Een duurzame garderobe #1

kledingadvies-1

Het is niet voor het eerst dat we het op De Groene Meisjes over het onderwerp ‘de perfecte (basis)garderobe’ hebben. We hebben de spreekwoordelijke koe vorig jaar al eens eerder bij de horens gevat, we hebben onze kledingkasten helemaal leeggehaald en gepoogd een basisgarderobe aan te leggen… en wat denk je? Het is gewoon heel erg nodig om hier weer aandacht aan te besteden. Sommige goede nieuwe gewoonten hebben we erin gehouden maar om heel eerlijk te zijn hebben we nog steeds geen passende (letterlijk en figuurlijk) basisgarderobe. En we denken dat we niet de enigen zijn, gezien de de hoeveelheid reacties op deze onderwerpen, toen we er vorig jaar over schreven. Vandaar dat we deze maand het onderwerp weer oppakken!

Misschien volg je ons nog niet zo lang, of kom je vandaag toevallig op onze site terecht, en heb je geen idee wat we vorig jaar over dit onderwerp hebben geschreven. Voor deze mensen even een kort overzichtje van enkele artikelen die eerder verschenen:

– Opgeruimd het nieuwe jaar.
Hoe stel je een basisgarderobe samen? 
Hoeveel kleding heb jij eigenlijk? 
Hoe bevalt het om minder kleding in mijn garderobe te hebben?

Goed, dan even in het kort de situatie. Wanneer ik (M) naar mijn kledingkast kijk, word ik absoluut niet zó wanhopig als vorig jaar in januari. Dat was echt een ramp en oh man, wat een bérgen kleding heb ik weggebracht naar het Leger des Heils. Zoveel dat ik eigenlijk nog maar weinig overhield en dus maakte ik een wishlist van dingen die ik echt nodig dacht te hebben. Helaas is het me niet helemaal gelukt om al die items aan te schaffen om twee redenen: 1) sommige items waren lastig te vinden (een zwarte skinny die goed zit, bijvoorbeeld) en 2) omdat ik ondertussen toch af en toe werd afgeleid door andere items die ik tegenkwam, die ik eigenlijk niet nodig had. Je weet hoe die dingen gaan. Dat betekent dat er toch weer dingen in mijn kast hangen waarmee ik maar middelmatig blij ben. En ook betekent het dat ik nog dingen in mijn kast heb hangen die ik nooit draag, omdat ik geen goede combinaties kan maken of omdat ik eigenlijk niet weet hoe ik ze moet dragen.

Is dat erg? Niet per se. Maar omdat ik maar weinig ruimte heb en ik het echt haat om ’s ochtends vroeg te lang te moeten twijfelen over wat ik aan moet, wil ik het wel graag anders. Ik ben geen minimalist, maar ik leef wel graag met minder spullen. En dus ook met minder kleding. Daarbij komt dat ik gewoon in mijn kast wil kijken en dat ik dan echt zie wat ik heb. Zonder drie lagen over elkaar op een kledinghanger te hangen, zeg maar. Klinkt dat bekend?

En dus schakelde ik hulp in, want het is me na vorig jaar wel duidelijk geworden dat ik het niet helemaal in mijn eentje red. Niet op de lange termijn, althans. Door een grappige toevalligheid (een zakelijke afspraak die over iets anders ging,) kwam ik Yolande Avé tegen. Yolande geeft persoonlijke stijl- en kledingadviezen. Ze komt uit Utrecht, is jong en aan de telefoon klets je zo een eind met haar weg. Dit voelde goed, dus ik vroeg haar om ons te helpen. We hebben daarom besloten deze maand januari meerdere keren het onderwerp ‘het verduurzamen van je garderobe’ aan de orde te stellen op De Groene Meisjes en bij het maken van deze artikelen helpt Yolande ons. En uiteraard gaan we ook zelf met Yolande op pad, om te ervaren hoe zo’n advies werkt – maar daarover later meer.

We vroegen Yolande: wat is het punt waarop je hulp zou moeten (kunnen, want niks moet uiteraard,) inschakelen? Yolande vertelt ons over haar ervaringen met haar klanten en over hoe deze mensen bij haar terecht zijn gekomen. Grappig genoeg herken ik mezelf meteen in deze verhalen en ik denk dat dit voor velen van jullie ook zal gelden.

Yolande vertelt: ‘Het idee om “ooit nog eens met een stylist aan de slag te gaan” zit vaak al een tijdje in het hoofd van de klant en op een gegeven moment is er een trigger waardoor ze denken “JA! NU!” Vaak is dat het gevolg van een sluimerende frustratie over een volle kledingkast en toch dagelijks weer die vraag: “wat moet ik in vredesnaam nu weer aan?” Die frustratie wordt langzaamaan groter en groter, omdat je er dagelijks mee wordt geconfronteerd. Op een bepaald punt komt er dan een trigger (misschien is het huilbui over niet weten wat je aan moet naar een feestje of struikel je over de t-shirts die eigenlijk niet meer passen? – red. DGM) en op dat punt aangekomen denken veel mensen: ik ga het aanpakken, en goed ook.’

Maar waarom zou je dan met iemand als Yolande aan de slag moeten? Je kunt het toch ook zelf? Enerzijds zeggen we: ja hoor, je kunt dit ook zelf. Natuurlijk zijn we niet allemaal professionals, maar je komt best een eindje. Anderzijds zeggen we: het kon wel eens het mooiste cadeau zijn dat je jezelf in lange tijd hebt gegeven als je toch met een stylist op pad gaat. Los daarvan zou een kledingadvies een enorm duurzame oplossing voor een probleem (een overvolle garderobe) kunnen zijn, omdat je het één keer goed aanpakt en vervolgens een hele tijd vooruit kunt. Natuurlijk zul je je garderobe altijd moeten onderhouden. Zo’n kast slibt immers weer dicht voordat je het doorhebt, als je niet uitkijkt.

kledingadvies-2

Los van het feit dat een stylist je op weg kan helpen, kan hij of zij je ook tot bepaalde inzichten brengen. Welke kleuren staan je goed? Wat past er nou eigenlijk echt goed bij je figuur? En hoe maak je mooie combinaties? Wanneer je antwoorden op dit soort vragen hebt, wordt het in de toekomst veel gemakkelijker om keuzes te maken wanneer je iets nieuws nodig hebt, of wanneer je tegen iets aanloopt in de winkel en je twijfelt of je het moet meenemen of niet. Niks geen impulsaankopen of fast fashion, gewoon eens goed nadenken, aan de hand van je advies, over wat je wel of niet koopt.

Natuurlijk is het een kwestie van investeren. Zo’n kledingadvies kost, logischerwijs, geld en je bent er ook wat tijd aan kwijt. Echter, wij zien het echt als een investering voor op de langere termijn en als een regelrechte, welverdiende, investering je jezelf. Hoeveel is het wel niet waard om iedere dag blij voor de spiegel te staan, gekleed in de items die zo goed bij je passen? En hoe fijn is het gevoel om te kijken naar een garderobe waarin alleen nog maar stukken hangen die je écht mooi en leuk vindt? Hoeveel geld spaar je wel niet uit door geen miskopen meer te doen? En hoeveel tijd scheelt het je wel niet om ’s ochtends binnen no- time te weten wat je aan moet en nooit meer een ‘kledingcrisis’ te hebben?

Wij geloven heilig dat een duurzame garderobe voor iedereen mogelijk is. Ook als je niet veel geld hebt, ook als je niet zo gecharmeerd bent van eco-merken, en ook als je jong bent of weinig tijd hebt. Je hebt alleen soms een beetje hulp nodig. Volgende week vertellen we je alles over hoe zo’n style-en kledingadvies van Yolande in zijn werk gaat. Wij zijn, zoals je misschien wel kunt merken, mega enthousiast over dit onderwerp en we hopen dat jullie ook met interesse en enthousiasme zullen meelezen!

Wie van jullie heeft er wel eens een kledingadvies van een professional gekregen? En wie van jullie denkt er na het lezen van dit artikel al: volgens mij is dit het helemaal voor mij? Laat het ons weten! Wil je alvast meer weten over kledingadviezen en Yolande’s aanpak? Check dan zeker haar website: yolandeave.nl. Ook Yolande’s Pinterestborden, blog en Instagramaccount zijn grote aanraders, om alvast wat inspiratie op te doen! 

Foto’s: Aline Bouma.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

75 gedachten over “Een duurzame garderobe #1

 1. Oh, deze artikelen heb ik compleet gemist afgelopen jaar. Hoewel ik niet zóveel kleding heb, wil ik wel mijn kledingkast echt gaan aanpakken dit jaar. Veel draag ik niet meer of het past simpelweg niet meer bij mijn stijl, tijd om mijn kledingkast eens flink onder handen te gaan nemen. Het lijkt me echt onwijs leuk om een kledingadvies te krijgen, ik ben vooral heel benieuwd hoe zij naar mijn kleding kijken en welke kleuren zij adviseren. Ik ga eens een kijkje nemen op de site!

 2. Leuk artikel. Eerst staat afvallen op mijn lijst, daarna zou ik dat zeker willen. Lijkt me interessant en leerzaam en gezellig :).

 3. Ik heb geen advies van een stylist gehad, maar wel een keer een kleuradvies. Dat was ook absoluut een goede investering ! Mijn stijl en welke modellen mij goed staan, heb ik er niet direct van geleerd, maar het scheelt wel een enorme lading miskopen van shirts die nét niet goed staan qua kleur. Dus een kleuradvies vind ik ook wel een aanrader :)

  1. Dat lijkt me inderdaad ook al heel interessant, zo’n kleuradvies! scheelt ook al een heleboel, lijkt me.

 4. Ik vind het ook heerlijk om van tijd tot tijd de kast uit te mesten. Ik heb wat basics die ik vaak draag, maar soms is er toch oude (leuke) kleding die je bijna nooit meer aan hebt. Omdat het te warm is. Of te koud. De kringloop is er vaak blij mee.

 5. Leuk artikel weer!
  Ik heb in het verleden wel eens een kledingstyliste laten komen.
  Wat zij deed was inderdaad mijn kast binnenstebuiten keren en met de kleding die ik had leuke setjes maken.
  Van ieder setje die ik aanhad en die OK was maakte zij een foto, die ik vervolgens uit heb uitgeprint en in een ordner heb gestopt.
  Op die manier kon ik heel gemakkelijk terug zien welke leuke setjes zij had gemaakt.
  In de praktijk bleek echter dat mijn probleem een hele andere aard had.
  Ik had mooie kleding waarmee ik nu leuke setjes kon maken, maar ik was mijn kleding gewoon zat.
  Ik was mijn kleding ontgroeid.
  In de afgelopen 2 jaar ben ik hele andere kleding gaan aanschaffen, meer blauw, grijs en zwart (voor die tijd was mijn hele kast bruin in alle schakeringen) en een andere, sportievere stijl.
  En dat kwam niet naar voren in de afspraak die ik met de styliste heb gehad.
  Zij ging uit van wat ik had en het ging, helaas, niet dieper bij onze afspraak.
  Maar wellicht dat het gewoon niet duidelijk was dat ik toe was aan een nieuwe kledingstijl.
  Maar ik kan het verder echt iedereen aanraden.
  Het is goed om eens goed naar je eigen kleding te kijken en te zien wat je daarmee kunt doen, zonder direct een hele nieuwe garderobe aan te schaffen.

  1. Hoi!
   Wat ontzettend jammer om te horen dat zij niet zozeer op jóu is ingegaan! Ik werk precies omgekeerd: ik ga op zoek naar wie jij bent en laat vervolgens jouw buitenkant (dus met name de kleding) daarmee matchen. Zodat je er als de beste versie van jezelf uitziet! En daar weer echt mee verder kan!

   1. Klinkt goed!
    Dat is volgens mij ook de juiste benadering en een werkwijze waarmee je echt verder komt.

 6. Ik heb mijn kledingkast laatste jaren behoorlijk geminimaliseerd en langzaam evolueert mijn garderobe tot een set kleren die bij mij passen. Mijn budget houdt mij tegen – helaas ook wat betreft het kopen van echt leuke kleren – maar zo’n kledingadvies lijkt mij stiekem best leuk! Ik lees dus vol belangstelling mee!

 7. Het gekke bij mij is dat ik enkele dingen in mijn kast als zo lang heb en ik er nog steeds blij mee ben.en dat zijn niet echt heel dure dingen. Een zwart lang vest uit 1998, een katoenen trui in jeans kleuren met wat beige en bruin er in,schrik niet uit 1992,.
  En zijn ook dingen die ik na een jaar uit mijn kast verwijderde omdat het niet is wat ik er van verwachte.
  Ik heb veel naar de kringloop gebracht en heb nu nog weinig hangen en liggen. De reden is dat ik op vakantie ging in de caravan en weken lang met een klein kastje kleding ik erg blij was. Daarna ben ik thuis de kast gaan uitmesten en heb alles weggedaan waar ik niet blij van werd.. ik mag nu van mij zelf een heel jaar niets kopen. Deed ik al eerder,
  en dat geeft veel rust. Alleen als ik echt niet anders kan, voor bv een optreden waar ik in een bepaalde kleur moet zijn (koor) mag ik iets (liefs) tweedehands kopen. En ik mag een paar voorjaar schoenen kopen omdat ik alleen een paar winterschoenen heb en sandalen.

  1. Dat vind ik ook een hele goede, een jaar lang niets kopen. Ga ik dit jaar ook maar eens doen!

 8. Eens per seizoen mest ik mij kledingkast uit! Ik verzamelde zoveel dat ik zelfs met een volle kast zei dat ik niks had om aan te trekken. Daarom ga ik altijd uit van een aantal goede basics en daar bouw ik de rest van mijn garderobe omheen. Het lijkt mij overigens heerlijk om met zo’n stylist aan de slag te gaan. Ik verwacht dat zo’n iemand weer nieuwe inzichten kan geven en dat is altijd goed! Ik ga even de site bekijken en nog eens de vorige artikelen lezen om inspiratie op te doen. Leuk!!
  Liefs!

 9. Ik heb zelf de afgelopen 3 jaar mijn kledingkast aangepakt. Deels omdat ik teveel had en van smaak veranderd was en deels omdat ik echt helemaal over wilde op duurzame merken. Ben nu superblij met mijn kleding en nooit meer gedoe over wat aan te trekken (want het is allemaal mooi).
  Wat mij echt erg geholpen heeft is me met kopen te beperken tot 3 merken (waar ik sowieso al fan van was), namelijk miss green, gudrun sjoden en armedangels. Het grote voordeel is dat ik daardoor alles kan combineren (want deze merken werken steeds weer met dezelfde kleurcombi’s, ook collecties uit voorgaande jaren dus) en door de beperking die ik mijzelf hiermee op leg ga ik ook niet telkens twijfelen wanneer ik ergens anders iets leuks zie.
  Waar ik mee gestopt ben is kleding kopen via marktplaats. Er zat zeker wel eens iets leuks tussen maar soms viel het toch tegen en het was voor mij moeilijk daardoor te minderen (want goedkoop). De merken die ik nu koop en draag zijn wel duurder (maar wel duurzaam) maar ik wacht gewoon tot een aanbieding of de sale en duurder maakt wel dat ik sowieso minder koop. Voor mij werkt dit dus goed. Jullie artikelen hebben daar zeker een bijdrage aan geleverd want je krijgt gewoon zin in opruimen ha ha.

  1. Wat leuk om te horen! En zo te lezen heb je al mega veel gedaan om je garderobe te verduurzamen!

 10. Ah wat een leuk onderwerp om meer over te weten te komen! Heel herkenbaar allemaal, van het uren voor je kledingskast staan tot stápels met kleding die ik om de een of andere reden niet weggooi. Zou ik graag aan willen werken, dus ik ben benieuwd naar jullie volgende artikelen!

 11. Ik houd van alternatieve kleding niet iets waar een stylist iets mee kan. Mijn kast is een ratjetoe van verschillende stijlen. En ik ga door fases van deze stijlen heen. Ik denk omdat geen van deze stijlen mij op het moment helemaal past. Ik zit nu een beetje in een stijl waarin ik me prettig voel. Maar omdat het mijn eigen stijl is zijn er weinig items te vinden die er bij passen in mijn budget. Je moet ze toevallig vinden. Het blijft een zoektocht.

 12. De kledingkast was voor mij ook een ramp. Ik had veel kleding maar nooit iets om aan te trekken ( dacht ik). Vorig jaar ben ik overgestapt op de capsule kledingkast. Wat een verademing! Scheelt heel veel tijd, geld en stress. Helaas zij het geen duurzame kledingstukken, dat vind ik wel jammer. Misschien mijn volgende stap.

  1. Duurzaam kun je ook op verschillende manieren zien en opvatten he. Je hebt ecofriendly en eerlijk, maar je hebt ook stuken die misschien niet per se voldoen aan die eisen, maar wel duurzaam zijn omdat je ze 10 jaar draagt. Ik weet dat mijn moeder ooit een (wollen) winterjas kocht, voor een paar honderd euro. Dat is zeker al 10 jaar geleden, maar ze heeft en draagt de jas nog steeds. Dat noem ik ook duurzaam!

   1. klopt helemaal natuurlijk Groene Meisjes! Zo kan ook iets van linnen/hennep langer meegaan omdat het sterker is. En dat is dan op meerdere punten duurzaam. Ik ben nog wel aan het kijken wat er met de stoffen gebeurd die zo mooi voor gewassen zijn. Ik verwacht dat het zelf lang dragen een betere (lees duurzamer) methode is. Maar de zachter gemaakte linnen is wel heel verleidelijk en draagt gelijk fijn.

 13. Hey Groene meisjes,
  Ik vroeg me af of jullie eens een blogpost konden schrijven over duurzame lingerie? Of mij gewoon zo wat tips geven? Ik doe nu al heel wat jaren met dezelfde bh’s omdat ik weiger bij een onethisch en onduurzaam merk nieuwe te gaan kopen. Maar het zit toch allemaal niet meer zo goed en ik zou zo graag mezelf verwennen met eco ondergoed! Nu ben ik online wel wat tegengekomen maar dat is allemaal in de VS of Australia en dat laten overkomen is ook niet echt duurzaam (en wat als het dan niet past..). Hebben jullie soms ideetjes voor Europese merken, winkels in België of Nederland die eco lingerie verkopen (wel geen suffe, saaie, maar praktisch en mooi?). Dank je wel!!!

  1. Volgens mij biedt de website Watmooi.nl ook wel beha’s enzo aan, maar dan vooral basics… Maar je kunt even kijken als je wil ;-)

  2. Ondergoed vinden wij ook één van de lastigste dingen (samen met sportkleding) om duurzaam aan te schaffen. Qua BH’s weet ik alleen inderdaad watmooi.nl maar voor een afwijkende of grotere maat is er nog geen aanbod. Ander ondergoed koop ik (J) altijd van het Engelse merk Pants to Poverty & Saint Basics, o.a. te koop bij lotika.nl. Voor wat luxere lingerie zou je eens kunnen kijken bij het Deense merk Under Protection, o.a. te koop bij Charlie & Mary in Amsterdam en online. Succes!

   1. Dankjewel voor de tips! Ik ga het allemaal eens uitpluizen! ;D

  3. Underprotection heeft mooi spul, niet goedkoop maar ze hebben nu sale! Betaling gaat makkelijk, je kunt aangeven dat je de prijzen in euro’s wilt zien en levering is redelijk snel (wel leveringskosten natuurlijk).

 14. Leuk dat jullie er meer over gaan schrijven! Ik heb zelf nu een redelijke basisgarderobe (alleen valt mijn zwarte skinny uit elkaar en moet ik nog een nieuwe ter vervanging vinden). Door een verhuizing heb ik mijn kast laatst helemaal uitgeruimd, waardoor ik nu een garderobe heb van ongeveer 35 stuks kleding. Ik vind het heerlijk omdat het veel makkelijker is om te kiezen wat ik aan wil doen en toch zie ik er snel leuk uit, want ik heb alleen maar leuke dingen in mijn kast hangen. Als ik iets nieuws koop (doe ik overigens alleen nog maar tweedehands) dan moet er iets anders uit. Ik heb nou eenmaal beperkte ruimte en ik wil het ook niet overvol laten worden.

  Ik ben benieuwd naar de komende artikelen!

 15. Ik heb een kleurenadvies laten maken, waarmee ik ook al een stuk beter vooruit kan. Ik heb vroeger veel boeken van stylisten gelezen om te weten wat me wel en niet staat, dus ik denk dat mijn garderobe al een stuk verder is dan vroeger. Zeker vanwege die kleurenanalyse ook, waardoor ik weet wat me absoluut niet staat. Het is ook echt waar, soms heb ik een grijze jurk aan (grijs is echt niet mijn ding) en dan moet ik er gewoon iets anders bij aantrekken zoals een sjaal om mijn kleur op te halen.
  Sinds ik Marie Kondo heb gelezen heb ik al meerdere vuilniszakken naar de kerk gebracht voor het goede doel. Ik blijf dit doen tot ik echt tevreden ben. Ik kan nu al makkelijker spullen in mijn kledingkast vinden en in de hangsectie kan ik gewoon ruimte tussen de kledingstukken houden. Dat is nieuw. Zo verfrissend!
  Een stylist zou ik dus niet zo snel in de arm nemen, maar vanwege die kleurenanalyse ben ik toch erg geholpen. Ik kan dat ook veel mensen aanraden.

  1. Goed zeg! Klinkt echt alsof je er heel actief mee bezig bent!

 16. Misschien moet ik dit ook maar gewoon een keer gaan doen. Ik wil ook een minder rommelige kleerkast en ik heb al even het gevoel dat ij gewoon opnieuw moet beginnen.
  Ik kijk alvast uit naar meer artikelen van jullie over dit thema!!

  1. Precies wat je zegt, met een kledingkast-check (aangevuld met shoppen) begin je inderdaad opnieuw, een nieuw soort nulpunt vanuit je weer verder kan!!

 17. Ik werk in de modewereld voor een Belgisch label en zo heb ik eigenlijk veel teveel kleding,alles is duurzaam en tijdloos dus wegdoen was een pijnlijk iets,toch heb ik vorig jaar 2x een thuisverkoop gehouden en met die opbrengst 2 citytrips gaan doen met zoonlief en met een vriendin.Vanaf nu ga ik regelmatig van mijn hart een steen maken en kleding doorverkopen,het is even lastig maar als ik dan een reisje kan doen met de opbrengst is dat vreugde alom :).Dus binnenkort gaat die dressing weer uitgemest worden en kan ik dromen van een beetje zonvakantie.

  1. Zo, moet je nagaan! Wat goed dat je meteen zo’n leuke toepassing voor het geld hebt gekozen!

 18. Wat een leuk onderwerp! Ooit heb ik eens een kleuradvies gehad, dat was echt een goede investering. Een stijladvies spookt ook al tijden door mijn hoofd. In mij kast hangt nu een mengeling van de periode voor kinderen, zwangerschap en pril moederschap en het voelt alsof ik alles ontgroeid ben. Zeer herkenbaar dus. Nu naai ik veel, voor mezelf en voor mijn meiden. Het dwingt mij om goed na te denken over de vulling van mijn kledingkast. De grootste uitdaging is wel om de juise stof en patronen bij elkaar te zoeken die passen bij mij, mijn lichaam en mijn stijl. Op de een of andere manier is een miskoop (of hilariteit in een pashokje) in de winkel toch veel minder erg dan een naaiproject, waar vele uren tijd en dure, mooie (vaak bio) stof in zit die uiteindelijk wel past maar niet staat. Ook wil de basis garderobe nog wel wat achterblijven. Mijn valkuil is toch wel dat ik allemaal mooie jurkjes wil maken, en dat de basis garderobe wat achterblijft, tenzij het een hele mooie zomer,met vele rokjesdagen, wordt ;)…

  1. Hmm, klinkt alsof een kledingadvies (stijladvies, zelfde) echt iets voor jou zou kunnen zijn! Misschien kan het volgende artikel (over hoe zo’n advies werkt,) je overtuigen ;)

 19. Ik heb al advies gekregen van een kleurenconsulente (ik ben een wintertype met een beetje herfst), maar een styliste zou ook geen kwaad kunnen, denk ik. Interessant onderwerp!

  1. Cool! Ik wil ook wel weten welk type ik ben. Ik gok op een wintertype, maar heb geen idee!

 20. Staat al een tijdje op mijn lijstje! Niet alleen handig maar ook heel leuk denk ik. Marie Kondo heb ik ook gelezen dankzij jullie en heb het al vele mensen aangeraden, mijn kledingkast is gelukkig al uitgeruimd., nu nog de puntje op de i :) .

 21. Dankzij Marie Kondo heb ik al veel kleding weggedaan. En ik heb een boek bij de bibliotheek geleend over kleuradvies.
  Het kan denk ik sowieso geen kwaad om elke 10 jaar je garderobe goed onder de loep te nemen. Zo is mijn huid na m’n 40ste zodanig veranderd dat zwarte kleding mij niet meer staat. Ook andere veranderingen (moederschap, ander gewicht, etc) kunnen beïnvloeden wat past of niet past. Een stylist kan dan de zoektocht een stuk beter in banen leiden, als je er zelf niet uitkomt.
  Mijn valkuil: winkelen met vriendinnen. Er hangen nog wel wat ongedragen miskopen van in de kast, die daar uit voorkomen.

  1. Kijk, heb je Marietje Kondo weer! Zo grappig, haar naam wordt echt heel vaak genoemd hier!

 22. Leuk onderwerp en heel herkenbaar!
  Ik heb ooit een korte cursus gevolgd bij een styliste. Er was aandacht voor welke kleur bij je paste, welke stijl, welke kleding het beste paste bij je lichaamsvormen. Ook mochten we kleren uit je eigen garderobe meebrengen waar je trots op was of juist over twijfelde. Ik heb hier super veel aan gehad. Weet nu veel meer over wat bij me past en heb hierdoor veel stukken weg kunnen doen en miskopen kunnen voorkomen. Ik ben veel kieskeuriger geworden en dat geeft heel veel rust!
  Ik ga jullie artikelen goed volgen, want het is altijd leuk om hier meer van te weten!

 23. Goed onderwerp voor het nieuwe jaar. Goed bezig! Het straffe minimalisme van Marie Kondo heb ik na een tijdje losgelaten alhoewel haar aanpak me in het begin hielp om flink in de opruim-modus te komen. Een website die ik heel waardevol vind is die van into[streepje]mind[punt]com. Het een aardig project als je al Anuschka’s 10(!) stappen (‘wardrobe revamp’) volgt, maar ik vond bij haar ideëen die ik nog nergens anders had gezien. Je word een beetje je eigen fashion stylist :)

 24. Wat leuk! Ik ben heel benieuwd naar de reeks met Yolande. Sinds kort heb ik voorgenomen om voornamelijk zwarte items te kopen, omdat die eigenlijk altijd kunnen. Maar soms is iets kleurigers ook wel tof. Ben benieuwd naar alle tips!

  1. Precies. En soms kan een paar schoenen of een ketting al een wereld van verschil maken he? Leuk!

 25. Ik laat me door niemand adviseren! haha…. heb zo’n uitgesproken smaak die bijna niemand begrijpt.
  Mijn stijl varieert van Katje Schuurman tot een oude oma die een week het huis niet heeft verlaten!
  Gekke printjes, kleurrijk en een ‘mylittlepony’ broche op mijn spijkerjack…
  Lekker mijn eigen dingetje, love it!

 26. Woeps, ik heb die vroegere artikels blijkbaar volledig gemist. Daar zal ik me nog eens in verdiepen. Zelf wil ik vooral graag kleuradvies krijgen. Ik weet wel ongeveer wat me wel en niet staat qua tinten, maar door mijn bleke velletje en erg bleke haar blijft het soms wat moeilijk. Wie weet, als ik wat extra geld over heb… :-)

 27. Net zoals veel mensen hier, heb ik een grondige opruim gedaan na het lezen van Marie Kondo :-) Ben het er ook zeker mee eens dat als je minder hebt, je daar eigenlijk veel beter mee uit de voeten kunt!

  Een paar jaar geleden heb ik een keer een kleuradvies gedaan met mijn moeder en zus, en dat was heel leuk en leerzaam. Daarna hebben we ook het stijl advies gedaan bij dezelfde mensen, maar dat viel best tegen vond ik. Ze keken heel erg naar je figuur en wat daar bij past, in plaats van naar je persoonlijkheid.

  Nu ben ik bezig met het maken van een capsule wardrobe, ben benieuwd hoe dat gaat zijn!

  1. Oh wat jammer! Yolande werkt juist heel erg vanuit je persoonlijkheid. Ik heb bijvoorbeeld alleen al 2 a4-tjes met intake vragen ingevuld, die allemaal over mijn persoonlijkheid gaan. Het kan dus anders en daar vertellen we volgende week meer over ;)

 28. Mijn kast is ook al behoorlijk uitgedund afgelopen jaar (thnx to Marie Kondo ;-)) en hoewel ik dacht dat het nu allemaal probleemloos zou gaan elke ochtend, helaas… (veel minder keus is wel echt heerlijk trouwens!) Dus, ik kan een styliste echt goed gebruiken. Ik heb heel duidelijk een visie van hoe ik er graag uit zou willen zien, maar krijg het niet weerspiegeld in mijn kledingkast.

 29. Ik wil heel graag weten hoe het jullie beviel! Erg leuk onderwerp :) Gister nog even mijn kast doorgespit en wat dingen eruit gehaald die weg kunnen. Ik doe vaak mee aan kledingruils dus daar kan ik mijn ‘weg-stapel’ altijd goed voor gebruiken :)

 30. Wat leuk dat jullie samenwerken met Yolande! Ik heb twee maanden terug een stijladvies bij haar ‘gekocht’, en ik vond het echt heel erg leuk. Super om zo naar je eigen kledingkast te kijken met iemand die er verstand van heeft en alle tijd neemt.
  Ze was – zoals hierboven al staat – geinteresseerd in mijn persoonlijkheid, dat was heel fijn. In 2015 heb ik het hele jaar geen kleding gekocht door mee te doen aan de Free Fashion Challenge. Hierdoor ben ik me bewust geworden van duurzaamheid, mijn kledingstukken die ik graag draag en wat miskopen zijn geweest. O.a. door jullie artikelen heb ik ook True Cost gekeken en het boek van Marieke Eyskoot gelezen. Dat vond Yolande zo leuk, dat ze met mij heeft gekeken hoe ik de net-niet-kledingstukken kon laten vermaken, zodat ze ik ze weer ga dragen en weer heel lang vooruit kan. Vanaf nu wil ik alleen nog maar fairtrade of tweedehands kleding kopen, om niet meer de fast fashion industrie te steunen.

  Past helemaal bij De Groene Meisjes dus:-)

  1. Wat leuk dat ze hielp met de net-niet kledingstukken!
   Het is fijn om met zo’n advies de mogelijkheden te zien van wat je hebt, in plaats van een excuus om te gaan shoppen.

 31. Zo herkenbaar! Heb een mega volle kast en niks om aan te trekken! Ik kan alle tips gebruiken, fijn artikel!

  1. Kijk eens aan, het bekende verhaal ;) We hopen dat je iets aan de artikelen zult hebben!

 32. Goed onderwerp meiden! De wegwerpcultuur staat me steeds meer tegen (‘het shirtje kostte maar 5 euro, dus kon het niet laten liggen’). Zowel kwalitatief als qua arbeidsomstandigheden kan dat toch nooit wat zijn? Ik koop liever een wat duurder kledingstuk, wat langer meegaat, dan een goedkoop stuk wat snel vervangen moet worden. Ben benieuwd hnaar het vervolgartikel! Succes en vooral ook veel plezier met deze zoek- en ontdekkingstocht :)

 33. Jaaa, ik heb zoveel kleding die ik maar moeilijk met elkaar gecombineerd krijg, veel kleur en printjes. De laatste tijd kom ik er wel achter dat wanneer ik zwart toevoeg aan een combi dat het heel goed werkt met kleur en printjes. Vroeger droeg ik echt nooit zwart…het blijft wel een zelf ontdekken. Het zou zeker wel fijn zijn om hier wat hulp bij te krijgen!

 34. Mijn favoriete onderwerp! textiel en duurzaam.
  Ik heb echt jaren geleden een kleuradvies van een vriendin gehad toen het net uit Amerika kwam overwaaien. Zij was een van de eersten toen met een opleiding. Ik heb er veel aan gehad en vond het super leuk. Wat ik wel in mijn studio merk dat er ook mensen zijn die het erg letterlijk opnemen en ook een net andere gradatie van een zelfde kleur niet meer durven/willen nemen. Dat is dan weer jammer, want jouw kleurenwaaier kan nooit alle variaties op dezelfde kleur en tinten bevatten. Verder heb ik een grote maat en hoewel ik jaren kleding heb gemaakt, tot bruids- en theater kleding toe vond ik dat voor mezelf na een burn-out (tja, 40 bruidsjaponnen in opdracht gemaakt in 4 jaar tijd) echt niet leuk meer. Het is trouwens bijna altijd veel moeilijker voor jezelf te kiezen dan voor een ander merk ik nog steeds. Je hebt niet voldoende afstand denk ik. Letterlijk en figuurlijk. Ik ben zelf niet veganistisch maar omdat ik graag duurzame diervriendelijke gifvrije textiel wil maken en verkopen ga je natuurlijk toch steeds meer die kant op. Ik ben dus ook al aan het Marie Kondo-en en na nu ongeveer twee jaar samen met een vriendin onze kleding zoveel mogelijk te repareren (hebben we een vaste avond voor, echt een gezellige aanrader, onze dochters maken dan kostuums voor bv. Castlefest) bleek dat onze kleding op festivals gekocht letterlijk snel uit elkaar viel. Maar door onze grotere maat is er eigenlijk geen biologisch en verantwoorde kleding te koop. Nu zijn we begonnen met het namaken van onze favoriete uit elkaar vallende kledingstukken. Dat doe ik dan zoveel mogelijk van duurzaam materiaal. Dat gaat niet snel, maar het is toch wel weer heel erg leuk om mee bezig te zijn. We hopen zo een collectie patronen voor onszelf op te bouwen waardoor je steeds sneller “even” een broek maken. Of wat denk je van een yogabroek ook bijna onmogelijk duurzaam en in grote maat. Ook in kringloop en vintage is weinig XXL te koop. Nu ik steeds meer op plantaardig eten over ga zal mijn maat wel wat slinken. Maar het duurt nog wel even voor ik in de prachtige duurzame merken boven – en vooral onderkleding pas. Ik kocht wel biokatoen van de HEMA maar die slips zijn echt niet sterk en gingen bij mij wel erg snel kapot. Nu neem ik een ander merk, niet duurzaam, maar doe ik veel langer mee. Jammer maar nog niet alles is te vinden. Maar we moeten er naar blijven vragen, dan wordt het beter. Ik ben nu voor #warme truiendag bezig met proeven voor een vegan warme wintertrui. Best een uitdaging trouwens! Maar heel leuk. Nou, ik ga jullie zeker nog meer volgen dan ik al deed! Leuk ook al die reacties op jullie blogs, daar leer ik ook weer van voor mijn studio. Zoals ik al zei, ik ben (nog) niet vegan, maar zie en hoor gewoon dat het echt een lastig is om je te kleden als vegan! Zeker als je ook nog het liefst lokaal/fairtrade/gifvrij wil kopen. xxx

 35. Ik ben na twee zwangerschappen en marie kondo juist toe aan een nieuwe garderobe. Dus ik lees mee :) een kleur advies lijkt me ook wel wat. Wat mij iig enorm in tijd scheelt s morgens voor zowel voor mij als voor mijn kinderen is een schoenen zak van de ikea met 4 vakken voor in de kast. Dan leg ik er voor 4 dagen combinaties met riem,sokken,accessoires etc in en kan ik s morgens gewoon een setje pakken. Is om de 4dagen even wat tijd voor nemen maar vind het echt super handig aangezien ik in de ochtend nooit heel erg wakker ben.

 36. Sinds ik kleuradvies gehad heb van Joella (www.boomimpress.nl) heb ik ook bijna geen miskopen meer. Sommige dingen zijn echt alleen mooi aan de hanger ;-) Aanrader!

 37. Oh zo herkenbaar dames!
  Na jullie artikelen te hebben gelezen denk ik zeker na over een stijladvies.
  Ik blijf maar nieuwe kleding kopen uit onvrede over het aanbod van mijn kledingkast. Maar zeker na het zien van de reeks “de slag om de klerewereld” ben ik meer dan ooit ervan overtuigd dat ik dit systeem van goedkope wegwerpkleding niet wil ondersteunen. Een alternatief heb ik nog niet, maar weten waar ik wèl een tijd mee vooruit kan, zou enorm schelen!

  Wat ik trouwens wel af en toe organiseer met vriendinnen is een kledingruil.
  Mijn meest geliefde items komen van vriendinnen, heel leuk!

 38. De titel doet iets anders vermoeden dan de werkelijke inhoud vertelt. Ik ben al een tijdje aan het zoeken hoe kleding een bewuste, duurzame keuze kan zijn. Inderdaad alleen maar kleren in je kast hebben die je draagt (als ik moet wassen ligt er niet veel meer in, ergo daar is bij mij weinig verbetering mogelijk :-)), is een deel van het antwoord. Een ander stuk is de kleding die je koopt, ook duurzaam is. En daarover zou ik meer willen weten. Zowel duurzaam in de productie van de grondstof (bijv katoen, wol, synthetische materialen ), als in de hele productieketen. Hebben jullie hier meer inzicht in?

 39. […] Dit is het eerste artikel wat verscheen op 3 januari 2016 “Het is niet voor het eerst dat we het op De Groene Meisjes over het onderwerp ‘de perfecte (basis)garderobe’ hebben. We hebben de spreekwoordelijke koe vorig jaar al eens eerder bij de horens gevat, we hebben onze kledingkasten helemaal leeggehaald en gepoogd een basisgarderobe aan te leggen… en wat denk je? Het is gewoon heel erg nodig om hier weer aandacht aan te besteden. Sommige goede nieuwe gewoonten hebben we erin gehouden maar om heel eerlijk te zijn hebben we nog steeds geen passende (letterlijk en figuurlijk) basisgarderobe. En we denken dat we niet de enigen zijn, gezien de hoeveelheid reacties op deze onderwerpen, toen we er vorig jaar over schreven. Vandaar dat we deze maand het onderwerp weer oppakken! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *