle buitenwijken rijden en daar dan lekker ontspannen rond gaan wandelen.
  Enne… als je een keer naar Groningen komt, wil ik je wel oppikken bij het station hoor ! Hoef je niet direct alleen te fietsen daar….

  1. Dat vind ik een heel goed idee! Want dezelfde auto zal denk ik al een heleboel schelen! thanks :)

 5. Mooie blog, goed dat je er over nadenkt, en tof dat je het met ons deelt. Ik noem het zelf liever geen voornemens, maar ik wil in 2016 nog wat duurzamer gaan leven en wil beter voor mezelf zorgen. Meer sporten en gezonder eten.

 6. Leuk om te lezen. Ik ben zelf geen held in reizen en ook al niet in autorijden op onbekend terrein. Tip voor meer leren. Ik start volgende week met een online cursus via edx (berkely universiteit Californië) over positieve psychologie maar ik zag ook dat er leuke andere cursussen zijn. En het leuke is: helemaal gratis.

 7. Mooie blog, deels herkenbaar hoor. Autorijden op onbekend terrein.. brrr.. snelwegen e.d. prima, maar ergens in een onbekende stad, waar je dus sneller moet reageren meestal.. nee not my cup of tea.
  Ik ben ook zo’n schijtluis, vind het heerlijk als de dingen prcies gaan zoals altijd, maar soms knaagt er inderdaad een gevoel van wat als ik eens wat meer uit de band spring

  1. Ja haha, soms is dat ook gewoon lekker, omdat het een beetje spanning geeft. Oke, niet te veel alsjeblieft ;)

 8. Ach, diep vanbinnen zijn we allemaal angsthaasjes! Die grote avonturiers zijn dan weer bang om op de zetel te zitten met een kopje thee en niks om handen te hebben behalve te genieten van die warmte tussen hun handen. Leg jezelf vooral geen verplichtingen op. Maar ik wens je wel veel plezier met al die dappere plannen!

 9. Wat goed dat je al je plannen zo opschrijft. Ik ben ook bezig om een post hierover te maken, dat hoort toch een beetje bij het einde van het jaar. Autorijden in het buitenland is inderdaad best spannend, maar ook wel weer heel erg leuk. Ik voor het eerst in de bergen gereden afgelopen zomer en in het begin zat ik echt niet relaxed in de auto. Maar echt, na een paar dagen ging het al beter en kon ik zelfs genieten van alles, want zo mooi is alles en je went er snel aan.
  Mijn plannen voor dit jaar zijn vooral om mijn pre-master goed af te ronden en ik zou heel graag mijn fotografie-bedrijf en blog willen uitbreiden. Hoewel ik wel behoorlijk vaak in tijdsnood zit zijn het wel echt dingen waar ik heel erg blij van word. Dan maar goed alles plannen. Daarnaast moet ik wel van mezelf vrije dagen gaan plannen. Ik heb nogal de neiging om elke dag maar door te gaan en dan kan ik de rust gewoon niet meer vinden.
  Ik wens jullie in ieder geval een heel fijn 2016! <3

  1. Wow, wat dapper, door de bergen rijden. Dat moet maar mijn voornemen voor 2017 of 2018 worden denk ik ;)
   Veel succes met het afronden van je studie!

   1. Haha, komt vast goed. Op een geven moment ging ik al joehoe-ent door haarspeldbochten. Vooral lekker van genieten en steeds een stapje verder en wanneer het echt niet goed voelt het gewoon niet doen. Is ook helemaal niet erg. Dank je wel, ik ga mijn best doen!

 10. Mooi stuk. Open. Fijn.

  Ik ben benieuwd naar de hotspots in Amersfoort. Ik ben er opgegroeid, heb er tot 10 jaar geleden gewoond maar heb het met alle plezier verlaten voor Utrecht (en later Nijmegen). Ik bezoek de stad nu alleen nog maar om familie op te zoeken of vrienden van vroeger. Ik vond het er klein, soort van een provinciestadje waar niets te beleven was. Maar ik hoor tegenwoordige andere verhalen. Als ik mijn zus mag geloven zit het er vol met hotspots!

  Veel plezier met ontdekken in 2016 (van plekken en van de durfal in jezelf).

  1. Wij kijken ook uit naar Amersfoort! We hebben nog maar 1 of 2 adressen op de planning staan, dus er kan nog van alles gebeuren ;)

   1. Of niet, natuurlijk. Dat hangt er vanaf hoe spannend de stad is ;)

 11. Wat een fijn artikel. Rond deze tijd van het jaar probeer ik zoveel mogelijk beschouwende artikelen over 2015 te vermijden want, wat jij ook al zei: het maakt me een emotionelere vrouw dan ik al ben. Het feit dat je je zo focust op acties die je gaat ondernemen en in realisitische en behapbare porties, inspireert mij! In 2016 wil ik me meer focussen op mijn eigen projecten en eindelijk een comfortabele woonplek hebben waar ik langer dan een jaar blijf , hopelijk een halve marathon lopen, heel veel leren over kunst en mijn kunst, enorm veel films inhalen die ik allemaal nog niet heb gezien en me door wat klassieke boeken heenwerken. Ook wil ik vaker een goede vriendin bezoeken in Glasgow en een keer alleen op vakantie. Liefs!

  1. Wow, wat een mooie plannen (zo noem ik het liever dan voornemens) voor het nieuwe jaar! Naar Glasgow lijkt me ook erg tof! En in je eentje een stedentripje doen (misschien wel naar Glasgow? plak er een paar dagen aan vast in de omgeving? zoiets?) is echt heel erg aan te raden.

 12. Wat een mooi artikel! Ik herken mij wel een beetje in jouw ‘schijtluis’-verhaal en heb mezelf ook voorgenomen om daar stapje voor stapje wat aan te doen in het nieuwe jaar, ook al ben ik totaal niet van de ‘goede voornemens’.

 13. Jouw angsten over fietsen en rijden in het buitenland heb ik niet (ik ben net wel weer een durfal ;-)) maar ik begrijp ze wel goed. Ik heb namelijk hetzelfde met eten in het buitenland: ‘wat als ik het niet lust? Wat als ik uit pure armoe twee weken moet overleven op vegetarische broodjes?’. Nochtans ben ik een enorme reiziger, lust ik bijna alles en is het nog nooit voorgevallen dat ik niets lekker vond op reis, maar toch heb ik altijd weer schrik. Stom hé.
  Succes met het behalen van je doelen :-)

  1. Ah ja, daar kan ik me ook best wel iets bij voorstellen. Bij mij is het dan: zal er wel iets vegan te eten zijn. Maar goed, ik heb dit jaar gemerkt dat het overal altijd weer lukt om iets lekkers te vinden en dat je niet zo gauw omkomt van de honger, dus daar maak ik me niet meer zoveel zorgen om. Nu nog op die fiets springen! ;)

 14. Wat ben je toch heerlijk ontwapenend! En ook ietwat streng, als jij jezelf geen mietje noemt (don’t!), dan geef je ander die ruimte ook niet. Vond je super dapper :-) en juist de dingen die jij voor 2016 wil, doe ik al jaren (fietsen en rijden in buitenland (liefst onverhard), huizenruil (zoveel leuker dan betalen) en hostels, hardlopen… En weet je, juist dingen die je wel doet en zichtbaar zojn voor mij, daar denk ik van help! (op foto, openheid en kwetsbaarheid, boek, blog, vlog).. En ik ben precies 10 jaar ouder en heb zo mijn doelen dus heel herkenbaar! Maar ben vooral trots, vier je succes en blijf jezelf uitdagen :-) dan doe ik dat ook.. En met jou hoop ok velen want je grenzen verleggen is inspirerend zodat je daarna weer heerlijk op bank kam kruipen, einde jaar of eigenlijk all year <3

  1. En tien jaar terug was ik ook nog geen dapere globetrotter hoor, allerminst dus dont be impressed ;-)

  2. Thanks! Ik vind mezelf niet zo streng voor mezelf hoor, valt wel mee. Ik ben gewoon kritisch – tegenover anderen, maar ook tegenover mezelf. Een eigenschap die ik heb geërfd van mijn oma en overgrootoma, denk ik zo. Het brengt me wel ver in het leven, want ik blijf mezelf uitdagen en dat wil ik blijven doen. Maar ik neem mezelf niks kwalijk hoor, als iets niet lukt. Dat lijkt op papier misschien zo, maar ik straf mezelf niet ofzo, als iets niet lukt ;)

 15. Ah mooi verhaal zeg! Ik herken er heel veel van, haha. Vooral dat ‘bang’ zijn (of ‘liever niet’, haha) rijden of fietsen in het buitenland of in een andere omgeving die je niet kent. Juist omdat ik nog niet zo lang autorijd en ik vind dat de fietspaden enzo in het buitenland veel onveiliger geregeld zijn dan in Nederland. Leuk om te lezen en heel veel succes ermee!!

  1. Gelukkig, ik ben niet de enige ;) Jij ook een mooi nieuw jaar!

 16. Wat leuk, al je plannen voor het nieuwe jaar. Ik moet ook nodig eens gaan reflecteren over het afgelopen jaar en plannen maken voor 2016. Ik kijk uit naar foto’s van jou en je fiets in het buitenland! De ov-fiets is inderdaad een prima start. Kleine stapjes, dan kom je er wel.

  1. haha, je snapt, die foto’s ga ik zeker maken in Kopenhagen! Ik heb al uitgezocht dat ik een roze, vintage fiets ga huren. ZO!

 17. Auto rijden en fietsen in het buitenland lukt je wel hoor als je Amsterdam gewend bent! In Parijs fietsen lukte mij als provinciaaltje ook ;)
  (En heel fijn dat fietsen daar bijna gratis is)

 18. Mooi geschreven, ik denk dat we allemaal wel angsten hebben die we ooit onder ogen moeten komen. Dapper dat jij ze ook zo op durft te schrijven, het is natuurlijk heel persoonlijk. Ik hoop dat 2016 een mooi jaar voor je zal zijn en je veel nieuwe dingen zal ontdekken!

  1. Nouja, het moét natuurlijk niet. Maar als je van bepaalde angsten (groot of klein) af wilt, dan is het vaak wel de enige manier… Ik wens voor jou precies hetzelfde voor 2016!

 19. Mooie blogpost. Ik vind Duitsland een fijn buitenland om te rijden. Fijne wegen, duidelijke bewegwijzering en redelijk relaxte mensen. Ze rijden alleen op sommige stukken een tikkie harder dan op de A10, dus je moet goed in je spiegels kijken voor je inhaalt, want die Audi’s komen snel dichterbij ;-) Ook in de steden is het prima te doen, ik ben best een mietje in steden (je krijgt mij écht niet met de auto de Amsterdamse grachten over, ik begin al te hyperventileren op de Wibautstraat :’)), maar ik vond Berlijn, Keulen en Hamburg heel goed te doen met de auto! En als je dan toch toch in Berlijn bent: huur meteen een fiets, want daar kun je echt goed fietsen zonder te verongelukken! Misschien kun je eerst een keer met een guided fietstour meegaan? Dan is het risico op verdwalen miniem :-)
  Fijne jaarwisseling!

 20. Jeej, weer zo’n fijne blog! Volgens mij is het ook wel goed om angsten te hebben, het zorgt ervoor dat je nieuwe doelen kunt blijven stellen en heeeeeeeel trots op jezelf kunt zijn als je je angsten overwint. Mijn doel voor 2016 is bij yoga de over-de-kop-houdingen kunnen doen (hoofdstand, handstand,…). Ik schiet nu enorm in paniek als ik ondersteboven sta, de wereld lijkt dan niet meer te kloppen. En als ik dan eindelijk omhoog gehesen in de hoofdstand sta, raak ik nog meer in paniek als mijn docente mij loslaat….genoeg om aan te werken dus ;)
  En for the record…ik vind jou helemaal niet overkomen als een angsthaas, je doet zo ontzettend veel dingen waar ik slapeloze nachten van zou krijgen!!!

 21. Als je naar Amersfoort gaat moet je zeker even langs Bindi! Een yogaschool met een fantastisch leuk bijna helemaal vegan café, voor lunch of diner en lekkere taartjes. Wel even de openingstijden checken. Eet smakelijk alvast!

 22. Hi!
  Ik ben het afgelopen jaar bezig geweest met mijn angsten. In plaats van jezelf te pijnigen of te pushen door het op wilskracht te overwinnen, heb ik een toffe methode gevonden. Dit heeft mij enorm geholpen. En je leert leuke dingen over jezelf en je manier van denken. Het is online en opgezet door een man uit België, Geert. http://www.agorafobie.be
  Misschien een stapje om je verder te helpen. Het zou toch leuk zijn als je op je fietsje Stockholm kunt gaan ontdekken. Succes!

 23. Wat een mooie persoonlijke blog! Heel mooie doelen heb je! Ik fietste in 2013 voor het eerst in AMsterdam en vond het doodeng hahaha. Ik wende er wel aan, maar echt relaxt vond ik t niet. Autorijden in Amsterdam heb ik nooit gedaan, vond ik ook eng. Nu kan ik je vertellen dat als je in het buitenland wilt durven fietsen en autorijden, kom dan vooral naar Bogotá! Een uurtje in de auto en op de fietst geneest je van alle angsten waar ook ter wereld :P

 24. Mooie doelen, Merel! Wat betreft het autorijden: dat herken ik totaal! Ik heb nu ook 10 jaar mijn rijbewijs, maar weinig ervaring door jarenlang genieten van de OV-jaarkaart en het feit dat voor mij alles op fietsafstand te bereiken is. Met name in andere auto’s rijden vind ik spannend. Je bent dan toch banger om brokken te maken.

 25. Leuk stukje! Wat dat fietsen betreft in het buitenland: Kopenhagen is inderdaad een heerlijke fietsstad, al was het bijna té fietsvriendelijk voor mij (niet dat dat kan, natuurlijk) – omdat er zoveel mensen fietsen en er dus een soort van fietsers-onder-elkaar-code is die we in België totaal niet kennen (je hand opsteken als je gaat stoppen zodat de fiets achter je je niet overhoop rijdt bijvoorbeeld, duurde even voor ik dat door had :) Verder zijn Duitsland en Vlaanderen zeker ook een goeie plek om je fietsen-in-het-buitenland-angst te overwinnen denk ik (tot mijn spijt zou ik als Brusselaar Brussel niet meteen aanraden als eerste fietsplek in het buitenland) Succes!!

  1. Dit herken ik ook van mijn bezoek aan Kopenhagen! Waar Amsterdammers te pas en te onpas door rood rijden en zomaar stoppen, zijn de Denen op de fiets een stuk beleefder en rustiger. Er fietsen heel veel mensen, van jong tot oud, en de fietspaden gaan door de hele stad, dus blijf vooral niet in het centrum, maar ontdek wat de stad daarbuiten te bieden heeft. Ik vond het heerlijk, zowel met manlief, als een dag later in m’n uppie.
   En mooi, al die plannen voor 2016. Als een ‘ouder’ groen meisje blijf ik jullie volgen. Dank voor de inspiratie!

   1. Wat leuk om te horen! Ook wat oudere groene meisjes zijn hartstikke welkom, ook in 2016 ;)

 26. Ach, angst voor het onbekende is niet meer dan logisch en evolutionair bepaald. Ik las wel dat je heel veel van je nieuwe doelstellingen in een reis zou kunnen doen, maar doe lekker rustig aan. Als je eenmaal op die fiets zit (of in de auto) weet ik zeker dat je om je angst kunt lachen.

 27. Fietsen op gekke plekken is echt mijn grootste hobby! Parijs, Antwerpen, Amsterdam, Seattle, Portland, Berlijn, Brussel, Wroclaw, Katowice heb ik inmiddels afgetikt.
  De truuk: Ik had een zeer reislustige vouwfiets die met me mee is geweest door Belgie en Duitsland. In Amerika had ik zelfs een fiets gekocht voor een maand, en wat blijkt elke keer; wij kunnen gewoon echt heel heel goed fietsen. Als alle domme dingen die mensen kunnen doen (e.g. je voorrang geven wanneer je dat niet hebt) van tevoren incalculeert, en je duidelijk je plek claimt op de weg kun je overal fietsen! Zelfs in Amerika waar ze het begrip “fiets” nog niet 100% doorhebben, of over de rotonde van de arc du triomphe in Parijs.
  Andere tip; Behang jezelf met goed licht, reflecterende dingen en je kunt t allemaal aan!
  Enjoy :)

  Ps, ik ben ook een super angsthaas maar elke keer een stapje verder.

  1. hihihi een reislustige vouwfiets :) die heb ik ook nodig!

 28. Mooie blog heb je geschreven Merel! Het is leuk om te zien dat er bij anderen iets wordt losgemaakt wanneer je iets deelt, dat je niet de enige bent met angsten (maar dat wist je natuurlijk allang) en dat anderen als vanzelf ook iets delen met jou. Ik kan me zo voorstellen dat dat voor jou heel waardevol is. Ik vind het een gave dat je je gedachten zo goed kunt verwoorden. Je zet mij vaak aan het denken en ik hoop dat dat in 2016 nog vaak het geval zal zijn. Gezellige jaarwisseling voor jullie allebei!

  1. Dat is lief, dankjewel. Schrijven is voor mij de manier om mijn gedachten te ordenen. Gedachten en gevoelens onder woorden brengen gaat dan eigenlijk vanzelf :) Ik vind het inderdaad erg fijn om te lezen dat ik 1) niet de enige ben met bepaalde angsten, maar ook 2) dat er mensen zijn die dezelfde angsten hadden, maar ze nu hebben overwonnen. Geeft een heleboel hoop!

 29. Hey Merel,

  Dat zijn veel goede voornemens! Maar wel allemaal voornemens die met elkaar te maken hebben: als je veel reisjes gaat maken, wordt je vanzelf avontuurlijker en leer je vanzelf nieuwe dingen. Wat betreft het autorijden: dat is bij mij ook lang een puntje geweest. Ik raak vooral in paniek als ik niet weet waar ik naartoe moet of niet weet hoe de verkeersituatie onderweg zal zijn. Want wat nou als ik een afslag heb gemist en ik met 120 op de snelweg niet meteen stil kan staan en rustig kan bedenken waar ik heen moet. Daarom bereid ik mijn route altijd goed voor. Ik kijk op google earth en op streetview om zo een idee te krijgen van de omgeving. Dit helpt jou misschien ook om een beetje bekend te raken met de nieuwe locatie en om zo te weten wat je kunt verwachten. Duitsland vind ik zelf het prettigste land om in te rijden. Geen flauwekul: rechttoe rechtaan. Ze houden zich er over het algemeen goed aan de regels. Hopelijk heb je hier iets aan. Leg jezelf niet direct hele expedities met de auto naar andere werelddelen op, maar verleg je grenzen (letterlijk en figuurlijk haha) beetje bij beetje. Dan gaat het helemaal goedkomen!

  Groetjes,
  Dieuwke

 30. Ik durf niet eens in A’dam te fietsen, dus je bent dapperder dan ik :-)!
  Mooi blog, hele fijne jaarwisseling en keep up the good work in 2016!

  1. Amsterdam is ook niet altijd een pretje ;) maar als je er eenmaal aan gewend bent, dan is het goed te doen. Voor jou ook een heel mooi 2016!

 31. Leuke blog! En ik las ook nu pas; voordat het te laat is, goede blog ook! En zo herkenbaar, want ik ben er nu helaas achter dat het leven van de een op de andere dag inderdaad zo ontzettend anders kan zijn. Helaas. Dus inderdaad maar beter nu genieten van het leven en doen wat je wilt doen, want je weet nooit of er weer een morgen is. Dat is gewoon zo, al staan we daar meestal niet bij stil.
  Mijn goede voornemens: Minder doelloos op internet en meer nuttige & leuke dingen doen (bijv. gaan haken/breien, foto’s inplakken etc) en positiever denken/minder doem-denken. :)

  1. Mooi voornemen! Ik heb voor mezelf ook besloten dat ik niet per se minder op mijn computer bezig moet zijn, maar gewoon met minder doelloze dingen. Volgens mij houd je dan een heleboel tijd over!

 32. Ik vind jullie leuk en lief en hoop ook dat er nog minstens 365 blogjes volgen:)
  Wat ik in 2016 wil is gezond worden en gelukkig..

  Ik wens jullie in ieder geval alvast een fijne jaarwisseling en veel liefde in 2016
  xx

  1. Ah, wat lief, dankjewel! In 2016 willen we mínstens 365 blogjes voor jullie maken ;)

 33. Ohh, dit vond ik zo’n tof artikel om te lezen! Wat een hoop mooie plannen – dat werkt aanstekelijk! Airbnbs zijn vaak zo tof en nog voordeliger dan de meeste hotels ook – love it! Heb tijdens de kerstdagen een roadtrip gepland door Andalusië en daar zijn zooooveel toffe Airbnbs en schattige B&B’s in mooie landhuizen. Kan echt niet wachten tot het maart is!

  Autorijden is zo’n beetje mijn grootste angst dus daar kan ik wel over meepraten. Vorig jaar heb ik wonder boven wonder een stukje gereden in de USA. Dat ging prima, want de wegen buiten de steden waren lang, recht, rustig en ik reed in een automaat. Tot ik ineens vanuit de woestijn, zo de stad in reed. Vreselijk! Toch gaat het altijd wel goed als je op jezelf vertrouwt. You can do it! Als je ergens in het buitenland wilt rijden is USA volgens mij wel een goede eerste stap. Toch zul je mij niet zo snel in een auto zien rijden en al helemaal niet in Amsterdam, dat lijkt me echt the horror, haha! Mijn grootste nachtmerrie is ergens een gracht op te rijden waar het éénrichtingsverkeer is ofzo. Dus, als je in Amsterdam kunt rijden, kun je het volgens mij overal! Ben ik even blij dat ik Kai gestrikt heb om door Andalusië te rijden :P.

  Ik wens je een prachtig 2016 – dat al je wensen en dromen werkelijkheid mogen worden! Keertje samen fietsen in Berlijn? Op Tempelhof misschien? <3.

  1. Jaaa samen fietsen in Berlijn! Tempelhof dur ik wel ;) haha! Maar de rest van de stad ook wel, denk ik. Maar niet alleen, want stel dat er opeens ergens een fietspad ophoudt? of dat er regels gelden waar ik het bestaan niet vanaf weet? haha! dus deal, laten we het samen doen.
   Mooie plannen voor Andulsie zeg! lijkt me een prachtig gebied!! En wat betreft autorijden in de USA, dat zeggen meer mensen inderdaad. Maar ik ben gewend aan van die kleine autootjes en die Amerikaanse bakken zijn toch wel een beetje intimiderend… hmm, wie weet wat dit jaar allemaal gaat brengen!

 34. Oh Merel, wat vind ik het toch altijd leuk om je persoonlijke stukjes te lezen! In dit geval ook herkenbaar want ik ben ook een schijtluis ;-), wel met andere dingen dan jij hoor. Ik kan je zeker aanraden om in Berlijn te fietsen, dat is zo leuk en makkelijk. Bijna op elke hoek van de straat kan je wel een DB-fiets huren. Wat autorijden in het buitenland betreft, in Zweden is het heel relaxed rijden. Dat is echt wel een verschil met Zuid-Europa waar het allemaal met wat meer temperament gaat :-). Ik ben nog bezig met mijn plannen voor 2016. Wat mijn vriend en ik in ieder geval gaan doen is elke maand een uitstapje naar een andere provincie. Dit is een leuk jaarproject met 12 provincies :-). En dan willen we ergens naar toe waar we nog nooit zijn geweest, zo leer je Nederland ook anders kennen. Verder heb ik al jaren een idee voor een kinderboek in mijn hoofd waar ik nooit iets mee doe….over schijtluis gesproken…dat vind ik dus echt eng. Ik wens jou en Jamie een heel gelukkig nieuw jaar, keep up the good work!

 35. Beste Merel,
  Wat een boel plannen! Leuk great minds think alike!

  Ik heb namelijk zelf ook een lijst gemaakt op mijn Facebook heb ik het volgende gepost: “Goals for 2016: Starting and finishing my internship, member of the VeganChallenge starting in April( which means I’ll eat plant based food for a month), attending the Living the Change workshop it’s the second part of the Challenge Day and Be The Change Movement and going to family in Boston this summer!”

  Normaal ben ik niet van lijstjes en plannen maar dit jaar wil ik dat het mijn jaar wordt! :D

  Ik wil ook nieuwe mensen ontmoeten, ik heb mij aangemeld bij de website “Meetup” hier komen veel Ex-Pats (mensen uit het buitenland naar Nederland om te komen wonen en werken. Het is een online community dus ik kan zelf kiezen wanneer ik naar een event heenga.
  Daarnaast ga ik a.s. zaterdag al de snoeren voor mijn elektrische apparaten uitzoeken het voelt als nu of nooit.
  Ook wil ik heel graag naar de VeggieWord beurs in Utrecht allemaal stands met vegetarische en vegan producten, het lijkt mij erg leuk en leerzaam.

  Ik ben met al mijn plannen al begonnen, heb nog veeeel meer plannen maar dan word dit berichtje te lang. Het wordt écht mijn jaar, het jaar van Liann ik voel het gewoon!

  Tot slot is hier een link voor verschillende vegetarische en vegan restaurants in Antwerpen, België. Ik zal ook eens een keer kijken voor Brugge ook een erg leuke plek!
  https://www.facebook.com/search/110761475615126/places-in/200742186618963/places/intersect/

  Groetjes,
  Liann

 36. Hoi Merel,

  als het een troost is, rijden in USA (bvb California) is stukken gemakkelijker dan in Europa. Het wegennet is er veel beter uitgebouwd! Ik reed er nadat ik amper 3 maand mijn rijbewijs had en dat ging als een fluitje van een cent. De meeste wagens rijden ook met een ‘automatic’ ipv versnellingspook, wat even wennen is, maar veel vlotter rijdt. Gewoon doen!
  Ook een aanrader om te logeren als je geen duf hotel wil is het Clinck 78 hostel in Londen, een oude strafinrichting die omgebouwd werd tot herberg, supergaaf! Veel succes met je plannen! x

 37. Ach Merel, anders fiets ik toch gewoon met je mee?! Wat n mooi stuk heb je toch weer geschreven!

 38. leuk en inspirerend artikel, veel succes met het halen van je doelen en natuurlijk lezen we graag mee in het proces :)

 39. Wat een mooi artikel. Ik moet na een burn out alles opnieuw leren én trager doen. Ik kan me dus prima vinden in het langer wegblijven met meer tijd om te toeristen. En in de meer dagen vrijaf :-).
  Verder loop ik nu ook met Evy (alleen haar schema’s, niet haar stem) en vind ik het een zalig gevoel om op te bouwen!
  Veel succes ermee!

 40. Hoi Merel, fijn om te lezen dat je zo open bent! :) En zoals je hierboven vaker leest, iedereen heeft zijn of haar angsten en dat is helemaal oke wat mij betreft! :). Je hebt altijd een keuze of je er iets aan wilt doen of niet.

  Veel plezier en succes met alles!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *