Duurzame voornemens voor 2016

voornemens4

Toen we in 2011 begonnen met bloggen, was dat vooral omdat we lekkere recepten wilden delen. En omdat we zelf altijd op zoek waren naar reviews van vegan producten, maar die nergens konden vinden. Dus begonnen we zelf maar een blog. Destijds ging het ons vooral om het vegan eten, verder waren we niet zo bezig met bijvoorbeeld het milieu. Er is veel veranderd in de tussentijd en met name in 2015 hebben we heel veel geleerd en ontdekt. Dat heeft ervoor gezorgd dat ons blog is gegroeid en volwassen is geworden. Inmiddels zijn we geen vegan foodblog meer, maar mogen we ons (met gepaste trots) een ‘groen lifestyleblog’ noemen. We zijn ons gaan interesseren voor veel meer dan vegan chocoladetaartjes alleen en we hopen nog veel meer te gaan leren de komende jaren. Het is tijd om onze duurzame voornemens voor 2016 op een rijtje te zetten.

Waar het, in het kort gezegd, op neerkomt, is dat we ooit begonnen met vegetarisch eten omdat we het ‘zo zielig vonden voor de dieren.’ Nog altijd is dierenleed onze grootste motivatie om nooit meer af te wijken van onze vegan lifestyle, maar er zijn ook nog redenen bij gekomen. En toen we eenmaal ontdekten dat plantaardig eten veel beter is voor het milieu, bijvoorbeeld doordat er veel minder water hoeft te worden gebruikt bij het produceren van plantaardige voeding dan bij dierlijke voeding, bedachten we dat we ook nog wel op zoek konden naar andere manieren om het milieu minder te belasten. En zo worden wij iedere week een beetje wijzer, vaak met behulp van tips en suggesties van onze lezers. Er gaat geen dag voorbij of we krijgen een artikel, een website, een boek of een documentaire van jullie getipt en dat vinden we geweldig!

Misschien heb je ook aan jezelf gemerkt dat je steeds een stapje verder wilt kijken, wanneer je eenmaal bezig met het vergroenen van je leven? Vaak begint het klein, bijvoorbeeld door één avond in de week vegetarisch te eten, en gaandeweg komt daar steeds meer bij. Dat komt doordat je meer kennis verzamelt, meer ervaring opdoet en omdat nieuwe gewoonten normaal en dus ook makkelijker worden. En wanneer je dan eenmaal fulltime vegetariër bent, om maar een voorbeeld te noemen, dan ga je denken: als ik me zo druk maak om dierenleed, waarom dan niet ook kijken wat ik voor mijn medemens en het milieu kan betekenen? Zo is het in ieder geval bij ons gegaan.

Het gaat heus niet allemaal vanzelf en het is ook niet allemaal even makkelijk. Het verkleinen van je ecologische voetafdruk kan een behoorlijke uitdaging zijn, daarover kunnen wij zeker meepraten. Maar dat het je een goed gevoel geeft wanneer je je hierin verdiept en je de eerste stappen zet, dat kunnen we óók onderstrepen. Jezelf uitdagen op groen gebied kan heel interessant, leerzaam en leuk zijn!

Op welke gebieden maken wij duurzame voornemens voor 2016? We bespreken ze stuk voor stuk met je.

Minder afval produceren

voornemensmerel

Eind oktober pakten we dit onderwerp, nadat het heel lang had stilgelegen, weer op. Op de één of andere manier vonden we het nooit zo’n interessant of uitdagend onderwerp om ons mee bezig te houden. Gelukkig zijn we er inmiddels achter dat deze aanname geheel onterecht was, want afval is wel degelijk interessant. Nouja, afval zelf misschien niet zo, maar wel het vraagstuk: hoe ga ik zorgen voor minder afval? Want dat we met z’n allen op jaarbasis nog veel te veel weggooien, dat weten we allemaal. En verhalen over zeeën vol met plastic klinken ons inmiddels zo bekend in de oren dat we er niet eens meer van opkijken. En dan hebben we het nog niet over die 50 kilo voedsel die we per jaar, per persoon weggooien. We weten het allemaal, maar wat gaan we er aan doen?

Wij besloten de koe bij de spreekwoordelijke horens te vatten (laten we het vegan houden,) en gewoon aan de slag te gaan. We doken bijvoorbeeld in de wereld van verpakkingsvrij winkelen en ontdekten dat er nog heel veel te leren valt, alleen al op dit gebied. Het komende jaar zal het hele ‘minder afval’ onderwerp steeds belangrijker worden, omdat we denken dat er echt nog te weinig over wordt gesproken en geschreven. We denken dat er nog veel eer te behalen valt op het gebied van verpakkingsvrij koken, om maar een voorbeeld te noemen. Verder hopen we heel veel te gaan leren over de hele wereld achter ons afval. Waar gaat het naartoe? Wat gebeurt ermee? Hoe kunnen we die zeeën vol plastic voorkomen en hoe zorgen we ervoor dat de aarde weer schoner wordt? Het zijn allemaal vragen waarmee we in 2016 aan de slag willen.

Steeds meer kiezen voor biologisch en lokaal

voornemens5

Uiteraard blijven wij ook in 2016 veganistisch eten en zullen dus ook alle recepten op ons blog vegan zijn. Als het aan ons ligt (en het ligt aan ons,) dan blijft dat voor altijd zo. Maar ook op het gebied van voeding kunnen wij nog veel leren en verbeteren. Zo willen we steeds beter kijken naar seizoensgeboden eten en onze boodschappen zo lokaal mogelijk doen. Dat geldt vooral voor groenten en fruit. We kunnen er niet altijd omheen om toch voor iets te kiezen dat absoluut niet uit de buurt komt. Denk aan bananen of chocolade – maar dan kiezen we voor de biologisch en fairtrade variant. Doordat we een abonnement op een groente-en fruitpakket hebben, wordt het ons al wel een heel stuk makkelijker gemaakt om meer lokale groenten en fruit te gebruiken. Ideaal!

voornemens3

Het ontbreekt ons aan de tijd om álles zelf te maken. Neem het pak hazelnotendrink van Provamel, dat je hierboven op de foto ziet. Natuurlijk kun je zelf hazelnotendrink maken en dat doen we ook wel eens, als we er wél tijd voor hebben. Maar voor drukke dagen (en weken) blijven we het toch heel erg handig vinden om dit soort producten kant-en-klaar te gebruiken. Uiteraard maken we in dit soort gevallen altijd de meest duurzame keuze en gaan we voor een biologisch product van Provamel.

Los van het feit dat de producten van Provamel biologisch zijn, worden ze ook CO2-neutraal geproduceerd. Sinds 2010 werkt het merk CO2-neutraal door te besparen op energie, uitsluitend gebruik te maken van groene energie en door te investeren in externe projecten om CO2-uitstoot te verminderen. Ook het transporteren van de producten gebeurt zo milieuvriendelijk mogelijk. Om een voorbeeld te noemen: de sojabonen die worden gebruikt bij het maken van de Provamel producten, worden per schip, trein of vrachtwagen vervoerd, in plaats van per vliegtuig.

Naast dat we producten van Provamel al jaren met veel plezier gebruiken, zijn we dit soort argumenten steeds belangrijker gaan vinden om een merk trouw te blijven. We zijn dan ook heel trots om te mogen vertellen dat we ook in 2016  weer een mooie samenwerking met Provamel aan zullen gaan!

Groen reizen

voornemens1

Nu we het toch hebben over transport, dan rollen we zo door naar het onderwerp ‘groen reizen.’ Dit jaar hadden we het voorrecht om ongeveer twaalf geweldige reisjes te mogen maken. Van heel dichtbij (Antwerpen, Gent en de Veluwe) tot ver weg (New York,) en alles was even leuk. Maar… er is een maar. We hebben wel gewoon te vaak in het vliegtuig gezeten dit jaar. Het was dan ook voor het eerst in ons leven, dat we zó vaak op pad zijn geweest. Het hoort natuurlijk een beetje bij het werk dat we nu doen. En dan te bedenken dat we nog wel zeker 10 reisjes hebben afgewezen dit jaar, omdat ze niet in ons groene straatje pasten.

Het is, om eerlijk te zijn, best wel lastig. Stel je voor dat je wordt uitgenodigd om naar de andere kant van de wereld te vliegen, gratis, om daar te verblijven in een prachtig hotel, gratis, en om daar allerlei toffe dingen te gaan doen – jep, ook gratis. Zeg daar maar eens nee tegen. Toch doen we het regelmatig, omdat we alleen willen schrijven over reizen die écht bij ons blog passen. Zoals bijvoorbeeld Duitse steden, waar we vegan hotspots kunnen bezoeken, of een vegan kookvakantie in Italië, een eco-hotel in Portugal en ga zo maar door. Maar dat vliegtuig, daar kun je niet altijd omheen. En we willen er ook niet per se altijd omheen. We willen onszelf niet opleggen dat we nooit meer mogen vliegen. Zo waren we dit jaar naar New York en weten we zeker dat we nog eens terug willen, omdat het gewoon zo’n geweldige ervaring was. Groene Meisjes en Jongens zijn ook maar mensen ;) Toch weten we wel dat we dit jaar niet zo vaak als in 2015 in het vliegtuig willen zitten, want het is ons gaan tegenstaan. You live, you learn – zullen we maar zeggen.

Betekent dat dan dat we minder willen reizen in het nieuwe jaar? Nou, nee! We houden namelijk enorm veel van nieuwe plekken en steden ontdekken. Maar we hopen dat dit voornamelijk met de trein, bus, boot of auto kan in 2016. En natuurlijk, als het een keertje écht nodig is, dan zullen we onze gevlogen kilometers compenseren… maar liever niet, natuurlijk.

Eerlijke mode DW8A3657

En tot slot: eerlijke mode. Ook daarmee zijn we natuurlijk al langer bezig, maar het is zeker een onderwerp waar we nog meer aandacht aan mogen besteden. Inmiddels maken we plannen voor een tof project dat we gaan uitvoeren met Naomi en Aline. We zitten nog middenin de voorbereidende fase, maar we kunnen alvast zeggen dat we bezig zijn met een reeks van artikelen én een mini-docu, om het onderwerp mooi in beeld te brengen.

We hebben het idee dat veel mensen eerlijke mode een lastig onderwerp vinden. En dat snappen we wel, want toen wij ons er nog maar net in verdiepten, hadden we ook het idee dat het allemaal heel moeilijk en ingewikkeld zou zijn. En vooral ook heel erg duur. Inmiddels weten we dat er tíg manieren zijn om je garderobe te verduurzamen en dat het allemaal niet zo ingewikkeld of duur hoeft te zijn. We hopen dit in 2016 op een leuke manier over te mogen brengen!

Bovenal hopen we van 2016 een nóg groener en leuker jaar voor De Groene Meisjes, en dus voor jullie, te maken. We hopen dat jullie ook in 2016 iedere dag met plezier onze blogposts zullen lezen. Wij gaan ons best voor jullie doen! 

En jij? Wat zijn jouw duurzame voornemens voor 2016? Laat je het ons weten bij de comments? 

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Provamel. Foto’s: Aline Bouma. –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

56 gedachten over “Duurzame voornemens voor 2016

 1. Wat een mooie voornemens voor het nieuwe jaar! Jullie zijn al onwijs goed bezig en hebben al zoveel mensen geïnspireerd om ook groener te leven. Ga vooral zo door! :)

 2. Interessante onderwerpen waar jullie je op gaan richten dit jaar! Afval verminderen is een hele belangrijke! Ik zit zelf middenin het proces van m’n garderobe veganizen en duurzame stukken kopen ipv meer goedkope. Dus fijn dat jullie daar nog aandacht aan gaan besteden!

 3. Mooi om te lezen. Je kunt nog zoveel dingen verbeteren, maar aan de andere kant heb je ook al zoveel goed gedaan en bereikt. Ik ben in 2016 vooral erg benieuwd naar de samenwerking met Aline. De afgelopen tijd kom ik echt steeds vaker kijken speciaal voor het mooie beeldmateriaal.

  1. Leuk om te horen :) De foodfoto’s en foto’s wanneer we op locatie zijn, dus hotspots bezoeken of op reis, maakt Jamie (en ik soms,) en foto’s waar wij zelf op staan en hier en daar een kookvideo, maakt Aline :)

 4. Mooie voornemens! Ik sta nog behoorlijk aan het begin van mijn persoonlijke verduurzamingsreis vrees ik, maar een eerste belangrijke stap (naast de standaard kleine dingen als letten op energie- en waterverbruik, onnodige aankopen etc) wordt om vanaf nu vegetarisch te gaan eten met mijn man. Voor de meeste lezers van de Groene Meisjes misschien een stap van niks, maar: small steps lead to big change ;)

  1. Zo is het! En vergis je niet, láng niet al onze lezers eten vega(n). Je moet ergens beginnen! Heel veel succes ermee :)

 5. Wat een mooie voornemens, dames! Ik wil mezelf ook steeds meer met duurzame dingetjes bezighouden. Ik wil vanaf dit jaar helemaal vegetarisch gaan eten en houd me in het algemeen ook gewoon een beetje bezig met de kleine dingetjes.

 6. Wat ik al doe: reizen met ov en fiets, grotendeels vegetarisch eten, een gedeelte van mijn energie laten opwekken met een windmolen, schoonmaken met natuurlijke middelen, zuinig zijn met energie, zelf tasjes meenemen i.p.v. plastic tassen aannemen. Mijn uitdaging voor 2016 is: nog beter opletten op verpakkingen (en dat kost tijd en moeite, want daar moet ik een eind voor omfietsen) en geen onnodige spullen kopen (vooral op het gebied van boeken ben ik nogal hebberig).

  1. Klinkt alsof je al een heel eind op weg bent! De rest zal je daarom vast en zeker ook lukken!

 7. Ik heb ook wat groene voornemens voor 2016, waaronder ook minder afval produceren en meer recyclen. Waar ik woon wordt plastic apart ingezameld, en ik ben nu ook begonnen met dat apart te houden. Voor biologisch en fair trade heb ik niet altijd geld, maar ik wil wel meer vegan eten en echt alleen nog maar biologische/lokale eieren en kaas kopen. Daarnaast wil ik beginnen met een moestuin en zo ook wat eigen bio groenten kweken, vaker eerst kijken of iets ook tweedehands kan voor ik het nieuw koop, en helemaal over gaan op natuurlijke, dierproefvrije cosmetica en schoonmaakmiddelen.

  1. Een moestuin zou geweldig zijn! En de rest van je voornemens klinken ook erg goed! Lekker bezig ;)

 8. Wat ben ik blij dat ik jullie heb ontdekt in 2015! Ik vroeg en kreeg het boek gelijk voor Sinterklaas. In 2015 at ik zo vaak mogelijk vegetarisch en soms vegan, mijn goede voornemen voor 2016 is om vegetarisch te eten en zo veel mogelijk vegan! Komt helemaal goed met jullie tips! :D

 9. Prachtige voornemens en fijn dat jullie doorgaan met waar jullie gelukkig van worden. (ik zou niemand iets anders aanbevelen) Zelf blijf ik ook doorgaan met mijzelf zijn en dingen doen waar ik enorm gelukkig van wordt. Het vakje eten is op een gezondere manier in mijn leven komen te staan en hier wil ik mee door gaan. (met name mijn beeld naar eten toe) Daarnaast ben ik me ook veel bewuster van de keuzes binnen voeding, wat ik ook voor een deel aan jullie te danken heb :)

  Ik wens jullie bij deze al het geluk voor 2016 toe en ik zal jullie vast nog wel een keer tegen komen!

  Veel liefs, Marlon

 10. Yess inspirerend! Kijk vooral uit naar de artikelen en de mini-docu over eerlijke mode! Dat vind ik nog wel lastig in de praktijk te brengen. Waar moet je nu precies op letten? Maakt de ‘conscious’ lijn bijvoorbeeld echt verschil of moeten we h&m helemaal links laten liggen?
  Verder denk ik erover om van ING over te stappen naar een andere bank.
  Veel geluk en succes met wat jullie doen!

  1. Allemaal onderwerpen waarmee we aan de slag gaan in het nieuwe jaar, dus stay tuned! ;)

 11. Leuke blogpost! Ik wil in 2016 ook aan de slag met minder afval produceren. Minder in plastic kopen.
  Duurzame mode vind ik nog moeilijk. Ik koop zelden kleren (wat op zich al heel duurzaam is) want ik krijg veel kleding van mijn zus (zij doet het snel weg, minder duurzaam). Het enige probleem wat ik nog heb is lingerie. Ik heb een ongebruikelijke maat (kleine omvang, zeer grote cup) die ik nog niet heb gevonden bij duurzame kledingwinkels en online bestellen doe ik pertinent niet met ondergoed. Hebben jullie (of de lezers!) tips voor winkels in NL of Duitsland waar ik duurzame, mooie lingerie kan shoppen? Ik ben vast niet de enige met dit probleem.
  Verder wil ik nog zeggen dat ik jullie website elke dag met veel plezier lees. Ga zo door in 2016!

  1. Wat leuk om te horen, dankjewel! Lingerie is helaas een heel lastig punt, in de duurzame sector. Er is nog niet veel en wat er is, is of heel duur en sjiek (en kleinere maten,) of heel basic (en vaak ook maar een bepaald aantal maten.) Helaas, we kunnen je nog geen tips geven, maar wie weet komt er in 2016 verandering in! We weten dat er heel veel dames op zitten te wachten!

 12. Wat een heerlijke mooie voornemens. Ik ben alvast weer ontzettend benieuwd om jullie avonturen op dat vlak te gaan lezen! Daar leert een mens ook heel veel van namelijk.
  Echt duurzame voornemens heb ik niet. Ik moet me meer verdiepen in duurzaam leven en ben sowieso van plan om weer vaker voor vegetarisch en liefst vegan te gaan. Maar heel veel onderwerpen zijn nog een beetje onbekend voor mij verder.

  1. Vaker vega(n) eten zou toch ook al hartstikke mooi zijn! Succes ermee :)

 13. Normaal gesproken ben ik niet zo van de goede voornemens, maar nu voel ik me wel geinspireerd. Echtgenoot en ik hebben twee grote hobby’s (we hebben er wel meer, maar deze twee zijn de grootste) en ik ga proberen om die groener te maken. Het zal niet meevallen, aangezien we te maken hebben met de nodige beperkingen, maar ik ga ervoor!

  1. Wat leuk om te horen Josee, dankjewel! Veel succes met het verduurzamen van jullie hobby’s. Kleine stapjes en: waar een wil is… ;)

 14. Mooie voornemens! Na het lezen van de passage over het reizen vroeg ik me af: hoe bepalen jullie hoe ver jullie gaan in groen doen? Jullie geven aan dat jullie jezelf een vliegreis zo nu en dan niet ontzeggen, maar tegelijkertijd zijn gaan jullie wel vrij ver wat betreft jullie dieet (in de ogen van de meeste mensen dan, ik vind veganisme zelf niet extreem hoor ;)). Ik bedoel dit niet als verwijt maar ben gewoon oprecht nieuwsgierig, omdat ik zelf de laatste tijd ook tegen dit soort dilemma’s aanloop.

  Ik wens jullie alvast een fijne jaarwisseling! Hopelijk kunnen jullie in 2016 weer een heleboel mensen inspireren.

  1. Er is denk ik niet per se 1 lijn te bepalen. Dat is een beetje een gekke zin, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Het maken van groene keuzes hangt van zoveel dingen af. Voor ons is ons dieet een heel gemakkelijke manier om op het gebied van voeding altijd groene keuzes te maken. We maken het leuk voor onszelf door wel exotische producten te gebruiken – iets wat een ‘diehard groen persoon’ weer niet zou doen. Snap je? Voor reizen geldt hetzelfde. We zijn jong en we willen ook wel eens wat. Net als onze generatiegenoten willen we veel van de wereld zien – maar op reis zullen we altijd ons best doen om onze voetafdruk verder zo klein mogelijk te houden. We maken groene keuzes, maar het leven mag ook een beetje leuk blijven. En niet alleen leuk, maar ook eenvoudig en comfortabel. Ik hoop dat ik het zo goed uitleg :)

 15. Ik wil in 2016 zo veel mogelijk plastic in mijn huis vervangen door een ecologisch alternatief zoals bamboe. En huis ecologisch verbouwen. En wat spullen naar de kringwinkel verhuizen om wat rust in huis te krijgen, maar dat wordt moeilijk want wij zijn verzamelaars en hamsteraars…
  En ik ben blij dat jullie deze blog hebben uitgebouwd tot een groen life style blog. Ik kom hier graag lezen!

 16. Ah mooie lijst zeg! Ik herken dat wel, dat hoe meer je leert en hoe minder vlees etc je gaat eten, hoe meer je bezig wil zijn met de rest van je leven óók groen maken. Ik wil volgend jaar ook meer tijd besteden aan afval en hoe ik dat kan verminderen (of nog beter kan scheiden?) en ook minder zuivel eten!

  1. Tof is dat he? (meestal ;)) Het begint klein en uiteindelijk word je hartstikke groen ;)

 17. Ik ben zelf ook helemaal aangestoken met de groene voornemens. Ik ben zelf nu bijna een jaar vegetariër, maar heb besloten het komende jaar (en de rest van mijn leven) groener te gaan leven. Ik wil alleen nog vintage kleding gaan kopen en zo min mogelijk verpakte producten kopen. Ik heb al Foodhuggers en een Diva Cup besteld om daarmee minder afval te produceren en ik heb zin om de uitdaging aan te gaan om het milieu zo min mogelijk te belasten. :)

 18. Ik zou ook graag willen werken aan meer lokaal en seizoensgebonden eten. Soms is het verwarrend bij mij op de markt, want ik zie er vaak groente en fruit liggen die eigenlijk niet meer verkrijgbaar horen te zijn. Zo zag ik hier tot een week geleden nog vruchten als frambozen en blauwe bessen liggen. Echter, ik ben gemotiveerd om hoe dan ook meer met de seizoenen mee te eten. Het is heus niet zo moeilijk om uit te vogelen wat wanneer gegeten ‘hoort’ te worden (:

  1. Nee, dat is zeker niet moeilijk. Google maar eens ‘groente en fruit kalender seizoenen’ oid. Dan krijg je heel handige overzichten van welke groente- en fruitsoorten er in welk seizoen van origine in de regio groeien. Ideaal! Goed voornemen ;)

 19. Dat afval minderen wil ik ook eens aanpakken, alleen weet ik niet goed hoe en waar te beginnen. Hopelijk bloggen jullie hier af en toe eens over :)
  Ik kom bij deze blogpost spontaan op het idee om elke maand een groene/duurzame challenge te doen.

  1. Zeker! Daarover hebben we vanaf oktober veel geblogd. Check onze zoekfunctie (rechts in de sidebar) maar eens op ‘minder afval’ en ‘verpakkingsvrij’ en dan kom je alweer flink wat artikelen tegen! :)

 20. Wat leuk deze duurzame voornemens. Dank voor jullie inspiratie! De mijne liggen zeker ook in deze lijn, met vegetarisch ipv veganistisch, maar wellicht is dat een interessante verkenning waard (aiiaaiaai #kaasliefhebber) in 2016. Ik werk bij een duurzaam afvalverwerkingsbedrijf, dus dagelijks interessante uitdagingen en ideeen rondom afval scheiden en beperken. Met zoveel mogelijk enthousiasme draag ik bij aan het inspireren en motiveren van anderen op dat vlak en thuis handel ik naar eer en geweten om het hoogst haalbare resultaat te realiseren dat voor mij haal baar is- woon namelijk in de binnenstad . Verder zeer belangrijk: mijn eigen duurzame inzetbaarheid… dus zo vaak mogelijk vroeg naar bed, paar keer (beginnen met 2x) per week ochtend en avond yoga om zen te blijven en zo de wereld (en bovenal mijn zoontje van 3) dagelijks een duurzame glimlach te blijven schenken…:-)

  1. Wat goed dat je vegetarisch gaat eten! Top! En werken aan duurzame voornemens voor jezelf is sowieso een heel goed idee. Dat hoeft allemaal niet zo extreem, maar gewoon goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk!

 21. Ik kijk uit naar jullie blogpost over eerlijke mode, want hoewel ik wel mijn best doe om niet in om het even welke winkel kleding te kopen, heb ik toch ook nog steeds het idee dat eerlijke mode héél duur is…

  1. In de tussentijd kun je misschien alvast wat oudere artikelen van ons lezen. Zoals over: hoeveel heb je nou eigenlijk nodig? en is eerlijke mode duur, of is oneerlijke mode gewoon zo belachelijk goedkoop? Check de zoekfunctie op ‘eerlijke mode’ en je komt al een boel leesvoer tegen :)

 22. Mijn voornemen is: de tuin omtoveren tot moestuin. Kweken op de vensterbank en in de patiokas lukt prima, maar ik zou graag meer ruimte maken voor variatie. Verder wil ik de tuin nóg bij-vriendelijker maken. Alvast een tip voor de slakkenhaters onder ons: een humane oplossing is het zaaien/planten van Oost-Indische Kers tussen de andere planten. Daar hebben de slakken een hekel aan, ze gaan er met een boogje omheen.

  1. Wat leuk dat je een moestuin gaat beginnen! Succes met je project :)

 23. Mooie voornemens en leuk stukje over Provamel! Wat betreft het vliegen, tijdens mijn vorige baan zat ik in een groepje van ANWB om ons hard te maken voor de groene ambitie van de reisdochters. Veel geleerd, oa dat een lowcost carrier inclusief weinig beenruimte en minder bagagevrijdom prima kan concurreren met ander vervoer over land. Er spelen zoveel factoren mee bij het vaststellen van de co2 uitstoot. Het onderzoeken waard en wie weet biedt het opties voor 2016. :)

 24. Leuk om te lezen! Werkt dat goed voorin de agenda? Mijn concrete voornemens op dit moment zijn:
  1. Altijd een extra tas bij me hebben en nooit een plastic nodig hebben (ik doe dit al maar het kan nog een stuk consequenter)
  2. Altijdeen beker en reisbestek en iets van een stoffen servet in de tas te hebben onderweg.
  3. Mijn make-up en verzorgingsproducten uit te zoeken en vergroenen (zoals in het stappenplan in jullie boek)
  4. Een goede garderobe opbouwen waarbij ik alles ken en waardeer wat ik heb en voor goede merken kies
  Verder: me blijven verdiepen in al deze onderwerpen, ik kijk uit naar de verdiepende artikelen over afval en fair fashion!

  1. Ja, een lijstje in mijn agenda werkt voor mij heel erg goed, maar ik moet dan ook wel zeggen dat ik mijn agenda dagelijks voor allerlei dingen gebruik. Als agenda (duh,) maar ook als ‘lijstjesboek’ en notitieboek…

 25. Goede lijst! Mijn grootste duurzame voornemen is om mijn bedrijfsplan uit te gaan voeren en een Nederlands, duurzaam, betaalbaar en vooral heel stylish merk op de markt te brengen.

 26. Wat een leuk en duurzaam artikel :-) Erg inspirerend! Ik wil voor mijn beginnende blog een challenge opzetten om mensen bewust te maken van wat ze kopen (bv. kleding). Daarbij wil ik ze motiveren bewuste(re) keuzes te maken en goed na te denken, voordat ze iets kopen. Zo motiveer ik niet alleen een ander, maar ook zeker mezelf ;-)

 27. Groot groen dilemma: de hond!
  Want die heeft wel vlees in z’n brokjes…..
  Kan hij zonder?
  Kan hij groener?
  Kan mijn hond een groen hondje worden?
  Mijn groene voornemen voor 2016: de hond ook mee met de groene trend

  1. Dat kan zeker! Honden kunnen zelfs prima veganistisch leven :) katten helaas niet.

 28. Weet je… jullie zouden hierover lessen of lesmateriaal moeten ontwikkelen voor op de basisschool. Gewoon even een losse gedachte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *