Doen wat je leuk vindt én je geld ermee verdienen

doen wat je leuk vindt

Vorige week publiceerden wij een artikel met de titel ‘Does it spark joy?‘ Het was gebaseerd op de Marie Kondo methode, die aanvankelijk bedoeld is voor het opruimen van je huis. Maar je weet hoe die dingen gaan: van het één komt het ander en voordat je het weet ben je niet alleen je huis, maar ook je hoofd aan het opruimen. Onder het artikel raakte ik in gesprek met Annoesjka en Marjolijn, twee lezers van de Groene Meisjes.

We hadden het erover dat het zo jammer is dat ‘wij Nederlanders’ (en ik weet niet hoe dit in België is,) nog vaak de opvatting hebben dat je werk niet per se leuk hoeft te zijn, maar dat het gewoon de rekeningen moet betalen. Marjolijn maakte een heel goede opmerking. Ze zei: “Dat idee van keihard werken schijnt zijn roots te hebben in onze vroegere calvinistische tijd. Je mag niet zomaar iets ‘krijgen’, je moet het verdienen. Ik las dat laatst over vakanties: een vakantie wordt nog altijd gezien als een beloning voor iets dat niet leuk is (je werk). Dus geld verdienen met iets wat je leuk vindt, is raar, want wat is dat je beloning? En werk je dan wel hard genoeg?” Wow. Dit zette mij aan het denken.

Marjolijn heeft gelijk. Dit is precies wat ik terug zie bij veel mensen. Werken wordt geassocieerd met iets wat niet per se leuk hoeft te zijn – en als je het goed doet, moet je toch eigenlijk wel een beetje afzien. Pas wanneer je kunt opscheppen over hoe zwaar je het hebt, of hoe druk je bent, dán tel je mee. En pas dan verdien je dat salaris en die vakantie. Wat is dit eigenlijk ontzettend zonde. Want werken kan ongelooflijk leuk zijn!

Sterker nog: het zou heel erg leuk moéten zijn. Veel mensen spenderen zo’n 40 uur of meer in de week aan hun werk. 40 uur is een lange tijd als je iets doet wat je niet echt heel leuk vindt. Wij denken dat het tegenwoordig ook gewoon niet meer nodig is. Vroeger was het vanzelfsprekend dat je de zaak van je ouders overnam. Je werd bakker, want je kwam nou eenmaal uit een bakkersfamilie. Maar weinig mensen zullen zich vroeger hebben afgevraagd: “Goh, heb ik eigelijk wel een passie voor brood?” Je werd gewoon bakker, want dat hoorde zo. Tegenwoordig hebben we zoveel meer te kiezen.

Je mag doen wat je leuk vindt. En ja, we weten dat er nu veel mensen zijn die denken: “dat kunnen jullie nu wel zo gemakkelijk zeggen, maar…” We snappen je. Het leek ons ook niet altijd even logisch. Om mijn eigen voorbeeld aan te halen: ik begon ooit op de Toneelschool. Dat redde ik niet, want ik was veel te jong en kreeg te weinig support uit mijn omgeving. Dus ik stopte ermee en liet mijn toneeldroom varen. Docent worden leek me op zich ook wel wat, dus ik begon aan een lerarenopleiding. Mijn laatste stage werd mijn eerste baan en nu zijn we acht jaar verder. De eerste vijf jaar van mijn carrière heb ik nooit overwogen om iets anders te gaan doen. Ik had ook in geen enkele andere sector ervaring, dus het leek me aannemelijk om voor altijd docent te blijven. Drie jaar geleden begonnen wij met de Groene Meisjes, puur als hobby. Ik had nooit durven dromen dat dit een echt bedrijf zou worden. Daarbij komt dat ik ontdekte wat ik nog meer leuk vond, naast het onderwijs. En dit heeft ervoor gezorgd dat ik inmiddels niet meer fulltime, maar parttime docent ben. Volgend jaar zal ik nog minder gaan lesgeven, zodat ik meer tijd kan steken in ons blog. Wij worden namelijk heel gelukkig van schrijven, foto’s maken, koken, reizen, video’s maken en advies geven. Daarbij komt dat we nog tienduizend andere dromen hebben. Aan ons voorbeeld kun je in ieder geval zien dat je ook zonder diploma of werkervaring toch in een andere sector terecht kunt komen.

Niet iedereen wil blogger worden. Maar misschien wil je wel een  vintagewinkel voor jezelf beginnen. Of een hip koffietentje. Of wil je je meisjesdroom om kapper te worden ooit toch nog verwezenlijken – al is het maar voor de avonduren. Misschien kom je erachter dat je helemaal niet meer op een kantoor wilt werken, maar juist onder de mensen. Zo heb ik veel instromers erg gelukkig zien worden in het onderwijs of in de zorg. Wellicht heb je een lang gekoesterde droom om ooit voor jezelf te beginnen als fotograaf – waarom zou je het niet gewoon proberen? Wat heb je te verliezen?

Kijk, natuurlijk, dat ‘wat heb je te verliezen’ gedeelte, dat is voor iedereen persoonlijk. Zo hebben wij er bijvoorbeeld voor gekozen om naast onze banen met iets nieuws te beginnen. Geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt – je moet immers wel je huur of je hypotheek kunnen betalen. Onze ervaring leert dat je tot heel veel in staat bent als je iets doet waar je écht enthousiast van wordt. Zo hoorde ik laatst van een jonge moeder met een klein kindje, die in de avonduren een thuisstudie volgt, drie dagen in de week werkt en één ochtend in de week stage loopt bij een bedrijf waar ze later erg graag aan de bak zou willen. Wat een wilskracht! Ze zit volledig in haar flow, want ze doet de dingen die haar gelukkig maken en energie geven. Dat kan jij ook.

Het is toegestaan om gelukkig te worden van je werk. Sterker nog: het zou een mooi streven zijn. Gek genoeg krijgen wij nog wel eens reacties (uit onze omgeving) als: “Maar dat bloggen vinden jullie toch gewoon heel leuk? Waarom wil je er dan geld mee verdienen?” In deze opmerking zitten eigenlijk twee boodschappen. Ten eerste dat je blijkbaar je geld niet kunt verdienen met dingen die je leuk vindt. En ten tweede dat mensen vaak geen idee hebben van hoe hard het werken is om een eigen onderneming te hebben. Nu hebben wij een blog, maar iemand anders heeft een webshop en weer een ander is lifecoach. Het zou niet in ons opkomen om te denken: “Maar je vindt het toch leuk om pakketjes in te pakken? Je vindt het toch leuk om urenlang met mensen te praten en ze te helpen met hun problemen? Waarom zou je er dan geld mee moeten verdienen?” Wees blij dat iemand een droombaan heeft gevonden waar hij of zij dolenthousiast van wordt én er zijn geld mee verdient!

Mensen hebben de neiging om altijd te willen vergelijken hoe zwaar iedereen het heeft. Laten we drie voorbeelden nemen: een blogger, een verpleegster en een lifecoach en laten we zeggen dat alle drie zo’n 40 uur in de week werken. De blogger zorgt ervoor dat duizenden mensen iedere dag geïnformeerd en vermaakt worden met content. De verpleegster is verantwoordelijk voor het dagelijks verzorgen van zieke of oude mensen. De lifecoach luistert dagelijks naar de problemen van anderen en zoekt samen met deze mensen naar oplossingen. Ik weet bijna zeker dat we in ons hoofd een keuze maken: persoon X heeft het het zwaarst. Think again: hoe kan je dit weten? Stel dat je denkt dat de verpleegster het het zwaarst heeft. Waarom zou dat zo zijn? Misschien is diegene wel verpleegster geworden nadat ze haar kantoorbaan – die ze ongelooflijk slopend vond – heeft opgezegd en geniet ze er iedere dag van om mensen te helpen. Het is misschien haar grootste passie en ja, de vervelende kanten van het werk neemt ze voor lief. De verpleegster zal er misschien niet aan moeten denken om iedere dag 1 of 2 artikelen te moeten schrijven voor een blog en als ze er aan denkt om iedere dag uren lang met dezelfde coachees in gesprek te moeten, voelt ze de moed al in de schoenen zakken.

Het gaat er ook helemaal niet om wie het het zwaarst heeft. Of wie er het meeste moet afzien en dus meer recht heeft op zijn geld. Dat kan je alleen voor jezelf bepalen. En het is ook niet zo dat je jezelf eerst te pletter moet hebben gewerkt om eindelijk eens op vakantie te mogen gaan. Het zou fantastisch zijn als meer mensen hun dromen achterna zouden durven te gaan. Doen wat je leuk vindt én je geld ermee verdienen – het kán, echt.

Doe jij wat je echt leuk vindt? En zo niet, wat zou je eraan willen doen? Denk jij dat je je geld zou kunnen verdienen door te doen wat je écht leuk vindt? We zijn benieuwd naar jullie gedachten over dit onderwerp!

Ps. Mocht je je afvragen hoe een blogger zijn of haar geld verdient, dan raden we je aan om deze video van Cynthia eens te bekijken.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

112 gedachten over “Doen wat je leuk vindt én je geld ermee verdienen

 1. Ik verdien al mijn geld met wat ik écht leuk vind en kan het echt iedereen aanraden. Ik ben inkoper bij een Nederlandse groothandel en doe ook afentoe wat verkoop met klanten waarmee ik een bepaalde binding heb. Dit kan omdat het een MKB is waar functies vaak minder strak omlijnd zijn. Ik zou daarom ook nooit meer bij een groot bedrijf kunnen werken, de afwisseling is namelijk wat mijn werk zo leuk maakt! Ook mag ik voor mijn werk een aantal keer per jaar naar het buitenland en zijn ze flexibel genoeg dat ik het ook goed kan combineren met het hebben van een blog, ik zou niet meer anders willen!

 2. Ik heb vorig jaar erg lopen twijfelen of ik mijn werk wel leuk vond. Ik sta inmiddels meer dan 9 jaar voor de klas en wist niet meer of het wat voor mij was. Het heeft wat moeite gekost maar uiteindelijk ben ik er achter gekomen dat docent zijn mij altijd zal blijven trekken, hoe dan ook. Het was mijn werkgever waar ik niet zo gelukkig van werd. Dit schooljaar werk ik op een andere school en dat bevalt prima!

  1. Wow, wat goed dat je tot dat inzicht bent gekomen! Als ik jouw berichtjes voorbij zie komen dan stel ik me jou voor als een heel blije juf. Wat fijn dat je een school hebt gevonden waar je je op je plek voelt!

 3. Ik ben kleuterjuf en wat heb ik al heel wat moeten aanhoren van, dat is toch maar de hele dag knutselen? Of die kleutertjes kunnen toch nog niet veel? Je hebt zoveel vakantie! Ik kom er nu langzamerhand wel gek van! Ik doe het werk omdat ik het fijn vind om te doen, niet voor de vakanties (want wat ben je met vakantie als je lief geen vakantie kan nemen tijdens de schoolvakanties?) en als ik dan al die opmerkingen hoor, denk ik, je kon er ook voor gestudeerd hebben! Ik doe graag mijn werk, maar een droom is nog steeds een eigen klas hebben (want zelfs na 3 jaar heb ik die niet, en het kan nog een tijdje duren), maar ook iets doen met mijn blog/hobby. Ik ben nu nog aan het uitzoeken wat ik leuker vind om te doen. Er is meer in het leven dan geld verdienen, ook al heb je geld nodig om dingen te kunnen doen (zoals bv het opstarten van een eigen winkel). Als de tijd er is/komt, dan is het moment er om een keuze te maken, maar waarom dan nu nog niet genieten van je werk nu?

  1. Zo typisch, die opmerkingen die mensen die in het onderwijs werken altijd krijgen ;) “Ohja, lekker luie baan met al die vakanties.” Joh, je hebt géén idee. Maar gelukkig zijn er genoeg docenten en juffen en meesters te vinden die het werk uit liefde doen! Er is absoluut meer in het leven dan geld verdienen – als we die instelling niet hadden gehad, waren we vast niet in het onderwijs gaan werken ;)

  2. Ik heb net gereageerd en lees nu jouw reactie.. heel herkenbaar.. jamner he! maar wij weten wel beter ;-)

 4. Ik doe ( nog ) niet wat ik leuk vind, maar wil in de niet al te verre toekomst een studie gaan doen om mijn mogelijkheden te vergroten.
  In het verleden heb ik veel via uitzendbureaus gewerkt, inderdaad alleen maar ‘om de huur te betalen’. Dat waren veelal klussen waar ik mensen trof die er net zo over dachten.
  Wat ik me bij dit soort artikelen dan ook afvraag, is, als iedereen zijn dromen na zou jagen qua werk, hoe moet het dan met bijvoorbeeld fabriekswerk en schoonmaakwerk ? Want in die sectoren ben ik nog nooit iemand tegengekomen die er echt werkte omdat ‘ie het zo leuk vond…

  1. En toch zijn er mensen die ‘dat soort werk’ doen die het echt leuk vinden. Iemand die schoonmaakwerk doet kan zich misschien niet voorstellen wat iemand er aan vindt om advocaat te zijn. We hebben gauw de neiging om neerbuigend te kijken naar bepaalde banen, terwijl ook daar mensen te vinden zijn die het echt leuk vinden wat ze doen.

  2. Bij ons in het maggazijn werken mensen die hun werk echt top vinden, die dromen van op een heftruck rijden de hele dag. Het zal je dus verbazen hoe enthousiast sommige mensen over hun werk zijn! Gisteren nog kwam er een jongeman op mijn werk langs die opzoek was naar productie werk omdat hij het fijn vind om gestructureerd en volgens een vast stramien te werken. Jou droombaan is niet die van een ander! Het is jammer dat voor zulk soort banen idd veel uitleners/uitzendkrachten worden gebruikt want die doen het werk met een stuk minder passie, maar goed zij moeten ook de rekeningen ergens van betalen ;)!

   Ook is het zo dat mensen die het niet naar hun zin hebben daar meer over praten dan mensen die gewoon blij zijn met hun baan, zo krijg je dus ook een vertekend beeld in sommige sectoren.

  3. Ik kan me vinden in de reacties hierop. Zelf heb ik acht jaar lang als bijbaan in een slagerij gewerkt, ook zoiets waar mensen neerbuigend op kunnen kijken. Echter, ik vond het geweldig leuk. Ben op mijn vijftiende begonnen om wat centen te verdienen, maar uiteindelijk deed ik het ook voor het sociale stuk, ik had zulke leuke collega’s die vriendinnen werden. En het werk zelf was misschien niet heel heftig ofzo, maar juist dat ‘simpele’ is wat ik nu (als freelance journalist, een harde wereld waarin je moet vechten voor je plek) weleens mis! Dus die ‘simpele’ beroepen kunnen al door de juiste mensen op de juiste plek heel leuk worden.

  4. Mijn man is glazenwasser, en dat is hij al meer dan 25 jaar. En nog iedere dag gaat hij met plezier uit bed om zijn werk te gaan doen. En ik denk echt dat er wel meer mensen zijn die met plezier schoonmaken. Het is soms ook wat je er zelf van maakt natuurlijk.

   1. Hm, dan is het waarschijnlijk dus dat je via een uitzendbureau dus gewoon de minst-betaalde en meest gehaaste klussen krijgt…

    1. Alles draait om geldt!
     Daarom gaat maatschappij stuk.
     Leef je leven, want je bent geen slaaf van systeem, of van een land.

     Regels,wetten, wat is het eigenlijk!

     Terwijl! Iemand in de bijstand niks meer mag. Eigenlijk! Heb je geen leven.

     Daarom! Schrijf ik jou en weest niet bang. Want iedereen heeft recht op leven.

     Maar! Systeem, status, geld, regels van Nederland is erg overdreven.

     Maar! Bij status beloningen.
     Wat in miljoenen gaat.

     Wat zijn regels, als de staat bedieners van de burgers zijn.

     Maar! Dat vergeet de maatschappij.

     Leven is leven creëren.
     Leven is niet zoals je als kind had op gehoopt.

     Als je blieft mensheid help elkaar met elkaar staan wij sterk.

     Zeg wat je hart je vertelt, want dan kom jij er wel.

 5. Dit artikel zet me wel even aan het denken.
  Laatst was ik aan het praten met mijn vriend, hij vind dat ik veel energie in mijn studie steek en weinig energie over hou voor andere dingen. Nu denk ik dat ik wel wat minder energie heb dan andere mensen, maar ik vind mijn studie gewoon ontzettend leuk en wil hier tijd en energie in steken. Ik denk zelfs dat ik deze studie nooit had gekunt zonder het leuk te vinden.

  1. Daar geloof ik ook zeker in! Natuurlijk moet je altijd goed voor jezelf blijven zorgen en jezelf niet voorbij rennen, maar als je echt leuk vindt wat je doet, dan krijg je daar ook weer nieuwe energie voor terug. Zo krijg ik vaak de vraag hoe ik het kan opbrengen om na een lange dag lesgeven ook nog ’s avonds een artikel te schrijven. Het antwoord? Ik doe wat ik leuk vind en daar krijg ik energie van!

 6. Ik doe deels wat ik leuk vind, in mijn vak, (neuro)psychologie, is het alleen lastig om meteen met je droombaan te beginnen, je moet echt wat jaartjes ervaring op doen, extra opleidingen doen, voordat je op het niveau komt waar ik wil zijn. Dus het is daarbij gewoon niet zo makkelijk om te doen wat je pers’e leuk vind. Ik werk nu al wel 6 jaar, en heb leuke banen gehad, maar op een gegeven moment weet ik dat ik verder wil, maar ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kan gewoonweg niet meteen als behandelend psycholoog aan de bak.
  Dus ik ben het er wel deels mee eens, alleen is het gewoon niet zo makkelijk soms. Ik zou niet iets doen wat ik echt niet leuk vind, maar doe nu ook niet iets waar ik altijd van heb gedroomd.

  1. Maar je werkt daar wel naartoe, toch? Er zijn veel mensen die er gewoon vrede mee hebben dat wat ze doen gewoon niet leuk is. Jij doet het omdat je weet dat je straks iets anders kunt gaan doen.

 7. Ik werk in het onderwijs.. best een zware start gehad in een bovenbouwgroep, en kwam er achter dat dát dus niks voor mij was.. het jaar daarna toch weer voor een bovenbouwgroep. kon wel jankend naar mijn werk, er werd door mijn directeur in eerste instantie ook niet naar mijn signalen geluisterd.. toen kon ik eindelijk de overstap maken naar een kleutergroep. Heerlijk! Ik krijg nu vaak de opmerking dat het veel makkelijker is, kleuters spelen toch alleen maar.. Ik trek me er niks van aan :-) ik voel me hier heel goed bij en als die mensen eens een dagje mee keken wat een kleuter spelenderwijs is een onwijs mooie fantasiewereld waar wij (of de meesten van ons) al lang afscheid van hebben genomen, leren! geweldig.. ik heb passie voor dit vak en de communicatie met kleuters.. de steeds hogere eisen en steeds meer administratie neem ik erbij, want ik rij nu fluitend naar mijn werk en ga ook nog met (een restje ;-)) energie naar huis!

  1. Wow, wat inspirerend om te lezen! Zo zie je dus dat je soms binnen een bepaalde baan (of sector) moet zoeken naar datgene dat echt bij je past. Ik werk met mbo’ers (pubers van het zuiverste water) en moet er persoonlijk niet aan denken om de hele dag drukke kindjes om me heen te hebben. Jij kwam er juist achter dat de bovenbouw niet jouw ding is. En zo is er voor iedereen iets te vinden dat echt bij je past!

   1. precies :-D genoeg (bovenbouw) collega’s die voor geen goud met mij zouden willen ruilen! hahaha mooi toch.. zo wordt ook elke functie vervuld :-)

 8. Wat een goeie post! Ik heb me na m’n Hbo 3 jaar helemaal te pletter gewerkt omdat ik het idee had dat ik alle kansen die langskwamen, moest aangrijpen. Na 3 jaar was burn-out. En zo heb ik enorm veel getalenteerde, jonge mensen over de kop zien gaan.
  Ik ben weer gaan studeren en plannen aan het maken voor daarna. Maar nu kijk ik hoe ik mijn passie, kennis en hobby’s bij elkaar kan brengen. Dat zou briljant zijn :)

 9. In België is het ook wel zo! Of je doet een normale job, maar vind je die meestal niet echt fantastisch. Of je doet een job die je echt heel erg leuk vindt, maar dan werk je je echt dood en ben je altijd bereikbaar, aan het werken, … Jammer dat er zo weinig mogelijkheden zijn om echt snel van job te veranderen, in BelgiË zijn werklozen een echt probleem. Dus ik denk dat mensen die een job hebben, eerder schrik hebben om geen nieuwe job te vinden en dat ze daarom dus maar bij hun gewone job blijven.

  1. Ja, helaas hebben economische omstandigheden natuurlijk invloed op ons allemaal. De huur en de zorgverzekering moeten nu eenmaal betaald worden. Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom ik drie jaar lang fulltime lesgegeven heb en daarnaast iedere dag een artikel heb geschreven. (terwijl ik ’s avonds ook lessen moest voorbereiden en toetsen moest nakijken – dat werd dus nacht, vakantie en weekendwerk) Soms moet je door een fase heen, maar weet je wel dat je ergens naartoe werkt. En zoals ook in andere reacties hierboven naar voren komt, zit het hem vaak ook in het zoeken naar aanpassingen in je huidige werk, om het toch allemaal wat leuker te maken voor jezelf. Daar hadden we het ook over in het artikel ‘Later is nu.’ Want soms is het niet nodig om te wachten tot later, maar kan je nu al kleine dingen veranderen!

   1. Ik vind het heel goed dat je dit ook benoemd. Je beslist niet op een dag “nu begin ik voor mezelf ” en verdient daar ook meteen geld mee. In de fase dat het nacht- en weekendwerk was, wist je toen al dat je er geld mee wilde verdienen of deed je dat gewoon uit hobby? Zoals een ander misschien elke dag gaat hardlopen of zo, gewoon omdat hij dat leuk vindt.

 10. Goed geschreven artikel. Leuk dat jullie tegenwoordig zoveel persoonlijke artikelen schrijven. Ben het helemaal met je eens. Werk moet ook leuk zijn!

 11. wat fijn dat hier ook eens aandacht aan wordt besteed.
  toen ik half zo jong was als nu, verbaasde ik me over hoeveel mensen ergens “alleen maar werkten” bijv winkels of ambtenaren…. en niemand werk ooit leuk leek te vinden maar “het moest nou eenmaal”
  ik kom uit de wajong en dacht dat ik daar de rest van mijn leven in zou blijven.
  toen kreeg ik een kans en kon ik een opleiding gaan doen……ik had iets van doe eens gek, geld speelt geen rol…wat wil je dan.
  mijn hart gevolgd en koksopleiding gedaan…..in de paar jaar dat ik nu als kok werk veeeel gezien, geleerd, etc.
  weken van 50 uur? geen probleem. hele dag staan? geen probleem. ik zie er nu tien jaar jonger uit dan toen ik begon.
  oja. ik ben 48 EN een vrouw EN heb een beperking EN het is een mannenwereld daar hoor….
  maar het kan WEL!

  1. Wow Berti, wat een inspirerend verhaal! Wat goed dat je je droom achterna bent gegaan. Heel dapper!

  2. Heerlijk verhaal. Herkenbaar ook. De keus om te gaan doen wat je echt wilt, dat kan een mens van binnen en buiten totaal opfrissen.

 12. Heel herkenbaar, heeel heeeel herkenbaar; ik ben muzikant, ik zing en schrijf mijn eigen liedjes en daarnaast geef ik muziek- en zangles op basisscholen in achterstandswijken en zangles op een muziekschool.

  Ik hou van alledrie, maar muziek maken en schrijven en, vooral, zingen, is toch echt mijn passie. Ik werk er ook keihard voor, maar krijg continu te horen “waar verdien je dan je geld mee?” Of, erger nog, van mensen die ik helemaal niet ken: “Hoeveel heb je dan te besteden in de maand?” Alsof ze niet kunnen geloven dat muzikant zijn ook een beroep is waar je, mind you, heel hard voor moet studeren en heel hard voor moet werken.

  Vorig jaar heb ik het besluit genomen om te stoppen met mijn bijbaantjes om de huur te betalen en me volledig te focussen op de muziek, doodeng en ik had het 4 maanden heel zwaar financieel. Maar toen ik dat besluit eenmaal had genomen, ging ineens de “flow” weer stromen, ik ben nieuwe muziek gaan schrijven, ik kreeg ineens een nieuwe baan aangeboden (lesgeven op basisscholen), ik ben met mijn nieuwe band de studio ingegaan en heb net, vorige week, met hen een nieuwe EP uitgebracht met 5 eigen liedjes. Het “stroomt” weer, als jullie begrijpen wat ik bedoel ;-)

  En, ja, wij (mijn vriend is ook muzikant) kunnen niet elke maand uiteten, we kunnen ook niet 2 keer per jaar op vakantie, maar we doen wel waar we blij van worden en dat vind ik eigenlijk het aller aller allerbelangrijkste.

  1. WOW. Meer kan ik niet toevoegen. Dankjewel voor je reactie Jula!

 13. Ik studeer momenteel nog, maar ben naast m’n studie wel met dingen begonnen die ik écht leuk vind. Wat een positieve energie krijg ik daarvan! De vraag ‘kost dat niet heel veel tijd’ krijg ik vaak op me afgevuurd, en dan is mijn antwoord ook steevast: ‘Ja, dat kost veel tijd, maar ik doe het met veel plezier’. Waar anderen hun vrije tijd vullen met series kijken en ’s avonds televisieprogramma’s kijken die je eigenlijk niet echt boeien, ben ik met dingen bezig die me ontzettend interesseren en met een stukje zelfontwikkeling.

  Wie weet kan ik later leven van het bloggen en fotograferen, dat zou geweldig zijn. Maar er nu m’n ei in kwijt kunnen is ook al van onschatbare waarde. Een baan hebben waar ik met tegenzin naartoe ga zie ik echt niet zitten, dus dat probeer ik ten alle tijde te voorkomen. Wel ligt het deels ook aan je eigen instelling. Er zullen dagen, misschien wel weken tussen zitten waar je niet lekker op je vel zit in je werk, maar zodra je er een positieve draai aan kunt geven, kom je er wel. Ik denk dat het in balans moet zijn: niet álles op je werk hoeft leuk te zijn, maar je moet er wel positieve energie van krijgen.

  1. Helemaal waar! Ook bij het bloggen kan ik zo 10 dingen opnoemen die ik minder leuk vind, maar dat heb je bij iedere baan. Als het je in het algemeen maar een blij gevoel en energie geeft, dan zit je goed!

 14. Mooi artikel! Ik ben het er helemaal mee eens. Sinds ik anderhalf jaar geleden afstudeerde, zit ik thuis en zoek ik werk. En in die tijd ben ik er achter gekomen dat de banen die bij mijn studie (kunstgeschiedenis) passen, eigenlijk niet bij mij passen. Dat ik daar never nooit gelukkig van zou worden, en dat ik gewoon zelf creatief bezig wil zijn. En dat ik wil dat dat mijn werk is. Dus nu ben ik een webshop gestart, waarin ik handgetekende kaarten verkoop. En ook al is het nu nog ienieminiklein en nog lang niet winstgevend, ik hoop wel dat het dat ooit wordt. En tja, dat niet iedereen het dan even serieus neemt (“want tekenen is toch gewoon je hobby?”), dat neem ik dan maar voor lief. En gelukkig zijn de mensen die echt dicht bij me staan over het algemeen wél enthousiast en meelevend (:

  1. Het valt me iedere keer weer op hoe mensen naar mensen die in de creatieve sector kunnen kijken. “dat is toch een hobby en geen werk?”
   Zucht ;)
   Maar je verhaal is mooi en herkenbaar. Je mag trots op jezelf zijn!

 15. Heel herkenbaar! Ik ben onlangs met mijn opleiding gestopt. Een opleiding die ik had gekozen omdat het logisch leek: er was veel werk in te vinden en ik kon er geld mee verdienen. Het idee was dan om daarnaast de dingen te doen die ik leuk vind, namelijk tekenen en schilderen en op allerlei manieren creatief zijn. Helaas slokte de opleiding zoveel energie op dat ik helemaal niet meer aan creatief zijn toe kwam. Ik kwam zelfs in een lichte depressie terecht en zag het allemaal niet meer zitten. Toen is er een knop omgegaan en heb ik besloten te stoppen. Ik werk nu in een magazijn met groenten en fruit. Gezellige collega’s. En ik hoef niet heel veel na te denken bij het werk. Daarnaast ben ik in mijn vrije tijd heel veel creatief bezig en ben ik aan het kijken hoe ik daar geld mee kan gaan verdienen, want dat lijkt mij een echte droombaan.

  Dus werk is nog steeds iets wat geld oplevert, maar het soort werk wat je dan doet is belangrijk zodat je je ook nog kan focussen op de dingen die je echt leuk vind.

 16. Ik heb ineens een vraag, die niet past bij het onderwerp van de blog, maar waar jullie misschien wel antwoord op weten. Hoe zit het met zijde? Dat is zeker niet diervriendelijk? Ik zat te denken aan een zijden kussensloop (schijnt beter te zijn voor je huid en rimpels), maar worden de rupsjes daarvoor dood gemaakt? Ik ben geen veganist (wel vegetariër), maar er hoeven voor mij geen dieren doodgemaakt te worden. Misschien weten jullie dit? Dank je wel alvast!

  1. hihi grappig dat je hier opeens op komt :) Zijde is geen diervriendelijk product nee. Voor het produceren van zijde worden rupsen ‘gekweekt’ en daarna vergast. Je hebt wel biologische zijde, dat is een heel duur product, maar ik geloof dat ze daarvoor alleen rupsen die een natuurlijke dood zijn gestorven gebruiken. Het is heel lastig om genoeg rupsen te verzamelen die een natuurlijke dood zijn gestorven, vandaar dat het zo duur is!

   1. Ja, gekke vraag voor deze blog hè. Wel super tof dat jullie antwoorden. Idee van zijden kussensloop is geschrapt! Dank jullie wel!

 17. Bedankt voor dit inspirerende artikel! Het zet me zeker even aan het denken en ik kan me goed vinden in de gedachte dat het eigenlijk het belangrijkste is dat je het leuk vind wat je doet. Ik studeer op dit moment nog en ben al een aantal jaren bezig. Door de druk om het af te ronden vergeet ik soms wel eens waarom het me zo leuk leek om te gaan doen. Daarnaast heb ik ook nog veel andere passies waar ik misschien wel iets mee wil doen. Waar ik uiteindelijk in terecht kom weet ik nog niet. Voor nu is het van belang dat ik toch mijn studie afrond en me daarnaast verder focus op de dingen die ik leuk vind om te doen.

  1. Wat goed dat je dit zegt! First things first en goed voor jezelf blijven zorgen. Dat is het belangrijkste :)

 18. Pfoe! Ik rijd niet iedere ochtend fluitend naar mijn werk, maar ik heb er ook geen hekel aan. Ik vind het vooral fijn de hele dag onder de mensen te zijn, en de structuur die mijn werk biedt. En hoewel dat soms is wat het vervelendst aan mijn werk is, ben ik ook blij met de uitdagingen die ik krijg. Dat je gedwongen wordt een stapje extra te zetten. Natuurlijk zou ik best weleens iets anders willen doen. Zo is het toch met alles in het leven? Als het moet is het ineens per definitie een stukje minder leuk. Fulltime bloggen klinkt wel leuk, maar als ik me voorstel dat ik ineens geforceerd blogs zou moeten typen omdat er anders geen geld binnenkomt… Dan lijkt het me toch ineens een stuk minder leuk. Ik heb wel enige voorzichtige ambitie, maar die zit op het moment meer in waardering krijgen door veel bezoekers te zien. Ik ga er overigens wel vanuit dat ik niet mijn hele leven hetzelfde zal blijven doen. Op een gegeven moment wil ik wel iets nieuws proberen natuurlijk.

  1. Ik denk dat dat ook voornamelijk is wat mensen gelukkig maakt: jezelf ontwikkelen en steeds weer nieuwe dingen leren. Dat kan heel goed binnen de baan zijn die je al heel lang hebt!

 19. Op dit moment doe ik niet wat ik leuk vind (niet dat het vervelend werk is hoor, maar mijn passie, nee). Maar ik ben wel druk bezig met mijn opleiding zodat ik daarna wél kan gaan doen wat ik leuk vind.

 20. Wat een mooi, inspirerend stuk. Op dit moment verdien ik mijn geld niet op de manier zoals ik zou willen. Gisteren ben ik ook ‘ziek’ naar huis gestuurd na een goed gesprek met mijn leidinggevende. Mijn werk en privéomstandigheden kosten me op dit moment erg veel energie, terwijl ik juist energie wil krijgen van mijn werk.

  1. Jeetje, wat heftig voor je. Ik hoop dat je snel een manier vindt om je beter te gaan voelen in je werk. Maar voor eerst: werk is niet alles. Je (geestelijke) gezondheid is veel belangrijker, dus focus daar op. Sterkte!

 21. Wat een prachtig artikel, heel erg inspirerend om te lezen! Ik heb momenteel geen betaalde baan door ziekte, maar ik zie mijn blog een beetje als werk. Ik steek er veel tijd in, vind het geweldig om te schrijven en met fotografie bezig te zijn en ik geniet intens van alles wat er bij komt kijken. Als je het betaalde aspect even achterwege laat, dan doe ik nu precies ‘werk’ wat ik geweldig vind om te doen! En wie weet kan ik er ooit mijn geld mee verdienen. :)

  1. Zo is het! Dat je er iedere dag blij van wordt, dat is al zóveel waard! Je creativiteit kwijt kunnen is heel erg belangrijk.

 22. Heel erg mooi geschreven en zo waar! Ik België gaat het ook zo. We werken kei hard, vooral om onze kosten te kunnen betalen. Vinden we die job dan toevallig ook nog leuk, dan is dat mooi meegenomen, maar absoluut geen vereiste.
  Ik heb het geluk dat ik een job heb die ik heel graag doe, maar waar ook ontzettend veel tijd in kruipt, kantooruren kennen we niet en we ‘moeten’ eigenlijk constant beschikbaar zijn. Iets meer dan een half jaar geleden ben ik samen met mijn man een webshop gestart, gewoon omdat we naast onze dagdagelijkse job iets van ons wouden hebben wat we echt oprecht heel erg leuk konden vinden. Dit brengt een mooi evenwicht tussen de job waar we moeten gaan werken en onze 2e job waar we mogen voor werken.

 23. Ik ben het best eens met de boodschap om te durven gaan voor iets wat je leuk vindt en op zijn minst te onderzoeken of je van iets anders kunt leven, als je ontevreden bent met de huidige rol van je werk in je leven. Tegelijkertijd word ik ook wat mismoedig van de dwangmatigheid waarmee we elkaar (in Nederland? In de Randstad??) aan het opleggen zijn dat je baan een ‘verlengstuk van je zelf’ moet zijn, iets waar je ‘hart en ziel in kwijt kan’, je ‘passie’, bij voorkeur iets creatiefs, spannends, stoers of sexy. Alsof je werk ook niet meer gewoon je werk mag zijn, inderdaad iets waar je je rekeningen mee betaalt, en dat je daarnaast ruimte vindt om dingen te doen waar je van opbloeit. Soms vergeten we even te zien hoeveel ruimte we in Nederland al hebben om op zijn minst iets te vinden door opleiding dat redelijk bij je past. Maar kijk eens naar de rest van de wereld, hoe vaak een baan niet meer is dan geld verdienen. Hou het realistisch. Ons werk is uiteindelijk ook nog altijd wat vroeger het jagen van beren, vinden van takken, en sprokkelen van bessen was :), namelijk hetgeen om in onze menselijke basisbehoeften van eten, kleding en onderdak te voorzien.

  1. Ik snap wat je bedoelt, maar wij doelen ook niet op dat werk spannend of sexy of super interessant moet zijn. Het moet iets zijn waar je blij van wordt. En als je iedere dag, 40 uur in de week, met tegenzin ergens naartoe gaat… dat kan toch gewoon niet goed voor je zijn, op de lange termijn? We moeten allemaal wel eens dingen doen die we niet leuk vinden, true. Maar ik denk niet dat het goed is om dit je leven lang te doen. En absoluut realiseren wij ons hoe ongelooflijk dankbaar we mogen zijn voor de omstandigheden hier in Nederland. Dat realiseren wij ons iedere dag!

  2. Er is een groot verschil tussen de banen van nu en het jagen van beren, vinden van takken en sprokkelen van bessen. Namelijk een grote afstand tussen je levensonderhoud en datgene wat je daadwerkelijk doet.
   Ik denk dat jagen en letterlijk zelf voorzien in je onderhoud een stuk gezonder is voor de geest, dan veel banen die er nu zijn en zogenaamd belangrijk zijn.
   Ik snap verder je punt wel hoor, in Azie liggen mensen in de goot en zouden ze wensen dat ze hier mochten schoonmaken.

 24. Ik wil jullie even een heel groot compliment geven voor jullie artikelen van de laatste tijd! Ze zetten me écht aan het denken en doen me op een heel andere manier naar dingen kijken. Deze ook weer! Heel mooi.

 25. Ik word enorm blij van alle artikelen die jullie de afgelopen tijd schrijven. Echt super fijn!

  Ik ben nu zelf bijna klaar met mijn opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving en ik word hier enorm blij van. Ik hoop dat ik ook een baan kan vinden hierna. Daarnaast heb ik mij een tijdje terug eindelijk ingeschreven als fotograaf. Ik fotografeer al jaren en ik word er zo gelukkig van. Ik vind het af en toe nog wel moeilijk om hier bedragen voor te vragen, juist omdat ik het zo leuk vind, maar hier leer ik steeds meer van. Vooral in mijn directe omgeving is het moeilijk, mensen die denk dat je wel éven foto’s kan maken.
  Ik hoop na mijn opleiding een combi van docentschap en fotograaf te kunnen maken en hier streef ik ook naar!

 26. Dit is heel erg iets waar ik mee bezig ben! Natuurlijk met mijn blog maar ook als huisvrouw. Dat ik er voor gekozen heb om thuis te zijn kan niet. Daar word ik voor afgebrand idd. Als feministische vrouw MOET ik buiten de deur werken. Ja doei!

  1. Dat is altijd weer een voorbeeld van mensen die dan feminisme niet begrijpen. OOK als feminist heb je de keuze (met keuze als sleutelwoord) om thuis te zijn als huisvrouw. Dat we de keuze hebben dat is waar we voor gevochten hebben. Ik zei het net al ergens anders maar er hangt een stigma aan feminisme dat je dan een cariere tijger moet zijn.. maar dat is helemaal niet zo! Ik noem mezelf daarom ook graag een gelijken rechten activist, want dát is waar het voor staat.

 27. Ontzettend mooi artikel dames. Ik heb precies diezelfde kijk op het leven als jullie en wil echt (althans, sowieso een beetje) gelukkig worden van mijn werk. Wat voor werk dat uiteindelijk is, maakt niet uit, als je er maar voldoening uithaalt. Zo heb ik acht jaar lang in een slagerij gewerkt, was mijn bijbaan, ik vond het ontzettend leuk. Momenteel werk ik als freelance journalist en dat is wel een stukje moeilijker, omdat het strijden om je plek is. Maar bij iedere klus of bij ieder ding dat ik bereik, krijg ik zo’n vreselijke energieboost. I love it. In het begin was het heel moeilijk om aan opdrachten te komen en dus financieel wat te hebben, vriendinnen zeiden dan weleens: ‘Ga toch in een winkel werken ofzo’, maar ik wilde niet opgeven. Al die investering loont nu, want nu gaat het super met mijn bedrijf. Ha :) Follow your dreams. Go for it.

 28. Ik heb mezelf een ander motto aangemeten op vlak van werk: niet doen wat je leuk vindt, maar leuk vinden wat je doet. Dat vergeten we namelijk ook nog wel eens. We zijn zo bezig in ons hoofd met denken dat die blogger het toch zoveel leuker heeft dan ons, dus willen we dat. Waarom niet gewoon blij zijn met wat je op dit moment doet?

  Kijk, ik doe echt niet mijn droombaan. Mijn droombaan ligt in de sociale sector, maar daar vond ik geen werk. Dus nam ik een kantoorbaan. Eentje waar ik toffe collega’s heb, uitgedaagd wordt, leuke projecten mag doen en mijn werk gewaardeerd wordt. Natuurlijk mis ik het contact met de jeugd en wil ik mensen helpen, maar van hieruit doe ik ook veel voor de samenleving. Ik zie het alleen niet rechtstreeks. Ik leer nu steeds meer om leuk te vinden wat ik doe dan elke dag te denken aan wat ik veel liever zou doen.

  Dat neemt niet weg dat je geen dromen kan nastreven. En als je hobby plots geld blijkt op te brengen is het meer dan je recht om daar ook echt iets mee te gaan doen. Maar eeuwig blijven zoeken naar ‘leukere dingen’ daar wordt je ook niet echt gelukkig van!

 29. Wat een leuk artikel! Het is altijd al mijn droom geweest om mijn brood te verdienen met werk dat ik echt heel erg leuk vind! Dat is op dit geval nog (steeds niet zo) maar ben goed op weg. Denk dat alle mensen die doen wat ze leuk vinden, wat het ook moge zijn (en daarbij ook nog gezond en gelukkig zijn) echt in hun handjes mogen knijpen :).

 30. Zo, dit maakt wel wat reactie’s los :-). Ook bij mij speelt dit enorm op dit moment.
  Ik werk al 26 jaar….. wat een tijd (nu ik het zo typ) en ik heb minstens zoveel werkgevers gehad :-)
  Dat zegt wel iets, denk ik zo.
  Ik heb geen beroepsopleiding gevolgd en waar ik nu ben, ben ik gekomen door er voor te werken. Steeds een treetje hoger op de ladder die voor mij erg laag begon.
  Maar ik heb er nooit bij stil gestaan waarom ik steeds niet op de juiste plek zat, waarom ik telkens weer weg ging (vrijwillig of niet).
  Ook ik had namelijk de rekeningen die betaald moesten worden dus, huplakee, weer door naar de volgende baan.
  Nadenken over of ik het leuk vond (of niet) was geen optie.
  Maar nu is de situatie iets anders.
  Vorig jaar september kreeg ik een klaplong van de enorme stress op mijn werk en sinds die tijd ben ik thuis.
  Ik zit op een dood punt en voel heel goed aan dat er iets moet veranderen.
  Ik wil vanaf nu mijn geld gaan verdienen met iets waar ik echt blij van word.
  Wat dat moet gaan worden weet ik nog niet maar ik weet zeker dat het beter kan.
  Dat ook ik recht heb op een prettige werkomgeving waar ik lachend van thuis kom en waar ik het gevoel heb dat ik op mijn plaats zit.
  Dus daar zet ik mij nu voor in want ik ben van mening dat iedereen recht heeft op zo’n leuke werkplek.
  Anders hou ik het niet vol tot mijn 67ste :-)

  1. Je hebt helemaal gelijk! We hopen dat het beter gaat met je gezondheid!

 31. Dit is precies hoe ik het zie! En ik probeer dit ook over te brengen met mijn blog. Ik studeer nu communicatie en ik merk dat ik sommige dingen helemaal niet leuk vind, maar andere dingen juist wel. Gelukkig is daar werk in en dat blijkt. Naast mijn studie heb ik een bijbaantje precies in de richting waar ik heen wil, ik heb een fulltime stage waar ik doe wat ik wil en in mijn vrije tijd ben ik er ook non-stop mee bezig. Iedereen vraagt me of ik niet gek wordt van schrijven (artikelen van mijn hand verschijnen nu op 9 verschillende websites), maar ik vind het juist hartstikke leuk!

  Ik weet nog niet precies hoe ik het ‘later’ (over 4 maanden) allemaal aan ga pakken en wil doen (want ik wil ook heel graag heel veel reizen en nog veel meer leren, zoals minstens drie nieuwe talen, haha), maar dat zie ik wel. Zo lang ik er plezier in heb, komt het vast goed!

 32. Wat mooi geschreven! Ik zie het ook wel echt zo, maar ik heb toch ook altijd dat praktische stemmetje in mijn hoofd dat weet dat ik (hoe oppervlakkig het ook klinkt) gelukkiger ben met een baan die mijn huur betaald en die ik niet leuk vind, dan zonder baan. Ik heb net mijn bachelor afgerond en ben nu opzoek naar werk en dit is wel echt iets dat nu bij mij speelt. Zo heb ik een sollicitatie gedaan bij mijn droombaan, maar ik twijfel heel erg hoelang ik nu af moet gaan wachten. Ik hoop maar dat ik snel wat hoor, want het zou zo fijn zijn als ik gewoon fluitend naar mijn werk zou kunnen! <3 Werken puur en alleen voor het geld houd ik namelijk niet lang vol, dat heb ik wel gemerkt uit ervaring.

 33. Geloof deze Belg maar, in België heerst dezelfde mentaliteit! Kom je met een nieuw, gek idee op de proppen? Je wordt voor gek verklaard! Zekerheid opgeven voor een onzekere baan, maar wel een waar je blij van wordt? Je bent niet goed wijs. ‘Doe maar normaal, dat is al gek genoeg’ is de leuze van heel wat mensen. Wat jammer toch. Ik begrijp dat een ietwat stabiel inkomen belangrijk is, maar denk ook dat er zo heel veel kansen verloren gaan. Ook voor mezelf. Als je in zo’n cultuur opgroeit sluipt die mentaliteit voor je het weer ook jouw hoofd binnen. Deze post was dus weer eens de wakkerschudder die ik nodig had. Ikzelf ben nu op zoek naar werk en het is niet gemakkelijk. Toch heb ik onlangs een job afgewezen omdat ik me er niet goed bij voelde. Ja, het ging spannend zijn, ja, ik ging goed mijn geld verdienen, maar ik had niet het gevoel dat die job mij voldoening en geluk ging brengen. Ik heb iets nodig waarbij ik echt iets voor mensen en de maatschappij kan betekenen, ik wil niet zomaar hard werken om rijke bedrijven nog een beetje rijker te maken. Ik wil er, naast het harde werk, ook mijn ziel in leggen en er blij van worden. Het doet deugt om dit stukje te lezen, echt. Mijn opa, die ik zeker respecteer, zei me: alles aannemen, alles is goed genoeg. Ik begrijp dat die generatie met schaarste en onzekerheid is opgegroeid en het niet zo voor het kiezen hadden, maar ik wil daar toch niet in meegaan. Ik wil niet de persoon zijn die bijna zit te pochen over hoe druk het wel is of over hoe vervelend de collega’s zijn. Je hebt maar 1 leven en daar maakt je werk verdorie een groot deel van uit, dus waarom niet iets doen waar jij je 100% in thuis voelt? Goed gedaan, Groene Meisjes! Love it X

  1. Nienke, dan zeg je dat ons verhaal een wakkerschudder is. Nou, jouw reactie dan! En het stukje over je opa: zo herkenbaar. Ik denk inderdaad wel dat het een generatie ‘dingetje’ is. Dank voor je mooie reactie!

 34. Werk doen wat je leuk vindt is heerlijk, de dagen gaan dan lekker snel en je hebt het naar je zin. Alleen soms kan je niet altijd doen wat je leuk vindt en moet je daar eerst keihard voor werken of een tussen Weg zoeken. Ik ben fulltime mama en Werk 4 dagen in de week. Mijn werk voor nu vind ik onwijs leuk! Maar het is niet iets wat ik altijd kan/wil blijven doen. Daarom volg ik een thuisstudie boekhouding. Niet persé mijn passie maar voor mij wel een slimme keus, stel ik kan dit werk niet meer doen heb ik iig een diploma erbij waar ik in verder kan zoeken of ik kan andere helpen die moeite hebben met hun boekhouding thuis. Mijn droom maak ik ooit wel waar dat weet ik zeker maar met babystapjes. Voor nu is het belangrijkste dat ik mijn dochter kan geven wat ze nodig heeft en daarvoor niet steeds elke cent hoef om te draaien want die periode heb ik gehad en dan is zelfs Werk doen wat je leuk vind niet meer leuk omdat je van je verdiende geld niet kan genieten, niet normaal boodschappen kunnen doen of een X iets leuks met het gezin dat is zwaarder dan minder leuk werk hebben maar wel in je vrije tijd kunnen genieten.

  1. Absoluut, daarom schrijf ik ook over mijn eigen ervaring: eerst 8 jaar fulltime in het onderwijs gewerkt en nu parttime, om ernaast te kunnen doen wat ik leuk vind. Het gaat ook allemaal niet over 1 nacht ijs. Het mooie is: je ontwikkelt jezelf en je groeit. Je werkt ergens naartoe en dat is al zoveel beter dan vast zitten in een baan waar je niet gelukkig van wordt!

 35. Ik kan nu voor het eerst in jaren zeggen dat ik oprecht heel blij en gelukkig ben met wat ik voor mijn werk mag doen! En dat gevoel is echt fantastisch! Als ik een dag vrij heb komt zelfs de gedachte in me op om naar mijn werk te gaan om iets af te maken, al doe ik dat niet hoor, ze zien me al aankomen, maar zó leuk vind ik het dus. Geeft echt een enorm gevoel van vrijheid, ook al zit er zo’n 35 uur per week :D

  Eerder werkte ik in een sector die ik ‘wel leuk’ vond, maar ik wist dat ik het niet nog 5 jaar zou willen doen, toen moest ik weg en nu heb ik denk ik gevonden waar mijn hart ligt (voor een deel natuurlijk, want ooit zou ik ook nog heel graag iets met interieur ernaast willen doen).

 36. Wat toevallig dat deze blog vandaag online komt. Vanmiddag hadden we het tijdens coachgroep bij mijn opleiding erover wat maakt welke keuzes je maakt om voor een bepaalde richting binnen ons toekomstige beroep te kiezen. Uiteindelijk gaat het erom te bedenken wat je zelf belangrijk vindt bij je beroepskeuze. Je bepaalt zelf welke waarden je belangrijk vindt, bijvoorbeeld of je zelfstandig wil werken, of in een team. Of je het fijn vindt om breed te denken, of juist op een klein gebied de verdieping in wil. Of je het belangrijk vindt je eigen tijd in te delen of dat je vaak nachtdiensten hebt. Daarbij hoort ook de afweging tussen wat je de leukste richting vindt en eventuele nadelen die onlosmakelijk aan die richting verbonden zijn. Zo kun je tot een weloverwogen vervolgopleiding keuze komen en kan het dus zijn dat je de ‘leukste’ richting niet kiest omdat de andere factoren die je belangrijk vindt, niet tot jouw waarden behoren. Het ging er ook om dat anderen dat niet voor jou kunnen bepalen. Dus doen wat je leuk vindt, prima, maar wel als je er gelukkig van wordt. En dat kunnen anderen niet voor je bepalen.

  1. Zeker! dat kan niemand anders beter aanvoelen dan jij en inderdaad, dat kan niemand anders voor jou bepalen. Mooi dat jullie het hierover hebben gehad!

 37. Maar soms heb je geen keus?
  Ik ben druk bezig geweest mijn droombaan te creëren maar is gewoon geen markt voor. Tenminste, niet in mijn woonplaats/provincie.

  1. Dat is inderdaad lastig. Maar misschien kan je het dan zien als iets wat je naast je werk doet, of dat je misschien iets minder kan gaan werken, om er toch tijd in te kunnen steken. Wie weet komt er toch ooit een kans voorbij en op die manier heb je ondertussen al wel het plezier ervan. (zo hebben wij ook tíjden geblogd naast ons werk, zonder er een cent mee te verdienen)

   1. Klopt, ik doe het nu ook in mijn vrije tijd voor vrijwilligers werk. :)
    Ik vind het zelf wel echt ontzettend jammer (dat is nog zacht uitgedrukt), maar het is gewoon echt niet anders. Misschien komt er ooit een doorslag? ;)

    1. Zo is het! Positieve houding en ondertussen genieten van wat je doet! Succes ermee :)

 38. Zelf heb ik jarenlang op kantoor gewerkt, 40 uur in de week.
  Het was meer een veilige keuze na het volgen van een
  veilige opleiding. Want er is altijd werk op kantoor. Maar ik werd
  hier niet gelukkig van. Altijd maar aan het dagdromen.
  Nee, ik wilde echt contact met mensen zonder dat er gekeken
  wordt dat ik loopt te lanterfanten.
  Ik wil mijn eigen tijd kunnen indelen, zodat ik een mooi balans
  heb met mijn privéleven. Puur toevallig (of toch niet?) liep ik letterlijk
  tegen een advertentie aan en alle puzzelstukjes vielen op
  hun plaats. Ben nu werkzaam als schoonmaakster op een camping.
  Schoonmaakwerk blijkt toch een baan te zijn waar veel mensen
  hun neus voor optrekken. Maar ik vind het een feest. Elke dag in
  vakantiestemming. En ik ben klaar met werken als de rest van huis
  gaat. En dagdromen daar heb ik geen tijd meer voor :)

 39. Wat een mooi en inspirerend artikel! En zó to the point! Over dit onderwerp praten mijn vriend en ik tegenwoordig heel veel. We proberen allebei te doen wat we leuk vinden en hier ons geld mee te verdienen maar de weerstand hiertegen is groot in onze omgeving. Het blijft lastig, want uiteindelijk moeten ook die rekeningen betaald worden. Maar ik denk dat je het gelukkigst wordt als je doet wat je leuk vindt, tijd om dit principe groter te maken in Nederland! En jullie zijn daar een heel mooi voorbeeld van, keep up the good work!

 40. Ik zit nu in de examenklas en weet wel wat ik het liefst wil gaan doen als werk in de toekomst, namelijk werken op een uitgeverij, het is alleen nog de vraag hoe ik daar kom. Ik heb me al wel ingeschreven voor een schrijversopleiding, waar wel een erg strenge selectie voor is. Ik heb dus een 2e keus nodig en ben hard op zoek naar een andere geschikte HBO-studie.
  Ik ga in elk geval mijn best doen om uiteindelijk op een uitgeverij terecht te komen.

 41. Ik ben het hier zó mee eens! Ik schrik er serieus van wanneer mensen keuzes maken (of gepusht worden door hun omgeving) gebaseerd op de hoeveelheid geld die ze ermee kunnen verdienen. Je wil toch niet het grootste deel van je leven iets doen wat je niet leuk vind? Ik werd bijvoorbeeld al raar aangekeken omdat ik liever een leuk bijbaantje wilde dat minder verdiende, in plaats van midden in de nacht post te moeten sorteren. Je kunt natuurlijk niet altijd meteen je passie volgen, maar er in ieder geval een beetje in de buurt zitten is wel mogelijk denk ik. :) Mooi stuk!

 42. Een dikke AMEN!

  Zo fijn en lief dat je dit schrijft. Dit is ook hoe ik het zie, maar soms word ik nog geplaagd door die calvinistische instelling en reacties uit de omgeving.

  Dit artikel laat me zien dat het oke is om te doen wat je leuk vindt.

  Bloggers hebben een hele grote invloed, vind ik. Je kunt zo iemands dag helemaal positief beïnvloeden, anderen inspireren om andere levenskeuzes te maken, iemand een steuntjes in de rug geven, aan het denken zetten.
  Ik denk dat de invloed van bloggers erg onderschat wordt! Mijn leven is in ieder geval al heel erg positief beïnvloed door de blogs die ik dagelijks lees.

  Thank you girls!

 43. Goed geschreven! Ik denk er zelf wel net iets anders over. Het is natuurlijk het mooiste als je iets kunt doen wat je echt het allerleukste vindt om te doen, maar het is helaas niet iedereen gegeven om dit betaald te doen. Ook moet je maar net weten wat het is wat je het liefste zou willen doen. Als ik naar mezelf kijk: na een studie Bedrijfseconomie afgerond te hebben besloot ik het roer om te gooien en Genderstudies te gaan studeren (een studie die onder andere over vrouwenrechten gaat). Dat kwam naar aanleiding van het boek “Desert Flower” van Waris Dirie, waarin de auteur onder andere schrijft over het feit dat zij besneden is als jong meisje. Na het afronden van Genderstudies ben ik bij een vrouwenrechtenorganisatie gaan werken, maar na verloop van tijd werd m’n contract niet meer verlengd en kon ik geen baan meer vinden in die sector. Nu heb ik weer een financiële baan en ben ik ondertussen aan het nadenken wat ik zou willen qua werk. Ik weet het gewoon niet… Ik probeer hier wel achter te komen door te bloggen, veel boeken te lezen en ik ga binnenkort een training doen om er nog meer over na te denken. En ik doe vrijwilligerswerk om met m’n passie bezig te blijven. Wat ik wil zeggen is: misschien kom ik erachter wat ik wil maar misschien ook niet. En als dat laatste het geval is dan moet ik gaan kijken hoe ik voldoening kan halen uit datgene wat ik nu doe. Gelukkig heb ik een hele behulpzame manager die met me meedenkt.

 44. Ik heb 10 jaar lang op kantoor gewerkt, en daarmee een goed betaald salaris weten te bemachtigen. Echter werd ik gek van 8 uur of langer stilzitten achter een bureau. Ik heb nu de keuze gemaakt om parttime , 24 uur verdeeld over 5 dagen te werken. Zo heb ik een goed basisinkomen waar ik mijn woonlasten mee kan betalen. En nu ben ik op zoek gegaan naar een bijbaan voor in de avond en in het weekend, wat ik echt LEUK vind. Het betaald bijna de helft van wat ik op kantoor verdien, maar ik ga straks in mijn eigen sportschool werken , ik vind het erg spannend en heb wel veel getwijfeld want ik moet daar 2 keer zoveel uren draaien om te verdienen wat ik op kantoor met enkele uurtjes erbij zou krijgen. Maar ik realiseer me ook dat plezier in je werk en er energie uit te halen ipv dat het je leegzuigt, ZOveel belangrijker is! En ik kies voor de middenweg! parttime kantoor, parttime onder de mensen en actief bezig zijn :-) Ik denk hiermee de gouden combinatie gevonden te hebben :-)

 45. Wat een geweldig verhaal en helemaal herkenbaar. Mensen doen vaak te weinig wat ze echt leuk vinden. Zelfs als ze weten hoe ze daar geld mee kunnen verdienen. Het is ongelofelijk hoe een zekere mindset of beperkende overtuigingen mensen weerhoudt om echt datgene te gaan doen wat men leuk vindt. Toegegeven het is vaak een lang proces 1) om er achter te komen en 2) om te weten hoe je er geld mee kunt verdienen. Mij is het na 9 jaar in elk geval gelukt. Ik raad het iedereen aan!

 46. Ik probeer deze wijze les zo vaak op mijn leerlingen over te brengen, maar het zit er zó ingebakken in het nuchtere Nederland! Word maar gewoon doktersassistente, zegt moeder, terwijl dochter veel liever meubels wil ontwerpen of zo. Ik ben zelf ook juf geworden, omdat mijn moeder juf is en dat wel een degelijk beroep vond. Inmiddels 35 en met een vers diploma op zak ga ik mijn passie achterna en hopelijk een klein beetje de wereld verbeteren. Te beginnen bij de leerlingen op onze school, die zijn nog te redden ;) Ik zal volgende week dit artikel aan ze laten lezen, wie weet wat het teweeg brengt…

 47. Wat een super fijn, goed, tof, duidelijk artikel. Ik weet ongeveer precies wat ik leuk vind om te doen en als ik met bloggen of fotograferen geld verdien voelt dat ZO goed. Ik word er super gelukkig van :) En thanks voor het delen van de video. Liefs

 48. Ik doe momenteel een Media opleiding, heb een blog én een webshop. Ik vind alledrie echt leuk, maar stiekem zou ik toch wel graag met die laatste twee verder willen

 49. Altijd interessant dat een kantoorbaan gezien wordt als saai en iets wat je echt leuk vindt iets buiten kantoor is. Ik ben dol op mijn kantoorbaan! Ik doe veel analyses, vind het heerlijk om lekker ‘puzzeltjes op te lossen’ en zit graag de hele dag achter mijn computer.

  1. Maar daarom zeggen we ook: voor de 1 is dit een droombaan, voor de ander wat anders. Zo zijn er ook mensen die heel gelukkig zijn als cassiere of schoonmaker – twee banen waar mensen vaak op neerkijken. Het gaat erom dat jij doet wat jou blij maakt!

 50. wat een mooi stuk en ik ben het roerend met je eens. Als je elke dag dingen tegen je zin moet doen, hoe gelukkig word je dan? Dat is het zo niet waard. Het enige wat ik zo moeilijk vind is, wat maakt mij nu het gelukkigst? En hoe kom je erachter? Hoe weet je nou waar je 40 uur per week aan kan spenderen en dat het je nog steeds blij maakt?

 51. Ik heb eigenlijk nooit geweten wat ik nou precies wilde in mijn professionele leven. Ik ben 47 en onlangs na 16 jaar gestopt met mijn werk als communicatiemedewerker bij een hogeschool. Ik probeer nu uit te vinden waar ik gelukkig van word. Maar daar is een heel moeilijk proces aan vooraf gegaan. In ieder geval word ik blij van mijn blog! En onlangs ben ik begonnen met een docentenopleiding voor yoga/pilates. Ik beschouw dit jaar als een investering in mezelf en heb er vertrouwen in dat als ik goed naar mezelf blijf luisteren er iets op mijn pad zal komen.

 52. Bingo! Ik heb vorig jaar mijn baantjes opgezegd en vlak daarvoor gestopt met mijn master opleiding omdat ik er echt niet gelukkig van werd. Ben toen voor een jaar naar Australië vertrokken en een blog begonnen over reizen en vegan zijn! Ik vind het heerlijk. Verdien er nog niks mee, maar dat maakt me niets uit. Het is een heerlijke creatieve outlet. Ik werk gewoon part time om de rekeningen te betalen en daarnaast doe ik alleen maar wat ik leuk vind ;) Life’s too short!

 53. Ik heb een heerlijke baan. Activiteiten begeleider in de gehandicaptenzorg.
  Ga elke dag met plezier naar mijn werk. Het liefst zou ik het willen combineren met mijn liefde voor dieren.
  Als hobby ben ik gaan bloggen. Het staat in de kinderschoenen. Het zal ook niet groots worden maar doe het net als fotograferen voor mijn plezier

 54. Wat een inspirerende blog! Dit komt zeer overeen met mijn leven. Ik werk onder mijn niveau maar wel in een baan waar ik plezier in heb. Ik draai misschien niet de uren waar ik rijk van wordt maar daarnaast heb ik wel tijd over voor mijn nieuwe blog wat ik super vind om te doen. Mijn vriend denkt er gelukkig precies hetzelfde over. Binnenkort hopen we ook een reisblog te beginnen waarin we onze wereldreis met de wereld delen :) wat zou het gaaf zijn om daar de kost mee te kunnen verdienen! Rest mij ook nog om te zeggen hoe hebberig mensen tegenwoordig ook zijn. Van materialisme wordt ik alles behalve gelukkig. Als je toch je brood kan verdienen, dan heb je het toch… en ja huur of hypotheek inderdaad. Maar mensen verliezen snel het zicht op wat ze echt nodig hebben tegenwoordig. Jouw blog sluit naadloos aan op de theorie van de mannen van 365 dagen succesvol, je moet zeker eens een kijkje nemen op hun website! :)
  Liefs, Milou

 55. Zo fijn om eens te horen/lezen dat iemand er precies hetzelfde over denkt als ik! Ik werk in de zorg en er worden regelmatig best wel kwetsende opmerkingen over gemaakt, alsof je er dan niet helemaal bij hoort ofzo. Zo Vind ik het ook erg vervelend wanneer men op verjaardagen en partijtjes als eerste vragen wat voor werk iemand doet. Alsof dat iemands persoonlijkheid definieert. Doe datgene waar jij happy van wordt, wat dat ook moge zijn. Fijn, zo’n artikel :)

 56. Dit vind ik nou echt een heel leuk en inspirerend artikel. Thanks! Ik heb na een studie economie (“verstandige keuze”) en jaren in de financiële dienstverlening te hebben gewerkt (elk jaar andere functie op zoek naar iets dat wel leuk was) besloten ontslag te nemen en mijn droom na te jagen, op wereldreis! En.. eindelijk de rust en vrijheid om te bedenken waar ik dan wél gelukkig mijn geld mee kan gaan verdienen :-)

  Dankjulliewel!!!

  1. Even als toevoeging: ik dacht altijd dat veel geld verdienen het belangrijkste is, na jaren werken in een branche die ik niet leuk vind weet ik wel beter :-)

 57. Met mijn huidige baantje ben ik eerst gaan kijken of ik het leuk vond. Dat het salaris best ok is, kwam voor mij op de tweede plaats. Je brengt tenslotte zoveel tijd van de dag door met collega’s en het werk, dan kun je maar beter zorgen dat het iets is wat je ook echt wilt doen.
  Leuk artikel!
  Groetjes,
  Jannie

 58. Ik heb het best naar mijn zin op mijn werk en ga niet met tegenzin naar werk. Maar ik blijf zoeken naar een baan waar ik ECHT gelukkig van word.
  Wat als je nou niet precies weet wat je zou willen doen….?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *