Evaluatie Kook5Daagse

kook5daagse3

Vorige week konden jullie in een aankondigingsartikel lezen dat wij de Kook5Daagse zouden gaan doen. Wat hield de Kook5Daagse in? Op zondag zouden we vijf maaltijden, voor de komende werkweek, bereiden en in Lock&Lock vershouddozen verpakken. Voor in de koelkast en in de vriezer. Gedurende de werkweek zouden we dan alleen maar de maaltijden hoeven ‘af maken’ en opwarmen. Het leek ons een hele uitdaging, maar we gingen hem aan. Vandaag lees je hoe het de afgelopen week is gegaan en wat we ervan vonden!

We nemen je even dag voor dag mee in de week, dat lijkt ons wel zo overzichtelijk. Goed, gaan we!

Dag voor dag

Zaterdag – in de mail met tips die we kregen van Lock&Lock, stond dat het handig was om zaterdag de boodschappen te doen, zodat we zondag aan de slag konden. Nu vinden wij zaterdag eerlijk gezegd niet zo’n fijne dag voor de boodschappen, omdat het overal mega druk is. Op zondag is praktisch alles open in Amsterdam, dus konden we deze dag gewoon gebruiken om boodschappen te doen en meteen aan de slag te gaan.

Zondag – zo gezegd, zo gedaan: op zondag werden de  boodschappen in huis gehaald en gingen we aan de slag. We hadden van tevoren al bedacht welke recepten we wilden maken, dus wisten we ook welke boodschappen we nodig hadden. Dat maakte het winkelen echt heel relaxed en overzichtelijk. Doordat we iedere week een groentenpakket thuis geleverd krijgen, hadden we een deel van de boodschappen al in huis en hoefden we niet eens heel veel te halen. Dat scheelt weer!

Thuis gekomen met de boodschappen, ruimden we eerst op wat we niet nodig hadden voor de Kook5Daagse en daarna ging Jamie aan de slag in de keuken. Wassen, hakken, snijden – dat is het meest eenvoudige werk. Maar dan komt het nadenken over: welke ingrediënten ga je alvast koken (of blancheren,) en welke ingrediënten nog niet. Het makkelijkste was de soep: deze kook je gewoon alvast, laat je afkoelen en vries je in. Kind kan de was doen. Eigenlijk zou je gewoon een week lang alleen maar soep moeten eten, dat is het makkelijkste ;) Het lastigste was om te bedenken welke groenten het een paar dagen zouden uithouden in een doosje in de koelkast. Zo wilden we een avond springrolls eten. Hiervoor heb je veel vulling en dus veel groenten nodig, maar het ideale is dat de groenten niet van tevoren hoeven worden gekookt.  We besloten daarom de springrolls naar het einde van de week te schuiven. Voor in de week wilden we de dingen eten waarvan we bang waren dat ze niet heel erg lang goed zouden blijven, zoals een pasta en een bonenschotel.

Laten we de pasta even als voorbeeld nemen: we kookten de saus alvast en deden deze in een bakje voor in de koelkast.  De pasta zelf, kookten we op de avond dat we het gerecht wilden eten. Hetzelfde geldt voor de Italiaanse bonenschotel: de saus maakten we alvast, maar de aardappelpuree die Jamie erbij at, maakte ze op de avond zelf. Hoewel aardappelpuree misschien best wel een paar dagen goed blijft in de koelkast, leek het Jamie toch lekkerder om die later te maken. Daarbij komt dat het een beetje een spontane ingeving was: er waren nog aardappels in huis, dus waarom daar niet iets mee doen?

Op zondag kwamen we er weer eens achter hoe onhandig het is om een kleine koelkast te hebben. Voordat je het weet staat het ding vol met bakjes. Ook heeft de koelkast maar een mini vriesvakje, waar alleen maar kleine bakjes, of 1 grote bak in passen. Ideaal is anders. Als je nou zo’n mooie grote koelkast hebt, waar echt honderd bakjes in passen.. hoe handig zou het dan zijn om dit iedere zondag te doen?! Maar goed, dat past nou eenmaal niet in deze kleine Amsterdamse keuken, dus we doen het met wat we hebben en dat gaat eigenlijk best wel prima.

Wat  vervelender was, is dat zondag onze oven kapot is gegaan. Dat betekende dat we twee gerechten die we hadden uitgekozen voor de komende week, niet konden maken. Even improviseren dus! Het voelde een beetje alsof we op een camping stonden, met al onze bakjes, en dat was eigenlijk ook wel weer grappig. (dat de oven kapot is en we het nu zonder moeten stellen, is natuurlijk niet grappig)

Conclusie na de ‘meal preppin’ sunday:’ dit is best wel veel werk en je hebt ook een heleboel afwas. Respect voor mensen dit wekelijks doen. Daar moet je best wel een beetje discipline voor kweken!

kook5daagse1

Maandag – laten we de week maar meteen beginnen met 1 van onze lievelingsgerechten: chili sin carne! Het was vandaag een beetje een gekke maandag (Tweede Pinksterdag,) omdat alles en iedereen vrij was en daarom deden wij het ook een beetje rustig aan. Hoe lekker is het dan om ’s avonds niet al te lang te hoeven nadenken over wat je wilt eten? En wat dacht je van niet naar de winkel gaan? Heerlijk! Dus het bakje met de chili sin carne kwam uit de koelkast om opgewarmd te worden, terwijl de rijst een minuutje of vijf moest koken, maakte ik een snelle guacemole en het geheel serveerden we met tortillachips. Al met al kostte me dit een minuut of 8 en zo snel heb ik nog nooit gekookt!

Dinsdag – op dinsdag waren we beide de hele dag van huis, omdat we moesten werken. (hoewel ik momenteel fulltime blog, moest ik toch nog even een dagje naar school om wat dingen te regelen.) Na het werk bleef ik nog even met een collega op een terrasje hangen en een automatische gedachte die dan bij mij opkomt tegen een uur of 5 is: ‘oh, straks nog naar de winkel, koken, geen zin in.’ Maar toen realiseerde ik me: nee, dat hoeft helemaal niet! Er staat een bakje met pastasaus te wachten en het enige dat ik hoef te doen is wat spaghetti koken. Wat relaxed zeg!

Woensdag – dit is de dag waarop we eigenlijk bonenburgers hadden willen eten, maarja, de oven werkt niet mee. Maar gelukkig hadden we een alternatief bedacht in de vorm van een gerecht dat we ook graag eten en dat was een Italiaanse bonenschotel. De bonenschotel was al klaar, Jamie maakte er nog wat aardappelpuree bij en verder hadden we nog genoeg sla in huis, dus dat kon er ook nog wel bij. Prima gerechtje zo! En mocht je het je afvragen: ja, de saus was nog heel lekker en absoluut niet ‘oud’ geworden. Die lock&lock doosjes doen hun ding, zoveel is duidelijk!

Donderdag – op donderdagmiddag werd ik ziek en wilde ik alleen maar in bed kruipen. Ik wist dat er een linzensoep in de vriezer op me lag te wachten, maar de gedachte aan soep maakte me misselijk. Gek eigenlijk, want ik ben er zo dol op (zeker op deze soep) en soep is ook eigenlijk altijd een goed idee als je ziek bent. Maar dit keer wilde ik alleen maar denken aan kokosijs, dus ik liet de soep in de vriezer staan met de gedachte: “als ik me morgen weer wat fitter voel, dan heb ik een lunch klaar staan.”

Vrijdag –  de laatste dag van de Kook5Daagse! Vandaag heb ik dus een lunch en een avondmaaltijd klaar staan. Hoe makkelijk wil je het hebben? Ik ben nog steeds niet fit en heb nog niet heel veel trek, maar een kommetje soep, dat zie ik wel weer zitten. Ook heb ik zin in de springrolls van vanavond. De groentenmix is niet meer zo knapperig en fris als zondag, maar het is zeker nog goed te doen en absoluut niet bedorven. Ik rol de inhoud in de rijstvellen en maak er een makkelijk en snel pindasausje bij: de ideale vrijdagavond maaltijd, als je het mij vraagt. Normaal zie ik er altijd heel erg tegenop om springrolls te maken, omdat je eerst al die groenten moet snijden. Maar dat was nu al klaar natuurlijk!

kook5daagse2

Gedurende de week hebben we iedere avond op Instagram en Twitter via #kook5daagse laten weten wat we hebben gegeten. Even op een rijtje welke gerechten dit waren:

Chili sin carne met rijst en guacemole
Pasta met auberginesaus, kappertjes en olijven
Italiaanse bonenschotel met aardappelpuree
Rode linzen-kokossoep
Springrolls

Eindoordeel

kook5daagse4

Nu ben je misschien benieuwd hoe ons de Kook5Daagse al met al is bevallen? We hebben behoorlijk wat te delen met jullie en om te voorkomen dat dit artikel 3000 woorden lang wordt, zullen we het puntsgewijs proberen op te schrijven. (serieus, ik moet echt een keer een cursus ‘kort en bondig schrijven’ volgen)

1. Een Kook5Daagse is een ontzettend leuke uitdaging. Je bent even heel bewust bezig met wat je gaat eten, wat je daarvoor nodig hebt, wat je daarvoor moet doen en dat is eigenlijk alleen al een heel leuke bezigheid.

2. Het is ongelooflijk makkelijk om ’s avonds alleen maar een bakje uit de koelkast te hoeven halen, er hooguit nog even wat rijst of pasta bij te hoeven koken en vervolgens aan tafel te kunnen. Je hoeft eigenlijk amper na te denken en dat is ook wel eens even lekker.

3. Je komt minder in de winkel. Misschien zelfs wel helemaal niet. Al heb je natuurlijk ook wel eens iets voor je ontbijt of lunch nodig. Het fijne is in ieder geval dat je niet om half 6 ’s avonds nog in een lange rij voor een kassa hoeft te staan.

4. Het scheelt een heleboel tijd. Natuurlijk, je bent zondag wel een paar uurtjes bezig en daarna heb je ook een flinke afwas, maar doordeweeks heb je ’s avonds echt minder tijd nodig om een maaltijd te bereiden. Daarbij komt dat je bijna geen afwas hebt.

5. Je verspilt minder. Neem als voorbeeld een grote krop sla: je wast hem, verdeelt de bladeren over bakjes (met wat keukenpapier erbij blijft het langer fris, die tip hadden we ergens gelezen en het werkt!) en je hebt voor de hele week genoeg sla om hier en daar op een broodje te doen of bij een gerecht te serveren. Het gebeurt je dus niet dat je aan het einde van de week een halve verlepte krop sla tegenkomt, die je vervolgens kunt weggooien. Sowieso geldt: je weet veel beter wat er in je koelkast staat en dat vinden wij iets heel positiefs.

6. Wanneer je hygiënisch werkt en een beetje nadenkt over wat je wel en niet bij elkaar in een bakje moet doen (bijvoorbeeld geen vochtige ingrediënten bij droge ingrediënten,) dan kun je heel veel dingen echt een paar dagen goed vers houden. In de perfect afsluitende doosjes van Lock&Lock is het ons in ieder geval erg goed gelukt! Deze BPA-vrije vershoud-dozen zijn 100% luchtdicht af te sluiten, door middel van de 4 sluitingen die op iedere doos zit. De dozen komen in verschillende formaten en stapelen goed in je koelkast. Wij zijn er erg blij mee!

7. Als je het type ‘spannende eter’ bent, dan is dit misschien niet echt iets voor jou. Je bepaalt immers al een paar dagen van tevoren wat je wilt gaan eten en nee, erg spontaan is het dan niet om op maandag al te weten dat je donderdag soep gaat eten. Natuurlijk, je kunt een beetje variëren, maar heel spannen wordt het niet. Ben je het type ‘praktische eter,’ dan vind je dit te gek.

8. Nu de Kook5Daagse voorbij is en de bakjes leeg zijn, realiseren we ons: dit kunnen we best wel eens vaker doen! Misschien kiezen we er dan voor om het bijvoorbeeld voor twee dagen, in plaats van voor vijf dagen, te doen. Waarom? Omdat voor vijf dagen maaltijden voorbereiden best wel veel werk is en zoveel tijd heb je niet iedere zondag. Maar goed, daarom was het ook een uitdaging en we zijn blij dat we het gewoon zijn aangegaan!

How about you? Zou jij zo’n uitdaging aangaan? Je kunt meedoen! Hier lees je allerlei tips voor een dergelijke Kook5Daagse. Natuurlijk kun je er ook je eigen ding van maken; alles mag! We zijn heel benieuwd. 

– Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lock&Lock –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

25 gedachten over “Evaluatie Kook5Daagse

 1. Hmm…, koken voor de komende dagen met een kleine koelkast is inderdaad zeer lastig. Ik heb zelf ook een kleine koelkast, maar heb een goedkope diepvries van de Wehkamp (Zanussi) voor erbij gekocht zodat ik restjes kan invriezen. Doordat ik minder eten hoef weg te gooien verdien ik de investering van de diepvries weer makkelijk terug.

  Ik vind het inderdaad ook knap dat mensen discipline voor een weekmenu kunnen opbrengen en een dag besteden aan het koken. Aan mij is het niet besteed omdat ik daarmee eigenlijk een hele dag in het weekend besteed aan voorbereiding voor werkdagen. Daar is het weekend in mijn opzicht niet voor bedoeld en omdat ik op de dag zelf dan toch weer trek heb in wat anders en omdat de koelkast dan bomvol spullen staat. Wat ik wel doe is eten kopen voor een aantal dagen. Echte gerechten zoals maaltijdsoepen of pasta’s etc. kook ik eens in de zoveel tijd in een grote pan en vries alles in voor de dagen dat ik echt geen zin heb om te koken.

  Misschien een tip voor als jullie toch denken aan de aanschaf van een aparte vriezer. Ik heb die van mij voor rond de 150 euro gekocht. Gloednieuw, dus fris. Het ding is energiezuinig en behoorlijk ruimte voor een tafelmodel.

   1. Ik heb ook zo’n klein vriezertje erbij gekocht. Een goede tip is ook om op marktplaats te kijken voor zo’n ding, ik heb de mijne (pas een paar jaar oud, door het stel alleen gebruikt voor reserve, energiezuinig) gekocht voor 50 euro! :)

 2. Ik vind het ideaal om het één en ander alvast klaar gemaakt te hebben. Zo maak ik bijna elke zondag wel een soepje klaar voor ergens verderop in de week (wat jullie zeggen, het ideale gerecht om van te voren klaar te maken). Ik vind het hartstikke leuk om te koken, maar vaak niet als ik net thuis ben na een lange dag werk. Vijf dagen is voor mij ook iets te enthousiast maar een paar maaltijden voorbereiden is heerlijk : )

 3. Interessant experiment! Helaas hier ook een kleine koelkast :-(. Zijn die doosjes ook fijn om lunch mee naar werk te nemen? (dat is mijn eigen experiment momenteel, grotere porties koken en één deel meenemen naar werk voor lunch ;-))

  1. Ja absoluut! Ze zijn er in allerlei formaten, dus er zit altijd iets tussen wat voor jou werkt. Ik ga ze daar ook voor gebruiken!

 4. Ik denk dat ik dit artikel opsla voor wanneer ik over een paar maanden op mezelf ga wonen, aangezien ik dan echt geen tijd heb om elke dag te koken. Enne, ik vind het juist wel fijn als een artikel een beetje aan de lange kant is, kan ik langer genieten van een leuk artikel:)

  Lieeefs!

 5. Dat je denkt: het is wel te merken dat die groene meisjes geen kinderen in huis hebben!

  Als ik op zondag ga koken voor vijf dagen en alles klaar zet in de koelkast, dan mag ik hopen dat er op dinsdag nog wat over is :-)

  1. Hi Anita, dat klopt :) Ik zou je wel willen aanraden om met dit soort opmerkingen een beetje voorzichtig te zijn. Je weet nooit of je iemand kunt kwetsen :) Dankjewel!

   1. Zou ik mogen vragen wat er aanstootgevend aan is? Dan kan ik er in het vervolg ook rekening mee houden ;)

    1. Het valt me op dat veel mensen gemakkelijk dingen zeggen als: “je kunt wel merken dat je geen kinderen hebt.” (laatst ook op een ander artikel, waarbij het ging over vroeg in de ochtend opstaan) Je weet natuurlijk nooit, als je iemand niet persoonlijk kent, waarom iemand geen kinderen heeft. Zo’n opmerking kan dan best wel bot overkomen. snap je? :)

     1. Bedankt voor de comment! Zo had ik het helemaal niet bekeken, maar inderdaad goed om rekening mee te houden… Fijn weekend nog! :)

  2. Misschien een onbeleefde vraag, maar pakken jouw kinderen random eten uit de koelkast? Ik woon al tijden niet meer bij mijn ouders, maar vroeger moest ik altijd vragen of ik iets uit de koelkast mocht pakken van eten. Alleen fruit en groenten van de schaal en water uit de kraan mochten we zelf pakken.

 6. Fijn om te lezen, kan ik mooi jullie ervaringen gebruiken. Ik start morgen, vandaag wel naar de markt geweest voor de verse spullen. Dit doe ik overigens elke week en niet speciaal voor de kook5daagse ;)

 7. Ik ben jammer genoeg een spannende eter, hihi! Ik wil vaak de dag zelf beslissen wat ik ga eten, maar als ik een hele drukke week heb zou het dan weer wel heel goed uit komen dat ik zoiets zou doen!

 8. Superleuke uitdaging!! Ik heb er ook al zin in! Ik ga het zeker eens proberen… Het moet inderdaad zalig zijn om ’s avonds na een werkdag een bakje uit de koelkast te kunnen halen en lekker en gezond eten te hebben in een mum van tijd. Het vergt wel wat denkwerk en voorbereiding. Maar op een druilerige zondag bv. zou zo’n kookdag ideaal zijn. Als het mooi weer is, wordt dat voor mij persoonlijk wat moeilijker en wil ik liever van het zonnetje genieten (of vroeg opstaan op zo’n dag, dat kan ook!)… Echt heel leuk artikel!

  1. Klopt, het is ook echt zo’n druilerige zondagmiddag activiteit. Je zou het trouwens op iedere dag kunnen doen die jou uitkomt. Het kan echt heel handig zijn, maar het moet denk ik, als ik de reacties hier boven zo lees, gewoon bij je passen!

 9. Ik was heel benieuwd naar dit artikel om te zien hoe het jullie bevallen was:) Het lijkt me wel heel makkelijks om ’s avonds de koelkast open te trekken en binnen een minuut of 10 te kunnen eten. Ik ben vaak pas tegen 18:30 klaar met werken en vaak moet ik daarna nog boodschappen doen en koken. Voordat ik het weet is het al weer 20:00.
  Meestal vind ik het niet erg om laat te eten, maar af en toe zorgt het er wel voor dat ik toch sneller wat ongezondere keuzes maak. Het lijkt me we wat om een keer zo’n uitdaging aan te gaan:) Het plannen lijkt me alleen best wel lastig. Vriend eet wel vlees enzo, waardoor ik vaak twee verschillende gerechten maak. Ik eet dan weer veel groente waar hij niet zo van houdt…hmmm..iets om over na te gaan denken, haha.
  1x de uitdaging doen lijkt me wel leuk, maar niet voor altijd. Door alles zo gestructureerd te plannen heb ik geen vrijheid meer om creatief te doen in de keuken, of om ’s ochtends spontaan te besluiten van alles en nog wat op de markt te gaan halen om daar iets lekkers mee te maken. Dat zou ik wel missen!
  Verder doe ik wel aan meal prep ‘light’ haha om het zo maar te zeggen. Ik maak ’s avonds mijn lunch voor de komende dag/dagen, zorg dat mijn fruit gewassen en gesneden is, maak een berg gezonde tussendoortjes, pannen soep en saus enzo. Dat werkt voor mij het beste denk ik:) Ik maak dan bijvoorbeeld basis tomatensaus. Op de dag zelf bak ik vlees voor vriend erbij en voor mezelf een berg extra groente. Scheelt al een hoop.

  Ik vraag me af hoe anderen dat doen die samenwonen/huisgenoten hebben die wel allemaal vlees eten?

 10. Ik kook vaak op zondag voor 2 dagen (daar eten we dus zondag en dinsdag van). Vervolgens kook ik maandag voor maandag en woensdag. Lunch (iets van salade ) en ontbijt (havermout) maak ik ook al op zondag klaar voor maandag en dinsdag. Dinsdagavond maak ik dan weer lunch en ontbijt voor 2 dagen. Donderdag komt groentepakket binnen dus dan kook ik weer voor donderdag (en evt vrijdag, hangt ervan af wat we gaan doen en ook wat we gaan eten). Op die manier heb ik niet de hele week de koelkast vol met bakjes staan maar is het wat meer gespreid. Ook heb ik dan nog ruimte om te switchen. En ik vind groenten al gesneden hebben in de koelkast voor over 5 dagen te ver weg… dan gaan toch veel voedingsstoffen verloren? Soms, als ik een hele druk week voorzie, maak ik bijvoorbeeld pastasaus voor 2 dagen en kip tikka massala voor 2 dagen. Dat doe ik dan in bakjes in de vriezer en dan heb ik een makkelijke week. Nog even pasta of rijst bijkoken (10 minuutjes werk dus op een dag) en klaar is kees!

 11. Ik doe wel aan weekplanningen en prep meestal mijn lunch voor een dag of twee, drie door genoeg groenten te snijden of wat extra diner te maken. Zo lang op voorhand heb ik het nog niet gedaan omdat ik vrees dat reeds gesneden groenten na een week niet meer smakelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *