Duurzaam kerst vieren, de 2017 editie

Illy 1

Foto’s: Aline Bouma / Deze blogpost is geschreven in samenwerking met illy

Misschien heb je al meer dan genoeg kerstblogjes gelezen de afgelopen tijd. Ik bedoel, ik zie al sinds november – als het al niet oktober was – allerlei recepten en dergelijke voorbij komen online. Dus vergeef het me als je inmiddels je dosis hebt gehad. Ik wilde toch een paar leuke duurzame kersttips met je delen en je laten zien hoe ik kerst vier dit jaar. En aangezien je vandaag en morgen nog boodschappen kunt doen, kan het nog net, toch?

Adopteer een kerstboom

Illy 2

Er is in de ‘groene wereld’ altijd een beetje een discussie gaande over wat voor kerstboom je het beste kunt hebben. Een kunstboom gaat jaren mee, maar moet wel van plastic wordt gemaakt. En wat als je hem wegdoet, wordt hij dan wel gerecycled? (ik hoop altijd maar dat mensen hem naar de kringloop brengen en dat iemand anders er dan weer plezier van heeft) Voor een echte boom moet er een echte boom worden gekapt. Die worden vaak niet heel duurzaam verbouwd. En die staan een paar weken in je huis en dan? Dan vallen de naalden uit en gooi je de boom weg. Dan wordt de boom verbrand, eigenlijk heel bizar, als je erover nadenkt. Ik bedoel, dat doe je met kamerplanten toch ook niet? Die koop je ook om er jaren plezier van te hebben. Dat staat me heel erg tegen.

Maar de eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat ik een echte boom wel het mooiste vind. En het ruikt zo lekker. Dus wat ik vorig jaar heb besloten is: ik adopteer een kerstboom. En die breng ik dan weer terug. Om hem vervolgens het jaar daarna weer op te halen. Dus zo geschiedde. Ik mocht mijn boompje – een beetje een scheef en kneuzig geval, maar daardoor extra leuk – van het weekend weer ophalen. Ik werd er zo blij van om weer herenigd te zijn met ‘mijn’ boom! Het was nummer 6612 en ik ging nog net geen sprongetje van geluk maken toen ik het nummer vond tussen alle bomen.

Illy 3 Illy 4

Thuis hing ik er LED lichtjes in en een paar mooie ornamenten in de vorm van groente en fruit. Ik kreeg een paar weken geleden  van vriendinnen een geweldige avocadobal en die heeft dé ereplek in mijn boom gekregen. Wat is ie leuk he?

Zo rond 6 januari breng ik mijn boom weer terug. Dan wordt de boom weer geplant en kan ik hem volgend jaar weer ophalen. Daar word je toch gewoon heel erg blij van? Als jij volgend jaar ook een adoptieboom wil, dan verwijs ik je graag door naar adopteereenkerstboom.nl.

Eet iets lekkers

Illy 6

Natuurlijk, je kunt allerlei kant-en-klare dingen kopen in de supermarkt. Maar als je het aan mij vraagt, dan blijft het allerleukste toch wel om zelf iets te maken. En dat hoeft helemaal niet heel ingewikkeld of uitgebreid te zijn. Wat ik hier bijvoorbeeld deed, was een brownie bakken en dit in een mooi glas serveren met soja ijs, waar ik een beetje espresso, van illy, gemaakt met mijn espressomachine, overheen goot. Mega simpel, maar zó lekker. Bijna iedereen lust dit en het ziet er leuk uit, dus ik durf eigenlijk wel te zeggen dat dit een gegarandeerde kersthit is.

Check hier een recept voor vegan brownie. Je kunt in dit geval de toppings weglaten en alleen het basisrecept voor de bodem volgen. Soja ijs koop je tegenwoordig bij iedere supermarkt en verder hoef je alleen een paar espressootjes te zetten. Kind kan de was doen!

Illy 5

Kindjes aan tafel? Dan is het natuurlijk extra leuk om iets apart voor hen te maken, zodat zij zich ook een beetje speciaal voelen. Ik weet nog hoe leuk ik dat zelf vond als kind. Ik bakte dezelfde brownies, maar dan in kerstboomvormige muffinvormen (dit soort siliconen vormen vind je nu in íedere kookwinkel, of bijvoorbeeld bij Hema of Xenos,) en serveerde het met eetbare glitter (ook van de kookwinkel,) en een bolletje soja ijs. Ik maakte het geheel af met een kerstig kaarsje in het ijs. (wees daar wel op tijd bij, anders zit het hele ijs onder het kaarsvet – maar het idee is leuk ;))

Geef elkaar duurzame cadeaus

Illy - Originele formaat 13

Is het bij jou in de familie een traditie om elkaar cadeaus te geven? Probeer dit jaar dan zo duurzaam mogelijke keuzes te maken. Bijvoorbeeld door elkaar dingen te geven die praktisch zijn. Dingen die opgebruikt worden, bijvoorbeeld. Illy heeft nu een eindejaarsaanbieding waarbij je, als je een koffiemachine koopt, een koffiepakket ter waarde van €70 cadeau krijgt. Koffie is een product dat je iedere dag gebruikt, ik zie daar de praktische waarde van in, voor een koffieliefhebber. Los daarvan is kiezen voor de koffie van illy kiezen voor duurzame, verantwoorde koffie. Ik schreef daarover eerder in het artikel ‘Hoe ik mijn koffie het liefste drink.

Illy 9

Ken je iemand die je blij kunt maken met mooie cosmetica producten? Kies dan voor een mooi en verantwoord merk. Bijvoorbeeld een merk dat vegan is en ecofriendly. Aanraders zijn de heerlijk ruikende sprays en rollers van Rock Your World en de cadeaubox van Kenko, die altijd weer super verrassende producten bevat.

Illy 10

Of je geeft iemand een beleving cadeau, in plaats van een ding. Denk bijvoorbeeld aan een Museumkaart of een Cineville abonnement. Zo kunnen jullie samen eens naar het museum of de film – of je zegt er nadrukkelijk bij dat je iemand wat tijd voor zichzelf gunt. Een andere tip is het Eerste Keren Dagboek, dat ik heb gemaakt met Paper on the rocks. In dit boekje kan degene die het krijgt al zijn of haar eerste keren opschrijven. Ook een mooi idee voor het nieuwe jaar!

Lees (of luister) een boek

Illy 8

Ik las van de week over een geweldige IJslandse traditie, waarbij mensen elkaar op Kerstavond een boek cadeau geven en dan lekker met elkaar op de bank gaan zitten lezen. Ik zie dan meteen een gezelschap rond een haard en de kerstboom zitten, opgekruld op de bank, met van die dikke warme sokken aan en warme chocolademelk erbij. Ik had spontaan zin om een ticket te boeken, maar daar was ik een beetje te laat mee. Volgend jaar dan misschien maar. Hoewel, daarvoor hoef je natuurlijk helemaal niet naar IJsland. Dat kunnen we ook gewoon hier doen. Doe het gewoon lekker een beetje rustig aan met kerst. Daar zijn die dagen toch eigenlijk ook wel voor bedoeld?

Illy 7

Ik selecteerde een paar mooie boeken voor kinderen, die ook allemaal wel iets kerst-achtigs hebben. Het lijkt mij eigenlijk een heel mooie traditie om – als ik ooit kinderen mag krijgen – ieder jaar met kerst een boek cadeau te geven. En dan schrijf ik voorin welke kerst het was, in welk jaar. Kerstavond wordt dan leesavond. Ja hoor, ik zie het voor me. Goed, mijn fantasie gaat met me aan de haal – ik stop al.

Houd jij, of je kind, niet van lezen? Misschien wil je dan eens een audioboek proberen. Ik schreef op mijn blog al regelmatig over de app Storytel, waarop mega veel luisterboeken staan. Maar ook podcasts zijn erg fijn. Op dit moment ben ik verslingerd aan de podcast Bob, van VPRO. Die zou heel geschikt zijn om tijdens kerst lekker te binge-luisteren.

Heb het fijn met elkaar

Illy 11

Ook namens Beppie en Poppie: heel fijne dagen gewenst. Maak er iets gezelligs van, op je eigen manier. Je hoeft je niks aan te trekken van ‘hoe je kerst hoort te vieren,’ want je mag het gewoon op je eigen manier doen. Houd, waar mogelijk, een beetje rekening met de dieren en het milieu, en natuurlijk met de mensen om je heen. Dan worden het vast heel gezellige dagen :) Geniet ervan! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Duurzaam kerst vieren, de 2017 editie

 1. Ik heb zelf een heel duurzame kerstboom; ik zet ‘m elk jaar in januari weer terug in de tuin. Naalden vallen niet uit en hij blijft mooi. Deze boom gaat nu zijn vierde jaar in :)

 2. Boeken zijn inderdaad fijn om even tot rust te komen, schrijven op yoors vindt ik ook leuk om te doen om me te ontspannen :-)

 3. Wat leuk die IJslandse traditie! Dat kerstboom adopteren lijkt mij super, maar ik moet er een eind voor rijden en dan kan het niet meer uit vrees ik. Fijne feestdagen!

 4. Wat een mooie traditie om een boek te geven! Fijne feestdagen iedereen, geniet ervan! :)

 5. Ons adoptie kerstboompje heet Bartje. Hij is nu in zijn tweede jaar met veel eigenzinnigheid in zijn groeispurt. Ik wens je goede kerstdagen.

 6. Leuk artikel, ik denk alleen dat hij iets te laat is. Volgens mij gaat er niemand morgen nog cadeau´s en een boom kopen.

 7. Klinkt alsof je jezelf hebt verkocht met al die product placement de laatste tijd. Ik wou dat je weer recepten ging publiceren de oude recepten blijven goed <3

 8. Fijne dagen Merel! Die traditie uit IJsland moet ik hier maar eens introduceren.

 9. Met Alex eens. Ik lees je blog steeds minder door de reclames en heb ook mijn twijfels bij illy als duurzaam merk. Ik mis een keurmerk van eerlijke handel en wat mij betreft begint duurzaamheid daarmee. Maar: ga zeker door met echt groene tips zoals een adoptie-kerstboom! Fijne feestdagen!

 10. Weer een leukle blog, ik huur vaak mijn boom, dan krijg je niet elk jaar exact dezelfde maar hij wordt wel weer terug geplant. Dit jaar lukte het helaas niet omdat ik de auto niet tot mijn beschikking had en lopen wat te veel werd met twee kinderen in dat sneeuw weekend…
  Mijn ouders geven al heel wat jaren boeken met kerst, vind dat altijd super. We gaan echter niet met z’n allen dan vervolgens lezen :-) Wel spelletjes doen en vegetarisch eten :-D

  Ik ben nieuwsgierig maar ook sceptisch over dat Rock your world, weet niet of ik geloof dat er stenen in zitten en of dat werkelijk iets doet :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *